Zobacz pełną wersję : Olympus E-30
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Byłem w sobotę w Tarnowskich Górach w fotozakupy.pl i człowiek ze sklepu mówił, że połowa stycznia dopiero.
Powiedział, że cena na 99% nie spadnie a może nawet wzrosnąć ponieważ wszystkood nowego roku ma iść do góry (to się jeszcze okaże).
Jeżeli ktoś faktycznie na już nie potrzebuje E-30 to najlepiej poczekać.
pozdr.
Sebastian_T
22.12.08, 12:27
Powiedział, że cena na 99% nie spadnie a może nawet wzrosnąć ponieważ wszystkood nowego roku ma iść do góry (to się jeszcze okaże).
We wszystkich sklepach tak mówią (przejdź się do dowolnego agd), żeby ludzie teraz brali, bo "po nowym roku pójdzie w górę". I za każdym razem okazuje się, że przed Świętami były najwyższe promocyjne ceny... ;-)
Aczkolwiek, czort wie, jak teraz z walutami będzie...
Fotozakupy są OK ale warto kupować towar, który ma w podpisie informację: "w magazynie".
Jesli jest "tydzień" czy nawet "do trzech dni" to i tak nie wiadomo, kiedy naprawdę dotrze.
E-30 jeszcze nie ma więc póki co to gdybanie :roll:
Na komparometrze w imaging-resource są już gotowe sample z E30, własnie sobie porównałem E30 z E3 na wysokich ISO. No i może nie ma bandingu, ale jakość w JPG (ostrość, ilość szczegółów i szum) zdecydowanie są na korzyść E3. W RAW ta sytuacja może wyglądać lepiej, choć nie jestem aż tak do końca pewien. Jedyne czego w RAW nie zauważyłem to banding. Żeby móc ocenić szum i szczegółowość w RAW musiałbym widzieć te same kadry z obydwu aparatów.
Żeby móc ocenić szum i szczegółowość w RAW musiałbym widzieć te same kadry z obydwu aparatów.
To masz szczęście, bo na imaging-resource są też do ściągnięcia rawy z E-3.
to super, dzięki epicure, nigdy tego tam nie szukałem
jakbyś był tak miły i podał jeszcze linkę, bo wszędzie tylko JPGi widzę :)
To masz szczęście, bo na imaging-resource są też do ściągnięcia rawy z E-3.
Jakby ktos udostepnil szybkiego FTPa to moge sie podzielic fotkami - RAW+Jpeg (ok 200MB ew. wszystkie jakie zrobilem ok 500MB).
Fotki ze sklepu, e30 (v1.0) z nowym 14-54; ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 2000, 2500 i 3200 jak sie nie myle.
PS. Za ok 8 godzin moge zaczac upload.
Fotki ze sklepu, e30 (v1.0) z nowym 14-54
Z jakiego sklepu jeśli można wiedzieć?
to super, dzięki epicure, nigdy tego tam nie szukałem
jakbyś był tak miły i podał jeszcze linkę, bo wszędzie tylko JPGi widzę :)
A masz leniwa bestio! :D
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3RAWINDEX.HTM
Daj >>tu<< (ftp://ftp.raw.fotosite.pl/)
login: fotki
hasło: fotki
http://raw.fotosite.pl/ #opis
Z jakiego sklepu jeśli można wiedzieć?
BicCamera :)
http://www.biccamera.com/
http://search.biccamera.com/pall/search/?s.q=e-30&s.ie=shift-jis&s.an=&x=0&y=0
no niestety, ale do E30 brak RAWIndexu, no i kiszka :(
A o to mi chodziło, do E3 RAWy widziałem
dzemski, ale w przy niektórych samplach E-30 masz linki do rawów.
niektórych, ale nie tych, które mnie aktualnie interesują
Nie zmienia to faktu, że JPG E30 wypada (wg mnie) słabiej od E3.
Do oceny szumu wystarczy to, co jest :)
Dzisiaj wrzuce pare Jpeg, a jutro postaram sie dac calosc.
ftp://ftp.raw.fotosite.pl/upload/Olympus_E-30_Zuiko_14_54II/
PC224697 ISO100
PC224699 ISO200
PC224701 ISO 400
PC224703 ISO800
PC224705 ISO800
PC224707 ISO1600
PC224709 ISO2500
PC224712 ISO3200
PC224714 ISO3200
Nie zmienia to faktu, że JPG E30 wypada (wg mnie) słabiej od E3.
Nie da się ukryć - wyraźnie słabiej (z powodu gradacji ustawionej na auto). Za to rawy moim zdaniem wyglądają lepiej w E-30.
No niestety CS3 odmawia otworzenia RAWów z E30, a RT otwiera, ale wyglądają masakrycznie (strasznie szumią), więc w pracy nie sprawdzę, OS mam w domq tylko.
Ja otwierałem w Olympus Masterze i tam wszystko bangla.
A mnie cena zwalila z nog - o ile to prawdziwa cena. Zwazywszy na zalozenia systemu bylem przekonany, ze cena nie przekroczy 3000zl, ale ponad 4000 to absolutny szok. Nie wiem czy firma probuje ratowac sie przed kryzysem czy marketingowcy poglupieli, cena E30 odpowiada cenie D300 czy 50D a przeciez zalozenia systemu 4/3 BYLY jasne - "dzieki mniejszym matrycom mniejsze a co za tym idzie tansze lustrzanki niz robi konkurencja". Rynek zapewne szybko zweryfikuje cene bo 4000zl za lustrzanke nieprofesjonalna w systemie 4/3 to nieporozumienie, zobaczymy co przyniesie czas.
pozdrawiam
A mnie cena zwalila z nog - o ile to prawdziwa cena. Zwazywszy na zalozenia systemu bylem przekonany, ze cena nie przekroczy 3000zl, ale ponad 4000 to absolutny szok. Nie wiem czy firma probuje ratowac sie przed kryzysem czy marketingowcy poglupieli, cena E30 odpowiada cenie D300 czy 50D a przeciez zalozenia systemu 4/3 BYLY jasne - "dzieki mniejszym matrycom mniejsze a co za tym idzie tansze lustrzanki niz robi konkurencja". Rynek zapewne szybko zweryfikuje cene bo 4000zl za lustrzanke nieprofesjonalna w systemie 4/3 to nieporozumienie, zobaczymy co przyniesie czas.
pozdrawiam
Rany, nie da się tego już czytać...
wyjasnij co masz na mysli, bo nie lapie a jesli nie masz nic do powiedzenia to po kiego sie w ogole odzywasz?
wyjasnij co masz na mysli, bo nie lapie a jesli nie masz nic do powiedzenia to po kiego sie w ogole odzywasz?
W tym jednym wątku ten sam temat był podnoszony już kilkakrotnie. Na dodatek ciągle są to gdybania o aparacie, którego nie można nawet kupić. Ileż można?
Też podzielam zdanie Dulaka, że Olek leci w kulki z tymi cenami. Po prostu na dawne czasy mniejsze matryce wychodziły o wiele taniej, teraz jak widać to nie ma różnicy w kosztach produkcji czy jest to 4/3 czy APS także nie mogą zejść z ceny.
Jakoś i mnie się odechciało. Po ochach i achach zje...ka za nieużyteczne ISOtysiącpięćsetstodziewięćset (C i N będą niedługo noktowizory montować w lustrzankach), potem za ekran (a canonowy Marek, to chyba na papierze ma podobny LCD - nie widziałem na żywca, nie twierdzę, że wiem najlepiej). Bo banding, bo to nie E-3, bo nie ma uszczelnień (źle/dobrze), bo lżejszy od E-3 (dobrze, bo źle cięższy od 520ki). Teraz cena...
Co do "małości" systemowych korpusów. Mam E-410, mam E-3. Jedno i drugie aparat i zdjęcia da się robić. Ja też boleję, że Olek nie robi takich "e-trójek" w korpusie E-4xx. Mógłby mieć być od nieszczęścia (szczęścia ?) mały grip.
E-30 nie ma na półkach i będziemy musieli na niego czekać przynajmniej miesiąc. Nie ma co psioczyć na cenę. Swoją 410kę z podwójnym kitem kupiłem rok temu w listopadzie. W grudniu ten zestaw był już 800zł tańszy (tyle spłacałem bankowi do września br). Mimo recesji na rynku lustrzanki z tzw. cropem będą spadać. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tzw. fulfrejm zagości pod strzechy, tak jak kiedyś DSLR. C i N jakoś trzymają ceny swoich poprzednich "flagowców" (np. D300) i jakoś nikt nie narzeka. Macie problemy z ceną E-30? Zainwestujcie w E-3 - to zacna pucha!
Lustrem z "cropem" nadal się będzie robić zdjęcia, a kto zda sobie z tego sprawę na pewno zainwestuje w E-30, D90, 50D (lub następne numerki z serii). Przykład - jeżeli jest inaczej, to wyrzućcie swoje E-1, E-330 i inny "badziew" ;)
Nie kłócić się, dać se po razie - Święta idą :D
PS. Chyba poprostu zleję ten wątek i poczekam na jakiś sympatycznieszy, np. "Moja przygoda z E-30" albo "Z E-30 pod ręką"
Cheers Misiaczki! Listy do Gwiazdki pisać, czy innego Mikołaja! :P
APARATU NIE MA W SKLEPACH!
Więc przestańcie pisać o cenach...
W tym jednym wątku ten sam temat był podnoszony już kilkakrotnie. Na dodatek ciągle są to gdybania o aparacie, którego nie można nawet kupić. Ileż można?
Nawet kilkudziesięciokrotnie.
Na temat ceny wylano tu już tony atramentu - tfu, bitów :grin:
Sprzętu jeszcze nie ma, a jak się pokaże to nie ma przymusu zakupu. Jak kiełbasa jest za droga to też jej nie kupię, chyba że jest tego warta, a właśnie chłopcy którzy się na tym znają sprawdzają RAW-y aby ocenić czy aparat wart jest grzechu, a tu po raz kolejny jakieś wtręty od bankierów :evil:
RadioErewan
22.12.08, 18:26
Ja z ciekawości poplotkowałem z osobami zorientowanymi lepiej. Aparat będzie w sklepach nie wcześniej jak w połowie stycznia, więc fotozakupy strasznie ściemniają.
Nie warto tez biadolić nad ceną, bo nie zapowiada się, by była aż tak wysoka. Dobrze poczekać te 3 tygodnie. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.
Pozdrawiam
Jakoś i mnie się odechciało. Po ochach i achach zje...ka za nieużyteczne ISOtysiącpięćsetstodziewięćset (C i N będą niedługo noktowizory montować w lustrzankach), potem za ekran (a canonowy Marek, to chyba na papierze ma podobny LCD - nie widziałem na żywca, nie twierdzę, że wiem najlepiej). Bo banding, bo to nie E-3, bo nie ma uszczelnień (źle/dobrze), bo lżejszy od E-3 (dobrze, bo źle cięższy od 520ki). Teraz cena...
Co do "małości" systemowych korpusów. Mam E-410, mam E-3. Jedno i drugie aparat i zdjęcia da się robić. Ja też boleję, że Olek nie robi takich "e-trójek" w korpusie E-4xx. Mógłby mieć być od nieszczęścia (szczęścia ?) mały grip.
E-30 nie ma na półkach i będziemy musieli na niego czekać przynajmniej miesiąc. Nie ma co psioczyć na cenę. Swoją 410kę z podwójnym kitem kupiłem rok temu w listopadzie. W grudniu ten zestaw był już 800zł tańszy (tyle spłacałem bankowi do września br). Mimo recesji na rynku lustrzanki z tzw. cropem będą spadać. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tzw. fulfrejm zagości pod strzechy, tak jak kiedyś DSLR. C i N jakoś trzymają ceny swoich poprzednich "flagowców" (np. D300) i jakoś nikt nie narzeka. Macie problemy z ceną E-30? Zainwestujcie w E-3 - to zacna pucha!
Lustrem z "cropem" nadal się będzie robić zdjęcia, a kto zda sobie z tego sprawę na pewno zainwestuje w E-30, D90, 50D (lub następne numerki z serii). Przykład - jeżeli jest inaczej, to wyrzućcie swoje E-1, E-330 i inny "badziew" ;)
Nie kłócić się, dać se po razie - Święta idą :D
PS. Chyba poprostu zleję ten wątek i poczekam na jakiś sympatycznieszy, np. "Moja przygoda z E-30" albo "Z E-30 pod ręką"
Cheers Misiaczki! Listy do Gwiazdki pisać, czy innego Mikołaja! :P
Popiram,popieram:grin:
Radku, a czy masz jakieś info co się stanie z ceną na E-3 po Nowym Roku jak się skończy promocja ? :)
RadioErewan
22.12.08, 18:34
Nie wiem, nie pytałem. Może jutro, jak będę pamiętać.
Pozdrawiam
W Niemczech już jest promocja na E-30, gdzie w cenie puszki jest FL50R+torba lub grip+torba. Myślę, że niedługo coś podobnego pojawi się w Polsce.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30436189
Pozdrawiam wszystkich malkontentów :)
W Niemczech już jest promocja na E-30, gdzie w cenie puszki jest FL50R+torba lub grip+torba. Myślę, że niedługo coś podobnego pojawi się w Polsce.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30436189
Pozdrawiam wszystkich malkontentów :)
to u nas też będzie... obecna promocja e-3 to też działania oly eu, anie opl
Uzupelnilem o RAWy;
ftp://ftp.raw.fotosite.pl/upload/Olympus_E-30_Zuiko_14_54II/
PC224697 ISO100
PC224699 ISO200
PC224701 ISO 400
PC224703 ISO800
PC224705 ISO800
PC224707 ISO1600
PC224709 ISO2500
PC224711 ISO2000
PC224712 ISO3200
PC224714 ISO3200
PC224723 ISO1600
PS. Niewiem czy bylo, nowy Lightroom 2.2 czyta juz ORFy z e30.
Jak ktoś jest niecierpliwy, to może już kupić E30 z Tajwanu (Taipei):
http://cgi.ebay.pl/NEW-RELEASED-Olympus-E-30-E30-Digital-SLR-Camera-4GB_W0QQitemZ120354801303QQcmdZViewItemQQptZDigita l_Cameras?hash=item120354801303&_trksid=p3286.m63.l1177
koszt: 1510 USD, tj. około 4 420,30 zł + 49 USD za przesyłkę do Polski.
Ja kupiłem obiektyw 50-200mm z Japonii i przyszedł do mnie po 5 dniach.
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1430
:)
Witt
Niedługo zakumasz :)
Niedługo zakumasz :)
A kiedy? Bo dalej nie wiem, o co chodziło z tym linkiem :)
A kiedy? Bo dalej nie wiem, o co chodziło z tym linkiem :)
Witt-aj w klubie.... :-)
Na DIWA Labs pojawiły się wyniki testu E-30:
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result_overview.epl?product=6613
Co sądzicie o poziomie szumów i rozpiętości tonalnej? :)
E tam, ja sie nie znam na tych wykresikach-pierdolnikach, ale do tej pory wszystko wskazywalo na to, ze jest niezle.
Zobaczymy jak bedzie w praktyce.
Piszący po angielsku rodak, pan Wrotniak dzieli sie on swoimi spostrzeżeniami na temat E-30.
link
http://www.wrotniak.net/photo/43/e30-pre.html
Inny artykuł bardzo rzetelnego i dokładnego testu. Zachęcam do przebrnięcia :-)
( uwaga dużo obrazków, po angielsku)
http://www.biofos.com/esystem/e30_tst.html
Mam dwa pytania odnośnie E-30.
1. Czy on obsługuje zdalne sterowanie lampami 36R i 50R ??
2. Czy pomiar punktowy odbywa się w punkcie AF który akurat wybraliśmy czy zawsze tym samym punktem środkowym ??
1. Czy on obsługuje zdalne sterowanie lampami 36R i 50R ??
Za http://olympusclub.pl/informacje-prasowe/olympusc-e-30.html
Bezprzewodowe sterowanie lampa błyskową
2. Czy pomiar punktowy odbywa się w punkcie AF który akurat wybraliśmy czy zawsze tym samym punktem środkowym ??
A czy któryś to ma ??
Pozdrawiam
A czy któryś to ma ??
Z konkurencji np. Nikony niektóre, a na pewno interesujący mnie D90 stąd pytanie.
Cytat z optyczne.pl:
"Punktowy (2% kadru, obszarze o średnicy 3.5mm) na środku wybranego punktu AF"
że jest na poziomie E-3, na iso 100 dalej E-400 jest lepsze (aparacik z września 2006 roku).
Y-dynamic range:
E-3 (10.31)
E-30 (10.24)
Za jakiś czas pewnie będzie na DXOMark i będzie można sobie popatrzeć jak wypada w tłumie lustrzanek....
Ciekawe, jaka jest dynamika dla różnych iso na rawach prosto z aparatu, a nie z powyciąganymi światłami i cieniami.
Ciekawe, jaka jest dynamika dla różnych iso na rawach prosto z aparatu, a nie z powyciąganymi światłami i cieniami.
Nie rozumiem tego zdania.
Nie rozumiem tego zdania.
Nie bardzo wiem, czego w nim nie rozumiesz, ale spróbuję wyjaśnić.
Te ponad 10 EV to może i jest, ale po rozjaśnieniu cieni i odzyskaniu świateł, nie wiadomo przy jakim stosunku sygnału do szumu. Wyciągając szczegóły z cieni zyskujemy na dynamice, ale pojawia się szum. Mnie interesuje, jak się przedstawia DR na zdjęciach prosto z aparatu, na których nic nie jest wyciągane, czyli przy największym możliwym stosunku sygnału do szumu. To pewnie będą wartości w okolicach 7-8 EV.
epicure: Koledze qbic chodzi o to, że z aparatu są jpegi (jako zdjęcie), a nie rawy :). Rawy zwykle są zmieniane w stosunku do jpg, a jeśli wywołamy raw tak jak jpg, to po co tracić na to czas? :) Raw jest po to, aby nim manipulować, a w jpg zmanipulowane już jest przez twórców algorytmu...
Raw nie jest taki sam, jak jpeg. Nawet nietknięty raw może mieć lepszą dynamikę od jpega (chociaż nie koniecznie), bo z reguły ma mniejszy kontrast i inną charakterystykę szumów, co wpływa na ilość szczegółów widocznych w cieniach. Czasami ta różnica wystarczy i nie muszę już nic z nim robić. Dlatego interesuje mnie, jak on będzie wyglądał, kiedy "nic z nim nie zrobię", a nie jak będzie wyglądał, kiedy zrobię z niego przemielonego przez soft jpega.
Nie wierzę w coś takiego jak "nietknięty Raw" :) --Ktoś go przecież ustawił... Porównania zawsze będą subiektywne --liczy się wynik i porównanie z innymi ...
Nietknięty na tyle, na ile pozwala mi wywoływarka. Teraz może być? :) Ewentualnie nietknięty w zakresie ekspozycji czy odzyskiwania świateł/cieni.
Rozumiem, ale te rawy podstępnie są coraz bardziej manipulowane. Kiedyś naiwnie sądziłem, że mają więcej wspólnego z sygnałem idącym z matrycy :)
To tym bardziej mnie interesuje, jak dobrze zostały zmanipulowane pod kątem DR :)
Raw nie jest taki sam, jak jpeg. Nawet nietknięty raw może mieć lepszą dynamikę od jpega (chociaż nie koniecznie)(...)
W ponktach będzie:
1.RAW ma większą dynamikę, bo to wynika z "pryncypiów"... Olkowe RAWy są 12 bitowe, JPG - 8 bitowe. Oznacza to że w jednym schodku gradacji JPGa może się zmieścić 16 schodków z RAWa!
W przypadku szczegółu obrazu który ma jasność zbliżoną do maksimum, ale jeszcze NIE maksymalną, kompresor JPG go "spłaszczy" do ostatniego 255-go schodka. Ten efekt optycznie zostanie odebrany jako wypalenie. W pliku RAW ten szczegół zostanie rozłożony na 16 schodków gradacji, co zostawia jeszcze pole do manipulacji.
2.Kompresja JPG źle radzi sobie z szumami i optycznie zwiększa ich widoczność. Wniosek taki, że jeśli ktoś zamierza użyć "aparatowych" JPGów to opłaca się włączyć odszumianie - degradacja zdjęcia wynikająca z kompresji będzie mniej złośliwa, pliki będą mniejsze, a ewentualnych RAWów i tak to nie narusza.
3.Jest prawie pewne że wszystkie foto-firmy w mniejszy lub większy sposób ingerują w RAWa, nie w sensie, że bity i tak muszą przejść przez procesor, ale w sensie dyskretnej, nieoficjalnej poprawy mankamentów obrazu ze swojego produktu.
Świetnie wytłumaczone. + do rep ode mnie.
Pozdrawiam
Świetnie wytłumaczone. + do rep ode mnie.
Pozdrawiam
Dzięki...:oops:
To jeszcze mały przykład co kompresor JPG robi ze szczegółami obrazu, które mu nie pasują do schematu kompresji... Poniżej powiększony fragment martwego, białego pixela z mojego starego A85. Widać tu wyraźnie na jaką ilość sąsiednich pixeli wpłynęła "nietypowa" białość tylko jednego z nich. To samo dzieje się z szumem, który ma przypadkową strukturę w stosunku do stałych elementów obrazu.
kevin: Czy nie nazbyt optymistycznie podałeś te schodki dla 12bit w stosunku do 8?
Nawet 16 bitowy plik jest tylko 2 razy większy od 8 bitowego (bez kompresji stratnej np psd)... Oczywiście kompresja JPG też robi swoje, ale wydaje mi się, że bardziej psuje kolory niż gradację...--pozdrawiam
-----------------
ps: Zgadzam się z Tobą, że JPG spłaszcza obraz --pozostaje kwestia ilościowa...Po obróbce w PS RAW>PSD>JPG nie widzę praktycznie spłaszczenia i takie pliki daję na laba, więc to chyba raczej słaby algorytm w aparacie jest winien, a nie tylko wada JPG...
czy dobrze rozumiem że E+30 ma tryb LV taki jak w mapłkach i widać na żywca jak ostrzy?
przepraszam za głupie pytanie ale LV użyłem w E-3 może 2 razy - właśnie dlatego że g...w nim widzę a jak coś chę zobaczyć to muszę wykonać zbędne czynności i trwa to za długo
czy dobrze rozumiem że E+30 ma tryb LV taki jak w mapłkach i widać na żywca jak ostrzy?
Tak, dokładnie - ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu na głównej matrycy, wszelkie FF/BFy odpadają... Jednak tylko z tymi szkłami:
AF oparty w pełni na detekcji kontrastu dostępny jest z nowymi obiektywami Olympus
ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu “pancake” oraz z nowym ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II.
Nie wiem czy będzie to dostępne np. dla ZD 50/2 albo 12-60 i innymi, chętnie bym się dowiedział...
Tak z ciekawości zapytam bo nie wiem, jaka różnica konstrukcyjna jest w szkłach które wspierają AF przez detekcje kontrastu od tych które nie wspierają tej funkcji?
o
tak, ma ;)
no właśnie, nie doczytałem o tym że nie wszystkie szkła...to lipa..
http://www.dpreview.com/news/0810/08100301_olympusinterview.asp
We'll start with a simple question that needs a clear answer: If a lens currently will not CD-AF focus on a camera such as the E-420, will it ever be able to focus on a Micro Four Thirds camera?
"As you know the current contrast detect AF capability is only available with a small number of lenses, but we are trying to make it possible with more lenses by changing the firmware. Within the next one or two years, one by one, we will try to install autofocus capability into the existing lenses."
So to clarify, if somebody already owns such a lens you will try to get that lens to focus on a Micro Four Thirds body?
"Yes, via firmare upgrades. We cannot guarantee for all lenses, but we will try, and we believe we should be able to do it for every lens."
Mr Terada confirmed that even with such firmware upgrades most older standard Four Thirds lenses should focus far more slowly than dedicated Micro Four Thirds lenses, but was keen to stress that "we can say to current users of Four Thirds cameras - you can keep your existing lenses for use with this system".
Strasznie to dziwne. Czyli co lupa musi dodatkowo robić oprócz tego co robi teraz?
Strasznie to dziwne. Czyli co lupa musi dodatkowo robić oprócz tego co robi teraz?
OIDP to kwestia tego, by szkło przekazywało nie tylko aktualne położenie, ale i poprzednie połozenie AFswoje
OIDP to kwestia tego, by szkło przekazywało nie tylko aktualne położenie, ale i poprzednie połozenie AFswoje
Ale poprzednie położenie jest zdeterminowane przez aparat, to tylko miałoby sens po przełączeniu z MF na AF, albo nie zrozumiałem o czym piszesz.
W ponktach będzie:
1.RAW ma większą dynamikę, bo to wynika z "pryncypiów"... Olkowe RAWy są 12 bitowe, JPG - 8 bitowe. Oznacza to że w jednym schodku gradacji JPGa może się zmieścić 16 schodków z RAWa!
W przypadku szczegółu obrazu który ma jasność zbliżoną do maksimum, ale jeszcze NIE maksymalną, kompresor JPG go "spłaszczy" do ostatniego 255-go schodka. Ten efekt optycznie zostanie odebrany jako wypalenie. W pliku RAW ten szczegół zostanie rozłożony na 16 schodków gradacji, co zostawia jeszcze pole do manipulacji.
Sory ale to akurat jest nieprawda.
12 bitowy raw zamieniany jest na 8 bitowy obraz (jpg czy tiff to nie ma znaczenia) za pomocą krzywej gamma (lub podobnej), która w uproszczeniu wynosi y = x ^ (1/2.4).
Tak więc pierwszych 16 "schodków" z RAWa zamieniane jest na 25 schodków z JPG ale 16 ostatnich schodków (od 4079 do 4095) zamienianych jest na zaledwie 0.42 schodka z JPG.
To akurat dobrze tłumaczy dlaczego szum, który szumi w RAWie tak samo niezależnie od mocy sygnału tak dobrze jest widziany w cieniach a prawie niewidoczny w jasnych partiach zdjęcia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki...:oops:
To jeszcze mały przykład co kompresor JPG robi ze szczegółami obrazu, które mu nie pasują do schematu kompresji...
To też nieprawda. To rozmycie pochodzi z interpolacji a ta czarna obówka wygląda na efekt wyostrania.
Podobny efekt byś otrzymał zapisując zdjęcie nie w JPG ale w TIFF nie kompresowanym
Witam.
Na dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=oly_e3%2Coly_e30%2Coly_e520&show=all) stoi, że:
wizjer w E-30:
Optical (Pentamirror, 98% coverage, 1.02x magnification).
wizjer E-3:
Optical (Pentaprism, 100% coverage, 1.15x magnification)
wizjer E-520:
Optical (Pentamirror, 95% coverage, 0.92x magnification)
Czyli że E-30 ma nie-pryzmatyczny, taki jak w E-520 ??
http://masterchong.com/v3/olympus/olympus-e30-iso100-iso3200-outdoor-sample-100-cropped-comparison.html
Pentamirror
Jeśli tak jest to znaczy, że jest ciemniejszy niż w E-3.
Badajcie to:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=786&add1=568&add2=704
Piszą, że E-520 ma celownik pentapryzmatyczny a E-3 i E-30 lustrzany.
To jak to w końcu jest ?
E-30 ma tej konstrukcji co w E-3 czy tej co w E-520 ?
Zestawienie promocji Olympusa:
http://www.partner.olympus.pl/promocje.html
Badajcie to:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=786&add1=568&add2=704
Piszą, że E-520 ma celownik pentapryzmatyczny a E-3 i E-30 lustrzany.
To jak to w końcu jest ?
E-30 ma tej konstrukcji co w E-3 czy tej co w E-520 ?
Napewno nie tej co e-3 - bo nawet sie tym reklamuja - pucha jest niższa.
Ale pryzmat czy lustra, to nie wiem.
W E-30 jest pewnie pryzmat. W tej klasie sprzętu chyba się wpycha luster - to jest raczej domena low-endów.
W E-30 jest pewnie pryzmat. W tej klasie sprzętu chyba się wpycha luster - to jest raczej domena low-endów.
Chyba jednak jest pryzmat (Pentaprism), tak przynajmniej rozumiem z tego tekstu:
"Another good news is that the finder may be smaller, but not dimmer (actually, it should be brighter) than in the E-3: as this promotional picture by Olympus shows, the new camera uses a real pentaprism rather than a "pentamirror" commonly applied in less expensive models (including those by Olympus). The coverage is 98% (linear), close to the 100% in the E-3 and clearly better than in other models.
(By the way, the same picture clearly shows that the E-30 still uses the light off the viewing screen for exposure metering.)"
http://www.wrotniak.net/photo/43/e30-pre.html
Moim zdaniem na optyczne.pl jest pomyłka w nazwie celowników --Powinno być "pentapryzmatyczny" dla E3 i najprawdopodobniej dla E-30 ... Jakieś lustrzane odbicie im się porobiło :)
Chyba jednak jest pryzmat (Pentaprism), tak przynajmniej rozumiem z tego tekstu:
Tak by wynikało z obrazka zamieszczonego na wspomnianej stronie.
http://www.wrotniak.net/photo/43/_img/oly/e30/e30-cut(0).t.jpg
Z dyskusją dot. konwersji RAW do JPG, przenieśliśmy się tu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15996
Przepraszam, za OT.
AF oparty w pełni na detekcji kontrastu dostępny jest z nowymi obiektywami Olympus
ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu “pancake” oraz z nowym ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II
Chciałem zwrócić uwagę na sformułowanie 'w pełni na detekcji kontrastu.' Dla korpusów E-420/520 wszystkie obiektywy mogą działać w trybie detekcji kontrastu, nawet te stare. Różnica tylko taka, że 'nie w pełni' tzn. tylko dla standardowych 3 punktów AF.
Pełny tryb pozwala na obsłużenie 11 punktów AF.
Mam E-520 i przyznam że ostrzenie z detekcją kontrastu ogromnie rozczarowuje. Tak sie ślimaczy że najgorsza małpka działa szybciej. Takie coś jest całkiem bezuzyteczne dla mnie.
Jednak w E-30 ma być b. szybkie ostrzenie w LV. Czy ktoś może to potwierdzić? Że jest mniej więcej tak szybkie jak w średnim kompakcie? A może dorównuje nawet do G1?
Jednak w E-30 ma być b. szybkie ostrzenie w LV. Czy ktoś może to potwierdzić?
Ja sądzę, że będzie równie powolne, co w poprzednich modelach. Potwierdzają to pierwsze recenzje.
Ja sądzę, że będzie równie powolne, co w poprzednich modelach. Potwierdzają to pierwsze recenzje.
Szkoda to wielka. Liczyłem, że będzie to AF z G1, co byłoby ogromnym plusem i wtedy nawet cena na start nie wydawała mi się taka wysoka (i jeszcze grip gratis). Cóż, marketing. Może w następnym modelu. I ciągle czekam na firmware do ZD12-60. W końcu skoro ma być sprzedawany jako "lepszy kit" z E-30, to głupio tak bez wsparcia AF w LV.
Pozdrawiam
:esystem2:
Z 14-54 II ostrzenie po kontraście dla mnie osobiście było wystarczające. Nie mam do czego porównać.
nie wiem czy było:)
http://www.biofos.com/esystem/e30_tst.html
Szkoda, że w nowym modelu E-30 Olympus nie wprowadził wyjścia HDMI do wyświetlania pokazu zdjęć bezpośrednio z aparatu na Plazmie czy LCD w wysokiej rozdzielczości.
Owszem, nie jest to coś, co przyczyniłoby się do „łapania” lepszych zdjęć. Byłaby to natomiast bardzo przyjemna funkcja przy przeglądaniu zdjęć.
Kilka dni temu byłem u znajomych, którzy pokazywali swoje zdjęcia z zimowego wyjazdu w góry bezpośrednio na TV (z D90). Wrażenia estetyczne bardzo przyjemne. Mi, amatorowi taka funkcja by się przydała. Szkoda.
takie malutkie porównanie ISO200:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img376.imageshack.us/img376/8342/iso200id3.png)
mam nadzieję, że to tylko egzemplarz przedprodukcyjny i w sklepowym będzie lepiej.
mam nadzieję, że to tylko egzemplarz przedprodukcyjny i w sklepowym będzie lepiej.
Takie same nadzieje były przy E-3 ze będzie lepiej, a nie było potem żadnej poprawy. To porównanie jpeg prosto z aparatu?
myślę, że to JPG z aparatu. Chociaż, na stronie jest też ORF o tej samej nazwie.
To było do przewidzenia że wraz ze wzrostem upakowania pikseli OLEK dalej będzie gonił z jakością obrazu w stronę kompaktów. Przy 15MPIX dojdzie do tego że w słoneczny dzień trzeba będzie dawać korekcję -1 żeby chmury nie były plamą a ISO powyżej 800 pozostanie w sferze marzeń.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img376.imageshack.us/img376/8342/iso200id3.png)
A zresampluj do tego samego rozmiaru...
A zresampluj do tego samego rozmiaru...
Oj.... to naprawdę zaszkodzi obrazowi, 12 - > 10 mpix przy tak niewielkiej różnicy wielkości zrobi się mydło. Jakbym miał narzędzia foto w pracy to bym sam to wywołał bo jakaś popelinę tu widzę.
Nie ma sensu porównywać jpegów, jeśli jeden był z gradacją auto, a drugi z normal.
To z E-30 ORF -> jpeg
http://overlay.no-ip.org/olyc/Clipboard01_e30_lrdemo_popelina.jpg
Brak jakiegokolwiek odszumiania, iso 200.
btw, do E-3 orfa na stronie nie ma wiec dobrego porównania się zrobić nie da.
Znaczy jest źle, czy dobrze? Nie wiem, czy to w ogóle najszczęśliwszy fragment, bo ściana za butelkami jest chropowata i może się to jawić jako parchatość generowanego obrazu. Chyba, że o ostrości mowa?
Znaczy jest źle, czy dobrze?
Bez tragedii, sampelek powyżej jest gorszy, bardzo skompresowany jpeg (?).
http://optyczne.pl/110.1-artyku%B3-Konferencja_prasowa_Olympusa_-_Wiosna_Lato_2009_Konferencja_prasowa_Olympusa_-_7_stycznia_2009_r.__Warszawa.html
Kilka sampli z E-30 + nowe lustro w tym roku :)
btw, do E-3 orfa na stronie nie ma wiec dobrego porównania się zrobić nie da.
Są i rawy: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3RAWINDEX.HTM
Są i rawy: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3RAWINDEX.HTM no to zaraz coś wysmażę
Ten oto gustowny obrazek przedstawia realne różnice w pracy matryc.
http://overlay.no-ip.org/olyc/compare_30vs3.jpg
Lol ktos na dpreview pokazał sample i się rozpoczął zbiorowy flaming i narzekanie.
W skrócie: The End is near.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=30589212&page=1 [achtung! gagatek zamontował w wątku sample full-size]
Olympus E-30 + Zuiko 9-18mm f4-5.6 test : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/minami/sets/72157611948171876/)
Lol ktos na dpreview pokazał sample i się rozpoczął zbiorowy flaming i narzekanie.
W skrócie: The End is near.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=30589212&page=1 [achtung! gagatek zamontował w wątku sample full-size]
W sumie śmiech na sali, dla mnie jakość z E-30 jest porównywalna z E-3 wiec jak komuś pasował tamten obraz to ten tez będzie...
właśnie qbic, ja praktycznie nie widzę różnicy w tym samplu. Jakość jest nieomal identyczna. Większa matryca jakość ta sama, a nie ma bandingu... to chyba jednak na plus trzeba zaliczyć
przy jakim ISO pojawia się banding w E-3?
Większa matryca jakość ta sama, a nie ma bandingu... to chyba jednak na plus trzeba zaliczyć
Brak uszczelnień na minus i się rekompensuje cały bilans :) Bo dla niektórych priorytetem jest odporność aparatu, dla innych matryca.
przy jakim ISO pojawia się banding w E-3?
Bodaj 1250, ale naprawde wk.rwic potrafi dopiero przy ISO1600.
Dobrze, ze ktos wymyslil promo na FL50R bo nie wiem jakbym np. na nocnym kuligu zdjecia robil. Znowu musialbym zbierac na D700 albo D300. :wink:
cóżeś kunia oślepił ?? :)
Brak uszczelnień na minus i się rekompensuje cały bilans :) Bo dla niektórych priorytetem jest odporność aparatu, dla innych matryca.
Ale w takim wypadku należy poczekać na E-x i go porównywać z E-3. Nie wypada tu porównywać aparatu z półki niżej, który z założenia ma nie być pancerny i szczelny. Natomiast śmiało można założyć, że matryca w wyższym modelu będzie ta sama i tu już o pewne porównanie można się pokusić, pamiętając przy tym, że w najwyższym modelu informacje z matrycy będą wycacane do granic możliwości. Na pewno gorzej nie będzie.
Pozdrawiam
Natomiast śmiało można założyć, że matryca w wyższym modelu będzie ta sama
To słabo by było. To nie jest jakość pro.
To słabo by było. To nie jest jakość pro.
Jakie są wyznaczniki obrazu jakości pro? Niskie szumy, duża rozpiętość tonalna, piękne kolory, ostrość żyleta? Pro jest "FF"? "FF" raczej jak w D3, czy jak w A900? A może pro mała GO? Czy pro jak największa GO do pro-makro? A może ogólnie pro korpus, gdzie pro to szczelność/odporność korpusu? Pro mobilność? Pro szybkostrzelność? Jakie pro komu potrzebne? Pro D3, Pro H3DII, Pro E-3?
Wg mnie trzeba szerzej patrzeć na "pro" niż tylko przez pryzmat szumów na wyższych czułościach. I niech każdy dobierze sprzęt pro do swoich pro-potrzeb.
Jeden ma pro ciężarówkę, drugi pro limuzynę, trzeci pro 4x4, czwarty pro mały miejski. Każdemu wedle potrzeb. Nikt tu nie jest mniej lub bardziej pro. Każdy ma dostosowane pro do swoich pro-potrzeb. W fotografii jest tylko jeden słuszny wzór pro? Czy też można sobie wybrać co komu najpotrzebniejsze?
Jakie są wyznaczniki obrazu jakości pro? Niskie szumy, duża rozpiętość tonalna, piękne kolory, ostrość żyleta? Pro jest "FF"? "FF" raczej jak w D3, czy jak w A900? A może pro mała GO? Czy pro jak największa GO do pro-makro? A może ogólnie pro korpus, gdzie pro to szczelność/odporność korpusu? Pro mobilność? Pro szybkostrzelność? Jakie pro komu potrzebne? Pro D3, Pro H3DII, Pro E-3?
Wg mnie trzeba szerzej patrzeć na "pro" niż tylko przez pryzmat szumów na wyższych czułościach. I niech każdy dobierze sprzęt pro do swoich pro-potrzeb.
Jeden ma pro ciężarówkę, drugi pro limuzynę, trzeci pro 4x4, czwarty pro mały miejski. Każdemu wedle potrzeb. Nikt tu nie jest mniej lub bardziej pro. Każdy ma dostosowane pro do swoich pro-potrzeb. W fotografii jest tylko jeden słuszny wzór pro? Czy też można sobie wybrać co komu najpotrzebniejsze?
Pro to taki aparat który przynosi kasę ze zdjęć czyli dla mojego kumpla np. E-500.
Nie ważne co,
byle miało w nazwie pro
Nie ważne co,
byle miało w nazwie pro
to tylko u Fuji ;)
Co to jest jakość PRO? To dosyć względne, mogę tylko powiedzieć o sobie, jak nowy aparat nie łapie się w pierwsza 20tke w DXOmark to ignoruje go jako sprzęt który mogę kupić - bo kupno takiego aparatu dla mnie oznacza rozczarowania i stracone nerwy.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor
Oczywiście jest druga strona medalu, świetne zdjęcia można robić aparatem za 200 zł, ale to nie dla mnie, być może to zboczenie, ale lubię jak zdjęcia które robię nawet jak nie przedstawiają wartości artystycznej lub dokumentalnej posiadają wysoka jakość.
to tylko u Fuji ;)
Fuji to już tylko legenda, jak nie wyskoczą z czymś nowym to zostali w tyle za FF (mowie o DSLR).
A może ogólnie pro korpus, gdzie pro to szczelność/odporność korpusu? Pro mobilność? Pro szybkostrzelność? Jakie pro komu potrzebne? Pro D3, Pro H3DII, Pro E-3?
Oczywiscie częściowo masz racje, pewnie jak każdy dyskutant posiadający fragment prawdy, jednak głupio gdy twój sprzęt PRO odstaje jakością obrazu i nie dorównuje APS-C u konkurencji. Jak zwykle dorzucę to co zawsze - ze mi chodzi o pro na niskich czulosciach ;)
W sumie od momentu jak napisałem słówko PRO rozmowa nie dotyczy E-30, spory OT (zgłoszone do splita lub do kosza).
Fuji to już tylko legenda, jak nie wyskoczą z czymś nowym to zostali w tyle za FF (mowie o DSLR).
nie zczaiłeś żartu ;)
nie zczaiłeś żartu ;)
No popatrz.... żeby nie zczaić tego ewidentnego żarciku należałoby mieć IQ poniżej 100, albo pow 2 promila
Prawda jest taka że jak umiemy sobie w główce ułożyć odpowiednio pewne sprawy to kupując sprzęt z dwuletnią karencją technologiczną jesteśmy do przodu grube tysiące a że niektórzy (w tym ja) nie lubią kupując taniej dostawać gorszego wykonania to stąd w naszych torbach Olek a zwłaszcza E-3.
no właśnie, nie doczytałem o tym że nie wszystkie szkła...to lipa..
Mi E-330 ostrzy LV z wszytskim szkłami:)
Prawda jest taka że jak umiemy sobie w główce ułożyć odpowiednio pewne sprawy to kupując sprzęt z dwuletnią karencją technologiczną jesteśmy do przodu grube tysiące a że niektórzy (w tym ja) nie lubią kupując taniej dostawać gorszego wykonania to stąd w naszych torbach Olek a zwłaszcza E-3.
Powiewa absolutem (nie mylić z wódką), czyli brakiem relatywizmu w tej wypowiedzi, ale dobrze ze jesteś zadowolony, to chyba najważniejsze.
Powiewa absolutem (nie mylić z wódką), czyli brakiem relatywizmu w tej wypowiedzi, ale dobrze ze jesteś zadowolony, to chyba najważniejsze.
W moim wypadku przemyślaną decyzję poparłem zakupem, nie powiem bo po drodze miałem kilka dylematów związanych z tym czy dobrze zrobiłem ale dziś wiem że gdzie indziej nie było by dużo lepiej a w perspektywie duuużo drożej. Wiem to bo mam możliwość potestowania tego czy owego, jak zobaczyłem co dosteję od D300 + lampa za 5500 a co dostaję od Olka + lampa za 3700 to Bozi podziękowałem że mnie rozsądkiem natchnęła bo dzięki temu mam za free 50mm. I żeby było jasne, wcale nie uważam że Olek w tym zestawieniu jest lepszy ale nie jest też dużo gorszy i ma zdecydowanie lepszy stosunek ceny do jakości.
Co zaś się tyczy E-30 czy nawet E-X, kto się cudów spodziewa ten sam się nakręca w złą stronę.
Aparat PRO to taki, wraz z zakupem którego dostaje się do ręki dożywotni kontrakt do agencji prasowej/agencji reklamowej/studia fotograficznego. A wszystkie inne aparaciki to zabawki na poziomie młotka. Faktem jednak pozostaje, że np. takie gwoździe to łatwiej wbijać młotkiem stalowym, a nie gumowym, dlatego wielu dobiera narzędzia wg. swoich potrzeb.
I co z tego, że ktoś mi powie, że mam szumiący aparat, skoro zdjęcia które nim robię mi pasują. Co z tego, gdy mi ktoś powie, że mam aparat pro, podczas gdy przemoknie mi on w pierwszym większym deszczu i nie spełni mojej wizji artystycznej. Ludzie sobie sami wyznaczają limity, a to, że mamy takie czasy, że w każdym elektronicznym gadżecie musi być absolutnie wszystko, to inna strona medalu.
Co zaś się tyczy E-30 czy nawet E-X, kto się cudów spodziewa ten sam się nakręca w złą stronę.
Dyskusja poszła w złą stronę, ja się cudów nie spodziewałem i uważam rezultaty za przyzwoite , podobne do E-3, a cale PRO to zupełnie inna historia.
No właśnie dla każdego PRO będzie to zupełnie inna rzecz, choć wszyscy myślą ogólnie tak samo.
Co w domyśle oznacza że PRO = najlepsze.... :)
Dlatego znajduje się ciągle tyle malkontentów....
Przypuszczam że znajdą się i tacy dla których D3 nie będzie PRO :),.
Dla nich średni czy wielki format to jest to itd itd :)
W drugą stronę dla większości moich znajomych ja mam profesjonalny aparat, bo oni nie wyszli poza kompakty.
pierwszy polski test
http://fotopolis.pl/index.php?n=8314
miałem nadzieje, że z tym e30 coś radykalnie poprawi w kwestii wysokich ISO, które dość często są mi potrzebne, ale w porównaniu do (na dodatek tańszego) D90 nadal lipa więc będzie trzeba się eksmitować z OlySystemu - szkoda mi tylko ZD50/2...
będę jeszcze śledził inne testy, ale raczej zdecydowanie odmiennych wyników się nie spodziewam...
Ciekawe, iso 100 jest wyraźnie lepsze od 200 na tych samplach.
Ciekawe, iso 100 jest wyraźnie lepsze od 200 na tych samplach.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=6 - porównując do e-520 nie widać dużej różnicy, praktycznie to samo tylko bez bandingu.
Wy naprawdę tak się podniecacie tymi jpegami?
Wy naprawdę tak się podniecacie tymi jpegami?
Raczej słabo z podnieceniem, tam są tylko kwadraty.
Ale dynamika niezła... Powiem tak że ja widzę mały kroczek do przodu. Całe szczęście że Olek nie poszedł w stronę postępu polegającego jedynie na np. dodaniu filmowania i dołożeniu mega wyświetlacza. Mnie natomiast niepokoi tylko ta druga tegoroczna lustrzanka. To pewnie będzie bardziej dopracowane E-30 w puszcze E-3 a chciało by się wreszcie jakiegoś autentycznego "rozepchania" wśród modeli. Nie oczekuję puchy za 20k ale niech to będzie taki Olkowy 5d czy D700 systemu 4/3...
Nie oczekuję puchy za 20k ale niech to będzie taki Olkowy 5d czy D700 systemu 4/3...
A co, jeżeli to będzie E-xxx ;-)
Dlaczego większość zakłada, że to ma być następca E-3?
Ciekawe kiedy zaczną dodawać takie LCD jak ma konkurencja. Wszyscy już maja "telewizorki" tylko u nas kiszka ;/ Niby nie jest to tak istotne ale lepiej mieć dobry LCD niż nie ^^
A co, jeżeli to będzie E-xxx ;-)
Dlaczego większość zakłada, że to ma być następca E-3?
sorki za OT
I bardzo dobrze żeby tak było - nowy mały, tani aparat walczący z konkurencją na najniższej półce jest IMHO obecnie najbardziej potrzebny Olympusowi. E-420/520 już są od pewnego czasu na rynku a one już były odgrzane. To fajne konstrukcje ale przydałaby się im nuta ulepszeń rodem z E-3/E-30. Takie czasy, konkurencja duża, na przyszłość najlepiej rokuje dobra sprzedaż na półce Entry Level...
Taki E-430 ze stabilizacją matrycy, minimalnie większym wizjerem i 5/7 punktami AF byłby nie do pokonania w swojej klasie.
E-xxx zamiast E-x oznacza brak ambicji, brak budżetu, ogólną impotencję sprzętowo technologiczną.... istnienie optyki za 5k PLN w gore nie ma wtedy żadnego uzasadnienia.
Nie sadze żeby Olympus odpuścił E-x bo wtedy to będzie wyraźny sygnał braku przyszłości.
Dokładnie. W materii małego ma lada moment pokazać się m4/3.
E-xxx zamiast E-x
Dlaczego zamiast? System powinien być w miarę kompletny, jedno nie wyklucza drugiego. Miałem jaszcze coś napisać ale rozpoczynanie kolejnego flejma, który skończy się zapewne rozważaniach o FF ;-) nie bardzo ma sens...
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-30-body-.html
cena spada a jeszcze aparatu nie ma ;)
kalafiorek
11.01.09, 12:17
I dobrze :D Niech spada ^^
Co do testu z fotopolis... Dziwnie te zdjęcia wyglądają... Mój E-510 nie szumi tak bardzo na ISO 100 czy ISO 200... Za to w wyższych iso jest lepiej... No ale itak jeszcze trochę będę musiałą poczekać, zanim tę puszkę złapię w rączki :D
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-30-body-.html
cena spada a jeszcze aparatu nie ma ;)
E-30 tańszy niż E-3 ... masakra ...
Myślałem o zmianie body na E-3 ale takie zawirowania i skoki cen skłaniaja do wsztrzymania sie z wydatkami ;)
No i prawidłowo, E-3 jest sprzętem z wyższej półki. :roll:
Mówiłem - rynek wyreguluje cenę startową. Podejrzewam, że w dniu pojawienia się na półkach będzie dostępny o tą stówkę, czy dwie taniej (o ile nie spadnie do rozsądniejszej ceny). Enyłej, nie wiem, czy to było - dość zabawny test (to za duże słowo ;) ) na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=p64hlO3fpkM&feature=channel_page
Gość trochę mamrocze i jak wspomina na początku - nie jest profesjonalistą w kwestii testów. Zabawne toto :D
Pozdrawiam
Mówiłem - rynek wyreguluje cenę startową. Podejrzewam, że w dniu pojawienia s...
Gość trochę mamrocze i jak wspomina na początku - nie jest profesjonalistą w kwestii testów. Zabawne toto :D
Pozdrawiam
Eee... mamrocze przez pięć minut powtarzając znane już specyfikacje. Z organoleptycznego porównania z e-3oo (nie wiedziałem że do tego pasuje grip) i e-510 też lipa bo za ciemno i za szybko nimi wymachuje.
Lepiej niech zainwestuje w logopedę ;p.
Syd Barrett
11.01.09, 20:01
http://www.youtube.com/watch?v=p64hlO3fpkM&feature=channel_pagePozdrawiam
"200 flashes" :D zabawny kolo :-)
...a tutaj wymiana zdań (na gołe klaty) pomiędzy Optycznymi, a naszym lokalnym OlyTalibem ;). Poszło o DR nowej puszki, przedstawiony w teście fotopolis.pl. Endżoj!
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4922&postdays=0&postorder=asc&start=165
Walczyłem jak lew ale tam jak sępy mnie obskoczyli...
Spokojnie GoOrange, zaczekajmy jak sami przetestują "jedynie słusznymi" metodami.
Osobiście wolę "milczące" poczucie wyższości, niż wcześniej oplute "a nie mówiłem". :cool:
Co do DR na optycznych to bardziej odpowiada mi sposób w jaki pokazują to na dpreview.com, jakoś lepiej przemawia do mnie i od razu wiem jak jest na tle innych konstrukcji.
Na optycznych rzeczywiście ciężko się żyje ze względu na forumowy taliban zwłaszcza canonowy ale trzeba przyznać, że wzięli sie ostro za testowanie obiektywów ZD co sie chwali.
Spokojnie GoOrange, zaczekajmy jak sami przetestują "jedynie słusznymi" metodami.
Osobiście wolę "milczące" poczucie wyższości, niż wcześniej oplute "a nie mówiłem". :cool:
Co do DR na optycznych to bardziej odpowiada mi sposób w jaki pokazują to na dpreview.com, jakoś lepiej przemawia do mnie i od razu wiem jak jest na tle innych konstrukcji.
Na optycznych rzeczywiście ciężko się żyje ze względu na forumowy taliban zwłaszcza canonowy ale trzeba przyznać, że wzięli sie ostro za testowanie obiektywów ZD co sie chwali.
Jeżeli chodzi o "nasząnowąjedyniesłusznąpuszkę", to podejrzewam, że chociażby w kwestii DR i szumów dostanie mu się nie raz. I to nie tylko od optycznych. Cóż - wielkość matrycy+matematyka=fizyki nie oszukasz :D
Jeżeli chodzi o testy DP vs Optyczni, to wydaje mi się, że ci pierwsi potrafią podejść do wszelakich testów z większym dystansem. Nazwy zaczynające się na C, N, a ostatnio nawet na S nie powodują u nich efektu "żółtych majtek" (i nie, nie pieje tutaj do tzw. zafarbów w nowych nikonach :D :D).
Co do lustrzanek testowanych na optyczne.pl - ostatnio sporo kontrowersji wywołał test Canona 1Ds mkIII. Niby ergonomia gorsza niż u Nikona, a wynik lepszy...
...no i ten brak stabilizacji w korpusie* :D :D :D
Myślę, że jak już E-30ka wyjdzie w dobrej cenie, to będzie mogła sobie pokonkurować np. z Nikonem D90. Swoim ISO go nie pobije, ale AFem może zagiąć.
Pozdrawiam
(*o LCD z "punktami" niczym w budżetowym Olku nie wspomnę ;) )
Dobra wiadomość dla czekających na tą puszkę. Action zaplanował na jutro jej posiadanie w swojej ofercie.
Walczyłem jak lew ale tam jak sępy mnie obskoczyli...
Widziałem jak walczyłeś, fakt widać że towarzystwo przesiąknięte innymi systemami.
Widać, że Olka traktują w niektórych przypadkach jako dno i tylko C i N jest super.
pozdr.
C i N to dno , a tylko Oly jest super
Ja też jestem za Olkiem :-)
marcinpolniak
14.01.09, 23:43
Ja bym się wstrzymał z takimi radykalnymi opiniami. Każdy system ma coś do zaoferowania i nie warto się przekrzykiwać. Zaczyna się wtedy dyskusja w stylu "białe jest lepsze od czarnego bo jest białe...". Po prostu zalatuje dziecinadą. Co do E-30... Poczekam na jakieś konkretne testy. Jakoś nie opanowało mnie szczególne podniecenie nową puszką.
dog_master
15.01.09, 00:38
Ah tam, dajcie sobie siana z tą "walką" ;) Pokażcie jakieś fajne zdjęcia z O, to właściwiele N/C/etc zbledną od razu ;) Po zdjęciach dobrego fotografa się poznaje...
Ah tam, dajcie sobie siana z tą "walką" ;) Pokażcie jakieś fajne zdjęcia z O, to właściwiele N/C/etc zbledną od razu ;) Po zdjęciach dobrego fotografa się poznaje...
A nie po sprzęcie? :D
dog_master
15.01.09, 02:24
Coś mi się wydaje, że niektórzy faktycznie tak... :roll:
Coś mi się wydaje, że niektórzy faktycznie tak... :roll:
Prawda?
Gdy zacząlem wstawiać do galerii fotki zrobione Nikonem to miałem tam kilka komentarzy w stylu:
- Czym to zrobione? Pokaż exif! To nie Olympus!
Cos w tym jest ;)
PS
Cyba znowu OT, sorki :oops:
15 stycznia 2009 - E30 dostępne w sprzedaży!!!
I już jest .
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8855s
jak pisałem, wczoraj mogłem wyjść z nim w torbie z Cyfrowe.pl.
Czy wiecie gdzie w Poznaniu można pomacać? Może w jakiejś sieci już trafiły na półki?
Stoje przed dylematem, poniewaz mam 520,do ktorej mam caly sprzet do fotografii pododnej a juz dostrzegam pewne ograniczenia tego aparatu....-). Do podwodnej zostawie 520. Stwierdzilem ze skoro juz zainwestowalem w obiektywy to nie bede zmienial marki. Natomiast do fotografii na sucho chcialbym podejsc schodek do gory. Poczytalem troche recenzji i wychodzi mi ze chyba lepiej kupic e-30. Chcialbym zapytac Was o zdanie na ten temat. Cena podobna, na odpornosci na zachlapania mi nie zalezy i to E-3 ze pstryka wiecej zdjec w trybie ciaglym tez do mnie nie przemawia. Fajnie wygladaja w E-30 filtry artystyczne zeby na poczatek bylo latwiej w eksperymentowaniu...
juz dostrzegam pewne ograniczenia tego aparatu
Konkretnie jakie? Jeśli matryca, to poczekaj na następcę e-30 (może tam będzie lepiej, bo na razie przepaści nie widzę), a tymczasem dopracuj szklarnię. Jeśli AF albo wizjer ci przeszkadzają, to faktycznie e-30 może być lepszy. A filtry artystyczne: pobaw się jakimś programem graficznym, wyjdzie taniej, nawet GIMP ma takie (i do tego ma taką fajną opcję cofnij ;) ).
Konkretnie jakie? Jeśli matryca, to poczekaj na następcę e-30 (może tam będzie lepiej, bo na razie przepaści nie widzę), a tymczasem dopracuj szklarnię. Jeśli AF albo wizjer ci przeszkadzają, to faktycznie e-30 może być lepszy. A filtry artystyczne: pobaw się jakimś programem graficznym, wyjdzie taniej, nawet GIMP ma takie (i do tego ma taką fajną opcję cofnij ;) ).
Nie mialem 520 ale przez pewien czas uzywalem 410 w obudowie olympusa, maly wizjer to glowny problem, meczarnia straszna pod woda a parametry ktore pokazuje to trzeba juz dooooobrze sie przygladac aby cos zobaczyc, LV raczej malo uzyteczny pod woda zbyt dlugo ostrzy i myli sie jak chol....., AF (det.fazy) przy slabej widocznosci tez lubil pobladzic ale z tym jeszcze dalo sie zyc, co do jakosci zdjec - jak juz udalo sie cos zobzczyc w wizjerze- to na moje dzisiejsze potrzeby ok, lecz robienie zdjec pod woda tym aparatem to dla mnie dosc duza loteria, biorac pod uwage moje doswiadczenie fotograficzne pod woda tj. troche lepiej niz poczatkujacy. E30 zapowiada sie duzo lepiej duzy wizjer i szybki LV- zobaczymy. Ale mysle ze taki micro to strzal w 10 dla nurkow pod warunkiem ze AF bedzie szybki.
sewer10 chciał pod wodą nadal używać e-520. (do niego pewnie ma obudowę podwodną)
Uprzejmie donoszę, że widziałem E-30 w Kraku na Sławkowskiej. Nie macałem ;p.
Jest większy niż myślałem.
dog_master
17.01.09, 00:52
Noo wielkością to taka ciut niższa E-Trójka ;) Właśnie fajnie :)
Uprzejmie donoszę, że widziałem E-30 w Kraku na Sławkowskiej. Nie macałem ;p.
Jest większy niż myślałem.
W Fotopanoramie?? Bo bym sobie z ciekawości poszedł pooglądać :)
Przechodziłem w meria markt w Radomiu i pomacałem e-30, świetny aparat i zaczynam się zastanawiać nad zakupem, ale czy E-3 też ma takie małe pola AF? - odniosłem wrażenie że te kwadraciki takie malutkie jakieś...
Przechodziłem w meria markt w Radomiu i pomacałem e-30, świetny aparat i zaczynam się zastanawiać nad zakupem, ale czy E-3 też ma takie małe pola AF? - odniosłem wrażenie że te kwadraciki takie malutkie jakieś...
To raczej zaleta :D
Tylko, ze i tak pola AF zazwyczaj nie pokrywają sie z tym co jest w wizjerze :D
Kurcze nie wiem jak jest w E-30 ale w E-3 dla mnie "kwadraciki" AF są duże. Może to kwestia wizjera, który jest mniejszy niż w E-3.
pozdr.
Cześć, ktoś z Was wspominał o słabym iso 100 w E-30. Szumy w cieniach itp. Posłuchajcie tego gościa:
301 Moved Permanently (http://pl.youtube.com/watch?v=lvegHdFcF6c&feature=related)
Review jest delikatnie mówiąc "cienkie", ale posłuchajcie ostatnich 30 sekund.
Gościu mówi, że podstawowym dla E-30 jest iso 200 jak w cropowych Nikonach.
Hmm, jeśli to prawda, to znaczy, że 100 jest "sztuczne" i może dlatego słabsze.
Ze specyfikacji:
Czułość
Auto ISO 200 - 3200 (możliwość dostosowania, domyślnie ISO 200 - 800)
Manualnie ISO 100 - 3200 Zmiana ISO co 1/3 EV oraz co 1 EV
:wink:
Ale PROMOCJA - 3900 za body???????????
Pozdrówka.
Witam,
właśnie dotarł do mnie E-30 i jestem pod wrażeniem! :grin: W porównaniu z E-520 nawet laik, jakim jestem, zauważa różnicę w szybkości ostrzenia i te 11 punktów ostrości, lepszy moim zdaniem sposób włączania aparatu...aparat bardzo mi się podoba !!! Na razie jestem na etapie czytania instrukcji i zapoznawania się z nowym nabytkiem[ pracuję dziś, więc nie mam możliwości przetestowania go w inny sposób] Parę przycisków jest w innym miejscu, kwestia przyzwyczajenia się. Myślę, że to bardzo dobry zakup dla amatora [ pomimo promocji z E-3, odstrasza mnie brak "wspomagajacych" trybów tematycznych i wieksza waga E-3,].
Nie mogę doczekać się końca pracy i wypróbowania nabytku w terenie :wink:
Pozdrawiam,
No to czekamy na pierwsze zdjęcia. Gratuluję zakupu (i odwagi :twisted:)
Ale PROMOCJA - 3900 za body???????????
Pozdrówka.
witia, przyzwyczaj się
w lipcu 2008 EUR kosztowal 3,30 a U$ 2,15.
Dziś EUR jest po 4,25 a U$ po 3,10.
Lucca pisał, że "jego" dealer w Niemczech podawał mu cenę 1350 EUR (chyba body only?) Przelicz to na złotówki.
Nie wiem czy było, mnóstwo zdjęć E-30 z różnymi obiektywami:
http://www.olympus.co.kr/fun/review/View.aspx?page=1&bseq=14193&pm_seq=&skey=&sval=
yarden coś tak ucichł, aż tak źle? :-P
yarden coś tak ucichł, aż tak źle? :-P
Nowy sprzęt zawsze wciąga.
nie, nie jest źle :-)
wręcz przeciwnie,
ale ja tylko laik, więc ew. zdjęcia umieszczę w galerii dla początkujących.
a E-30 podoba mi się nadal !!!!
Pozdr.
nie, nie jest źle :-)
wręcz przeciwnie,
ale ja tylko laik, więc ew. zdjęcia umieszczę w galerii dla początkujących.
a E-30 podoba mi się nadal !!!!
Pozdr.
dawaj,dawaj :) nie boj sie krytyki, ona tylko rozwija :/ wiekszosc i tak bardziej interesuje techniczna strona zdjec, a obiektywna krytyka to tak przy okazji :))
Tak patrzę na te ceny E-30 i E-3 i tak myślę, że chyba się skłonie ku E-3 póki trwa ta promocja. Przyda mi się lampa. Bo 50mm kupiłem niedawno.
Ciekawe tylko jak długo utrzyma się cena 3699 na fotozakupach. Bo E-30 mogę mieć za 3900.
Tak patrzę na te ceny E-30 i E-3 i tak myślę, że chyba się skłonie ku E-3 póki trwa ta promocja. Przyda mi się lampa. Bo 50mm kupiłem niedawno.
Ciekawe tylko jak długo utrzyma się cena 3699 na fotozakupach. Bo E-30 mogę mieć za 3900.
Skontaktuj się z tym sklepem w Chorzowie (http://www.fotoceny.pl). Myślę, że jak zapytasz o jakiś rabat bo może coś wymyślą.
Pozostaje tylko kwestia czy mają E-3 dostępną (samo body)
pozdr.
Wg mnie te ceny muszą być nieaktualne. Bo w fotozakupach E-3 + 14-54 kosztuje 200 zł więcej w komplecie niż osobno. Podobnie w tych fotocenach. Dziwna by to była polityka.
samo bodyE30 to cena 1000€,z kitem to 1100€ z 12-60 to 1800€ z 14-54 to 1400€.Ceny mozna zanizac i zawyzac o okolo 100€ w zaleznosci u kogo i jak kupujesz.Placisz gotowka -powinien opuscic do 20%.Jesli nie idziesz gdzie indziej i powiadamiasz wszystkich,zeby u niego nie kupowali.Najlepiej z transparentem przed sklepem.Za jakis czas Ci opusci.:grin:
No to tak jak pisałem, cena bez rewelacji. Jeśli ktoś chce kupić to poczekać do wakacji, będzie pewnie kosztował ok 3 tys zamiast tych 4.
Wlasnie dzisiaj zamowilem e-30 w fotozakupach. Probowalem nagocjowac chcac zamowic dodatkowo fisheye'a. Konsultant poprosil o techniczna przerwe w negocjacjach (pewnie zeby sie skonsultowac z kims bardziej decyzyjnym), po krotkiej chwili zaproponowali mi czapeczke i moze jakis dlugopis Olka ale ceny ani rusz. W takiej sytuacji sam potrzebowalem tech. przerwy wiec powiedzialem ze sie musze zastanowic. Po dwoch godzinach stwierdzilem ze czapeczka moze nie ale dlugopis mi sie przyda i zamowilem:wink: . Jutro mam dostac body to cos napisze. Postaram sie tez zalaczyc jakies zdjatka zeby zaznac troche konstruktywnych uwag z lozy szydercow....:cool:
Brawa dla wszystkich zamawiających E-30. To bardzo dobra pucha, co by tam nie pisali buszujący w ziarnach szumu.
Dziś widziałem tę puchę w chorzowskich fotocenach. Stała obok e-520...i powiem jedno: wielki bydlak jak dla mnie.
Dziś widziałem tę puchę w chorzowskich fotocenach. Stała obok e-520...i powiem jedno: wielki bydlak jak dla mnie.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Inni powiedzieli by, że E-520 to taka miniaturka, którą łatwo zgubić w dłoni.
E-30 jest już w gablotce Saturna w SCC w Katowicach. Po 10min macaniu muszę przyznać, że to zacna puszeczka. Żałuję tylko, że nie przetestowałem ostrzenia kontrastowego w LV.
Jeżeli chodzi o samo body, to jakość sama w sobie - nic nie trzeszczy, skrzypi, wszystko dobrze spasowane. Pod względem wagi E-30 bardziej przypomina mi E-5x0, niż E-3kę. Trzyma się za to bardziej komfortowo od serii E-5xx (chociaż przyzwyczaiłem się już do wymiarów i masy E-3). Jeżeli chodzi o wizjer, to widać różnicę - mniejszy od E-3, za to o wiele większy od tych z serii E-4xx/E-5xx (plus nieco jaśniejszy).
Przyciski chodzą jak w serii 4xx i 5xx. Włącznik - akurat pasuje tam, gdzie jest. Wydaje mi się, że łatwiej jest obsługiwać tylną rolkę (jestem lewooczny). Dobrym pomysłem było przemieszczenie przycisku AEL poniżej rolki - teraz pewniej można go trafić kciukiem. Niewyprofilowany spust migawki (ktoś się tego wcześniej czepiał) w niczym nie przeszkadza. Trochę zbyt nisko są przyciski kierunkowe - szczególnie upierdliwe jest to przy wyborze punktu AF. Jeżeli o AFie już mowa, to porównywalny z E-3 (w umiarkowanych warunkach oświetleniowych boczne punkty dość pewnie łapały ostrość z podpiętym 14-42, zarówno na krótkim, jak i długim końcu). Porównując z D90 - nowy olek daje czadu! ;)
Co do zdjęć - ISO1600 wydaje mi się przyzwoite, a 3200 akceptowalne (tak jak, odpowiednio, 1250 i 1600 w E-3). Oglądając RAWy na LCD aparatu (nie miałem innej możliwości sprawdzenia zdjęć) widać, że E-30 chyba lepiej niż poprzednie E-xxx x radzi sobie z czerwienią w ciemniejszych partiach. Przydało by się jednak przetestować w ciemnym pomieszczeniu przy np. "koncertowym oświetleniu".
Patrząc na jakość zastosowanego LiveMOSa spokojnie używałbym ISO1600 w E-30 na koncertach, gdy obecnie używam 1250 w mojej E-3ce. Szum jest przyjemny, podobny do tego z E-3, wydaje się być mało problematyczny przy dalszej obróbce w sofcie.
Ogólnie pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Jutro może podskoczę ponownie do Saturna. Postrzelam sobie serią w bracketcie. Może pozwolą mi wsadzić w puszkę własnego CFa ;)
Pozdrawiam
To chyba jutro będę wizytował u p. Rinaldo ;)
A co do "bydlaka" - 2em, potrzymaj sobie trochę E-3, a potem sięgnij po E-30 :D
Kurcze szkoda, że ja sobie pomacać nie mogę nigdzie, trzeba gdzieś się wybrać do porządnego sklepa :) Oj mnie kusi ta puszeczka :):esystem:
Kurcze szkoda, że ja sobie pomacać nie mogę nigdzie, trzeba gdzieś się wybrać do porządnego sklepa :) Oj mnie kusi ta puszeczka :):esystem:
To odkładaj. Mimo recesji to jeszcze jest kwestia rynku. Jak Olek chce pozyskać nowych użytkowników, to pewnikiem z ceny zejdzie. Albo, znając życie, pojawią się konkretne promocje, podobne do tych, jakie teraz w przypadku E-3 można spotkać. Tylko najpierw E-3 musi z półeczek poznikać.
Warto trochę poczekać.
Pozdrawiam
Dzięki za radę, z tego co się naczytałem, to warto poczekać i właśnie mam zamiar to uczynić.:lol:
Pozdrawiam
...dzięki heyahero za info że jest w saturnie, jutro akurat mam wolne to postaram się podskoczyć z CF-ką i pomacać(jak sie uda to wrzuce jakąś fotke na forum, fajnie gdyby można było podpiąc 14-54. Powoli sie przymierzam do tej puszki, juz kasiorka prawie nazbierana, wreszcie będę mógł ja sprawdzić organoleptycznie...
Brawa dla wszystkich zamawiających E-30. To bardzo dobra pucha, co by tam nie pisali buszujący w ziarnach szumu.
To ja jestem ten buszujący :)
Tez się dziś bawiłem e-30 w Fotopanoramie na Sławkowskiej w Kraku (dziękuje za tą możliwość).
Powiem tak - generalnie jestem nastawiony na zmianę systemu i kupno Nikona D90, bo potrzebuje ładnych wysokich ISO, ale po tym jak się pobawiłem E-30, to gdyby tylko szumy na wysokich ISO miał porównywalne do D90 to chyba kupiłbym go od ręki (od razu zaznaczam, że nie chce tu wywoływac dyskusji o jakosci ISO w olkach kontra inne systemy - takie mam po prostu zdanie i nie chce nikomu nic udawadniac ani nie chce, żeby mnie ktoś przekonywał, że jest inaczej).
Heyahero napisał już o poręczności itd i zrobił to lepiej niż ja bym był w stanie więc tego tematu już nie poruszam tylko potwierdzam, że leży świetnie w ręce a "nauczyłem" się go praktycznie już po 5 minutach (jestem uzytkownikiem510tki).
(...)
Żałuję tylko, że nie przetestowałem ostrzenia kontrastowego w LV.
(...)
Jeżeli o AFie już mowa, to porównywalny z E-3 (w umiarkowanych warunkach oświetleniowych boczne punkty dość pewnie łapały ostrość z podpiętym 14-42, zarówno na krótkim, jak i długim końcu). Porównując z D90 - nowy olek daje czadu! ;)
No i to jest coś co mnie bardzo w tym aparacie pociąga. Bardzo chciałbym mieć aparat z tak rozmieszczonymi punktami AF w dodatku wszystkimi krzyzowymi...
Ja bawiłem się w ostrzenie na LV (z obiektywem 18-180mm i działało dość dobrze - pierwsze odczucie było takie, że jest ciut wolniej niż przez wizjer, ale nie tak, zeby to spowolnienie stanowiło problem - wymaga miej wiecej tyle uwagi co ostrzenie w kompakcie.
Szczerze powiedziawszy mam teraz dylemat czy jednak nie dac drugiej szansy Olkowi, ale na razie i tak nie mam mozliwosci żadnego ruchu w temacie zmiany (czy całkiem systemu czy też samej puszki), więc mam jeszcze chwile czasu na zastanowienie.
Nie rozumiem tylko ceny tego wynalazku, bo jednak jego konkurent D90 jest o ok. 1300 złotych tańszy, ale to pewnie kwestia tegio, że to nowość i z czasem spadnie - może wtedy sie przekonam :)
W kazdym razie gratuluje pierwszym szcześliwcom którzy kupili ta puszkę.
Pomijając dyskusyjna kwestię ISO - REWELACYJNE urządzenie. Gdybym Takie cos dostał to nie zastanawiałbym się nawert nad zmiana systemu i chetnie przebolałbym szumy :)
Witam, bawiłam się wczoraj E-30 i może kogoś zainteresują przykłady zdjęć. Starałam się stworzyć porównywalne warunki, oświetlenie sztuczne, aparat na statywie, położenia statywu nie zmieniałam, samowyzwalacz, balans bieli automatycznie, ostrzyłam ręcznie.
1- E-30, z obiektywem makro 50, ISO 400, f9, t/30 sek.
2- E-30, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 54 mm, tryb ręczny
3- E-30, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 4 sek.; ogniskowa 54 mm, priorytet przysłony
8- E-520, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 24 mm, priorytet przysłony
9- E-520, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 24 mm, tryb ręczny.
Nie do końca wyszło tak jak chciałam, ale to pierwszy mój "test" i może komuś coś o E-30 powie.
jeśli macie jakieś uwagi, sugestie co do innych prób, czekam na propozycje. :wink:
Pozdrawiam,
A tutaj ciąg dalszy, tym razem E-30 i E-520 z obiektywem 14-54 mm [ stara wersja]
4- E- 30,z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, priorytet przysłony
5- E-30 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, tryb ręczny;
6- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 29 mm, priorytet przysłony,
7- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 29 mm, tryb ręczny
Mam nadzieję, że nie pomieszałam notatek :wink:
Pozdr.
E, ale czemu aż taka ściskasz te przysłonę, wpuść trochę więcej światła - testy na f2.8 do max. f8, potem jakość materiału leci (ostrość, DR, itp).
Na potrzeby takiego testowania (różne iso, bo to ludzi zasadniczo interesuje najbardziej), najlepiej gdybyś zrobił na biurku, komodzie, stole, jakąś stałą ekspozycję i ją fotografował z różnymi iso.
A tutaj ciąg dalszy, tym razem E-30 i E-520 z obiektywem 14-54 mm [ stara wersja]
4- E- 30,z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, priorytet przysłony
5- E-30 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, tryb ręczny;
6- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 29 mm, priorytet przysłony,
7- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 29 mm, tryb ręczny
Mam nadzieję, że nie pomieszałam notatek :wink:
Pozdr.
1. z taką przesłoną nic nam nie pokażesz - jakosc leci na łeb
2. na takich znaczkach nic nie zobaczymy - wyslij rawy na http://raw/fotosite.pl
Dzięki,o takie uwagi właśnie mi chodziło, wieczorem popróbuję :-)
Do salvadhor: jestem kobietą :-P
Pozdr.
diabolique
21.01.09, 09:13
Strasznie kiepski AF w tym modelu :wink:
Czemu to takie nieostre? Wydaje mi się, że mimo włożonej pracy niewiele się dowiadujemy o tym aparacie.
PS. Nie ustawiaj przesłony większej niż f/8, powyżej tej wartości ostrość zaczyna zjadać dyfrakcja.
Nieostry AF w modelu użytkowniak[ próbowałam ostzryć ręcznie], a nie aparatu.
może zdam się na AF E-30
Eee... Salwadhor yarden jest kobieta...:wink:.Poza tym zgadzam sie z Salwadhorem ze fajnie byloby pokazac roznice w ISO. We wszystkich testach 14-54 i 14-54 II opisywane sa jako takie same. Jedyna zmiana jaka jest dotyczy tylko AF na LV. Mysle ze porownanie tych obiektywow nie ma specjalnie sensu bo wlasciwosci optyczne maja niemal identyczne ( tak wyczytalem...).
Yarden napisz prosze o roznicy pracy AF w LV miedzy tymi obiektywami.
Ciekawy rowniez jestem czy jest duza roznica w predkosci ostrzenia przy obiektywach , ktore nie posiadaja wspomagania detekcji kontrastu. W twoim przypadku pewnie 50mm macro. Dzieki
Mysle ze porownanie tych obiektywow nie ma specjalnie sensu bo wlasciwosci optyczne maja niemal identyczne ( tak wyczytalem...).
Zmienił się kształt listków przesłony, dobrze by było porównać jaki się tworzy bokeh na obu.
Witam,
popróbowałam zgodnie z Waszymi wskazówkami:
E-30 z obiektywem 14-54 II, f 3,2 i zmieniałam tylko ISO, na statywie. Nie ostrzyłam ręcznie, priorytet przesłony.
Mam zapisane zarówno w jpg [ załączam poniżej, trochę mniej skompresowane niż poprzednio], jak i w raw, ale z rawami zazwyczaj nie pracuję i nie wiem jak ew. umieścić je na zaproponowanej stronie www.
Chciałabym dodać, że jeszcze rok temu nie miałam żadnego aparatu, w wiedzę teoretyczną i praktyczną dopiero zdobywam, chociażby będąc na tym forum :wink:, więc wybaczcie wszelkie niedociągnięcia :)
Pozdr.
cd. zabawy z ISO
PS. E-30 z nową wersją 14-54 ostrzy szybciej zauważalnie ; nawet dla mnie ; bawiłam się ze stoperem :wink:, ok. 1 sekundę szybciej w porównaniu z starą wersją 14-54- wliczajac błąd pomiaru, warunki starałam się zachować porównywalne, aczkolwiek zbyt dużo prób nie robiłam] Ale jest szybszy.
Pozdr.
i dalsza część "testu"
ostatni obrazek
Pozdrowionka !
Brawo! Teraz wiadomo o co chodzi.
Jednocześnie ja Cię strasznie przepraszam za swoją pomyłkę :)
Nie gniewam się :wink:
A E-30 polecam !
Gdyby jeszcze cena była niższa....
:esystem:
Cena będzie niższa, jak się skończy promocja na E-3 :)
drugi post (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10444&highlight=login&page=9)
to odnośnie wrzucenia RAW'ów - ewentualnie w upload możesz założyć swój katalog.
Te jpg-i są za lekkie, ale nawet na nich ISO akceptowalne to do 2000
A te jpegi to cropy, czy tylko zmniejszone zdjęcia?
1. tylko zmniejszone, nie cropy,
2. przeczytałam instrukcję dot. rawów, ale nadal nie wiem jak to zrobić :???:
"używasz windi i total commandera.. ?"
jak bym mogła prosić jaśniej, to jutro popróbuję, bo dziś już nie am rady .
Pozdr.:)
Przepraszam :) - to były skróty myślowe
winda - system operacyjny Windows np. XP
Total Commander - bardzo popularny menadżer plików, a równocześnie klient FTP (dzięki temu można wrzucać pliki na serwer) do pobrania stąd (http://totalcmd.pl/download/app/new/)
Poniżej opisze moje odczucia po którkim romansie z E30, miejcie na uwadze- że nigdy nie miałem w ręku E3, od roku foce e-410.
Dziś w saturnie w Katowicach miałem możliwość pomacania E30-stke, nie miałem zbyt dużo czasu ale to co mnie interesowało pobieżnie sprawdziłem. Wizjer jak wcześniej forumowicze opisywali jest naprawdę ok (porównując do tego z e410 to widać kolosalną różnicę w E30 to tak jakby przez okno patrzeć a nie przez dziurke od klucza // oczywiście przekolorowałem trochę). Puszka trzymała się rączki znakomicie, aż żal było się rozstawać:( , ergonomia OK.
Po negocjacjach z jakimś pracownikiem musiałem troche poczekać aż wykona kilka telefonów do ochrony, pozwolili mi zrobić trochę zdjęć na mojej karcie pamięci pod warunkiem że nie będę focił sklepu (dostałem kolorową ulotkę, kitowy 14-42 i mogłem poszaleć)
Wysokie ISO było dla mnie w zupełności zadowalające (choć ekspertem nie jestem, ale to co widziałem co wyczyniała moja e410-tka na ISO 1600 to czasami płakać mi sie chciało)
Wyświetlacz jak dla mnie super w zupełności mi wystarczy, dźwięk klapiącego lustra boski ( mógłbym go sobie nagrać i puszczać wieczorem przed zaśnięciem)
Poniżej podaje link do kilkunastu zdjęć + RAW-y które cyknąłem w saturnie, nie są jakoś cudowne technicznie, nie mają wartości artystycznej, robione z ręki w pośpiechu , ale jak ktoś będzie zainteresowany to może sobie ściągnąć(ok 280mb), robione kitem 14-42, na różnym ISO, jedna seria na 14mm a druga na 42mm.
MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service@@AMEPARAM@@Filename:</font> <font style="font-family:arial; color:#FF6700; font-size:22px; font-weight:bold;">e30.rar@@AMEPARAM@@e30.rar (http://www.megaupload.com/?d=KIMCP25D)
Jedno wiem na pewno - prędzej czy później, na pewno będzie moja ! ! !
ps. yardem jeśli mógłbyś sprawdzić i dać znać, czy można wejść w menu serwisowe którymś sposobem z innych modeli olka.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4659&highlight=menu+serwisowe
mam vistę 64, tak samo jak windows np xp?
pozdr.
K.
Vista to też windows :grin:
Po niektórych testach zaczynam namawiać żonę na zakup E-trójki, którą próbowałem w Kazimierzu... :):)
Czemu? Mi podobają się zdjęcia z E-30 coraz bardziej.
To trochę żartem napisałem, ale po co przepłacać? --Szukam przewagi E-30 i nic poza poziomicą nie znajduję... A rezerwowe body jest konieczne w moim przypadku...
Jeśli nie ma bandingu na wysokich czułościach, to już jest jakaś przewaga.
Po niektórych testach zaczynam namawiać żonę na zakup E-trójki, którą próbowałem w Kazimierzu... :):)
Rozumiem, że testy kolorów m.in. na moim kolorowym pasiastym sweterku ;-) nie wypadły źle w porównaniu z E-1?
ktotek: Tak jest... Wczoraj dopiero dokładniej kombinowałem w rawie z kolorami z E-trójki. Przy świetle flasha nie widzę w tym wypadku praktycznie przewagi E1. Także kolor skóry da się ustawić prawidłowo.
epicure: Faktycznie ...Twoja uwaga jest słuszna...Ale przypomnij mi od jakiej wartosci ISO zaczyna się ten banding na E-trójce?
----------------------------------
pozdrawiam
A ja się zaczynam zastanawiać. Z tej paczki to JPG-i są bardzo mocno odszumiane przez soft, a RAW-y są po prostu paskudne. Mówię o wysokich ISO.
A ja się zaczynam zastanawiać. Z tej paczki to JPG-i są bardzo mocno odszumiane przez soft, a RAW-y są po prostu paskudne. Mówię o wysokich ISO.
A który program ma oficjalnie wpisane w metryczkę, że potrafi obsłużyć raw'y z E-30? Przypuszczam, że na chwilę obecną do wywoływania dochodzi brak kompatybilności softu z formatem raw'a z E-30.
A jpg'i, mimo, że skompresowane, mi się widzą całkiem nieźle.
Nowy OM i RawTherape
Otworzyłem te raw'y na iso3200 w RawTherapee i też się przestraszyłem :) Zdjęcia z kubeczkiem są robione w lepszych warunkach oświetleniowych, stąd lepiej wyglądają.
Za to Ufraw + Gimp robi robotę wzorowo, bez odszumiania i tricków (+1.5 EV, zmniejszenie i wyostrzenie) wyszło mi takie coś:
Zdjęcia z kubeczkiem są malutkie, i nawet jakby miały 6400 to byłyby względne.
Kurcze muszę ufrawa przekompilować - Debian jest do tyłu.
Zdjęcia z kubeczkiem są malutkie, i nawet jakby miały 6400 to byłyby względne.
Kurcze muszę ufrawa przekompilować - Debian jest do tyłu.
Wersja 0.15-1 jest w experimental (gimp-ufraw też), zasadniczo nie trzeba nic kompilować :)
A podziękował :) - nie patrzyłem do exsperimental.
Musisz rozdać troche punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je salvadhor ponownie.
No nie mogę Ci dać plusika :-P
om211 :1.raw ->tiff 2. neat image 3. PS3 resize to 1411x1058
iso 3200
jeżeli to jest paskudne to jak już nie wiem
resize to 1411x1058
iso 3200
jeżeli to jest paskudne to jak już nie wiem
No bez jaj :) - przy takim rozmiarze i rozdzielczości 300 x 300 pikseli dla wydruku, daje Ci maksymalną wielkość zdjęcia 9,3 cm x 11,9 cm
No ale ja się nie znam - cytując jednego z kolegów z forum :-P
Ja na szybko obejrzałem zdjęcia w InfranView i w porównaniu do E-400 uważam, że jest bardzo dobrze. Przy czym ORFy wyglądają lepiej niż JPEGi. W ogóle wydaje mi się, że ta przeglądarka bardzo dobrze radzi sobie z ORFami.
Pełnowymiarowe pliki JPEG i ORF można też pobrać z artykułu na fotografuj.pl (strona 2 i 3) Pierwsze wrażenia i zdjęcia testowe: Olympus E-30 (http://www.fotografuj.pl/Article/Pierwsze_wrazenia_i_zdjecia_testowe_Olympus_E_30_r ecenzja/id/199). Jeśli ten link był już podawany to przepraszam.
No bez jaj :) - przy takim rozmiarze i rozdzielczości 300 x 300 pikseli dla wydruku, daje Ci maksymalną wielkość zdjęcia 9,3 cm x 11,9 cm
No ale ja się nie znam - cytując jednego z kolegów z forum :-P
ostatnio drukowałem z podobnych rozmiarów na A4 portret córki i według mnie jakość była ok.
Otworzyłem te raw'y na iso3200 w RawTherapee i też się przestraszyłem :) Zdjęcia z kubeczkiem są robione w lepszych warunkach oświetleniowych, stąd lepiej wyglądają.
W RT musisz zmienić rodzaj interpolacji.
Dobrze jest też wyłączyć wyostrzanie w RT przy takich ISO i wyostrzyć dopiero po odszumieniu.
epicure: Faktycznie ...Twoja uwaga jest słuszna...Ale przypomnij mi od jakiej wartosci ISO zaczyna się ten banding na E-trójce?
Szczerze mówiąc, to nie wiem dokładnie :) Chyba od iso 1600. Wprawdzie rzadko korzystam z tej czułości (prawie wcale), ale kto wie, czy nie korzystałbym częściej, gdyby była przyzwoita.
Ale przypomnij mi od jakiej wartosci ISO zaczyna się ten banding na E-trójce?
To zależy od temperatury światła.
Dziękuję + rep
dzięki temu i salvadhor dostanie :)
epicure: Dzięki, więc Ci powiem,ze mnie interesuje dobre Iso 400 --zdjecia w świetle zastanym to domena "artystów", a ja jestem tylko rzemiochą :) --moze ktoś mi napisze od ilu
ISO jest banding w E-3 --dostanie za to punkty do "Rady reputowanych" :)
epicure: Dzięki, więc Ci powiem,ze mnie interesuje dobre Iso 400 --zdjecia w świetle zastanym to domena "artystów", a ja jestem tylko rzemiochą :) --moze ktoś mi napisze od ilu
ISO jest banding w E-3 --dostanie za to punkty do "Rady reputowanych" :)
Tu: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/E-3-Second.shtml pisza o ISO 1600 :roll:
Tu: http://farm3.static.flickr.com/2025/2520652934_3b0de349d3_o.jpg nawet jest fotka.
Tu: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=28187271 widac juz na ISO 400 :???:
I tu na 1600: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=26449511&changemode=1
PS
Prawa do punktów sobie nie roszczę bo to tylko linki a i nie wiem, czy o takie przykłady chodzi :roll:
Na e-520, żeby na ISO400 uzyskać banding trzeba niedoświetlić zdjęcie i potem go wyciągnąć, nie wiem jak mocno, nie sprawdzałem nigdy, pewnie o 1-2 EV.
W E-410 banding wychodzi już przy iso 100, jeśli zastosuję ekstremalną korektę ekspozycji/nasycenia/kontrastu itp. w postprocessingu. Na szczęście z reguły udaje mi się w miarę poprawnie naświetlać zdjęcia, więc nie jest to dla mnie problem. Jeśli używa się aparatu zgodnie z przeznaczeniem, to u mnie nie ma żadnych powodów do obaw aż do iso 800 włącznie. Na iso 1600 banding czasami się pojawia (szczególne przy oświetleniu żarowym), a czasem nie - nie wiem, od czego to jest uzależnione.
Ja jakoś przy dwóch body E-510 nie miałem problemy z tym całym bandingiem. Używałem nieraz ISO 1600 i było wg mnie ok. Może po prostu nie jestem na to tak wyczulony.
Ja jakoś przy dwóch body E-510 nie miałem problemy z tym całym bandingiem. Używałem nieraz ISO 1600 i było wg mnie ok. Może po prostu nie jestem na to tak wyczulony.
Moze mało robiłeś w zimnym świetle. Ja miałem paseczki na iso 800 (nie był to problem bo takie zdjęcia robiłem sporadycznie).
Może... Mało używam 1600, zazwyczaj 800 max. Ale ostatnio byłem na turnieju tańca podziwiać moją znajomą w akcji i leciałem cały czas na 1600 bo inaczej się nie dało, przykładowe zdjęcie (odszumione w neat image):
http://stryku.na1.pl/turniej1.jpg
ISO 1600 to fakt banding jest na ciemnych partiach.Na iso 800 owszem w mocno nie doświetlonych miejscach i to przy źle naświetlonym zdjęciu a potem wyciąganym.
Banding, banding... Zaczyna to określenie działać na mnie jak uwalnianie wsteczne pokarmów przyswojonych.
Moim skromnym i niedoświadczonym zdaniem, problem bandingu to problem tylko i wyłącznie zdolności i świadomości fotografa - w zakresie odpowiedniego doświetlenia materiału i innych aspektów wynikłych podczas fotografowania.
Widziałem sample z Canona (50d??), gdzie na jakimś chorym wysokim iso też był banding. A jakoś nikt nie ochrzcił tej puszki mianem banding-camera.