Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 228

Wątek: Nikon DF

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ... Ja też mam przyjemność z obcowania ze starymi aparatami, które były proste i minimalistyczne.
    Tak. Ale nie zaprzeczysz, że w tamtych aparatach było do ustawienia: na body czas, czasami ISO jak był światłomierz, no i tryb automatyki - o ile taka była. Przysłona była na obiektywie. To wszystko. Teraz ma się 150 opcji do ustawienia i trzeba na to "coś" przeznaczyć. Body ma być praktyczne i mieć guziki funkcyjne z przodu czy nie? Czy ma mieć wybór matrycowy/CW/spot czy nie, czy ma mieć wybór szybkości fps czy nie, są przyciski uruchamiania AF, kasowania zdjęć, balans bieli, pojawił sie z tyłu LCD itd.
    To są rzeczy których nie było za analoga, a które teraz są. To co jest na wyciagniętych guzikach, a co w menu to kompromis (ustawienie Picture style i cała konfiguracja aparatu). Co jest ważniejsze? Jesli body ma być obsługiwane po staremu - tzn bez menu, to musi mieć sporo rzeczy na guzikach - obsługa w starym stylu kłóci się z minimalną liczbą pokręteł/przycisków. A jak się zrobi body wzorniczo fajniejsze, bardziej minimalistyczne to jego obsługa będzie wymagała ciagłego wchodzenia w menu. No a to nie jest obsługa "analogowa" że tak to okreslę, tylko cyfrowa.
    Zrobiono jakiś kompromis i to oczywiste że będą zwolennicy lepszego designu (i za to cyfrowego ustawiania) oraz zwolennicy "analogowego" ustawiania wszystkiego (ok, tak zupełnie to sie nie da tego osiągnąć) kosztem zwiększenia ilości elementów sterujących i pogorszenia designu. Ale to już przeciaganie liny wewnątrz zwolenników tego body retro. Od samego początku wiadomo, że w kwestii wyglądu (czegokolwiek, nie tylko aparatów foto) wszystkim się nie dogodzi. Ja takie body akceptuję, wolę wygląd tego niż D610 czy wielu (większości) body cyfrowych (każdego z systemów).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Jacek_Zi - masz rację znajdą się ludzie, którzy to docenią ale takie aparaty co prawda nie FF już są na rynku. Mnie odpowiada to co oferują aparaty Fuji X - jak dla mnie to idealne połączenie obsługi w starym stylu uzupełnioną menu w nowym stylu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Tak. Ale nie zaprzeczysz, że w tamtych aparatach było do ustawienia: na body czas, czasami ISO jak był światłomierz, no i tryb automatyki - o ile taka była. Przysłona była na obiektywie. To wszystko. Teraz ma się 150 opcji do ustawienia i trzeba na to "coś" przeznaczyć. Body ma być praktyczne i mieć guziki funkcyjne z przodu czy nie? Czy ma mieć wybór matrycowy/CW/spot czy nie, czy ma mieć wybór szybkości fps czy nie, są przyciski uruchamiania AF, kasowania zdjęć, balans bieli, pojawił sie z tyłu LCD itd.
    To są rzeczy których nie było za analoga, a które teraz są. To co jest na wyciagniętych guzikach, a co w menu to kompromis (ustawienie Picture style i cała konfiguracja aparatu). Co jest ważniejsze? Jesli body ma być obsługiwane po staremu - tzn bez menu, to musi mieć sporo rzeczy na guzikach - obsługa w starym stylu kłóci się z minimalną liczbą pokręteł/przycisków. A jak się zrobi body wzorniczo fajniejsze, bardziej minimalistyczne to jego obsługa będzie wymagała ciagłego wchodzenia w menu. No a to nie jest obsługa "analogowa" że tak to okreslę, tylko cyfrowa.
    Zrobiono jakiś kompromis i to oczywiste że będą zwolennicy lepszego designu (i za to cyfrowego ustawiania) oraz zwolennicy "analogowego" ustawiania wszystkiego (ok, tak zupełnie to sie nie da tego osiągnąć) kosztem zwiększenia ilości elementów sterujących i pogorszenia designu. Ale to już przeciaganie liny wewnątrz zwolenników tego body retro. Od samego początku wiadomo, że w kwestii wyglądu (czegokolwiek, nie tylko aparatów foto) wszystkim się nie dogodzi. Ja takie body akceptuję, wolę wygląd tego niż D610 czy wielu (większości) body cyfrowych (każdego z systemów).
    Popatrz sobie na Pentaxa MZ-5 (bez N), dodaj z przodu kółko przysłony, z tyłu wyświetlacz + kilka przycisków do pogrzebania w menu i nic więcej nie trzeba. To wszystko zamknąć w puszce wielkości A7 + komora lustra i jest hit. A tak, to jest kit, czyli D600Lux za chore/gadżeciarskie pieniądze.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

Brzydki, bo nie ma czerwonego paska na gripie
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

O to to, powiem więcej. Brzydki, bo nie ma czerwonej kropki
    Chociaż czarny mi się widzi i tatulo ma 28, 50 i 135 AiS, więc może. Zobaczymy jakie wady fabryczne Nikon tam zaaplikował.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    O to to, powiem więcej. Brzydki, bo nie ma czerwonej kropki
    Chociaż czarny mi się widzi i tatulo ma 28, 50 i 135 AiS, więc może. Zobaczymy jakie wady fabryczne Nikon tam zaaplikował.
    Wszystkie znane i kilka nowych.
    Ale znęcacie się nad tym korpusem.
    Jak ten wątek przeczytają w centrali w Japoni, to jak nic, seppuku popełnią.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Teraz ma się 150 opcji do ustawienia...
    ...i korzysta się tylko z trzech. Presety użytkownika na wierzch, do tego blokada ekspozycji, ze dwa przyciski funkcyjne, a cała reszta wypad do podręcznego menu. Na co to komu?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...i korzysta się tylko z trzech. Presety użytkownika na wierzch, do tego blokada ekspozycji, ze dwa przyciski funkcyjne, a cała reszta wypad do podręcznego menu. Na co to komu?
    Dałbym pięć przycisków funkcyjnych z dowolną możliwością popiecia (a może jeszcze z capslockiem i mamy 10 przycisków)i wszyscy byliby zadowoleni :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Popatrz sobie na Pentaxa MZ-5 (bez N), .
    Mam nadzieję, że na forum olympsa nie obrażą się gdy powiem, że ten Pentax jest okropny. Jak juz to ładny jest LX, Me, ME super itp.
    Co do ilości przycisków jakie bym chciał - mam inne zdane niż wy. Ja bym chciał na wierzchu jeszcze kolejny - picture style.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

diabolique
    Gość

Co do ilości przycisków jakie bym chciał - mam inne zdane niż wy. Ja bym chciał na wierzchu jeszcze kolejny - picture style.
    Tylko jak to się ma do marketingowego hasła "pure photography" towarzyszącemu temu modelowi