Strona 112 z 217 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.111 do 1.120 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

mam 45/1.8, przez jakiś czas częściej gościł na korpusie niż 20/1.7. Trochę już nie używałem 45-tki i ostatnio przeglądając starsze zdjęcia zrobione 45mm pomyślałem sobie, że to jednak rewelacyjny obiektyw za tą cenę. Jedno wiem, póki mam m43 to ma u mnie pewne miejsce z tabliczką "Nie na sprzedaż"

Nie mam Olympusa 40-150, ale mam Panasonica 45-150, który jest bardzo podobny optycznie do Olka za to nieco mniejszy (ale dużo mniejszy niż wspomniany Panasonic 45-200, który jest jednak nieco kobylasty) i ten obiektyw póki co najczęściej leży w szufladzie. Raz z racji gabarytów. Dwa, że do ogniskowych ok 45mm wolę jednak 45/1.8. Trzy, że dłuższych ogniskowych używam raczej sporadycznie.

Nie ma złych wyborów, cokolwiek wybierzesz powinieneś być zadowolony. Wg mnie 40-150 za tą cenę warto mieć.

edit
    i jeszcze jedno, nie wiem jak Olek, ale 45-150 Panasa ostrzy szybko i pewnie, zarówno na krótkim jak i na długim końcu. Absolutnie nie ma się do czego przyczepić.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad:
    - M.Zuiko 45 1.8- super stałka jednak zbyt czesto nie bawię się w portretową fotografię...no i do używki musiałbym dopłacić +-500zł...a i tak inwestycje w foto ostatnimi czasy były większe niż powinny;D
    - M.Zuiko 40-150 4.0-5.6R- lekkie, kitowe ciemne tele...czytałem, że niezłe optycznie. Tanie. Na pewno dostarczyłoby sporo zabawy a nie wymaga dotkliwych, dodatkowych nakładów finansowych...
    No to ja trochę namieszam

M.Zuiko 45 1.8 mam i używam właściwie tylko do portretu (głównie szalejąca córka). Super szkło, ładny bokeh, szybki AF no i 1.8, pozwalające robić zdjęcia nawet w kiepsko oświetlonych pomieszczeniach.
    M.Zuiko 40-150 4.0-5.6R miałem i byłem bardzo zadowolony - używałem do portretu (na zewnątrz) i do krajobrazu (to było główne zastosowanie tego szkła). Sprzedałem tylko dlatego, że postanowiłem zamienić tandem 12-50 & 40-150R na jedno szkło (14-150).

Ja bym brał 40-150 4.0-5.6R a tak poważnie, to chyba po prostu musisz sie zastanowić, które będziesz częściej używał i to kup najpierw (wiem, wiem, łatwo napisać...). Może sprawdź jakich ogniskowych częściej używasz (np. za pomocą Exposure Plot)?
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

zresztą, co to za dylemat. Kupisz używkę 40-150 za circa 400 zł, nie spodoba się to sprzedasz... za 400 zł. Podobnie z 45/1.8 - kupisz za ok. 800, sprzedasz za tyle samo. Jak masz $$ kup oba, potestuj i rzadziej używany sprzedaj.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dzięki za opinie.
    zresztą, co to za dylemat. Kupisz używkę 40-150 za circa 400 zł, nie spodoba się to sprzedasz... za 400 zł. Podobnie z 45/1.8 - kupisz za ok. 800, sprzedasz za tyle samo. Jak masz $$ kup oba, potestuj i rzadziej używany sprzedaj.
    Chyba postąpię własnie w ten sposób i kupię tymczasowo 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Dzięki za opinie.

Chyba postąpię własnie w ten sposób i kupię tymczasowo 40-150
    Miałem 45mm, sprzedałem, kupiłem 40-150. Teraz chcę dokupić 45mm
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No i kupiłem 40-150R w wersji srebrnej z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną
    Następny 45 1.8 lub wymarzony 9-18...

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

No i kupiłem 40-150R w wersji srebrnej z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną
    Następny 45 1.8 lub wymarzony 9-18...
    Szybki jesteś
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Szybki jesteś
    Pieniądze wolno się zarabiają jednak wydają błyskawicznie
    Trafiłem na okazję bo sprzedawca z moich okolic.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Przepraszam przeleciałem wątek pobieżnie ale 112 stron nie chce mi się czytać od dechy do dechy

Mam pytanie co do WI-FI i sterowania aparatem.

Zainstalowałem sobie apkę Olka na HTC z Androidem i na iPadzie Mini. Na jednym i drugim wszystko działa ale obraz na iPadzie w trybie podglądu na żywo jest taki jakby się za bardzo zdjęcie powiększyło czyli lekko rozmyziany a przy ostrych krawędziach powstają lekkie artefakty. Czy jest to wina aplikacji, że nie obsługuje za dużych wyświetlaczy (bo na HTC jest wszystko dobrze) czy może trzeba coś gdzieś w jakiś ustawieniach zmienić? Foty już zrobione na iPadzie wyświetla idealnie .
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Przepraszam przeleciałem wątek pobieżnie ale 112 stron nie chce mi się czytać od dechy do dechy

Mam pytanie co do WI-FI i sterowania aparatem.

Zainstalowałem sobie apkę Olka na HTC z Androidem i na iPadzie Mini. Na jednym i drugim wszystko działa ale obraz na iPadzie w trybie podglądu na żywo jest taki jakby się za bardzo zdjęcie powiększyło czyli lekko rozmyziany a przy ostrych krawędziach powstają lekkie artefakty. Czy jest to wina aplikacji, że nie obsługuje za dużych wyświetlaczy (bo na HTC jest wszystko dobrze) czy może trzeba coś gdzieś w jakiś ustawieniach zmienić? Foty już zrobione na iPadzie wyświetla idealnie .
    Też tak mam na tablecie 10". Jest w ustawieniach opcja wyboru priorytetu szybkości albo jakości, domyślnie jest zdaje.się ustawiona szybkość