Szczęściarz. Też myślę o zakupie drugiego aparatu ale zmierzam bardziej w kierunku analoga. Mogę kupić Nikona F100 za jakieś 80 euro i ciężko się nad nim zastanawiam.Ja mam na razie w odwodzie E-520 + 40-150
zboczurJeśli mówisz o ogniskowej to też![]()
Szczęściarz. Też myślę o zakupie drugiego aparatu ale zmierzam bardziej w kierunku analoga. Mogę kupić Nikona F100 za jakieś 80 euro i ciężko się nad nim zastanawiam.Ja mam na razie w odwodzie E-520 + 40-150
zboczurJeśli mówisz o ogniskowej to też![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Powiem tak, zaleznosci sa podobne jak w Olku. X-S1 nie jest tak ostry jak x10, fufu nie jest az tak (malutka roznica wg mnie) rozdzielcza jak Olek.
Generalnie uzywalem X-S1 na dlugim koncu ok 600mm na Sopot Festivalu iso 1600 jpg, da sie z tego drukowacTrzeba pamietac tylko, ze to kompakt i to dosc duzy, do Stylusa nie ma startu gabarytowo za to ma inne walory, do ktorych 1ka nie ma startu
Polecam, zacny aparat. 24-600cos tam, zakres przeraza ale na prawde jest niezle.
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Wielkie dźwięki.
A można się dowiedzieć jakie to walory, bo jak szukałem uniwersalnego kompaktu to po oględzinach sampli w sieci i sklepowym macaniu X-S1 zupełnie mnie nie zachwycił. Wówczas kupiłem Panasonica FZ-200, ale jego też się pozbyłem i obecnie posiadany Stylus 1 wreszcie ma prawie wszystko czego oczekuję od uniwersalnego kompaktu.
Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".
Pewnie kwestia gustu
Kiedyś miałem FZ-7 i też byłem zachwycony![]()
The question is, who cares?
Stylus 1 jest jak na razie jedyna sensowna odpowiedzia na super czy tam hiper zoom o przyjemnej jakosci fot.
X-S1 uwielbiam pomimo, ze jest klocowaty (wymiary i waga lustrzanki z kitem), zbudowany jak pancernik, odchylany ekran, wizier (to stylus oczywiscie ma) jedyne czego nie ma to EXR i wlasnie ta matryca, ktora moze rozdzielczo nie zachwyca ale na rozszerzonym DR i 6mpix wg mnie daje najfajniejsze obrazki ever, a ciagnac to tam mozna z kazdej strony jak sie chce.
X-S1 ma tez swoje wady ale na szczescie dla mnie nie obrzydzaja tego aparatu.
Szkoda, ze w dniu premiery praktycznie zabili ta puszke swoja kosmiczna cena.
Niedawno na allegro ktos nowke sprzedawal za 1400zl bodaj, to juz bezdyskusyjnie bym bral, tym bardziej, ze na kontynuacje z matryca trans cmosa sie nie zapowiada.
pozdroofka
min i max
Cenowo jest już dobrze czyli ok 1500pln ( x s1) zawsze można się poratować hs30 exr za tysiaka. Po zdjęciach na PBase odnoszę wrażenie że Fuji wygrywa z Stylusem1. jakością zdjęć. Ale ja omylny bywam![]()
Sceptycznie podchodzilem do X-S1, a patrzac juz przez pryzmat uzywania X10, to praktycznie bronilem sie przed dostaniem od Fuji XSa do testow
Jednakze bylem bardzo mile zaskoczony, uwazam, ze w kwestii obrazka i hiperzooma bedzie to niedoscigniony aparat.
Sadze, ze jak w czerwcu kupie noweczke X10, bo na to sie zanosi, to kto wie czy jak oferta nie bedzie dobra dolaczy X-S1 juz na wieki.
BTW, wczoraj zajrzalem do Saturna w Gdansku i jest na wystawce, mozna macac
pozdroofka
PS
Szamaniec,
Obrazki tonalnie zdecydowanie bardziej mi sie widza z Fuji, detal moze minimalnie na korzysc Olka, kosmetyczne roznice, ktorych na wydrukach nie widac, a wisi u mnie w domu mono 60x40 z profi drukarki, plik mial 2400pix na dluzszym boku i 800kB, Pan w labie powiedzial, ze zdurnialem ale jak otworzyl plik, to zmienil zdanie![]()
Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".