Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-M10 - OMD dla początkujących?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9

ahutta
26.07.15, 12:11
Znalazłem takie coś: http://www.ayton.id.au/wiki/doku.php?id=photo:olympusem10_settings

Ktoś korzystał może z sugerowanych ustawień i może napisać o swoich doświadczeniach?

Link nie działa.

ayu
29.07.15, 21:42
U mnie też nie działa.

Careme
29.07.15, 21:53
Istotnie, co się przy wklejeniu przerobiło znaki. A teraz?
link (http://www.ayton.id.au/wiki/doku.php?id=photo:olympusem10_settings)

BUNCOL7
30.07.15, 23:23
Witam
Mam pytanie może troszkę lamerskie. Otóż kiedyś miałem Olympusa E-510 i zdjęcia, które robił były w proporcji 4:3. Zawsze miałem problem bo podczas obróbki i kadrowania do 3:2 traciłem część zdjęcia. Jak teraz wygląda sytuacja z matrycą E-M10? Czy istnieje możliwość ustawienia proporcji 3:2 bez straty jakości zdjęcia czy pozostaje zawsze format 4:3?
pozdr

ayu
30.07.15, 23:25
Jest możliwość ustawienia 3:2 ale zmniejsza się nieco rozdzielczość w stosunku do 4:3

epicure
30.07.15, 23:36
Czyli nie ma takiej możliwości.

alnico
30.07.15, 23:55
Witam
Mam pytanie może troszkę lamerskie. Otóż kiedyś miałem Olympusa E-510 i zdjęcia, które robił były w proporcji 4:3. Zawsze miałem problem bo podczas obróbki i kadrowania do 3:2 traciłem część zdjęcia. Jak teraz wygląda sytuacja z matrycą E-M10? Czy istnieje możliwość ustawienia proporcji 3:2 bez straty jakości zdjęcia czy pozostaje zawsze format 4:3?
pozdr
Jest to oczywiste, że stracisz część zdjęcia (ale nie jakość!) skoro zmieniają proporcje - rozdzielczość 4608x3072 w 3:2 vs 4608*3456 w 4:3.

Karol
31.07.15, 01:23
Witam
pozdr
Po ustawieniu proporcji 2:3 pozostaje ponad 14 megapikseli. Można ustawić na stałe 2:3 i traktować niewykorzystaną część matrycy jako rezerwę, większe formaty odbitek dość często są bliższe 4:3. Sprawa jest o tyle fajniejsza niż w E-510, że OMD ma wizjer elektroniczny i przy ustawieniu 2:3 widzisz dokładnie to co będzie na zdjęciu. Co ciekawe wizjer ma proporcje matrycy, a zewnętrzny wyświetlacz właśnie 2:3.

BUNCOL7
31.07.15, 17:25
Dziękuję bardzo za te informacje. Jestem właśnie na etapie wybory jakiegoś małego bezlustrowca. Wybieram pomiędzy Fuji X100T, X-T1 z 18-55, oraz E-M10 z jakimś szkiełkiem. Wiem, że rozrzut aparatów jest dość duży. Czym więcej czytam tym mętlik w głowie większy. E-M10 ma stablilizacje, lampę, jest najmniejszy i duży wybór szkieł. Budżet ok 5 tys. ale chcę wydać jak najmniej. W sumie swoją przygodę s fotografią zaczynałem od E-510 i miło wspominam :) Ale Fuji też kusi. Obecnie posiadam FUji S5 i D300. Jestem totalnym amatorem a noszenie lustrzanki jest strasznie uciążliwe. Może jakieś sugestie z Waszej strony? :)

szafir51
31.07.15, 17:53
A X-T10? E-M10 w letniej promocji z caschback to IMHO świetny deal

Karol
31.07.15, 17:59
z jakimś szkiełkiem
Może jakieś sugestie z Waszej strony? :)
Wszystkimi tymi aparatami można zrobić świetne zdjęcia. Optyka robi różnicę i to od niej bym zaczął wybór. Określ jakiej szklarni potrzebujesz i zobacz gdzie i za ile ją dostaniesz.

szamaniec
31.07.15, 17:59
Dziękuję bardzo za te informacje. Jestem właśnie na etapie wybory jakiegoś małego bezlustrowca. Wybieram pomiędzy Fuji X100T, X-T1 z 18-55, oraz E-M10 z jakimś szkiełkiem. Wiem, że rozrzut aparatów jest dość duży. Czym więcej czytam tym mętlik w głowie większy. E-M10 ma stablilizacje, lampę, jest najmniejszy i duży wybór szkieł. Budżet ok 5 tys. ale chcę wydać jak najmniej. W sumie swoją przygodę s fotografią zaczynałem od E-510 i miło wspominam :) Ale Fuji też kusi. Obecnie posiadam FUji S5 i D300. Jestem totalnym amatorem a noszenie lustrzanki jest strasznie uciążliwe. Może jakieś sugestie z Waszej strony? :)

Ostatnio mocno się przyglądam Fuji x t10. Proszę kup i opisz swoje odczucia żebym nie musiał się uczyć na własnych tylko na Twoich błędach :)

robtor
31.07.15, 19:01
Ostatnio mocno się przyglądam Fuji x t10.
Mnie jako człekowi spaczonemu lightroom-em jakoś obrazek z tego aparatu nie przypadł do gustu, zastanawiałem się nad nim między innymi :)

robertos102
31.07.15, 20:30

Miałem okazję popstrykać Fuji xt10 z 18 55 oraz Em10 z 14 42 i wybór padł na tego drugiego. Obydwa korpusy bardzo urokliwe i mimo iż różnią się matrycą to generują zbliżone obrazki. Dlatego też Olek bardziej przypadł mi do gustu. Jako,że nie nastawiam się na korzystanie z kita to wybrałem tańszą wersję 14 42 II R, dzięki czemu po zwrocie kasy od Olympusa zestaw wyjdzie mnie poniżej 2 tyś a to już dobra cena jak za taki sprzęt. W połączeniu Em10 z zuiko 45 1.8 robi się na prawdę przyjemny, szybki i ostry zestaw. Teraz planuję dokupić Pansa 20 1.7 oraz coś szerokiego i fiszkę ciamcianga 7,5.
Co do Fuji to też fajny, większy korpus, większa matryca (można wykorzystać szkła M42) ale też sporo droższy.
Olek mnie wciągnął i mimo iż mam w domu FF od Sonego to na wakacje zabrałem właśnie Olka :)
Jeżeli masz 5 tyś do wydania to po zakupie Olka z tańszym zestawem, zostanie Ci do dyzpozycji prawie 3 tysie :)
pozdr.
R/

szamaniec
31.07.15, 22:16
Mnie jako człekowi spaczonemu lightroom-em jakoś obrazek z tego aparatu nie przypadł do gustu, zastanawiałem się nad nim między innymi :)

Ja niestety tylko jpg, które w fuji wydaje mi się zacne. Kitowe obiektywy znakomite, jasne stałki 1,4 poniżej 1500 pln. Czekam tylko na tele konwer. ew obiecaną 400 mm.
w Olku kity się zepsuły, tele - marne, jedynie 45, 20 Panasia i macro bardzo interesujące. Olek mnie zdradza więc i ja zdradzę Olka :)

motoluka
6.08.15, 16:06
Koledzy czy Ol. Share nadal nie ma aplikacji na Windows phone?

GDA
6.08.15, 16:26
Koledzy czy Ol. Share nadal nie ma aplikacji na Windows phone?

Ja widziałem tylko takie coś : https://www.microsoft.com/pl-pl/store/apps/oi-wireless/9nblggh0dc01

A czy działa to nie wiem.

motoluka
6.08.15, 16:38
Bardziej niz na przerzucaniu zależy mi na pełnym sterowaniu aparatem, mam uraz do wiecznie mulacego androida...

motoluka
7.08.15, 15:59
Jak odpalić w EM10 funkcje Live Bulb bo mam Bulb, Livetime, Livecomp w trybie M.

ahutta
7.08.15, 16:36
Bardziej niz na przerzucaniu zależy mi na pełnym sterowaniu aparatem, mam uraz do wiecznie mulacego androida...

OI Wireless działa bardzo dobrze. Mam, korzystam i chwalę sobie. Natomiast jeśli chodzi o sterowanie aparatem to jest "Camera Remote"
https://www.microsoft.com/pl-pl/store/apps/camera-remote/9wzdncrdk75d
Tylko coś jest z nim nie tak, bo w momencie gdy z poziomu telefonu wyzwolę migawkę, to aparat zaczyna pstrykać kilkadziesiąt zdjęć jedno po drugim. W sumie to nie sprawdziłem, czy nie jest to związane z tym że mam ustawione zdjęcia seryjne, ale tak czy siak coś jest nie tak, bo jak już zacznie pstrykać, to nie da się tego przerwać.

motoluka
7.08.15, 18:44
Czyli jak zwykle Windows nie działa...

ahutta
7.08.15, 19:22
No to muszę Cię zmartwić ;) Przed chwilą sprawdziłem i działa. Widać była jakaś aktualizacja ostatnimi czasy. Niestety w wersji darmowej da się tylko zrobić fotkę i zapisać do aparatu. Z tego co na szybko poczytałem, to możliwość zmiany ustawień jest dopiero w wersji PRO.
Niestety, problem jest tu bardziej po stronie Olympusa, że nie udostępnia swojego softu dla WindowsPhone.

motoluka
7.08.15, 22:46
Do mam dylemat skoro mowisz ze działa bo jutro mam wybrać system w telefonie... Byłbym niezmiernie wdzięczny jakbyś dał mi znać czy działa włączanie spustu migawki np. W trybie Live time.

ahutta
7.08.15, 23:10
"Live time"? Może chodziło o "Live View"?
Tak czy inaczej darmowa wersja pozwala na połączenie z aparatem i wykonanie zdjęcia zgodnie z ustawieniami jakie w danym momencie są wprowadzone w aparacie. Działa live view, więc na ekranie telefonu widać co się aktualnie fotografuje i można pobrać wykonaną fotkę.
Zgodnie z opisem na stronie autora (http://camera-remote.kime-limited.co.uk/), pełną kontrolę nad ustawieniami dostaniemy dopiero w wersji "Camera Remote Professional Pack", która kosztuje 43,50. Trochę szkoda, że nie da się tych możliwości z pełnej wersji przetestować, bo w sumie to takie trochę kupowanie kota w worku.

motoluka
8.08.15, 17:49
Działasz na tym na Windows Phone 8.1? Bo u mnie pisze ze konieczna aktualizacja na Windows 10 a noe jest ta aktualizacja dostępna....

ahutta
8.08.15, 19:29
Dokładnie, na WP8.1.
Ale ściągasz aplikację bezpośrednio z poziomu telefonu? Dziwne. Może napisz do gości, z tego co widzę na stronie to odpowiadają.

sybic
10.08.15, 12:16
Zastanawiam się nad zakupem OM-D E-M10
Widzę jednak że ofertach są zestawy z małym obiektywem 14-42 mm ED EZ i z większym 14-42 mm II R
Który polecacie?
Dodam, ze od wielu lat użytkuje E-450, a wcześniej E-520

nightelf
10.08.15, 12:23
Większy 14-42 II R jest nieco tańszy. Osobiście wolę jego z racji możliwości sterowania ogniskową poprzez pierścień. W naleśniku masz sterowanie silniczkiem.
Jakość optyczna jest zdaje się podobna.
Z drugiej strony w przypadku wersji ED EZ możesz sterować zoomem poprzez aplikację w smartfonie.

szafir51
10.08.15, 12:24
Czy można ustawić pod którymś z programowalnych przycisków (Fn1, Fn2, Rec, strzałki) ostrzenie AF? Tzn. żeby mieć ustawiony manual focus i ewentualnie z przycisku wspomóc się autofocusem kiedy będzie taka możliwość/potrzeba (trochę odwrotnie to AF-S + MF)?

Karol
10.08.15, 12:34
Zastanawiam się nad zakupem OM-D E-M10
Widzę jednak że ofertach są zestawy z małym obiektywem 14-42 mm ED EZ i z większym 14-42 mm II R
Który polecacie?

Żeby się nie powtarzać:
https://forum.olympusclub.pl/threads/97554-z-jakim-obiektywami-kupi%C4%87-omd-10
https://forum.olympusclub.pl/threads/97922-Kt%C3%B3ry-kit-wybra%C4%87-14-42-vs.-14-42-II-R?

ahutta
10.08.15, 12:49
Czy można ustawić pod którymś z programowalnych przycisków (Fn1, Fn2, Rec, strzałki) ostrzenie AF? Tzn. żeby mieć ustawiony manual focus i ewentualnie z przycisku wspomóc się autofocusem kiedy będzie taka możliwość/potrzeba (trochę odwrotnie to AF-S + MF)?

Aż sobie to z ciekawości wieczorem sprawdzę. Na już, to mogę podpowiedzieć, że możesz w opcjach włączyć asystent AF i jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.

szafir51
10.08.15, 13:32
ahutta

ja już sprawdzałem i nic nie znalazłem, jest coś przy przycisku L-Fn co nazywa się "przerwaniem autofocusa" albo coś podobnego, ale nie mam żadnego obiektywu z przyciskiem L-Fn, zresztą chodzi mi o body.

jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.
można zdaje się ustawić jako asystenta automatyczny peaking albo powiększenie

ahutta
10.08.15, 13:51
można zdaje się ustawić jako asystenta automatyczny peaking albo powiększenie

Dokładnie tak.
Tak czy siak, wieczorem pogrzebię.

A co do asystenta AF, to taka ciekawostka, bo ostatnio miałem 17/f1.8 i trochę się zdziwiłem, bo po włączeniu MF w aparacie focus peaking działa, a jak przełączyłem z AF na MF za pomocą pierścienia na obiektywie, to już nie. No chyba, że czegoś nie wiem :)

sybic
10.08.15, 14:57
Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie jaki jest pobór prądu aparatu w stanie czuwania?
Chodzi o stan w którym zapomnimy go wyłączyć i przechodzi on w stan czuwania.
Przykładowo w takim E-450 nie stanowi to żadnego problemu.
Można zostawić nawet na dobę i nie odczuwać by z akumulatora coś ubyło.
A jak jest w omawianym aparacie?

szafir51
10.08.15, 15:13
To zależy na jaki czas masz ustawioną funkcję Auto Power Off. Możesz ustawić sobie po jakim czasie aparat przechodzi w stan uśpienia a po jakim (jeżeli nie jest używany) się wyłącza całkowicie. Wtedy pewnie może stać całe miesiące.
A w samym stanie czuwania to nie wiem, trzeba by zmierzyć.

ahutta
10.08.15, 19:27
Dokładnie tak.
Tak czy siak, wieczorem pogrzebię.

Grzebałem, grzebałem i nic nie wygrzebałem. Chyba masz zbyt wygórowane wymagania ;)

Pola00
11.08.15, 23:40
Moje pytanie nie jest lamerskie, mam po prostu hydrozagadke osoby nieodswiadczonej. Mianowice posiadam olympusa om d 10. Po wejsciu w menu w pozycji drugiej "menu fotografowania2" mozliwe opcje: ustawienia zdjec seryjnych, stab.obrazu- i te ustawienia sa aktywne natomiast ponizej ustawienianp. : HDR , wielokrotnej ekspozycji itd te ustawienia nie sa aktywne wyswietlaja sie na szaro i nie mozna w nie wejsc;/ o co chodzi ? resetowalam juz wszystki ustawienia..

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------

Prosze o pomoc, zyczliwe osoby.

sepi19
11.08.15, 23:47
A tak próbowałaś ? ;)
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/e_m10_downloads.html
ps. nie odbieraj tego jak złośliwość z mojej strony, czasem naprawdę warto poświęcić chwilkę.

ahutta
11.08.15, 23:55
Moje pytanie nie jest lamerskie, mam po prostu hydrozagadke osoby nieodswiadczonej. Mianowice posiadam olympusa om d 10. Po wejsciu w menu w pozycji drugiej "menu fotografowania2" mozliwe opcje: ustawienia zdjec seryjnych, stab.obrazu- i te ustawienia sa aktywne natomiast ponizej ustawienianp. : HDR , wielokrotnej ekspozycji itd te ustawienia nie sa aktywne wyswietlaja sie na szaro i nie mozna w nie wejsc;/ o co chodzi ? resetowalam juz wszystki ustawienia..

Po co zadajesz to samo pytanie w kilku wątkach?

szafir51
12.08.15, 12:44
Zobacz czy nie masz włączonej jakieś inne opcji, która uniemożliwia wykonanie zdjęć w trybie HDR - tryb zdjęć seryjnych, telekonwerter cyfrowy, itp. Jeżeli masz ustawiony format zapisu RAW to spróbuj z JPEG lub RAW+JPEG.

ahutta
12.08.15, 12:47
Zobacz czy nie masz włączonej jakieś inne opcji, która uniemożliwia wykonanie zdjęć w trybie HDR - tryb zdjęć seryjnych, telekonwerter cyfrowy, itp. Jeżeli masz ustawiony format zapisu RAW to spróbuj z JPEG lub RAW+JPEG.

Odpowiedziałem już na to w wątku o przepaleniach w E-M10 https://forum.olympusclub.pl/threads/99778-EM-10-r%C3%B3%C5%BCowe-przepalenia?p=1209977&viewfull=1#post1209977

Pola00 zadała to samo pytanie w kilku wątkach :|

szafir51
12.08.15, 14:08
ja odpowiedziałem w wątku o E-M10, bo może się komuś kiedyś przyda. Sam niedawno stanąłem przed takim problemem, tzn. ztcp nie mogłem ustawić zdjęć seryjnych, okazało się, że był włączony tryb HDR.

Pola00
12.08.15, 22:05
Dziekuje, za odpowiedzi. Usiadlam jeszcze raz, odstawilam frustracje i znalazlam przyczyne- wlaczone inne opcje. Ale nic na daremne nie poszlo, w jednej z odp. widze link do instrukcji obslugii, najpierw mlasklam widzac go bo przeciez przewertowalam cala od deski do deski z tym ze ta ktora ja posiadam, jest bardzo uboga? Sprzet kupiony w UK jesli to ma jakis wplyw na to wyposazenie pudelka..Takze dzieki wielkie za ten wglad! A co do powielania postu tu przepraszam slabo orientuje sie w srodowisku forum'owym, zalezalo mi na szybkiej odpowiedzi. Dzieki ;)

sepi19
12.08.15, 22:27
Cieszę się, ze pomogłem ;)

motoluka
16.08.15, 20:54
Koledzy jak ostrzyc w zdjęciu Krajobrazowym czy przy zachodzie zeby wszystko było ładni ostre na obiektywie kitowym? Zdać sie na automatykę czy ostrzyc w nieskończoność? No i jak ewentualnie ostrzyc w nieskończoność?

alnico
16.08.15, 21:30
Koledzy jak ostrzyc w zdjęciu Krajobrazowym czy przy zachodzie zeby wszystko było ładni ostre na obiektywie kitowym? Zdać sie na automatykę czy ostrzyc w nieskończoność? No i jak ewentualnie ostrzyc w nieskończoność?
Jak chcesz wszystko ostre (?) a masz także bliski plan to ostrzysz na hiperfokalną a nie na nieskończoność :grin: (ostrzysz manualnie :)) - to tak gdy bliski plan wychodzi nieostry przy ostrzeniu na nieskończoność.

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

Generalnie używam automatyki ustawiając na daleki plan, z reguły przesłona zapewnia ostrość w całym interesującym mnie zakresie. Gdy najbliższy plan wychodzi poza ostrość to tak jak wcześniej napisałem - hiperfokalna (gapić się w wizjer/wyświetlacz i ustawiać :grin:).

motoluka
16.08.15, 21:53
Jaka jest wartość przesłony zapewniająca najlepsza ostrość dla obiektywu 14-42EZ? A załóżmy ze patrzymy hiperfokalną przy 14mm i przesłonie f11 jak to ustawić i od jakiej odległości ostrzy?

alnico
16.08.15, 22:04
Od tego są kalkulatory foto jak np. tu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34
i wiele innych podobnych (w tym na telefon :grin:).
Ostrzysz na daleki plan, przesłona zapewniająca ostrość od interesującego planu po nieskończoność wg. kalkulatora (lub w praktyce raczej wizjera i oka :grin:). Pamiętaj, że przy mocno domkniętym obiektywie dyfrakcja zaczyna zjadać rozdzielczość :grin:.
Przy hiperfokalnej to i tak nie masz na obiektywie skali ostrości/odległości więc pozostaje kontrola przy użyciu wyświetlacza/wizjera.

motoluka
17.08.15, 17:53
Co wpisać w akceptowalnej wielkości krążka?

alnico
17.08.15, 20:57
Co wpisać w akceptowalnej wielkości krążka?
http://shtr.eu/2008/04/17/coc-krazek-rozproszenia
możesz zostawić wartość domyślną.

ahutta
17.08.15, 21:45
http://shtr.eu/2008/04/17/coc-krazek-rozproszenia
możesz zostawić wartość domyślną.
Brawo za linka :)

motoluka
18.08.15, 09:34
Z doświadczenia przy jakiej przesłonie robicie krajobraz obiektywem 14-42EZ, f/11 czy wiecej?

fret
18.08.15, 09:50
Jesli zależy Ci na ostrości, to nie przekraczaj f/8.

Bodzip
18.08.15, 10:29
Zależy do szkła, ale 5,6 - 8

motoluka
23.08.15, 10:36
a powiedzcie mi jak to jest ostatecznie z plikami RAW, maja one zniekształcenia jak sie ich pozbyć wystarczy importować do LR i zapisać?

nightelf
23.08.15, 10:41
a powiedzcie mi jak to jest ostatecznie z plikami RAW, maja one zniekształcenia jak sie ich pozbyć wystarczy importować do LR i zapisać?
To zależy jakim obiektywem zdjęcie zostało zrobione. Nie każdy obiektyw ma styki i daje informacje o sobie do body.
Jednak każdy systemowy obiektyw tak robi i Lightroom automatycznie wgrywa dla niego korekcję.
Gdyby korekcja nie była wystarczająca możesz obraz poprawić odpowiednimi suwaczkami w programie.
Nie musisz też zaraz używać akurat LR, możesz wziąć Olympus Viewer, albo inny jeszcze program do wołania RAWów.

motoluka
23.08.15, 10:46
Chodzi mi o obiektyw 14-42EZ czyli sam lightroom nie wyprostuje mi zdjecia na tyle zeby wyglądało pod tym względem jak jpg?

epicure
23.08.15, 12:15
Wyprostuje...

alnico
23.08.15, 20:30
A wie ktoś jak zrobić aby LR nie wyprostował? Czasem lepiej szerzej a że krzywo i tak nie widać (np. krajobraz.)

And.N
23.08.15, 20:35
A wie ktoś jak zrobić aby LR nie wyprostował? Czasem lepiej szerzej a że krzywo i tak nie widać (np. krajobraz.)
Z tego co wiem, jeśli ma w swojej bazie korekcje dla danego obiektywu to wyłączyć jej nie można, ale głowy nie dam:)

alnico
23.08.15, 20:38
Z tego co wiem, jeśli ma w swojej bazie korekcje dla danego obiektywu to wyłączyć jej nie można, ale głowy nie dam:)
Na to właśnie wygląda choć wydaje mi się, że ktoś wspominał o tym, że był ten temat poruszony na forum ale nie mogę znaleźć. Może w EXIFie można coś pogrzebać, ale nie znam się.

szafir51
23.08.15, 20:39
w LR nie można wyłączyć programowej korekty. Można wywołać np. dcraw do tiff-a.

alnico
23.08.15, 20:41
w LR nie można wyłączyć programowej korekty. Można wywołać np. dcraw do tiff-a.
Przyzwyczaiłem się do LR i tak bym wolał, ale jeśli się nie da to trudno. Próbowałem w UFRaw i ten też nie koryguje. Kolejny plus jest taki, że brak korekcji nie jedzie po rozdzielczości, szczególnie w rogach.

MAF
23.08.15, 20:45
Przyzwyczaiłem się do LR i tak bym wolał, ale jeśli się nie da to trudno. Próbowałem w UFRaw i ten też nie koryguje. Kolejny plus jest taki, że brak korekcji nie jedzie po rozdzielczości, szczególnie w rogach.

W DXO Optics Pro można wyłączyć. Mam akurat triala 10, ale w darmowej 8 też powinno się dać wyłączyć.

And.N
23.08.15, 20:48
Mimo wszystko sądzę, że jest więcej plusów niż minusów automatycznej korekty.
RawTherapee, zdaje mi się, (dawno już nie używałem tego programu) na domyślnych ustawieniach też nie koryguje.

W DXO Optics Pro można wyłączyć. Mam akurat triala 10, ale w darmowej 8 też powinno się dać wyłączyć.
Daje się wyłączyć w 8

alnico
23.08.15, 20:52
Dzięki spróbuję, może będzie lepiej niż UFRaw (jakoś mi on nie leży), chcę wyłączyć wszystko co się da (może oprócz winiety).

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post był o 20:51 ----------

Mimo wszystko sądzę, że jest więcej plusów niż minusów automatycznej korekty.

W większości przypadków tak, ale są też takie szczególne :grin:

Bodzip
23.08.15, 21:01
Darktable daje alternatywę - możesz prostować lub nie. Podobnie RawTherapee.

And.N
23.08.15, 21:05
Dzięki spróbuję, może będzie lepiej niż UFRaw (jakoś mi on nie leży), chcę wyłączyć wszystko co się da (może oprócz winiety).
Warto spróbować. DxO Optics Pro 8 moim zdaniem nieporównywalnie lepszy od UFRaw i otwiera jeszcze RAW-y z OMD E-M5, bo chyba o te chodzi.

piaseczek
23.08.15, 22:52
DxO pro 8 jest teraz darmowe, ale na liście wspieranych aparatów nie ma OMD M10, będzie prawidłowo go rozpoznawał?

---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------

link, warto pobrać:
http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale

And.N
23.08.15, 22:56
DxO pro 8 jest teraz darmowe, ale na liście wspieranych aparatów nie ma OMD M10, będzie prawidłowo go rozpoznawał?
Niestety nie będzie rozpoznawał .orf z M10.

piaseczek
23.08.15, 22:59
Nie można go jakoś "oszukać"?

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------

np wstawić, żeby brał defaultu profil z OMD M5?

And.N
23.08.15, 23:07
Nie można go jakoś "oszukać"?
np wstawić, żeby brał defaultu profil z OMD M5?

Można zedytować EXIF zmieniając nazwę aparatu na E-M5, wtedy otworzy. Ja akurat zrobiłem to ExifToolGUI, ale pewnie może być dowolny edytor do EXIF, który potrafi zmienić nazwę aparatu w pliku .orf

Bodzip
23.08.15, 23:20
Zmieniałem w exifie z M10 na M5, to mi kolory leciały w kosmos.

piaseczek
23.08.15, 23:29
W DxO leciały w kosmos?

MAF
23.08.15, 23:30
DXO 10 mi bardziej pasuje niż Lightroom.

And.N
24.08.15, 00:25
Zmieniałem w exifie z M10 na M5, to mi kolory leciały w kosmos.
W DxO Optics Pro 8 nic takiego się nie dzieje, przynajmniej przy zmianie z M10 na M5.

DXO 10 mi bardziej pasuje niż Lightroom.
Jedna z większych wad w DXO 8 jak dla mnie to edycja selektywnie wybranego koloru. Jak wiadomo można wpływać na odcień barwy, nasycenie i jasność wybranego koloru. W tym ostatnim gdy chcę np. przyciemnić kolor niebieski (na niebie) działa to niezbyt dobrze (raczej zupełnie źle), a jednocześnie dodatkowo mocno maleje nasycenie tego koloru, choć suwaka saturacji nie ruszam. Dotyczy to wszystkich (możliwych do wyboru) kolorów i tak samo dzieje się przy próbie rozjaśnienia. Być może w wersji 10 to poprawili, tego nie wiem. W LR nic takiego nie zachodzi.

hades
24.08.15, 00:40
Na to właśnie wygląda choć wydaje mi się, że ktoś wspominał o tym, że był ten temat poruszony na forum ale nie mogę znaleźć. Może w EXIFie można coś pogrzebać, ale nie znam się.

W module develop, w sekcji "Lens Corrections" jest przecież opcja "Enable Profile Corrections". Przynajmniej jest tak w wersji 5.6.

And.N
24.08.15, 00:53
W module develop, w sekcji "Lens Corrections" jest przecież opcja "Enable Profile Corrections".
która nic nie daje dla RAW-ów z Olympusa (Panasonica), nawet przy odznaczonej korekcja automatycznie zachodzi.

apz
24.08.15, 07:39
która nic nie daje dla RAW-ów z Olympusa (Panasonica), nawet przy odznaczonej korekcja automatycznie zachodzi. Tyle, że wynikająca z wyników laboratorium DXO i żadnych innych...
I tylko wtedy gdy program obsługuje dane body, dlatego podmiana nazwy nie ma sensu.
Lepiej poczekać na kolejną darmową wersję za jakiś czas. Lub im za nową zapłacić. W przeciwnym wypodku zostaje zapłacić abonament za programy Adobe. I liczyć na opłacenie datku przez Olka, czecgo chyba nie zrobiono z E-M10...

epicure
24.08.15, 08:50
Lightrooma można kupić w tradycyjnej formie, nie trzeba płacić abonamentu. Podobnie Photoshop Elements.

jck
24.08.15, 09:35
I tylko wtedy gdy program obsługuje dane body... i szkło.

motoluka
24.08.15, 14:16
A czy LR sam wykrywa jakim szkłem jest zrobione zdjęcie czy jakos to ustawiamy?

epicure
24.08.15, 14:20
Sam wykrywa i automatycznie bez Twojej wiedzy wprowadza korekcję. Nawet nie możesz tego wyłączyć.

szafir51
24.08.15, 14:24
nie jestem w 100% pewien, ale korekcja może odbywać się już wcześniej - oprócz informacji o obrazie w pliku RAW są prawdopodobnie zapisywanie dane korekcji.

Mówicie, że np. RawTherapee nie koryguje RAWów Olka? Spróbujcie wywołać rawa w RT i w dcraw z parametrami -D -W -T, wydaje mi się, że będzie różnica

ahutta
24.08.15, 14:36
A czy LR sam wykrywa jakim szkłem jest zrobione zdjęcie czy jakos to ustawiamy?

Informacja o obiektywie jest "zaszyta" w Exif-ie, więc jeśli program (jakikolwiek) potrafi te dane obsłużyć, to sobie sprawdzi i z nich skorzysta.

hades
24.08.15, 15:06
która nic nie daje dla RAW-ów z Olympusa (Panasonica), nawet przy odznaczonej korekcja automatycznie zachodzi.

A jak to rozpoznałeś? Pytam, bo w zestawie korekcji szkieł w LR nie ma Olympusa (chyba, że ktoś sobie dograł).

alnico
24.08.15, 17:41
A jak to rozpoznałeś? Pytam, bo w zestawie korekcji szkieł w LR nie ma Olympusa (chyba, że ktoś sobie dograł).
W LR nie ma ale dane do korekcji są w pliku ORF jak zresztą przed chwilą pisano. Zobaczysz jak wywołasz w LR i innym programie który korekcji nie przeprowadza lub można ją wyłączyć.

And.N
24.08.15, 19:11

Nie, nie dograłem sobie (jak ktoś poda linka skąd, jak to zrobić i za darmo to chętnie skorzystam :) ).

Przykłady (zrzuty ekranu) chyba wystarczą bez komentarza ?

LR "bez korekcji":
155600

DxO bez korekcji:
155601

Oczywiście takich przykładów mozna zamieścić setki z różnych aparatów Olympusa czy Panasonika
a tu RAW jakbyś nie wierzył i chciał sprawdzić : 155602
Pobrany z tej strony (http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_epl5_review/sample_images/)
PS. Tak trochę się dziwię, ze Administrator tego nie wie...i "dziwne":wink: pytania zadaje:)

(http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_epl5_review/sample_images/)

GrYzLy
1.09.15, 01:31
Witam,
Czy z waszego doswiadczenia, to co widac w zalaczonym screenie, to normalna jakosc 14-42ez czy robie cos zle? Pozdrawiam

szafir51
1.09.15, 08:36
bez załączonego pliku RAW ciężko będzie coś powiedzieć. Ten obiektyw nie jest demonem jakości, są dość duże różnice pomiędzy centrum a brzegiem oraz pomiędzy różnymi kombinacjami ogniskowych i przysłon. Miałem Olympusa 14-42 I wersję, miałem Panasonica 14-45 i 14-42. Różnice między nimi są niewielkie, wszystkie obrazują podobnie.

GrYzLy
1.09.15, 09:03
OK, wieczorem zalacze RAW.

epicure
1.09.15, 09:15
Testowałem ten obiektyw i egzemplarz, jaki miałem, był równie kiepski.

GrYzLy
1.09.15, 09:33
A czy moze to byc problem "Shutter shock" ?

epicure
1.09.15, 09:34
Nie, to problem szkła. Będzie tak rysować niezależnie od czasu naświetlania.

szafir51
1.09.15, 09:43
u mnie jest tak:
156261156262
czterech liter nie urywa, ale też nie ma co rozpaczać. Wrzucisz RAWa to popatrzymy. Tym czasem warto mieć Antishock[0s] ustawiony (ten tryb z diamencikiem - przy czasach <1/320 pierwsza kurtyna migawki elektroniczna).

GrYzLy
2.09.15, 20:32
Wrzucilem RAW do sprawdzenia.
https://drive.google.com/file/d/0B3DefS74QozKLWtzV1RJNTJKTFk/view?usp=sharing

And.N
2.09.15, 21:38
Wrzucilem RAW do sprawdzenia.
https://drive.google.com/file/d/0B3DefS74QozKLWtzV1RJNTJKTFk/view?usp=sharing
Powiem tak, niezbyt "fortunny" ten RAW aby coś rzetelniej powiedzieć. Foto w warunkach zamglenia i te drzewa niezbyt doświetlone wyszły i w sporej odległości. Fakt nieco lepiej mogłoby być. Jednak w odbiorze zdjęcia (już pomniejszonego do internetu) jako całości, aż tak dużego znaczenia to nie ma.
Przykładowo mogę zamieścić jak u mnie z obiektywu kitowego (panasa 14-45) wygląda narożnik, jednak ciężko porównywać te zdjęcia z Twoim - (to o czym pisałem wcześniej).

róg kadru: 156374 centrum: 156375 (trzeba klikać do końca)

jak widać to w skali 1:1 i na domyślnych ustawieniach w LR
Może na cuś takie przykłady Ci się zdadzą, porównując u siebie z ewentualnie podobnymi.

szafir51
2.09.15, 23:34
hehe, zdjęcie dobre do popRAWki :) Obiektyw wydaje się ok, nie wiem w którym punkcie była ustawiona ostrość. Kontury drzew w oddali (prawa strona) nie są jakieś rozmazane.

Bodzip
2.09.15, 23:55
Nie wiem, czy nie pojechałem po bandzie, i wszystkie górki wywlokłem na światło dzienne :roll:

156376

apz
3.09.15, 05:08
A może tak?

Bez nazwy to zrzuty 1:1, trzeci to moja przykładowa obróbka. nie jest tak źle z tym kitem, ale szału nie ma, wolałbym ten obrazek z lepszego szkła.

Nie mógłbyś starannej naświetlać podobnych kadrów? Myślę, że ja użyłbym w podobnych warunkach przysłony między 6,7-8

PS. Raw-a wrzuciłem na forum, by zostsł "po wieczne czasy".

Artorias
3.09.15, 16:45
Witam serdecznie,
Jako, że to mój pierwszy post, to chciałbym przywitać wszystkich mniejszych i większych fanów fotografii na tym forum. :)

Od kilku dni jestem użytkownikiem E-M10 i trapi mnie parę drobnych kwestii:
1. Moja stalka 14/2.5 Panasonika stawia wyjątkowo duży opór przy zakręcaniu jej na bagnecie tak jakbym zakładał chiński adapter najniższej jakości. Problem występuje tylko na M10 i tylko z ta stalką. Z innymi szkłami i aparatem Panasonika nie ma żadnego problemu. Obiektyw mam od nowości, nigdy nie upadł, bagnet aparatu ma jedno przetarcie przy przycisku zwalniającym obiektyw. Czym to może być spowodowane?
2. Oba prawe pokrętła posiadają wyczuwalny luz - można przesuwać kółko o jeden ząbek bez zmiany trybu. Ten typ tak ma, czy trafiłem felerny egzemplarz?
3. Po rozpakowaniu aparat posiadał już przebieg ok. 150 zdjęć i kompletnie rozładowany akumulator. To standard u Olympusa (testowanie w fabryce i rozładowane akumulatory), czy trafiłem na sztukę z wystawy / zwrotu?

szafir51
3.09.15, 16:48
1. Normalne, wyrobi się z czasem.
2. Ooo, to dziwne. U mnie jest sztywno, zero luzu.
3. To raczej normalne, aparaty są testowane.

GrYzLy
3.09.15, 17:57
Dziekuje wszystkim za pomoc w zdiagnozowaniu mojego obiektywu.

@apz Twoja propozycja wyglada ciekawie, DxO bardzo fajnie poradzilo sobie z wyostrzeniem tego zdjecia. Tak, masz racje, musze pamietac o naswietlaniu do prawej, ale to jeszcze przez brak czucia tego co mozna wyciagnac ze swiatel nie chcialem przesadzac.

@szafir51, przy ustawianiu ostrosci liczylem na hiperfokalna, ale sie chyba przeliczylem.

Jak widac problem jest po srodku, mojego zlego naswietlenia ktore uwidocznilo niedoskonalosci obiektywu.

Pozdrawiam

realnasty
3.09.15, 20:45
Witam serdecznie,
Jako, że to mój pierwszy post, to chciałbym przywitać wszystkich mniejszych i większych fanów fotografii na tym forum. :)

Od kilku dni jestem użytkownikiem E-M10 i trapi mnie parę drobnych kwestii:
1. Moja stalka 14/2.5 Panasonika stawia wyjątkowo duży opór przy zakręcaniu jej na bagnecie tak jakbym zakładał chiński adapter najniższej jakości. Problem występuje tylko na M10 i tylko z ta stalką. Z innymi szkłami i aparatem Panasonika nie ma żadnego problemu. Obiektyw mam od nowości, nigdy nie upadł, bagnet aparatu ma jedno przetarcie przy przycisku zwalniającym obiektyw. Czym to może być spowodowane?
2. Oba prawe pokrętła posiadają wyczuwalny luz - można przesuwać kółko o jeden ząbek bez zmiany trybu. Ten typ tak ma, czy trafiłem felerny egzemplarz?
3. Po rozpakowaniu aparat posiadał już przebieg ok. 150 zdjęć i kompletnie rozładowany akumulator. To standard u Olympusa (testowanie w fabryce i rozładowane akumulatory), czy trafiłem na sztukę z wystawy / zwrotu?

1. To body ma bardzo ciasne mocowanie, co czuć w szczególności przy zakładaniu obiektywów z metalowym bagnetem. Nie ma się co martwić, z czasem trochę się wyrobi.
2. Ja też tak miałam na początku i trochę mnie to martwiło, ale po jakimś czasie też się wyrobiło i teraz jest idealnie :)
3. Normalka, don't worry, be happy ;)

Artorias
4.09.15, 13:10
@szafir51, @realnasty
Bardzo dziękuje Wam za szybkie odpowiedzi.

Niewydajne mi się, aby poluzowane pokrętła były zaletą. :| Może przesadziłem z tym przesunięciem o jeden ząbek bez przeskoku, ale dla mnie jest to bardzo wyczuwalny luz. Trzymając pokrętło dwoma palcami sprawia ono wrażenie minimalnie ,,niepokręconego''?

sybic
6.09.15, 21:00
Mam pytanie, jaki przebieg migawki uznaje się za duży, na granicy wytrzymałości?
Przykładowo mój stary E-450 ma już prawie 70 tys. i cały czas chodzi, ale to podobno uznawane jest za kres jego wytrzymałości.
A jak jest w modelu M10?
Ile przebiegów to jest już dużo?

realnasty
7.09.15, 10:41
Producent oficjalnie nic nie deklaruje, ale kojarzę, że w serii OM-D trwałość migawki przewidywana jest na 100 tys. klapnięć, a w PENach na 30-50 tys., ale wg mnie to jest loteria, zależy, jaki Ci się egzemplarz trafi. Póki masz gwarancję, nie ma co się martwić :)

MAF
7.09.15, 11:26
Producent oficjalnie nic nie deklaruje, ale kojarzę, że w serii OM-D trwałość migawki przewidywana jest na 100 tys. klapnięć, a w PENach na 30-50 tys., ale wg mnie to jest loteria, zależy, jaki Ci się egzemplarz trafi. Póki masz gwarancję, nie ma co się martwić :)

Chyba tylko Canon i to tylko w niektórych modelach gwarantuje minimalną ilość cykli migawki.

epicure
7.09.15, 11:41
Sony chyba obiecuje teraz 500 tys. klapnięć.

Sawa
7.09.15, 12:16
Przykłady (zrzuty ekranu) chyba wystarczą bez komentarza ?
LR "bez korekcji":
DxO bez korekcji:

Ja mniemam, na podstawie własnych doświadczeń, że LR 'czyta' korekcję z jpg/exif umieszczonego w RAWach.
Jeśli body robi korekcję, to on to 'akceptuje' jako daną wejściową.
Czy można to wyłączyć?
Nie wiem. Wiem, że tak samo mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
Czy to też można wyłączyć (LR6.x) ?? Może ktoś coś podpowie?
pozdrawiam,

szafir51
7.09.15, 12:32
mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
pozdrawiam,

jaki masz ustawiony format zdjęć? 4:3 czy 3:2?

oly2020
7.09.15, 13:06

W PENach - 30-50 tys ? skąd takie informacje? to bardzo małe szacunki jak na migawkę i na pewno wytrzyma kilka razy więcej, widziałem PENy i om-d które miały po 120 - 180 tyś i wydaje mi się, że te migawki wytrzymają o wiele więcej.Oczywiście piszę o normalnych warunkach a nie gdy ktoś używa aparat na plaży i wymienia tam często obiektywy, czy w innych trudnych warunkach, bo ziarnka piasku mogą zatrzeć migawkę już po 5 tyś.

A tak przy okazji, czy ktoś naprawiał migawki w olympusach m43? jaki to koszt?
Czy nie było tu na forum wątku z "przebiegami" sprzętów forumowiczów? może taki wątek techniczno-statystyczny by się przydał, kto wymieniał co przy jakim przebujałego, jak na forach motoryzacyjnych :)

Sawa
7.09.15, 13:08
jaki masz ustawiony format zdjęć? 4:3 czy 3:2?

Ustawione mam np 3:2, lub kwadrat 1:1, jednak RAW zapisuje zrzut z matrycy, więc czemu LR nie wyświetla całości?

pozdrawiam,

szafir51
7.09.15, 13:22
Sawa

Bo informacje o proporcjach kadru są zapisywane w ORF, podobnie jak dane o obiektywie i jego korekcji. LR odczytuje ORF-a, odczytuje też te dodatkowe dane i wyświetla obraz wyjściowy.
Otwórz ORFa w wołarce, która tego nie robi (np. dcraw) a będziesz miał pełny obraz 4:3.

Też się kiedyś na tym przejechałem, robiłem RAW+JPG i miałem ustawione 3:2. Nie chciało mi się przestawiać proporcji, bo to przecież tylko do JPEG, RAWy i tak będą pełne. I jednak nie :)

realnasty
7.09.15, 13:45
Ustawione mam np 3:2, lub kwadrat 1:1, jednak RAW zapisuje zrzut z matrycy, więc czemu LR nie wyświetla całości?

pozdrawiam,

Sawa

Bo informacje o proporcjach kadru są zapisywane w ORF, podobnie jak dane o obiektywie i jego korekcji. LR odczytuje ORF-a, odczytuje też te dodatkowe dane i wyświetla obraz wyjściowy.
Otwórz ORFa w wołarce, która tego nie robi (np. dcraw) a będziesz miał pełny obraz 4:3.

Też się kiedyś na tym przejechałem, robiłem RAW+JPG i miałem ustawione 3:2. Nie chciało mi się przestawiać proporcji, bo to przecież tylko do JPEG, RAWy i tak będą pełne. I jednak nie :)

LR odczytuje pełne RAWy (w sensie 4:3), tylko z zastosowanym kadrowaniem do wybranych proporcji. Także można wrócić do "całego" zdjęcia. W przypadku OM-D jest to domyślne, w przypadku starszych PENów trzeba było doinstalować wtyczkę.

Sawa
7.09.15, 13:48
LR odczytuje pełne RAWy (w sensie 4:3), tylko z zastosowanym kadrowaniem do wybranych proporcji. Także można wrócić do "całego" zdjęcia. W przypadku OM-D jest to domyślne, w przypadku starszych PENów trzeba było doinstalować wtyczkę.
a możesz powiedzieć jak to zrobić?
Jestem posiadaczem LR, nie chcę zmieniać wołarek, używać innych - póki co.

pozdrawiam,

realnasty
7.09.15, 13:50
W PENach - 30-50 tys ? skąd takie informacje? to bardzo małe szacunki jak na migawkę i na pewno wytrzyma kilka razy więcej, widziałem PENy i om-d które miały po 120 - 180 tyś i wydaje mi się, że te migawki wytrzymają o wiele więcej.

W internecie, na forach się przewijają takie informacje. Tak jak napisałam, nie ma oficjalnej deklaracji od producenta, więc to raczej szacunki właściwe dla tej klasy aparatów. Jakby nie patrzeć, są one przeznaczone dla amatorów. Jak się patrzy na Allegro, to zwykle mają natrzaskane po kilka tysięcy, więc podane przez Ciebie liczby wydają mi się kosmiczne.

Na konkurencyjnym forum jest dyskusja na ten temat (nie wiem, czy mogę podać link, ale spróbuję ;)) http://www.mu-43.com/threads/74072/, tutaj ktoś z obsługi Olka napisał, że między 50 a 100 tys., a ktoś inny z kolei musiał w EM5 po 13 tys. wymieniać.

realnasty
7.09.15, 13:54
a możesz powiedzieć jak to zrobić?
Jestem posiadaczem LR, nie chcę zmieniać wołarek, używać innych - póki co.

pozdrawiam,

W LR 5 i wyżej po prostu wchodzisz w opcję kadrowania (skrót klawiszem R) i wyświetla Ci się oryginalne zdjęcie skadrowane do proporcji, jakie ustawiłeś w aparacie. O tak to wygląda:
156641

P.S. Wybaczcie za dwa posty po sobie, nie wiem, jak to się stało :P Jeśli można, proszę o połączenie.

epicure
7.09.15, 13:54
Jeśli komuś przy amatorskim pstrykaniu uda się jakimś cudem wykończyć migawkę, to znaczy, że chyba nie przeczytał instrukcji obsługi i przez cały czas miał włączony tryb seryjny :D

robtor
7.09.15, 14:02
Jeśli komuś przy amatorskim pstrykaniu uda się jakimś cudem wykończyć migawkę, to znaczy, że chyba nie przeczytał instrukcji obsługi i przez cały czas miał włączony tryb seryjny :D
Wystarczy Time-lapsy robić w większych ilościach, i te tysiące klatek szybko będą lecieć :)

realnasty
7.09.15, 14:05
Timelapsy to nawet nie trzeba w dużych ilościach :P Dlatego z taką radością odnotowałam, że nowy EM10 ma elektroniczną migawkę :D

Sawa
7.09.15, 14:44
W LR 5 i wyżej po prostu wchodzisz w opcję kadrowania (skrót klawiszem R) i wyświetla Ci się oryginalne zdjęcie skadrowane do proporcji, jakie ustawiłeś w aparacie. O tak to wygląda:

Dzięki realniasty'a,
Zakładam, że masz rację co do twojego body - OMD E-M10, niestety w innym aparacie, tak to nie wygląda łatwo (np z EPL2 zostaje mi ciągle kwadrat...).

realnasty
7.09.15, 14:52
Dzięki realniasty'a,
Zakładam, że masz rację co do twojego body - OMD E-M10, niestety w innym aparacie, tak to nie wygląda łatwo (np z EPL2 zostaje mi ciągle kwadrat...).
Z EPL2 nie jest tak łatwo, ale też się da. Potrzebna jest wtyczka ze skryptem, nawet na Forum kiedyś była o tym mowa. Miałam ten aparat i korzystałam z tego rozwiązania.

edit: MAM! http://tim.jagenberg.info/projects/deaspect/

Sawa
7.09.15, 16:29
Z EPL2 nie jest tak łatwo, ale też się da. Potrzebna jest wtyczka ze skryptem, nawet na Forum kiedyś była o tym mowa. Miałam ten aparat i korzystałam z tego rozwiązania.

edit: MAM! http://tim.jagenberg.info/projects/deaspect/

tak, nawet ja sam to na naszym forum wrzucałem (https://forum.olympusclub.pl/threads/90331-LightRoom-a-format-zdj%C4%99cia-ustawiony-w-body-aparatu?highlight=), z LR4 działało, ale nie chce z LR6...

realnasty
7.09.15, 16:33
tak, nawet ja sam to na naszym forum wrzucałem (https://forum.olympusclub.pl/threads/90331-LightRoom-a-format-zdjęcia-ustawiony-w-body-aparatu?highlight=), z LR4 działało, ale nie chce z LR6...

A to mendy... Jeszcze coś takiego trafiłam: http://labs.adobe.com/downloads/lightroomplugins.html, ale to wymaga konwersji do DNG, co zmniejsza atrakcyjność rozwiązania. A jak nie to, to zostaje grzebanie w EXIFie :/

And.N
7.09.15, 17:00
Ja mniemam, na podstawie własnych doświadczeń, że LR 'czyta' korekcję z jpg/exif umieszczonego w RAWach.
Czy można to wyłączyć?

Powiem tak, mnie niezbyt interesuje skąd LR bierze informacje jaką ma wykonać korekcję dla np. obiektywów Olympusa czy Panasonica. Czy z EXIF zaszytego w RAW jotpega, czy z samego RAW-a. Faktem jest, że taką korekcję robi pomimo iż na swojej liście - tu przykładowo z Nikona:

156650

nie ma marki Olympus/Panasonic. Czy można ją wyłączyć pytasz, nie znam sposobu, nigdy się nie spotkałem i mi ta automatyczna korekcja akurat nie przeszkadza.

ahutta
7.09.15, 21:29
Czy można to wyłączyć?
Nie wiem. Wiem, że tak samo mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
pozdrawiam,

U mnie to wygląda tak, jak mam RAW-y wyświetlone w bibliotece, to w prawym dolnym rogu miniatury wyświetla się ikona kadrowania, jeśli zdjęcie zostało zrobione z innymi proporcjami obrazu. Po zaznaczeniu miniatury, po prawej mam info jakie są wymiary obrazu i jakie wymiary kadrowania.
156684

Po najechaniu kursorem na strzałkę na prawo od kadrowania mogę od razu przejść do edycji kadrowania obrazu.
156685

I tu widać cały obraz, wraz z zaznaczeniem kadrowania, które mogę sobie zmienić.
156686

realnasty
7.09.15, 22:03
Z tego, co wyczytałam, szukając jakiegoś rozwiązania, Adobe (w odpowiedzi na liczne skargi użytkowników - sprawa nie dotyczy tylko Olków) wreszcie to naprawił i sytuacja wygląda tak jak w poście powyżej. Niestety, usprawnienie dotyczy jedynie aparatów wydanych po jego wprowadzeniu - właściciele starszych modeli (nie tylko PENów, ale też EM5) muszą kombinować naokoło.

And.N
7.09.15, 23:05
Z tego, co wyczytałam, szukając jakiegoś rozwiązania, Adobe (w odpowiedzi na liczne skargi użytkowników - sprawa nie dotyczy tylko Olków) wreszcie to naprawił i sytuacja wygląda tak jak w poście powyżej. Niestety, usprawnienie dotyczy jedynie aparatów wydanych po jego wprowadzeniu - właściciele starszych modeli (nie tylko PENów, ale też EM5) muszą kombinować naokoło.

Coś jest na rzeczy, przyznam, że nawet nie wiedziałem o tej funkcji w LR. Działo ona u mnie w LR4.4 (tylko nie z moimi RAW-ami :) )
W sprzedaży LR4 pojawił się (tak na szybko co znalazłem) w marcu 2012r. Aparat Panasonic G5 miał premierę w lipcu 2012, teoretycznie to usprawnienie powinno działać, jednak nie działa.
Możliwe, że to usprawnienie zostało dodane jednak później w którymś uaktualnieniu LR4 (ostatnie LR4.4 w lipcu 2013). Nie powiem to może być przydatne, choć 99% zdjęć w sumie i tak wykonuje na max. dostępnej rozdzielczości matrycy (tj. w formacie 4:3), a dopiero później ewentualnie kadruję.

sybic
23.09.15, 12:39
M10 ma Wi-Fi, czy jest jakiś sposób, może jakiś nieoficjalny soft, który umożliwi mi skuteczny transfer zapisanych zdjęć do komputera?
Oczywiście bez wyciągania karty.

Jack
23.09.15, 12:49
M10 ma Wi-Fi, czy jest jakiś sposób, może jakiś nieoficjalny soft, który umożliwi mi skuteczny transfer zapisanych zdjęć do komputera?
Oczywiście bez wyciągania karty.Jest, tu: https://rebs.biz/cc/de/index.html - w językach zagranicznych (niemiecki, ew. angielski).

ahutta
23.09.15, 14:56
Jest, tu: https://rebs.biz/cc/de/index.html - w językach zagranicznych (niemiecki, ew. angielski).

Hmmmm, muszę potestować :)

luzaczek82
25.09.15, 15:43
Witam.Mam pytanie do użytkowników em10.Zapisane mam moje ustawienia 1 i do celów makro 2.Ustawiłem ustawienia 1pod iauto a 2 pod art,teraz sedno tematu: w ustawieniach 1 przycisk do nagrywania,ustawiony jest do nagrywania a w ustawieniach 2 do powiększenia obrazu.Zmieniam na tarczy na art i lądują się ustawienia 2,ale przycisk zamiast powiększać nagrywa...jak wczytam ręcznie ustawienia 2 to powiększa...bardzo mnie to wkurza,o co kaman?

motoluka
8.10.15, 20:31
Koledzy mam pytanko czy bez kabla mogę jakosc przerzucić ORF-y z EM10 na komputer? Jutro szykuje mi się wypad na Tarnice przez Bukowe Berdo a kabel zostawiłem z domu. Krew mnie zaleje zeby czekać na przerzut fotek....

Rysiek_O
8.10.15, 20:37
Koledzy mam pytanko czy bez kabla mogę jakosc przerzucić ORF-y z EM10 na komputer? Jutro szykuje mi się wypad na Tarnice przez Bukowe Berdo a kabel zostawiłem z domu. Krew mnie zaleje zeby czekać na przerzut fotek....

Jeśli Twój komputer ma slot do kart, to można kartę z aparatu włożyć do kompa.

alnico
8.10.15, 20:37
Czytnika kart nie masz?

szafir51
8.10.15, 20:42
można uruchomić wifi w aparacie, połączyć się komputerem z siecią stworzoną przez aparat i potem wpisując adres aparatu przez przeglądarkę internetową widać pliki ze zdjęciami na karcie SD. Tylko jaki to była adres.... http://... i dalej nie pamiętam. Było o tym na forum. Minus taki, że każdy plik musisz kliknąć oddzielnie i zapisać na dysku.

motoluka
8.10.15, 22:50
Mam SD nie czyta mi SDHC

Karol
8.10.15, 22:59
Tryb OT on:
Niedawno, gdy przez moje gapiostwo zabrałem na wyjazd pełne, nieskopiowane karty, tyłek uratowała mi Biedronka - w pierwszej lepszej kupiłem kartę SanDisk microSD (z adapterem) 32GB class 10 za niespełna 30 PLNów.
Tryb OT off. ;-)

heeros
9.10.15, 23:18
chciałem zapytać o tryb filmowania w M10, ogolnie jestem zadowolony z jakości, ale mam pytanie ad. czułości mikrofonu podczas rejestrowania rockowych koncertów. Czy moge zniwelować duże natężenie dźwieku taki sposób, aby potem na gotowym nagraniu nie byly slyszalne trzaski? Z góry dzieki za pomoc

motoluka
23.10.15, 19:16
Koledzy jak nazywa się kabel USB do EM10, zapodziałem chcę kupić nowy. Czy to jest fachowo mini USB?

Careme
23.10.15, 19:21
Koledzy jak nazywa się kabel USB do EM10, zapodziałem chcę kupić nowy. Czy to jest fachowo mini USB?
Nie, nie jest to mini USB - właśnie wczoraj się o tym przekonałem. To USB CB.

motoluka
27.10.15, 22:55
Koledzy skoro LR sam koryguje RAW to czemu gdy jeszcze po wgraniu zdjecia kliknę w Korekcji obiektywu w Auto to nanosi zmiany?

And.N
27.10.15, 23:42
Koledzy skoro LR sam koryguje RAW to czemu gdy jeszcze po wgraniu zdjecia kliknę w Korekcji obiektywu w Auto to nanosi zmiany?
Pisząc, że LR sam koryguje RAW masz na myśli korekcje obiektywu ?
Z tego co zauważyłem LR sam nie koryguje RAW-ów np. Nikona (.nef), czy Canona (.cr2). Trzeba w opcjach zaznaczyć Enable Profile Corrections.

Jeśli chodzi o RAW-y np. z Olympusa, czy Panasonica to korekcja zachodzi z automatu bez zaznaczenia powyższej opcji. Nie powinno natomiast zachodzić zmiana po kliknięciu na auto i tego nie zaobserwowałem, chyba, że jest coś wybrane na liście (producent, model obiektywu)

PS.
Piszę o wersji LR4, ale nie wykluczone, że w nowszych wersjach Ligthrooma zaszły jakieś zmiany z tą korekcją...

redrum1906
27.10.15, 23:49
Poszukuję tańszej alternatywy dla oryginalnego gripa ECG-1.
Na aliexpress znalazłem dwa różne modele:
1. LB-EM10:
http://www.aliexpress.com/item/LB-EM10-Camera-Bracket-L-Shaped-Vertical-Metal-Quick-Release-Plate-Hand-Grip-for-Olympus-OM/32379151494.html?spm=2114.01020208.3.11.6shzZB&ws_ab_test=searchweb201556_6_71_72_73_74_75,search web201527_3,searchweb201560_9
2. IS-E-M10:
http://www.aliexpress.com/item/iShoot-Removable-Metal-L-shaped-Vertical-Quick-Release-Plate-Camera-Holder-Bracket-Grip-for-Olympus-OM/32281448281.html?spm=2114.01020208.3.21.6shzZB&ws_ab_test=searchweb201556_6_71_72_73_74_75,search web201527_3,searchweb201560_9

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z chińskimi gripami?:)
Ciężko znaleźć jakieś opinie na ich temat poza "comments" z aliexpress.

szafir51
27.10.15, 23:52
mam takiego gripa - lekki, bardzo dobrze wykonany, spasowany - spełnia swoją rolę.

redrum1906
28.10.15, 00:27
A który model? Chciałbym żeby to też jakoś wyglądało:)

szafir51
28.10.15, 13:12
A który model? Chciałbym żeby to też jakoś wyglądało:)

zamawiałem stąd:
http://www.aliexpress.com/item/Quick-Release-L-Plate-Bracket-Hand-Grip-Holder-For-Olympus-OMD-E-M10-EM10-Arca/32243070137.html

a (http://www.aliexpress.com/item/Quick-Release-L-Plate-Bracket-Hand-Grip-Holder-For-Olympus-OMD-E-M10-EM10-Arca/32243070137.html) tak to wygląda po przykręceniu (bez tej pionowej części po lewej stronie)
160041160042

redrum1906
28.10.15, 13:20
Dzięki za foty. Zamowie drugi model i zobaczymy jak to wyglada- jest droższy prawie 10$.

mojawielka
31.10.15, 21:14
Dzięki za foty. Zamowie drugi model i zobaczymy jak to wyglada- jest droższy prawie 10$.

Przepraszam, że się wtracam, a czy mogę dopisać się do zamówienia, zawsze to przesylka na 2 :)

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------

Witam wszystkich użytkowników tego ładnego Olka, aczkolwiek prostotą obsługi nie grzeszy :(. Mam prośbę do osób które pokonały jego bariery, otóż zrobiłem reset ustawień - pełen i nie mam teraz podglądu na ekranie :( jest tylko na wizjerze. Niby ustawienia, poziomowanie sie pokazuje ale tło jest czarne, widać obraz tylko podczas filmowania i przy trybie sceny, w manualach, auto nic. Może ktoś mi podpowie co skasowałem? Chyba, ze to awaria...

ahutta
31.10.15, 22:23
Po prawej stronie wizjera masz przycisk, który przełącza wizjer/ekran.

redrum1906
1.11.15, 00:42
#mojawielka
Przesyłka jest już opłacona i procesowana. Na pocieszenie- przesyłka z Chin jest darmowa więc poniesiesz wyłącznie koszty gripa.

mojawielka
2.11.15, 00:13
ahutta- Dziękuję, a ja chyba ze 3 razy przeleciałem wszystkie ustawienia w menu , a ten przycisk całkiem mi umknął :)
redrum-chyba będę musiał sie przełamać i dokonać takiego zakupu ze strony innej niz alledrogo

GoBo
2.11.15, 11:47
Z tego co pamiętam to dodatkowo jak przytrzymasz dłużej ten guzik wizjer/ekran to masz dostęp do konfiguracji

redrum1906
9.11.15, 20:56
Przesyłka z gripem doszła w dniu dzisiejszym.
Sam grip sprawia pozytywne wrażenie. Solidnie i estetycznie wykonany, mimo uczucia metalu dość lekki (ale stanowczo zwiększający wagę OM-D M10).
Mam długie palce i u mnie z gripem aparat w ręce leży o wiele lepiej.
Wyszło jakieś ~135 zł.
161360161362161361

pawelfoto
10.11.15, 23:20
10 dni z Chin to szybciutko! To mocowanie boczne to można odkręcić? Bo też mam ochotę ale chyba na tą drugą wersję.

redrum1906
11.11.15, 10:04
Oczywiście boczne jest rozkrecalne. Trochę zdjęć zrobiłem i utrwaliłem się w przekonaniu, że grip...i ten grip to była dobra inwestycja do o-md. Będzie siedział cały czas poza wakacyjnymi wypadami dla odciążenia wagi;)

pawelfoto
11.11.15, 11:06
Ja to w sumie kupiłem OM D10 na wakacje -właśnie ze względu na wagę. Coraz trudniej mi się wchodzi na górki obciążony sprzętem, a i na rower łatwiej bo plecaki rowerowe za duże nie są. Dziś mają w Chinach promocję to kupuję :)

redrum1906
11.11.15, 17:34
Ja podobnie zmienilem system z Nikona na m4/3 bo już miałem dość noszenia kilogramów gratów. No ale ostatnio kilka rodzinnych semi-pro sesji i brak gripa stał się odczuwalny. Dobrze mieć w zależności od okazji.

motoluka
21.12.15, 12:59
Niedługo pierwszy Sylwester z Olympusem :) Poczytałem parę poradników i wiem że przy fotografii sztucznych ognii trzymać się mniej wiecej czasów 2-10, migawki 8-11, użyć statywu i wyłączyć stabilizację ale mam jeszcze jedno pytanie w jaki sposób ustawiać AF?

epicure
21.12.15, 13:05
W m4/3 pozostałbym przy przysłonie f/5,6 do f/8, ostrość na hiperfokalną, a czasami bym się nie przejmował, tylko użył trybu Live Composite.

ahutta
21.12.15, 13:11
Jeśli wszystkie petardy, które chcesz sfotografować będą wystrzelone z tego samego miejsca, to poszukaj jakiegoś punktu, na którym można ustawić ostrość i przestaw na MF. Ew. na pierwszej serii ustaw ostrość, a kolejną pstrykaj po przełączeniu na MF. Problem będziesz miał, gdy pierwsza seria, będzie jednocześnie ostatnią.

motoluka
21.12.15, 13:40
Jak ustawić hiperfokalną na nim?

Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?

epicure
21.12.15, 13:46
Jak ustawić hiperfokalną na nim?

Zależy jakiego obiektywu używasz. Sprawdź w kalkulatorze GO dla jakiej kombinacji ogniskowej, przysłony i odległości wypada hiperfokalna i albo ustaw ostrość manualnie na daną odległość, albo korzystając z AF i celując w jakiś obiekt znajdujący się w podobnej odległości.

Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?

W tym trybie wciskasz migawkę przed fajerwerkami i drugi raz w momencie, kiedy chcesz zakończyć naświetlanie.

motoluka
21.12.15, 13:55
1. Jaki kalkulator polecasz? Mam obiektyw 14-42EZ, używając tego kalkulatora http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34 i zakładając że fotografuję przy 14mm i przysłonie f8 z 500m (rozumiem że tutaj za odległość fotografowania przyjmujemy odległość aparatu od fajerwerków?) i krążku 1/1700 (nie wiem ile tu powinno być) moja hiperfokalna wychodzi 1.851m. Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?

2. W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?

epicure
21.12.15, 14:01
Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?

Masz opcję AF+MF. Znajdź jakiś obiekt oddalony o ok. 2 m, ustaw na niego ostrość i przekadruj. Dopóki nie wyłączysz aparatu będziesz miał już na stałe ustawioną taką odległość.

W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?

Tak.

ayu
21.12.15, 14:08
... trzymać się mniej wiecej czasów 2-10, migawki 8-11...
Trochę to niejasne. Co rozumiesz pod pojęciem czas a co migawka bo dla mnie to jedno.
Jeżeli chodzi o AF to na pewno nie możesz łapać ostrości na rozbłyski. Trzeba to ustawić wcześniej i pozostawić/zablokować.

wyszomir
21.12.15, 14:13
Mam wrażenie, ze te fajerwerki i tak będą wielokrotnie dalej niż 2m:-) Jeżeli nie będziesz używał teleobiektywu - nastawienie ostrości na nieskończoność całkowicie wystarczy. Z teleobiektywami często też może wystarczyć - po pierwsze - nie wyobrażam sobie polowania z teleobiektywem na fajerwerki przelatujące w odległości kilku metrów, po drugie - sam charakter motywu maskuje drobne nieostrości i można przyjąć do wyliczenia głębi ostrości znacznie większy niż normalnie krążek rozproszenia. Problem może być wtedy, gdy poza fajerwerkami będziesz chciał mieć w kadrze ostre inne, nieruchome elementy - i wtedy właśnie na nie starałbym się ustawić ostrość (lub nieco za nimi, tak, by znalazły się w bliższej aparatu części głębi ostrości) i próbowałbym tak dobrać przysłonę, aby odległe fajerwerki również zmieściły się w głębi ostrości.

motoluka
21.12.15, 14:14
Czas otwarcia migawki i otwór przesłony.

Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?

wyszomir
21.12.15, 14:17
Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?

Rozwiązanie to przełączenie po ustawieniu ostrości w tryb MF. Nie mam jednak E-M10, więc nie wiem, czy da się to zrobić zdalnie z poziomu aplikacji.

motoluka
21.12.15, 14:25
Faktycznie działa, jeszcze pokombinuje żeby zmiany AF na przycisk sobie przypisać. Dziękuje Wam za porady i wyrozumiałość na prawdę są dla mnie cenne. Jestem pozytywnie zaskoczony tym forum, wiedza jest w wielu miejscach ale szacunek dla początkujących w nielicznych.

epicure
21.12.15, 14:26
Wszyscy się ciągle uczymy :)

redrum1906
22.12.15, 23:40
;(
Mój M10 przed chwilą niestety doznał nieplanowanej usterki. Przed świętami.
Szczęście w nieszczęściu, że mozna nim robić zdjęcia.
Przestał reagować na zmianę trybów foto poprzez przekręcanie kółka trybów.
Pozostało działające M, nie reaguje na A/S...nic.
Zaktualizowałem firmware z 1.1 do 1.2. Niestety nic to nie dało.
Jak doszło to usterki?
Pstrykałem trochę fot testując świeży nabytek- Panasa 12-32. Robiłem na preselkcji przysłony. Podniosłem wewnętrzną lampę, nie zdążyłem pstryknąć a patrzę, że mam tryb S(na A?). Przekręciłem kółko trybów (nie pamiętam którą stronę) i przestawiło się na M. Od tej pory brak reakcji.
Może ktoś miał podobny przypadek z OM-D? Macie jakieś pomysły na test czy od razu serwis?
Kupowałem w cyfrowe- czy aparat oddaję bezpośrednio do sklepu czy odsyłam do serwisu?

Ostatnio kupiłem Nissina i40 więc gościł często na sankach i w RC- może "naruszył" elektronikę aparatu.

wyszomir
23.12.15, 00:30
Spróbowałbym jeszcze resetu do ustawień fabrycznych (o ile nie był konieczny przy okazji aktualizacji firmware'u). A jeśli to nie pomoże - wyjąłbym z aparatu baterię na kilka godzin.

MikolajN
23.12.15, 01:21
Bateria na pare godzin nic nie da bo ta wewnątrz korpusu działa znacznie dłużej. Zbliżone historie robiła mu kiedyś bateria wadliwa. Masz inna na wymianę by sprawdzić? Jest tez opcja wilgoci pod kołem wyboru trybów. Przedmuchaj suszarką :)

redrum1906
23.12.15, 09:03
Jadę dziś w długa trasę to wyjmę baterie. Mam 2- oryginalna i nieoryginalna (podczas wady był na nieoryginalnej). Wymienialem wczoraj baterie i restowalem ustawienia- bez sukcesu. Spróbuje z baterią i suszarką. Ogólnie dziwna wada. Z reguły robię na A (rzadziej S i M) więc kółko nie jest eksploatowane. Poza tym wada nastąpiła już przed jego przekreceniem na A. Z aparatem jak z jajkiem- dbam. Nigdy nie spadł, nie został zalany, nie leżał w wilgotnych miejscach. Jaki średni czas serwisu w Olku?:/

wyszomir
23.12.15, 10:50
Jeżeli tylko będziesz w stanie przedmuchać przestrzeń pod kółkiem to pomysł z suszarką może być skuteczny - faktycznie wilgoć pod kółkiem może powodować problemy z jego działaniem. Uważaj tylko aby nie przesadzić z temperaturą - suszarki potrafią grzać powietrze do dość wysokiej temperatury i widywałem już kawałki plastiku wypaczone wskutek zbyt silnego podgrzewania suszarką. Problem może wynikać też z kiepskiego kontaktu któregoś ze styków pod kółkiem - wskutek skorodowania, zanieczyszczenia lub zbyt słabego docisku styku - ale mam obawy, że wyczyścić tych styków bez zdemontowania pokrętła nie będziesz w stanie. Jeśli to korozja lub coś pod styki wpadło - są jakieś (niestety chyba niezbyt duże) szanse że pomoże kilkakrotne obrócenie pokrętła w jedną i drugą stronę - ale podejrzewam, że tego już próbowałeś.

hades
23.12.15, 12:53
Z aparatem jak z jajkiem- dbam. Nigdy nie spadł, nie został zalany, nie leżał w wilgotnych miejscach.

Ale kropla wody mogła na niego spaść przypadkiem w miejscu koła trybów. Co do ewentualnego suszenia, to poleca się kilkugodzinny postój w przewiewnym, suchym miejscu. Ewentualnie włożenie aparatu do worka z jakimś pochłaniaczem wilgoci (ale wentylacja chyba jest lepsza). Ostatecznie suszarka położona metr od aparatu, tak by dmuchała przez kilkanaście minut szerokim strumieniem ciepłego niezbyt gorącego powietrza w kierunku aparatu.

Ja jednak stawiam na coś trwałego, co uszkodziło mechanizm.

Jaki średni czas serwisu w Olku?:/

2-3 tygodnie.

GoBo
23.12.15, 16:10
Mój w ubieglym tygodniu wrócił z serwisu po niecałych 10 dniach od wysyłki. Ale święta idą.

szamaniec
23.12.15, 16:59
Faktycznie działa, jeszcze pokombinuje żeby zmiany AF na przycisk sobie przypisać. Dziękuje Wam za porady i wyrozumiałość na prawdę są dla mnie cenne. Jestem pozytywnie zaskoczony tym forum, wiedza jest w wielu miejscach ale szacunek dla początkujących w nielicznych.

Mam podobne odczucia , to Forum Zawodowców. Tylko tutaj autorzy znakomitych prac potrafią w najdrobniejszym szczególe opisać jak to zrobili, jakim sprzętem, parametry i okoliczności. Można ich zamęczać, powtarzać pytania już postawione i nadal nie przeganiają :) ( mam nadzieję że nie przesadziłem z tą wazeliną :)

redrum1906
23.12.15, 18:18
Zaaplikowalem wszystkie sposoby wraz z suszarka. Tak jak niestety się spodziewałem- bez skutku. Brak reakcji na obracanie koła. Po nowym roku serwis.
Czy można w jakiś sposób przedłużyć w Olku gwarancję o 3 lata? Trochę przestałem wierzyć w solidność i bezawaryjność aparatu;)

robertos102
23.12.15, 18:25
Zaaplikowalem wszystkie sposoby wraz z suszarka. Tak jak niestety się spodziewałem- bez skutku. Brak reakcji na obracanie koła. Po nowym roku serwis.
Czy można w jakiś sposób przedłużyć w Olku gwarancję o 3 lata? Trochę przestałem wierzyć w solidność i bezawaryjność aparatu;)

Tak z ciekawości. Masz aparat od nowości?

redrum1906
23.12.15, 19:24
Tak. 1,5 roku.

robertos102
23.12.15, 19:39
Troche słabo,że tak szybko kółka wysiadły.

redrum1906
23.12.15, 21:05
Akurat wysiadlo kółko, które nie było praktycznie używane. Robię w 70% na A i w 30% na M i S. Rzadko zmieniam tryby. Patrząc na brak podobnych problemów na necie...Cóż- pech.

alnico
23.12.15, 21:19
...które nie było praktycznie używane.
jak to mówią - nieużywany organ zanika :roll:

redrum1906
23.12.15, 21:53
Po naprawie będę codziennie kręcił kółkiem przed snem;)

motoluka
27.12.15, 12:49
Koledzy mam jedno pytanie dotyczące zdjęć HDR. Czy zachodzi jakaś różnica w obrazie końcowym jeżeli wykonam 3 zdjęcia co 1EV i połączę w jedno w stosunku do tego gdy wykonam jeden RAW po czym w LR wywołam go sobie w 3 wersjach co 1EV i złączę?

szafir51
27.12.15, 12:53
oczywiście, że będzie różnica - robiąc 3 zdjęcia będziesz mógł więcej wyciągnąć z cieni i ze świateł. Przy kroku +/- 1EV może ogromnej różnicy nie będzie, ale już przy np. 5 zdjęciach z krokiem 1EV różnica będzie znacząca.

epicure
27.12.15, 13:01
Pod warunkiem, że nie będzie to funkcja HDR z aparatu, bo tutaj efekt z jednego RAWa będzie lepszy.

motoluka
27.12.15, 13:06
No tak funkcja działa na prawdę słabo. Mam jeszcze pytanie do poprzednich moich postów tj. odległości hiperfokalnej. Przy f4 i 14mm hiperfokalna wychodzi mi na 3,70m. Czy powinienem ustawiać ostrosc na obiekt będący 3,70m ode mnie już w kadrze ostatecznym (który bedzie na zdjęciu) czy nie ma to żadnego znaczenia?

epicure
27.12.15, 13:13
3,7 m to 3,7 m - nie ważne, na jaki obiekt ustawisz ostrość, byle to było 3,7 m :-)

motoluka
27.12.15, 13:19
Tak też myślałem dziękuje za pomoc.

koberek
1.01.16, 02:14
Witam Szanownych Kolegów.
Na początku pomyślności w Nowym Roku !
Mam pytanie, czy OM-d e10 wart jest tych pieniędzy, jednak sporych ?
Tak się zastanawiam nad wyborem systemu, a ten model jakoś przypadł mi do gustu.
Pozdrawiam

alnico
1.01.16, 02:35
Tak się zastanawiam nad wyborem systemu, a ten model jakoś przypadł mi do gustu.
Pozdrawiam
jest :grin:

robertos102
1.01.16, 05:14
Pozdrawiam

Czy sporych, to nie wiem...:-P
W dobrej promocji albo w przypadku kupna używki z gwarancją, Olek cenowo wychodzi całkiem przyzwoicie.

fret
1.01.16, 08:14
...
...

Wybieranie aparatu i wybieranie systemu to nie jest dokładnie to samo. Chyba, że Twoje plany fotograficzno-zakupowe nie wykraczają poza puszkę z kitem.

koberek
1.01.16, 11:41
Dzięki Panowie
fret doskonale wiem o tym, długo siedziałem z olkiem e510, ale skończył się i tak się od tamtej pory tułam po systemach.
W każdym systemie jest szkło z którego byłbym zadowolony i najbardziej lubię.
Gorzej z puszkami właśnie, a ta omd dość pozytywnie mnie zaskoczyła.

motoluka
2.01.16, 20:08
Cześć, wybieram się w celach służbowych do Dublina, ale nie omieszkam zabrać ze sobą OMD, mam do Was pytanie w jakie ustawienia celować podczas robienia fotografii z samolotu, raczej automat czy nie?

PS: muszę też przygotować się na wykonywanie zdjęć w nienajlepszej pogodzie, czy kojarzycie może jakiś godny polecenia poradnik?

ahutta
2.01.16, 22:36
Pozdrawiam

Moim zdaniem jest. Czy sporych? Hmmm, 6 lat temu za dość podobne pieniądze (no troszkę mniej, ale niewiele) kupiłem E520 z dwoma kitami ;)

Cześć, wybieram się w celach służbowych do Dublina, ale nie omieszkam zabrać ze sobą OMD, mam do Was pytanie w jakie ustawienia celować podczas robienia fotografii z samolotu, raczej automat czy nie?

PS: muszę też przygotować się na wykonywanie zdjęć w nienajlepszej pogodzie, czy kojarzycie może jakiś godny polecenia poradnik?

A to jeszcze sprecyzuj jakie to mają być zdjęcia z samolotu. Chcesz w trakcie dnia fotografować np. pokrywę chmur, czy podczas lądowania ziemię, a może w nocy oświetlone miasta?

witwicky
2.01.16, 23:39
mam do Was pytanie w jakie ustawienia celować podczas robienia fotografii z samolotu, raczej automat czy nie?

Tak jak robisz na ziemi :) PASM :)
Przyda Ci sie filtr polaryzacyjny ale nie jest to konieczność. Chodzi o to by skasować odbicia w szybie. Jak samolot będzie stary to i szyby bedą lekko porysowane, odbarwione, etc. Nic wtedy z tym nie zrobisz.
Ostrzenie manualne bo aparat będzie Ci ostrzył na te odbicia lub rysy :)
Najważniejsze: przy odprawie zadbaj o dobre miejsce, nie "na skrzydłach" chyba że zależy Ci na kawałkach skrzydeł, silników na tle chmur :)

alnico
2.01.16, 23:44
Przyda Ci sie filtr polaryzacyjny ale nie jest to konieczność. Chodzi o to by skasować odbicia w szybie. Jak samolot będzie stary to i szyby bedą lekko porysowane, odbarwione, etc. Nic wtedy z tym nie zrobisz.

Jak to nic :|, zawsze można okno otworzyć lub wybić gdyby się nie dało :lol:.
Z filtrem polaryzacyjnym kiedyś próbowałem, z marnym skutkiem niestety. Generalnie chyba największy problem z tym, że okna zwykle są mocno brudne, chyba, że ja mam takiego pecha.

nightelf
3.01.16, 13:15
Jak to nic :|, zawsze można okno otworzyć lub wybić gdyby się nie dało :lol:.
Z filtrem polaryzacyjnym kiedyś próbowałem, z marnym skutkiem niestety. Generalnie chyba największy problem z tym, że okna zwykle są mocno brudne, chyba, że ja mam takiego pecha.
A było się wziąć za ścierkę i umyć przed odlotem :wink:

epicure
3.01.16, 16:58
...raczej automat czy nie?

Automat raczej nigdy :)

motoluka
4.01.16, 13:17
Zobaczymy co z tego wyjdzie :) W Dublinie tylko 2 dni muszę dobrze wykorzystać.

Polecicie jakiś dobry cen/jakość filtr polaryzacyjny do OMD?

epicure
4.01.16, 13:24
Filtru nie kupujesz do O-MD, tylko do konkretnego obiektywu. Pewnie każdy markowy będzie dobry.

MAF
4.01.16, 14:45
Polecicie jakiś dobry cen/jakość filtr polaryzacyjny do OMD?

Marumi DHG lub DHG Super - dobra jakość w miarę przystępnej cenie.

A do jakiej średnicy potrzebujesz? Bo może się okazać że nie ma - ja do kita 14-42 nie znalazłem swego czasu (ale już nie pamiętam średnicy)

ahutta
4.01.16, 14:55
A do jakiej średnicy potrzebujesz? Bo może się okazać że nie ma - ja do kita 14-42 nie znalazłem swego czasu (ale już nie pamiętam średnicy)

Ja szukałem do średnicy 37mm i jest ciężko. Można wtedy kombinować z pierścieniem pośrednim.

MAF
4.01.16, 15:12
Ja szukałem do średnicy 37mm i jest ciężko. Można wtedy kombinować z pierścieniem pośrednim.

W fotozakupy.pl jest Marumi DHG 37mm za 189zł, 55mm jest tańszy - 129zł, nawet DHG Super 55mm wychodzi taniej: 175zł.

Ewentualnie taki zestaw: Hoya zestaw UV HMC (C), PL-CIR ,NDX8 37mm za 100zł - fioletowa seria, miałem kiedyś do Sony i nie narzekałem. Na początek do kita myślę że wystarczy.

ahutta
4.01.16, 16:01
W fotozakupy.pl jest Marumi DHG 37mm za 189zł

Tego chciałem, ale chyba jest tylko na liście pozycji, bo mieli mi go ściągnąć i ostatecznie nie ściągnęli. Koniec końców odpuściłem. Może gdyby ich bardziej przycisnąć, to by go zorganizowali :)

motoluka
4.01.16, 18:25
O proszę, coś z tego sobie wybiorę a czy w EM10 jest opcja wyświetlania w czasie rzeczywistym kontroli przepaleń czy tylko możemy zdać się na histogram?

Karol
4.01.16, 18:50
czy w EM10 jest opcja wyświetlania w czasie rzeczywistym kontroli przepaleń
Jest kontrola przepaleń, są poziomice, jest wypas ;-)

helmuth
4.01.16, 19:08
Ja szukałem do średnicy 37mm i jest ciężko. Można wtedy kombinować z pierścieniem pośrednim.Ja kupiłem sobie pierścień i używam jednego filtra 58, do "małych" kitów 14-42, 40-150 i "dużego" 75-300.

epicure
4.01.16, 19:09
A tę kontrolę przepaleń to jak włączyć?

motoluka
4.01.16, 19:17
No wlasnie bo tak grzebię i nie mogę znaleźć.

Karol
4.01.16, 19:22
W zakładce D ustawień, ustawienia Info, LV-Info, trzeba zaznaczyć "Światła i Cienie". Podczas fotografowania odpowiedni podgląd można przywołać przyciskiem Info.

epicure
4.01.16, 19:43
Dzięki. Teraz sobie przypomniałem czemu to włączyłem. Strasznie denerwujące :-)

ayu
4.01.16, 19:45
Włączyłem czy wyłączyłem? Dla mnie to jest super opcja.

epicure
4.01.16, 19:47
Wyłączyłem... Sorry za literówkę.

ahutta
4.01.16, 20:53
Ja kupiłem sobie pierścień i używam jednego filtra 58, do "małych" kitów 14-42, 40-150 i "dużego" 75-300.

No właśnie też tak chcę, tylko ciężko pierścień 37->58 znaleźć. Chyba że masz na raty, najpierw 37->X, a potem X->58?

MAF
4.01.16, 20:56
No właśnie też tak chcę, tylko ciężko pierścień 37->58 znaleźć. Chyba że masz na raty, najpierw 37->X, a potem X->58?
O ile dobrze pamiętam to Wyszomir z Chin sprowadzał.

Careme
4.01.16, 21:08
Ja kupiłem sobie pierścień i używam jednego filtra 58, do "małych" kitów 14-42, 40-150 i "dużego" 75-300.
Zrobiłem podobnie, tylko nie do każdego obiektywu udało mi się dobrać przejściówki.

---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------

Ja tu kupowałem: http://foto-tip.pl/pl/obiektywy-akcesoria/adaptery-dekielki-redukcje.html?p=1

EDIT: Tzn. nie jeden tylko kilka składałem do potrzebnej średnicy. Ale z tego co widzę to takie pierścienie są, patrząc po wynikach googla.

Rabbit
4.01.16, 21:18

masz tutaj ahutta :) :

http://www.ebay.com/itm/58-37-MM-58-MM-37-MM-58-to-37-Step-Down-Ring-Filter-Adapter-/320845441363?hash=item4ab3e0e953:g:T20AAOxyhodRzTc S

ahutta
4.01.16, 21:47
masz tutaj ahutta :) :

http://www.ebay.com/itm/58-37-MM-58-MM-37-MM-58-to-37-Step-Down-Ring-Filter-Adapter-/320845441363?hash=item4ab3e0e953:g:T20AAOxyhodRzTc S

Dzięki, ale to akurat w drugą stronę musi być, czyli filtr 58, a obiektyw 37. Ten jest step-down, a tu powinno być step-up.

Rabbit
4.01.16, 22:16
myślę że to ten, zobacz z której strony są gwinty na zdjęciu, pierwsze zdjecie mylące, chyba że się mylę

helmuth
4.01.16, 22:19
No właśnie też tak chcę, tylko ciężko pierścień 37->58 znaleźć. Chyba że masz na raty, najpierw 37->X, a potem X->58?http://www.amazon.de/Ares-Foto-Step-Filteradapter-Adapter/dp/B00F1H4WHE/ref=sr_1_5?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1451938722&sr=1-5&keywords=Filter-Adapter-Ring+37%2F58

Rabbit
4.01.16, 22:25
w moim linku chyba pierwsze zdjęcie jest złe, bo na pozostałych gwinty są już z właściwych stron

ahutta
4.01.16, 22:40
w moim linku chyba pierwsze zdjęcie jest złe, bo na pozostałych gwinty są już z właściwych stron

Zdjęcie jest OK. Chodzi o rodzaj pierścienia "Step-down" lub "Step-up". Podany przez Ciebie jest "Step-down", czyli redukuje w dół, do mniejszej średnicy. Ten od helmutha jest "Step-up", czyli "redukuje" do większej średnicy. Już parę razy mało nie kliknąłem "Do koszyka", więc teraz 10x oglądam :)

---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:29 ----------

http://www.amazon.de/Ares-Foto-Step-Filteradapter-Adapter/dp/B00F1H4WHE/ref=sr_1_5?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1451938722&sr=1-5&keywords=Filter-Adapter-Ring+37%2F58

Jak u nas nie znajdę, to sobie tam zamówię.

And.N
4.01.16, 22:48
klik1 (http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-37mm-58mm-adapter-rk3758-i5536822777.html) , klik2 (http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-37-58-37mm-58mm-i5815834376.html)

ahutta
4.01.16, 22:57
klik1 (http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-37mm-58mm-adapter-rk3758-i5536822777.html) , klik2 (http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-37-58-37mm-58mm-i5815834376.html)

O widzisz. Wielkie dzięki. Już zamawiam.

helmuth
4.01.16, 23:09
O widzisz. Wielkie dzięki. Już zamawiam.Najpierw zadzwoń i sprawdź. Na zdjęciu jest 67-82 a w opisie 37-58. :roll:

ahutta
4.01.16, 23:14
Najpierw zadzwoń i sprawdź. Na zdjęciu jest 67-82 a w opisie 37-58. :roll:

O tej porze dzwonić nie będę, ale maila wysłać to nie grzech.

And.N
4.01.16, 23:16
Najpierw zadzwoń i sprawdź. Na zdjęciu jest 67-82 a w opisie 37-58. :roll:
Tak jest bardzo często na alledrogo z filtrami, redukcjami, że zdjęcie nie odzwierciedla dokładnie przedmiotu. Czasem jest też stosowna o tym adnotacja, ale upewnić się oczywiście można.

helmuth
4.01.16, 23:16
O tej porze dzwonić nie będę, ale maila wysłać to nie grzech.Ten drugi link wygląda ok.

wyszomir
5.01.16, 20:33
O ile dobrze pamiętam to Wyszomir z Chin sprowadzał.

Sprowadzałem w drugą stronę - zmniejszające z 58 na 37mm - potrzebowałem do podłączenia Raynoxa MSN-200 do Fuji HS-30. Ale podejrzewam, ze te powiekszajace też w Chinach są dostępne.

ahutta
5.01.16, 22:39
Już zamówiłem. W czwartek będą. Jeszcze raz dzięki wszystkim za namiary.

yossarian
10.01.16, 14:43
Ktoś miał problem uruchamianiem M10?
Przy włączaniu jest tylko takie niemrawe pstryknięcie, na ekranie/wizjerze tylko lekko podświetlone czarne tło i po 5-7 sekundach gaśnie i wygląda jakby był wyłączony.
Przy uruchamianiu bez obiektywu wszystko tak samo, ale wyświetla się na ekranie zarys obrazu, kolorów i też po kilku sekundach wszystko gaśnie.

Olympus Camera Update widzi tylko samo Body (przy okazji aktualizowałem do 1.02), obiektywy nie są tam widoczne.

Ktoś ma jakiś pomysł (poza serwisem co oczywiste)?

jarovit
10.01.16, 17:46
Z innym (naładowanym) akumulatorkiem jest tak samo?

yossarian
16.01.16, 14:42
Sprawdzałem z innym i dla pewności kupiłem zupełnie nowy i efekt identyczny.
Wygląda na to, że pozostaje serwis.

motoluka
22.01.16, 16:06
Koledzy i koleżanki, chciałbym Was prosić o podpowiedź. Segreguję sobie programy graficzne na iOS i chcę sprawdzić czy któreś z nich nie degradują jakości JPEG, jak radzilibyście mi to sprawdzić? Czy sama waga pliku jest wyznacznikiem?

Karol
22.01.16, 18:06
Koledzy i koleżanki, chciałbym Was prosić o podpowiedź. Segreguję sobie programy graficzne na iOS i chcę sprawdzić czy któreś z nich nie degradują jakości JPEG, jak radzilibyście mi to sprawdzić? Czy sama waga pliku jest wyznacznikiem?
Najprościej jak umiem, upraszczając nieco. JPG jest formatem stratnym. Jeżeli taki plik edytujesz, obrabiasz - poddajesz ponownej dekompresji/kompresji, co generalnie wiążę się z utratą jakości. Im bardziej taki plik skompresujesz (czyli wynikowo im waży mniej) tym strata jakości (utrata informacji) będzie większa. W programach graficznych przy zapisywaniu pliku zwykle można ustawić stopień kompresji (degradacji jakości). W formacie JPG chodzi o to żeby plik wyglądał dobrze "ważąc" mało. W fotografii przy obrabianiu zdjęć znacznie lepiej posługiwać się plikami w formatach bezstratnych. Ważą więcej, ale zawierają więcej informacji istotnych w procesie obróbki np. przy próbie odzyskania świateł, pociągnięcia cieni, czy radykalnej zmiany balansu bieli. Reasumując - jeżeli obrabiasz foty - lepiej użyj formatu bezstratnego. Każda ingerencja w JPG to degradacja jakości (utrata pewnych informacji) chociaż nie zawsze to widać. Oczywiście dopóki oglądasz zdjęcia, nie edytujesz ich, nie ma mowy o stracie jakości (względem stanu początkowego).

redrum1906
22.01.16, 20:50
Jeżeli ktoś czytał kilka stron temu o awarii mojego egzemplarza to:
- wysłano do serwisu do Gdańska i Pragi 5 stycznia i już dziś wrócił
- okazało się, że brak reakcji na koło zmiany trybów wynikało z uszkodzenia fizycznego mechanizmy wewnątrz aparatu. Coś się złamało i element został wymieniony.
- wszystko dziala ok, brak ingerencji serwisu. Wszystkie koła trybów działają jakby lepiej(jak nowe)
- bardzo profesjonalny i sprawny proces

Od razu przy okazji w cyfrowe.pl przetestowalem 45 1.8...super:) Przekonał mnie do tego, że jako posiadacz 20 1.7 jest sens posiadania i 45ki.

motoluka
23.01.16, 00:38
Najprościej jak umiem, upraszczając nieco. JPG jest formatem stratnym. Jeżeli taki plik edytujesz, obrabiasz - poddajesz ponownej dekompresji/kompresji, co generalnie wiążę się z utratą jakości. Im bardziej taki plik skompresujesz (czyli wynikowo im waży mniej) tym strata jakości (utrata informacji) będzie większa. W programach graficznych przy zapisywaniu pliku zwykle można ustawić stopień kompresji (degradacji jakości). W formacie JPG chodzi o to żeby plik wyglądał dobrze "ważąc" mało. W fotografii przy obrabianiu zdjęć znacznie lepiej posługiwać się plikami w formatach bezstratnych. Ważą więcej, ale zawierają więcej informacji istotnych w procesie obróbki np. przy próbie odzyskania świateł, pociągnięcia cieni, czy radykalnej zmiany balansu bieli. Reasumując - jeżeli obrabiasz foty - lepiej użyj formatu bezstratnego. Każda ingerencja w JPG to degradacja jakości (utrata pewnych informacji) chociaż nie zawsze to widać. Oczywiście dopóki oglądasz zdjęcia, nie edytujesz ich, nie ma mowy o stracie jakości (względem stanu początkowego).

Tak wiem, że to format stratny. Niedoprecyzowalem, chodzi mi o to że mam JPEG z puszki i wrzucam do programu. Czy program mimo, że ma ustawiony IQ na 100% może degradować obraz? JPEG wyeksportowany z LR na kompie waży więcej niż ten sam JPEG zaimportowany do PS-a na iPadzie i zapisany z jego poziomu. To mnie dziwi.

Karol
23.01.16, 00:50
mam JPEG z puszki i wrzucam do programu.
Co to znaczy? Dokonujesz jakiś zmian w obrazie?

Czy program mimo, że ma ustawiony IQ na 100% może degradować obraz?
Jeżeli dokonujesz jakiś zmian w pliku JPG to bezpowrotnie usuwasz z niego informacje. JPG wiąże się ze stratną kompresją, nawet jeżeli jakość ustawisz na maksymalną.

epicure
23.01.16, 13:57
JPEG wyeksportowany z LR na kompie waży więcej niż ten sam JPEG zaimportowany do PS-a na iPadzie i zapisany z jego poziomu. To mnie dziwi.

Nic w tym dziwnego, JPEG z LR ma niższą kompresję. Jak sobie ustawisz jakość <100, to zwiększysz kompresję i odchudzisz plik.

motoluka
23.01.16, 19:57
Tak nawet bez zmian w obrazie tylko przepuszczeniu przez program JPEG jest lżejszy. Tak się zastanawiam, rozważam bo jestem ciągle w drodze i niezmiernie rzadko mam możliwość obróbki fotografii w LR na komputerze. Przez to niejednokrotnie lezą miesiącami a nawet na zawsze nieobronione. Ciągnie mnie do przerzucenia się na tryb aparat fotograficzny + iPad i obróbka mobilna. Niektórzy chwalą sobie takie rozwiazanie np. Hendrik Hazeu na swoim blogu. No ale z drugiej strony gonimy za najlepszymi aparatami i obiektywami a z drugiej mogę niweczyć tą jakość używaniem JPEG.

aga_piet
23.01.16, 20:13
Co znaczy "przepuszczenie przez program"? Samo otworzenie i wyjście bez zapisania? Czy otworzenie i zapisanie (mimo braku zmian)?

motoluka
23.01.16, 20:40
Otworzenie i zapisanie bez zmian

aga_piet
23.01.16, 21:04
Z każdą taką operacją tracisz część danych.

robertos102
23.01.16, 21:37
Jeżeli ktoś czytał kilka stron temu o awarii mojego egzemplarza to:
- wysłano do serwisu do Gdańska i Pragi 5 stycznia i już dziś wrócił
- okazało się, że brak reakcji na koło zmiany trybów wynikało z uszkodzenia fizycznego mechanizmy wewnątrz aparatu. Coś się złamało i element został wymieniony.
- wszystko dziala ok, brak ingerencji serwisu. Wszystkie koła trybów działają jakby lepiej(jak nowe)
- bardzo profesjonalny i sprawny proces

Od razu przy okazji w cyfrowe.pl przetestowalem 45 1.8...super:) Przekonał mnie do tego, że jako posiadacz 20 1.7 jest sens posiadania i 45ki.

Wysyłali do jakiego serwisu w Gdańsku? Mój sprzęt wysyłali do Wólki Kosowskiej, tam jest główne centrum logistyczne UPS a później dopiero do Czech.