PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-30

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

epicure
9.06.09, 06:42
Tak, od 8 sekund.

Ruff
9.06.09, 11:43
THX, chciałem dać +rep, ale muszę rozdać innym wcześniej :wink:

dog_master
1.07.09, 23:21
Pozwolę sobie odświeżyć wątek i kontynuować temat nieostrych zdjęć używając ciągłego AF.

Koriolan, Geo - mam pytanie ;) Czy robiąc zdjęcia na C-AF mieliście IS włączone czy wyłączone? Miałam zawsze IS1 (ten w obu płaszczyznach) i narzekałam na całkiem nieostre fotki - dziś wyłączyłam IS w ogóle i nie mam się do czego przyczepić... Pięknie ostro, ~90% ostrych, reszta pewnie ode mnie ;p

Nie wiem, może to przypadek, może coś jeszcze przestawiłam.. Ale robiłam fotki i na multiAF, i na diamenciku - pięknie śmiga... :twisted:

Koriolan
1.07.09, 23:32
sprawdzę przy najbliższej okazji

Koriolan
25.07.09, 13:59
No i sprawdziłem :) faktycznie- wyłączenie IS przy C-AF zdecydowanie pomaga :)- dzięki za podpowiedź.

Ruff
25.07.09, 16:04
wyłączenie IS przy C-AF zdecydowanie pomaga

Przepraszam, ale czy aby nie źle diagnozujecie problem ??
Ponieważ wydaje mi się, że chodzi raczej o fakt, że do fotografowania obiektów w ruchu (do których najczęściej się używa właśnie C-AF) należy wyłączać ISa - tak wynika przynajmniej z moich doświadczeń (fotki motosportowe zawsze robię z wyłączonym IS, bo w momencie kiedy "śledzisz" obiekt IS powodował mi zawsze nieostrości (ale nie było to zależne od tego czy miałem S-AF, C-AF czy MF) a od tego, że w momencie naciskania spustu migawki aparat był w ruchu (i miał w nim być, sledząc obiekt) a IS próbował "stabilizować". Moge sie mylić, ale wydaje mi sie, że tu leży sedno problemu a nie w łączeniu C-AF z ISem.

dog_master
25.07.09, 22:15
Szkoda, że dopiero teraz o tym piszesz ;) Jak tylko wróci moja E-30stka to się pobawię, ale przy połączeniu IS + S-AF + ruch aż takich problemów nie było - było lepiej (przy okazji sprawdzę, jak bardzo lepiej) niż w C-AF, a IS był cały czas on, bo czemu nie, nie wpadłam na pomysł, by go wyłączyć ;)

Witt
25.07.09, 23:34
IS w trybie 2 (stabilizacja w pionie) bardzo się przydaje przy robieniu panningów na dłuższych czasach (a to także, jakby nie patrzyć, fotografowanie obiektów w ruchu). Poniżej przykład na czasie 1/60 s i ogniskową ~240 mm.
Jednak ruch w jednej płaszczyźnie spotykamy w przyrodzie :) stosunkowo rzadko i dobrze pamiętać, żeby w ogólnym przypadku do śledzenia obiektu stabilizacje wyłączać i starać się utrzymać krótki czas.

Pozdrawiam.

Ruff
27.07.09, 12:03
Witt! Gratuluję fotki samolotu - świetny panning, a biorąc pod uwagę czas i ogniskową to w ogóle rewelacja, ale chyba się zgodzisz, że w takim zestawieniu nawet z włączonym ISem niewiele ujęć będzie tak udanych (chyba, że to tylko ja mam taką niepewną rękę :D). Ja do panningów tez wyłączałem ISa, bo rzadko kiedy udaje się zrobić paning idealnie w poziomie, ale może przy jakiejś okazji popróbuje używać takiego ustawienia ISa... Z dotychczasowych doświadczeń jednak wynika to co napisałem wczesniej.
Dla przypomnienia (sobie): IS1- pełna stabilizacja, IS2 - stabilizacja w pionie (do poziomych paningów), IS3 - stabilizacja w poziomie ??

dog_master: wcześniej nie pisałem, bo jakoś przeoczyłem "ten wątek w tym wątku" :)

michalko
30.07.09, 19:45
Jak się sprawuje korpus z manualnymi szkłami? mam tu na myśli OM 50mm 1.8 poprzez przejściówkę, czy będzie działać razem z e-30?

epicure
30.07.09, 19:49
A dlaczego miałby nie działać? Oczywiście, że będzie...

michalko
30.07.09, 19:51
Z tego co się orientuję e-3 mam problemy, dlatego pytam, testował ktoś e-30 razem z manualnymi szkłami? Jak wygląda współpraca? Dobrze się ostrzy?

Karol
30.07.09, 19:56
Z tego co się orientuję e-3 mam problemy,
Jakie problemy? Osobiście nie zauważyłem żadnych. Pomiar światła nie głupieje (jak w E-330). IMHO E-3 to zdecydowanie najlepsze body e-systemowe do m42 z uwagi na najlepszy wizjer.

Kaz de Wro
30.07.09, 20:50
testował ktoś e-30 razem z manualnymi szkłami? Jak wygląda współpraca? Dobrze się ostrzy?

Focę ostatnio E-30 z manualami(Takumar 50/1.4, 135/2.5 oraz wcześniej 200/4) poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrości do nieskończoności, bez żadnych problemów, tylko żeby mieć szybszego manualAF;-)
Potwierdzenie ostrości ustawiłem sobie w body na dźwiękowe.

2em
30.07.09, 21:21
Czy można gdzieś zobaczyć te fotki?

Kaz de Wro
30.07.09, 21:33
Czy można gdzieś zobaczyć te fotki?

Jeżeli pytanie do mnie, to w moim wątku;-)

heniobe
30.07.09, 21:44
Jak się sprawuje korpus z manualnymi szkłami? mam tu na myśli OM 50mm 1.8 poprzez przejściówkę, czy będzie działać razem z e-30?

z 50.1,8 nie próbowałem ale tak współpracuje ze starym Vivitarem 250 przy f:11

2em
30.07.09, 21:47
tak, do Ciebie, ale i innych posiadaczy e-30 - wciąz mało zdjęć z tej puszki na forum.

Kaz de Wro
30.07.09, 22:19
tak, do Ciebie, ale i innych posiadaczy e-30 - wciąz mało zdjęć z tej puszki na forum.

Przepraszam bardzo, ca about od maja br. foty z E-30 + manuale Takumara goszczą u mnie....Kto czyta ten wie;-. Zapewne podobnie jest i u innych Posiadaczy E-30.

ps. jeżeli chodzi o E-30, nie znam się na tabelkach, fotkach robionych na tablicach wzorów itp. , guzik mnie to interesuje. Aparat dobrze leży w dłoni, jest funkcjonalny, stabilizacja (do manuali) działa sprawnie. Odchylany LCD może kiedyś się przyda, bo na razie nie miałem sposobności z niego korzystać, bo ostrzenie ostrości manualnym szkłem wydaje mi się karkołomnym więc sobie odpuściłem. Niestety widzę pewien problem na przyszłość, bo może się bardziej rozregulować pokrywa od kart pamięci- to wg mnie czuły punkt tego modelu. Przy podłączonym ZD 14-54 i AF to istna bestia. Miałem też w przez krótki moment E-3 i żadnych kompleksów nie mam z tego powodu. E-30 to naprawdę przyzwoity aparat.

epicure
31.07.09, 06:43

Zapraszam do mojej galerii.

wgerwat
15.08.09, 12:53
Witam,
Pragnę się dowiedzieć jak wygląda sprawa cienia na zdjeciach w przypadku używania wbudowanej lampy błyskowej przy krótkiej ogniskowej w tym aparacie.
Teoretycznie w e-30 lampa unosi się wyżej, wiec jak to jest z 14-54 i 12-60. Proszę o wasze doświdczenia. Dziekuje za informacje.

epicure
15.08.09, 13:07
Jeśli zdejmiesz tulipana, to w przypadku ZD 14-54 cień pojawia się tylko na szerokim kącie i tylko przy odległości mniejszej niż 0,5 metra. Z tulipanem zaś cień jest zawsze na szerokim kącie i znika gdzieś dopiero na ogniskowej 25 mm.

Inna sprawa to winieta, jaka pojawia się na szerokim kącie, spowodowana zbyt małym kątem świecenia lampy.

wgerwat
15.08.09, 13:18
czyli jednak sie pojawia..., szkoda. Przy użyciu z e520 pojawia sie przy ogniskowej 14 (28mm) do ok 18 (36mm). A co z 12-60?

epicure
15.08.09, 13:21
W przypadku ZD 12-60 na pewno nie będzie lepiej, a powinno być nawet gorzej, bo obiektyw jest większy.

geo
2.09.09, 21:10
optyczne napasały że na iso 100 E-30 ma słabszą ostrość
na dole dostępny sampel z depreview z cropem

epicure
2.09.09, 21:12
Optyczni zawsze znajdą jakiś problem, który - nie wiedzieć czemu - zawsze dotyka tylko ich.

romek1967
2.09.09, 21:28
A możę to dlatego że na ZD50 f2.0 nawet mgła wyjdzie ostro? ;)

Morlok
3.09.09, 00:21
Na tej fotce, takie cienie to dziewczyna chyba, marnie widac bo nie ostre :wink:

and21
3.09.09, 12:29
Proszę o info jak, wyłączyć iso auto??

konradkkk
3.09.09, 12:32
ustawić stałe iso?

and21
3.09.09, 13:39
Zaczynam kontaktowac. Iso auto chyba nie ma wpływu na wartość iso jaką ustawię?
Miałem wrażenie że iso zmienia się automatycznie ,i utrzymuje stałą przysłonę i czas np w trybie A

ogesio
3.09.09, 14:31
Jeśli chodzi o Auto iso to możesz sobie w opcjach ustawić przedział minimalny i maksymalny. np 200-800. (maksymalnie, jeśli będzie taka potrzeba, przy ustawieniu auto iso wartość bedzie mogła wynieść 800). Jeśli nie chcesz Auto to ustaw wartość stałą która bedzie w danej chwili dla Ciebie odpowiednia.

epicure
3.09.09, 14:57
Zaczynam kontaktowac. Iso auto chyba nie ma wpływu na wartość iso jaką ustawię?
Miałem wrażenie że iso zmienia się automatycznie ,i utrzymuje stałą przysłonę i czas np w trybie A

Jeśli ustawisz iso ręcznie, no to to już nie jest auto iso.

mroqu
3.09.09, 16:07
a ja podam ciekawosteke, choc byc moze juz to bylo, a propos ISO w E-30.

w trybie manualnym M, mozemy wybrac przyslone oraz czas a aparat dobierze sobie to tego odpowiednie ISO. Wystarczy w trybie M ustawic ISO na AUTO, ale wczesniej w MENU trzeba zmienic w opcjii do jakich trybow ma byc ISO AUTO na ALL.

Oczywiscie dobiera je jedynie z zakresu wczesniej ustawonego o czym bylo chwile wczesniej.

and21
4.09.09, 14:37
Dzięki.
Mam jeszcze wątpliwości co do regulacji AF obiektywu.Czy w opcji >domyślne< są zapisane konkretne obiektywy i czy takie ustawienie może wpływać(polepszać)celność AF?

dog_master
4.09.09, 22:00
Na celność to raczej nie ma żadnego wpływu... To tylko korekcja miejsca, które ma być ostre, a nie samego działania autofokusa.

and21
5.09.09, 09:31
To miałem na myśli.
Czy ustawienia domyślne mają jakiś wpływ na ostrość ?
Tzn. korygują w jakimś stopniu np FF ?

grizz
6.09.09, 09:41
To miałem na myśli.
Czy ustawienia domyślne mają jakiś wpływ na ostrość ?
Tzn. korygują w jakimś stopniu np FF ?

Po to sa. Żeby korygować ff/bf

darkelf
10.09.09, 08:43
Monitoruje ceny E-30 od pewnego czasu i teraz jest fajne rozbicie, jeszcze parę dni temu dolną granicą bylo 3333zł teraz kilka sklepów obniżyło do 2999zł. Tymczasem w RTV Euro AGD jest nadal po 4049zł.

epicure
10.09.09, 10:44
Fajne ceny to były na początku roku. Jak się komuś skumulowały wszystkie promocje i skorzystał z OlyJedi, to po odliczeniu ceny wszystkich gratisów E-30 kosztował jakieś 2000 zł (a licząc po dzisiejszych cenach tych gratisów, to nawet 1600 zł!). A jakie narzekania były, że drogo... ;)

Koriolan
10.09.09, 10:46
Chyba czegoś nie wiem- ale do E30 (a nie E3) w promocji była tylko lampa FL-36 lub grip i plecak ( którego zresztą nie dostałem, mimo rejestracji gratów).

epicure
10.09.09, 10:58
Dokładnie, ja dostałem lampę FL-36R (wtedy kosztowała 700 zł, dzisiaj 850 zł) i plecak (poszedł na Allegro za 100 zł). Jeśli weźmiesz pod uwagę cenę zestawu E-30 + ZD 14-54 II w OlyJedi z lutego 2009, bo taki wtedy kupiłem i odliczysz od niego cenę obiektywu (wtedy 1900 zł, dzisiaj jakieś 2500 zł), lampy i sprzedanego plecaka (czyli wszystko razem 2700 zł po starych cenach i aż 3450 zł po nowych), to puszka wychodzi za półdarmo :) Aha, jeszcze zapomniałem o cashbacku 165 zł za ZD 9-18, który też wtedy kupiłem.

and21
10.09.09, 11:00
Nie wiem jaka jest cena obiektywu ZD 12-60,ale za E-30+12-60 zapłaciłem 4990pln,chyba można policzyć że korpus kosztował jakieś 2000 plny?

epicure
10.09.09, 11:19
Nie wiem jaka jest cena obiektywu ZD 12-60,ale za E-30+12-60 zapłaciłem 4990pln,chyba można policzyć że korpus kosztował jakieś 2000 plny?

No ale na pewno nie kupowałeś w Polsce, a to się nie liczy ;)

and21
10.09.09, 11:36
Niestety ,kupowałem w polsce,też nie wierzyłem,ale to była prawda i dlatego kupiłem:)

epicure
10.09.09, 11:38
Niestety ,kupowałem w polsce,też nie wierzyłem,ale to była prawda i dlatego kupiłem:)

A gdzie kupowałeś?

and21
10.09.09, 12:00
MM w łodzi

luc4s
10.09.09, 12:12
Dolar spadł więc ceny powoli też zaczną spadać. Przymierzam się do tego E30, chciałem kupić w Hong Kongu, ale Olympus jest tam bardzo niszowym sprzętem, poprostu go w sklepach nie ma :(

romek1967
10.09.09, 12:17
Dolar spadł więc ceny powoli też zaczną spadać. Przymierzam się do tego E30, chciałem kupić w Hong Kongu, ale Olympus jest tam bardzo niszowym sprzętem, po prostu go w sklepach nie ma :(

Nie wiem jak w realnym świecie ale na Ebayu ceny z HongKongu są o całe 200zł niższe niż we Francji. Tak na 1-szy rzut oka.
http://fotografia-aparaty.shop.ebay.pl/Aparaty-cyfrowe-/31388/i.html?LH_PrefLoc=3&_nkw=olympus+e-30&_catref=1&_fln=1&_trksid=p3286.c0.m282

Magnesus
10.09.09, 12:22
Dolar spadł więc ceny powoli też zaczną spadać. Przymierzam się do tego E30, chciałem kupić w Hong Kongu, ale Olympus jest tam bardzo niszowym sprzętem, poprostu go w sklepach nie ma :(

Ale euro nadal wysoko, więc nie spodziewam się osobiście spadku cen sprzętu.

and21
13.09.09, 13:36
Mam pytanie.
Orientuje się ktoś ,czy można dokupić zaślepkę gniazdka lampy błyskowej.
Oczywiście zginęła.

Gundi
13.09.09, 14:26
Mam pytanie.
Orientuje się ktoś ,czy można dokupić zaślepkę gniazdka lampy błyskowej.
Oczywiście zginęła.

A potrzebna do czegoś?

epicure
13.09.09, 14:33
and21, zajrzyj tutaj:

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16573&highlight=za%B6lepka

i

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14651&highlight=za%B6lepka

and21
13.09.09, 20:32
to nie to ,szukam tej zaślepi z prawej strony korpusu-od złącza zewnętrznej lampy

Jamsborg
13.09.09, 20:53
and21 zapewne ma na myśli zaślepkę gniazda zewnętrznej lamy błyskowej z przodu korpusu... też zgubiłem; w maju, focąc na turnieju rycerskim ale szybko przestałem zaprzątać sobie tym głowę.. da się z tym, tzn bez tego żyć :)

and21
13.09.09, 21:14
Dzięki.
Ja się tym nie martwię ,ale jakby była możliwość kupienia nowej to czemu nie?
Ładnie wyglądała:cool:

dog_master
13.09.09, 21:31
Hmm, Wy to odkręcacie...? Moja siedzi twardo przykręcona i ani myśli odpaść ;)

romek1967
13.09.09, 21:53
Moje Eczy też nie ma tej zaślepki więc przyłączam się do pytania - skąd to wziąć?.

epicure
14.09.09, 00:00
Hmm, Wy to odkręcacie...? Moja siedzi twardo przykręcona i ani myśli odpaść ;)

Ja nawet nie wiem, do czego to służy, więc nawet nie dotykam ;)

yoggie
24.09.09, 01:39
Ja nawet nie wiem, do czego to służy, więc nawet nie dotykam ;)

No właśnie - dobre pytanie. Ktoś tego używał? Jak tak to proszę o wyjaśnienie po co to tam jest :)

dog_master
24.09.09, 13:49
Mi się wydaje, że jest to zwykłe gniazdo do podłączenia lampy poprzez np. kabel synchronizacyjny.

JBr
14.10.09, 14:47
Witam
Podłącze się tutaj, żeby nie mnożyć wątków.
Pytanie do użytkowników 30-ki: Jak wygląda i sprawuje się poziomica? Czy jest rzeczywiscie uzyteczna, czy to tylko taki bajer od marketingowcow?
Nie ukrywam, ze jest ona "na papierze" jednym z elementow zachecajacych mnie do zakupu, bo przy braku siatki na matowce czesto mam tenedencej do utraty poziomu... No i dodatkowo bede w najbliszych dniach kupowal tez statyw - i nie wiem czy szukac czegos z poziomica, czy wystarczy mi Sherpa i poziomica w korpusie.
Bede wdzieczny za Wasze spostrzeżenia.
pozdr.
JBr.

epicure
14.10.09, 16:46
Poziomica działa tak, jak zwyczajna poziomica. Jeśli potrzebujesz takiej funkcji, to na pewno będzie przydatna.

JBr
27.10.09, 13:39
30-ka przyjechala :-)
Jeszcze nie testowana - ale uderzyl mnie taki nieistotny (choc zastanawiajacy) drobiazg: dlaczego kabelek od ladowarki jest taki krotki? Przy starej ladowarce mam znacznie dluzszy, a ten jest tak krotki, ze az calkiem niepraktyczny. Czy to objaw kryzysu, ze na kablu oszczedzaja? :-) Czy przy innych nowych puszkach tez tak jest, czy to wyjatek jakis?

pozdr.
JBr.

RadioErewan
27.10.09, 13:41
Jeszcze nie testowana - ale uderzyl mnie taki nieistotny (choc zastanawiajacy) drobiazg: dlaczego kabelek od ladowarki jest taki krotki? Przy starej ladowarce mam znacznie dluzszy, a ten jest tak krotki, ze az calkiem niepraktyczny. Czy to objaw kryzysu, ze na kablu oszczedzaja? :-) Czy przy innych nowych puszkach tez tak jest, czy to wyjatek jakis?

pozdr.
JBr.

Krótkie kabelki rzondzom! Jak chcesz mogę się z tobą zamienić. Kocham te krótkie, które nie plączą się, jak podłączysz kilka/kilkanaście szuwaksów na raz.

Pozdrawiam

JBr
27.10.09, 13:50
Krótkie kabelki rzondzom! Jak chcesz mogę się z tobą zamienić. Kocham te krótkie, które nie plączą się, jak podłączysz kilka/kilkanaście szuwaksów na raz.
Pozdrawiam

Mnie to w sumie rybka bo mam dlugi od starej ladowarki. Tylko tak mnie zastanowilo co jest powodem tej zmiany :-)
Jak chcesz mozemy sie zamienic (ja wole dlugie :-)

pozdr.
JBr.

RadioErewan
27.10.09, 14:12
Mnie to w sumie rybka bo mam dlugi od starej ladowarki. Tylko tak mnie zastanowilo co jest powodem tej zmiany :-)
Jak chcesz mozemy sie zamienic (ja wole dlugie :-)

Moim skromnym zdaniem to rozsądek i oczywiście oszczędności zadecydowały o zastąpieniu długich kabli krótkimi. To oszczędność na kosztach produkcji, ale też kosztach transportu (pomnóż powiedzmy 50g różnicy razy 100 tysięcy kabli). Każde pudełko jest lżejsze, Olek mniej płaci za wysyłki... A klienci zadowoleni. :-)

Bodzip
27.10.09, 14:52
Od golarki pasuje ca' 4 złote polskie

romek1967
27.10.09, 15:30
A ja właśnie kupiłem E-620 i kabel jest długi........... amazing.........

JBr
27.10.09, 17:28
Poziomica działa tak, jak zwyczajna poziomica. Jeśli potrzebujesz takiej funkcji, to na pewno będzie przydatna.

Kurcze - przy pobieznym przejzeniu instrukcji i kilkuminutowej zabawie puszka nie moge zlokalizowac tej poziomicy... Jak sie ja uruchamia (jak to sie nazywa w menu)?
Juz nie wiem - czy taka **** ze mnie, czy co?
Bede wdzieczny za pomoc.

PS - sorry juz znalazlem. Ale jest dobrze schowane :-)
Dla potomnych - instrukcja s. 99 (Level gauge)

pozdr.
JBr.

heniobe
27.10.09, 18:43
Kurcze - przy pobieznym przejzeniu instrukcji i kilkuminutowej zabawie puszka nie moge zlokalizowac tej poziomicy... Jak sie ja uruchamia (jak to sie nazywa w menu)?
Juz nie wiem - czy taka **** ze mnie, czy co?
Bede wdzieczny za pomoc.

pozdr.
JBr.

Witaj, strona 99 instrukcji nazywa się to " Level Gauge" Zwróciliście uwagę, że menu aparatu jest przetłumaczone natomiast określenia w instrukcji nie.!!! za takie pieniądze.... Pozdrawiam hb.

RadioErewan
27.10.09, 19:03
Witaj, strona 99 instrukcji nazywa się to " Level Gauge" Zwróciliście uwagę, że menu aparatu jest przetłumaczone natomiast określenia w instrukcji nie.!!! za takie pieniądze.... Pozdrawiam hb.

Nie przesadzaj. Co prawda kilka razy postulowałem tłumaczenie wszystkiego, ale niestety przynajmniej screenshoty nie będą lokalizowane. Niedasie. Z tego wynika nietłumaczenie odniesień do nazw funkcji.

Pozdrawiam

heniobe
27.10.09, 19:35
Nie przesadzaj. Co prawda kilka razy postulowałem tłumaczenie wszystkiego, ale niestety przynajmniej screenshoty nie będą lokalizowane. Niedasie. Z tego wynika nietłumaczenie odniesień do nazw funkcji.

Pozdrawiam

Z całym szacunkiem, stary jestem i nie wszystko pojmuję, mógłbyś łaskawie jaśniej to wytłumaczyć. Ja odnoszę wrażenie, że to kolejny przykład olewania klienta. Pozdrawiam hb.

grizz
27.10.09, 19:47
Z całym szacunkiem, stary jestem i nie wszystko pojmuję, mógłbyś łaskawie jaśniej to wytłumaczyć. Ja odnoszę wrażenie, że to kolejny przykład olewania klienta. Pozdrawiam hb.

Na zdjęciach w instrukcji masz nazwy angielskie. Dlatego w instrukcji (w tekście), też są takie.

heniobe
27.10.09, 20:22
Na zdjęciach w instrukcji masz nazwy angielskie. Dlatego w instrukcji (w tekście), też są takie.

Ponieważ angielski nie jest u nas obowiązkowy, należałoby w nawiasie podawać określenia przetłumaczone. Gdyby były na zdjęciach po japońsku to... Jest nawet jakaś ustawa zobowiązująca importerów do spolszczania instrukcji w tym wypadku nie do końca jest to przestrzegane.

Ruff
27.10.09, 20:28
Ustawa ustawą, a ja i tak menu aparatu mam ustawione po angielsku, bo jak ustawiłem na polski to nie mogłem się połapać. Niestety określenia angielskie są często bardziej przejrzyste i zwięzłe co lepiej się sprawdza w menu...

Morlok
27.10.09, 20:34

pozdr.
JBr.

Jak chcesz zobaczyć krótki kabelek to kup sobie czajnik elektryczny :mrgreen: Ostatnio widziałem taki co miał kabel nie dłuższy niż 60 cm. Nie postawisz na stole i nie włączysz do gniazdka na podłodze, nie ma lekko :grin:

heniobe
27.10.09, 20:37
Ustawa ustawą, a ja i tak menu aparatu mam ustawione po angielsku, bo jak ustawiłem na polski to nie mogłem się połapać. Niestety określenia angielskie są często bardziej przejrzyste i zwięzłe co lepiej się sprawdza w menu...

Jesteś wolnym człowiekiem i żyjesz w wolnym kraju, możesz ustawiać dowolny język, to wyłącznie Twoja sprawa i Twoje prawo. Obowiazki importera i tzw. "uczciwość kupiecka" to co innego.

jerryg3
27.10.09, 21:17
Jak chcesz zobaczyć krótki kabelek to kup sobie czajnik elektryczny :mrgreen: Ostatnio widziałem taki co miał kabel nie dłuższy niż 60 cm. Nie postawisz na stole i nie włączysz do gniazdka na podłodze, nie ma lekko :grin:

Do E-30 właśnie jest 60 cm od bolców go ładowarki. Strasznie niepraktyczny.

JBr
27.10.09, 22:12
Z uwag po pierwszych godzinach bratania sie z 30-tka (oprocz krotkiego kabelka ladowarki) mam jeszcze jedna (IMHO powazniejsza): lokalizacja tych przyciskow na dole korpusu (tył; kosz, info, menu, LiveView) jest dosc nieszczesliwa jesli chcemy uzywac aparatu z szybkozlaczka od statywu. Ew. otwor na srube powinien bys przesuniety bardziej do przodu. Tak jak jest to niestety szybkozlaczka wystaje poza krawedz i mocno utrudnia korzytanie z tych przyciskow (moze sa mniejsze zlaczki? ja mam dwie, od Velbona i Soligora, i obie wystaja i przeszkadzaja). W 500-ce mialem przykrecona zlaczke na stale i bylo ok. Tu sie chyba tak nie da i bedzie trzeba przykrecac i odkrecac.

Acha - i jeszcze: pokretlo glowne (z tylu) jest jak dla mnie troche za blisko wizjera. Trzeba gleboko palcem siegac :-)

Ale zeby nie bylo - puszeczka super. Tak tylko troche marudze :-)

pozdr.
JBr.

jerryg3
27.10.09, 22:22
Na szczęście są to przycicki, których szybko użyć nie musisz. W E-510 są po obu stronach wyswietlacza, w E-30 pod spodem, ale to raczej nie utrudnia w szybkim operowaniu aparatem. Każda złączka przeszkadzać będzie.

JBr
27.10.09, 22:30
Na szczęście są to przycicki, których szybko użyć nie musisz. W E-510 są po obu stronach wyswietlacza, w E-30 pod spodem, ale to raczej nie utrudnia w szybkim operowaniu aparatem. Każda złączka przeszkadzać będzie.

No nie do konca sie zgodze - przycisk "info" czesto bywa potrzebny (przynajmniej dla mnie).

pozdr.
JBr.

epicure
27.10.09, 22:35
...lokalizacja tych przyciskow na dole korpusu (tył; kosz, info, menu, LiveView) jest dosc nieszczesliwa jesli chcemy uzywac aparatu z szybkozlaczka od statywu.

Racja, ale na szczęście najważniejsze przyciski (kosz i live view) są na skraju, więc jeszcze można do nich sięgnąć. Tych pozostałych raczej nie będziesz często używał.

Ew. otwor na srube powinien bys przesuniety bardziej do przodu.

Tylko tutaj chyba chodzi o to, żeby gwint był w punkcie, przez który przebiega płaszczyzna matrycy. A matryca bliżej bagnetu to owszem, ale tylko w µ4/3 ;)

Acha - i jeszcze: pokretlo glowne (z tylu) jest jak dla mnie troche za blisko wizjera. Trzeba gleboko palcem siegac :-)

A moim zdaniem nie ma lepszego miejsca miejsca na tylne pokrętło. Jest tam, gdzie odruchowo spoczywa kciuk, więc można nim operować bez odrywania palca od korpusu.

JBr
28.10.09, 19:48
Racja, ale na szczęście najważniejsze przyciski (kosz i live view) są na skraju, więc jeszcze można do nich sięgnąć. Tych pozostałych raczej nie będziesz często używał.

Tu sie nie zgodze. Z tych przyciskow podczas fotografowania najczesciej uzywam Info.

A moim zdaniem nie ma lepszego miejsca miejsca na tylne pokrętło. Jest tam, gdzie odruchowo spoczywa kciuk, więc można nim operować bez odrywania palca od korpusu.

Sek w tym, ze u mnie inaczej. Naturalnie kciuk spoczywa minimalnie ponizej tej ikonki z lupka. Zeby pokrecic kolem musze go wcisnac glebiej, w czym dodatkowo przeszkadza mi nos, :-) tzn. przesuwajac do kola musze gorna (zewnetrzna, w miejscu zgiecia) czesc kciuka oprzec na kosci nosowej...

PS - jeszcze jedno pytanko. Rozumiem, ze w 30-ce nie ma uproszczonej wersji menu na LCD (tak mam w 500 - wersja pelna, albo skrocona). Jest tylko ta pelna wersja? Szkoda, bo jest tu polowa rzeczy, ktore na co dzien nie sa mi potrzebne, a tylko powoduja ciasnote na ekranie i balagan... W 500-ce sporo rzeczy przestawialem wlasnie uzywajac klawisza ok i strzalek na LCD - na szczescie tu wiecej paramatrow mozna wygodnie ustawic przyciskami bezposrednimi. Tylko musze sie przestawic i zmienic przyzwyczajenia :-)

pozdr.
JBr.

jerryg3
28.10.09, 20:31
A coś się tego "info" przyczepił ? Informacje o zdjęciu masz i tak po przejściu w odtwarzanie "strzałeczka", wtedy info jest wolnym przyciskiem i złączki Ci nie przeszkadzają. Podczas fotografowania info jest praktycznie niepotrzebne, gdyż wtedy używasz przycisków WB , ISO, Pomiar, Lampa, to one bezpośrednio prowadzą Cię do menu znane z "info" ( no, może prócz ISO) inne parametry ustalasz wcześniej, ekspo, czas czy przysłonę ustalasz pokrętłami, widzisz w wizjeże. Więc po co szybki dostęp do "info" skoro nawet podczas pstrykania jest on wolnym przyciskiem ?

Ruff
28.10.09, 21:23
Mnie też wkurza właśnie uciążliwość dostępu do tego przycisku po przykręceniu złączki do statywu...
A potrzebne jest to wtedy gdy korzystasz z trybu LV a chcesz przestawić np. sterowanie zdalne lampą, włączyć/wyłączyć wstępne podnoszenie lustra czy po prostu zmienić widok na LV (np. z widoku z histogramem na żywo na widok w którym informacje nie zasłaniają tego co w kadrze - nie wiem jak go nazwać). Generalnie, potwierdzam, że jest to uciążliwe i mnie tez przeszkadza.

jerryg3
28.10.09, 21:34
Mnie też wkurza właśnie uciążliwość dostępu do tego przycisku po przykręceniu złączki do statywu...
A potrzebne jest to wtedy gdy korzystasz z trybu LV a chcesz przestawić np. sterowanie zdalne lampą, włączyć/wyłączyć wstępne podnoszenie lustra czy po prostu zmienić widok na LV (np. z widoku z histogramem na żywo na widok w którym informacje nie zasłaniają tego co w kadrze - nie wiem jak go nazwać). Generalnie, potwierdzam, że jest to uciążliwe i mnie tez przeszkadza.

??? mnie nie wkurza. Właśnie chciałem pokazać, że są inne ważniejsze przyciski. To, o czym cały czas piszesz, to bajer, w analogach niedostępny. Wszystkie opisywane wyżej czynności w niczym nie umniejszają E-30 jako szybkości i niedostępności. Korzystam ze statywów nie rzadko, mnie rozmieszczenie przycisków pod wyswietlaczem w niczym nie przeszkadza.

Ruff
28.10.09, 21:42
??? mnie nie wkurza.

Wydawało mi się oczywiste, że pisze w kontekście opinii JBr'a...

Właśnie chciałem pokazać, że są inne ważniejsze przyciski. To, o czym cały czas piszesz, to bajer, w analogach niedostępny. Wszystkie opisywane wyżej czynności w niczym nie umniejszają E-30 jako szybkości i niedostępności. Korzystam ze statywów nie rzadko, mnie rozmieszczenie przycisków pod wyswietlaczem w niczym nie przeszkadza.

Toś argument przytoczył !!! Kiedyś w samochodach nie było pasów bezpieczeństwa, więc olejmy ten bajer i nie przejmujmy się nim. Powiem więcej - nie zwracajmy uwagi na komputery, bo kiedyś ich nie było, więc olejmy je. W sumie to kiedyś nawet fotografii nie było - olać to dziadostwo !!! :D :D :D

A poważniej - po pierwsze ni pisałem, że z tego powodu należy wyrzucić E-30 do kosza, bo bardzo polubiłem ten aparat odkąd go mam i na prawdę niewiele mi w nim brakuje. A po drugie - to, że inaczej korzystasz z aparatu nie znaczy, że nie ma on żadnych wad i jest idealny...

jerryg3
28.10.09, 21:53
Małe nieporozumienie w loginach, przepraszam. Kiedyś nie było pasów w rowerach i teraz jakoś też nie są potrzebne. E-30 to urządzenie i tak jak każde urządzenie nigdy nie będzie idealne. Człowiek zresztą też nie. Oki już kończę.

JBr
28.10.09, 22:00
Wydawało mi się oczywiste, że pisze w kontekście opinii JBr'a...

:-) Ja w sumie tez nie napisalem, ze mnie wkurza. Tylko, ze uwazam to za drobne niedociagniecie z mojeo punktu widzenia.
Kol. jerryg3 ma poniekad racje - moze sie zle wyrazilem: "info" w 500-ce uzywalem czesto do przelaczania trybu wyswietlania przy analizie zrobionego zdjecia (przepalenia, cienie itd). W 30-ce dochodzi jeszcze przelaczanie widoku podczas uzywania LV.
Ale przeciez da sie wszystkie te przyciski uzywac nawet ze zlaczka, tyle ze jest troche mniej wygodnie.

A poważniej - po pierwsze ni pisałem, że z tego powodu należy wyrzucić E-30 do kosza, bo bardzo polubiłem ten aparat odkąd go mam i na prawdę niewiele mi w nim brakuje. A po drugie - to, że inaczej korzystasz z aparatu nie znaczy, że nie ma on żadnych wad i jest idealny...

Ja tez uwazam, ze to dobry aparat - najlepszy jaki dotychczas mialem... Tyle, ze tak jak do kazdej nowosci - trzeba sie przystosowac i przyzwyczaic...

pozdr.
JBr.

cadman
29.10.09, 00:01
Nie wiem, czy zastanawialiście się, gdzie Wy byście chcieli umieścić te "źle ulokowane" przyciski. Wejdźcie w rolę projektanta. Korpus nie powinien być duży. Wszyscy chcą mieć duży wyświetlacz, jeszcze lepiej obracany. Maksymalnie dużo przycisków na wierzchu, aby nie grzebać w menu. Dodany został duży wyświetlacz górny, naktórym widać podstawowe parametry, czego nie było we wcześniejszych amatorskich korpusach. Doszły dodatkowe przyciski: LV i stabilizacja. Pod ekranikiem widzę jedyne sensowne miejsce dla tych przycisków. Pomyście trochę, nim znowu zaczniecie marudzić!

ajot
29.10.09, 09:23
Nie wiem, czy zastanawialiście się, gdzie Wy byście chcieli umieścić te "źle ulokowane" przyciski

Wyświetlacz dotykowy. Co prędzej lub później na pewno nastąpi.

Rafał Czarny
29.10.09, 09:30

To wynalazek jeszcze nie odkryty?

ajot
29.10.09, 09:57
To wynalazek jeszcze nie odkryty?

W aparatach Olympusa jakoś nie kojarzę.

Rafał Czarny
29.10.09, 10:00
W aparatach Olympusa jakoś nie kojarzę.

A w lustrzankach Canona, Nikona, Pentaxa?

ajot
29.10.09, 10:30
A w lustrzankach Canona, Nikona, Pentaxa?

Nie śledzę z wypiekami na twarzy każdej nowości foto.
Może mnie uświadomisz jak to wygląda u konkurencji - o ile taką wiedzę posiadasz?

Ja kiedyś słyszałem o kompakcie Fuji z ekranem dotykowym. A przynajmniej tylko tyle zostało gdzieś w mojej pamięci.

W ogóle nie rozumiem do czego zmierzasz. Pytanie brzmiało gdzie umieścić te źle ulokowane przyciski. Zauważyłem, że jakimś rozwiązaniem może być ekran dotykowy i zapewne kiedyś to nastąpi u Olympusa (i pewnie innych też - o ile już się nie pojawiło w lustrzankach).

grizz
29.10.09, 11:14
To będzie masakra...

do kompakcików ok, ale w lustrzankach, to będzie masakra :/

epicure
29.10.09, 11:26
To będzie masakra...

do kompakcików ok, ale w lustrzankach, to będzie masakra :/

Niekoniecznie masakra. Ekran dotykowy w lustrzance Olympusa byłby fajny. Dotykiem można by aktywować któryś z tych prostokącików z parametrami w "szybkim menu", a parametry zmieniać kółkiem. Wtedy od razu mógłbyś wskazać pole, które chcesz zmienić, zamiast wciskać OK i śmigać strzałkami.

salvadhor
29.10.09, 11:35
Niekoniecznie masakra. Ekran dotykowy w lustrzance Olympusa byłby fajny. Dotykiem można by aktywować któryś z tych prostokącików z parametrami w "szybkim menu", a parametry zmieniać kółkiem. Wtedy od razu mógłbyś wskazać pole, które chcesz zmienić, zamiast wciskać OK i śmigać strzałkami.

A potem zechciałbyś w zimie zrobić parę kadrów w rękawiczkach i...

grizz
29.10.09, 11:35

tak... tylko jakoś, mam wrażenie, że z okazji wprowadzenia takiego ekranu kilka przycisków by z obudowy znikneło :/ i szlak trafi ergonomie.

epicure
29.10.09, 11:45
A potem zechciałbyś w zimie zrobić parę kadrów w rękawiczkach i...

...i wtedy miałbym nadal przycisk OK do dyspozycji.

Magnesus
29.10.09, 11:50
...i wtedy miałbym nadal przycisk OK do dyspozycji.

Właśnie o to chodzi, że niekoniecznie. Przyciski prawdopodobnie są drogie w produkcji, stąd producenci chętnie by ich dali jak najmniej.

Darekw1967
29.10.09, 12:03

Witam !

Nie wiem, moze jestem staroswiecki...

Ale nie lubie uswiniac wyswietlacza paluchami.
Proste przyciski i organoleptyczne odczucie, ze cos wcisnalem nie przebije
zadnych tam narysowanych wzorkow przyciskow na wyswietlaczu ;)

Pozdrawiam

rodzyn
29.10.09, 12:21
Witam !

Nie wiem, moze jestem staroswiecki...

Ale nie lubie uswiniac wyswietlacza paluchami.
Proste przyciski i organoleptyczne odczucie, ze cos wcisnalem nie przebije
zadnych tam narysowanych wzorkow przyciskow na wyswietlaczu ;)

Pozdrawiam
Mam tak samo- nie cierpię zabrudzoego wyświetlacza!

epicure
29.10.09, 12:30
Ekran i tak jest ciągle zabrudzony, bo styka się z twarzą przy fotografowaniu przez wizjer. Kilka odcisków palców więcej mu nie zaszkodzi.

grizz
29.10.09, 12:36
Mam tak samo- nie cierpię zabrudzoego wyświetlacza!

Mam telefon z dodtykowym ekranem. Nic nie widać zabrudzeń.

romek1967
29.10.09, 12:45
Ekran i tak jest ciągle zabrudzony, bo styka się z twarzą przy fotografowaniu przez wizjer. Kilka odcisków palców więcej mu nie zaszkodzi.

Ekran można obrócić, zamknąć i wtedy twarz styka sie z plastikiem, a paluchy to paluchy, też ich nie cierpie.

epicure
29.10.09, 13:02
Ekran można obrócić, zamknąć i wtedy twarz styka sie z plastikiem, a paluchy to paluchy, też ich nie cierpie.

Można, ale nie będę co chwilę przekręcał ekranu za każdym razem, jak przykładam wizjer do oka. Ale mi to w ogóle nie przeszkadza, że się brudzi.

dziekan
29.10.09, 13:07
a z innej beczki czy z tym ekranem nie ma problemów jak w E-3 ?

skow
29.10.09, 13:09

I z tego powodu to bzdurny pomysł.

Jak odróżnić dotyk palca, twarzy, nosa itp?

epicure
29.10.09, 13:31
I z tego powodu to bzdurny pomysł.

Jak odróżnić dotyk palca, twarzy, nosa itp?

Nie rozumiem co jest bzdurnym pomysłem i czemu miałbym odróżniać odciski na ekranie.

Magnesus
29.10.09, 13:33
Będziesz sobie wciskać nosem różne opcje patrząc przez wizjer. :)

epicure
29.10.09, 13:40

Nie będę, jeśli przy wizjerze będzie czujnik zbliżeniowy. Taki patent jest już chyba we wszystkich lustrzankach oprócz Olkowych.

Morlok
29.10.09, 14:08

Wtedy będzie to lustrzanka "nosowa". hicior :mrgreen:

skow
29.10.09, 19:14
Nie będę, jeśli przy wizjerze będzie czujnik zbliżeniowy. Taki patent jest już chyba we wszystkich lustrzankach oprócz Olkowych.

Jak rozróżnić zbliżenie ręki od zbliżenia twarzy?

grizz
29.10.09, 19:16

Czujnik jest przy wizjerze, więc to nie problem.

jerryg3
29.10.09, 21:53
a z innej beczki czy z tym ekranem nie ma problemów jak w E-3 ?

A jaki jest problem w E-3 ? Czasem odchylam w E-30. Jak się jest nadgorliwym i pomyli kierunki można wyłamać. Kadruje chyba nieźle, zamykam tylko w torbach, plecakach, podczas uzytkowania aparatu jest otwarty, ot ciekawość bezposrednia. Może w fuji mogą byc jakies zgrzyty, ale w E-3. Co Tam jest nie tak ?

romek1967
29.10.09, 22:29
A jaki jest problem w E-3 ? Czasem odchylam w E-30. Jak się jest nadgorliwym i pomyli kierunki można wyłamać. Kadruje chyba nieźle, zamykam tylko w torbach, plecakach, podczas uzytkowania aparatu jest otwarty, ot ciekawość bezposrednia. Może w fuji mogą byc jakies zgrzyty, ale w E-3. Co Tam jest nie tak ?

Co najmniej kilku właścicieli E-3 na forum narzeka na rozwarstwiająca się obudowę ekraniku. Ja się do nich nie zaliczam, ominął mnie też problem AF z firmware v1.4 :cry: A to pech no!

fox2008
30.10.09, 09:52

Przy ekranie "pojemnosciowym" a taki jest najsprawniejszy dla dotyku nie odroznisz. Ale w takim ekranie jak juz ktos wspomnial zima rekawiczka nic nie zrobisz.
Poza tym koszty - tnijmy tnijmy tnijmy - ekrany pojemnosciowe sa bardzo drogie poki co wiec nie sadze ze ktos to wprowadzi w lustrzance - w kompakcie czemu nie ale bedzie zwykly typu resistence czy jak tam to sie pisze ( reaguje na nacisk a nie "dotyk").

Ja sobie osobiscie nie wyobrazam mimo czujnika zblizeniowego w wizjerze dotykowego wkranu. Bo po co - za malo argumentow a w pracy bedzie to przeszkadzac. Ja robie zdjecia i je podgladam moze nie kazde ale bardzo wiele. wiec odwracanie ekranu nie wchodzi w gre a poza tym i tak mam go w wiekszosci wyciemnionego wiec opcja gdzie on mi sie w nocy zapala jak odstawie twarz od aparatu i gadnie jak dostawie troche by mnie draznila :)

Oczywiscie taka funkcjonalnosc napewno znajdzie wielu zwolennikow ale ja bym nie przeplacal za taki bajer - za ta doplate wolalbym lampke doswietlajaca a nie spawarke w lapie blyskowej :P

Rafał Czarny
30.10.09, 10:06
Nie śledzę z wypiekami na twarzy każdej nowości foto.
Może mnie uświadomisz jak to wygląda u konkurencji - o ile taką wiedzę posiadasz?

Akurat taką wiedzę posiadam. W lustrzankach nie montuje się ekranów dotykowych, bo to rozwiązanie meganiewygodne. Może w jakiś najtańszych modelach luster ten bajer będzie kiedyś wykorzystywany jako wabik na gadżeciarzy. Ale prawdziwe aparaty zawsze będą miały mechaniczne dźwigienki, pokrętła i przyciski.

voovoo2
30.10.09, 10:11
To znaczy,że za jakiś czas nie będzie juz prawdziwych aparatów:-)

ajot
30.10.09, 10:54
Akurat taką wiedzę posiadam. W lustrzankach nie montuje się ekranów dotykowych, bo to rozwiązanie meganiewygodne. Może w jakiś najtańszych modelach luster ten bajer będzie kiedyś wykorzystywany jako wabik na gadżeciarzy. Ale prawdziwe aparaty zawsze będą miały mechaniczne dźwigienki, pokrętła i przyciski.

Włączyłem googla i trochę poszukałem. Czy ściankę Leaf Aptus-II 5 można zakwalifikować do prawdziwych aparatów?
Wiem, że to "tylko" ścianka. Jednak jakiś trend w tym kierunku jest nie tylko w kompaktach (o telefonach nie wspominając).

Podejrzewam, że nieuniknione będzie wykorzystanie także w lustrzankach ekranów dotykowych - co nie oznacza, że nagle znikną wszystkie pokrętła i przyciski (to by była tragedia).

Taki ekran dotykowy daje nowe możliwości, nie negując równocześnie możliwości równoległego pozostawienia pokręteł i przycisków.

fox2008
30.10.09, 11:12
Włączyłem googla i trochę poszukałem. Czy ściankę Leaf Aptus-II 5 można zakwalifikować do prawdziwych aparatów?
Wiem, że to "tylko" ścianka. Jednak jakiś trend w tym kierunku jest nie tylko w kompaktach (o telefonach nie wspominając).

Podejrzewam, że nieuniknione będzie wykorzystanie także w lustrzankach ekranów dotykowych - co nie oznacza, że nagle znikną wszystkie pokrętła i przyciski (to by była tragedia).

Taki ekran dotykowy daje nowe możliwości, nie negując równocześnie możliwości równoległego pozostawienia pokręteł i przycisków.

W sciankach i wogole np w studiou moze sie to sprawdzic. Ale w terenie ciezko bedzie. W studiu dostosujesz wszystko pod siebie w terenie ty sie dostosujesz. Wiec dotykowy ekran moze byc przeszkoda.

Tak mi sie przynajmniej wydaje. Choc 10 lat temu bym nie uwierzyl w dotykowe telefony tak latwo dzis z tego korzystam :)
Moze i z aparatem tak bedzie :)

qbic
30.10.09, 11:40
W sciankach i wogole np w studiou moze sie to sprawdzic. Ale w terenie ciezko bedzie.

Bedzie taka ikonka kluczyka, żeby zablokować ekran, częścią funkcji będziesz sterować głosem - to by nawet misie przydało bo w rękawiczkach nawet pokrętła i dźwigienki są upierdliwe.

Ruff
30.10.09, 11:48
Wystarczy kupić (albo zrobić) takie rękawiczki które mają odkryte "koniuszki" palców i problem rozwiązany ;P Sam takie specjalnie kupiłem :D

qbic
30.10.09, 11:57
Wystarczy kupić (albo zrobić) takie rękawiczki które mają odkryte "koniuszki" palców i problem rozwiązany ;P Sam takie specjalnie kupiłem :D

Tez tak robiłem ale to nie to.

darkelf
1.12.09, 19:49
Właśnie zauważyłem, że D90 jest tańszy od E-30. Oczywiście nie zamierzam przechodzić na Nikona, tylko zdziwiła mnie jego cena.

epicure
1.12.09, 19:59
Właśnie zauważyłem, że D90 jest tańszy od E-30. Oczywiście nie zamierzam przechodzić na Nikona, tylko zdziwiła mnie jego cena.

D90 chyba zawsze był tańszy. Tylko do niego nie dają lampy wartej ponad 800 zł.

darkelf
1.12.09, 20:06
Ja mam FL50R więc wezmę gripa, tylko jak kupię E-30 to Olympus następnego dnia ogłosi E-31 :(

epicure
1.12.09, 20:15
...tylko jak kupię E-30 to Olympus następnego dnia ogłosi E-31 :(

Nawet jeśli (chociaż bardzo wątpię w taki scenariusz), to co z tego?

rumi
1.12.09, 20:34
Ja mam FL50R więc wezmę gripa, tylko jak kupię E-30 to Olympus następnego dnia ogłosi E-31 :(

też mam chcice załapać sie jeszcze na promocje e-30 i też chciałem tego gripa jako ze mam metza ale teraz sie waham bo co mi po gripe jak aku nie ma bodajże w zestawie a dodatkowa lampa to zawsze lampa i do starszego body by była i do portretów dwie..

darkelf
1.12.09, 20:47
Akumulatorów mam juz 6... natomiast co do lampy, to do portretu nadal nie radzę sobie ze zdalnym wyzwalaniem FL50R w plenerze (kabel jest za krótki, a na błysk nie działa gdy lampa nie jest przed aparatem), a w pomieszczeniach mam przecież lampki studyjne...

tkud
1.12.09, 21:19
Ja wybrałem gripa nie ze względu na dodatkowy akumulatorek, który i tak trzeba kupić ale na możliwość wsadzenia zwykłych paluszków w sytuacji gdy nie ma się przez dłuższy czas dostępu do prądu aby podładować.
Co do kabla od lampy...zrobiłem sobie zwykłą przedłużkę z wykorzystaniem małych żeńskich gniazdek i kabla sieciowego, którego długośc można zmieniać dowolnie.

darkelf
1.12.09, 21:24
Możesz opisac szczególy tej przedłużki...???????

tkud
1.12.09, 21:54
Kupiłem oryginalny metrowy kabel do lampy, który następnie uciąłem i zaprawiłem końcówki zwykłymi wtyczkami jak do komputerowego kabla sieciowego. W sklepie elektronicznym kupisz dwa obustronne gniazda żeńskie (w kształcie małych kostek), które założysz na zaprawione końcówki. Pomiędzy kostki możesz już wkładać zwykły komputerowy kabel sieciowy o dowolnej długości.

helmuth
7.12.09, 23:27
Akurat taką wiedzę posiadam. W lustrzankach nie montuje się ekranów dotykowych, bo to rozwiązanie meganiewygodne. Może w jakiś najtańszych modelach luster ten bajer będzie kiedyś wykorzystywany jako wabik na gadżeciarzy. Ale prawdziwe aparaty zawsze będą miały mechaniczne dźwigienki, pokrętła i przyciski.Muszę Cię zmartwić- Canon już to opatentował: http://nt.interia.pl/foto/news/ekran-dotykowy-w-lustrzance,1407470,3609

Fot.Krzysiek
16.12.09, 00:43
Od wczoraj jestem szcześliwym posiadaczem E-30. Czy ktos mi moze wyjasnic tak to w koncu dziala to zdalne wyzwolenie lampy błyskowej? Z instrukcji zrozumialem ze wyzwala ja błysk z lampy wbudowanej tak? Czyli nie ma mozliwosci zeby dodatkowa lampa odpalila bez błysku lampy wbudowanej?

Obecnie mam Metza 48 czy ta lampa tez bedzie tak działać jak systemowa, czyli bez dodatkowych urzadzen mozna wyzwolić ją?

Czekam juz na lame z promocji Olka, no ale chcialbym sie dowiedziec jak to z tm metzem jest?

Czy ktos mi to wytłumaczy po chłopsku? :-P

epicure
16.12.09, 02:17
Z instrukcji zrozumialem ze wyzwala ja błysk z lampy wbudowanej tak?

Tak.

Czyli nie ma mozliwosci zeby dodatkowa lampa odpalila bez błysku lampy wbudowanej?

Nie bez dodatkowych urządzeń.

Obecnie mam Metza 48 czy ta lampa tez bedzie tak działać jak systemowa, czyli bez dodatkowych urzadzen mozna wyzwolić ją?

Wyzwolić bezprzewodowo można każdą lampę, która ma fotocelę, więc również i tego Metza się da. Sterować lampą bezprzewodowo to już jest coś innego. Nie wiem, czy ten Metz potrafi odczytać informację o pomiarze TTL, jaki puszka przekazuje bezprzewodowo (pewnie również z pomocą błysków) do lampy. Już kilka razy próbowałem się tego dowiedzieć na tym forum, ale żadna odpowiedź nie była na tyle przekonująca, żeby rozwiać moje wątpliwości ;)

NightCrawler
16.12.09, 13:06
Ostatnio podawałem linka do strony metz'a, na której był opisany upgrade oprogramowania metza 48 i 58. W opisie było, że wspiera TTL przy sterowaniu bezprzewodowym.

Proszę bardzo:
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/Firmware_GB/Dokumente_GB/mecablitz_48_AF_1_digital_Olympus_Panasonic_Supple ment.pdf

Chyba, że coś źle zrozumiałem, bo angielski nie jest moją super mocną stroną.

marecki
16.12.09, 13:20
Metz po ugrade wyzwalać można radiowo z body olka bez żadnych błysków które tak czy siak nic nie dają. Mam Metza 58-AF1 i nie ma fotoceli wyzwalanej błyskiem. Tak samo jest ze słabszą 48-Af1. Sam myślałem przed zakupem że ma ale guzik. Jest jeszcze inny bajer, a mianowicie przed upgrade nie ma radiowego wyzwalania z body ale za to można kilka lamp wyzwalać pomiędzy sobą ustawiając je w grupy. Po wykonaniu aktualizacji taka opcja znika, za to pojawia się wyzwalanie korpusem.

kowal73
16.12.09, 13:58
Wyzwolić bezprzewodowo można każdą lampę, która ma fotocelę, więc również i tego Metza się da. Sterować lampą bezprzewodowo to już jest coś innego. Nie wiem, czy ten Metz potrafi odczytać informację o pomiarze TTL, jaki puszka przekazuje bezprzewodowo (pewnie również z pomocą błysków) do lampy. Już kilka razy próbowałem się tego dowiedzieć na tym forum, ale żadna odpowiedź nie była na tyle przekonująca, żeby rozwiać moje wątpliwości ;)

czyli Fl50r mogę wyzwolić lampą w aparacie e330 tylko nie będzie sterowania parametrami?

marecki
16.12.09, 14:10
czyli Fl50r mogę wyzwolić lampą w aparacie e330 tylko nie będzie sterowania parametrami?

Jeśli tylko ma fotocelę to tak ale czy ma to nie wiem bo ja takiej nie mam. Jeszcze raz tylko powtórzę do tych którzy się spodziewają tego u Metz'a. 48-Af1 i 58-Af1 nie mają fotoceli.

NightCrawler
16.12.09, 14:18
Nie wiem jak w R ale FL50 nie ma fotoceli i w modelach nie obsługujących zdalnego sterowania lampami (E3 E520 itd) nie można jej wyzwolić bez dodatkowych akcesoriów w postaci zewn. fotoceli, kabelka synhro czy wyzwalacza radiowego.

kowal73
16.12.09, 15:04
to wiem, ale ja pytam o R czy ma fotocele

NightCrawler
16.12.09, 15:13
W specyfikacji na stronie olympusa nic nie pisze, więc na 99,9% nie ma.

marecki
16.12.09, 15:15
W specyfikacji na stronie olympusa nic nie pisze, więc na 99,9% nie ma.

Nie myślę, że ukrywają taką fajną opcję więc wniosek nasuwa się sam.

droplet
16.12.09, 15:38

Fotocelę ma, czyli powinno działać, ale ja wyzwalam przez FL36 bo mam wtedy czasy synchronizacji < 1/250s.

O ile pamiętam ustawia się FL50R w tryb Slave

epicure
16.12.09, 19:56
Oczywiście, że FL-50R (jak i FL-36R) ma fotocelę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Dokładnie tak.

NightCrawler
16.12.09, 22:53
To dziwi mnie, że olympus o tym na stronie nie wspomniał (albo ja już ślepy jestem). Dość istotna informacja MSZ.

epicure
16.12.09, 23:07
Te lampy są sterowane za pomocą błysków lampy w budowanej w aparat, więc siłą rzeczy muszą mieć fotocelę.

NightCrawler
16.12.09, 23:17
Właśnie przyjrzałem się jeszcze raz stronie i faktycznie jest opisane, że jest sterowana przez lampę błyskową aparatu ("Wbudowana lampa błyskowa i bezprzewodowe sterowanie lampa błyskowa z aparatu")

Ale teraz pytanie - sterowanie sterowaniem, ale czy będzie można ją wyzwolić np. E510 tak jak lampę z podłączoną fotocelą?

epicure
16.12.09, 23:22
Ale teraz pytanie - sterowanie sterowaniem, ale czy będzie można ją wyzwolić np. E510 tak jak lampę z podłączoną fotocelą?

Tak. W instrukcji obsługi do FL-36R jest nawet osobny rozdział na temat bezprzewodowego wyzwalania lampy z korpusami nie obsługującymi RC.

kowal73
16.12.09, 23:33
DZIAŁA! Panowie brawo stara e330 fl36 i fl50R - zaszaleje plusami - brawo!

NightCrawler
17.12.09, 00:39
Tak. W instrukcji obsługi do FL-36R jest nawet osobny rozdział na temat bezprzewodowego wyzwalania lampy z korpusami nie obsługującymi RC.

I teraz wszystko jasne. Szkoda tylko że nie ma tej informacji na stronie a tylko w instrukcji.

darkelf
18.12.09, 13:58
Mam E-1 i E-520, od tygodnia E-30.

Co zauważyłem:
- bardzo szybko wszystko działa, po naciśnięciu spustu migawki wydaje się że działa aż za szybko
- bardzo dobry AF, nie używałem żadnego dostrajania
- w porównaniu z E-1 szybko zgrywają się zdjęcia na komputer i są poprawnie obrócone
- obudowa nie jest tak przyjemna jak w E-1, ale lepsza niż w E-520, design przycisków jest całkiem przyjemny i raczej se przyzwyczaję, dobrze, że są dwa kółka (do czasu i przysłony)
- ISO 1600 jest używalne, testowałem w domu przy normalnym świetle żarówkowym z ZD 50/2 i Sigmą 30/1.4, wystarczy poprawnie naświetlić

Musze wysłac to zgłoszenie po gripa i pieniążki za 9-18. Szkoda że nie można dokupić gumy z E-1 do E-30.

2ev
29.12.09, 19:16
Witam

Muszę przyznać, że E-30 to świetny sprzęcik ale dopatrzyłem się
w nim 2 wad.

1. Stałe niedoświetlanie zdjęc o 1/3 EV ( bywa różnie ale średnio 1/3)
2. Nie bardzo można zaufać pomiarowi matrycowemu, dwa takie same zdjęcia i
dwa różne wyniki, już lepiej działają CW i punktowy.

Co ciekawe w E-500 nie było takiego problemu.

grizz
29.12.09, 19:35
Ja bym nie nazwał tego wadą, ale przyzwyczajeniem.

MZ po prostu przyzwyczaiłeś się do światłomierza z e-500. Posiedzisz trochę z e-30 i go wyczujesz.

jerryg3
29.12.09, 19:35
Wracając do sprawy FL-ek R, to można je wyzwolic za pomącą zapalniczki. Wystarczy ustawić tryb SL i działa. Zakłócają przedbłyski i błyski wszelakich kompakcików.

Przepraszam, że się podpiąłem, alę nie moge znaleźć wyłączenia dźwiękowego potwierdzenia AF. Szukałem w instrukcji, i wogóle. Mógłby mi ktoś zalinkować, poradzić ?

2ev
29.12.09, 19:54
Przepraszam, że się podpiąłem, alę nie moge znaleźć wyłączenia dźwiękowego potwierdzenia AF. Szukałem w instrukcji, i wogóle. Mógłby mi ktoś zalinkować, poradzić ?

menu ->kluczyk 1-> kluczyk D-> -))) <- taki znaczek ;-)
no i oczywiście wybierz opcję NIE

jerryg3
29.12.09, 20:16
menu ->kluczyk 1-> kluczyk D-> -))) <- taki znaczek ;-)
no i oczywiście wybierz opcję NIE

Wyśw/PC. Dlaczego ja taki ... jestem. A szukałem tego pół roku :oops: +

2ev
29.12.09, 20:35
Ja bym nie nazwał tego wadą, ale przyzwyczajeniem.

Właśnie znalazłem opcję w której można przyzwyczaić E-30 do +1/3 EV :-)
oczywiście "ponad" korekcją ekspozycji.

menu -> kluczyk 1 -> kluczyk I -> fleksja ekspozycji.

A tak wogóle, to mea culpa!
Miałem włączone DSP + AF stąd dziwne zachowanie pomiaru
światła.

epicure
29.12.09, 20:37
1. Stałe niedoświetlanie zdjęc o 1/3 EV ( bywa różnie ale średnio 1/3)

To dobrze. Znaczy, że światłomierz jest przewidywalny. Do tej pory korzystałem z takich, które raz prześwietlały o 1,7 EV, innym razem niedoświetlały o 1 EV. A tutaj bajka - masz pewność, że światła zmieszczą się w histogramie nawet z minimalnym zapasem.

2. Nie bardzo można zaufać pomiarowi matrycowemu, dwa takie same zdjęcia i
dwa różne wyniki, już lepiej działają CW i punktowy.

Moje spostrzeżenia są zupełnie inne. Po przesiadce na E-30 w ogóle przestałem używać pomiaru punktowego i centralnie ważonego, a ciągle korzystam z ESP.

2ev
29.12.09, 20:45
A tutaj bajka - masz pewność, że światła zmieszczą się w histogramie nawet z minimalnym zapasem.

No właśnie Bestia broni świateł, a powinien cieni
skoro wszyscy tak jęczą o tych szumach.

dog_master
29.12.09, 23:00
A to można sobie dostosować ;) Gdzieś tam w gąszczu menu jest opcja korekcji pomiaru, czyli np. żeby przy pomiarze matrycowym było zdjęcie na +1/3EV, - itd. Przy CW i SPOT też tak można zrobić jeśli dobrze pamiętam. Co kto lubi :)

Morlok
30.12.09, 01:54
No właśnie Bestia broni świateł, a powinien cieni
skoro wszyscy tak jęczą o tych szumach.

No i dobrze. Jak komu szumi to jeszcze może z tym powalczyć, ale jak wyjara mu w światłach to już nie kicha.

panco
30.12.09, 11:08
Jeszcze raz powtórzę (..) Metz 48-Af1 i 58-Af1 nie mają fotoceli.

Więc dlaczego w instrukcji 58-af1 jest napisane, że lampa posiada Sensor Zdalnego Wyzwalania. Czy to nie powinno dzialac jak fotocela?

marecki
30.12.09, 11:11
Działa pewnie ale tylko z korpusami z funkcją wyzwalania radiowego. Sama lampa w body nie wyzwoli tego metz'a. Przynajmniej mojej nie.

epicure
30.12.09, 11:34
Skoro lampa ma możliwość wyzwalania bezprzewodowego, to musi mieć fotocelę, bo takie wyzwalanie nie odbywa się na drodze radiowej, tylko za pomocą błysków. A jeśli ma fotocelę, to można ją wyzwolić bezprzewodowo za pomocą każdej wbudowanej w korpus lampy, nawet w puszkach nie obsługujących RC. Tyle tylko, że lampa będzie musiała korzystać z własnego pomiaru, a nie z TTL.

marecki
30.12.09, 11:37
Skoro lampa ma możliwość wyzwalania bezprzewodowego, to musi mieć fotocelę, bo takie wyzwalanie nie odbywa się na drodze radiowej, tylko za pomocą błysków. A jeśli ma fotocelę, to można ją wyzwolić bezprzewodowo za pomocą każdej wbudowanej w korpus lampy, nawet w puszkach nie obsługujących RC. Tyle tylko, że lampa będzie musiała korzystać z własnego pomiaru, a nie z TTL.

To proszę Cię napisz jak ustawić 58 AF-1 żeby się wyzwoliła lampką w korpusie. Mnie się to nie udało po różnych próbach ustawień.

epicure
30.12.09, 11:46
Ja nie wiem, jak to zrobić i czy w ogóle ta lampa ma taką możliwość - nie mam tej lampy. Napisałem tylko, że jeśli ma wbudowaną fotocelę, to na pewno się da. Tak jest w przypadku 48 AF-1, a więcej na ten temat w wątku dotyczącym tej lampy.

2ev
30.12.09, 12:34
Napisałem tylko, że jeśli ma wbudowaną fotocelę, to na pewno się da.

ale musi mieć w menu opcję slave a jeśli producent nie przewidział
(czy to zamierzenie czy nie - to już inna sprawa) to lampa nie zadziała
w tym trybie.

marecki
30.12.09, 12:50
ale musi mieć w menu opcję slave a jeśli producent nie przewidział
(czy to zamierzenie czy nie - to już inna sprawa) to lampa nie zadziała
w tym trybie.

Ma slave i grupy A, B, C oraz kanały 1 - 4. Tak czy siak błysk lampki w e-330 nie wyzwala metz'a. W instrukcji napisano że tylko z korpusami z trybem wyzwalania radiowego.

2ev
30.12.09, 13:05
Swoją drogą wyzwalanie slave bez sterowania jest mocno ułomne
i sprawdza się tylko w domu/studiu. Każdy kompakcik, który błyśnie
obok wyzwoli lampę i nici z fajnych fotek :-(

Ale dyskusja chyba trochę OT więc kończymy.

Ziootek1971
3.01.10, 18:48
Jakiś czas temu (krótko przed świętami) dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy E-30. Dzisiaj wybrałem się z nim "w miasto" celem przetestowania nowego sprzętu. Balans bieli, z uwagi na pogodę (pochmurno, padający śnieg) ustawiłem na "chmurkę". Już przy podglądzie na ekranie aparatu zrobionych zdjęć zastanowiło mnie to, że są dość - przynajmniej w mojej opinii - zaniebieszczone. Przestawienie balansu bieli na pozycję AWB przywróciło bardziej poprawne kolory. Żeby nie być gołosłownym zamieszczam dwie zrobione dzisiaj fotki. Nie obrabiałem ich, zostały tylko zmniejszone. Zdjęcie "Kanonia_1 było zrobione z balansem bieli ustawionym na "chmurkę" a "Kanonia_2" - na AWB. Robiłem też dzisiaj zdjęcia z balansem bieli ustawionym na światło sztuczne i - na moje oko - kolory odwzorowane są poprawnie. Generalnie, aparatu używa się bardzo dobrze. Co prawda, jeszcze go do końca nie ogarnąłem, ale jego instrukcja jest teraz jedną z częściej czytanych przeze mnie książek.

Bodzip
3.01.10, 19:46
Ale sam popatrz, czy drugie zdjęcie - to ciepłe, czy kolor płytek chodnikowych jest w rzeczywistości taki czerwony?, czy kolor kostki brukowej też jest / był taki ?
Osobiście stawiam na pierwsze zdjęcie w którym temperaturę można troszkę podnieść w programie dla rawów.
Ps. jutro kupuję E-30 i odpukać mam nadzieję że nie będę płakał :-P

rafrr
3.01.10, 19:56
Ps. jutro kupuję E-30 i odpukać mam nadzieję że nie będę płakał :-P

Będziesz, będziesz, że dopiero teraz...:).
Pozdrawiam

darkelf
3.01.10, 21:35
Niedoświetlanie i zły balans bieli nie są wadami aparatu, są to błędy automatyki, wystarczy używać trybu M i RAWów by je wyeliminować, ja nawet nie wiem jak działa automatyka w E-30.

Misiaczek51
3.01.10, 21:54
Niedoświetlanie i zły balans bieli nie są wadami aparatu, są to błędy automatyki, wystarczy używać trybu M i RAWów by je wyeliminować, ja nawet nie wiem jak działa automatyka w E-30.

E... a czy nie jest tak że automatyka może działać lepiej lub gorzej również w zależności od sprzętu z którym jest związana?

2ev
3.01.10, 23:48
Robiłem też dzisiaj zdjęcia z balansem bieli ustawionym na światło sztuczne i - na moje oko - kolory odwzorowane są poprawnie. Generalnie, aparatu używa się bardzo dobrze. Co prawda, jeszcze go do końca nie ogarnąłem, ale jego instrukcja jest teraz jedną z częściej czytanych przeze mnie książek.

Jeśli rzeczywistość Ci nie odpowiada, zawsze możesz ją trochę podbarwić.

Faktycznie aparat ma tyle opcji, że ciężko go ogarnąć. Ale za to on słucha Ciebie a nie Ty słuchasz aparat.

witia
9.01.10, 14:00
Witam.
"Zamierzam się" na TĘ puszeczkę, ale przed - chciałem poczytać instrukcję do niej (po polsku).
Może za szybko przeglądam, ale w "szukajce" źródełka nie znalazłem, na stronie OLYMPUSA też nie. Może ktoś wie - gdzie jakiegoś PDF-a ściągnę?
Pozdrówka.

Anubis76x
9.01.10, 14:31
Witam
Czy E30 bardziej szumi niż stare E-500 ?

epicure
9.01.10, 15:22
E30/e620 są najmniej szumiącymi puchami w E-systemie

Na równi z E-3, tyle, że bez bandingu.

Bodzip
9.01.10, 15:22
Witam.
"Zamierzam się" na TĘ puszeczkę, ale przed - chciałem poczytać instrukcję do niej (po polsku).
Może za szybko przeglądam, ale w "szukajce" źródełka nie znalazłem, na stronie OLYMPUSA też nie. Może ktoś wie - gdzie jakiegoś PDF-a ściągnę?
Pozdrówka.

właśnie kupiłem to ustrojstwo, instrukcja jest papierowa. Jeśli jesteś zainteresowany to 158 zdjęć, bo skanować to by chore było :)
Swoją drogą aparat jest tak intuicyjny, że komu jak komu, ale Tobie nawet wstępnie nie trzeba

BartB
9.01.10, 16:56
właśnie kupiłem to ustrojstwo, instrukcja jest papierowa. Jeśli jesteś zainteresowany to 158 zdjęć, bo skanować to by chore było :)

Nie wspominając o tym, że by się mocno pogięła, spłaszczyła na skanerze...

Swoją drogą aparat jest tak intuicyjny, że komu jak komu, ale Tobie nawet wstępnie nie trzeba

Tia, a potem zapyta o jakąś pierdołę, która jest w instrukcji i zostanie pojechany przez dwudziestu forumowiczów ;]

Bodzip
9.01.10, 18:15
Tia, a potem zapyta o jakąś pierdołę, która jest w instrukcji i zostanie pojechany przez dwudziestu forumowiczów ;]

hehehe - Witia ??? żartujesz...

BartB
9.01.10, 18:52
No pewnie, że żartuję; emotki nie widział? :)

witia
9.01.10, 19:32
:grin:
Piękne dzięki "chłopaki". Myślał se ja, że może gdzie kto widział jakiegoś PDF-a do tej "maszynki".
Pewnie takich nie ma w "ludzkim języku" - a szkoda.
Jak mówicie, że taki intuicyjny - to może nie palnę jakiej pierdoły:wink:
Zanim nabędę - to może gdzie pożyczę?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

EuroLiberty
9.01.10, 19:38
Witam.
Pozdrówka.

Po polsku nie znalazłem. Może tym czasem wersja anglo Ci się przyda.

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/OLYMPUS/E-30-_E

witia
9.01.10, 20:17
Po polsku nie znalazłem. Może tym czasem wersja anglo Ci się przyda.

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/OLYMPUS/E-30-_E

Dzięki.
Widziałem "to-to".
Oj będzie kłopot:oops:
Pozdrówka.

BartB
9.01.10, 20:25
Dziwna sprawa.

Chciałem napisać, że na polskiej stronie olympusa też jest tylko angielska (niemiecka, francuska, holenderska i jakaś jeszcze) instrukcja. Na wszelki wypadek wszedłem, żeby sobie to potwierdzić, patrzę - a tam nawet tych zagramanicznych nie ma... Czyżby wiewiórki z forum dały znać centrali? Może w najbliższych dniach doczekamy się i polskiego pdfa? :)

Amigo!
10.01.10, 17:35
Dziwna sprawa.

Chciałem napisać, że na polskiej stronie olympusa też jest tylko angielska (niemiecka, francuska, holenderska i jakaś jeszcze) instrukcja. Na wszelki wypadek wszedłem, żeby sobie to potwierdzić, patrzę - a tam nawet tych zagramanicznych nie ma... Czyżby wiewiórki z forum dały znać centrali? Może w najbliższych dniach doczekamy się i polskiego pdfa? :)

English, French, German, Romanian, Spanish są - jak były.
Polskiej - jak nie było tak nie ma :(

RadioErewan
10.01.10, 17:51
English, French, German, Romanian, Spanish są - jak były.
Polskiej - jak nie było tak nie ma :(

Ja pewnie mam na dysku albo w wysłanych, ale tylko wersję przed korektą.

Pozdrawiam

heniobe
11.01.10, 15:19
:grin:
Piękne dzięki "chłopaki". Myślał se ja, że może gdzie kto widział jakiegoś PDF-a do tej "maszynki".
Pewnie takich nie ma w "ludzkim języku" - a szkoda.
Jak mówicie, że taki intuicyjny - to może nie palnę jakiej pierdoły:wink:
Zanim nabędę - to może gdzie pożyczę?
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Mam to PL. jako .pdf ale nie wiem jak Ci to wysłać dość duże, prawie 11 MB. ? Może jako załącznik do e-maila ?

Iwo
11.01.10, 17:14
Mam to PL. jako .pdf ale nie wiem jak Ci to wysłać dość duże, prawie 11 MB. ? Może jako załącznik do e-maila ?
a może być podał admiralicji forum, ktora by to zamieściła w Olypedii... co szefostwo na to?

mowgli
13.01.10, 20:28
Mam to PL. jako .pdf ale nie wiem jak Ci to wysłać dość duże, prawie 11 MB. ? Może jako załącznik do e-maila ?Witam,jeżeli można to też poproszę i wyciągnę łapki za tym .pdf-em w naszym języku. Może kloca podzielić WinRar-em i po kawałku słać -chciaż ostatnio pobierałem RAW-a do konkursu i te 11MB jakoś przeszło :)

heniobe
13.01.10, 21:52
Witam,jeżeli można to też poproszę i wyciągnę łapki za tym .pdf-em w naszym języku. Może kloca podzielić WinRar-em i po kawałku słać -chciaż ostatnio pobierałem RAW-a do konkursu i te 11MB jakoś przeszło :)

Dwa dni temu poszło to i teraz pewnie dojdzie. Podaj mi e maila na PRV

RadioErewan
13.01.10, 21:57
a może być podał admiralicji forum, ktora by to zamieściła w Olypedii... co szefostwo na to?

Szefostwo ma dwa razy mniejszy plik (rozmiarem), ale z przed korekty... Więc tak zupełnie swobodnie to tym nie dysponuję.
Kto chciał, dostał.

Pozdrawiam

kilimandzaro
13.01.10, 22:47

Mogę jutro zeskanować, powinno mniej zajmować i z wysłaniem nie będzie problemu. 1 bit, LZW i będzie ok :) Chyba, że już nikt nie potrzebuje...

RadioErewan
13.01.10, 22:59
Mogę jutro zeskanować, powinno mniej zajmować i z wysłaniem nie będzie problemu. 1 bit, LZW i będzie ok :) Chyba, że już nikt nie potrzebuje...

Szkoda twojej pracy. Dokument istnieje w formie cyfrowej. Jutro jestem w Olku, to zwrócę im uwagę na braki.
Tu "pirata" powiesić nie można.

Pozdrawiam

kilimandzaro
14.01.10, 11:17
Szkoda twojej pracy. Dokument istnieje w formie cyfrowej. Jutro jestem w Olku, to zwrócę im uwagę na braki.
Tu "pirata" powiesić nie można.

Pozdrawiam

Ok, chciałam tylko pomóc. Pdf zawsze się przyda, ale nie ma jak oryginał. Pozdrawiam.

fidel_c
15.01.10, 10:16
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem e-30 (wcześniej e-500). Jedna z rzeczy jakie mi delikatnie przeszkadzają w tym body, to włączający się ekran lcd podczas np. zmiany iso, wb, sposobu pomiaru światła itd. Skoro jest dodatkowy wyświetlacz na górze korpusu no i wyświetlanie parametrów w wizjerze to po co ten tylny lcd wali mi ciągle po oczach? Nie wiecie, czy da się to jakoś wyłączyć?

Bodzip
15.01.10, 10:26
Nie wiecie, czy da się to jakoś wyłączyć?

weź go sobie odwróć i zamknij.... i po bólu :)

epicure
15.01.10, 12:12
Jedna z rzeczy jakie mi delikatnie przeszkadzają w tym body, to włączający się ekran lcd podczas np. zmiany iso, wb, sposobu pomiaru światła itd. Skoro jest dodatkowy wyświetlacz na górze korpusu no i wyświetlanie parametrów w wizjerze to po co ten tylny lcd wali mi ciągle po oczach? Nie wiecie, czy da się to jakoś wyłączyć?

Nie da się. To bezmyślna niedoróbka ze strony Olympusa. Odwróć ekran albo się przyzwyczaj.

fidel_c
15.01.10, 12:59
Odwracać ekran mogę sobie i owszem ale jak strzele fotkę, to potem z chęcią bym sobie ocenił jak wyszła, i co znowu mam go przekręcać? :(

Trochę to irytujące... Mogliby dodać jakąś poprawkę do firmware'u. Myślę, że nie tylko mi to przeszkadza.

epicure
15.01.10, 13:01
Ja stosuję metodę głębokich oddechów. Wtedy aż tak bardzo to nie wkurza ;) Właściwie nie jest to dla mnie uciążliwe. To tylko głupia niedoróbka.

fidel_c
15.01.10, 16:01
Ciekawa metoda. Muszę spróbować :)

Dotychczas stosowałem metodę artykułowania niecenzuralnych słów i też w pewnym stopniu mi pomagała ;)

Fot.Krzysiek
17.01.10, 00:28
A ja sie przyzwyczaiłem na poprzednim modelu E-510 zmieniac ustawienia na duzym LCD i tak mi zostało, teraz mam E-30 i na ten mały LCD w ogóle nie zagladam

dominius
19.01.10, 13:39
A ja sie przyzwyczaiłem na poprzednim modelu E-510 zmieniac ustawienia na duzym LCD i tak mi zostało, teraz mam E-30 i na ten mały LCD w ogóle nie zagladam

Przecież E-510 ma LCD 2,5" a E-30 2,7" czyli jest większy.

rumi
19.01.10, 13:47
chodziło mu raczej o ten na górze body :P

rodzyn
19.01.10, 13:47
chodzi o górny wyświetlacz tylko z parametrami (nie ma go w 510) - nie chodzi o LCD

and21
19.01.10, 15:38
Mam pytanie dotyczące formatu zdjęcia.
Czy komuś udało się zmienić format na np.3:2,używając wizjera?
W LV nie ma problemu ,ale normalnie( przy wyłączonym LV) fotka jest w standardowym formacie z gustownie zaznaczoną ramka 3:2.
Można to zmienić?

epicure
19.01.10, 18:28
Czy komuś udało się zmienić format na np.3:2,używając wizjera?

Nikomu się nie udało, bo ta opcja dostępna jest tylko w trybie LV.

af2l
19.01.10, 19:48
od dłuższego czasu przeglądam to forum i cały portal, ale dopiero teraz założyłem sobie konto.
od 2 lat posiadam e 410 z kompletem kitowych obiektywów, teraz chcę kupić e 30 wraz z 70-300, zastanawiam się czy aby skorzystać z promocji Olympusa nie potrzebuję osobnej faktury na każdy element. Wiem, że to dziwne ale różnie bywa.
Mam nadzieję, że będę zadowolony, póki co śni mi się po nocach ten zestaw :eek:

rodzyn
19.01.10, 19:58
Z tego co wiem : osobnej może nie, ale obiektyw nie może być tzw obiektywem kitowym ( stanowić kpl. z body), natomiast przy dwóch osobnych pozycjach na fakturze jak najbardziej promocja działa.
Pozdrawiam

epicure
19.01.10, 21:59
...zastanawiam się czy aby skorzystać z promocji Olympusa nie potrzebuję osobnej faktury na każdy element.

Nie, nie potrzebujesz. Może to być faktura za zakup kilku rzeczy.

BartB
19.01.10, 23:03
A skoro już jesteśmy przy promocjach - ile czekaliście na przysłanie lampy bądź gripa po zakupie E-30?
Wysyłaliście list z papierami do Niemiec jako polecony, czy zwykły?

Amigo!
19.01.10, 23:38
A skoro już jesteśmy przy promocjach - ile czekaliście na przysłanie lampy bądź gripa po zakupie E-30?

Wysłałem tzw priorytetem. Dwa tygodnie temu. Spokojnie czekam. Nie sądzę, żeby stało się szybciej niż w ciągu kolejnych dwóch tygodni. :)

Ziootek1971
19.01.10, 23:54

Ja wysłałem kwity do Niemiec poleconym. Zrobiłem to 30 grudnia i zaczynam się niepokoić (pewnie niepotrzebnie) kiedy grip znajdzie się w moich rękach...

af2l
20.01.10, 00:00
Dzięki za odpowiedzi,
Obiektyw chcę kupić osobno, więc tak jak myślałem nie będzie problemu z fakturą.
A tak teraz pomyślałem, czy wysyłać obydwa zgłoszenia w jednym liście, z jednym kserem faktury czy lepiej wysłać dwa listy? Dziwne pytania, wiem, ale nie korzystałem nigdy z takich promocji, a ja mam tak zawsze, że jeżeli mam coś dostać to zawsze jest pod górkę, więc wolę się przygotować :)

Bodzip
20.01.10, 08:13

Znając Pocztę Polską i zaginione przesyłki - wysłałem poleconym i czekam spokojnie. Na stronie rejestracji było napisane, aby interweniować dopiero po miesiącu. Czyli dla mnie termin wypada w okolicach 10 lutego.

fidel_c
20.01.10, 10:20
Ja wysłałem zwykły priorytet (nie polecony) 2 tygodnie temu i cierpliwie czekam :)

Co do tego poleconego, to nie wiem czy to dobry pomysł :( Korzystałem w tamtym roku z promocji na zwrot gotówki za zakupiony ZD 35mm i tam chcieli, żeby to był zwykły priorytet i zastrzegali, żeby nie wysyłać poleconym!

Może teraz jest inaczej, nie wiem?

rodzyn
20.01.10, 11:01
w regulaminie tej promocji nie znalazłem zastrzeżenia :
nie poleconym , ale fakt w poprzedniej było.

BartB
20.01.10, 11:23
Ziootek - ja też wysłałem polecony, i to jeszcze wcześniej - 28. grudnia.

Po odejściu od okienka naszła mnie refleksja, że adres, na który się adresowało list, dotyczył skrzynki pocztowej... Nie wiem, jak to jest z osbieraniem awiza ze skrzynki pocztowej. Tak, czy siak, bałbym się wysłać tą przesyłkę listem zwykłym w okresie okołoświątecznym naszą "kochaną" pocztą. Już raz mi fakturę w ten sposób zgubili :/

Dziś zadzwonię do serwisu i spróbuję zasięgnąć języka w tej sprawie. Trzy tygodnie, to nie w kij dmuchał...

grizz
20.01.10, 11:34
Dziś zadzwonię do serwisu i spróbuję zasięgnąć języka w tej sprawie. Trzy tygodnie, to nie w kij dmuchał...

Spokojnie, to okres świąteczny był. Urlopy i te sprawy. A pewnie też o świętach mieli znacznie większą ilość zgłoszeń.

szambonur
20.01.10, 14:50
ale koledzy nerwowi jesteście z tymi promocjami. Ja formularz za obiektyw wysłałem 20 listopada, do tej pory nie mam zwrotu. Kontaktowałem się z marketingiem i podobno nie wpisałem numeru konta, a to dziwne bo wydawało mi się że to było obowiązkowe pole. Na chwilę obecną nadal czekam...

Fot.Krzysiek
22.01.10, 23:04

Ja wysłałem potrzebne dokumenty 15 grudnia listem poleconym priorytetem i lampę kurier mi dostarczył w dniu wigilii :) czyli 24grudzień , az się zdziwiłem że tak szybko no i był miły prezent pod choinke ;)

:esystem:

irek50
22.01.10, 23:32
Kupując E-3 w okresie promocji list do Niemiec wysłałem ubezpieczony na 1000zł i wcale się nie martwiłem :) Promocyjny obiektyw ZD9-18mm doszedł w ciągu ok 10 dni...

Amigo!
22.01.10, 23:50
Właśnie dziś kurier dostarczył mi promocyjną FL36R. Czyli od wysłania listu (poleconego) minęło niespełna 2 tygodnie.

dominius
25.01.10, 10:47
Zamierzam kupić E-30 w czerwcu. Mam nadzieję,że jeszcze jakąś późniejszą promocją Olympus uraczy?:)

Pomijając oczywiste zalety E-30 nad E-510, którą posiadam aktualnie E-30 postanowiłem kupić ze względu na możliwość regulacji FF/BF. To jest funkcja, na którą czekałem. W E-510 "męczę się" z lekkim FF. Wiem, że można ta wadę skorygować wysyłając sprzęt do serwisu. Czytałem jednak,że problem występuje z kalibracją i nie koniecznie wykalibrowane body z onkretnym obiektywem będzie dobrze ostrzyć z innym.: / Dlatego możliwość kalibracji AF dla 20 różnych obiektywów jest dla mnie zbawieniem.

BartB
26.01.10, 17:09
Dla wszystkich zainteresowanych - dziś kurier dostarczył lampę :]

A w jaki sposób jest respektowana gwarancja? Czy lampa jest wtedy "podpięta" pod korpus, na który się ją uzyskało? Czy jeszcze inaczej?

BartB
27.01.10, 10:53
Odpowiem sam sobie, może ktoś z tego skorzysta - list z podziękowaniami, który dostało się od olympusa, robi za gwarancję :]
Ewentualnie można też powołać się na swoje dane w bazie olka, które gdzieś tam istnieją i serwis może je wyciągnąć, żeby zweryfikować.
Oczywiście gwarancja jest dwuletnia.

af2l
27.01.10, 12:35
Wczoraj zamówiłem E-30 w Fotojokerze, dzisiaj już niby jest w trakcie realizacji, ciekawe czy dojdzie do weekendu.
Po obmacaniu w sklepie tego body stwierdziłem, że jak dla mnie lepiej się nim będzie pracowało niż na moim dotychczasowym E-410.
Zobaczymy jak sprawdza się w akcji, dokupiłem do niego ZD 70-300. Teraz cierpliwie czekam :)

Ggrzesiek
27.01.10, 12:52
Witam

Ja mam pytanie odnośnie ekranu LCD. Czy jest szansa by na jego podstawie ocenić prawidłowość ekspozycji, czy bez histogramu ani rusz? Jak wygląda sprawa odwzorowania kolorów? Będę wdzięczny użytkownikom E-30 za kilka słów na ten temat.

Pozdrawiam

BartB
27.01.10, 14:17
Po obmacaniu w sklepie tego body stwierdziłem, że jak dla mnie lepiej się nim będzie pracowało niż na moim dotychczasowym E-410.

W trakcie czytania instrukcji do E-30 miałem korpus cały czas w łapie (bo inaczej się nie da, trzeba patrzeć na ekran i w instrukcję, i w ekran i w instrukcję, i pięć głębokich wdechów... nevermind; zmieniłem już sobie menu na english i mam spokój) i po kilku dniach takiego macania nie mogłem się odnaleźć z E-520 :)
Po tym doświadczeniu stwierdzam, że ergonomia E-30 jest wielka i polecam każdemu (jedyny zonk - mam za daleko do przycisku WB, ale to wina moich krótkich paluszków :/ ).
(nie, jest jeszcze drugi zonk - przycisk "kosz" znajduje się na totalnym pierdziszewie i trzeba zmienić chwyt, żeby go dosięgnąć. Ale po namyśle nie wiem, czy to wada, czy zaleta, after all...).

Ja mam pytanie odnośnie ekranu LCD. Czy jest szansa by na jego podstawie ocenić prawidłowość ekspozycji, czy bez histogramu ani rusz?

Nigdy nie oceniałem ostatecznej poprawności zdjęcia na podstawie LCD. Może u konkurencji wyświetlacze są tak wysokiej jakości, że można się o to pokusić, ale u wujka Olka, lepiej nie ufać. To znaczy: ja raczej nie ufam w 100%. I chyba na innym body byłoby podobnie. To kwestia podejścia, sądzę. Wolę zainwestować w drugą kartę pamięci, niż skasować zdjęcie, które na wyświetlaczu wyglądało nie tak, jak trzeba a w rzeczywistości nic mu nie było albo było do odratowania... Oczywiście, ewidentne poruszenia da się rozpoznać. Niech się wypowiedzą ci, którzy inaczej patrzą na tą sprawę

dominius
27.01.10, 20:16
Właśnie. Chciałbym usłyszeć od posiadacza E-30 czy się go dobrze w łapie trzyma. Dużo jest pozytywnych opinii, że 510tka dobrze leży w dłoni i nie wyślizguje się i trzyma się jak przyklejona. Jako posiadacz E-510 podzielam to w 100%. Nie jestem pewien ale E-520 chyba ma taki sam grip jak E-510? Jak tak to proszę o jakieś wypowiedzi czy grip E-30 tak dobrze pasuje do dłoni jak grip E-510/520?

Karol
27.01.10, 20:21
Właśnie. Chciałbym usłyszeć od posiadacza E-30 czy się go dobrze w łapie trzyma.

Co posiadacz to inna łapa i pewnie inna opinia. Musisz wyrobić sobie własną opinię np. biorąc go do ręki w sklepie. Ja z E-30 mam kontakt sporadyczny, dla mnie trzyma się wygodnie, znacznie lepiej niż E-510/520.

jolly_fh
27.01.10, 20:44
Wg mnie trzyma się o wiele lepiej niż E-510. Na początku tylko odczuwa się różnicę w wadze, ale po pewnym czasie zapomina się o tym. Mam małe dłonie, ale mimo to e-30 trzyma się bardzo wygodnie i biceps u prawej ręki mi się trochę zwiększył ;)

dominius
27.01.10, 21:44
Wg mnie trzyma się o wiele lepiej niż E-510. Na początku tylko odczuwa się różnicę w wadze, ale po pewnym czasie zapomina się o tym. Mam małe dłonie, ale mimo to e-30 trzyma się bardzo wygodnie i biceps u prawej ręki mi się trochę zwiększył ;)

No, to super. Własnie bałem się tego gripa. Bo dopasowania z E-510 do łapki nie oddał bym za żadne skarby:) Dzięki za konkretną odpowiedź.

BartB
27.01.10, 23:38
Grip E-520 ma gabaryty, do których moja dłoń idealnie pasuje. Po prostu szyty na miarę. Grip E-30 jest trochę dłuższy (w dół) i trochę głębszy, tak więc nie ma dla mnie żadnych problemów z utrzymaniem go, wygoda jest duża, również jeśli chodzi o dostęp do obu pokręteł.

Dodam, że swoje dłonie opisałbym, jako średniej wielkości.

epicure
28.01.10, 00:02
Na początku E-30 wydawał mi się ciężki. Byłem przyzwyczajony do lekkiego jak piórko E-410. Ale szybko się przyzwyczaiłem do wagi i teraz mam zupełnie inne odczucia - jak biorę do ręki jakąś lżejszą puszkę, to wydaje mi się za lekka :) Pod względem ergonomii trudno cokolwiek zarzucić.

Od jakieś czasu zauważam jeden drobny szczegół, który troszkę denerwuje. Klapka do slotów kart pamięci jest tandetnie plastikowa i trochę trzeszczy, kiedy ją się dotyka. A trudno jej nie dotykać, kiedy trzyma się aparat w dłoni. I przycisk WB trochę grzechocze, kiedy się go dotknie palcem (inne przyciski nie wydają żadnych odgłosów). U Was jest tak samo?

rumi
28.01.10, 00:04
tak klapka od miejsca przeznaczonego na karty trochę drażni .. ale co zrobić trzeba sie przyzwyczaić

Witt
28.01.10, 00:45
Tak jest, mam wrażenie, że po chwyceniu aparatu przesuwam klapkę z jej położenia spoczynkowego. Jakaś luźna jest...
Ale i tak go uwielbiam :)
Pozdr.

Ruff
28.01.10, 02:12
Wcześniej miałem 510 teraz mam 30 i uważam, że mimo iż 510 się superwygodnie trzymało to 30tka ergonomicznie jest jeszcze lepsza.
A luźność klapki slotów kart pamięci irytuje mnie chyba najbardziej w tym aparacie. Aparacik generalnie jest superdopracowany i taki jeden babol zrobili...

P.S.
Tez szybko musiałem zmienić język menu na english po tym jak włączyłem polskie :D

Bodzip
28.01.10, 07:53
Ja mam ciut inaczej - klapka od kart pamięci siedzi idealnie, natomiast podnoszona lampa błyskowa ma luz i się lekko "koliboce" :)
W starym E-400 wszystko było jakoś idealnie spasowane.

witia
28.01.10, 10:26
W moim jest wszystko GIT (tfu, tfu, tfu...) i oby tak dalej.
Na razie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
No i uczę się GO i uczę - może coś z tego będzie.
Chciałbym GO maksymalnie "wykorzystać" - póki nie przyjdzie do mnie jakaś"WENA TWÓRCZA":wink:
Pozdrówka.

BartB
28.01.10, 10:54
Klapka na początku też mnie denerwowała, ale teraz już nie zwracam na nią uwagi, zapomniałem o tym. Co do skrzypienia przycisku WB - ja tego nie mam...

dominius
28.01.10, 13:55
P.S.
Tez szybko musiałem zmienić język menu na english po tym jak włączyłem polskie :D

Co Wy tak z tym polskim menu? Jaki jest powód przełączania na EN? Źle przetłumaczone czy nie wszystkie funkcje są spolszczone?

grizz
28.01.10, 13:56
Co Wy tak z tym polskim menu? Jaki jest powód przełączania na EN? Źle przetłumaczone czy nie wszystkie funkcje są spolszczone?

Przyzwyczajenie ;)

heniobe
28.01.10, 14:05

Pisałem na ten temat kilka razy i naraziłem się paskudnie Szefostwu, z odbieraniem punktów włącznie, stałem się wrogiem publicznym Nr.1. Jak się nie chcesz naraźić to lepiej nie pytaj, weź do ręki "spolszczoną" instrukcję i zrozumiesz o co chodzi.

A nie mówiłem, nawet 5 minut nie minęło :

Ruff
28.01.10, 14:42

Nie wiem czy się nie narażę, ale prawda jest taka, że ja ni cholery nie mogłem się połapać za co niektóre funkcje odpowiadają, bo ich spolszczone nazwy były mylące. Ale to raczej niestety specyfika języka polskiego, który MSZ, bo językoznawca nie jestem, jest mało zwięzły, więc czasem trzeba trzema słowami opisywać to samo co w np. angielski opisuje się jednym...

Przyzwyczajenie ;)

Niestety nie przyzwyczajenie, bo w 510 - który był moim pierwszym aparatem w ogóle - też miałem po chwili kontaktu ustawiony angielski...

Ale może to ja jestem dziwny, bo na polskim PSie w ogóle nie mogę pracować...