Strona 18 z 23 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 228

Wątek: Nikon DF

diabolique
    Gość

Odp: Nikon DF

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    nie chce tego bo jeszcze dam się wciagnąć, ktoś się na mne obrazi.
    Ten argument w pełni rozumiem

Pewne zagadnienia trzeba znać, by o nich dyskutować i je krytykować.
    A tu się nie zgodzę. To nie sumpozjum naukowe, tylko forum. Nie każda wypowiedź jest zdaniem jedynym, ostatecznym i mądrym. Pozwól ludziom błądzić i delikatnie naprowadzaj na właściwe ścieżki.
    Pewne zagadnienia trzeba znać, ale by wypowiadać się o pewnym sprzęcie - w tym wątku o Nikonie DF - nie trzeba go znać od podszewki. Ja na ten przykład używałem do tej pory chyba sześciu różnych korpusów cyfrowych i chociażby na tej podstawie mogę mieć swoje przemyślenia co do ergonomii, guzikologii itp. i dzielę się nimi z innymi. Nie narzucam jednak nikomu swojego wyboru i nie uznaję za jedyny słuszny. Po prostu to kolejny puzzel do całości. Ktoś może kiedyś z tych okruchów wiedzy skorzysta i kupi/ nie kupi ten sprzęt.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ja nie wnikam w gusta, ale Df jak dla mnie wydaje mi sie po prostu za duzy jak na imitacje "classic". Jakos takie klasyczne, manualne lustrzanki bly jednak znacznie mniejsze. Owszem, F3 byla dosc spora, ale jednak mniejsza od Df, juz o takich "rodzynkach" jak Nikon FM, Pentax LX, czy Olympusy OM nie wspomne. Szkoda, widac jakby zrobili go pod lapy osob przyzwyczajonych do wielkich korpusow pro Nikona... Na oslode polecam bardzo sympatyczne strony o w/w aparatach, tam wystarczy porownac wielkosc bagnetu vs korpus, zeby zobaczyc jak nieduze byly te korpusy:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ries/index.htm
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ver2/index.htm
    http://www.mir.com.my/rb/photography...sics/pentaxlx/
    http://www.mir.com.my/rb/photography...m1n2/index.htm
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Ja nie wnikam w gusta, ale Df jak dla mnie wydaje mi sie po prostu za duzy jak na imitacje "classic". Jakos takie klasyczne, manualne lustrzanki bly jednak znacznie mniejsze. Owszem, F3 byla dosc spora, ale jednak mniejsza od Df, juz o takich "rodzynkach" jak Nikon FM, Pentax LX, czy Olympusy OM nie wspomne. Szkoda, widac jakby zrobili go pod lapy osob przyzwyczajonych do wielkich korpusow pro Nikona... Na oslode polecam bardzo sympatyczne strony o w/w aparatach, tam wystarczy porownac wielkosc bagnetu vs korpus, zeby zobaczyc jak nieduze byly te korpusy: ...
    Pewnie nie dało się wcisnąć bebechów z D600 do mniejszej obudowy. To chyba najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Pewnie nie dało się wcisnąć bebechów z D600 do mniejszej obudowy. To chyba najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie.
    Niestety możesz mieć rację. Dostajemy aparat za duże pieniądze, który jest po prostu tańszą konstrukcją w nowej obudowie.
    Sony pokazało A7. Czyli elektronikę da się zmieścić bez problemu w czymś bardzo małym. No ale trzeba się do tego przyłożyć.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To błąd w sztuce. Trzeba było wcisnąć tam tylko matrycę, a nie wszystkie bebechy. Sony potrafił...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Niestety możesz mieć rację. Dostajemy aparat za duże pieniądze, który jest po prostu tańszą konstrukcją w nowej obudowie.
    Sony pokazało A7. Czyli elektronikę da się zmieścić bez problemu w czymś bardzo małym. No ale trzeba się do tego przyłożyć.
    No właśnie, nawet jak się doda do A7 komorę lustra, to może wyjść coś bardzo zgrabnego.

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To błąd w sztuce. Trzeba było wcisnąć tam tylko matrycę, a nie wszystkie bebechy. Sony potrafił...
    I co mieli zrobić z resztą? Na śmietnik wyrzucić? A zapasy pewnie są spore...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

I co mieli zrobić z resztą?
    Wypuścić D620

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    T Ja na ten przykład używałem do tej pory chyba sześciu różnych korpusów cyfrowych i chociażby na tej podstawie mogę mieć swoje przemyślenia co do ergonomii, guzikologii itp. i dzielę się nimi z innymi. Nie narzucam jednak nikomu swojego wyboru i nie uznaję za jedyny słuszny. Po prostu to kolejny puzzel do całości. Ktoś może kiedyś z tych okruchów wiedzy skorzysta i kupi/ nie kupi ten sprzęt.
    Nie uzywałaś analogowych lustrzanek, nie masz do nich więc sentymentu. To ważne. Ergonomia Df nie ułatwia obsługi. Tym body się pracuje inaczej (i wolniej). Osoby przyzwyczajone do tego jak się obsługuje aparaty (guzik+ kółko, a nawet panel dotykowy) nie mają po co sie przestawiać na Df. Aparat nie oferuje nic więcej (a nawet mniej - brak filmów, mniej mpx) niż D610, a jest droższy. I słabiej się spisze w tych zastosowaniach gdzie potrzeba szybkości. Wymieniłem niby same negatywne cechy - z punktu widzenia "młodziezy", której sie ciagle spieszy i chce najwięcej bajerów. Z punktu widzenia hobbysty - emeryta z ciut grubszym portfelem (i któremu się nie spieszy) to wcale wady nie są. Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem. Tego nie trzeba zrozumieć. To trzeba zaakceptować - firma nie zaprzestała produkcji D610 czy D800, nie ma powodów do narzekań.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

diabolique
    Gość

Nie uzywałaś analogowych lustrzanek, nie masz do nich więc sentymentu. To ważne.
    Nie ma sensu zgadywać. UżywałEm analogowych lustrzanek, średniego formatu czy też analogowego dalmierza (najdłużej ze wszystkich analogów). Mam do nich sentyment dlatego używam cyfry tak "analogowej" jak to możliwe. Nawet noszę ją w pokrowcu zasłaniającym wyświetlacz.
    Aparat noszę ze sobą praktycznie non stop, więc jako praktyk wiem, jak często i co przestawiało mi się w transporcie w przeróżnych korpusach. Dlatego zwróciłem uwagę na ten aspekt.

Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem. Tego nie trzeba zrozumieć. To trzeba zaakceptować - firma nie zaprzestała produkcji D610 czy D800, nie ma powodów do narzekań.
    Po raz kolejny wyjaśniam - nie narzekam (inni chyba też nie). Dzielę się swoimi spostrzeżeniami. Kto zechce uwzględni je przy planach zakupowych Nikona DF, a kto nie chce, nie uwzględni.
    Ja nie planuję w najbliższej dziesięciolatce zmiany sprzętu, więc mogę się wypowiadać w miarę obiektywnie. Tym bardziej, że nie jestem ani napalonym mlodzieńcem, ani emerytem z grubym portfelem.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Mają przyjemność z obcowaniem z takim sprzętem.
    Właśnie mam co do tego wątpliwości. Ja też mam przyjemność z obcowania ze starymi aparatami, które były proste i minimalistyczne. Df jednak taki nie jest - jest skomplikowany, przesadzony, napompowany, naszpikowany - wygląda jak choinka z ozdobami w stylu retro. Coś mi mówi, że większość ludzi przyzwyczajonych do analogów może być skuszonych jego wyglądem, ale obsługa ich zniechęci.