Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 228

Wątek: Nikon DF

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Odp: Nikon DF

Spokojnie. Ważne, że jest (tzn że zaraz się zrobi) wybór. Ja mam sentyment do starych nikonów (mam FA i FE nadal), więc chciałbym nowoczesną cyfrowa lustrzankę w obudowie retro. Dużą, by była dobrze wyważona z 70-200/2.8 i innymi obiektywami jakich używam.
    Wyczekujący małego bezlusterkowca (większego od pomyłki zwanej nikon 1) się tym razem nie doczekali.
    Jak widać co fotograf to oczekiwania. I narawde firma by musiała robić mnóstwo modeli by zaspokoić wszystkich.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeszcze 70-200 retro by się przydał, żeby to miało ręce i nogi. Inaczej to będzie jak zakładanie skarpet do sandałów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Ja wolę być niemodny niż oczekiwać, że zrobią mi komplet szkieł do nowej puszki. Biorąc pod uwagę, że każdy chce innych szkieł to potrzeba tak minimum 20 nowych obiektywów (zajmie to z 5-8 lat?). A ludzie wolący zwykłe cyfrówki (od D5300 po D4) też chcą mieć czasami jakieś nowe obiektywy. Bądźmy realistami. Ostatniej rzeczy jaką bym chciał to to, by firma wprowadzała nowy system (z nowym bagnetem). Zęby mnie bolały gdy słyszałem nadzieję w pisaninie ludzi, że może nikon wejdzie w MF. To by była tragedia.
    Parę szkieł retro nikon ma, ale to są szkła na wylocie (tzn do odnowienia).
    Fajnie będa wyglądały też stare szkła manualne. A matryca 16 Mpx nie będzie aż tak wymagająca - da się ich używać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Pewnie, niech nie robią w ogóle, bo i tak nie będą w stanie zrobić wszystkiego od razu Zaczyna się robić zabawnie w tym wątku.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Żałujesz, że nie zmieniono bagnetu. Ale dzięki temu nie muszą wypuszczać nowych obiektywów. Mają stare. Od nie produkowanych manualnych, po nadal dostepne z AF (np portretówki 105 i 135DC). To dla tych, którzy chcą mieć "komplet retro". To nie jest aparat dla dzieci neostrady, którzy chca mieć wszystkie najnowsze bajery. Wskazuje na to choćby brak filmowania. To aparat dla konserwy. Dla dinozaurów. Którzy może mają jeszcze na półce przykładowo nocta 58/1.2, dziwnie wyglądającego w połączeniu z Dxxxx - D4. I dla tych, co wolą nastawy na pokrętłach i olewaja to, że z nowoczesnym obiektywem body nie jest plastycznie zgrane. Bo wisi im to jak inni oceniają wygląd ich sprzętu, a chcą aparatu, który będzie się fajnie używało. Przypominało to, jak uzywali 20-30 lat temu inne body.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    ...To dla tych, którzy chcą mieć "komplet retro". To nie jest aparat dla dzieci neostrady, którzy chca mieć wszystkie najnowsze bajery. Wskazuje na to choćby brak filmowania. To aparat dla konserwy. Dla dinozaurów. Którzy może mają jeszcze na półce przykładowo nocta 58/1.2, dziwnie wyglądającego w połączeniu z Dxxxx - D4. I dla tych, co wolą nastawy na pokrętłach i olewaja to, że z nowoczesnym obiektywem body nie jest plastycznie zgrane. Bo wisi im to jak inni oceniają wygląd ich sprzętu, a chcą aparatu, który będzie się fajnie używało. Przypominało to, jak uzywali 20-30 lat temu inne body.
    Moim zdaniem jest dokładnie tak jak mówisz. Zapewne wypuszczenie takiego aparatu było poprzedzone odpowiednimi badaniami rynku. Rozmawiałem już z osobami które dawniej robiły zdjęcia analogowymi Nikonami i im się ten pomysł podoba. Pozostaje jeszcze kwestia zasobności portfela. Jednak nie wszyscy patrzą na zakupy przez pryzmat cena-możliwości. Są tacy co kupią go jako kolejny gadżet albo w ramach dawnych sentymentów. Zresztą cena jak na "zachodnie" warunki aż tak nie powala.

Mnie osobiście ten aparat nie przypadł do gustu.

Szukając kolejnego dużego kloca zapewne wybiorę D800. Z kolei szukając czegoś małego i dyskretnego wybór padnie na Fuji lub któryś z nowych Olympusów.

PS.
    Jest jeszcze jedna opcja, Sony A7. Takie dwa w jednym.
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 5.11.13 o 03:39

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

na dpreview są pierwsze zdjęcia tego wynalazku... cóż, Fatman miał rację że Nikon pozbierał to co zalegało w magazynach po innych aparatach, wrzucił w retro-opakowanie i sprzedaje w cenie nowalijek...

Estetyka tego aparatu przypomina canonixy którymi Wietnamczycy na bazarach handlowali....

Może chociaż jakość zdjęć będzie niezwykle wysoka? (szczerze? to głęboko w to wątpię)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Czyżby Nikon pozazdrościł Pentaxowi zaszczytnego miana "Wiecznie Strzelającego w Swoją Stopę"...

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Wg mnie pomysł jest nietrafiony. Korpus nie jest wyraźnie mniejszy od dzisiejszych dslrff, logika używania dedykowanych pokręteł jest kompletnie inna od "przycisk + rolka".
    Dla reporterów - niewygodny i zbyt zwracający uwagę.
    Dla studyjnych modowych - za mało mpix.
    Dla fotografów przyrody - przed kim zaszpanujesz w lesie lub w bagnie? przed łosiem?
    Dla sfrustrowanych zbyt szybkim tempem - jedynie jako erzac straconego czasu, którego i tak nie będą mieli dla siebie.
    bezbagnetowiec z mianowania

dzarro
    Gość

W komentarzach na opacznych same zachwyty nad wzornictwem - co tylko potwierdza moje obserwacje na temat "gustu" ludzi zainteresowanych "fotografią".