Strona 245 z 415 PierwszyPierwszy ... 145195235243244245246247255295345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.441 do 2.450 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Różnica w wielkości sensorów nie ma (nie powinna mieć) żadnego znaczenia ponieważ 28mm podawane jest jako ekwiwalent pełnej klatki. Odniesienie w obu przypadkach dotyczy tego samego rozmiaru czyli 24x36mm.
    Jedynym wytłumaczeniem bynajmniej dla mnie jest to, że któraś firma nie podaje prawidłowych parametrów zastosowanego obiektywu. Ale ogólnie sprawa bardzo dziwna.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Dzisiaj popełniłem takiego streeta idąc ulicą - urzekła mnie brzytwa, czy ktoś ma na niego pomysł (chodzi mi o przycięcia kadru i barwę- cz-b czy jakiś kolor)
    ooo zdjęcie z serii pokaż swojego fotografa :P
    mnie urzekł ten męski wystrój (szczególnie kalendarz )

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

To był przypadek z lustrem zazwyczaj przed nim nie stoję ....
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gacek123 Zobacz posta
    Na początek chciałbym wszystkich powitać. Jeśli można chciałbym jako początkujący entuzjasta fotografii skorzystać z Waszego doświadczenia.
    Miałem niedawno okazję pobawić się olkiem xz-2 i sonym rx100 II, jako że po długich przeszukiwaniach internetu zdecydowałem się na zakup któregoś z nich. Wcześniej używałem mniej zaawansowanych kompaktów. Moje pytanie sprowadza się do jednej kwestii: czy może mi ktoś prosto wytłumaczyć, dlaczego 28 mm w xz-2 nie równa się 28 mm w rx100 II? Niby oba zaczynają się od 28, a jednak różnica w kadrze jest spora, niestety z mojego punktu widzenia na niekorzyść olka. Sony mieści w kadrze o wiele więcej, xz-2 przybliża obraz o wiele bardziej, jeśli tak to można nazwać. Zaczynający się od 28 mm canon także wydaje się szerszy. Skąd wynika taka duża różnica i czy da się ją jakoś zniwelować np. ustawieniami w aparacie? Typu proporcje obrazu. Z góry dzięki. Pozdrawiam!

Witam !

Troche mnie dziwi, ze Sony i Olek dla (film 35mm) przy 28mm (najszerszy kat) obrali zupelnie inne metody liczenia.

Najlepiej by bylo gdybys mial dla poparcia swoich spostrzeżeń RAW-y z
    tych aparatow dla... tych samych kadrow przy najszerszym kacie ?

Parametrycznie jest roznica w obrazie dla maksymalnej rozdzielczosci oba aparaty daja inne proporcje obrazu:

XZ-2 ( 3968x2976 )
    RX100 II ( 5472x3648 )

Co do roznic i zniwelowania mozesz w RX100 II ustawic proporcje 4/3 ale stracisz na
    maksymalnych mozliwosciach matrycy.

A moze byc tak, ze miales w rekach RX100 III ? Tam masz ogniskowa (film 35mm) 24-70mm

Miedzy 24mm a 28mm w obrazie duza roznica jest.

Pasuje mi to co piszesz do RX100 III bo XZ-2 ma dluzsza ogniskowa od tego sony i
    faktycznie Olkiem wtedy bardziej przyblizysz

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No niestety na chwile obecna nie mam dostepu do sonego, poza macaniem w sklepie, wiec nie moge podeslac rawow. Na 100% byl to RX100 II, a ewentualne niwelowanie roznicy mialo dotyczyc olka, czyt. jak zrobic, zeby bylo rownie szeroko jak w sonym Bo szczerze mowiac napalilem sie na xz-2 i byl moim faworytem. Przelknalem, ze to nie 24 mm i trzeba bedzie nauczyc sie robic zdjecia inaczej, ale tego ze 28 mm nie rowna sie 28 mm i mozna miec szerzej chyba nie przelkne

Sorry za brak polskich znakow, nie mam polskiej klawiatury w tym momencie.

Edit: swoja droga czy bylby ktos tak uprzejmy i mial czas wrzucic zdjecia tego samego obiektu przy 24 mm (dowolny aparat) i 28 mm (xz-2), najlepiej w pomieszczeniu, zeby odleglosc od obiektu nie byla duza? Moj stary kompakt canona, mam wrazenie, nawet na zoomie miesci w kadrze wiecej, do tego to porownanie do sonego i konkluzja sie narodzila w mojej glowie taka, ze albo cos z olympusem jest nie tak, albo z moim podejsciem. Byc moze roznica w kadrze tak wlasnie ma wygladac, a rozterki biora sie jedynie z mojego braku doswiadczenia z tego typu sprzetem. Bylbym po stokroc wdzieczny.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez gacek123 ; 23.07.14 o 11:33 Powód: dopisek

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam.Ciekawi mnie jak XZ-2 radzi sobie w fotografii makro(co można z niego wycisnąc na porannym plener ku)...Szukałem w sieci ale mało jest o tym.Jeszcze interesowały by mnie jakieś fotki olka plus dcr250.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

A nie prościej pomyśleć?
    Kąty widzenia podaje się dla przekątnej. XZ-2 ma matrycę o proporcjach 4:3. Sony ma proporcje 3:2.
    To oznacza, że dla tej samej ogniskowej Sony da więcej w szerokość i mniej w wysokość.

Druga, rzecz o której trzeba pamiętać. Ogniskową podaje się dla obiektywu ustawionego na nieskończoność.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luzaczek82 Zobacz posta
    Witam.Ciekawi mnie jak XZ-2 radzi sobie w fotografii makro(co można z niego wycisnąc na porannym plener ku)
    Ale że o co chodzi, bo przecież ludzie na forum fotki wrzucali i wrzucają. Nie możesz znaleźć zdjęć makro zrobionych XZ-2?
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Załączam fotki ze sklepu. Po lewej sony rx100 II, po prawej stylus 1.
    Może teraz ktoś wpadnie na pomysł, dlaczego tak to wygląda.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto 1.jpg
Wyświetleń:	309
Rozmiar:	845,6 KB
ID:	124849Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto 2.jpg
Wyświetleń:	307
Rozmiar:	1.013,0 KB
ID:	124848

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    A nie prościej pomyśleć?
    Kąty widzenia podaje się dla przekątnej. XZ-2 ma matrycę o proporcjach 4:3. Sony ma proporcje 3:2.
    To oznacza, że dla tej samej ogniskowej Sony da więcej w szerokość i mniej w wysokość.

Druga, rzecz o której trzeba pamiętać. Ogniskową podaje się dla obiektywu ustawionego na nieskończoność.
    Ok. Ale co będzie jak ustawimy w obu aparatach te same proporcje? Kadr nie powinien być taki sam?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów