Strona 135 z 415 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185235 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.341 do 1.350 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

No ja na razie na czas nie narzekam i mimo wszystko wolę mieć większą kontrolę nad efektem końcowym. Za często teraz klnę sam na siebie o to, że niektóre zdjęcia zrobione kilka lat wstecz mam tylko w jpg i uratowanie ich jest raczej niemożliwe. Z RAW-a zawsze wyciągniesz więcej.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Witaj boro, może Cię to zdziwi, ale tak na prawdę, to zdjęcie po prawej jest wyjściowo lepsze.
    Ma zdecydowanie większą rozpiętość tonalną, nie ma przepaleń i nie jest przekontrastowane ani przesycone.
    To dosłownie kilka sekund zabawy na krzywych aby uzyskać to co masz po lewej
    O, o! Właśnie to.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Prawda, prawda, ale myślałem, że wątek nabierze "rumieńców" i można będzie wykazywać wyższość świąt Wielkanocy nad Bożego Narodzenia... a tutaj kicha Kolega, który ze mną pracuje zajmuje się profesjonalnie fotografią i rzeczywiście robi tylko RAW-y ale później wybiera jeden-dwa strzały i obrabia godzinami - wychodzą cuda ale praca tytaniczna nad każdą klatką.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

Tak odnośnie monitora xz-2 to po pierwszych fotkach przestałem zawracać sobie głowę co na nim widać i zacząłem traktować to co pokazuje jako kadr a nie jako coś finalnego (jak wygląda ostatecznie zdjęcie). Chociaż poprzedni kompakt którym robiłem - EX-1 dosyć wiernie pokazywał co wyjdzie z danego zdjęcia i było lekkie zdziwienie że widać na LCD olka jakąś nieostrą akwarelkę...

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

To nie chodzi nawet o jakąś mega obróbkę na którą trzeba poświęcić nie wiadomo ile czasu ale na przykład tak proste rzeczy jak wyciągnięcie szczegółów w cieniach czy korekta jasności. Lepiej zrobić to podczas wywoływania RAW niż na pliku jpg. Kolejna rzecz to kadrowanie. Jeśli musisz wyciąć sporą część zdjęcia (a czasem się zdarza) to to co zostanie z jpg nie będzie już takie ciekawe jeśli będziesz chciał zachować rozdzielczość.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 2.05.14 o 21:05
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Czyli wypada pykać w jpg+RAW i wybierać ewentualnie ciekawe fotki do obróbki . Powiem szczerze, iż w ciemni spędziłem niejedną nockę ale na kompie jakoś nie mam zdrowia (a przydałoby się zapoznać głębiej z jakimś prostszym programem do obróbki)

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

jarod69, tak się składa, że też walę w jpg, czasem nawet cały ślub strzelę na jpgach, kto by miał potem czas to obrabiać

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Na małym formacie i tak nie widać )))))

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

w programie dostarczonym na płycie przy zakupie XZ-2 jest możliwość wywołania RAW w serii. To znaczy, że przy zdjęciach robionych w podobnych warunkach wywołujemy pierwsze zdjęcie, zapisujemy ustawienia i następne zdjęcia można wywołać w podobny sposób z kadrowaniem włącznie. Na szczęście program jest intuicyjny i po polsku.
    XZ-2|D800E|moje 500px

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Jaki program? Olympus Viewer 3? Pytam bo szczerze mówiąc to nawet płyty z pudełka nie wyjąłem
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

tak to ten program (ale ja to do koleżeństwa początkujących to pisałem)
    Po co miał byś go rozpakowywać jak pewnie od dawna masz go zainstalowanego
    XZ-2|D800E|moje 500px

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów