A zrób HDRa i podczas robienia rusz aparatem, ale nie tak żeby zdjęcia były poruszone, tylko poszczególne zdjęcia przedstawiały trochę inny kadr. Ciekaw jestem co powie aparat.
A zrób HDRa i podczas robienia rusz aparatem, ale nie tak żeby zdjęcia były poruszone, tylko poszczególne zdjęcia przedstawiały trochę inny kadr. Ciekaw jestem co powie aparat.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
spróbuje całkiem kadr przestawić. jestem ciekaw czy się zbuntuje.
Polecam się
Dzisiaj pobawiłem się troszkę filmowaniem za pomocą E-M10 i powiem Wam, że jest znacznie lepiej z AF w stosunku do E-M1 !!!! Aparat ostrzy płynniej i o wiele ładniej (praktycznie nie widać przeostrzania). Duży plus jak dla mnie![]()
Jednym słowem - mały aparat z wielkim potencjałem. Dla mnie sterowanie wifi zoomem to juz kosmos. Fatman - jakie szklo miales zapięte do filmowania ? Nowy EZ ?
Ostatnio edytowane przez frost ; 29.03.14 o 11:15
W na siłę przesuniętym HDR (pierwsza klatka na akwarium, druga i następne "poruszone" o kąt 30% tak że przeszedłem przez meble i skończyłem na jasnej ścianie obok) w ogóle tego nie widać. Po prostu mam zdjęcie akwarium . Wygląda na to że aparat składa na pierwsze zdjęcie , tj robi pierwsze niedoświetlone z najkrótszym czasem , a kolejne służą tylko do rozjaśniania obszarów. To by tłumaczyło dlaczego HDR z ręki jest ostrzejszy niż zwykłe zdjęcie na tym samym czasie otwarcia (tryb S) - to po prostu są różne czasy. Nie wstawiam linka bo nie mam jak zrzucić zdjęć, na razie uwierzcie mi na słowo.
---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
Raw jest kompozytowy a JPG to HDR ,
link do plików
2 ORF + 2 JPG
W P3290483.ORF --> P3290483.JPG nie uwierzyłbym gdybym tego sam nie zrobił
RAW i JPG mają jednak minimalnie inne wymiary
Ostatnio edytowane przez GoBo ; 29.03.14 o 13:44
Polecam się
Hej,
mam przez tydzień sposobność pobawić się em10. Pierwsze wrażenie - jest super. Mam drobne dłonie, więc mały gabaryt przeżyję.
Maluch ze sporym potencjałem. Wbrew pozorom nie czuję zbyt wielkiego dyskomfortu po przetestowaniu najlepszego obecnie body m43 - em1
Będę na warsztatach Samyanga nad Biebrzą, więc przetestuję go także w terenie.
Jeśli macie jakieś pytanie tudzież sugestie co sprawdzić - piszcie śmiało (najlepiej na PW) i niebawem coś znowu opublikuję.
Ja na razie mam jedno pytanie - słyszałem że jest (albo się przesłyszałem) focus peaking... ale jak go tutaj uruchomić pod MF?
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 29.03.14 o 15:39
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
przy MF albo powiększenie albo focus peaking, to jest chyba standard
w menu - kółka zębate - A - MF assist
Polecam się
i wtedy "wydaje mi się" przejdzie do krainy wiecznych łowów
daje radę jak chcesz focić zamek oddalony o 2 km, nie daje rady z ruszajacym się obiektem , lubi sobie pojezdzić po całym zakresie ogniskowej
nie testowałem z Em10, testowałem z gx7- duzej róznicy pewnie nie ma ?
jak chcesz mieć szybki AF to tylko i wyłacznie szkła m4/3, albo em1
podobnie szybko do 70-300 działa 9-18, nieznacznie szybciej 14-54ver2 testowane na gx7, jedyne sensowne szkło z duzego systemu to 9-18
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Jak u Was wytrzymuje akumulatorek bp mi padł po ok 170 zdjeciach
Zdefiniuj go pod którymś z klawiszy funkcyjnych.focus peaking... ale jak go tutaj uruchomić pod MF?
Mi bateria padła po ok 150 zdjęciach - miało to miejsce po pierwszym ładowaniu. Nie wiem, czy w przypadku tych bls-5 obowiązuje formatowanie... Stabilizacja była cały czas na chodzie, dużo gmerania w menu i zabawy w LV - na samo to poszło sporo energii.
PENTAX