Strona 38 z 79 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

@jan s skrecil gdy padlo haslo ze na sluby tylko FF poparte argumentami nie mającymi żadnego związku z rzeczywistością.

Pytanie: myslisz ze recepta na punkty 1-6 to FF ?

Mimo ze slubow nie robie zdarza mi sie robic eventy dla duzo bardziej wymagajacego klienta bo sądzę że PKN ORLEN czy Husqvarna na wieksze pojęcie o wymaganiach dotyczących fotografii niż pan Piotr z Podlesic co sie hajta...

Postaw sobie pytanie co z tym slubnym zdjęcie m sie dzieje na koniec. Facebook ? 10x15 ? Cewe fotoksiazka ? Co jest najslabszym ogniwem ile na prawde potrzeba itp itd.

Temat czy tanie czy drogie dla zawodowca ma umiarkowane znacznie jest dobry to zarabia i sobie na dwoch imprezkach odkuje sprzet....

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    @....sądzę że PKN ORLEN czy Husqvarna na wieksze pojęcie o wymaganiach dotyczących fotografii niż pan Piotr z Podlesic co sie hajta...

Dalbym sobie pukiel uciac, ze pierwsza firma zna sie raczej na rafinacji ropy naftowej a druga na wycince drzew, niz na fotografii, ale czlowiek sie uczy cale zycie....
    Za to pan Piotr to pewnie idiota i nie wie jak male ma pojecie o swoich wymaganiach...
    Dobas....jak cie lubie, tak ci po przyjacielsku radze: jedz ty gdzies sobie na jakas wycieczke, porob ciekawe foty zwierzatek, wroc i nam wszystko cieakwie opowiedz przy albumie Zostaw ten matrekingowy belkot i cale to pitolenie dla prawdziwych trolli
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Dalbym sobie pukiel uciac, ze pierwsza firma zna sie raczej na rafinacji ropy naftowej a druga na wycince drzew, niz na fotografii, ale czlowiek sie uczy cale zycie....
    Za to pan Piotr to pewnie idiota i nie wie jak male ma pojecie o swoich wymaganiach...
    Dobas....jak cie lubie, tak ci po przyjacielsku radze: jedz ty gdzies sobie na jakas wycieczke, porob ciekawe foty zwierzatek, wroc i nam wszystko cieakwie opowiedz przy albumie Zostaw ten matrekingowy belkot i cale to pitolenie dla prawdziwych trolli
    Nie pisalem ze ktokolwiek to idiota pytalem tulkp jakie ma potrzeby i wymagania oraz co robi ze zdjeciem

Wyjechany jestem. W Finlandii obecnie zdjecia robie dla WWF i wyobraz sobie ze mimo iz ekolodzy to maja ludzi czy u siebie czy na zewnatrz podobnie jak Husqvarna czy PKN ktorzy wiedza czego chca i co potrzebuja. Imaginuj se Waćpan, że firmy zatrudniają specjalistów czasem u siebie a czasem zewnętrzne. Bo billboardy czy materialy prasowe nie sklada ornitolog, mudlogger czy dyrektor marketingu tylko zatrudnieni profesjonalisci z którymi rozmawia sie jakby wiedzieli czego chca. Znając natomiast przeciętną wiedzę spoleczenstwa o fotografii smiem twierdzić ze przeciętny pan Piotr malo wie z tego zakresu wiedzy.

Ale odsylam do pierwszego mojego postu o tym jak to nowozency wiedza czego chca i jakie maja wymagania.

Marketingowy bełkot to slogany na zasadzie kupuj tylko FF do ślubu albo patelnie myj tylko ludwikiem. Spytalem wielokrotnie w tym wątku o kilka rzeczy i jakos brakuje argumentow. Generalnie jak zawsze malo mnie interesuje kto czym robi i nikogo kto juz swoje wie przekonywac do niczego nie chcę ale hasla Do slubow tylko FF bo bez tego to beztroska albo zdjęcia obrabiaj tylko na Macu bo bez tego to beztroska lub jedyne sluszne dyski to synology czy lacie bo stosowanie innych do backupu to beztroska to są wlasnie marketingowe slogany chyba że rzeczywiście masz jakies argumenty czemu ludwik i lacie albo FF a tych ciagle w moim odczuciu brakuje...
    Czemu nie MidFormat czy APSC ?

Natomiast ktoś kto wiele nie wie a chce sie tym zająć przeczyta i uzna to za wartosciową wypowiedź wiec mysle ze warto polemizowac. Kończę bo wschodzi słońce kibicuje dalssej wymianie zdań o jedynie słusznym formacie matrycy dla nowożeńców.

Jeśli świadomie dobierasz sprzęt bo czegoś potrzebujesz i wiesz czego to super bez względu na to czy FF czy mikro ale jeśli dobierasz bo czytasz opinie że do ślubu tylko 24x36 a zrobienie takiego tematu czym innym to objaw beztroski i na tej podstawie dobierasz sprzęt to w moim odczuciu coś jest nie tak...

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Nie bardzo rozumiem twoje zmartwienie, czym kto foci na slubach... Nie bardzo tez rozumiem jak mam umiejscowic w tej dyskusji o FF kontra m4/3 twoje wstawki o tym, dla kogo ostatnio robiles zdjecia lub bedziesz robil. No ale ja pewnie za malo madry jestem.
    Chce tylko dodac jedno od siebie - jako czlonek teamu Olympusa po prostu robisz swoja robote, czyli naganiasz klientow - chwala ci za to, bo naprawde sie starasz. Ale to nadal jest tylko robota - ktos to musi zrobic - wypadlo na ciebie. Prosze cie tylko o jedno - nie wmawiaj wszystkim wokolo, ze robisz to dla ich dobra...no prosze cie...
    Wolalem cie jednak, jak robiles zdjecia - jako sprzedawca wychodzi ci to tak srednio subtelnie. Odwrotnie zreszta jak Jankowi - zdjecia chlopina robi takie se, za to jak pieknie Samyaga sprzedaje - przy okazji Olka tez - taka mala forumowa symbioza - w sumie zadna konkurencja. Na razie w zamian za mozliwosc reklamowania produktow swojego pracodawcy, przylacza sie ladnie do chorku slawiacego mala wage
    No ale nie kazdy moze miec wszystkie talenty naraz

Reasumujac ta wymiane zdan (bo watek pewnie bedzie zyl az do smierci ) - Ciesze sie niezmiernie z sukcesow zawodowych, zycze dalszych w karierze blogerskiej, nowych kontaktow i kontraktow na promocje czego sie tylko da, a wszystkim robiacym zdjecia zdrowego rozsadku, ktory im podpowie, ze kiedy wszyscy patrza w jednym kierunku, najlepiej sie obejrzec i zobaczyc, co sie czai za ich plecami A jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o ...
    Dobranoc
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 26.04.14 o 07:33
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Przeczytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi bo troche tego brakuje. Po pierwsze wyraźnie napisalem ze totalnie mnie nie interesuje kto czym foci. Martwię się bezmyslnym powtarzaniem sloganow i bezmyślną pogonią za FF a nie czy ktos robi zdjecia zenitem czy d4 który wybrał świadomie

Po drugie piszę wyraznie APSC lub średni format to chyba nie jest mikro. To moze byc nawet apsc nikona

Po trzecie napisaleś żebym wyjechał zrobić zdjęcia zwierząt więc Ci napisałem że wlasnie robie.

Przyklad klienta podaje na argument że nie wiem o czym piszę bo fotografuję przyrodę więc opisałem klienta nie na podróżnicze zdjęcia. Klienta który ma profesjonalistów a nie przecietnego Polaka.

Warto wyrobić sobie obraz świata na podstawie obserwacji. Tych myślę że mi nie brakuje bo z dobrym tysiącem ludzi spędziłem czas prowadząc wyjazdy i obserwując jaka jest świadomość fotograficzna ludzi. A na tygodniowym wyjeździe z 40 osob cos juz możesz oceniac.

W twej wypowiedzi znów zabrakło kontrargumentów pojawiły sie natomiast argumentum ad personam.
    Cieszy mnie to bo dowodzi że dalsza dyskusja mija się z sesnem. A przyznam szczerze że piszę kolejny post tylko z powodu wycieczek osobistych

Argumentum ad personam (łac. argument skierowany do osoby) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika, nie przebierając przy tym w słowach. W ten sposób unika stwierdzenia, że jego racjonalne argumenty zostały wyczerpane, a jednocześnie sugeruje audytorium, że nasze poglądy są fałszywe. Dodatkowo, obrażanie oponenta ma na celu wyprowadzenie go z równowagi, tak by utrudnić mu adekwatne reagowanie na przedstawiane postulaty.
    Artur Schopenhauer w swoim dziele Erystyka wskazuje, że jest to ostatni sposób nieuczciwej argumentacji, który stosuje się, gdy wszystkie inne sposoby zawodzą i nie ma szans na wygranie sporu.
    Przykłady

Doprawdy pojąć nie mogę, jak państwo możecie dawać wiarę temu idiocie?

Jak może pan wypowiadać się na temat stanu wojennego? Przecież miał pan wtedy 5 lat!

Przewodniczący Komisji Europejskiej nie jest Polakiem, nie może zatem wiedzieć, co jest dobre dla Polski.

Znajome ?

Jak śmiesz pisać cokolwiek o Fotografii czy sprzęcie skoro reprezentujesz Olympus Visionaries -

Nie wazne co mowi rozmowca nie bedziemy go słuchać bo go wspiera Olympus. Wspiera a i owszem tylko niezmiennie to samo pisze od jakiegos 2007 roku na temat rajcowania sie FF i przerostem formy nad treścią oraz doboru sprzętu bo na forum piszą że tylko FF.
    A gdy jeszcze nie wspierał pisałem dokładnie to samo o pogoni za 24x36

Zerknij w posty sprzed kilku lat i odpowiedz se na pytania czy jakkolwiek zmienilo sie moje podejscie do gonienia za FF przez lud. Jak ktoś potrzebuje i wie dlaczego to i owszem ale jak ktoś kupuje FF bo mysli ze tylko w FF mozna zdalnie wyzwalać lampę. Albo mieć krotsze czasy synchronozacji niż 1 /125s to chyba warto go wyprowadzic z błędu...

Albo innych co to czytają

Co do roli sprzedawcy też nie trafione. akurat mam to szczęście że coraz wiecej siedzę w terenie z aparatem niż przed klawiaturą i forum. Robię zdjęcia i staram się aby to było argumentem dla myślącego szukajacego rozwiązań fotografa. Bo jak widzisz rozmowa na forum ma umiarkowany sens i staram sie w niej nie uczestniczyć zbyt aktywnie. Tylko gdy przeczytam jakąś durnotę co mnie zdecydowanie zirytuje...

A nie mam prowizji od sprzedaży wiec tez malo mnie interesuje czy kupisz FF czy APSC. Interesuje natomiast pewne obalenie stereotypów.

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Ale ja nie uzylem zadnych argumentow "za" ani zadnych "przeciw". Nie jestem strona w tej dyskusji bo jej nie podejmuje. Jestem raczej obserwatorem i zwracam uwage na pewne rzeczy a nie kontr- lub argumentuje - wnioski pozostawiam do samodzielnego montazu
    Argumentum ad personam zostal po raz pierwszy uzyty przez ciebie w momencie, w ktorym sam umiesciles product placement Olympusa w opisie o sobie na swojej stronie - nie ja to napisalem, tylko ty Zreszta nie ma sie czego wstydzic - to rzecz najnormalniejsza w swiecie - kazdy cos dzisiaj sprzedaje - swoj czas, siebie, swoej zdjecia, produkty pracodawcy, co sie tylko da. Tak dziala dziesiejszy swiat.
    Zaraz mi napiszesz, ze ty w to wszystko wierzysz i jestes szczery do bolu
    A ktory sprzedawca samochodow danej marki nie jest i nie wierzy?
    Ani razu nie stwierdzilem, ze jestes idiota, ani ze masz pojecia, co jest dobre dla pana Piotra - zasugerowalem tylko, ze trzeba brac pewna poprawke na to co ci wychodzi spod piora - nie spod obiektywu - mogles nie zauwazyc tej subtelnej roznicy - juz pisalem, ze to ja raczej jestem malo madry i pewnie niejasno sie przez to wyrazilem.
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 26.04.14 o 08:01

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

IProduct placement czyli jakiś 2007 rok ? Ludzie tak juz mają ze pytają "czym zrobione" jak widza zdjecie... dobra bo mnie kciuki bolą. O swej nie mądrości piszesz tylko Ty a zauważ ze mimo iz watek ma w tytule u43 ANI RAZU nie umiescilem w tej polemice informacjo o u 4/3 piszę APSC bo znajac rynek wiem ze latwiej będzie w tej branży gdy fotograf bedzie mial lustrzanke a nie mikrusa. Nie ze względu na jakosc zdjęcia bo ta tu gra mniejsza role ale ze wzgledu na wyglad i wizerunek pro gdy masz duzy szpej z Lką

Natomiast gdy osobie twierdzacej ze tylko FF bo reszta to beztroska zadaje pytanie dlaczego to czytam w odpowiedzi o zdalnym sterowaniu lamp czy krotkich czasach synchronizacji...

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Pewnie masz racje
    Naprawde nie interesuje mnie sposob w jaki sie rozliczasz z Olympusem - naprawde Zreszta to niebezpieczny temat i nie chcesz raczej isc w tym kierunku.
    Lece spac, bo jutro trzeba zrobic wypad z dzieciakami na rowery nad wode -pozdrawiam naprawde nie zlosliwie i serdecznie
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 26.04.14 o 08:14

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    - zasugerowalem tylko, ze trzeba brac pewna poprawke na to co ci wychodzi spod piora - nie spod obiektywu - mogles nie zauwazyc tej subtelnej roznicy - juz pisalem, ze to ja raczej jestem malo madry i pewnie niejasno sie przez to wyrazilem.
    Taka poprawke trzeba brac na kazdego kto czyms fotografuje. Jeden bedzie pisal ze Nikon inny ze Sony. Kazdy twierdxi ze jego jest dobre co powinno dac do myslenia ze moze wszystko co jest na rynku oferuje dobre rozwiazania. Ale fajnie gdy zakup jest swiadomy a nie wymuszony. Nigdzie nie pisze ze do slubow trzeba brac Olympusa bo ten aparat nie ma efektu wygladu profesjonalnego sprzętu takiego jak ma FF ale ten argument nie pada ze strony oredownikow jedynego słusznego formatu matrycy.

Ja Ci tylko zwroce uwage na jedno. O pogoni za FF piszę od wielu lat. 5? Moze 6. W teamie jestem znaaaaacznie krocej ? Nie widse wiec wielkiej zależności. Stad uważam ze to nie trafiony argument. Na forum siedzę znacznie mniej i znacznie rzadziej wdaje sie w tego typu dyskusje bo mi sie nie chce bo nie mam czasu bo uwazam ze nie maja wiekszego sensu. Ale mozesz znaleźć troche moich starych wpisow o tym samym. Jak porownywalem zdjecia z mojego E3 i cudzego FF w Norwegii bo turysta mial FF bo ponoc super tylko juz na obiektywie przyoszczedzil...

Moim zdaniem to robi ludziom krzywdę i wodę z mózgu. Warto podac argumenty za i przeciw i dobrze i swiadomie dobrac sprzet. A czy uważam ze to czym robię jest dobrym albo wystarczajacym narzędziem. Tak uważam skoro od 2007 z uporem maniaka trwam w systemie majac sytuacje gdzie cala ekipa w tym ja uzywala na zleceniu Canona FF wiec jakies porownanie tez mam.

Koncze aktywnosc w wątku i Pozdrawiam

urzyszkodnik
    Gość

Kaczy fajnie piszesz
    Dobas - ja tez uważam ze robisz marketing.
    Wyzwalać lampy bezprzewodowo mogę nawet iPhone. Jako przykład podam tylko.
    Idąc tym co piszesz to powinienem wędkę kupić jak i wielu innych. Albo tylko Olka.
    Do portretów mam średni. Śluby i event-y mały obrazek. Filmu uzywam dla realizowania hobby.
    Olka kupiłem epl5 na ulice i do kieszeni.
    Widze ze wszystko robię złe. Ja i wielu innych. Bo przeciez kompaktem da radę to zrobic.
    Nie bede z Tobą juz nawiązywał dyskusji. Nie ma to sensu. Twoja racja jest bardziej "twojsza" i musi byc na wierzchu.
    Tez dodam - pisz i dawaj relacje. To wychodzi Ci fajowo.
    I miej nadzieje ze "klient" nie zechce nigdy większych formatów. Bo bedziesz musiał zdradzić Olka...albo odpuścić zlecenie.