Strona 40 z 79 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Jeśli ma się pecha, a nieszczęścia lubią chodzić całymi tabunami.
    To obie karty mogą paść i z zdjęć dla młodych nici.

Choć oczywiście wolałbym mieć aparat z slotem na dwie karty. Ale nie daje to 100% pewności.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Jeśli ma się pecha, a nieszczęścia lubią chodzić całymi tabunami.
    To obie karty mogą paść i z zdjęć dla młodych nici.

Choć oczywiście wolałbym mieć aparat z slotem na dwie karty. Ale nie daje to 100% pewności.
    W rzeczy samej.
    Ale tego typu zabiegi zmniejszaja ryzyko porazki, jednak przyznac i pamietac nalezy ze nie eliminuja jej wogole.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 26.04.14 o 17:18
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

nyny- oczywiście, że masz rację, dwa sloty to wartość dodana i rzecz sama w sobie pożądana. Lepiej jak jest, niz jak jej nie ma.
    Ja próbowalem być złośliwy względem kolegów i ich tekstów o "kastratach i dwóch slotach" jako wyznaczniku profi.
    Przed chwilą w ogrodzie pstryknąłem 37 fotek (tyle weszło RAW+JPG) na microdrive Hitachi 1GB, zakupionym w 2004 roku za 600zł, który hula do dziś w stareńkiej hybrydce Fuji S7000 u mojej córki, ta foci moje wnuki co dzień. Skończyła mi sie karta i przełożylem pustego microdriva. Jak na 10 lat męczarni ten dyski działa znakomicie, choć wolno. Nigdy nie padła mi żadna karta, zawsze Sandisk, zawsze ten lepszy/szybszy model.
    Może mam szczęście. Nigdy nie padł mi żaden aparat cyfrowy, lustra i kompakty a parę ich miałem lub korzystałem z firmowych. Kolegom też, jak dobrze pamiętam.
    Problemy wielkie mieli wszyscy z aparatami Sowieckimi/optyką ichnią i rzadziej z DDR- Practiki, Pentakony Six, a to przesów, a to migawka, a kasety w Kijewach to zawsze prześwietlały, jak ich nie przerobił dobry fachowiec. To był horror. Ale to kiedyś. Jeszcze w latach 80-tych. Potem analogi z czasów AF pracowały bez zarzutu, czy to Canony, czy Nikony. Raz padło mi kółeczko trybów w EOS5 (ten ze sterowaniem okiem, punktem AF)
    Dziś oczywiście zawsze dwa-trzy korpusy i to nie tylko dlatego, że bezpiecznie, ale dlatego, że nie lubię przepinać szkieł. Kastraty nigdy nie zostawiają śmieci na matrycy, ale taki Nikon, czy Canon to i owszem nawet te z dwoma slotami na karty. Syfy na matrycy to dopiero wkurza. 1200 fotek i wszędzie na tych z niebem syfy. Razem z 200 sztuk do wyczyszczenia.
    Dziś nie denerwuja mnie niepewne karty pamięci, ale niepewny AF w lustrzankach, wymagający dubli i powtórzeń, dla bezpieczeństwa. Wykorzystując jasne stałki i duże otwory przysłony nagle odkrywam ile nietrafionych fotek jest na karcie. Przyznaję. że w Kastratach" problem jest mało widoczny, a w bezlusterkowcach zaufanie do trafień AF wzrasta o 1000%. W Nexie5N gorzej niż w M5/1/10. Kastraty Olka maja świetny AF.
    Mnie się podoba jeszcze jedno. Jakość JPG w takim RX100 jest tak dobra (świetny balans bieli, naświetlanie), że ani myśle pstrykac w RAW, tylko bym zchrzanil przy obrobce!!

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jeszcze raz powtorze, hobbytstycznie to sobie mozesz wszystkiego uzywac, jak chcesz, czym chcesz.
    Bierzesz za cos kase, oferujesz uslugi - zwlaszcza w tak ulotnych chwilach, gdzie duble nie wchodza w gre - to moim zdaniem Twoim psim obowiazkiem jest tak sie zabezpieczyc, by sie nawet raz na te 10 lat nie zdazyl unfall. Tego nie jestes w stanie zrobic z jednym kompaktem, evilem i jednym szklem...

W kwestii usterek, AF, czy higienicznych kwestii to juz chyba watek na inny temat, swoja droga tutaj tez mialbym niemalo do dodania.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Chomsky, przepraszam, że się wtrącam, ale pewnie chodzi Ci o Canona EOS 50e a nie EOs5 , mam go i bardzo lubię
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Chomsky, przepraszam, że się wtrącam, ale pewnie chodzi Ci o Canona EOS 50e a nie EOs5 , mam go i bardzo lubię
    EOS 5 też miał sterowanie okiem, ale jakoś okrojone. W pionie chyba nie działało.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Zaraz zaraz, czy Ty porównujesz fotografie wykonane w atelier do dzisiejszej fotografii ślubnej?
    Przecież to dwie różne bajki. No chyba, że masz jakieś fotki weselne/reportażowe sprzed 50 lat. Jeśli tak, to pokaż, chętnie popatrzę, bo jeszcze w życiu nie widziałem.
    Pożyjesz, jeszcze coś zobaczysz
    Mogą być takie z 1953?
    http://life.time.com/history/when-jf...tember-1953/#1

Te też od biedy można podciągnąć pod kotleta ... http://life.time.com/history/pope-jo...lf%7Cmostpop#1
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 26.04.14 o 21:31

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Pożyjesz, jeszcze coś zobaczysz
    Mogą być takie z 1953?
    http://life.time.com/history/when-jf...tember-1953/#1

Te też od biedy można podciągnąć pod kotleta ... http://life.time.com/history/pope-jo...d=lf|mostpop#1
    Hehe, dowcipniś z Ciebie
    Mówimy o dwóch różnych sprawach jednak

A co do fotek Kennedy'ego, to fajne, ale już nawet u Janka Muzykanta widziałem lepsze kadry

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    EOS 5 też miał sterowanie okiem, ale jakoś okrojone. W pionie chyba nie działało.
    A to nie wiedziałem, że EOS5 też to miał, potraktowałem to jako zwykłą literówkę. W EOS50 są na matówce tylko trzy poziome punkty do ostrości i dodatkowy w lewym górnym do przymykania przysłony.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jeszcze raz powtorze, hobbytstycznie to sobie mozesz wszystkiego uzywac, jak chcesz, czym chcesz.
    Bierzesz za cos kase, oferujesz uslugi - zwlaszcza w tak ulotnych chwilach, gdzie duble nie wchodza w gre - to moim zdaniem Twoim psim obowiazkiem jest tak sie zabezpieczyc, by sie nawet raz na te 10 lat nie zdazyl unfall. Tego nie jestes w stanie zrobic z jednym kompaktem, evilem i jednym szklem...
    Tak pół żartem, pół serio, bo ten wątek często przeglądam dla poprawy humoru. A jak się zabezpieczasz przed chorobą, wypadkiem, uderzeniem pioruna ect.? Ślubu się nie powtórzy, więc też powinieneś dać się sklonować, a jeżeli nie to mieć przynajmniej tak dobrego jak Ty zamiennika.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska