Strona 189 z 415 PierwszyPierwszy ... 89139179187188189190191199239289 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.881 do 1.890 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

No to akurat tajemnica nie jest. Nawet w tym wątku ktoś wrzucał wymiarowanie.
    The question is, who cares?

Galipette
    Gość

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    ..... nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.
    I tu masz rację zanim doszedł do mnie automatyczny dekiel to ten dołączony do aparatu kilka razy zaliczył upadek.
    Ja swój zamówiłem w cyfrowe.pl i doszedł błyskawicznie. koszt to ok 108 zł z przesyłką.
    Fakt nie jest to mały koszt ale warto bo aparat zyskał dodatkowy atut i jeszcze efektownie wygląda

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    I tu masz rację zanim doszedł do mnie automatyczny dekiel to ten dołączony do aparatu kilka razy zaliczył upadek.
    Trzeba go było zapiąć na dołączonym sznureczku do aparatu. Wtedy trzyma się idealnie

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Jest JJC ALC-XZ1. Prawdopodobieństwo nabycia w Polsce - niewielkie.
    http://krytky-objektivum.heureka.cz/jjc-alc-xz1/
    http://www.amazon.co.uk/JJC-Automati.../dp/B0051EL0CC
    Więc trzeba się pogodzić z dodatkowym kosztem 100zł za autodekiel.
    Bez przesady - przecież taki dekiel kosztuje 8$, w tym wysyłka do PL http://tnij.org/bzrkvpk

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

No to akurat tajemnica nie jest. Nawet w tym wątku ktoś wrzucał wymiarowanie.
    Mam ten dekielek, więc zdziwiłem się, że ktoś podaje 52 mm. Dekielek wkręcany jest jak filtry w lustrzankach. Nie mam w tej chwili możliwości na dokładny pomiar, o ile jednak dobrze pamiętam to średnica jego gwintu to 46,5 mm.

Jd
    Gość

Osłona LC-63A ma średnicę zewnętrzną 56 mm , wewnętrzną niecałe 55 mm natomiast średnica gwintu to 46 mm. Pierścień z gwintem do wkręcania w obiektyw jest wewnątrz osłony. Chyba skok gwintu jest inny niż np w filtrach. Próbowałem wkręcić delikatnie filtr 46 mm i niby sie wkręca ale nie wyczuwa sie oporu czyli można wkręcać w nieskończoność.

A wogóle to niektórzy przesadzają. Chcieliby chyba za darmo. Jeżeli nie stać ich na dekielek za 100 zł to niech uzywają tego dodawanego do aparatu. Ma on i tak przewage w stosunku do dekielków dodawanych do obiektywów bo ma uszko i sznureczek i można go przytroczyc do aparatu.

Ja kupiłem XZ-2 w lipcu 2013 za 1.800 zł to według takiej teorii powinienem popełnic sepuku. Ale nie narzekam bo aparat wart jest swojej ceny, a że teraz sprzedawany za pół darmo to tylko sie cieszyć a nie znów biadolić.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 28.05.14 o 10:56

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Osłona LC-63A ma średnicę zewnętrzną 56 mm , wewnętrzną niecałe 55 mm natomiast średnica gwintu to 46 mm. Pierścień z gwintem do wkręcania w obiektyw jest wewnątrz osłony. Chyba skok gwintu jest inny niż np w filtrach. Próbowałem wkręcić delikatnie filtr 46 mm i niby sie wkręca ale nie wyczuwa sie oporu czyli można wkręcać w nieskończoność.
    Bo to nie 46 mm, a 46,5 mm. Niby niewiele, ale różnica jest.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cube007 Zobacz posta
    Bez przesady - przecież taki dekiel kosztuje 8$, w tym wysyłka do PL http://tnij.org/bzrkvpk
    No widzisz i już ktoś będzie mógł się cieszyć tańszym zakupem.

Galipette
    Gość

Trzeba go było zapiąć na dołączonym sznureczku do aparatu. Wtedy trzyma się idealnie
    No tak masz rację, ale tak byłem podjarany aparatem, że nie zauważyłem że dali sznureczek do dekielka

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Bo to nie 46 mm, a 46,5 mm. Niby niewiele, ale różnica jest.
    Jak padło 46,5 mm to sobie przypomniałem, że na początku tego wątku ktoś już podawał taki wymiar.

PS Na początku tez chciałem kupić zamiennik JJC ale jest inaczej skonstruowany i według mnie brzydki.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów