Generalnie polecam przeczytac instrukcje.
- co do nadruku daty nie wiem...
-nie byly przypadkiem zdjecia seryjne wlaczone?
- zalezy co chce pokazac uzywam 4:3 lub 16:9
Generalnie polecam przeczytac instrukcje.
- co do nadruku daty nie wiem...
-nie byly przypadkiem zdjecia seryjne wlaczone?
- zalezy co chce pokazac uzywam 4:3 lub 16:9
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
dla mnie najpraktyczniejszym wydaje się format 16:9, w dzisiejszych czasach najczęściej zdjęcia oglądane są albo na ekranie komputera albo płaskiego odbiornika TV, a te jak wiadomo mają zazwyczaj ten właśnie format. Więc oszczędzam sobie czas na ewentualne kadrowanie co w poprzednim aparacie nie dającym takiej możliwości zabierało niepotrzebnie czas.
Wierz mi nie chcesz tego robić. Może jeszcze o tym nie wiesz, ale nie chcesz.
No ktoś coś pisał. Jak na mój gust, to zdjęcia seryjne albo autobracketing włączony był. Osobiście nie stwierdziłem takiego zachowania
4:3 i?
Proszę bardzo.
The question is, who cares?
@Ahutta ma całkowitą rację. Wyobraź sobie, że źle trzymałeś aparat i potem chcesz takie zdjęcie wyprostować. Zdjęcie wyprostujesz ale data będzie krzywo i wygląda to mówiąc szczerze nieciekawie. Wiem bo jak robiłem zdjęcia moją pierwszą cyfrówką czyli Konica-Minolta Z3, która miała taką opcję i miałem załączony nadruk daty na zdjęciu to potem kląłem sam na siebie. Po drugie w czasach EXIF po co to komu?. XZ-2 nie ma takiej opcji.
Co do dublowania zdjęć to u siebie też nie stwierdziłem.
Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 8.07.14 o 23:05
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
A ja zauważyłem wczoraj przypadkowo ciekawą przypadłość: przy słabym oświetleniu aparat łatwiej łapie ostrość przy liniach pionowych niż poziomych występujących na ujęciu (aparatem robiłem to samo ujęcie i po przekręceniu o 90 stopni - raz łapał a raz nie łapał ostrości i było to powtarzalne).
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
ależ tu nudą zawiało, wrzućcie jakieś zdjęcie czy co ...
nie od dziś wiadomo że to nie aparat robi zdjęcia, choć w "naszym przypadku" aparat ma olbrzymi wpływ na ich jakość. Ty i Twój olek tworzycie wyjątkowo zgrany duet !
a tak z innej beczki: ma ktoś sprawdzony pokrowiec w którym mieści się aparat z założoną tuleją do mocowania filtrów ??