Ładny filmik:
Ładny filmik:
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
filmik bardzo ładny, tylko się przyczepię do 1:05 - aparat nie trafił z ostrością, a w zasadzie trafił tylko nie tam, gdzie potrzeba, hehe![]()
Zgadzam się z dobasem co do minimalnego czasu migawki. Nie widzę powodu, aby nie stosować w aparatach szybszych migawek, ale argument z portretami na pełnej dziurze w słoneczny dzień jest trochę oderwany od praktyki. 1/8000 to i tak za dużo na f/1,4 czy nawet f/1,8 w pełnym słońcu. Ba, czasem nawet i f/2,8 trzeba przymykać, jeśli słońce jest w kadrze albo odbija się w wodzie czy oknach. Jeśli ktoś się boi przymykać, to i tak skazany jest na filtr ND. 1/8000 s może mu wystarczyć przy kilku zdjęciach w ciągu dnia, ale przy kilkudziesięciu innych już nie wystarczy. I na pewno nikt nie będzie się bawił w odkręcanie filtra tylko po to, żeby się o tym przekonać.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
0:16 Dobas to Ty ?![]()
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami sądzę, że jest to świetny aparat. Martwi mnie jedynie wizjer, czy będzie lepszy niż w E-M5?Widząc ten z E-M5 nie byłem szczególnie do niego przekonany. Z drugiej strony zaskakująca jest cena, która popycha mnie trochę w stronę zakupu tego malucha. Co do braku migawki 1/8000s podpisuję się w pełni pod zdaniem poprzedników. Mając sprzęt Canona użyłem tak krótkiego czasu kilka razy przez jakieś 3 lata. Teraz jak jest konieczność zakładam za trochę grosza filtr ND i jest ok, dla mnie wydaję się być to rozsądniejsze niż dopłata kilkuset złotych do takiej migawki w aparacie
![]()
Wszystko fajnie gdyby nie wizjer. Szkoda że nie jest większy. Jakie on będzie miał powiększenie ?
przykładowo
Nikon D5100 - 0,49x
Canon 650D ma mniej, bo 0,50x
Olympus O-MD EM-5 ma 0,58X
Nikon D7000 ma 0,63x
GH3 - 0,67x
Canon 6D - 0,69x
Nikon D800/D600 - 0,70x
NEX 7 - 0,73x
O-MD EM-1 - 0,74x
rekordzista XT1 - 0,77x
Według opisów EM-10 ma mieć nieco większy wizjer niż EM5. Czyli więcej niż 0,58x, ale pewnie nie będzie wielkości Nikona d7000/7100.
Pytanie czy warto dopłacać do EM1 (podkreślam dla mnie) w zasadzie tylko dla wizjera, (LCD jest taki sam, a inne "ficzery" jakoś do mnie nie przemawiają aż nadto) bo ergonomii nie znam ani jednego ani drugiego. Czasem jak bierze się sprzęt do ręki, to już wiadomo, że "to jest właśnie to".
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
Z tymi czasami 1/8000 to nie będę nikogo na siłę przekonywał... w klasie cenowej E-M10 myślę że brak tak szybkiej migawki jest zrozumiały, ale w E-M5 trochę mnie jednak dziwi. To było nie było dosyć drogi i zaawansowany aparat...
Tego właśnie nie pojmuję. Ja nie proszę o poziom GH3, ale w tej klasie cenowej - M1, 28 megabitów należy się nam jak garczek mleka z mlekomatu z rana
Nie zagrożą tym Sonym i Panasom bo "wszyscy wiedzą, że to jest tylko m43"...
A propos pieniędzy: nawet PM2 kupiłem z drugiej ręki, teraz dodatkowo oprócz tylko zwykłego wideo oczekuję na jeszcze lepszy wizjer (Voitki). Ile czasu im to zajmie? Pożyjemy zobaczymy, W międzyczasie GH4K ma kosztować nie 2800 tylko $2k a sensor w środku jest Panasowo-Fujowy. Do szczęścia brakuje info nt. MAR, do nirvany otwartego softu![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeśli to prawda z ceną doczekałem się bardzo dobrego aparatu. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu. Pozostaje jeszcze czekać na tańsze 300 mm ( pewnie nie doczekam). Jedna rzecz mnie niepokoi -gdy znowu wejdę w system Olka zapewne okaże się że będzie micro micro 4/3 i całą szklarnię do kosza ups.allegro![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.01.14 o 09:15
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg