Strona 134 z 415 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.331 do 1.340 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Awatar Montegrif
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Montegrif Zobacz posta
    Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!
    Też jestem w szoku, nawet czasem Ktoś się ze mną zgodzi co dla mnie wyjątkowo dziwne, pewnie się starzeję

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A do mnie właśnie przybył zapasowy akumulatorek... Jeszcze zastanawiam się nad tulejką pod filtry, ale coś mam węża w kieszeni.... a filtry leżą w szufladzie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam forumowiczów

Po przeczytaniu całego wątku zakupiłem mojego własnego XZ-2 Interesuje się fotografią, ale z racji z tego, że zakupiłem go 30.04 nie miałem czasu ogarnąć tego sprzętu i zdjęcia wczoraj robiłem na automacie ( ). Wydawały się piękne, jednak po przyjeździe do domu i zgraniu na komputer widzę różnice między jakością (barwy, światło) na wyświetlaczu aparatu i monitorze - czy to wina mojego monitora od laptopa, czy Olympus przekłamuje kolory i zdjęcia w rzeczywistości nie wychodzą takie jak w na jego wyświetlaczu? Jak ustawić (jeżeli się da), aby zdjęcia na komputerze odpowiadały tym na aparacie? (ewentualnie, czy wywołanie takich zdjęć da taki efekt jak na XZ-2 czy taki jak widać na monitorze PC?)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez boro0005 Zobacz posta
    Wydawały się piękne, jednak po przyjeździe do domu i zgraniu na komputer widzę różnice między jakością (barwy, światło) na wyświetlaczu aparatu i monitorze - czy to wina mojego monitora od laptopa, czy Olympus przekłamuje kolory i zdjęcia w rzeczywistości nie wychodzą takie jak w na jego wyświetlaczu? Jak ustawić (jeżeli się da), aby zdjęcia na komputerze odpowiadały tym na aparacie? (ewentualnie, czy wywołanie takich zdjęć da taki efekt jak na XZ-2 czy taki jak widać na monitorze PC?)
    Wersja ekono:
    ustaw sobie jasność na 45%, kontrast na max i - jak masz w sterowniku czy gdzie sRGB i/lub Gamma 2,20. Sprawdź czy producent twojego lapka nie udostępnia profil ekranu zaszyty w pliku .icm. W XZ-2 ustaw przestrzeń sRGB, ale to zapewnie zrobili za ciebie ludzie Olympusa.

Wersja extreme (ta mi pomogła):
    skontaktuj się z Marcinem Kałużą (w necie, na różnych forach pod nickiem czornyj), powiedz jaki masz problem... W skrócie z budżetowych tylko Eizo lub Nec z jego usługą profilowania ekranu. Ja kupiłem to com chciał i wszystko mi gra a w menu swojego nowego monitora świadomie nie kliknąłem ani razu.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Witaj boro, może Cię to zdziwi, ale tak na prawdę, to zdjęcie po prawej jest wyjściowo lepsze.
    Ma zdecydowanie większą rozpiętość tonalną, nie ma przepaleń i nie jest przekontrastowane ani przesycone.
    To dosłownie kilka sekund zabawy na krzywych aby uzyskać to co masz po lewej

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

@boro005
    Polecam:
    1. Przeczytanie tego tematu w całości
    2. Rezygnacja z ustawień automatycznych (nie po to się kupuje taki aparat żeby robić na auto)
    3. Zapis plików tylko i wyłącznie w RAW
    4. Zagłębienie się w instrukcję aparatu
    A na koniec ogarnięcie tego wszystkiego razem. Efekty murowane
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

A ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze
    Wiedziałem, że ktoś się odezwie z tymi jpg-ami . Masz rację jpg też wyglądają bardzo dobrze. Ja jednak osobiście wolę RAW i wywołanie.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Wiedziałem, że ktoś się odezwie z tymi jpg-ami . Masz rację jpg też wyglądają bardzo dobrze. Ja jednak osobiście wolę RAW i wywołanie.
    podziwiam ludzi z duza iloscia czasu jpgi z olka sa fantastiko

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów