Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!
Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!
A do mnie właśnie przybył zapasowy akumulatorek... Jeszcze zastanawiam się nad tulejką pod filtry, ale coś mam węża w kieszeni.... a filtry leżą w szufladzie![]()
Witam forumowiczów
Po przeczytaniu całego wątku zakupiłem mojego własnego XZ-2Interesuje się fotografią, ale z racji z tego, że zakupiłem go 30.04 nie miałem czasu ogarnąć tego sprzętu i zdjęcia wczoraj robiłem na automacie (
). Wydawały się piękne, jednak po przyjeździe do domu i zgraniu na komputer widzę różnice między jakością (barwy, światło) na wyświetlaczu aparatu i monitorze - czy to wina mojego monitora od laptopa, czy Olympus przekłamuje kolory i zdjęcia w rzeczywistości nie wychodzą takie jak w na jego wyświetlaczu? Jak ustawić (jeżeli się da), aby zdjęcia na komputerze odpowiadały tym na aparacie? (ewentualnie, czy wywołanie takich zdjęć da taki efekt jak na XZ-2 czy taki jak widać na monitorze PC?)
Wersja ekono:
ustaw sobie jasność na 45%, kontrast na max i - jak masz w sterowniku czy gdzie sRGB i/lub Gamma 2,20. Sprawdź czy producent twojego lapka nie udostępnia profil ekranu zaszyty w pliku .icm. W XZ-2 ustaw przestrzeń sRGB, ale to zapewnie zrobili za ciebie ludzie Olympusa.
Wersja extreme (ta mi pomogła):
skontaktuj się z Marcinem Kałużą (w necie, na różnych forach pod nickiem czornyj), powiedz jaki masz problem... W skrócie z budżetowych tylko Eizo lub Nec z jego usługą profilowania ekranu. Ja kupiłem to com chciał i wszystko mi gra a w menu swojego nowego monitora świadomie nie kliknąłem ani razu.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Witaj boro, może Cię to zdziwi, ale tak na prawdę, to zdjęcie po prawej jest wyjściowo lepsze.
Ma zdecydowanie większą rozpiętość tonalną, nie ma przepaleń i nie jest przekontrastowane ani przesycone.
To dosłownie kilka sekund zabawy na krzywych aby uzyskać to co masz po lewej![]()
@boro005
Polecam:
1. Przeczytanie tego tematu w całości
2. Rezygnacja z ustawień automatycznych (nie po to się kupuje taki aparat żeby robić na auto)
3. Zapis plików tylko i wyłącznie w RAW
4. Zagłębienie się w instrukcję aparatu
A na koniec ogarnięcie tego wszystkiego razem. Efekty murowane![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
A ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze![]()
Wiedziałem, że ktoś się odezwie z tymi jpg-amiA ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze. Masz rację jpg też wyglądają bardzo dobrze. Ja jednak osobiście wolę RAW i wywołanie.
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek