Strona 72 z 217 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Panowie, bo ja juz głupieję jak to czytam Niemniej, pomiar ekspozycji, pomiar światła to dla mnie tożsame rzeczy jak dla laika a nikt nie określił tu w sposób czytelny różnic.

Podsumowując, jak mam na środku ekranu ten kwadracik, to jest to punkt "pomiaru" ekspozycji tak? Aparat dobierze tło dla wyostrzonego obiektu. Ale w takim razie jest to też punkt AF bo to wlasnie ten kwadracik aparat będzie ostrzył. Co do światla, to w menu jest dużo opcji dotyczących tego zagadnienia, ale na mój prosty rozum, to gdy zaznaczam na ekranie punkt, umówmy sie , że nazwę go kwadracikiem, to aparat właśnie do niego ustawia światło... Kurcze, w pierwszym poście, jaki umieściłem na tym forum, napisalem, że nie rozumiem tych różnic, nazw, i to chyba sie nie zmieni...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Panowie, bo ja juz głupieję jak to czytam Niemniej, pomiar ekspozycji, pomiar światła to dla mnie tożsame rzeczy jak dla laika a nikt nie określił tu w sposób czytelny różnic.

Podsumowując, jak mam na środku ekranu ten kwadracik, to jest to punkt "pomiaru" ekspozycji tak? Aparat dobierze tło dla wyostrzonego obiektu. Ale w takim razie jest to też punkt AF bo to wlasnie ten kwadracik aparat będzie ostrzył. Co do światla, to w menu jest dużo opcji dotyczących tego zagadnienia, ale na mój prosty rozum, to gdy zaznaczam na ekranie punkt, umówmy sie , że nazwę go kwadracikiem, to aparat właśnie do niego ustawia światło... Kurcze, w pierwszym poście, jaki umieściłem na tym forum, napisalem, że nie rozumiem tych różnic, nazw, i to chyba sie nie zmieni...
    No przecież Ci powyżej napisałem.
    Ten zielony kwadracik to punkt ostrzenia - nie ma nic wspólnego z pomiarem światła.
    Zrób podobny eksperyment z kwiatkiem jaki Ci opisałem wtedy gdy punkt ostrzenia masz przesunięty np. w LG (lewa góra)
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Punktowy pomiar światła zasadniczo dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny małego obszaru w ŚRODKU kadru. Ale istnieje możliwość w menu z trybikiem włączenia opcji "[...]+Pomiar", która spowoduje, że pomiar jest przeprowadzony w tym miejscu, gdzie aparat (lub Ty - np. dotykowo) ustawisz ostrość. Domyślnie ta opcja jest wyłączona.
    Domyślny pomiar matrycowy polega na tym, że aparat dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny całego kadru, a więc zasadniczo miejsce ustawienia ostrości nie ma znaczenia. Ale uwaga, jeśli masz ustawione wykrywanie twarzy, to mimo włączonego domyślnego pomiaru matrycowego, aparat po wykryciu twarzy dobierze naświetlenie do obszaru gdzie wykryje twarz.
    Mam nadzieję, że teraz masz jasność - reszte musisz zobaczyć w praktyce
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Aparat nie ustawia światła. Aparat mierzy ekspozycję względem zastanego światła (czyli tego, co widać w kadrze). Instrukcja mówi o pięciu trybach jego pomiaru.
    PENTAX

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Czyli mialem rację bo ja używam punktowego pomiaru światła przy zdjęciach makro. Jest taka opcja w em10.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A teraz pytanie tak całkiem serio: po co kombinujecie z tymi pomiarami, skoro macie histogram na żywo?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A teraz pytanie tak całkiem serio: po co kombinujecie z tymi pomiarami, skoro macie histogram na żywo?
    Histogram jest z całego kadru. A jak rozumiem problem dotyczy rozwikłania zagadki pomiaru punktowego w wybranym miejscu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja tam specjalnie nie kombinuję. Kolega chciał żeby mu wyjaśnić jak to działa to wyjaśniłem.
    pozdr

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Punktowy pomiar światła zasadniczo dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny małego obszaru w ŚRODKU kadru. Ale istnieje możliwość w menu z trybikiem włączenia opcji "[...]+Pomiar", która spowoduje, że pomiar jest przeprowadzony w tym miejscu, gdzie aparat (lub Ty - np. dotykowo) ustawisz ostrość. Domyślnie ta opcja jest wyłączona.
    Ciekawe. Jesteś pewny, że piszesz o aparacie z tematu wątku?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Karol, OK mój błąd. Sądziłem że funkcja "[...]+pomiar", dostępna w moim aparacie, tym bardziej będzie w modelu wyższej klasy i nowszym. Jednak w udostępnionej na forum instrukcji nie widzę. Przepraszam zatem. Tak jak napisałem pomiar punktowy przyjmuje za podstawę środek kadru.