Kilka fotek z Kobranocki: nieobrabiane jpg wykonywane w deszczu (wręcz momentami w ulewie - przydały się woreczki foliowe na zabezpieczenie xz2)i szalejącym oświetleniu sceny...
Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 24.05.14 o 10:36
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
jarod,
maluch dal rade!
koncert fajny?
no ba!
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Może jest w Lightroomie coś takiego jak w OV3, że wybierasz sobie żeby program pokazywał Ci pliki tylko RAW albo tylko JPG albo i te i te. Poszukaj w opcjach.Muszę dojść do tego a może powinienem coś ustawić w xz2 jeśli chodzi o RAW i JPG ?
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
No ba... jak za starych czasów... a pogoda była taka:
Łatwiej jednak fotografować muchy![]()
Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 24.05.14 o 13:54
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Bardzo fajne ujecia z deszczem!
Widze, ze watek sie rozkreci fotkowo (moze?
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Chodzi raczej o tryb edycji, żebyś wiedział który plik edytujesz i nie miał bałaganu w zdjęciach. Wtedy ukrywasz sobie niepotrzebne w danym momencie JPG albo RAW-y. Nie znam zbyt dobrze LR bo go nie używam ale pewnie jest taka opcja skoro w OV3 jest, tak myślę.
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Tak ma być i program dobrze działa. Lightroom zasadniczo jest programem do obróbki plików RAW i nie ma za bardzo sensu importować RAW i jpg tego samego zdjęcia. Oczywiście jpg tez można obrabiać w LR. Aby je zaimportować należy je uprzednio przenieść do innego folderu lub w opcjach LR zaznaczyć: Edit/Preferences/General/Treat JPG files next to raw files as separate photos. Wówczas LR będzie widział zarówno RAW i jpg znajdujące się w tym samym folderze. Choć ja bym tej opcji nie zaznaczał.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg