PDA

Zobacz pełną wersję : E-M10 - OMD dla początkujących?

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

hades
8.04.14, 11:27
górna część, trudno mi powiedzieć, faktura uchwytu taka jak na body, a czy to plastik chyba tak

Cienka guma. Solidnie to wygląda.

Trzeba dodać, że grip jest dwuczęściowy. Ma pod spodem dźwignię, która umożliwia zdjęcie jego głównej części go na czas zmiany baterii/karty. Nie trzeba go za każdym razem odkręcać. Jednak gdy przykręci się gorącą stopkę ten chwyt nie jest już możliwy.

And.N
8.04.14, 11:37
Załączam też fotki....
https://www.dropbox.com/sh/ix7mttfopgym22n/GrM-v-7vTV ciemne pomieszczenie M10 wysokie ISO
(https://www.dropbox.com/sh/wzsfc8pdy48hhob/9RLT7ourBX)
Tak się zastanawiam czy w przypadku zdjęć: P4070003 ; P4070005 ; P4070006 nie powinny być bardziej doświetlone. Jedno dla przykładu zmniejszone (te z wyższym iso wygladaja tak samo jesli chdzi o ekspozycję bo zarazam mają krótszy czas naświetlania):

114672

A zakładam po danych EXIF. Uzyty priorytet przysłony więc aparat powinien dobrać automatycznie odpowiedni czas naświetlania. Pomiar światła matrycowy. Nie ma kontrastowej sceny, która mogla by wpłynąć na pomiar światła (aby nie przepalić swiateł) i iso 2000. Tymczasem niedoświetlenie sięga ok. 2,5 EV (w auto ekspozycji w LR nawet pokazuje 2,7EV niedoświetlenie) i jeszcze nie ma przepaleń. W oryginalnym jpg histogram sięga do połowy wykresu zaledwie.
Oczywiście w momencie robienia zdjęcia można posłużyć się histogramem i wprowadzić odpowiednia korektę ekspozycji. Tak tylko gdybam i może tak ma być.
Na zewnątrz przy świetle dziennym jest w porządku.

redrum1906
8.04.14, 11:54
jest nowy Lajtrum 5.4 z obsługą E-M10. Na razie piszą o "wstępnym wsparciu", cokolwiek miałoby to znaczyć
Jeżeli dziś mi się zaktualizuje to postaram się stestować co oznacza "wstępne wsparcie".

smog
8.04.14, 12:44
Skąd pomysł że do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie? Mój od początku łyka trzy chińskie. Może nikt mu nie powiedział że nie może ;)

Za mało precyzyjne pytanie :)

Czy ŁADOWARKA EM-10 łyka tylko oryginalne baterie?

luc4s
8.04.14, 12:51
Za mało precyzyjne pytanie :)

Czy ŁADOWARKA EM-10 łyka tylko oryginalne baterie?

Raczej wszystkie, bo to jest to samo, co w epl5. Ten model nie ma styków do chipsetu.

romek1967
8.04.14, 12:53
Jednak gdy przykręci się gorącą stopkę ten chwyt nie jest już możliwy.
Gdy CO się przykręci? :mrgreen:

GoBo
8.04.14, 13:07
Ładowarka w zestawie E-M10 to po prostu BCS-5, taka sama jak w innych nowych PEN-ach.
Ładuję w niej bez problemów BLS-5 oraz BLS-1 oraz mój zamiennik do BLS-1.
Ile razy możemy to wałkować ?
Wersje ładowarek / akumulatorów 1 od 5 różni tylko dodatkowy styk odcinający prąd po naładowaniu. Takie "zabezpieczenie" na wszelki wypadek jakby ktoś zapomniał wyłączyć przez tydzień. Stąd 1 po naładowaniu zmienia kolor świecącej diody a w 5 dioda po prostu gaśnie.

nightelf
8.04.14, 13:09
- zbyt czuły czujnik zbliżenia oka przełączający wyświetlacz na wizjer, musiałem wyłączyć automat i ręcznie przełączam wyświetlanie

Na forum kolega easy_rider podał na to receptę.
Przy wyświetlaczu masz dwa czujniki, wystarczy ten niższy lekko zamazać czarnym flamastrem zmywalnym.
https://forum.olympusclub.pl/threads/89970-Automatyczne-prze%C5%82%C4%85czanie-wizjera-zmiana-czu%C5%82o%C5%9Bci?highlight=czujnik+zbli%BFenia

smog
8.04.14, 16:02
@GoBo

Nie denerwuj się. Plusik dla Ciebie za wyjaśnienie jak 3-latkowi.

GoBo
8.04.14, 16:49
Luzik. Od czasu do czasu blyskam moją skromną wiedzą.

redrum1906
8.04.14, 20:30
Zaktualizowałem Lightrooma do 5.4 i odczytuje RAW'y z OM-D M10.

Wrzucam paczkę testowych pstryknięć- bez kadrowania.
Głównie wysokie ISO 1600-6400.
https://www.dropbox.com/sh/o61a3y5lw7gp69a/0kT39vLzr6

MAF
8.04.14, 23:28
No to powiem Wam że fajny jest ten E-M10. Gdyby jeszcze miał czujniki fazowe to by był dla mnie aparat kompletny.

Lepsze jest wszystko co mi przeszkadzało w E-PL5. Wizjer gorszy od VF-4, ale bez przesady jak najbardziej używalny, a sprawdzam w raczej kiepskim świetle.

Olbrzymi plus za "wszystko wbudowane".

hades
8.04.14, 23:56
Gdy CO się przykręci? :mrgreen:

Oj tam. Chodziło o szybkozłączkę.

dobas
9.04.14, 00:35
Głupi nie jest ten aparat :)

http://dobas.blogspot.com/2014/04/olympus-om-d-em-10-pierwsze-wrazenia.html

Ma wiele przydatnych rozwiązań których brak w EM-5. Z drugiej strony brak uszczelnień można w pewnych okolicznościach uznać za poważną wadę.
Gdybym miał wybrać em-5 czy em-10 to bym się mocno zastanawiał, który i dlaczego :)

TOKIN
9.04.14, 07:22

W tym opisie chwalisz nowy zoom naleśnik, czy w Twoim odczuciu ustawianie ogniskowej w tym obiektywie nie jest znacznie mniej precyzyjne i jednak sporo wolniejsze niż w tradycyjnym zoomie? Chodzi o zdjęcia. Inne plusy dodatnie takiego rozwiązania zostawmy na razie z boku.

Jan_S
9.04.14, 09:33
Głupi nie jest ten aparat :)

Ma wiele przydatnych rozwiązań których brak w EM-5. Z drugiej strony brak uszczelnień można w pewnych okolicznościach uznać za poważną wadę.
Gdybym miał wybrać em-5 czy em-10 to bym się mocno zastanawiał, który i dlaczego :)

jeszcze trochę minie (tzn. będzie jeszcze kilka generacji sprzętu) zanim Olympus "nauczy się" montować lampki błyskowe w uszczelniane korpusy i nie będzie kastrował tańszych modeli z funkcjonalności która u konkurencji zaczyna być standardem (fazowy AF)

TomekH
9.04.14, 09:36
Hmm, staruszek G1 mógł mieć wbudowaną lampę o LP 11.
Stare lustrzanki Olka nawet uszczelniane jak E-3 też mogły mieć.
Więc chyba nie trzeba się niczego uczyć, wystarczy wyjść naprzeciw oczekiwaniom ludzi.
pozdrawiam

Jan_S
9.04.14, 10:08
Więc chyba nie trzeba się niczego uczyć, wystarczy wyjść naprzeciw oczekiwaniom ludzi.

dlatego "nauczy się" dałem w cudzysłowiu

klikacz
9.04.14, 10:16
Informacja dla posiadaczy Photoshop Elements 12: działa aktualizacja Camera Raw 8.4. Można otwierać rawy z E-M10!

dobas
9.04.14, 11:10
W tym opisie chwalisz nowy zoom naleśnik, czy w Twoim odczuciu ustawianie ogniskowej w tym obiektywie nie jest znacznie mniej precyzyjne i jednak sporo wolniejsze niż w tradycyjnym zoomie? Chodzi o zdjęcia. Inne plusy dodatnie takiego rozwiązania zostawmy na razie z boku.

Nie używam w tej chwili 14 42 z zadnej innej wersji więc ciezko mi porównać z marszu ale zostalem poproszony tez o to żeby sprawdzić i opisac działanie ze szklami od 4/3 wiec moge zapiac do niego 1442 od mikro i porównać.

MAF
9.04.14, 12:22
A swoją drogą ciekawe jak się od momentu premiery E-M10 sprzedaje E-P5...

krzysiek29
9.04.14, 12:32
A swoją drogą ciekawe jak się od momentu premiery E-M10 sprzedaje E-P5...

Pewnie bez zmian; przy jego cenie w Polsce (a raczej stosunku ceny do pensji) sprzedaż jest dalej w okolicy zera :-P bardziej liczę na obniżkę ceny GX7 po wejściu M10

nightelf
9.04.14, 12:34
Mimo wszystko E-P5 to inny styl aparatu.
Więc wprowadzenie E-M10 nie powinno mocno wpłynąć na jego sprzedaż.

MAF
11.04.14, 19:23
Pytanie do posiadaczy em10. Czy u Was stabilizacja też tak donośnie szumi? Rozumiem że w przeciwieństwie do e-pl5 tutaj stabilizacja działa ysz podczas kadrowania?

GoBo
11.04.14, 20:35
Szumi. Podobno w OMD tak już jest.

redrum1906
11.04.14, 20:42
Szumi.Myślałem, że to wentylator. Chłodzi matrycę:D

Janko Muzykant
11.04.14, 21:03
Szumi.Myślałem, że to wentylator. Chłodzi matrycę:D
To w Blackmagic tak jest :)

Janeczek
11.04.14, 21:08
E-M1 tez sluchac, troche nieprzyzwyczajony jestem:) Duzo mocniej slychac niz w Nikorach Vr.
Blackmagica jak odpalam, to sie zastanawiam kto suszarke w domu wlaczyl:)

pozdroofka

jurekg
11.04.14, 21:26
W em5 z pewnością tak nie szumiala,o ile wogóle.Też byłem początkowo trochę zaniepokojony.

Karol
11.04.14, 21:32
W em5 z pewnością tak nie szumiala,o ile wogóle.
Szum generowany przez E-M5 to było pierwsze na co zwróciłem uwagę w tym aparacie. Piszecie, że E-M10 słychać bardziej?

MAF
11.04.14, 23:15
Szum generowany przez E-M5 to było pierwsze na co zwróciłem uwagę w tym aparacie. Piszecie, że E-M10 słychać bardziej?

Nie mam porównania z E-M5, zaintrygowało mnie bo E-PL5 nie szumiał tak głośno. Zresztą Sony A55 też mniej szumi...

nightelf
12.04.14, 09:03
W em5 z pewnością tak nie szumiala,o ile wogóle.Też byłem początkowo trochę zaniepokojony.

E-P3 nie szumiał, owszem. Za to E-M5 wyraźnie szumi jak tylko się wciśnie spust migawki do połowy.
Ciekawe, że E-M10 też szumi, może nawet głośniej, a przecież ma inny moduł stabilizacji.

Trzeba by porównać, najlepiej mając dwa obok siebie, albo jeszcze lepiej mierząc decybelomierzem.

Saboor
12.04.14, 09:09
Nie to że bardziej, powiedzmy podobnie.

jurekg
12.04.14, 09:24
Widocznie są różnice jednostkowe w egzemplarzach em5. Może i nie mam już idealnego słuchu, ale mój em5 nie szumiał zupelnie i właśnie dlatego dużym zaskoczeniem graniczącym z obawą był pierwszy kontakt z em10.

Karol
12.04.14, 10:38
Za to E-M5 wyraźnie szumi jak tylko się wciśnie spust migawki do połowy.
Ciekawe, że E-M10 też szumi, może nawet głośniej, a przecież ma inny moduł stabilizacji.
E-M10 szumi cały czas czy tylko po wciśnięciu spustu migawki do połowy?

jurekg
12.04.14, 10:43
Tylko po wciśnięciu spustu do połowy.

redrum1906
12.04.14, 13:20
Ten szum jest słyszalny jednak w moim egzemplarzu trzeba siedzieć w zamkniętym i cichym pomieszczeniu.
W normalnych warunkach nie będzie słyszalny.

MARSCooL
12.04.14, 16:15
potwierdzam słyszę szum w em5 gdy innego szumu brak ;). W dzień absolutnie to nieprzeszkadza

epicure
12.04.14, 17:48
Stabilizacja w obiektywach też szumi.

oly2020
12.04.14, 20:46
W e-m10 (w innych tez) można w parametrach ustawić czy stabilizacja dla zdjęć ma działąć po wciśnięciu do połowy, czy tylko w trakcie robienia zdjęcia, ale lekko słyszalny szum jest cały czas od momentu włączenia aparatu, nawet jak wyłączę zupełnie stabilizację, słychać to tylko w cichym otoczeniu, czy u Was tez tak jest? w trybie video stabilizacja działa ciszej niż w trybie foto, W trybie video myślałem, że będzie działała tylko stabilizacja "sprzętowa" ale okazuje się że działa i nie można jej wyłączyć osobno także stabilizacja programowa, obcinająca lekko kadr, w sumie szkoda bo 3-osiowa stabilizacja powinna wystarczyć, czasami szkoda "szerokości" obiektywu, oczywiście można wyłączyć całkowicie obie stabilizacje ale wtedy drgań niema chyba tylko filmując ze statywu.

Z każdym zdjęciem w gorszych warunkach oświetleniowych potwierdzają się moje wcześniejsze obserwacje, AF jest GORSZY niż w e-pl5, wyraźnie gorszy, gubi się, błądzi, czasem nie łapie, a przekładając ten sam obiektyw do e-pl5 łapie mometalnie ostrość (setki prób mam za soba i niestety powtarza się słabość w tym wzglęcie e-m10)

epicure
12.04.14, 21:17
Matryca w tych aparatach pływa. Nawet jeśli stabilizacja jest włączona, to jej mechanizm musi działać, żeby "podnieść" matrycę że stanu spoczynku i utrzymywać ją nieruchomo.

And.N
12.04.14, 21:35
... Nawet jeśli stabilizacja jest włączona, to jej mechanizm musi działać, żeby "podnieść" matrycę że stanu spoczynku i utrzymywać ją nieruchomo.
Chyba chodziło: "Nawet jeśli stabilizacja jest wyłączona,..."
Mi się wydawało, że jak stabilizacja jest wyłączona to matryca jest w stanie spoczynku, nieruchoma, ale ja się na tym nie znam.

epicure
12.04.14, 21:41
Chyba chodziło: "Nawet jeśli stabilizacja jest wyłączona,..."

Tak, chodziło mi o wyłączoną.

Mi się wydawało, że jak stabilizacja jest wyłączona to matryca jest w stanie spoczynku, nieruchoma, ale ja się na tym nie znam.

I tak kiedyś było, ale te stabilizacje ostatnich generacji chyba działają inaczej. Łatwo to sprawdzić zdejmując obiektyw i włączając aparat z wyłączoną stabilizacją. Matryca powinna drgnąć. Inny sposób: potrząsnąć wyłączonym aparatem - luźna matryca powinna grzechotać.

And.N
12.04.14, 21:51
I tak kiedyś było, ale te stabilizacje ostatnich generacji chyba działają inaczej. Łatwo to sprawdzić zdejmując obiektyw i włączając aparat z wyłączoną stabilizacją. Matryca powinna drgnąć. Inny sposób: potrząsnąć wyłączonym aparatem - luźna matryca powinna grzechotać.
Tego nie sprawdzę bo mam stabilizację w obiektywie (jednym obiektywie:) 14-45) Sprawdzę może czy ta w obiektywie "szumi" choć obawiam się, że potrzebne będzie dźwiękoszczelne pomieszczenie:wink:

szafir51
12.04.14, 22:07
ze stabilizowanych obiektywów miałem panasa 14-42, mam 14-45 oraz 45-150. Żadnego z nich nie słychać, za to czasami przy działaniu stabilizacji można wyczuć trzymając obiektyw lekkie jakby wibracje.

Sprawdziłem właśnie 14-45 siedząc samemu w pokoju, w którym jest prawie kompletna cisza (jedynie lekki szum wentylatora w laptopie). Stabilizację słychać dopiero jak przyłoży się ucho do obiektywu :)

And.N
12.04.14, 22:35
ze stabilizowanych obiektywów miałem panasa 14-42, mam 14-45 oraz 45-150. Żadnego z nich nie słychać, za to czasami przy działaniu stabilizacji można wyczuć trzymając obiektyw lekkie jakby wibracje.
Sprawdziłem właśnie 14-45 siedząc samemu w pokoju, w którym jest prawie kompletna cisza (jedynie lekki szum wentylatora w laptopie). Stabilizację słychać dopiero jak przyłoży się ucho do obiektywu :)
Czyli można by powiedzieć, że jest niesłyszalna bo trudno przyłożyć jednocześnie oko do wizjera i ucho do obiektywu:wink: Tak poważniej po tym co napisałeś sprawdzać już nie będę.
Tych wibracji też nigdy nie odczułem ale przy robieniu zdjęć trzymałem, trzymam, zawsze za uchwyt aparatu (dodatkowo najczęściej wizjer przy oku), a nie za obiektyw.

grisza34
13.04.14, 01:28
dorzuce foto zrobione w nocy z okna e-m10 bez odszumiania lekko doostrzone. reszta e exifie. powiem, że efekt jest super

And.N
13.04.14, 03:33
dorzuce foto zrobione w nocy z okna e-m10 bez odszumiania lekko doostrzone. reszta e exifie. powiem, że efekt jest super
Danych EXIF akurat nie ma, a efekt, fakt, bardzo dobry.

robtor
13.04.14, 08:11
Exif zjadło, może rawka wstawisz? :)

witia
13.04.14, 09:19

Się zgadzam. Świetnie.
Pozdrawiam.

TomekH
13.04.14, 10:02
E-M10 z obiektywem Lumix 20/1.7 ostrzy pewnie nawet w bardzo ciężkich warunkach. Jak na razie nie zdarzyło mi się żadne pudło AF. Jest wolniej niż w dobrych warunkach, ale pewnie.
Z obiektywem 14-150 na dłuższych ogniskowych w gorszych warunkach przelatuje po całej skali, co trwa nieraz ponad sekundę, ale raczej się nie poddaje - w końcu znajduje ostrość.
Stabilizacja bardzo głośna - jestem w szoku, słychać wyraźnie po wciśnięciu spustu do połowy - kiedy przyłoży się oko do wizjera.

Rysiek_O
13.04.14, 10:19

Fajne. Pozdrawiam

redrum1906
13.04.14, 10:47
Ja z błądzącym AF w trudnych warunkach nie mam problemów zarówno na KIT jak i na Panasie 20 1.7
Natomiast mam problem z Panasem w trybie filmowania.
Na KIT nie występuje...Doostrzanie.
AFC, tryb P lub A i na Panasie non stop doostrza/przeostrza. Na KIT elegancko, płynnie i szybko.

redrum1906
13.04.14, 19:36
https://www.dropbox.com/s/cu1damhmv14lfmy/P4120027.MOV
Niestety trzeba zassać bo na dropboxie kompresja pada...

luc4s
16.04.14, 23:00
http://www.youtube.com/watch?v=9o9YyMUYUSU

MikolajN
17.04.14, 14:43
ooo i tego mi trzeba było :) Ode mnie +

TOKIN
17.04.14, 23:16
Pytanie z podstaw mam:oops:

Usiłuję ustawić własny pomiar WB (wieczór, pokój, mieszane źródła światła), robię wszystko krok po kroku, i konsekwentnie na końcu mam komunikat "ujemna wartość WB".
Identyczne postępowanie w EM1 (w tym samym pokoju) daje perfekcyjny pomiar balansu bieli. Podobnie było w przypadku EPL1 i EPL3, które w taki sam sposób ustawiałam w pokoju ze światłem mieszanym - zero problemów.
EM10 kaprysi? W świetle dziennym ten problem nie występuje - też tak macie?

Ni ejest to jakiś wielki problem, bo ustawienie odpowiedniej temperatury barwowej dla danego pomieszczenia to chwila, ale... tak się zastanawiam skąd takie zachowanie aparatu, spróbowałam jeszcze teraz w innych pomieszczeniach - to samo - moje EM10 konsekwentnie strzela focha:evil:

hades
18.04.14, 01:25
A AutoWB nie działa na tyle dobrze?

---------- Post dodany o 01:25 ---------- Poprzedni post był o 00:55 ----------

To bardzo subiektywne odczucie, niepoparte żadnymi miarodajnymi wynikami, ale AutoWB niezwykle precyzyjnie trafia w mieszanym oświetleniu. Może się to zmieni kiedy zabiorę aparat na koncert ;).

Bodzip
18.04.14, 08:13
Pytanie z podstaw mam:oops:

Usiłuję ustawić własny pomiar WB (wieczór, pokój, mieszane źródła światła), robię wszystko krok po kroku, i konsekwentnie na końcu mam komunikat "ujemna wartość WB".

Zmień obiektyw.
Miałem identycznie z E-PL3. Jak były założone obiektywy niesystemowe ​- czyli Sigmy, lub M42

TOKIN
18.04.14, 08:34
Założony obiektyw to zuiko 14-42 - no chyba bardziej systemowy być nie może...?
Wieczorem zmienię na 12-40 z EM1. A ten 14-42 założę do EM1. Zobaczymy. Powoli tracę nadzieję....

AWB - no nie bardzo, zresztą w EPL1 i EPL3 też to działało średnio - może mam dzikie oświetlenie w domu? Faktem jest natomiast, że to pierwszy aparat, który strzela takiego focha:roll:

Czy ktoś z posiadaczy mógłby to w swoim egzemplarzu sprawdzić?

Natomiast na AF nie narzekam zupełnie, nawet przy jednej małej lampce jest OK.

Bodzip
18.04.14, 08:47
To jeszcze weź pomiar na "inne" białe. Czasem to też fika

TOKIN
18.04.14, 08:55
Próbowałam!

Zasadniczo zawsze strzelam w sufit - wiem zupełnie niefachowo, ale zawsze i z wszystkimi innymi aparatami działa, tu nie:(
Zatem spróbowałam na białą kartkę - też kicha. Wzięłam inną białą kartkę - to samo. Poszłam do innego pokoju - te same manewry, ten sam wynik...:(

W świetle dziennym działa bezproblemowo - z tym, że w świetle dziennym ten ficzer mi zupełnie zbędny:twisted:, bo AWB mierzy bardzo celnie.

easy_rider
18.04.14, 09:21
Czazsamimo EM-5 też daje "ujemna wartość WB" - dzieje się tak najczęściej przy pomiarze WB do zdjęć w podczerwieni...
Ale znalazłem na to sposób :-P

Zasadniczo zawsze strzelam w sufit...
I dobrze że w sufit - o ile jest biały.
Ale daj korekcję +2EV przy takim strzelaniu - powinno pomóc - ostatecznie to balans BIELI a nie szarości :mrgreen:

TOKIN
18.04.14, 10:00
Spokojnie - sufit jest biały, naciskam prawidlowe guziczki, pokój umeblowany zgodnie z fengshui;) i w ogóle:)
Gdyby zjawisko było "czasami", to nawet bym nie wspominała.
Mnie nie udało się ustawić ręcznie WB ani razu w EM10 (a wykonałam kilkanaście prób).

Korekcja korekcją - tylko dlaczego EM1, EPL1, EPL3 i jakiś kompakt sony ustawiają ten balans w tych samych warunkach bez najmniejszego problemu?

TOKIN
18.04.14, 22:09
C
Ale daj korekcję +2EV przy takim strzelaniu - powinno pomóc -

Pomogło:)
Dzięki!

Tajemnicą pozostanie dla mnie dlaczego tylko EM10 ma takie wymagania:?: - ale to już nieważne, ważne, że "problem" się rozwiązał:)

Inne pytanie - czy akumulator BLS-1 mogę faktycznie bez najmniejszej szkody ładować w ładowarce od EM10 oraz zasilać nim sam aparat również bez szkody dla samego aparatu? W tym wątku czytam, że tak.
Gdzieś indziej czytałam, że niekoniecznie - skołowana jestem:roll:

luc4s
19.04.14, 00:41
Tak, możesz ładować.

easy_rider
19.04.14, 09:53
Tajemnicą pozostanie dla mnie dlaczego tylko EM10 ma takie wymaganiaPisałem że czasem mój EM-5 reż tak ma, ale tylko w "trudnych" scenach.
Pewnie EM-10 coś w algorytmach "poprawili" :mrgreen:

ayu
22.04.14, 00:03
A ja mam takie pytanie do użytkowników E-M10 szczególnie do posiadających E-M5 bądź tych którzy zamienili 5-kę na 10-kę jak ich wrażenia. Jakie są odczucia odnośnie nowszego body, jak się ma AF, stabilizacja. I jeszcze jedno czy nowy kit 14-42 EZ jest precyzyjny w zoomowaniu i przyjazny użytkownikowi.

barmichal76
25.04.14, 09:49
Czy ktoś z Was, dobrzy ludzie ma pomysł jak zamienić RAWy z E-M10 na DNG, żeby przeczytał je stary LR (wersja 3)? Żeby nie było prosto mam tylko WinXP...

Pozdr

szafir51
25.04.14, 10:28
EDIT: Ech, dopiero doczytałem, że WinXP a tu Win7 potrzebny :(

Adove DNG Converter?

http://download.adobe.com/pub/adobe/dng/win/DNGConverter_8_4.exe

(http://download.adobe.com/pub/adobe/dng/win/DNGConverter_8_4.exe)

And.N
25.04.14, 10:32
Adove DNG Converter?
DNG Converter 8.4 nie działa w winXP.
Obawiam się, że tylko migracja do win7 ewentualnie win8 Ci pozostaje chcąc korzystać z najnowszego DNG Conwertera i LR3.

barmichal76
25.04.14, 10:46
A myślicie, że jeśli na kompie z Win 7 zainstaluję nowy DNG converter, przerobię ORFy na DNG, to potem na XP będę mógł je odczytać?

And.N
25.04.14, 11:22
A myślicie, że jeśli na kompie z Win 7 zainstaluję nowy DNG converter, przerobię ORFy na DNG, to potem na XP będę mógł je odczytać?
Sadzę, że tak, tylko przy konwersji do dng trzeba będzie ustawić zgodność z Wersja Camera RAW 4.6, może 4.1 (zalezy jaką obsługuje LR3). To jest w opcjach Adobe Dng Convertera.
Wadą będzie, ze taki plik dng zwiększy swoją wagę 2, a może i 3 krotnie. Mogę to sprawdzić i powiem Ci dokładniej.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------

Więc sprawdziłem. Zgadza się. Jeśli na Win7 przekonwertujesz ORFy z EM10 na .dng będziesz je mógł później odczytać na WinXP w Lightroom3.
Jeśli się nie mylę to masz wersję uaktualnioną Lightrooma3 do 3.6, a ta jest kompatybilna z wersja Camera Raw bodajże 6.6. Także przy konwersji wystarczy wybrać zgodność z Camera Raw 5.4 (czy 6.6) i wtedy już plik .dng ma taki sam rozmiar (MB) jak oryginalny .ORF.
Edit.
Przekonwertowanego ORF do dng otworzyłem w Win XP w programie Photoshop Elements6, który ma moduł Camera RAW wersję 5.4 wiec Lightroom3 też da radę.

barmichal76
25.04.14, 11:26
Sadzę, że tak, tylko przy konwersji do dng trzeba będzie ustawić zgodność z Wersja Camera RAW 4.6, może 4.1 (zalezy jaką obsługuje LR3). To jest w opcjach Adobe Dng Convertera.
Wadą będzie, ze taki plik dng zwiększy swoją wagę 2, a może i 3 krotnie. Mogę to sprawdzić i powiem Ci dokładniej.

---------- Post dodany o 11:22 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------

Więc sprawdziłem. Zgadza się. Jeśli na Win7 przekonwertujesz ORFy z EM10 na .dng będziesz je mógł później odczytać na WinXP w Lightroom3.
Jeśli się nie mylę to masz wersję uaktualnioną Lightrooma3 do 3.6, a ta jest kompatybilna z wersja Camera Raw bodajże 6.6. Także przy konwersji wystarczy wybrać zgodność z Camera Raw 5.4 (czy 6.6) i wtedy już plik .dng ma taki sam rozmiar (MB) jak oryginalny .ORF.

Dzięki wielkie za pomoc. OV3 czyta oczywiście pliki z E-M10, ale żaden program pozwalający wywoływać RAWy tak bardzo mi nie przypasował jak dzieło Oly. :)

Pozdr

TOKIN
27.04.14, 22:04
Inna kwestia mnie frapuje - w EM10 fotki lecą w zieleń:cry: - AWB, fotki robione na zewnątrz - krajobraz, architektura itp. Też tak macie?
Zjechałam z zielonym do minus 3 - i mam nadzieję, że będzie lepiej.... gdzie te kolory z EPL1? No gdzie?!
Szperam w menu, w ustawieniach ale już naprawdę nie mam pojęcia co i gdzie można by zmienić, żeby tej zieleniny się pozbyć?

(nawiasem mówiąc z EM1 tez mam ten problem:???:)

MikolajN
27.04.14, 22:42
Inna kwestia mnie frapuje - w EM10 fotki lecą w zieleń:cry: - AWB, fotki robione na zewnątrz - krajobraz, architektura itp. Też tak macie?
Zjechałam z zielonym do minus 3 - i mam nadzieję, że będzie lepiej.... gdzie te kolory z EPL1? No gdzie?!
Szperam w menu, w ustawieniach ale już naprawdę nie mam pojęcia co i gdzie można by zmienić, żeby tej zieleniny się pozbyć?

(nawiasem mówiąc z EM1 tez mam ten problem:???:)

Ja raczej wyczuwam że fotki lecą w żółty...
Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte. Natomiast korzystając z kreatora kolorów i tam ustawiając kolory w pozycję "natural" to tego zjawiska nie ma i kolory wychodzą naprawdę naturalne...

TOKIN
27.04.14, 22:57
Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte.

AWB przy świetle sztucznym należy sobie odpuścić - to akurat w żadnym aparacie nie działa chyba dobrze...?
Muszę poszperać w tym kreatorze kolorów...

k@czy
27.04.14, 23:05
AWB przy świetle sztucznym należy sobie odpuścić - to akurat w żadnym aparacie nie działa chyba dobrze...?
Muszę poszperać w tym kreatorze kolorów...
Zdziwilabys sie.
Pierwsze co sie rzucilo w oczy po przesiadce na inny system, to wlasnie sprawa radzenia sobie w sztucznym swietle. Nawet mieszanym.

TOKIN
27.04.14, 23:16
A jaki to system?
Byłam w C, byłam w N - działało równie słabo, albo gorzej;)

k@czy
27.04.14, 23:26
C.
Widocznie bardziej zalezne od modelu.
Ale porownujac do E1, E500 i E520 to teraz jestem zachwycony.

TOKIN
27.04.14, 23:28
A to możliwe, że poprawili, bo ja mam wspomnienia i zdjęcia sprzed kilku lat...

szafir51
27.04.14, 23:46
Ja znów zauważyłem, że przy ustawieniu kolorów na "natural" zdjęcia przy sztucznym świetle są mocno przeżółknięte. Natomiast korzystając z kreatora kolorów i tam ustawiając kolory w pozycję "natural" to tego zjawiska nie ma i kolory wychodzą naprawdę naturalne...

Opcję "Zachowaj ciepły kolor" masz wyłączoną?

epicure
27.04.14, 23:47

Właśnie, to paskudztwo trzeba koniecznie wyłączyć.

TOKIN
27.04.14, 23:58
Wyłączyłam. Problem zazielenienia/zażółcenia nie chce zniknąć:(
Ciekawa rzecz - kiedy próbuję z oryginału zrobić w komputerze zdjęcie czarno-białe - powstaje koszmarek - zielono-zielony!
Tak mam zarówno w EM10 jak i w EM1. Zdjęcie, które w oryginale wygląda w miarę OK, po zdjęciu saturacji robi się...zielone.
Nie chodzi mi tutaj o smaczki, mikro-kontrasty i inne wyrafinowane sztuczki z cz-b - prosty zabieg - desaturacja - daje mi zielony koszmarek:(

epicure
27.04.14, 23:59
To chyba jakiś problem z demozaikowaniem rawa. Jakiego softu używasz? Możesz wrzucić jakiś przykład?

TOKIN
28.04.14, 00:05
Mowa o jpgach.
Dokonałam właśnie bardzo niezwykłego odkrycia:roll: - zdjęcie z OMD EM10, które widzę w wątku na forum jest OK - chciałabym takie swoje widzieć... otwieram to samo foto u siebie w PS/NX2 - jest żółto - zielone:(((
O co chodzi?

PS Zdjęcia z innych aparatów widzę identycznie w necie jak i programie graficznym.

And.N
28.04.14, 06:11
... - prosty zabieg - desaturacja - daje mi zielony koszmarek:(
Zamieść jakieś przykładowe foto (z danymi EXIF) po takiej zwykłej desaturacji, może wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

MikolajN
28.04.14, 07:52

Już mam :) Dzięki. Zaplusowałeś po Wrocławsku :) Pomimo to nadal jest różnica w odcieniu pomiędzy kolorem naturalnym z kreatora kolorów :)

szafir51
28.04.14, 08:30
Na guziczku zapisać sobie "balans bieli jednym przyciskiem" i w trudnych warunkach z przewagą "dziwnych" źródeł światła ustawiać ręcznie. Albo robić w RAW i potem samemu korygować. Będzie pan zadowolony :)

Ja za to zauważyłem już na kilku zdjęciach, że światłomierz w trybie cyfrowego pomiaru ESP prześwietla. Widać to w szczególności w jasnych partiach nieba i na twarzach osób fotografowanych w dość mocnym świetle. Ktoś zwrócił na to uwagę, czy to moje subiektywne odczucie?

TOKIN
28.04.14, 09:11
Zamieść jakieś przykładowe foto (z danymi EXIF) po takiej zwykłej desaturacji, może wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Wieczorem.

Natomiast teraz już wiem na 100%, że problem tkwi... no właśnie - chyba w oprogramowaniu mojego monitora? Robię foto - desaturacja- w programie graficznym jest zielono-zielone...:( wrzucam do netu i... na tym samym monitorze widzę cz-b (marny taki szaro-szary, ale po zwykłej desaturacji to normalne).
Okazuje się też, że zdjęcia obrabiane miesiąc temu (z innego aparatu!) również w cz-b nagle stały się zielone:evil: - czyli ewidentnie coś mam pokiciane w ustawieniach monitora, oprogramowaniu... lub czymś innym??? W czym?? Gdyby ktoś miał pomysł jak zacząć i gdzie szukać... proszę o pomoc.
Wieczorem sprawdzę jak to wygląda na laptopie....

nightelf
28.04.14, 15:50
TOKIN - jaki to system operacyjny?
Jeśli oglądasz zdjęcia w prostej przeglądarce graficznej systemu, to też istnieje to przekłamanie koloru?
Sprawdź profil kolorystyczny wybrany dla monitora, bo to prawdopodobnie on bruździ.

grizz
28.04.14, 17:10
Wieczorem.

Natomiast teraz już wiem na 100%, że problem tkwi... no właśnie - chyba w oprogramowaniu mojego monitora? Robię foto - desaturacja- w programie graficznym jest zielono-zielone...:( wrzucam do netu i... na tym samym monitorze widzę cz-b (marny taki szaro-szary, ale po zwykłej desaturacji to normalne).
Okazuje się też, że zdjęcia obrabiane miesiąc temu (z innego aparatu!) również w cz-b nagle stały się zielone:evil: - czyli ewidentnie coś mam pokiciane w ustawieniach monitora, oprogramowaniu... lub czymś innym??? W czym?? Gdyby ktoś miał pomysł jak zacząć i gdzie szukać... proszę o pomoc.
Wieczorem sprawdzę jak to wygląda na laptopie....

Profile kolorów. Sprawdź co masz ustawione i w komputerze (i system i przeglądarki) i w aparacie.

Bodzip
28.04.14, 18:06
Na guziczku zapisać sobie "balans bieli jednym przyciskiem" i w trudnych warunkach z przewagą "dziwnych" źródeł światła ustawiać ręcznie. Albo robić w RAW i potem samemu korygować. Będzie pan zadowolony :)

Ja za to zauważyłem już na kilku zdjęciach, że światłomierz w trybie cyfrowego pomiaru ESP prześwietla. Widać to w szczególności w jasnych partiach nieba i na twarzach osób fotografowanych w dość mocnym świetle. Ktoś zwrócił na to uwagę, czy to moje subiektywne odczucie?
Sugeruję ustawić sobie na krzywej światła na -4 (minus 4)

Karol
28.04.14, 18:53
Sugeruję ustawić sobie na krzywej światła na -4 (minus 4)
Ale to tylko zmodyfikuje jpg wychodzący z aparatu.

TOKIN
28.04.14, 18:57
TOKIN - jaki to system operacyjny?
Jeśli oglądasz zdjęcia w prostej przeglądarce graficznej systemu, to też istnieje to przekłamanie koloru?
Sprawdź profil kolorystyczny wybrany dla monitora, bo to prawdopodobnie on bruździ.

Windows 7 Home premium.

Oglądam zdjęcie w irfanview - jest OK.
Oglądam wrzucone do netu - też OK.
Przeglądarka systemowa - pokazuje na zielono:(

NX2 i PS pokazują "na zielono".
Stało się tak niedawno, przykładowo to foto https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6379&pos=1,
obrabiane jakoś miesiąc temu było w NX2 tak jak tu czarno-białe - teraz tylko w necie jest cz-b, w programie jest zielono-zielone:(

W tej sytuacji pozostaje mi wycofać się na razie z opinii o tym jak obrazuje EM10, bo... trudno mi to ocenić, wobec tych problemów z programami do obróbki foto:(

epicure
28.04.14, 19:07
Miałem podobny problem po zaktualizowaniu sterownika karty graficznej (Windows 7 go sobie ściągnął wraz z aktualizują systemu). Sterownik podmienił mi profil kolorów, musiałem go ręcznie usunąć.

And.N
28.04.14, 19:15
Najprawdopodobniej, jak pisał nightelf i grizz masz coś pomieszane z profilami kolorów. Jeśli masz "zwykły" monitor (nie szerokogamutowy i nie był kalibrowany kalorymetrem) ustaw dla niego profil koloru sRGB. Jak to nie pomoże ustaw też przestrzeń roboczą kolorów w PS na sRGB. NX2 nie znam wcale, choć nie sadze aby w obu programach zmieniły się ustawienia powodujace ten problem, raczej wystarczy ustawić (przywrócić) profil koloru dla monitora. Jeśli potrzeba dokładniej jak to pisz.

Janeczek
28.04.14, 19:17
Ha ha ha windows:)
Przypomina mi sie akcja u mnie jeszcze na XP i kolegi 7mce.
Jedno zdjecie.
Inaczej sie wyswietla (kolorystycznie) na przegladarkach (firefox, ie), inaczej na sofcie do obrobki i inaczej na LR, heheheheh:) czad.
Jedyne co to patrzec na histogram i rozklad kolorow.

Choc ostatnio takich problemow nie mialem na 7ce ale moze dlatego, ze tam jakis Intel HD siedzial...

pozdroofka

TOKIN
28.04.14, 19:26
Najprawdopodobniej, jak pisał nightelf i grizz masz coś pomieszane z profilami kolorów. Jeśli masz "zwykły" monitor (nie szerokogamutowy i nie był kalibrowany kalorymetrem) ustaw dla niego profil koloru sRGB. Jak to nie pomoże ustaw też przestrzeń roboczą kolorów w PS na sRGB. NX2 nie znam wcale, choć nie sadze aby w obu programach zmieniły się ustawienia powodujace ten problem, raczej wystarczy ustawić (przywrócić) profil koloru dla monitora. Jeśli potrzeba dokładniej jak to pisz.

Mam zwykły monitor, bez kalibracji.

Mam ustawiony sRGB - zresztą gdyby było inaczej to ten problem występowałby cały czas, a nie od kilku dni...
No ale ja się kompletnie nie znam:(
Jak ustawić/przywrócić profil koloru dla monitora?

And.N
28.04.14, 19:56
Klikasz na pulpicie PPM (prawym przyciskiem myszy). Z rozwiniętego menu klik na : Rozdzielczość ekranu. pojawi Ci się okno (1).

116181
Następnie klik na Zaawansowane (2). Pojawi się następne okno i w nim klikasz u góry w zakładkę: Zarządzanie kolorami, następnie klik na (3) i masz następne okienko. Tam rozwijasz listę urządzeń, czyli klik na (4) i wybierasz swój monitor. Wtedy już zobaczysz czy z tym urządzeniem jest skojarzony profil kolorów i jaki. Jeśli nie będzie do wyboru sRGB klikasz na: Dodaj (6), otworzy Ci się następne okienko i tam powinien być sRGB (5). Zaznaczasz go i klik na OK. Jak się już pojawi na liście do wyboru ponownie go zaznaczasz kliknięciem następnie (7) i (8 ) w/g fotki.
PS.
Możliwe, że na (7) trzeba kliknąć wcześniej jak się tylko pojawi to okno.

To by chyba było na tyle. Gwarancji powodzenia nie daję:) ale tu nic nie namieszasz. Zawsze można czynności powtórzyć.
Można też spróbować tylko odznaczyć (7) (ewentualnie usunąć) będzie wtedy jakby bez profilu. Chyba to miał na myśli epicure

Edit2
Możliwe, że aby zaszły wprowadzone zmiany trzeba uruchomić komputer ponownie. Tego już dokładnie nie pamiętam.
Jeśli monitor był bez kalibracji możesz też spróbować tego:

116183
Lepsza taka kalibracja niż żadna.

alnico
28.04.14, 21:05
Mi podobne jaja robił driver do monitora (Dell). Po odinstalowaniu wszystko wróciło do normy.

TOKIN
28.04.14, 21:28
Gwarancji powodzenia nie daję:) ale tu nic nie namieszasz. Zawsze można czynności powtórzyć.
Można też spróbować tylko odznaczyć (7) (ewentualnie usunąć) będzie wtedy jakby bez profilu. Chyba to miał na myśli epicure

Edit2
Możliwe, że aby zaszły wprowadzone zmiany trzeba uruchomić komputer ponownie. Tego już dokładnie nie pamiętam.
Jeśli monitor był bez kalibracji możesz też spróbować tego:

116183
Lepsza taka kalibracja niż żadna.

Działa!:mrgreen:
Normalnie widzę czerń i biel, zieleń tylko na drzewach, zniknął zafarb! O rrany!
Serdeczne dzięki!

Ależ ten Olek ma wspaniałe kolory!:grin:

Kalibrację też spróbuję, ale poczekam na wsparcie męża

szafir51
28.04.14, 22:15
W Panasie G3 podczas filmowania w trybie AF-S aparat ustawiał ostrość raz po rozpoczęciu nagrywania a potem można było ponownie ustawiać ostrość wciskając spust migawki do połowy. Bardzo fajne przy przekadrowaniu albo jak się dużo w kadrze działo. Autofocus tak nie myszkował jak w trybie AF-C. Czy w E-M10 też jest jakaś możliwość żeby tak ustawić?

ninja edit:

Ok, już znalazłem. Trzeba w ustawieniach Film (i) ustawić opcję Tryb film+zdjęcie na mode 2.

And.N
28.04.14, 22:44
Działa!:mrgreen:
Normalnie widzę czerń i biel, zieleń tylko na drzewach, zniknął zafarb! O rrany!
Serdeczne dzięki!
Cieszę się, że mogłem pomóc.

Kalibrację też spróbuję, ale poczekam na wsparcie męża
Po tej kalibracji (to jest taka na "oko") domyślny profil monitora się zmieni i ten sRGB już nim nie będzie. Utworzy się nowy profil.
Jeśli nie będzie Ci odpowiadał wystarczy tylko ponownie zaznaczyć sRGB IEC61966-2.1 (w/g opisu co zamieściłem) i ustawić jako domyślny. Zmiany (sprawdziłem) następują bez konieczności ponownego uruchamiania komputera.

Karol
28.04.14, 23:24
Proszę o opinie osób, które poprzednio miały E-PL5. Warto było zmieniać? Jakieś różnice w obrazku? Zauważyliście jakieś minusy względem Pena? Interesują mnie subiektywne opinie, a nie różnice, które można znaleźć porównując dane techniczne.
Dzięki!

MAF
28.04.14, 23:32
Proszę o opinie osób, które poprzednio miały E-PL5. Warto było zmieniać? Jakieś różnice w obrazku? Zauważyliście jakieś minusy względem Pena? Interesują mnie subiektywne opinie, a nie różnice, które można znaleźć porównując dane techniczne.
Dzięki!

Obrazek według mnie bez zmian.
Plusy są następujące:
+ znacznie lepsza ergonomia,
+ lepsza stabilizacja (choć głośniejsza ;-) ),
+ wbudowany wizjer, (mimo że gorszy od VF-4),
+ wbudowana lampa błyskowa (trudniej zapomnieć, albo zgubić),
+poziomica w wizjerze.

z minusów: brak portu akcesoriów, mnie on akurat niepotrzebny.

Według mnie warto zmieniać. Jestem jednak przyzwyczajony do obsługi "lustrzankowej", a taką ma E-M10. E-PL5 obsługuje się bardziej jak kompakt.

luc4s
28.04.14, 23:42
Dodam WiFi, focus peacing, interwałometr, mniejsze pla AF i więcej.

TomekH
28.04.14, 23:48
+ korekcja AC w aparacie

MAF
28.04.14, 23:55
Dodam WiFi, focus peacing, interwałometr,

Tego nie używam, to mi umknęło.

mniejsze pla AF i więcej.

Pola chyba miałem tej samej wielkości.

luc4s
29.04.14, 00:01
Tego nie używam, to mi umknęło.

Pola chyba miałem tej samej wielkości.

Na pewno nie:) Tyle, że w em10 sobie nie ustawiłeś mniejszych pól.

szafir51
29.04.14, 00:03
Ale to tylko zmodyfikuje jpg wychodzący z aparatu.

w ustawieniach jest taka opcja "fleksja ekspozycji" - tam zdaje się można skorygować ustawienia światłomierza.

E-M10, ekwiwalent 300mm dla FF, 1/2s, IBIS (klikać ile wlezie):
116212
eksport z RAW, bez żadnego wyostrzania itp, tylko pomniejszone do 2Mpix

grizz
29.04.14, 06:57
Dzięki!

Ja bym się kierował prastarą zasadą. Nie zmieniać aparatu na generację wyższy. Poczekać na kolejny model.

Karol
29.04.14, 07:09
Ja bym się kierował prastarą zasadą. Nie zmieniać aparatu na generację wyższy. Poczekać na kolejny model.
Zasada rozsądna i dobra dla kieszeni, ale ja się waham czy kupić E-PL5 czy OMD M10, teraz mam E-PL1 więc kilka generacji wstecz ;-).

grizz
29.04.14, 07:14
Aaaa :) to tak jak ja. To w takim razie brałbym om10.

Bodzip
29.04.14, 07:33
Masz Karolu szkła z dużego, dorzuć trochę grosza i kup M1

MAF
29.04.14, 08:29

Zależy czemu się wybrało akurat taki, a nie inny aparat.
Ja np. kupiłem E-PL5 bo dawał taki sam obrazek jak E-M5 na którego nie było mnie stać. Teraz jak się pojawił tańszy E-M10 to zmieniłem :-)

W sumie co prawda pewnie wydałem więcej niż gdybym od razu kupił E-M5, ale przez rok miałem czym zdjęcia robić :-P

jarovit
29.04.14, 08:52
ja się waham czy kupić E-PL5 czy OMD M10

Ja bym zawęził pytanie: chcę mieć wizjerek, czy nie potrzebuję?

MikolajN
29.04.14, 10:05
Ja bym zawęził pytanie: chcę mieć wizjerek, czy nie potrzebuję?

ale różnice to nie tylko wizjerek. To tez pokrętła nastaw, programowalne przyciski. Ja zmienilem Epl5 na omd em5, teraz em10 i nie żałuję. Z drugiej strony, epl5, pomimo, że daje mniejszą kontrolę nad zdjęciem przy pstrykaniu, jest świetny w swojej kategorii i jako prosty aparat przerasta nawet potrzeby amatora :)

MAF
29.04.14, 12:25
Na pewno nie:) Tyle, że w em10 sobie nie ustawiłeś mniejszych pól.

W E-M10 mam takie małe kwadraciki ustawione, na LCD to jakieś 3x3mm, takie same miałem w E-PL5. Da się jeszcze mniejsze ustawić?

luc4s
29.04.14, 13:58
W E-M10 mam takie małe kwadraciki ustawione, na LCD to jakieś 3x3mm, takie same miałem w E-PL5. Da się jeszcze mniejsze ustawić?

W e-pl5 dało się takie ustawić tylko zmniejszając obszar powiększenia, nie dało się takich ustawić z menu, chyba, że mieliśmy inne epl5 :)

MAF
29.04.14, 14:28
W e-pl5 dało się takie ustawić tylko zmniejszając obszar powiększenia, nie dało się takich ustawić z menu, chyba, że mieliśmy inne epl5 :)

No widzisz, nie pamiętam już, ale jestem pewny że jakoś ustawiłem mniejsze punkty. Teraz już nie sprawdzę bo nie mam jak (chyba że kupię tego E-PL5 z BLC :-P )

grizz
29.04.14, 17:05
Zależy czemu się wybrało akurat taki, a nie inny aparat.
Ja np. kupiłem E-PL5 bo dawał taki sam obrazek jak E-M5 na którego nie było mnie stać. Teraz jak się pojawił tańszy E-M10 to zmieniłem :-)

W sumie co prawda pewnie wydałem więcej niż gdybym od razu kupił E-M5, ale przez rok miałem czym zdjęcia robić :-P

Tylko, że zasada oszczędza 50% rozklim ;)

sam13
2.05.14, 09:44
Ma ktoś jakąś wersję ACR-a pod photoshopa, która otworzyłaby rawa z EM-10? Wpadł mi na chwilę w łapy ten aparacik i chciałem przeglądnąć to co da sie z rawa wyciągnąć (zwłaszcza ze dałem du... i włączyłem jakiś tyb x2 co spowodowało że jpg wyszły dość że ciasne to jeszcze strasznie skasztanione :( - tak to jest jak się instrukcji nie czyta).

Ogólnie sama zabawa bardzo pozytywna jeżeli chodzi o użytkowanie ale dla mnie najistotniejszy obrazek :)

dojarek
2.05.14, 14:34
Ma ktoś jakąś wersję ACR-a pod photoshopa, która otworzyłaby rawa z EM-10?
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5739
Adobe DNG Converter 8.4, tylko pod Win7, Win8, ORF -> DNG
W tej paczce jest też ACR, który czyta ORFy z E-M10, musisz sprawdzić, czy "pasuje" do Twojej wersji PS.
Konwersja do DNG zadziała zawsze i taki DNG będzie czytany przez wszystkie wersje PS i Lr.

sam13
2.05.14, 15:37
dzięki :) Zaraz przetrawię je na czytelny format i sprawdzę co można z nich wyciągnąć :)

dojarek
2.05.14, 15:43
A mógłbys się tymi rawami podzielić?

sam13
2.05.14, 15:57
powiem Ci że nie bardzo jest czym bo kadrowane zdjęcia (takie pstryki) były do tego co było widać na ekranie a teraz widzę że byłą to praktycznie 1/9 tego co jest w rawie :( Nie wiem jak to się stało że tak zrąbałem te ustawienia :( Tak czy inaczej jutro nie bardzo ale w niedzielę (zanim odeślę) chce tak sobie porządnie go przestrzelić w różnych warunkach oświetleniowych i na różnych czułościach. Za dużych przydały by się jakieś jasne stałeczki do tego ale zadowolę się tym co mam a dostałem do niego 14-42 EZ - fajny zestaw do kieszeni :)

---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------

Źle ująłęm wycinek jpg to 1/9 rawa wiec zrobiło się spooooro zbędnego "tła" :)

sam13
2.05.14, 16:06
Takie były proporcje prosto z aparatu :(

116469

o jakości tego jpega nie wspomnę

Karol
2.05.14, 17:22
Digital Tele-converter on?

sam13
2.05.14, 17:40
Karol - nie wiem co to było. Jak będę miał aparat pod ręką to zobaczę co to za cudo się włączyło ale raczej to jest to co piszesz.

MichuP
3.05.14, 20:07
Trochę z innej beczki. Jaki dopasowany pokrowiec lub kaburę polecalibyście do om-d 10/5 z obiektywem 14-42EZ?
Mam taki olkowy futerał 2częściowy cs-36 fbc - pięknie pasuje do em5 z 12-40. Szukam czegoś sensownego do kieszonkowego EZ.

realnasty
3.05.14, 22:31
Ja korzystam z pokrowca typu wrap, który został mi po penie, ale E-M10 też wchodzi do niego bez problemu. Widziałam też modele dedykowane dla OM-D.

PanMarecq
4.05.14, 00:15
No widzisz, nie pamiętam już, ale jestem pewny że jakoś ustawiłem mniejsze punkty. Teraz już nie sprawdzę bo nie mam jak (chyba że kupię tego E-PL5 z BLC :-P )

Hmm ja jakoś w EPm2 ustawiłem te mniejsze punkty AF ale w ogóle nie pamiętam jak :D ale się cieszę bo dają o wiele większy komfort pracy niż te "normalne"

luc4s
4.05.14, 00:36
Ja korzystam z pokrowca typu wrap, który został mi po penie, ale E-M10 też wchodzi do niego bez problemu. Widziałam też modele dedykowane dla OM-D.

Posiadam taki. Trochę jest za duży na em10 ze stałką.

grizz
4.05.14, 20:12
Krótka uwaga - sterowanie aparatem z telefonu, to jest cudowna opcja!

bobdylan
5.05.14, 16:22

Potwierdzam, działa świetnie. Ogólnie korzystanie przez wifi ze zdalnego sterowania, przesyłania zdjęć albo geotagowania jest przyjemne. Czuć, że oprogramowanie jest dopracowane, nie ma jakichś opóźnień i zwisów.

Ja chciałem dodać tylko taką informację, że podczas sterowania aparatem z telefonu zmiana ogniskowej działa również z obiektywami Panasonica z PZ, np. z Lumix G X Vario PZ 14-42.

luc4s
5.05.14, 18:16
A mi cały czas rwie połączenie, ale to wina chyba mojego telefonu....

sam13
5.05.14, 19:15
Czy to tylko w tym modelu czy również w innych olkach jest tak że zostało przekłamane iso? Właśnie robię sobie jeszcze taki mały teścik porównujący z nikonem i tam gdzie na olku mam 2500 iso na nikonie wystarczy 1600 :(

dojarek
5.05.14, 19:18
Testy na DxO pokazują, że mało który aparat nie kłamie w temacie czułości matrycy.

Jan_S
5.05.14, 19:30
Czy to tylko w tym modelu czy również w innych olkach jest tak że zostało przekłamane iso? Właśnie robię sobie jeszcze taki mały teścik porównujący z nikonem i tam gdzie na olku mam 2500 iso na nikonie wystarczy 1600 :(

tak to już jest, temat znany i oklepany... a każda dyskusja kończy się pytaniem o "definicję ISO"

sam13
5.05.14, 19:35
mam w łapach to porównuję bo chce kupic i sprawdzam to do czego najczęściej używam a iso to dość istotny temat dla mnie :)

Nie bardzo rozumiem co ma definicja iso do mojego pytania :(

Tak czy inaczej dobrze wiedzieć ze jednak to nie to samo tzn. że w np. D5100 mogę mieć krótszy czas niż w em10 choć nie da sie ukryć że stabilizacja jest rewelacyjna

TOKIN
5.05.14, 19:44

Tak ze szczerej ciekawości - kiedy się ta opcja przydaje? W jakich sytuacjach?
Myślę i myślę... chyba mam coś poblokowane w głowie...?;)

dojarek
5.05.14, 19:52
Jak wygląda stabilizacja w M10 ze szkłami nie przekazującymi informacji o ogniskowej do korpusu? Czy wprowadza się jakoś ręcznie informację o ogniskowej, żeby matryca wiedziała, jak się wychylać?

szafir51
5.05.14, 19:53
Wyzwalanie aparatu na statywie?

realnasty
5.05.14, 20:31
Jak wygląda stabilizacja w M10 ze szkłami nie przekazującymi informacji o ogniskowej do korpusu? Czy wprowadza się jakoś ręcznie informację o ogniskowej, żeby matryca wiedziała, jak się wychylać?

Tak, wybierasz wartość ogniskowej z zakresu 8-1000mm.

hades
6.05.14, 00:23
Tak ze szczerej ciekawości - kiedy się ta opcja przydaje? W jakich sytuacjach?
Myślę i myślę... chyba mam coś poblokowane w głowie...?;)

Kiedy siedzisz sama na plaży i chcesz mieć fotkę z morzem w tle, a nie masz kogo poprosić by wykadrował odpowiednio. Albo wtedy kiedy wstawiasz aparat na statywie w zimne fale na tej samej plaży i chcesz oszczędzić sobie stania po kolana w zimnej wodzie, a motyw jest na tyle interesujący, że nie chcesz odpuścić.

Przykład:
116815

Jeszcze inna sytuacja? Masz akredytacje na koncert. Chcesz zrobić nietypowe zdjęcie ludzi przed sceną, tak by uchwycić razem z nimi wokalistę. Dysponujesz rybim okiem. Wystawiasz aparat na statywie w górę. Z telefonu obserwujesz kadr, ustawienie punktu ostrości i sterujesz wyzwoleniem migawki w odpowiednim momencie. Tu przykładem chwilowo nie dysponuje.

Bodzip
6.05.14, 07:12
Można też ustawić aparat na gałązkę i z dalsza czekać, i czekać aż zimorodek przyleci. A wtedy sru :mrgreen:
Bo jakby siedział sobie człek obok aparatu, to zimek na pewno odpuści.

And.N
6.05.14, 07:15
Mnie nie przekonał żaden przykład.

Kiedy siedzisz sama na plaży i chcesz mieć fotkę z morzem w tle, a nie masz kogo poprosić by wykadrował odpowiednio.
Jeśli chce mieć fotkę z morzem w tle i całą postać, rozumiem, że zdjęcie będzie przedstawiało osobę bawiącą się telefonem? Wolałbym użyć samowyzwalacza na 10s.
Zamieszczone przykładowe zdjęcie nie sadzę aby nie można takiego zrobić bez tego bajeru, kwestia tylko użycia odpowiedniej ogniskowej.
Jeśli chodzi o przykład z koncertu nie prościej (szybciej, wygodniej) do aparatu na statywie podłączyć wężyk spustowy i w odpowiednim momencie (obserwując kadr na wyświetlaczu) wyzwalać migawkę.

jurekg
6.05.14, 07:25
Mnie nie przekonał żaden przykład.

Jeśli chce mieć fotkę z morzem w tle i całą postać, rozumiem, że zdjęcie będzie przedstawiało osobę bawiącą się telefonem? Wolałbym użyć samowyzwalacza na 10s

Przecież można ustawić w menu opóźnienie 10 sekund i korzystać ze smartfona, wówczas będzie czas, żeby schować telefon.

And.N
6.05.14, 07:38
Przecież można ustawić w menu opóźnienie 10 sekund i korzystać ze smartfona, wówczas będzie czas, żeby schować telefon.
Niby można tylko gdzie go schować jak dziewczyna jest w stroju kąpielowym:wink: Tak poważniej jest to jakiś bajer, a praktyczne zastosowanie fotograficzne niewielkie i spokojnie można bez tego się obejść.

GoBo
6.05.14, 08:37
praktyczne zastosowanie fotograficzne niewielkie

Powiedz mi to jeszce raz bo nie kumam.

Dla mnie jak wypasiony wężyk:
+ bezprzewodowy
+ z podglądem obrazu ,
+ możliwość wpłynięcia zdalnie na większość parametrów zdjęcia
+ dla EZ zmiana ogniskowej
+ sprawdzenie zdjęcia po zrobieniu
+ przesył zdjęcia po zrobieniu

Zastosowania : makro, przyroda, z nietypowego ujęcia, z szafy, leżące itd

Przykład Fotki Grupowe, Takie WiFi chyba wygodniejsze niż:
1 ustawić fotkę
2 timer
3 pędzić i na siłę wciskać się w kadr zanim zrobi pstryk
4 pędzić z powrotem sprawdzić czy wyszło
5 błagać ekipę coby się nie rozeszła bo trzeba powtarzać.

spokojnie można bez tego się obejść.

Pewnie że tak. Dla ciebie zbędny gadżet ? To nie używaj, ale proszę nie marudź. Są tacy dla których to świetna rzecz.

ziemia01
6.05.14, 08:50
Jeśli chodzi o przykład z koncertu nie prościej (szybciej, wygodniej) do aparatu na statywie podłączyć wężyk spustowy i w odpowiednim momencie (obserwując kadr na wyświetlaczu) wyzwalać migawkę.
na 1,5 - 2 m monopodzie w górze ? ja niestety nic bym na wyświetlaczu nie zobaczył. Robiliśmy tak na samowyzwalaczu ale to loteria, w ten sposób wygodniej :)
moim zdaniem wygodniejsze niż pilot. Masz prawo uważać inaczej.

And.N
6.05.14, 09:08
na 1,5 - 2 m monopodzie w górze ? ja niestety nic bym na wyświetlaczu nie zobaczył. Robiliśmy tak na samowyzwalaczu ale to loteria, w ten sposób wygodniej :)
moim zdaniem wygodniejsze niż pilot. Masz prawo uważać inaczej.
Takich zdjęć w ten sposób nigdy nie robiłem. W tym przypadku rzeczywiście może być wygodniej przez WiFi. Choć przypuszczam, że do 2m na 3 calowym odchylonym wyświetlaczu kadr będzie wystarczająco widoczny. Już nie pisze w tym temacie bo się minusy posypią za "marudzenie":)

hades
6.05.14, 11:01
Andtor, spoko, ja podałem przykłady, Ty wyraziłeś swoją opinie, od tego jest forum.

Co do Wi-Fi. Zastosowałem ostatnio pewien trick, który dawno chodził mi po głowie. Mianowicie założyłem aparat na statyw, obróciłem statyw do góry nogami i latałem nim nad piaskiem plaży. Fotografowałem sobie różne muszelki, wyrzucone na brzeg konary, małe kępki traw. Nawet trafiłem na 50 cm uskok plaży, podmyty przez fale. To wszystko było to dostępne bez najmniejszych problemów z pozycji leżącej. Ale każde moje podejście do tak małych obiektów skończyłoby się rozłożeniem siebie na piasku, postawieniem obok plecaka, innych sprzętów, przygotowaniem stanowiska i zniszczeniem całego otoczenia, które też obfitowało w ciekawe znaleziska. W sytuacji kiedy miałem połączenie po Wi-Fi mogłem stanąć nad motywem, sprawdzić sobie najlepszy kąt widzenia, perspektywę, ustabilizować aparat opierając go o grunt lub czubek buta, jeśli akurat pasowała wysokość, dobrać przysłonę, czas, filtr artystyczny (a tak dla sportu by sprawdzić jak to będzie wyglądać), nacisnąć spust, sprawdzić efekt, zmienić kąt, dobrać inną przysłonę i znowu zrobić zdjęcie. Nie obyło się bez błędów w kadrowaniu, czy źle dobranej przysłony, niezgodnie z zamierzeniem. Ale mogłem skupić się na dobieraniu motywów do zdjęć, zamiast rozkładaniu się do każdego zdjęcia z osobna. Pokaże więcej przykładów w swoim wątku jak się obrobię z materiałem.

A odnosząc się do przykładu z falami. Miejsce i jego chłód to jedno, ale ważne też było trafić we właściwy moment, kiedy fala rozbryzguje się o konar. Tu muszę przyznać, że warto poćwiczyć z Wi-Fi w ustawieniu migawki seryjnej. Trzeba mieć wyczucie, poza tym spada transfer i obraz nieco się rwie. Tu z marszu lepszy jest wyzwalacz kabelkowy.

Wi-Fi nie jest niezbędne, to przydatny dodatek.

TOKIN
6.05.14, 11:49
A-ha!
Motyw z ptaszkiem lub inną zwierzyną przekonuje mnie najbardziej, mimo, że takich zdjęć nie robię, stosownych obiektywów też nie mam.

wi-fi najbardziej mnie przekonuje w kwestii możliwości przesyłu zdjęć do komputera bez wyciągania karty - choć na chwilę obecną nie udało mi się przesłać hurtem wszystkich fotek.

Podsumowując - dobrze to mieć. Zawsze można nie korzystać:)

Dziadek
7.05.14, 08:16
wi-fi najbardziej mnie przekonuje w kwestii możliwości przesyłu zdjęć do komputera bez wyciągania karty - choć na chwilę obecną nie udało mi się przesłać hurtem wszystkich fotek

Ten temat mnie też bardzo interesuje. Dotychczasowe próby są nieudane. Niemiecki Appek wykazyje bład a obraz w przegląfarce umożliwia zapisanie jednego zdjęcia.
Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami w tej materii. Ściąganie zdjęć z aparatu to dla mnie najfajniejsza z opcji WiFi, na razie niestety niedostępna.

hades
7.05.14, 09:16
Z tego co zauważyłem po Wi-Fi do telefonu/tabletu ściągany jest JPG. Chyba bardziej do podglądu niż do wykorzystania. To co widać wygląda na wyciągnięty podgląd JPEG z RAW. Ale sprawdzę jeszcze jedną opcje.

sam13
7.05.14, 16:09
Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym jak sobie radzi ten aparacik na wysokich czułościach. Piszę o tym ponieważ szukam czegoś małego co będę mógł brać do kieszeni (z jakimś oczywiście naleśnikiem) na wszelkiej maści imprezy na jakich bywam i fotografuję. Zrobiłem kilka statycznych zdjęć "martwej natury" na wszystkich czułościach wiec jak ktoś nie ma tego sprzętu a chciałby zobaczyć ile można z niego wyciągnąć w tym zakresie to zapraszam - http://kuchennewariacje.pl/?page_id=2784 - od razu zaznaczę że żaden ze mnie tester (to tylko miał być pogląd na moje potrzeby).

bobdylan
7.05.14, 23:17
Fajny teścik. Dobrze widać co się dzieje przy poszczególnych czułościach na pierwszym planie i na tle. Może w końcu przekonasz się do mikro na tyle żeby je kupić. ;)

TOKIN
8.05.14, 23:44
Czy ktoś z posiadaczy zainwestował może w jakąś folię ochronną na LCD?
Chcę takie coś kupić, wolałabym od sprawdzonego źródła...:cool: Oczywiście musi to być folia, która pozwoli dotykowi działać.

Pytanie drugie - czy Wasze baterie też się tak długo ładują - prawdę mówiąc nie mierzyłam tego z zegarkiem w ręku, ale wydaje mi się, że czas ładowania jest naprawdę długi:?:

luc4s
9.05.14, 00:02
Ja kupiłem takie same do e-m5 jak i e-m10 najtańsze na Allegro 6 szt w zestawie za 13 zł. Nie jest to cud techniki, ale ładnie bąbelki odparowują i mam teraz idealnie naklejoną. Dotyk oczywiście działa.

sam13
9.05.14, 07:35
Fajny teścik. Dobrze widać co się dzieje przy poszczególnych czułościach na pierwszym planie i na tle. Może w końcu przekonasz się do mikro na tyle żeby je kupić. ;)

Nie ukrywam że miłe zaskoczenie więc wszystko możliwe :)

---------- Post dodany o 05:35 ---------- Poprzedni post był o 05:33 ----------

Pytanie drugie - czy Wasze baterie też się tak długo ładują - prawdę mówiąc nie mierzyłam tego z zegarkiem w ręku, ale wydaje mi się, że czas ładowania jest naprawdę długi:?:

Ja jak go dostałem w swoje ręce to ładowała się bateria ok. 4-ch godzin wiec sporawo (ładowarka sieciowa)

hades
9.05.14, 08:53

Przymierzam się do tego. Będę próbował znaleźć coś na wymiar, ale prawdopodobnie skończy się tym, że kupie coś do telefonu i odpowiednio przytnę.

~4 godziny?

Nie tak dawno napisałem, że bateria BLS-5 ma większą pojemność, ale to nie prawda. Zasugerowałem się opisem w jednym ze sklepów, w który znalazła się bateria Olympusa, BLS-5 o pojemności 1620 mAh. Bateria dodawana w zestawie do E-M10 ma tą samą pojemność jak BLS-1 czyli 1150 mAh. Piątka i jedynka powinny zatem ładować się w podobnym czasie.

Bodzip
9.05.14, 09:11
Co do długości ładowania:
U mnie - mogę się wypowiedzieć bo sprawdzałem.
Oryginalna ładuje się długo. Dużo dłużej niż zamiennik. Zamienniki kupowałem o pojemności tej samej co oryginał (Phottix)
Oryginał ładuje się od 3 - 4 godziny
Zamiennik - max do 2 godz.

ayu
9.05.14, 09:24
Ja jeżeli chodzi o folię na lcd to robię tak że kupuję uniwersalną i docinam na wymiar. Tak miałem w E-M5 i było bardzo dobrze.

TOKIN
9.05.14, 09:35
OK
Podane przez Was czasy ładowania wydają się być zbliżone do tego co obserwuję u siebie.

Kupiłam niedawno BLS-1 (oryginał), wczoraj ładowałam tę baterie pierwszy raz i już zaczynałam się niepokoić, że nigdy się to ładowanie nie skończy.
No ale po dłuuugim oczekiwaniu wreszcie dioda w ładowarce zgasła:)

Domyślam się, że zamienniki wprawdzie krócej się ładują, ale i starczają na krócej?

Bodzip
9.05.14, 09:37
Domyślam się, że zamienniki wprawdzie krócej się ładują, ale i starczają na krócej?
Tak, ale niewiele krócej.

And.N
9.05.14, 09:57
Jeśli by przyjąć, że ładowarka ładuje tym samym prądem oryginał co zamiennik to tak można powiedzieć. Dla przykładu akumulatorek o pojemności 1000 mAh aby mu władować całą pojemność gdy ładowarka ładuje prądem np. 400mA potrzeba dokładnie 2,5 godz. (2,5h x 400mA= 1000mAh). Zamiennik może mieć 80% pojemności oryginału (czyli 800mAh) i wtedy wystarczy 2 godz do władowania całej pojemności. (2h x 400mA=800mAh) Ale to tylko teoretyczne rozważania, prawdziwe jeśli jest ten sam prąd ładowania. Tak niekoniecznie jest. Może być różna oporność wewnętrzna zamiennika i oryginału wiec i prąd będzie się różnił.

jck
9.05.14, 10:51
Jeśli by przyjąć, że ładowarka ładuje tym samym prądem oryginał co zamiennik to tak można powiedzieć. Dla przykładu akumulatorek o pojemności 1000 mAh aby mu władować całą pojemność gdy ładowarka ładuje prądem np. 400mA potrzeba dokładnie 2,5 godz. (2,5h x 400mA= 1000mAh). Zamiennik może mieć 80% pojemności oryginału (czyli 800mAh) i wtedy wystarczy 2 godz do władowania całej pojemności. (2h x 400mA=800mAh) Ale to tylko teoretyczne rozważania, prawdziwe jeśli jest ten sam prąd ładowania. Tak niekoniecznie jest. Może być różna oporność wewnętrzna zamiennika i oryginału wiec i prąd będzie się różnił.
Dzięki za konkrety.

realnasty
9.05.14, 13:00

Ja myślę, że prąd ładowania może być tu dość istotny z tego względu, że ogniwa litowo-jonowe i pokrewne mają zabezpieczenia mające przedłużyć ich żywotność. Zamienniki są ich czasem pozbawione, dzięki czemu ładują się szybciej, ale też szybciej "zużywają".

Co do folii, to ja nakleiłam tę od e-pl2, jest minimalnie za mała, ale działa w porządku. Zresztą na Allegro można znaleźć folie dedykowane do konkretnego modelu za kilka złotych. Nie wpływają one na dotyk.

nightelf
9.05.14, 17:05

Kupuję tutaj, sprawdzone źródło. Możesz zamówić folię o dowolnym wymiarze. http://gllaser.pl/index.php?k1725,folia-na-zamowienie-do-telefonow-folia-na-wymiar

MichuP
9.05.14, 18:11
Też używam glasser. Ważne by folia była poliwęglanowa, jest sztywna i nie ma bąbelków między wyświetlaczem i folią. Dotyk chodzi elegancko (EM5)

wyszomir
9.05.14, 20:21
Ja używam na kilku urządzeniach folii 3MK Solid (http://folie-ochronne.3mk.pl/pl/c/3mk-Solid/29). Można zamówić na wymiar (zamawiałem tak do tabletu), ale w pzrypadku Ulympusa E-PL3 sam sobie przyciąłem ze zbędnej folii do smartfona. Przedtem używałem Brando Ultra Clear. Obie te folie mogę polecić - nie sa najtańsze, ale jakość jest bardzo dobra.

realnasty
11.05.14, 20:33
Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami z żywotnością akumulatora. Skarżył się na nią m.in Michał w swoim teście. Zwykle często doładowuję akumulator, by nigdy nie mieć przykrej niespodzianki w tym zakresie, ale ostatnio postanowiłam przetestować, ile mój nowy nabytek pstryknie zdjęć na jednym ładowaniu. Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.

tymczasowy_
11.05.14, 21:27
Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski.Wypadałoby aby Olek w końcu zrobił procentowe wyświetlanie naładowania baterii, tak jak to Sony zrobiło kilka lat temu. Te "trzy kreski" u Olka to jedna wielka ściema ... są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops :wink: Niestety duga bateria to obowiązek.

Co do naklejania foli na ekrany LCD smartfonów, tabletów, aparatów to śmieszność nad śmiesznościami ... mi jedynie (fabrycznie) podłej jakości LCD w NEX-3 się pokrył jakimś syfem. Pozostali producenci, traktując klienta poważniej, dali takie zabezpieczenie LCD, że po wieloletniej eksploatacji nie widać żadnego uszczerbku. Między innymi moje dzieciaki katują iPoda Touch od kilku lat - wyświetlacz jest bez ryski - jakby prosto ze sklepu.
Przy czasie życia produktu max 2-3 lata nie ma sensu nosić go w kondonie :wink:

realnasty
11.05.14, 21:31
Wypadałoby aby Olek w końcu zrobił procentowe wyświetlanie naładowania baterii, tak jak to Sony zrobiło kilka lat temu. Te "trzy kreski" u Olka to jedna wielka ściema ... są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops :wink: Niestety duga bateria to obowiązek.

Bo jedna kreska nie jest odzwierciedleniem jednej trzeciej stanu naładowania, o czym jest mowa w instrukcji. Ale faktycznie bardziej precyzyjne oznaczenie byłoby miłe. Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.

wyszomir
11.05.14, 22:04
Co do naklejania foli na ekrany LCD smartfonów, tabletów, aparatów to śmieszność nad śmiesznościami ... mi jedynie (fabrycznie) podłej jakości LCD w NEX-3 się pokrył jakimś syfem. Pozostali producenci, traktując klienta poważniej, dali takie zabezpieczenie LCD, że po wieloletniej eksploatacji nie widać żadnego uszczerbku.

Zwykle tak bywa, ale można mieć czasem pecha. Ja np. gdy nieco ponad rok temu kupiłem NEX-a C3 po poczytaniu o podatności jego LCD na zarysowanie od razu nakleiłem sobie na ekranik szybkę ze szkła hartowanego GGS. I po kilku miesiącach... na szybce tej pojawała się rysa o długości ok. 2mm. Prawdopodobnie jakieś ziarenko piasku musiało się dostać między ekranik aparatu a ściankę torby w której go nosiłem. Osłonka z dobrej jakosci folii poliwęglanowej jest praktycznie niewidoczna a jeśli po pewnym czasie sie porysuje - można za kilkanaście zł kupić nową i wymienić. Ponadto zawsze w jakimś tam stopniu (zapewnie niezbyt dużym, ale jednak niezerowym) zmniejsza ryzyko potłuczenia ekranika - jednak jest to jakaś dodatkowa strefa zgniotu w przypadku uderzenia czymś ostrym.

And.N
11.05.14, 22:05
... Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.
Odważna teza. Nie chcę być złym prorokiem ale jestem prawie pewny, że taka potrzeba nadejdzie i to w najmniej odpowiednim momencie kiedy stracisz niepowtarzalne ujęcia. Zapasowa bateria (zamiennik) to nie majątek, dobrze mieć i używać ją na przemian z oryginałem. Ale to Twoja decyzja oczywiście:)

realnasty
11.05.14, 22:08
Mam zamiennik o biorę go wtedy, kiedy wiem, że może się przydać. Także chyba prorokiem nie będziesz.

tymczasowy_
11.05.14, 22:10
Bo jedna kreska nie jest odzwierciedleniem jednej trzeciej stanu naładowania, o czym jest mowa w instrukcji. Ale faktycznie bardziej precyzyjne oznaczenie byłoby miłe. Ja po prostu pilnuję, żeby mieć zawsze naładowany akumulator i nie noszę zapasu, bo nie ma potrzeby.Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.

Co do braku zapasu, to owszem można tak zrobić, jeśli wiemy, że po 350-400 fotkach możemy spokojnie przez 3-4 godziny doładować bateryjkę. Niestety nie sprawdza się to na wyjazdach, gdy od rana do wieczora mamy podróżniczy plener - ja zazwyczaj robię więcej niż wytrzymuje bateria w typowym bezlustrze. Po doświadczeniach z NEXem, przy zakupie E-P5 bateria była następnym kolejnym zakupem.

Zazwyczaj mam korpus zapasowy (NEX, LX5) więc zawsze można dokończyć dzień zdjęciowy .... ale zapasowy akku to żaden wydatek.

wyszomir
11.05.14, 22:16
Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.

I to jest rzeczywiscie nieprzyjemne. Niewiele apaartów pokazuje w miarę doladnie zużycie baterii w procentach, ale prawie we wszystkich można tak ustawić wyświetlacz, aby ikonka stanu baterii była ciągle widoczna. Mi tego (a mam nadal lub miałem wcześniej kilka aparatów Pentaxa, Fuji, Minoltę, Panasonica, Sony NEXa) w Olympusie brakuje.

luc4s
11.05.14, 22:19
Macie problemy... kupuje się kilka aku i jak aparat świeci na czerwono, to się wymienia.

wyszomir
11.05.14, 22:19
Odważna teza. Nie chcę być złym prorokiem ale jestem prawie pewny, że taka potrzeba nadejdzie i to w najmniej odpowiednim momencie kiedy stracisz niepowtarzalne ujęcia. Zapasowa bateria (zamiennik) to nie majątek, dobrze mieć i używać ją na przemian z oryginałem. Ale to Twoja decyzja oczywiście:)

100% racji. Wprawdzie w momencie wymiany baterii też można starcić niepowtarzalne ujęcie, ale zapasowa bateria w torbie to jednak podstawa. Zwłaszcza, że długotrwała eksploatacja w trybie niewielkiego tylko rozładowania po czym doładowywania do pełna nie wpływa dobrze na żywotnosć baterii.

And.N
11.05.14, 22:20
Mam zamiennik o biorę go wtedy, kiedy wiem, że może się przydać. Także chyba prorokiem nie będziesz.
To nie dokładnie zrozumiałem:) Myślałem, że uważasz, że zapas jest w ogóle niepotrzebny. Mimo wszystko zabierałbym zawsze, ale to ja. Nie chciałoby mi się po prostu pilnować aby oryginał był zawsze doładowany.

wyszomir
11.05.14, 22:22
Macie problemy... kupuje się kilka aku i jak aparat świeci na czerwono, to się wymienia.

Ja tak właśnie robię - staram sie wymieniać baterię dopiero gdy jest całkowicie rozładowana - oczywiscie z wyjątkiem sytuacji, gdy oczekuję nagle niepowtarzalnej krótko trwajacej sytuacji zdjęciowej - wtedy warto wymienić wcześniej by nie być nagle zaskoczonym rozładowaną baterią.

TOKIN
11.05.14, 22:41
LCD w aparatach (urządzeniach) gdzie nie ma wizjera mają chyba mniejsze szanse na porysowanie.
Ja fotografuje w okularach, kadruje zawsze wizjerem, więc LCd jest bardziej narażony.
W użytkowanym przez pół roku NEX5r pojawiły się ryski mimo, że nie ma tam wizjera, że zawsze nosiłam aparat w miękkim etui.
Takie drobne skazy oczywiście nie maja wpływu na nic... prócz łatwości późniejszej udanej cenowo odsprzedaży:wink:

realnasty
11.05.14, 22:55
Zwłaszcza, że długotrwała eksploatacja w trybie niewielkiego tylko rozładowania po czym doładowywania do pełna nie wpływa dobrze na żywotnosć baterii.

Ja tak właśnie robię - staram sie wymieniać baterię dopiero gdy jest całkowicie rozładowana - oczywiscie z wyjątkiem sytuacji, gdy oczekuję nagle niepowtarzalnej krótko trwajacej sytuacji zdjęciowej - wtedy warto wymienić wcześniej by nie być nagle zaskoczonym rozładowaną baterią.

Widzę, że masz przyzwyczajenia jeszcze z czasów poprzedniej generacji baterii. Obecnie używane baterie litowe nie cierpią na efekt pamięci i właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane. Tutaj cytat z wikipedii (wiem, nie zawsze wiarygodne źródło, ale inne mówią to samo):

Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_niklowo-kadmowy) czy NiMH (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_niklowo-metalowo-wodorkowy), powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.

Akumulatorów tego typu nie trzeba formować (http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Formowanie_akumulator%C3%B3w&action=edit&redlink=1), w przeciwieństwie do starszych typów.
Należy ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Telefon_kom%C3%B3rkowy) pracujących z bateriami niklowymi).

Co do zapasu, to napiszę jeszcze raz: noszę wtedy, kiedy wiem, że może być potrzebny. Nie widzę potrzeby brania go ze sobą, kiedy akumulator w aparacie jest w pełni naładowany, a ja nie zamierzam robić setek zdjęć.

szafir51
11.05.14, 22:56
a wystarczyłaby możliwość obrócenia ekranu LCD o 180 stopni i złożenia go ekranem w stronę body :)

And.N
11.05.14, 23:20
...właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane.
Aparat nie rozładowuje baterii do końca tylko do pewnego bezpiecznego dla baterii napięcia. Mylisz pojęcia. Rozładowanie do końca byłoby do napięcia 0V. To tak jak np. z popularnymi "paluszkami" (akumulatorki AA). Aparat sygnalizuje rozładowanie gdy maja ok. 1V, napięcie znamionowe maja 1,2V, a zaraz po naładowaniu prawie 1,5V

Nie widzę potrzeby brania go ze sobą, kiedy akumulator w aparacie jest w pełni naładowany...
Jak są trzy kreski uważasz za w pełni naładowany?

Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski.
Wiem, wiem, pilnujesz, wiesz ile zdjęć zrobiłaś. Dla mnie byłoby to kłopotliwe i mylące.

epicure
12.05.14, 08:18
Zapasową baterię zawsze nosze w torbie - po prostu nigdy nie wyjmuję, żeby nigdy nie zapomnieć włożyć z powrotem. Aczkolwiek tylko raz w ciągu całego dnia udało mi się rozładować w pełni naładowany akumulator - na weselu. Na mieście robię około 50 zdjęć, jedno ładowanie wystarczyłoby na cały tydzień.

MikolajN
12.05.14, 08:32
LCD w aparatach (urządzeniach) gdzie nie ma wizjera mają chyba mniejsze szanse na porysowanie.
Ja fotografuje w okularach, kadruje zawsze wizjerem, więc LCd jest bardziej narażony.
W użytkowanym przez pół roku NEX5r pojawiły się ryski mimo, że nie ma tam wizjera, że zawsze nosiłam aparat w miękkim etui.
Takie drobne skazy oczywiście nie maja wpływu na nic... prócz łatwości późniejszej udanej cenowo odsprzedaży:wink:

Szmatka Cape Code, minuta cierpliwości i po ryskach nie ma śladu :)

ziemia01
12.05.14, 09:26
są trzy kreski po czym bateria robi się czerwona i migająca - 10-20 zdjęć i klops :wink:
masz w menu opcję jak szybko ma Cie powiadamiać, zawsze to daje trochę więcej zrobionych zdjęć na czerwonej bateryjce czyli "oszczędzaj prąd".
Ja w sobotę też zrobiłem prawie 300 zdjęć i nawet nic o baterii nie zająknął, powiem szczerze nie zwróciłem uwagi ile baterii zostało, sprawdzę dziś.

tymczasowy_
12.05.14, 10:08
Widzę, że masz przyzwyczajenia jeszcze z czasów poprzedniej generacji baterii. Obecnie używane baterie litowe nie cierpią na efekt pamięci i właśnie rozładowywanie ich do końca wpływa źle na żywotność, zdecydowanie "wolą" być doładowywane. Tutaj cytat z wikipedii (wiem, nie zawsze wiarygodne źródło, ale inne mówią to samo):

Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_niklowo-kadmowy) czy NiMH (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_niklowo-metalowo-wodorkowy), powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.

Akumulatorów tego typu nie trzeba formować (http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Formowanie_akumulator%C3%B3w&action=edit&redlink=1), w przeciwieństwie do starszych typów.
Należy ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Telefon_kom%C3%B3rkowy) pracujących z bateriami niklowymi).

W tej wikipedii napisana jest półprawda :wink:

Owszem Li-ion nie mają tzw efektu pamięci więc można je "bezkarnie" doładowywać (nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem, ze "wolą" być doładowywane, Li-ion po prostu tolerują częste doładowywanie, ale nie wpływa to w żaden sposób na ich żywotność).
Czas życia akumulatorów określa się maksymalną ilością cyklów ładowań ... i tak mniej więcej wynosi ona:
1000 cykli gdy ładujemy od pełnego wyładowania do pełnego naładowania
ale
2000 cykli gdy doładowujemy po 50% wyczerpania
4000 cykli gdy doładowujemy po 25% wyczerpania

Tak więc, akumulator znosi maksymalnie taka samą ilość przemian energii elektrycznej w chemiczną i na odwrót. Czyli gdyby nasz przykładowy akku miał 1000mAh pojemności, to niezależnie jak byłby ładowany / doładowywany to po przemianie 1000Ah energii w te i wewte skończy swój żywot.

PS
Co do LCD to wychodzi na to, że Sony daje najpodlejsze firmowe powłoki - na czymś musi oszczędzać :wink:
Co do ceny odsprzedaży ... to po 2 latach cena nowego wyrobu spada o 50% i więcej, a stary bez gwarancji trzeba przecenić o 75% i więcej ... ja starych klamotów nie sprzedaję, daję je dzieciom.

hades
12.05.14, 11:03
Abstrahując od tematów energetycznych. Ostatnio coraz częściej spotykam się z komentarzami pod wspólnym tytułem "ale fajny analog". Srebrny E-M10 z podłączonym Zuiko 50 jest brany za OM-10 albo niewyrośniętego Zenitha (to najpopularniejszy niegdyś aparat, pewnie stąd te skojarzenia).

TOKIN
12.05.14, 11:12
Mój czarny też został tak raz odebrany (o wraca moda na stare aparaty...)- chyba też dzięki temu, że mając wyłączony LCD nie mam odruchu warunkowego spoglądania na dopiero co zrobione foto:grin:

A szmatka Cape Cod - fajna rzecz - jeśli rzeczywiste efekty są tak spektakularne jak widzę na zdjęciach, to ... mam przynajmniej kilka przedmiotów, które zaczną znowu lśnić;)

realnasty
12.05.14, 11:56
Aparat nie rozładowuje baterii do końca tylko do pewnego bezpiecznego dla baterii napięcia. Mylisz pojęcia. Rozładowanie do końca byłoby do napięcia 0V. To tak jak np. z popularnymi "paluszkami" (akumulatorki AA). Aparat sygnalizuje rozładowanie gdy maja ok. 1V, napięcie znamionowe maja 1,2V, a zaraz po naładowaniu prawie 1,5V

Nie będę się kłócić, ale skoro liczne źródła przestrzegają przed rozładowywaniem, to chyba jednak coś w tym jest. Wiem, że te akumulatory nie są rozładowywane "do zera", ale to nie przeczy moim wcześniejszym słowom.

Jak są trzy kreski uważasz za w pełni naładowany?

Uważam za w pełni naładowany, jak go naładuję.

Srebrny E-M10 z podłączonym Zuiko 50 jest brany za OM-10 albo niewyrośniętego Zenitha (to najpopularniejszy niegdyś aparat, pewnie stąd te skojarzenia).

Kiedy widzę, jak często ludzie mylą Zenita z Zenithem, to zaczynam się zastanawiać, czy to był celowy zabieg...

wyszomir
12.05.14, 12:17
Szmatka Cape Code, minuta cierpliwości i po ryskach nie ma śladu :)

Problem w tym, że jeśli eliminacja rys polega na spolerowaniu wierzchniej warstwy, to zostanie podczas takiego zabiegu spolerowana powłoka przeciwodblaskowa...

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post był o 12:01 ----------

Nie będę się kłócić, ale skoro liczne źródła przestrzegają przed rozładowywaniem, to chyba jednak coś w tym jest. Wiem, że te akumulatory nie są rozładowywane "do zera", ale to nie przeczy moim wcześniejszym słowom.

Jeśłi spzret w ktorym używamy akumulatora jest prawidłowo zaprojektowany (w przypadku Olympusa wierzę, ze jest, w przypadku 'dziwnych' tanich firm różnie z tym bywa) i sprawny technicznie to wyłączy się zanim akumulator ulegnie rozładowaniu poniżej bezpiecznego poziomu. Nie jest natomiast wskazane dłuższe przechowywanie akumulatorów litowo-jonowych po rozładowaniu w sprzęcie - przed przechowywaniem należy je naładować (przed bardzo długim - optymalne jest podładowanie do ok. 40% pełnej pojemności, w przypadku przechowywania pzrez czas kilku tygodni nie ma większego znaczenia, czy naładujemy je do 40% czy do pełna).

Uważam za w pełni naładowany, jak go naładuję.

I tu powstaje pytanie, jak działa ładowarka którą ładujesz - a jest z tym bardzo różnie. Optymalny proces ładowania akumulatorów litowo-jonowych opisany jest pod adresem http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries. Uważam zresztą całą stronę http://batteryuniversity.com/learn/
za znakomite i bardzo wiarygodne źródło wiedzy o doborze i eksploatacji akumulatorów.

And.N
12.05.14, 13:06
Też nie zamierzam się kłócić:) Każdy może mieć w tym względzie swoje zdanie. Ja zgadzam się z tym:

Owszem Li-ion nie mają tzw efektu pamięci więc można je "bezkarnie" doładowywać (nie ma to nic wspólnego z twierdzeniem, ze "wolą" być doładowywane, Li-ion po prostu tolerują częste doładowywanie, ale nie wpływa to w żaden sposób na ich żywotność).
Swój aku. od G1 użytkuję już 5 lat rozładowywany do "końca" w aparacie. Na dzień dzisiejszy mogę zrobić na pewno powyżej 400 zdjęć (mowa o oryginale). Zakładając, że wytrzymuje 1000 cykli takich ładowań i był używany naprzemiennie z zamiennikiem (czyli ładowany pewnie rzadziej niż raz na tydzień) to zostało mu jeszcze ponad 10 lat życia. W co za bardzo już nie wierzę:)

MikolajN
12.05.14, 13:07
Kiedy widzę, jak często ludzie mylą Zenita z Zenithem, to zaczynam się zastanawiać, czy to był celowy zabieg...

Dobrze napisane ;)

tymczasowy_
12.05.14, 14:03
Też nie zamierzam się kłócić:) Każdy może mieć w tym względzie swoje zdanie. Ja zgadzam się z tym:

Swój aku. od G1 użytkuję już 5 lat rozładowywany do "końca" w aparacie. Na dzień dzisiejszy mogę zrobić na pewno powyżej 400 zdjęć (mowa o oryginale). Zakładając, że wytrzymuje 1000 cykli takich ładowań i był używany naprzemiennie z zamiennikiem (czyli ładowany pewnie rzadziej niż raz na tydzień) to zostało mu jeszcze ponad 10 lat życia. W co za bardzo już nie wierzę:)Masz rację, producent poza ilością cykli ładowania, podaje czas "zycia" w latach, z resztą co mu zrobisz jak upłynie okres gwarancyjny :wink: Poza tym, ta gwarancja na 1000 cykli ma małe zastrzeżenie, że np. przy 1000 cyklu masz np. 80% pojemności nowego akku.

PS
Ja również uważam, że najwięcej można wyciągnąć z akku jak użytkuje się go od pełnego rozładowania do pełnego naładowania - tzw. pełne cykle - niezależnie od technologii produkcji.

alnico
12.05.14, 20:10
I tu powstaje pytanie, jak działa ładowarka którą ładujesz - a jest z tym bardzo różnie. Optymalny proces ładowania akumulatorów litowo-jonowych opisany jest pod adresem http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries. Uważam zresztą całą stronę http://batteryuniversity.com/learn/
za znakomite i bardzo wiarygodne źródło wiedzy o doborze i eksploatacji akumulatorów.
Dość istotny problem poruszyłeś. Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. Ja w każdym razie rozładowuję do momentu gdy zaświeca się ostrzeżenie w aparacie i jak na razie raczej na tym źle nie wyszedłem.

And.N
12.05.14, 21:27
... Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. ...
Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A

alnico
12.05.14, 21:45
Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A
Generalnie te 8,4V to standard i chińskie ładowarki też tyle mają. Ładowarka do Olympusa BCN-1 ma podane (na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10) 8,7V. Mierzyłem napięcie na naładowanym akumulatorze i było 8,8V.

TOKIN
12.05.14, 22:16
(na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10)

8,35V/ 0,4A

Czuwaj!

alnico
12.05.14, 22:20
8,35V/ 0,4A

Czuwaj!
Czyli standard, nie forsują pojemności kosztem żywotności :)

TOKIN
13.05.14, 15:48
Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.

W moim OMD EM10 wskaźnik baterii jest pokazywany cały czas:) Po wybudzeniu, przed zaśnięciem oraz w ciągu całej życiowej aktywności:-P
Po prostu jest tam sobie na stałe:)
Faktycznie szkoda, że procentowo nie podaje ile jeszcze żywota zostało w baterii...

Z mojego (niedługiego na razie) doświadczenia z EM10 - gdy pojawiają się dwie kreski na wskaźniku baterii, to zostało ok 100 (?) zdjęć do "czerwonego alarmu";) - pewnie gdy nie używa się zupełnie dużego LCD, to nieco więcej.

PS
Posty 1,001 - O rrrany, to ja tyle gadam:oops:?! To się musi zmienić!:???:

realnasty
13.05.14, 15:55
Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.

Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam :)

barmichal76
13.05.14, 16:47
Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam :)
Wygląda na to, że miałem pecha ;) W sumie dobrze.

realnasty
13.05.14, 17:39
Wygląda na to, że miałem pecha ;) W sumie dobrze.

Może dostałeś świeżą baterię, ten typ osiąga pełna wydajność po kilku cyklach ładowania.

edredon
13.05.14, 18:46
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i od dzisiaj posiadaczem E-M10. Niestety mam z nim mały problem. Przy próbie uruchomienia Wi-Fi w oknie "Przygotowanie połączenia Wi-Fi" wyświetla mi się komunikat "Uruchamianie Wi-Fi" a po chwili otrzymuję komunikat "Zatrzymanie Wi-Fi" i aparat wychodzi z menu. Potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja czy jest to problem z aparatem?

MikolajN
13.05.14, 19:22
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i od dzisiaj posiadaczem E-M10. Niestety mam z nim mały problem. Przy próbie uruchomienia Wi-Fi w oknie "Przygotowanie połączenia Wi-Fi" wyświetla mi się komunikat "Uruchamianie Wi-Fi" a po chwili otrzymuję komunikat "Zatrzymanie Wi-Fi" i aparat wychodzi z menu. Potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja czy jest to problem z aparatem?
W menu tylko włączasz lub wyłączasz wifi w sensie urządzenia/modułu. Po włączeniu w menu na ekranie dotykowym masz ikonkę po lewej do góry z napisem wifi. Dotykasz jej a aparat tworzy połączenie z telefonem komórkowym i generuje kod QR. Pamiętaj by telefon miał zainstalowaną odpowiednią aplikację Olympusa.
Możesz też połączyć się z komputerem, o tym kilka stron wcześniej było w tym wątku.

ziemia01
14.05.14, 09:36
W menu tylko włączasz lub wyłączasz wifi w sensie urządzenia/modułu. Po włączeniu w menu na ekranie dotykowym masz ikonkę po lewej do góry z napisem wifi. Dotykasz jej a aparat tworzy połączenie z telefonem komórkowym i generuje kod QR. Pamiętaj by telefon miał zainstalowaną odpowiednią aplikację Olympusa.
Możesz też połączyć się z komputerem, o tym kilka stron wcześniej było w tym wątku.
nie ma potrzeby wybierać na dotykowym tego wifi (bo trafić w to to można się wkurzyć) wystarczy w menu włączyć wifi i na tablecie włączyć wifi i w dostępnych sieciach powinno pokazać się OMD E-10 ........ połaczyć wpisać numery które pokazał aparat i już, kolejnym razem nie będzie potrzeby wpisywania tych cyfr.

---------- Post dodany o 09:36 ---------- Poprzedni post był o 09:34 ----------

Czy po włączeniu w menu wifi i wyjściu z menu również po chwili się wyłącza? czy widzisz sieć na tablecie?

edredon
14.05.14, 17:43
Przy włączonym Wi-Fi nie widzę aparatu na żadnym urządzeniu. Po włączeniu Wi-Fi w menu pojawia mi się ikona Wi-Fi na wyświetlaczu. Nic więcej się nie dzieje. Dopiero po kliknięciu ikony pojawia się komunikat "Uruchamianie Wi-Fi" a po chwili otrzymuję komunikat "Zatrzymanie Wi-Fi" .

jurekg
14.05.14, 18:38
Może spróbuj na początek zresetować ustawienia wi-fi ( w menu - symbol klucza - ustawienia wi-fi)

ziemia01
14.05.14, 22:07
sprawdziłem:
w menu - symbol klucza - ustawienia wi-fi - ustawienia poł wifi - mam prywatne
potem wejdź w menu - menu odtwarzania - połączenie ze smartfonem i wtedy mam połączenie. Jak u Ciebie? Tak masz ustawione?

TomekH
15.05.14, 09:55
Za 43rumors.com

"There should be a new E-M10 fw update too with following improvements:
1) Improved image stabilization during movie recording
2) 0-second value is added to the “Anti-Shock” mode"

pozdrawiam

Jan_S
15.05.14, 11:09
czyżby E-M10 też cierpiał na poruszenie zdjęć od ruchu migawki?

szafir51
15.05.14, 11:29
nie zauważyłem, do tego jest jeszcze funkcja krótkiego wyzwolenia migawki, która powinna jeszcze dodatkowo zmniejszyć wpływ migawki na ostrość zdjęcia. Ale skoro coś dodadzą to OK, nie mam nic przeciwko :)

epicure
15.05.14, 11:43
W E-M5 tego problemu nie było, ale w E-P3 już tak. Wszystkie PENy powinny dostać taki update.

hades
15.05.14, 12:02

Zabieg? Miałem kiedyś długopis Zenith (pewnie dlatego taka pisownia). Może kiedyś dorobię się jeszcze zegarka ;).

wojan
15.05.14, 23:55

Witam.Równiez jestem nowym użytkownikiem E-M10.Teraz posiadam srebrny, bo pierwszy czarny zwróciłem 2 dni po zakupie z dokładnie takimi objawami jak piszesz.Jest to wina egzemplarza aparatu, a nie konfiguracji.Jak to działa możesz z łatwością znaleźć na youtube.Jeśli możesz to wymień aparat inaczej zostaje Ci naprawa.

MAF
16.05.14, 15:15
Witam.Równiez jestem nowym użytkownikiem E-M10.Teraz posiadam srebrny, bo pierwszy czarny zwróciłem 2 dni po zakupie z dokładnie takimi objawami jak piszesz.Jest to wina egzemplarza aparatu, a nie konfiguracji.Jak to działa możesz z łatwością znaleźć na youtube.Jeśli możesz to wymień aparat inaczej zostaje Ci naprawa.

No to mnie zaniepokoiłeś. Do tej pory nie sprawdzałem tego Wi-Fi ale chyba trzeba.

TOKIN
17.05.14, 23:08
Czym otwieracie i wołacie RAWy z EM10?
Pytam o coś darmowego ale działającego sensownie i z przyjaznym interfejsem. Program dołączany do aparatu jakoś mi zupełnie nie leży
Generalnie robię jpgi i mi wystarczają, jednak chciałabym się okazjonalnie pobawić - czym?

wyszomir
17.05.14, 23:44
Spróbuj Zoner Photo Studio 15 - jeszcze ponad dobę jest do ściągnięcia za darmo spod adresu http://sharewareonsale.com/s/zoner-photo-studio-pro-sale .
RAW-y z E-M5 otwiera, więc jest prawdopodobne, ze i E-M10 sobie poradzi. A program jest naprawdę świetny.

grizz
18.05.14, 08:32
Czym otwieracie i wołacie RAWy z EM10?
Pytam o coś darmowego ale działającego sensownie i z przyjaznym interfejsem. Program dołączany do aparatu jakoś mi zupełnie nie leży
Generalnie robię jpgi i mi wystarczają, jednak chciałabym się okazjonalnie pobawić - czym?

Darktable

Rawtherapee

jck
18.05.14, 08:40
RAW-y z E-M5 otwiera, więc jest prawdopodobne, ze i E-M10 sobie poradzi. A program jest naprawdę świetny.
Poprzez Adobe DNG Converter'a, jeśli Zoner nie ma jeszcze własnego profilu. Zapoznaj się z załącznikami, zajrzyj do pomocy programu.
Zmiany ustawień: Ustawienia>Preferencje>Format RAW.
117812117813

GoBo
21.05.14, 08:27
Pojawił się dzisiaj nowy firmware do E-M10 ver 1.1
opis na str. http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd

Image stabilization compensation while shooting videos has been stabilized.
A 0 second setting has been added to Anti-Shock mode.

MAF
21.05.14, 08:35
opis na str. http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd

No proszę, a myślałem że skoro do E-M5 nie będzie to i E-M10 nie dostanie.

Iwo
21.05.14, 08:37

Miło, może poprawi się wydajność 3osiowej stabilizacji.
Szkoda że nie dorzucili 25p w wideo... ciekawe jakie są szanse, że w ogóle to zrobią.

No proszę, a myślałem że skoro do E-M5 nie będzie to i E-M10 nie dostanie.
Może jeszcze piszą/testują nową wersję. Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby użytkownicy starszego modelu zostali wysłani na szczaw.

MAF
21.05.14, 08:48
Miło, może poprawi się wydajność 3osiowej stabilizacji.
Szkoda że nie dorzucili 25p w wideo... ciekawe jakie są szanse, że w ogóle to zrobią.

A E-M1 ma 25p?

Iwo
21.05.14, 08:54
A E-M1 ma 25p?
ŻADEN Olek nie ma ani 25p ani 50p. Europejczycy z PAL (http://pl.wikipedia.org/wiki/PAL) są mniej ważni dla Olka niż Ci z USA ze swoim NTSC (http://pl.wikipedia.org/wiki/NTSC)widocznie.
U Panasonica nawet starszy model g5 posiada 25p i 50p, więc trudno się dziwić, że sporo osób kupiło np. gx7.
PS. W sumie to nawet i NTSC nie jest bo tamten wychodzi 29,97 klatek na sekundę a nie równe 30p jakie mamy.

ziemia01
21.05.14, 09:07
ŻADEN Olek nie ma ani 25p ani 50p. Europejczycy z PAL (http://pl.wikipedia.org/wiki/PAL) są mniej ważni dla Olka niż Ci z USA ze swoim NTSC (http://pl.wikipedia.org/wiki/NTSC)widocznie.
U Panasonica nawet starszy model g5 posiada 25p i 50p, więc trudno się dziwić, że sporo osób kupiło np. gx7.
PS. W sumie to nawet i NTSC nie jest bo tamten wychodzi 29,97 klatek na sekundę a nie równe 30p jakie mamy.
w kompaktach zdaje się, że potrafią to może za 2 - 3 generacje puszek wstawią do bezlusterkowców

GoBo
21.05.14, 09:37
Zaktualizowałem dopiero za 3-cim podejściem. Dwa komunikaty że nie udało się. I to już po chwili w której aparat odłącza sygnał USB, tj aparat "znika z windows" i winda zamyka otwarte okno z katalogiem DCIM. Czyli wg mnie już po ściągnięciu oprogramowania z serwera. Na moich 2-ch poprzednich aparatach Olka nigdy nie miałem takiej sytuacji. Trochę nerwowo. Ale w sumie jakieś 10 minut i finalnie zaktualizowałem i ustawiłem Anti-shock na 0. ;-)

szafir51
21.05.14, 09:43
W sumie nie stwierdziłem zjawiska shutter shock w moim egzemplarzu, ani przy ustawieniu wyzwalania migawki na "Normalne" ani na tym bardziej na "Krótkie", więc opcja Anti-shock 0s w moim przypadku na wiele mi się nie zda, ale lepiej mieć niż nie mieć :)

GoBo
21.05.14, 09:47
Skoro fabryka twierdzi że "pomaga" i wprowadzili takie coś to czemu nie ustawić. Osobiście z reguły mam wyłączony nawet S-IS.

epicure
21.05.14, 09:49
Na pewno pomaga w PENach. Do OM-D też to dodali, bo nic ich to nie kosztowało - kod już i tak mieli napisany :)

luc4s
21.05.14, 10:08
Co to niby daje to antishock? Jest opóźnienie, ale go nie ma?

szafir51
21.05.14, 10:25
jest, ale minimalne a nie liczone w sekundach

GoBo
21.05.14, 13:22
Fajne jest to że ten antishock jest dostępny w szybkim menu. Tam gdzie wybiera się pojedyncze/seriaH/seriaL.
Po włączeniu antishock obok prostokącika pojedynczego zdjecia mozna tez wybrać romb+prostokącik .
W sumie antishock dostępnych jest w połączeniach z kilkoma innymi trybami np. opóźnienie migawki.
Nie trzeba grzebać w menu. Naprawdę przemyślane. Fajne.

luc4s
21.05.14, 19:04
Czym się różni funkcja Opóźnienie wyzwolenia od Antishock? Aktualizacja przebiegła bez problemów.

GoBo
21.05.14, 21:04
Czym się różni funkcja Opóźnienie wyzwolenia od Antishock? Aktualizacja przebiegła bez problemów.

Opóźnienie to tylko timer. Np zrobi zdjęcie za 2 minuty. Antishock dotyczy procesu przebiegu migawki. Lepiej nie umiem tego opisać. Był i tym artykuł ma rumorsach.

MikolajN
21.05.14, 21:50
Fajne jest to że ten antishock jest dostępny w szybkim menu. Tam gdzie wybiera się pojedyncze/seriaH/seriaL.
Po włączeniu antishock obok prostokącika pojedynczego zdjecia mozna tez wybrać romb+prostokącik .
W sumie antishock dostępnych jest w połączeniach z kilkoma innymi trybami np. opóźnienie migawki.
Nie trzeba grzebać w menu. Naprawdę przemyślane. Fajne.

??? Nie rozumiem. Zaktualizowałem i nie widze różnicy...

luc4s
21.05.14, 22:00
Opóźnienie to tylko timer. Np zrobi zdjęcie za 2 minuty. Antishock dotyczy procesu przebiegu migawki. Lepiej nie umiem tego opisać. Był i tym artykuł ma rumorsach.

Nie, chodzi mi o funkcję gdzie można ustawić tylko Normalna i Krótki (pod lit. C w menu na 2 stronie), to nie Timer.

GoBo
21.05.14, 22:28
Ten normalny i krótki też mnie zastanawia. Nie mam pojęcia co to.

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------

??? Nie rozumiem. Zaktualizowałem i nie widze różnicy...

Miałem wyłączony antyszok. Teraz z funkcja 0 go włączyłem. Jeśli miałeś wcześniej włączony to może nie widzisz różnicy. Dla mnie jest teraz więcej opcji do wyboru w tym miejscu.

MikolajN
21.05.14, 22:30
Ten normalny i krótki też mnie zastanawia. Nie mam pojęcia co to.

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------

Miałem wyłączony antyszok. Teraz z funkcja 0 go włączyłem. Jeśli miałeś wcześniej włączony to może nie widzisz różnicy. Dla mnie jest teraz więcej opcji do wyboru w tym miejscu.

Ale w którym miejscu? Ja w ogóle nie widzę opcji antyszoku :)

szafir51
21.05.14, 22:35
z instrukcji E-M10:

Jeśli wybrano opcję [Short], opóźnienie między
naciśnięciem spustu migawki i zrobieniem zdjęcia
można skrócić.*

* Spowoduje to skrócenie żywotności baterii. Należy również upewnić się, że aparat nie
będzie ulegał silnym wstrząsom podczas pracy. Takie wstrząsy mogą spowodować
zaprzestanie wyświetlania obiektów na monitorze. Jeśli tak się stanie, wyłącz i ponownie
włącz zasilanie.

Jak przełączycie tą opcję na "Krótki" to usłyszycie takie dość wyraźne cyknięcie. Najprawdopodobniej migawka jest wówczas naciągana i utrzymywana w tej pozycji, np. przez elektromagnes. Skraca się dzięki temu czas od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia, takie coś tłumaczyłoby również zwiększony apetyt aparatu na prąd.

luc4s
21.05.14, 22:36
Pod literą E w menu masz.

GoBo
21.05.14, 22:38
Kółka zębate. Menu E. Przedostatnia pozycja. Tam jest do wyboru albo wyłączony albo inny i możesz wejść w ten inny i go orzestawic.. Dodali tryb 0.
Ikona rombu która potem widać w szybkim menu jak pisałem.

szafir51
21.05.14, 22:40
Pod literą F w menu masz.

U mnie ostatnia opcja w menu E - Anti-shock, można ustawić na 1/8, 1/4, 1/2, 1, 2, 4, 8, 15, 30 sekund. Potem wybierając tryb zdjęć mam: pojedyncze, seria H, seria L, timer oraz na końcu Anti-shock (symbol zdjęcia pojedynczego z małym rombem w górnym rogu). Warunkiem pojawienia się tej opcji jest włączenie w menu jakiejś zwłoki dla Anti-shock (nie może być WYŁ)

GoBo
21.05.14, 22:44
O to chodzi. A teraz dodali tryb 0.czyli minimalne opóźnienie. Ja go w zasadzie nie widzę.
Swoją droga nie wiem jakie może mieć zastosowanie sntyszok kilkusekundowy