Strona 147 z 415 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.461 do 1.470 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

W czasach kiedy w użyciu były prawdziwe aparaty (z miechem) szkła portretowe miały rysować miękko jeżeli fotograf szanował swoje życie
    Zrób żonie/dziewczynie super ostry portret i potem z tego dużą odbitkę to się dowiesz o co mi chodzi
    Teraz mogą rysować ostro, bo zmarszczki i inne niedoskonałości można później usunąć w PS

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh a przykładów poszukaj sobie sam

---------- Post dodany o 10:42 ---------- Poprzedni post był o 10:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    W czasach kiedy w użyciu były prawdziwe aparaty (z miechem) szkła portretowe miały rysować miękko jeżeli fotograf szanował swoje życie
    Zrób żonie/dziewczynie super ostry portret i potem z tego dużą odbitkę to się dowiesz o co mi chodzi
    Teraz mogą rysować ostro, bo zmarszczki i inne niedoskonałości można później usunąć w PS
    I z grubsza o to chodzi, jednak zbyt ostre rysowanie odbija się często na bokehu więc w szkłach portretowych ostrość nadal jest na drugim miejscu
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    No to ja niestety tego nie wiedziałem. Możesz poprzeć to jakimś przykładem, nie żebym nie wierzył, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego zmiękczenia
    Proponuję zerknąć w galerię naszego śp. kolegi Irka50 https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1705
    Jak dla mnie jest to autorytet w kwestii portretu na naszym forum.
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Minolta kiedyś miała takie cudo jak STF, który miał specjalny element aby bokeh był maksymalnie gausowski. Szkło może nie najostrzejsze, ale bokeh piękny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

W temacie przykładów przypomniało mi się, że Cichy zamieścił kiedyć na C-B porównanie C 135/2 z Zeissem. Świetnie tam widać to o czym piszę. Ja wolę portrety z mniej ostrego.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Tylko wyżej pisali, że na jednym aku zrobili 800(w to nie chcę mi się wierzyć) i 370 Raw+jpg. U mnie 170 fotek raw+jpg. Może zbyt często właczm i wyłączam aparat? Może jak jest na "wygaszeniu" dłużej działa? Chyba tak jest, bo nie traci energii na wysuwanie i wsuwanie obiektywu.
    Toć pisałam że seryjniaki robiłam (ostatnia fota:P5040854, więc 854 jeśli coś się nie pomieszało z numeracją - zapis jpg.
    Normalnie ok 300 fot wchodzi na jednym ładowaniu. No i ja łażę z aparatem włączonym zazwyczaj.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh
    Niestety, ale zupełnie się z tym nie zgadzam. Jeśli bokeh jest dla Ciebie priorytetem, to chyba nie mam co w tym temacie dyskutować.

Co w takim razie jest priorytetem w tym zdjęciu?

No to ja niestety tego nie wiedziałem. Możesz poprzeć to jakimś przykładem, nie żebym nie wierzył, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego zmiękczenia
    Takie szkła projektowano w czasach analogów, gdy nie można było sobie szopem zrobić dowolnego efektu... Efekt rozmycia malał wraz z przymykaniem przesłony.
    Poniżej sample z Pentaxów F/FA 85/2.8 soft

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh a przykładów poszukaj sobie sam

Pacz Pan, a ja myslalem, ze temat fotki jest wazny! o ja gupi, nieuk

cube007

wow, jaka fajna panna w purpurze, mniam

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Pacz Pan, a ja myslalem, ze temat fotki jest wazny! o ja gupi, nieuk

...
    Głupi albo wizjoner, ja jeszcze nie spotkałem szkła z zapisanym tematem fotki, a rozmawialiśmy o szkłach.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów