Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 228

Wątek: Nikon DF

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Celne podsumowanie tej... bezsensownej dyskusji.
    Bardzo niecelne bo aby coś się dowiedzieć to trzeba wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami - po to w końcu są takie fora jak nasze. Ja właśnie na innym forum dowiedziałem się, że dwa z trzech tych górnych pokręteł są blokowane a jedno nie i aby odblokować trzeba przycisnąć ten mały guziczek. Czyli to co się zmienia najczęściej nie jest blokowane (czasy).

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Bardzo niecelne bo aby coś się dowiedzieć to trzeba wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami - po to w końcu są takie fora jak nasze. Ja właśnie na innym forum dowiedziałem się, że dwa z trzech tych górnych pokręteł są blokowane a jedno nie i aby odblokować trzeba przycisnąć ten mały guziczek. Czyli to co się zmienia najczęściej nie jest blokowane (czasy).
    Żeby się tego dowiedzieć wystarczy przeczytać kilka testów.

Bardziej chodzi mi o bezsensowną dyskusję osób które i tak nie kupią tego aparatu (chociażby z uwagi na cenę) ale znajdują tysiące powodów żeby to umotywować inaczej.

Najczęściej jest to taka krytyka dla krytyki... bo ponarzekać trzeba.

PS.
    Moja rada, dajcie spokój ze sprzętem, idźcie robić zdjęcia. Szkoda życia na ciągłe narzekania.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Nie wiem jak delikanie napisac na temat niektórych wypowiedzi, tak by się nie obrazono na mnie. Spróbuję tak. Czuję się jakbym czytał 15-latków. No, może niewiele starszych. Zajmujących sie fotografią ze 3 lata, może 5. Nie mających analoga, albo i mających, ale nie interesujących się fotografią 20 lat temu. Nie wszyscy ludzie są jednakowi. Nie wszyscy chcą obsługi za pmocą panelu dotykowego. Nie wszyscy potrzebują aparatu do pracy. Nie wszyscy zajmują sie fotografią slubną czy innym repo. Proszę brac to pod uwagę. Nikt nie zmusza do kupna tego aparatu. Niech inni dostaną dla siebie zabawkę o nazwie Df. Co wam przeszkadza, że cos takiego jest i że to wam nie pasuje? Taki jest świat. Nie wszystko jest dla nas. Leiki tez nie kupicie, też na ślubach i sportu nie dacie rady nią robić. Ferrari też sobie nie kupimy. Przywaliłem teraz z grubej rury, wiem to tak dla prawy humoru. A ja się ciezę, że takie rzeczy są, nawet jak ich sobie nie kupię.

Nektóre ze zdań krytyki sa tak nietrafne, że szok. Tylko ich autorzy o tym nie wiedzą. Wiedzą, że zarzut do Ferrari, że ma za mały bagażnik na wożenie worków z ziemniakami byłby bez sensu. Sorry, ale pewne zdania o Df dla mnie są tak samo bez sensu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    ale jednak na pokrętle ISO mogli dać pozycję Auto.
    Prawdopodobnie AutoISO będzie można włączyć kombinacją "przycisk funkcyjny + rolka". Gdyby AutoISO było na pokrętle to niestety nie można by w łatwy sposób ustawiać dolnego ogranicznika ISO.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Nie wszyscy potrzebują aparatu do pracy. Nie wszyscy zajmują sie fotografią slubną czy innym repo.
    Ale czy to oznacza, że ci, którzy potrzebują aparatu do pracy nie mogą się już wypowiedzieć?

Nikt nie zmusza do kupna tego aparatu.
    Czy ktokolwiek napisał, że został zmuszony?

Co wam przeszkadza, że cos takiego jest i że to wam nie pasuje? Taki jest świat.
    Nikomu nie przeszkadza. Tak samo dyskutujemy o muzyce (chociaż nie umiemy grać i śpiewać), piłce nożnej (siedząc na kanapie) czy polityce (bez komentarza). Taki jest świat.

Nie wszystko jest dla nas. Leiki tez nie kupicie, też na ślubach i sportu nie dacie rady nią robić.
    Czy jeśli kogoś na coś nie stać, to nie mogę się o tym wypowiadać? Czy jeśli piękne modelki są dla mnie nieosiągalne, to mam nie kupować Playboya i nie komentować głośno z kolegami ich urody?
    A jakie masz argumenty dla tych, którzy kupili Leikę i nawet nią zrobili ślub czy zdjęcia sportowe?

Nektóre ze zdań krytyki sa tak nietrafne, że szok. Tylko ich autorzy o tym nie wiedzą.
    Wskaż je. Dobrych i sensownych wypowiedzi nigdy dość. Piszę zupełnie serio. Lubię słuchać i czytać mądrych ludzi.

Ideą wszelakich for jest właśnie wymiana poglądów, uwag, ocen, a nawet mniemań, a nie uporczywe milczenie na temat, do którego ktoś może nas uznać "niegodnym".
    Idąc twoim tropem myślenia nie powinienem:
    a) wypowiadać się o lustrzankach (bo nie mam)
    b) wypowiadać się o zoomach (bo nie mam, a topowe szkła 70-200/2.8 są dla mnie nieosiągalne z powodu innego mocowania)
    c) i tak dalej ad absurdum.

Widzisz, sęk w tym, że wypowiedzi rady oraz osądy tych, którzy "nigdy sobie nie kupią" mogą się okazać pomocne dla tych "którzy sobie kupią". I to jest niezbywalna potęga forum. Tego i innych.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Prawdopodobnie AutoISO będzie można włączyć kombinacją "przycisk funkcyjny + rolka". Gdyby AutoISO było na pokrętle to niestety nie można by w łatwy sposób ustawiać dolnego ogranicznika ISO.
    Myślisz, że na pokrętle będzie się ustawiało dolny ogranicznik, albo i górny Auto ISO? Właściwie to niegłupie by było.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No tak jest w obecnych Nikonach np. D600, D800, D4 (znaczy nie na kółku, bo takowego nie ma ). W menu ustawiasz górny próg. Wciskasz przycisk ISO i kręcąc tylnym kółkiem ustawiasz dolny próg -a następnie obracając przenie kółko aktywujesz AutoISO. A jak chcesz AutoISO wyłączyć to znowu wciskasz przycisk ISO + jeden obrót przedniego kółka. Wygodne i będę za tym tęsknił.

dzarro
    Gość

Czuję się jakbym czytał 15-latków. No, może niewiele starszych. Zajmujących sie fotografią ze 3 lata, może 5. Nie mających analoga, albo i mających, ale nie interesujących się fotografią 20 lat temu. Wiedzą, że zarzut do Ferrari, że ma za mały bagażnik na wożenie worków z ziemniakami byłby bez sensu. Sorry, ale pewne zdania o Df dla mnie są tak samo bez sensu.
    Ale co to co piszesz ma wspólnego z aparatem, który od strony plecków wygląda jak typowa "luszczanka", od góry jak analog sprzed dekad, od przodu jak pijacki sen rosyjskiego miliardera - a ogólnie wrażenie estetyczne jest takie, jakby C3PO podłapał wirusa i zrobił wielką cyber-kupę. Dużo ludzi wciąż robi zdjęcia analogiem ale raczej nie względu na pokrętła i możliwość ich przełączania. Nie wiem czy to jest dobry aparat czy zły, wiem - że jest pokazem gustu, który trudno mi zaakceptować np. w przeciwieństwie do pamiętnego Pantaxa K-01(też ponoć mało praktycznego), który przy potworku Nikona jest wzorniczym arcydziełem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie no, aparat brzydki nie jest, tylko przekombinowany.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

diabolique - jak będę sie odnosił do konkretnych wypowiedzi to ich autorzy będą się wkurzać, będzie coraz ostrzejsza polemika - nie chce tego bo jeszcze dam się wciagnąć, ktoś się na mne obrazi.
    Tak jak ty mówisz o wolnosci wypowiadania się, tak ja o krytykowaniu rzeczy, na których się ktoś nie zna. I nie mówie tu o kwestiach estetycznych (wzornictwo Df), ale o technicznych, praktycznych. Pewne zagadnienia trzeba znać, by o nich dyskutować i je krytykować. Pewien sprzęt nie jest sprzętem uniwersalnym, tylko dedykowanym bardziej w stronę fotografów X czy Y. Oczywistym przykładem będą aparaty średnioformatowe - one tez nie sa uniwersalne, dla wszystkich.
    Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    ..który przy potworku Nikona jest wzorniczym arcydziełem.
    Tak, tak samo wzorniczym arcydziełem może być FM czy FE - ascetyczne, lubię ten minimalizm. Tylko, że wtedy potrzebne były max 3 kółka na body - to załatwiało wszystko. Teraz do ustawiania jest więcej rzeczy. Stąd pewne przepakowanie. Ale to jest praktyczne, to też istotne. Trzeba iśc na kompromis wygląd vs ergonomia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 7.11.13 o 02:02
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.