Strona 145 z 415 PierwszyPierwszy ... 4595135143144145146147155195245 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.441 do 1.450 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    markus74, XZ-2 generuje z grubsza takie rozmycia jak pen z kitem. Z Wongiem może być ten drobny problem, że to jest naprawdę dobry fotograf i wyciąga ze sprzętu jakieś 120% możliwości
    Phiii ta, czekajcie, niech no tylko ja tego XZ-2 dorwę w swe łapska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    No to ja jutro wleję w tę beczkę miodu łyżkę dźiegciu bo wczoraj zrobiłem sesyjkę i byłem lekko rozczarowany
    Przecież to fizyka. Z przyczyn optycznych nie można spodziewać się bokehuna lustrzanki z jasnym szkłem. No nie da się Ale jak już się da to bokeh jest naprawdę bardzo ładny. Fajną sprawą jest wbudowany filtr ND, który w naprawdę jasnych miejscach umożliwia robienie zdjęć z dużą dziurą.
    Nie ma aparatu idealnego. To kompakt i trzeba mieć świadomość jego ograniczeń. Jeśli chodzi o zdjęcia portretowe, to doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wszyscy strasznie jarają się małą GO, ale mała GO, to nie wszystko. Wiele zależy od tego co się chce pokazać. Nie wystarczy wielka dziura i duża matryca aby zdjęcie portretowe zostało uznane za udane. To jest bardziej złożona sprawa
    A optyka tego aparatu jest bardzo ostra i spokojnie nadaję się do portretów.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A optyka tego aparatu jest bardzo ostra i spokojnie nadaję się do portretów.
    Ja lubię miękkie portrety
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

No dobra nie wytrzymałem. Miałem to połączyć ze zdjęciami ale w takim razie zdjęcia będą jutro. Pierwsze ważniejsze spostrzeżenia:
    1. Bateria - noż kutwa skończyła się po 160 zdjęciach, słabo, bardzo słabo.
    2. Migawka - robiłem zdjęcia około 19.00, fajne słońce, fajny kadr ale... filtr ND zawsze włączony w takiej sytuacji. Po drugie, nawet z filtrem będzie problem bo będzie brakować czasów naświetlania lub przesłony, która też nie jest najlepsza bo 8.0 to trochę mało. F/4000 jest ok z filtrem FD.
    3. Kółko korekty ekspozycji działa za lekko. Przestawiałem go przypadkowo bardzo często.
    To tak na teraz a jutro szczegóły
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Ja lubię miękkie portrety
    Nie wiem o czym piszesz. To co musi być ostre takie musi być. Mydło, to nie w portrecie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Nie wiem o czym piszesz. To co musi być ostre takie musi być. Mydło, to nie w portrecie...
    Obawiam się, że portret myli Ci się z makro...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No dobra nie wytrzymałem. Miałem to połączyć ze zdjęciami ale w takim razie zdjęcia będą jutro. Pierwsze ważniejsze spostrzeżenia:
    2. Migawka - robiłem zdjęcia około 19.00, fajne słońce, fajny kadr ale... filtr ND zawsze włączony w takiej sytuacji. Po drugie, nawet z filtrem będzie problem bo będzie brakować czasów naświetlania lub przesłony, która też nie jest najlepsza bo 8.0 to trochę mało. F/4000 jest ok z filtrem FD.
    3. Kółko korekty ekspozycji działa za lekko. Przestawiałem go przypadkowo bardzo często.
    Albo coś jest nie tak z twoją baterią albo moja jest jakaś wyjątkowa: pierwszy plener 300 zdjęć (przy nieustannym oglądaniu i przestawianiu wszystkiego) na jednej baterii, drugi plener byłam w szoku bo przytachałam 800 zdjęć (w prawdzie dużo seryjniaków...bo dmuchawce tak ładnie się animowały na wietrze;P).
    Korekta ekspozycji też mnie na początku zaskakiwała non stop - teraz już przywykłam. Zawsze sobie ją można wrzucić na ten pierwszy pierścień, ale kosztem innych ustawień pod ręką.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

800??? W.O.W.
    U mnie max 200-300, przewaznie bez podgladu.
    Kolko absolutnie mi nie przeszkadza, jest pierscien przy obiektywie, super rozwiazanie, koleczko macam sporadycznie, to mi przeszkadzalo w Eplach.

Z tymi trudnosciami w sloncu, czasowkami itp, to nie ma co demonizowac, szczerze, robie foty w rozniastych warunkach i jedyne co mi doskwieralo, to to, ze musze wlaczyc albo wylaczyc ND

Fotki dawac.

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Jesli chodzi o baterię to nie wiem jak to robiłeś, ale moja wytrzymała ostatnio 370 zdjęć RAW+JPG.

jeśli chodzi o rozmycie w portrecie:

zmasakrowane kompresją, ale bokeh widać, a robione z dość bliska (1-1,5m)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 9.05.14 o 09:01

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obawiam się, że portret myli Ci się z makro...
    A makro, to nie portret? Nie jestem zwolennikiem , ąz takich płytkich GO w portretach o których piszesz. Choć są fotografowie, którzy robią to znakomicie.
    A do makro XZ-2 zwłaszcza z telekonwerterem się znakomicie nadaje. Żeby lustrzanką uzyskać taką głębie trzeba stacka robić
    Bateria u mnie starcza na ok 170 fotek przy zapisie jpg+raw

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów