PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-30

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8

mathu
26.11.08, 23:42
mathu, jak dla mnie wynik który uzyskałes na iso 3200 przy lekkim odszumieniu jest wprost rewelacyjny !!! Szum ma bardzo drobną strukturę i jest bardzo monochromatyczny. nie ma obleśnych ciapek i innych artefaktów.
Bo zrobiłem to ręcznie w Neat Image, prawie w ogóle nie ruszając szumu luminancji.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem szumu na wysokim iso z E-30. Chyba wypada lepiej niż E-3 mam rację ?
Moim zdaniem jest o 1EV lepiej. Czyli ISO800 z E3 to ISO1600 z E30.

Jeśli chodzi o wysokie ISO, to na tej półce nie mam mu nic do zarzucenia. Ale nie wiemy jeszcze jak z bandingiem i DR, bo z tych sampli niewiele można wyciągnąć.

Fatman
26.11.08, 23:48
Jeszcze ciekawiej się robi po zeskalowaniu tych zdjęć do mniej więcej 6Mpix (czyli takiego mojego progu -przy tej rozdzielczości spokojnie daje sie robić odbitki 30x20 cm więc całkiem spore -z bardzo dobrą jakością).

epicure
27.11.08, 00:08
Patrzę na iso 1600 i stwierdzam, że taka jakość mnie w zupełności zadowala. Jest lepiej, niż było kiedykolwiek do tej pory w systemie 4/3 i to pomimo 12-megapikselowej matrycy. Bandingu tam nigdzie nie widzę.

dog_master
27.11.08, 00:20
Co Wy chcecie, JEST PIĘKNIE! :)

ISO 1600 mogę mieć stale ustawione ;p ;) Dla mnie jest super, trzeba po prostu dobrze naświetlić. Wyżej gorzej, ale damy rade ;p będzie się kombinować, odszumiać, etc etc.

Ja się bardziej o cenę martwię ;p

Marcin510
27.11.08, 01:15
D90, ISO3200, RawTherapee:

http://img75.imageshack.us/img75/388/ciapkioj7.jpg

Widać charakterystyczne placki, gwiazdki i dziurki wynikające z odszumiania. Na 1600 też jest podobnie, ale jest to znacznie mniej widoczne. Wydaje mi się że przy identycznych ustawieniach odszumiania można z E30 wycisnąć zbliżony efekt.

rzeczywiscie wyglada na jakies odszumianie, ale zdekoduj to adobe camera raw

sprawa jest ciekawa... bo w d300 nie ma takich kwiatkow w rawach

co do tego e30 to zapowiada sie niezly sprzet, dynamika moze byc gorsza
ale skoro szumy sa ciut nizsze niz w 510, nie widac bandingu to da sie -0.7ev i sie wyciagnie z cieni :)
nie bedzie zle

mathu
27.11.08, 01:25
rzeczywiscie wyglada na jakies odszumianie, ale zdekoduj to adobe camera raw
Ale po co? To przecież nie wina RT. Jest glacowanie w rawie i już.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Za optyczne.pl:

W idealnym przypadku należałoby się spodziewać typowego gaussowskiego rozkładu (krzywa dzwonowata) liczby pikseli w zależności od ilości sygnału. W tej konkretnej sytuacji jednak widać, że dzieje się coś dziwnego. Dla wszystkich ISO notujemy olbrzymią liczbę pikseli o zerowym sygnale. W prezentowanych powyżej histogramach trzeba było ograniczyć zakresu osi Y, aby w ogóle sam rozkład był widoczny. Dodatkowo obserwujemy tylko połowę rozkładu. To sugeruje, że jakiś stały sygnał jest odejmowany od każdego zdjęcia. A zatem surowe "teoretycznie" pliki NEF w praktyce są modyfikowane przed ich zapisaniem na kartę.

mahh
27.11.08, 04:23
Porównałem wykresy poziomu szumów wyznaczone przez DFV (Digital Foto Video) dla Panasonica G1 http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684 i dla E-420 z tegorocznego czerwcowego numeru DFV .
Przykładowo dla ISO400 G1 - 0.75, E-420 - 1.2, dla ISO800 G1 - 1, E-420 -1.9. Wartości bez filtru odszumiajacego.
Widać stąd, że teoretycznie G1 szumi na ISO800 mniej niż E-420 na ISO400.
Pomyślałem, że gdyby osiągi matrycy G1 zostały przeniesione do E-30 byłoby rewelacyjnie. Tym bardziej, że świetnie wygląda też wykres DR. jest płaski do ISO800, osiągając ok 6EV. I to wszystko przy matrycy o wyższej rozdzielczości.

Ale ogladając te rawy E-30 z raw.fotosite.pl i porównując do moich fotek z E-510 rozczarowałem się. Praktycznie na oko szumy są niemniejsze (może mam złe oko). Porównywałem tylko dla ISO400.
Nie liczyłbym też, że w wersji finalnej softu E-30 się to zmieni :(

Być może sytuacja jest podobna jak z lustrzanką Panasonica L10. Gdzie testy wskazują że ma lepszy zakres tonalny (i szumy chyba też) niż E-510/E-520 z tą samą matrycą co L10. Panasonic pewnie osiąga lepsze wyniki w 'implementacji' własnej matrycy.

Darekw1967
27.11.08, 09:44
Mialem na mysli poprawe jakosci pod kazdym wzgledem.

Matryca z filtrem mozaikowym nie jest doskonala i wymaga
to obrobki przez soft aparatu.
Silniejsze procesory moga lepiej zanalizowac informacje i zniwelowac
smieciuchy w obrazie.

Zadnych rewolucji w tej materii nie zrobiono, wiec zastanawia
mnie to jak to sie dzieje, ze gestosc matryc rosnie a szumy
na wysokich ISO sa mniejsze ;)

C+
27.11.08, 10:19
http://www.fotopus.com/art/

Eddie
27.11.08, 10:23
http://www.fotopus.com/art/

To samo, ale w jakims cywilizowanym jezyku jest?

mathu
27.11.08, 10:24
Matryca z filtrem mozaikowym nie jest doskonala i wymaga
to obrobki przez soft aparatu.
Jakiej?

Silniejsze procesory moga lepiej zanalizowac informacje i zniwelowac
smieciuchy w obrazie.
Ale my nie chcemy żadnego niwelowania.

grizz
27.11.08, 10:30
To samo, ale w jakims cywilizowanym jezyku jest?

http://translate.google.pl/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.fotopus.com%2Fart%2F&hl=pl&ie=UTF-8&sl=ja&tl=pl

Jack
27.11.08, 10:40
... Jej głównym wyborem są programy np. zachód słońca, a z tego co widać to E-30 takowej funkcjonalności nie ma :-/Widać, widać :grin: 11 programów tematycznych, w tym także zachód słońca.
Pozdrawiam
Jack

zibi1303
27.11.08, 10:50
Sampelki...
http://www.fotoactualidad.com/2008/11/olympus-e30-imgenes-de-muestra.html

qbic
27.11.08, 11:14
Direct link:

http://olympus-imaging.jp/product/dslr/e30/sample/index.html

Fajne zdjęcie z kotami. Wydaje mi się ze poprawili mocno kolory w/s poprzednich nmosow. Pomimo sporego ziarna obraz mi bardziej odpowiada niż z E-510/E-3 etc...

lordmoll
27.11.08, 12:08
No to jeżeli rzeczywiście są takowe tematy, to pozostaje tylko czekać na aparat i niską cenę.

Ciekawe ile samo body będzie kosztować?

pozdr.

zibi1303
27.11.08, 12:11
To z kotami pokazuje, że dynamika chyba będzie lepsza. Nie tylko kolory.
Mam takiego kota i wiem jak ciężko pokazać, że nie jest całkiem czarny :)

mathu
27.11.08, 12:46
Właśnie przy wysokiej dynamice kot byłby czarny, bo byłby sporo ciemniejszy od maksymalnej zarejestrowanej wartości. Czym wyższa dynamika, tym wszystko poza najjaśniejszymi fragmentami sceny staje się ciemniejsze.

qbic
27.11.08, 12:50
Zastanawia mnie brak sampli z iso 100 :?:

mathu
27.11.08, 12:55
I wyraźny szum na ISO200.

jarekzon
27.11.08, 13:20
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page20.asp
u dołu
D90 ma nizsze szumy na iso 800 niż 400
D300 też.

Magnesus
27.11.08, 13:27
Właśnie przy wysokiej dynamice kot byłby czarny, bo byłby sporo ciemniejszy od maksymalnej zarejestrowanej wartości. Czym wyższa dynamika, tym wszystko poza najjaśniejszymi fragmentami sceny staje się ciemniejsze.

Bzdura, wszystko zależy od krzywej jakiej użyto.

mathu
27.11.08, 13:36
Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0. Oczywiście wartości rejestrowane w RAW moga się w ogóle nie zmieniać, ale przecież monitor nie posiada juz "zapasu" wartości które można wykorzystać.
A w 99% przypadków krzywa transferu to zwykła gamma i nie nalezy przypuszczać, żeby w E30 było inaczej.
Poza tym trudno mi wyobrazić sobie soft który dobiera krzywą transferu tak, żeby obraz stawał się jaśniejszy wraz ze wzrostem dynamiki, bo dynamika rośnie "do góry".

Jack
27.11.08, 13:52
Zastanawia mnie brak sampli z iso 100 :?:Autor jeszcze nie nauczył się obsługi sprzętu :wink: Wartość ISO przy zdjęciach została ustawiona na AUTO, a najniższa domyślnie ustawiona fabrycznie jest to wartość 200. To można zmienić w menu.
Jack
Edit: Małe wyjaśnienie związane z domyślnym ISO i filtrami artystycznymi. Domyślna czułość dla ustawienia ISO AUTO ma najniższą wartość 200. Napisałem, że da się zmienić w menu, ale (pomyliłem się) tylko na wartość wyższą.
Jednak przy wybieraniu filtra artystycznego, E-30 ustawia sobie ISO na domyślną (czyli najniżej 200), ale można wejść do menu i przestawić czułość dla danej sesji zdjęciowej z danym filtrem na ISO 100.
Ufff
Jack

Fatman
27.11.08, 13:55
D300 też.

Bo porównawcze zdjęcia z Dpreview robione są w JPG, a odszumianie w D90/300 włącza się automatycznie własnie od iso 800 (można to wyłączyć) -stąd zazwyczaj zdjęcia robione w JPG przy iso 400 wyglądają na bardziej zaszumione niże te w iso 800.............

tyle razy już było o tym pisane...........

piotrek204
27.11.08, 14:50
I wyraźny szum na ISO200.

Owszem, cienie wygladaja kiepsko.

Magnesus
27.11.08, 15:13
Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0.(...)

Patrząc na JPG masz zero informacji o tym, jak wygląda histogram w RAW.

Gdyby kot był kompletnie czarny ("przepalenie" na czarno), można by przypuszczać (ale tylko przypuszczać, bo może to po prostu być wynik kontrastowej krzywej), że DR jest małe - mieści światła, ale nie ma już miejsca na cienie.

mathu
27.11.08, 15:26
Patrząc na JPG masz zero informacji o tym, jak wygląda histogram w RAW.
Ale czym większa będzie dynamika, tym obiekty "w cieniach" staną się ciemniejsze po konwersji do JPG.

Gdyby kot był kompletnie czarny ("przepalenie" na czarno), można by przypuszczać (ale tylko przypuszczać, bo może to po prostu być wynik kontrastowej krzywej), że DR jest małe - mieści światła, ale nie ma już miejsca na cienie.
Nie, gdyby kot był _zaszumiony_.
DR jest limitowana od góry przez pojemność fotodetektorów, a od dołu przez rozdzielczość kwantyzacji i poziom szumów. Nie ma czegoś takiego, że aparat rejestruje wyłącznie wartości od pewnego poziomu (pomijając techniczne szczegóły przetwornika AC i energię fotonu, bo jest to wpływ zbyt mały żeby mógł być widoczny).

Daniello
27.11.08, 15:44
Ale czym większa będzie dynamika, tym obiekty "w cieniach" staną się ciemniejsze po konwersji do JPG.

Ależ farmazon. To zależy od nałożonej krzywej.

mathu
27.11.08, 15:51
No to powiedz jaki sens miałoby aplikowanie takich krzywych, przy których obiekty na wyjściu są jasniejsze na tle nieba niż na tle ściany.
I skąd pomysł, że E30 tak robi.

jarekzon
27.11.08, 19:49
Bo porównawcze zdjęcia z Dpreview robione są w JPG, a odszumianie w D90/300 włącza się automatycznie własnie od iso 800 (można to wyłączyć) -stąd zazwyczaj zdjęcia robione w JPG przy iso 400 wyglądają na bardziej zaszumione niże te w iso 800.............

tyle razy już było o tym pisane...........
Nie miałem na myśli Dpreview. Po prostu przeglądając różne testy, zwróciłem na to uwagę.

Karol K.
27.11.08, 20:12
Jak obejrzałem zdjęcia na oficjalnej stronie to się załamałem... ISO200 w moim E-300 wygląda lepiej. Jedyne pocieszenie, że szum monochromatyczny, ale nie jest on o zbytnio ładnej strukturze...

qbic
27.11.08, 20:43
Jak obejrzałem zdjęcia na oficjalnej stronie to się załamałem... ISO200 w moim E-300 wygląda lepiej.

Ja bym się cieszył - brak powodów do upgrade w obrębie systemu.

Karol K.
27.11.08, 21:00
Ja bym się cieszył - brak powodów do upgrade w obrębie systemu.

No właśnie, a ja planowałem zakup jakiegoś porządnego obiektywu na styczeń, a przed wakacjami drugiego body i teraz znowu zaczynam się wahać co robić...

qbic
27.11.08, 21:17
Obiektywy nie tracą na wartości tak bardzo, jak używasz low-iso to kup szkło.

skow
27.11.08, 22:56
Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0. Oczywiście wartości rejestrowane w RAW moga się w ogóle nie zmieniać, ale przecież monitor nie posiada juz "zapasu" wartości które można wykorzystać.
A w 99% przypadków krzywa transferu to zwykła gamma i nie nalezy przypuszczać, żeby w E30 było inaczej.
Poza tym trudno mi wyobrazić sobie soft który dobiera krzywą transferu tak, żeby obraz stawał się jaśniejszy wraz ze wzrostem dynamiki, bo dynamika rośnie "do góry".

Nie wiem czemu sądzisz, że wzrost dynamiki może nastąpić jedynie "od góry".
Jeśli nastąpi wzrost dynamiki "od dołu" i "od góry" to co było czarne stanie się ciemno szare a to co było białe stanie się jasnoszare wobec czego całe zdjęcie zrobi się mniej kontrastowe.

I wtedy może zibi1303 zobaczy swojego kota w odcieniach szarości.

2.
DR to też w sumie kwestia oprogramowania. W Olympusach ponad pół działki EV jest obcinanej z dołu i ok. pół działki EV z góry.
dół = 96/4096
góra = 2944/4096
Te liczby można znaleźć w EXIFie i wydaje mi się, że to one odpowiadają za przycinanie dynamiki.

mathu
27.11.08, 23:24
Ale JAK może nastapić wzrost dynamiki z dołu? Przecież to co wypuszcza matryca światłoczuła to wartość pomiaru. Z tego co piszesz wynikałoby, że poniżej pewnej wartości wychodzi wynik 0 i w dodatku była to dość wysoka wartość (skoro wcześniej nie przekraczało jej futro kota).
Takim czynnikiem jest szum (przykrywa pomiary poniżej pewnego poziomu), ale on nie sprawia, że obraz staje się czarny.

Odcinanie to inna sprawa, nie sądzę żeby zmienili te parametry.

Magnesus
28.11.08, 09:50
Ale JAK może nastapić wzrost dynamiki z dołu? Przecież to co wypuszcza matryca światłoczuła to wartość pomiaru.

mathu, zrozum, że dane z matrycy to tylko liczby z przetwornika analogowo cyfrowego, które są potem obrabiane przez oprogramowanie. Przetwornik ma jakiś sygnał i tłumaczy go na liczby w określony (przez producenta matrycy / aparatu) sposób. Tak naprawdę DR głównie ogranicza szum. Gdyby bowiem szumu nie było, można by po prostu użyć bardzo, bardzo, bardzo dokładnego przetwornika i czytać dane analogowo bardzo niewielkie - normalnie się je odcina, bo jest tam sam szum - aż do pojedynczego kwantu światła na komórkę.

mathu
28.11.08, 09:56
Powtarzasz moją wypowiedź.

kateb
28.11.08, 12:05
Jeżeli powstanie przetwornik mniej szumiący, to i dynamika z dołu wzrośnie. Ot co.

A czy to dotyczy E-30? nie bardzo. Matryca nie ewoluowała za bardzo, jest chyba na tym samym poziomie co w poprzednikach. Co zrobili z krzywą? Nie dowiemy się, dopóki się nie pobawimy konkretnym egzemplarzem. Czy kot był czarny i wyszły szarości, czy może jednak był szary i wyszedł szary? Też nie wiemy.

A więc nie ma rewolucji w matrycy, co nie zmienia faktu, że reszta aparatu jest miodna. Nawet ten obracany wyświetlacz.

mathu
28.11.08, 13:41
A ja jednak nadal widze na wielu zdjęciach wyraźny banding... To jedyna rzecz która mnie razi w tych samplach.

salvadhor
28.11.08, 13:45
Jak tak czytam, to wy się minęliście z powołaniem. Powinniście aparaty budować, a nie zdjęcia robić...

epicure
28.11.08, 13:52
mathu, gdzie ten banding? Podaj jakiegoś linka do konkretnego przykładu.

qbic
28.11.08, 13:53
na tym z iso 3200 widać paseczki (poziome), właśnie zacząłem oglądać dokładniej co to E-30 potrafi (na wypadek śmierci E-400) i znowu widzę kiks duzej klasy co powoduje ze chyba się obrazę na 4/3 permanentnie.

AE Bracketing • 3 frames
• 1/3, 1/2, 0.7 or 1.0 EV steps

Na miejscu Olympusa zwolniłbym w ramach kryzysu paru marketingowców.

epicure
28.11.08, 13:55
Aha. Mnie iso 3200 i tak nie interesuje. Jest wystarczająco kiepskie ze względu na szum, żeby z niego nie korzystać, więc banding nic tu nie zmienia. No iso 1600 nic podejrzanego nie widziałem i to mnie cieszy.

mathu
28.11.08, 14:12
mathu, gdzie ten banding? Podaj jakiegoś linka do konkretnego przykładu.
Zaraz poszukam.
Proszę, 1600:

http://img399.imageshack.us/img399/441/bandingpg1.jpg

Podkręciłem obraz krzywymi żeby było to wyraźnie widoczne.
Paski zauważałem nawet na samplach z tych japońskich stron (tylko teraz nie pamiętam na których).

Wiem, wiem co powiecie. Że nikt nie będzie tak podkręcał więc problemu nie ma a ja jestem trollem i onanistą.

geo
28.11.08, 15:30
Zaraz poszukam.
Proszę, 1600:

Paski zauważałem nawet na samplach z tych japońskich stron (tylko teraz nie pamiętam na których).

Wiem, wiem co powiecie. Że nikt nie będzie tak podkręcał więc problemu nie ma a ja jestem trollem i onanistą.

wróżka jaka czy co...

qbic
28.11.08, 15:43
wróżka jaka czy co...

Nie wróżka - realista.

Daniello
28.11.08, 16:26
Kurcze, nie chce trollować, ale jak ostano u kumpla bawiłem się C450D,ACR,ISO1600 to miałem do czynienia z obrazem jakościowo o wiele lepszym. A ten C to przecież model sprzed ~8(?) miesięcy, do tego z niższej półki. A jeszcze warto przypomnieć, że matryca 4/3 jest tylko o drobinę mniejsza od APS-C. Panas jest chyba do tyłu z technologią :/

PS. Też mnie ciekawi ISO100..

qbic
28.11.08, 16:40
Ja się jeszcze wstrzymuje z ocena E-30 (pomijając głupotę marketingowa). Dobrze/idealnie by było gdyby któryś z forumowych kolegów z dobrymi układami w OP udostępnił sample (RAW) które spełniają poniższe kryteria:

- 4 zdjęcia tego samego ze statywu na (iso 100 , 200 , 400 , 800) przy przesłonie F4-5.6
- 2 zdjęcia kontrastowej sceny na (iso 100, 200)
- 3 zdjęcia (AEB (-1,0,+1 EV) sceny z czymś jednolitym np: bezchmurne niebo)

Po czymś takim będzie można określić prawdziwa wartość tego sprzętu, wszystko inne to czyste gdybanie.

epicure
28.11.08, 18:52
Proszę, 1600:

A bo ja wiem co Ty z tym obrazkiem zrobiłeś? Daj mi rawa z D3 robionego na najniższym iso, a zrobię Ci z niego taką masakrę, że nie uwierzysz, że zdjęcie było robione czymś lepszym niż aparatem z komórki. Ja nie chciałem zobaczyć, jak można zepsuć zdjęcie, żeby było widać banding. Chciałem zobaczyć niezepsute zdjęcie prosto z aparatu, na którym go widać.

dog_master
28.11.08, 19:05
Dokładnie...

Mathu, jak forsujesz iso, to to uwzględnij. U Ciebie to będzie ile wtedy? ;) 6400? 12800? ;)

mathu
28.11.08, 19:22
A bo ja wiem co Ty z tym obrazkiem zrobiłeś? Daj mi rawa z D3 robionego na najniższym iso, a zrobię Ci z niego taką masakrę, że nie uwierzysz, że zdjęcie było robione czymś lepszym niż aparatem z komórki.
I mówisz że banding też się pojawi? No to dawaj - ściągaj z fotosite i pokaż nam rezultat.

Ja nie chciałem zobaczyć, jak można zepsuć zdjęcie, żeby było widać banding. Chciałem zobaczyć niezepsute zdjęcie prosto z aparatu, na którym go widać.
Wiesz gdzie sa rawy - ściągnij sobie i zobacz. Ja to widzę bez podkręcania, ale zaraz by się znaleźli "optymiści".

Mathu, jak forsujesz iso, to to uwzględnij. U Ciebie to będzie ile wtedy? 6400? 12800?
I jak to się ma do wystepowania bandingu na 1600? Co myślisz że te pasy sobie domalowałem?

epicure
28.11.08, 19:29
I mówisz że banding też się pojawi? No to dawaj - ściągaj z fotosite i pokaż nam rezultat.

Pojawi się wszystko, co tylko możliwe. Mogę nawet zrobić tak, że ze zdjęcia wyjdzie jedna wielka czarna plama. Tylko pobawię się krzywymi, tak jak Ty. Chcesz mi powiedzieć, że nie uda mi się zepsuć zdjęcia? Każde zdjęcie zepsuję, ale zrobię to dopiero wtedy, jak się założysz ze mną o duże pieniądze :)

Wiesz gdzie sa rawy - ściągnij sobie i zobacz. Ja to widzę bez podkręcania, ale zaraz by się znaleźli "optymiści".

A ja tam nic nie widzę.

mathu
28.11.08, 19:49
Dokładnie takich tekstów się spodziewałem. Jesteście gorsi niż "ambasadorzy" Sony.

geo
28.11.08, 20:02
Pojawi się wszystko, co tylko możliwe. Mogę nawet zrobić tak, że ze zdjęcia wyjdzie jedna wielka czarna plama. Tylko pobawię się krzywymi, tak jak Ty. Chcesz mi powiedzieć, że nie uda mi się zepsuć zdjęcia? Każde zdjęcie zepsuję, ale zrobię to dopiero wtedy, jak się założysz ze mną o duże pieniądze :)

A ja tam nic nie widzę.

widać czy nie?
Wywołane w om 2.11
zmniejszone

epicure
28.11.08, 20:08
No ja nie widzę.

Szogo
28.11.08, 20:09
widać czy nie?
Wywołane w om 2.11
zmniejszone

Widać, ja widzę jak przytknę nos do ekranu.

diabolique
28.11.08, 20:11
Masakra. Czekam kto pierwszy udowodni, że ten aparat w ogóle nie robi zdjęć.

geo
28.11.08, 20:13
Widać, ja widzę jak przytknę nos do ekranu.

to co widać wm nie jest złe i tyle a niech każdy sam oceni

Szogo
28.11.08, 20:19
to co widać wm nie jest złe i tyle a niech każdy sam oceni

Nie zamierzałem krytykować również uważam, że nie jest złe. Ale jeśli ktoś pyta czy widzę to z całą pewnością mogę stwierdzić że jeszcze widzę.

mathu
28.11.08, 20:26
widać czy nie?
Wywołane w om 2.11
zmniejszone
Widać.

Jack
28.11.08, 20:29
...Dobrze/idealnie by było gdyby któryś z forumowych kolegów z dobrymi układami w OP udostępnił sample (RAW) które spełniają poniższe kryteria...Na razie koledzy z dobrymi układami w OP nie udostępnią czegokolwiek, gdyż możliwe jest fotografowanie aparatem z FW 0.9, o którym producent bardzo jednoznacznie się wyraża: " Nie wolno udostępniać do testów i publikować zdjęć". Chyba trzeba jednak trochę poczekać z empirią. Teraz jeszcze mamy teorię :grin:
Pozdrawiam
Jack

dog_master
28.11.08, 21:24
widać czy nie?
Wywołane w om 2.11
zmniejszone
Dobra, to ja ślepa jestem i nie widzę.

Olać, róbta zdjęcia...

... albo chociaż zmieńmy temat na "w poszukiwaniu zaginionego bandingu...'

qbic
28.11.08, 21:26
Dla tych co nie widzą ;)

http://slashdot.org/articles/08/11/28/0033204.shtml

Daniello
28.11.08, 21:54
No tak, ale jak na monitorze nie widać, to na odbitce na prawdę tego nie będzie widać.

qbic
28.11.08, 21:56
No tak, ale jak na monitorze nie widać, to na odbitce na prawdę tego nie będzie widać.

Na to się wiele czynników składa: oczy, monitor, karta graf (jak podpięte po analogu) wiec ludzie będą rożne rzeczy twierdzić.

cadman
28.11.08, 22:16
Mam chyba poważne problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego, gdyż nie mogę pojąć, o czym piszecie. Do szkół chadzałem jeszcze w czasach głębokiej komuny. Jednakże te obrazki mi nie leżą. Takie "cyfrowe" bohomazy. Jak popatrzę na foteczki z "dziadka", to aż się oczka do nich śmieją.

Koriolan
29.11.08, 17:07
Dzięki uprzejmości Jacka, miałem dziś w ręku E-30. bardzo fajna puszka od strony "trzymalności", jedyne co wzbudza na razie zastrzeżenia- to działanie poziomicy. Mam też kłopot z operowaniem dwoma rolkami - tak jakby miały zbyt duży "rozstaw". Może kwestia przyzwyczajnia.
Wyraźnie mniejsza od E-3- kolega "youlekart" był przekonany, że trzymam E520.

mathu
29.11.08, 17:16
A jak wizjer?

fotomic
29.11.08, 18:04
A jak wizjer?
Chłopaki z pentaxa mówią że wyraźnie większy od serii E4xx/e5xx

Koriolan
29.11.08, 19:12
Między wizjerem w E30 a w E410 jest różnica gigantyczna.
Jest niewiele mniejszy niż ten w E3.
Dla mnie już OK.

youlekart
29.11.08, 21:24
Dzięki uprzejmości Jacka, miałem dziś w ręku E-30. bardzo fajna puszka od strony "trzymalności", jedyne co wzbudza na razie zastrzeżenia- to działanie poziomicy. Mam też kłopot z operowaniem dwoma rolkami - tak jakby miały zbyt duży "rozstaw". Może kwestia przyzwyczajnia.
Wyraźnie mniejsza od E-3- kolega "youlekart" był przekonany, że trzymam E520.

Fakt . Byłem głęboko zaskoczony że to E 30 ( fakt ,że nie miałem jeszcze w ręku 520 a myślałem ,że E 30bedzie wiekszy . Fajny aparacik . Ja wole jednak E 3

mathu
29.11.08, 21:27
Czy te rozmiary wpływają negatywnie na wygodę użytkowania?

youlekart
29.11.08, 21:37
Czy te rozmiary wpływają negatywnie na wygodę użytkowania?

Wiesz ,że dla mnie tak ??
lubię trzymać pewniej aparat i czuć jego

mathu
29.11.08, 21:47
To trochę niefajnie, liczyłem że wygodą nie będzie odstawać od dużych Olków...

Bodzip
29.11.08, 21:48
Może jednak wziąć do reki i pomacać

lucas_g
29.11.08, 21:55

Zawsze można dokupić grip.

Karol
29.11.08, 22:03

Spokojnie. Opinie należy wyrobić sobie samemu. Do aparatu trzeba się przyzwyczaić, pofotografować dłużej niż kilka minut. Aparat ma dwie rolki i jego ergonomia zapowiada się znacznie lepiej niż E-5XX. Być może nie będzie tak dobrze jak w E-3 ale tu wielkość i waga puszki nie zawsze jest zaletą, chociaż osobiście lubię fotografować dużymi aparatami, a nosić małe. Zawsze to są jakieś kompromisy, na coś trzeba się zdecydować - wszyscy by chcieli aparat wagi i gabarytów E-4XX a ergonomii E-X tylko, że nie da się takiego zrobić...

qbic
29.11.08, 22:47

Na 99,9% będzie wygodniejszy od E-4xx

Jack
30.11.08, 00:53
To trochę niefajnie, liczyłem że wygodą nie będzie odstawać od dużych Olków...Ocena wielkości korpusu E-30 dokonana dzisiaj przez naszych kolegów jest zdecydowanie subiektywna. E-30 jest niższa od E-trójki o niecałe 9 mm, przy tej samej szerokości i grubości korpusu.
Pozdrawiam
Jack

Koriolan
30.11.08, 00:54
Nie na 99,9 tylko na 110%.
Dla mnie E3 jest za duży i za ciężki.
E30 jest w sam raz. To będzie moja puszka. Pytanie tylko kiedy. Pewnie w dniu gdy cena spadnie poniżej 3kPLN.

lordmoll
30.11.08, 01:03
Kurcze myślisz że sama puszka będzie kosztować 3 tysiaki??

E-3 jak się skończy promocja z lampą powinna kosztować ze 2400. Jeżeli jet to klasa Pro to E-30 powinna być od niego tańsza.

Też bym chętnie przetestował E-30.

pozdr.

Jack
30.11.08, 01:07
...E-3 jak się skończy promocja z lampą powinna kosztować ze 2400...Sądzisz, że lampa w promocji z E-trójką liczona jest po cenie detalicznej :grin::?:

lordmoll
30.11.08, 01:13
Znając zachowania marketingowe to pewnie nie jest liczona po cenie detalicznej.

Może liczę na to, że tak jest :-)

mathu
30.11.08, 01:25
Niestety obawiam się że na starcie samo body to będzie 4k...

qbic
30.11.08, 01:40
Niestety obawiam się że na starcie samo body to będzie 4k...

Wątpię, obstawiam 2800.

Szogo
30.11.08, 01:47
Zapewne E-30 będzie tańsze na starcie niż E-3 w promocji po odliczeniu mniej więcej 1/2 lampy ok. 700 zł. promocja która trwa czyści magazyny, bo po wyjściu E-30 większość potencjalnych nabywców nie będzie potrzebować metalowego body z uszczelnieniami a najzwyklejszych w świecie wodotrysków :)
za qbic-iem mi wychodzi 3000

Koriolan
30.11.08, 09:28
Wątpię, obstawiam 2800.
Taa. cena sugerowana w U$A określona została na $1300. Po dzisiejszym kursie ok. 3 PLN to daje 3900. A gdzie cło i VAT ?

Obstawiam jednak cenę ok 3800 - w okolicach 50D

Drughi
30.11.08, 10:35
...i w okolicach D90. Według mnie na początku będzie kosztował w granicach 3900 PLN, po jednym, dwóch miesiącach cena spadnie do 3500 PLN.

geo
30.11.08, 10:44
...i w okolicach D90. Według mnie na początku będzie kosztował w granicach 3900 PLN, po jednym, dwóch miesiącach cena spadnie do 3500 PLN.

nikon D90 z super kitem 18-105 (niby według testów ) kosztuje 3600 i jest to nagrozniejszy konkurent E-30. I co by tu nie mówić jest to dobry aparat. Ciekawe jak ustawią cene z 14-54 II

epicure
30.11.08, 12:53
Taa. cena sugerowana w U$A określona została na $1300. Po dzisiejszym kursie ok. 3 PLN to daje 3900. A gdzie cło i VAT ?

Obstawiam jednak cenę ok 3800 - w okolicach 50D

W każdym kraju będzie inna cena, bo to zależy od polityki firmy w danym kraju. To nie jest tak, że jak w USA coś kosztuje X $, to w UK, Polsce, Rosji będzie kosztować odpowiednio z kursem walut Y i Z funtów, złotych czy rubli. Popatrz jakie są ceny różnych rzeczy w różnych częściach świata, a przekonasz się, że kurs walut niewiele ma w nich do czynienia.

Karol
30.11.08, 13:19
Zgadzam się z epicure - w obecnych czasach kalkulowanie polskich cen na podstawie cen z USA nie ma sensu... Zobaczcie ile kosztuje obecnie E-3 w USA. Ile musiałby kosztować w Polsce wg takiej zasady, o której pisał Koriolan:

Taa. cena sugerowana w U$A określona została na $1300. Po dzisiejszym kursie ok. 3 PLN to daje 3900. A gdzie cło i VAT ? E-3 musiałby być u nas znacznie droższy niż w USA a jest nie dość, że znacznie tańszy to jeszcze u nas jest promocja z lampą...
Przecież Olympus nie sprowadza własnego sprzętu do Polski kupując go w sprzedaży detalicznej w USA - to jakiś absurd...

GoOrange
30.11.08, 13:20
Dla mnie z kolei najważniejsza jest kwestia dopasowania ceny (nie tylko tej) puszki do jej możliwości. Jeśli to ma być jakość 50D - niech kosztuje tyle co ten Canon, jeśli to będzie coś pokroju D90 - niech kosztuje tyle co Nikon... Oczywiście jako że to będzie grudniowa nowość niech na wstępie kosztuje ciut więcej od analogicznych konstrukcji. Właśnie właściwe wstrzelenie się w swoje miejsce na rynku jest tym co może do tej puchy przyciągnąć nowych klientów bo starzy i tak nie mają innego wyjścia :-P.

irek50
30.11.08, 13:51
Koriolan: Jakie masz konkretnie zastrzeżenia wobec poziomicy w E-30?

Koriolan
30.11.08, 15:02
Konkretnie mam takie, ze IMO na razie nie pokazuje poziomu.

irek50
30.11.08, 15:22
Z pewnością wyleczą tę dziecięcą chorobę.. :)--pozdrawiam

dulak
30.11.08, 15:43
Panowie,

E30 ma obowiazek kosztowac mniej anizeli D90 czy tez 50D, wynika to m.in. z zalozen systemu 4/3 - i o ile firma Olympus chce zachowac system zgodnie z logika nadana przez tworce Four Thirds - Katsuhiro Takade, o tyle powinna pamietac o idei samego systemu; a jak bedzie - dowiemy sie juz wkrotce - i oby owe "wodotryski" nie podbily nieracjonalnie ceny. Dla niezorientowanych przypominam, ze w systemie 4/3 zastosowano mniejsze matryce w celu osiagniecia korpusow o mniejszych rozmiarach i w nizszej cenie niz u konkurencji, a tzw. telecentrycznosc to juz wynikowa owych zalozen.

pozdrawiam

dog_master
30.11.08, 15:50
Aparacik cuuuuuudny! :)

Świetnie leży w ręce, guzikologia też przyjazna, wszystko wiadomo, gdzie co jest... AF śmiga pięknie [ale niestety w Galerii Bałtyckiej mew ani psów nie było, co by potestować ;)], detekcja kontrastu pięknie działa [wolno, ale się nie myli!]. Wizjer imho większy od E-XXX + ME-1, co do E-3 to nie wiem, nie pamiętam... Ale super, duży, wyraźny. Parametry wyświetlane na dole wizjera.

Cóż, ja wad nie widzę ;) No dobra, pewnie cena [ale to prędzej czy później się przeskoczy ;p], no i hmm chyba tyle...

Co do iso, to dla mnie miodzio... Na ustawieniach standardowych - jak się pewnie doda jakąś redukcję szumów to i wyżej będzie można robić. Tak z ciekawości, podbiłam sobie JPGa z 1250 na 3200 i MI się to podoba... :) Procz czarnego, ale co tu duzo chciec - trza dobrze naswietlic.

Nie wiem, jak Wy, ale ja już odliczam do wiosny ;p [znaczy się, okazji do kupna ;p].

C+
30.11.08, 15:58
Cenę poznamy już jutro, ergonomia i wizjer bardzo ok, LV ok. Puszka wydaje się mniejsza od E3 ponieważ jest odchudzona patrząc z góry. W sprzedaży pojawi się od połowy stycznia.

Koriolan
30.11.08, 15:59
Ty do wiosny, a na mnie moje Panie wymogły wyjazd na narty (07.02) i liczyłem po cichu, że do tego czasu...

mathu
30.11.08, 16:29
E30 ma obowiazek kosztowac mniej anizeli D90 czy tez 50D, wynika to m.in. z zalozen systemu 4/3
Jak się mają te założenia do ceny E3 w momencie premiery?

leodan
30.11.08, 17:03
Pytanko , czy w Wawie będzie E-30 do pomacania , bo ostatnio go nie było .

MicSzu
30.11.08, 17:59
Ciekawe ile krzykną na początek xD http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-30-ed-12-60-mm-swd.bhtml

Bodzip
30.11.08, 18:27
Tak z ciekawości, podbiłam sobie JPGa z 1250 na 3200....

To na jpg-ach w które ingeruje soft aparatu. Nie robiłaś w RAW-ach ?

lokin
30.11.08, 20:16
stawiam że cena w OlyPL (na starcie) za:
E-30(body) = E-3(body + lampa"gratis"),
i jest tylko pytanie (ma ktoś przecieki, albo znajomą wróżkę?):
czy e-3 po nowym roku jeszcze potanieje? (jak już skończy się promocja z lampą)
emoCJE rOSNĄ :esystem:
Czy w Warszawie da się gdzieś "pomacać" oficjalnie/nieoficjalnie E-30 :?:

C+
30.11.08, 20:19
Ciekawe ile krzykną na początek xD http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-30-ed-12-60-mm-swd.bhtml

Przecież napisałem, że jutro pokażą oficjalny cennik. Można z gdybaniem dt. ceny wstrzymać się do jutra.:wink:

fotomic
30.11.08, 20:39
Jutro oficjalny cennik Olympus Polska(jak C+ napisał), może pojawi sie cena E-30, może... (odrazu uczule że ceny w cenniku OP są sugerowanymi detalicznymi - co robią sprzedawcy - wiadomo).

mathu
30.11.08, 20:40
Przecież napisałem, że jutro pokażą oficjalny cennik. Można z gdybaniem dt. ceny wstrzymać się do jutra.:wink:
Jutro będzie po ptokach, a tak przynajmniej jest zabawa, są emocje :D

GoOrange
30.11.08, 20:50
Cenę poznamy już jutro, ergonomia i wizjer bardzo ok, LV ok. Puszka wydaje się mniejsza od E3 ponieważ jest odchudzona patrząc z góry. W sprzedaży pojawi się od połowy stycznia.

Czemu nie w grudniu ??? Może są jakieś marketingowe powody, których nie znam ale zawsze "mikołaj" i choinka sprzyjają większym wydatkom a w styczniu to i portfele jakby chudsze...

zonkinho
30.11.08, 20:54
Z tym, że oficjalny cennik Olympus Polska a ceny rynkowe to zazwyczaj rozbieżność jest piękna. ;)

Drughi
30.11.08, 20:54
Jutro będzie po ptokach, a tak przynajmniej jest zabawa, są emocje :D
Może zrobimy zakłady... :wink:

fotomic
30.11.08, 21:01
Z tym, że oficjalny cennik Olympus Polska a ceny rynkowe to zazwyczaj rozbieżność jest piękna. ;)

napisałem "co robią sprzedawcy - wiadomo". Ceny obiżane są na wiele sposobów, w sumie dzięki polityce OP.

Może zrobimy zakłady... :wink:
jak cena bedzie 3k za body wygram flaszke(dobrej wódki)

geo
30.11.08, 21:14
napisałem "co robią sprzedawcy - wiadomo". Ceny obiżane są na wiele sposobów, w sumie dzięki polityce OP.

jak bedzie wieksza to "first look" bedzie zrypany

mathu
30.11.08, 21:16
No dobra, fajnie że będzie cena, a kiedy będą jakieś sensowne sample w RAW?

fotomic
30.11.08, 21:22
No dobra, fajnie że będzie cena, a kiedy będą jakieś sensowne sample w RAW?
ano, ano. Podejrzewam zę jeszcze nie dorobili się softu 1.0

Koriolan
30.11.08, 21:28

Nie wycofuję się.

1. Jack wspominał zdaje się, ze cena na e30 bedzie coś 5 grudnia ?
2. On tez obstawia 4k PLN..

fotomic
30.11.08, 21:31
Nie wycofuję się.

1. Jack wspominał zdaje się, ze cena na e30 bedzie coś 5 grudnia ?
2. On tez obstawia 4k PLN..

wiem, wiem, liczył to na podstawie 1k-1,2k ojro, mam nadzieje ze sie mylił :cool:

ogesio
30.11.08, 22:03
może jakaś sonda odnośnie ceny??

mathu
30.11.08, 22:06
???

Dobrze się czujesz?

diabolique
30.11.08, 22:09
może jakaś sonda odnośnie ceny??

To może od razu głosowanie z wynikiem wiążącym dla Olympus Polska?
:???:

Jack
30.11.08, 22:24
Pytanko , czy w Wawie będzie E-30 do pomacania , bo ostatnio go nie było .Ostatnio nie było, bo w ogóle nie było. Jak nie zdarzy się jakieś trzęsienie ziemi, to będzie do pomacania na OFT w Złotych Tarasach.
Pozdrawiam
Jack

Karol
30.11.08, 22:53
Już widzę narzekania co do ceny ;-) - po pierwsze lubimy narzekać, po drugie Olympus ma taką politykę cenową, że na początku drogo, potem sukcesywnie dość mocno w dół. Z punktu widzenia producenta taka polityka ma swoje zalety. Wyłomem był E-500, który (szczególnie dual kit) był relatywnie tani na start... Tym razem marketing Olka może trochę posterować sprzedażą E-3 -jak zapowiedzą E-30 drogo, E-3 będzie lepiej się sprzedawać i odwrotnie.
Myślę, że siłą napędową sprzedaży E-30 może być nowy 14-54 - w takim zestawie to może kosztować sporo ale ciągle znacznie mniej niż te poszczególne rzeczy osobno... i zestaw konkurencji z podobnym obiektywem, którego w zasadzie nie ma ;-)

Bo.
1.12.08, 00:11
hmm, Ktotek, a
Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF
mocno odstaje ?

qbic
1.12.08, 00:17
trochę zakresem: na cropie 1.5x = 25.5 - 75mm vs 28-104mm (co nie oznacza ze to zły zakres...)

Bo.
1.12.08, 00:20
no tak, ten brak długości kosztuje ok. 400 pln mniej, ale za to na końcu tak samo jasno. W niektórych puszkach może jedynie brakować stabilizacji.

suchar
1.12.08, 00:22
no tak, ten brak długości kosztuje ok. 400 pln mniej, ale za to na końcu tak samo jasno. W niektórych puszkach może jedynie brakować stabilizacji.

Ten Tamron brzmi jak wiertarka i jego jakość jest na podobnym poziomie... Wiem, bo kolega ma do Canona.

Karol
1.12.08, 00:33
hmm, Ktotek, a
mocno odstaje ?

Dobre pytanie, ciekawe szkło. Na to pytanie być może będę znać subiektywną odpowiedź niebawem - znajomy ma Tamrona z 40D. Zuiko jest uniwersalniejszy, na długim końcu, w sumie obiektyw do wszystkiego, nawet portret można strzelić. Tamron jaśniejszy ale nie sprawiał wrażenia zbyt solidnego - raczej bałbym się go położyć na mokrej trawie czy leśnej ściółce, gdzie Zuiko zdał egzamin. Z mojego puntu widzenia duży walor 14-54 to zdjęcia z bliska, z ciekawości porównam Tamrona, nie robiłem tego jeszcze.
Jeszcze jedno - ten Tamron zawsze będzie kosztować swoje - nikt nie dołoży go "pół darmo" do puszki, Olympus może ożenić E-30+14-54 II tworząc ciekawy cenowo zestaw, o czym wspominałem wcześniej...

Bo.
1.12.08, 00:36
thx za info, będę wdzięczny za nastepne, te z praktycznego testu.

dog_master
1.12.08, 01:00
To na jpg-ach w które ingeruje soft aparatu. Nie robiłaś w RAW-ach ?
RAWy mam, ale do nich potrzeba programikow ;p a teraz nie mam czasu szukac i sciagac, tyle, co odpalilam PSa dl JPGa i powyciagalam na szybo.

Poza tym, nie obchodzi mnie, czy soft ingeruje czy nie, tylko efekt koncowy ;p A i tak w rawach raczej nie robie.

hmm, Ktotek, a
mocno odstaje ?
Dodaj do tego piekielnie wolny AF...

qbic
1.12.08, 01:07
iso 100?

Gundi
1.12.08, 01:13
hmm, Ktotek, a
mocno odstaje ?

Rozpadł się na moich oczach w czasie pleneru, przy normalnym używaniu:)

qbic
1.12.08, 01:16
Jaja sobie robicie z tym Tamronem?

Gundi
1.12.08, 01:22
Nie, kiepsko sobie radził z łapaniem ostrości, a w czasie sesji coś chrupnęło przy zoomowaniu i przestał działać zupełnie.

piotrek204
1.12.08, 01:48
Już widzę narzekania co do ceny ;-) - po pierwsze lubimy narzekać, po drugie Olympus ma taką politykę cenową, że na początku drogo, potem sukcesywnie dość mocno w dół.

Ale czasy sie zmienily, za 2500 mozna kupic 40D lub D90, w tym segmencie w ciagu roku polecialy spokojnie o 1000PLN.

Syd Barrett
1.12.08, 01:58
e-30 zapowiada się świetnie - bardzo miło mi się o nim czyta.
Jednak dla mnie puszka niewiele wnosi.. no może gdybym robił zdjęcia w ekstremalnych warunkach potrzebowałbym takiego e-3 zamiast przedziurawionej reklamówki... przy robieniu sesji leparkowcom 3kl/s to też troszkę za mało, ale do robienia >fotografii< niemal każdy aparat dobry - analog/cyfrak..... liczy się wiedza i umiejętność dostrzegania <łolaboga>
swoją drogą podziwiam Waszą wiedzę techniczną !! <rotfl>

acha!!! obstawiam 2800 ;-)

Ale czasy sie zmienily, za 2500 mozna kupic 40D lub D90, w tym segmencie w ciagu roku polecialy spokojnie o 1000PLN.

kolega kupił body 40tki w październiku u.r. za 4500, koleżanka miesiąc temu ustrzeliła za 2100 ;-) oby tak dalej!!!

geo
1.12.08, 07:56
Jaja sobie robicie z tym Tamronem?

Robią

Tamron kosztuje ok 1200zł
dla 40D zakres 27,2-80 mm
stałe światło 2.8
z 40D działa szybko (410 zółwik z kitami)
jest ostry od pełnej dziury najostrzejszy w zakresie 30 mm, najsłabszy na 50 mm
jest głosny, dobrze wykonany.
I nie pitolcie mi tu że jest inaczej.
Sa problemy z egzempazami ale to tak jak w sigmie, trzeba wybierać
Acha czy opiniodawcy Tamrona maja Tamrona? Ja mam..
I nie pitolcie mi tu że jest inaczej ;)

fotomic
1.12.08, 08:33
Robią

Tamron kosztuje ok 1200zł
dla 40D zakres 27,2-80 mm
stałe światło 2.8
z 40D działa szybko (410 zółwik z kitami)
jest ostry od pełnej dziury najostrzejszy w zakresie 30 mm, najsłabszy na 50 mm
jest głosny, dobrze wykonany.
I nie pitolcie mi tu że jest inaczej.
Sa problemy z egzempazami ale to tak jak w sigmie, trzeba wybierać
Acha czy opiniodawcy Tamrona maja Tamrona? Ja mam..
I nie pitolcie mi tu że jest inaczej ;)Czy Pan sprzedając w sklepie daje walizke obiektywów (nie wiem np.12) np. tamrona. I to się testuje, który dobry ? - pytam, nie wiem.Jak tak to tylko jedno - Żałosne półprodukty.

A kto mi zwróci pieniądze za czas jaki poświęcam na wymianę tych półproduktów ? Co to PCKa ? Nie bądźcie śmieszni - to że uważacie swój czas za ***** wart, to Wasza sprawa, ale nie piszcie że to są dobre produkty.

Jaki jest koszt łączny zakupy obiektywu, który np.wymniamy 3-4 razy (drogą wysyłkową). cena razy 2 ?

zibi1303
1.12.08, 09:14
Fotomic czy kto tam wie, no walcie z tą ceną !! :P

fotomic
1.12.08, 09:16
Fotomic czy kto tam wie, no walcie z tą ceną !! :P

Jak się pojawi, to ktoś napisze :D

zibi1303
1.12.08, 09:17
wee, nie mam już czasu muszę lecieć.. OK zobaczymy potem ;]

diabolique
1.12.08, 09:18
wee, nie mam już czasu muszę lecieć.. OK zobaczymy potem ;]

Zostaw tel. Napiszę Ci sms-a

geo
1.12.08, 10:13
Czy Pan sprzedając w sklepie daje walizke obiektywów (nie wiem np.12) np. tamrona. I to się testuje, który dobry ? - pytam, nie wiem.Jak tak to tylko jedno - Żałosne półprodukty.

A kto mi zwróci pieniądze za czas jaki poświęcam na wymianę tych półproduktów ? Co to PCKa ? Nie bądźcie śmieszni - to że uważacie swój czas za ***** wart, to Wasza sprawa, ale nie piszcie że to są dobre produkty.

Jaki jest koszt łączny zakupy obiektywu, który np.wymniamy 3-4 razy (drogą wysyłkową). cena razy 2 ?

masz rację, żalosny półprodukt jutro go wywalę na smietnik bo nie mogę żyć w świadomości że go mam. To taki obiektyw dla biedaków, a Zuiko to tylko dla wybranców to ja jakiś pomieszaniec jestem ;)

fotomic
1.12.08, 10:13
masz rację, żalosny półprodukt jutro go wywalę na smietnik bo nie mogę żyć w świadomości że go mam. To taki obiektyw dla biedaków, a Zuiko to tylko dla wybranców to ja jakiś pomieszaniec jestem ;)

Wiesz o co mi chodziło.

Pozdrawiam

kateb
1.12.08, 11:01
Zgadzam się z epicure - w obecnych czasach kalkulowanie polskich cen na podstawie cen z USA nie ma sensu... Zobaczcie ile kosztuje obecnie E-3 w USA. Ile musiałby kosztować w Polsce wg takiej zasady, o której pisał Koriolan:
E-3 musiałby być u nas znacznie droższy niż w USA a jest nie dość, że znacznie tańszy to jeszcze u nas jest promocja z lampą...
Przecież Olympus nie sprowadza własnego sprzętu do Polski kupując go w sprzedaży detalicznej w USA - to jakiś absurd...
Zgadzam się, że kalkulowanie cen detalicznych, na podstawie innych detalicznych nie jest dobrym pomysłem.

Ale proszę, nie piszcie, że za wodą E-3 jest strasznie drogie. Na stronie olympus usa jest od jakiegoś czasu (od wakacji?) ogłoszona promocja . To chyba odpowiednik naszego fl50R za free.

E3 + 12-60 + fl50 R = 1950 USD (akurat ta cena z bhpphotovideo, to pewnie też ich odpowiednik naszego fotocośtam.pl). Należy doliczyć różne podatki.

Ceny chyba dobra. I przy tak wysokim dolarze dalej jest ok. Chociaż nie ma sensu sprowadzać.

pledwon
1.12.08, 11:15
B&H : 2500$ -200$
http://www.bhphotovideo.com/c/product/564521-REG/Olympus_262012_E_3_SLR_Digital_Camera.html

andytown
1.12.08, 11:33
po dodaniu do koszyka dostajesz 1950 $- podatki omijasz jeżeli kupisz z innego staniu, koszt wysyłki i inne opłaty wychodzi ci - 2000$ za ten zestaw...szkoda ze dolar podrożał

mathu
1.12.08, 16:42
Oszukali nas!

pol189
1.12.08, 17:07
Oszukali nas!

:grin:

Ależ któż Cie tak oszukał i dlaczego?

.

qbic
1.12.08, 17:12
Najbardziej oszukano pracowników fabryki pracujących na taśmie!

mathu
1.12.08, 17:14
Miała być cena a nie ma.

A te dykty ciężkie...

grizz
1.12.08, 17:18
Miała być cena a nie ma.

A te dykty ciężkie...

Było mówione, ze Jacek mówił że cena około 5ego się pojawi.

zibi1303
1.12.08, 18:41
czyli to był zwykły chłyt marketingdody z tą dzisiejszą ceną :), aby podgrzać kotleta . Sprytne

C+
1.12.08, 20:48
czyli to był zwykły chłyt marketingdody z tą dzisiejszą ceną :), aby podgrzać kotleta . Sprytne

Nie, tylko w OP ktoś się obija :roll:

fotomic
1.12.08, 20:52

racja, racja, chyba czas napisać majla :cool::mrgreen:

Karol
1.12.08, 20:53

Swoją drogą - jak czyta ten wątek to pewnie ma niezłą zabawę... ;-)
W sumie to ciekawe na ile OP ma wolną rękę w polityce cenowej, promocjach a na ile to przychodzi z góry - Hamburga, Japonii... Ostatnie większe promocje to chyba były ogólnoeuropejskie...

GoOrange
1.12.08, 21:41
Mnie coś tak po głowie chodzi 3,5k za puszkę, jak będzie drożej to będzie :???:. Oczywiście to taki strzał...
Swoją drogą to jak już gdzieś pisałem, wszystko zależy od jakości bo jeśli będzie gorzej i drożej do opty-polisi zjedzą "czydziestkę" w trakcie testów ...

Szogo
2.12.08, 00:08
Swoją drogą - jak czyta ten wątek to pewnie ma niezłą zabawę... ;-)
W sumie to ciekawe na ile OP ma wolną rękę w polityce cenowej, promocjach a na ile to przychodzi z góry - Hamburga, Japonii... Ostatnie większe promocje to chyba były ogólnoeuropejskie...

To zależy ile chce zarobić.

Jack
2.12.08, 11:18
Nie, tylko w OP ktoś się obija :roll:Nie w OP, tylko kto inny.
Sugerowana cena brutto detal:

4399,- body
4699,- kit z 14-42
6090,- kit z 14-54 II
7390,- kit z 12-60SWD
Pozdrawiam
Jack

qbic
2.12.08, 11:19
O rany boskie....hardkorowe ceny.
Chyba jednak uznano filtry artystyczne za prawie photoshopa.

Gundi
2.12.08, 11:21
powodzenia;]

grizz
2.12.08, 11:21
Zaszaleli. Ciekawe co będzie w sklepie.

E-30 Body - zawiera ładowarkę, baterię, kabel USB i wideo 4*399
E-30 1442 Kit - zawiera ładowarkę, baterię, kabel USB i wideo 4*699
E-30 1454 II Kit - zawiera ładowarkę, baterię, kabel USB i wideo 6*090
E-30 1260 Kit - zawiera ładowarkę, baterię, kabel USB i wideo 7*390
choć z drugiej strony jeżeli za e-3 który ma sugerowaną cenę 5,5k dajemy w sklepie 3.6, to za e-30 w sklepie powinno być z 2,5

Karol
2.12.08, 11:25
Nie w OP, tylko kto inny.
Sugerowana cena brutto detal:

4399,- body
4699,- kit z 14-42
6090,- kit z 14-54 II
7390,- kit z 12-60SWD
Pozdrawiam
Jack

A nie mówiłem, że będzie drogo ;-). Mają z czego opuszczać a i E-3 pewnie lepiej będzie się sprzedawać...
Poza tym spokojnie - prześledźcie sobie oficjalne ceny nowych Olków i te sklepowe po kilku m-cach na rynku... To tylko cennik ;-) Ja obstawiałem 3999 za body...

andytown
2.12.08, 11:26
w sklepach internetowych to spodziewam się ok 3700 za body... jakkolwiek cena dość wysoka biorąc pod uwagę konkurencje ---

50 D - w sklepie ok 3700 - mniej więcej tyle ile się spodziewam e-30
d90 - w sklepie ok 2700 - ale to jakby półka niżej.

a700- w sklepie ok 2700 - to ta sama półka, k20d podobnie

qbic
2.12.08, 11:28
d90 - w sklepie ok 2700 - ale to jakby półka niżej.

No tak, bo nie ma trybów kreatywnych :D, może jednak konkurs na nowa maskotkę Olympusa, podpowiem ze McDonalds ma clowna a prowadzi chyba bardziej rozsądną politykę cenowa.

:D

Jokers.

grizz
2.12.08, 11:28
3,7 w sklepie? Jak tyle to e-3 kosztuje.

andytown
2.12.08, 11:31
Panowie nie ma co bić piany

Olek miał od zawsze taką politykę cenową,,, najpierw dość drogo a potem szybko w dół.,..

ameryki nie odkryliśmy.. według mnei rozsądna polityka

Popatrzcie na politykę cenową Panasa - to już jest dopiero sprzedawanie nowości

Według mnie cena jest ok - inowatorzy płaca frycowe, za 3 miesiące cena dla ludu:D

mathu
2.12.08, 11:44
Jak te ceny spadną do rozsądnego poziomu, to wejdą 60D i D95(?) które rozjadą E30.

Po co ktoś miałby w tym momencie wchodzić w E30 zamiast w D90? Bez sensu. Nas to nie dotyczy, bo siedzimy w systemie, ale nikt nowy E30 nie kupi. Taka jest rzeczywistość. I tak jak wcześniej mówiłem - zdaje się, że E4 już nie będzie, bo musiałby wystartować z niebotycznego poziomu 6000 zł, nie oferując w zamian zupełnie nic konkurencyjnego w stosunku do innych body w tej cenie.

qbic
2.12.08, 11:45
będzie może E-40, segmentu pro przy obecnej technologii nie może być w 4/3, chyba ze jakieś rozwiązania z ciekłym azotem jako chłodziwo do matrycy.

Sorry, taki wisielczy humor.

Koriolan
2.12.08, 11:47
taak system już umarł.. znowu.
Ma siedem żyć jak kot.

Ja czekam na cenę poniżej 3 tysi- wtedy idę do sklepu.
Cenę sugerowaną to będzie miał MM - w takich fotozakupach będzie pewnie 3999 na start.
Ale to jest zbyt drogo.

PS.- fotomic- no niestety z flaszki tym razem nici

opiotr
2.12.08, 11:49
Niech może będzie lepiej E-360 ale widać, że całkiem zarzucili swoje stare 'modernistyczne' podejście.

qbic
2.12.08, 11:52
taak system już umarł.. znowu.
Ma siedem żyć jak kot.

Nikt nie mówi ze umarł, po prostu dokładnie określił swój target.

mathu
2.12.08, 11:57
będzie może E-40, segmentu pro przy obecnej technologii nie może być w 4/3, chyba ze jakieś rozwiązania z ciekłym azotem jako chłodziwo do matrycy.
Alez mógłby powalczyć w pro, w studyjnym pro... Gdyby nie zrezygnowali z matryc Kodaka i poszli w tym kierunku co średni format - maksymalne używalne ISO200, ale ISO100 idealne, z super szczegółami i plastycznym obrazem. Do tego świetna optyka Zuiko i jest idealny aparat do zdjęć produktowych czy krajobrazowych, a z 7-14 architektonicznych. Ja bym naprawdę chciał mieć coś takiego (pośrednio mam z E400, ale on ma wiadome wady).
Chyba sobie dokupię E1 i będę happy :>

Ja czekam na cenę poniżej 3 tysi- wtedy idę do sklepu.
Ja tez kupię, bo nie mam żadnych drogich szkieł i nie będzie mi żal za rok-dwa zmienić system. Ale taka jest prawda, że Olympus poszedł w idiotycznym kierunku - nie dośc że przegrywa licytację na matryce z APS-C, to jeszcze jest najdroższy.

piotrek204
2.12.08, 11:58
Jak te ceny spadną do rozsądnego poziomu, to wejdą 60D i D95(?) które rozjadą E30.

Nie potrzeba do tego 60D, E-30 mozna postawic obok 40D.
Chyba jedynym plusem E-30 w stosunku do 40D dla mnie to poziomica, jesli bedzie uzyteczna.
Mialem nadzieje ze olympus powalczy cena.

andytown
2.12.08, 12:00
Jeżeli matryca w e-30 jest wyraźnie lepsza od martycy e-3 i zrzuci rękawicę matrycy d300 - to ta cena ma sens...

Czekać trzeba na testy

qbic
2.12.08, 12:01
Alez mógłby powalczyć w pro, w studyjnym pro... Gdyby nie zrezygnowali z matryc Kodaka i poszli w tym kierunku co średni format - maksymalne używalne ISO200, ale ISO100 idealne, z super szczegółami i plastycznym obrazem. Do tego świetna optyka Zuiko i jest idealny aparat do zdjęć produktowych czy krajobrazowych, a z 7-14 architektonicznych.

W/g mnie to była jedyna sensowna droga rozwoju, ale tego już nie będzie.

PS: źle Ci się wkleił cytat, ja E-30 nie zamierzam kupować ;)

piotrek204
2.12.08, 12:02
Alez mógłby powalczyć w pro, w studyjnym pro... Gdyby nie zrezygnowali z matryc Kodaka i poszli w tym kierunku co średni format - maksymalne używalne ISO200, ale ISO100 idealne, z super szczegółami i plastycznym obrazem. Do tego świetna optyka Zuiko i jest idealny aparat do zdjęć produktowych czy krajobrazowych, a z 7-14 architektonicznych.

Do walczenia w tym segmencie brakuje szkiel tilt/shift

Ale zgodze sie, mogliby zwrocic szczegolna uwage na jakosc przy niskich ISO, niestety sample z E-30 prz niskich ISO nie powalaja, szczegolnie w cieniach.

qbic
2.12.08, 12:03
niestety sample z E-30 prz niskich ISO nie powalaja, szczegolnie w cieniach.

Gdzie je widziałeś?

mathu
2.12.08, 12:07
i zrzuci rękawicę matrycy d300 - to ta cena ma sens...
:D :D :D :D :D

Chyba najśmieszniejszy post jaki czytałem w tym wątku.

piotrek204
2.12.08, 12:07
Gdzie je widziałeś?

http://olympus-imaging.jp/product/dslr/e30/sample/index.html

andytown
2.12.08, 12:09
Kodak jest genialny do portretu:)

Takie ISO 50 do studia -- 8 mpix.. i 50 f2,0:)

Dla tych kolorów jestem w olku,, bo zestaw e-1 +50F,20 to mistrzostwo świata do portretu:).... i wieszcie mi próbowałem już wielu kochanek.. i gdy na końcu okazuje się ze w fotografii najważniejszy jest kolor zdjęcia.. to Kodak uber alles:D

qbic
2.12.08, 12:11
Na tych samplach prawie nic nie widać, brak iso 100, nie są tragiczne.

qbic
2.12.08, 12:13
Kodak jest genialny do portretu:)

Takie ISO 50 do studia -- 8 mpix.. i 50 f2,0:)

Dla tych kolorów jestem w olku,, bo zestaw e-1 +50F,20 to mistrzostwo świata do portretu:).... i wieszcie mi próbowałem już wielu kochanek.. i gdy na końcu okazuje się ze w fotografii najważniejszy jest kolor zdjęcia.. to Kodak uber alles:D

Jakby to powiedzieć.... próbowałeś nowych sprzętów z CCD?

andytown
2.12.08, 12:14
próbowałem Pentaxa k10/100 - nie ta saturacja

qbic
2.12.08, 12:16
próbowałem Pentaxa k10/100 - nie ta saturacja

OT:
No cóż mam inne zdanie na ten temat :) , podciągnij black level w wywoływaczkach Raw, wyjdzie na to samo, a zapas w światłach ponad 1EV. Jak znajdę kiedyś czas (w fajny słoneczny dzień) zrobię porównanie.

Smerf Maruda
2.12.08, 13:35
Jesteście kochani!

Nie rozpoznałbyś ironii, jakby wyskoczyła zza krzaków i Cię w tyłek kopnęła.

Gundi
2.12.08, 13:40
Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 40 (30 użytkownik i 10 gości)

Do pracy rodacy! Albo wyjdźcie pofocic bo pogoda piękna (przynajmniej w Rzeszowie)

Koriolan
2.12.08, 13:41
W Gdańsku trzeba sporo samozaparcia żeby nos wyściubić za drzwi :)

diabolique
2.12.08, 13:41
Bo jak nie, to zamykamy wątek i skończy się rumakowanie.

Plus do reputacji! :grin:
(Drugi jak zamkniesz wątek!)

Eddie
2.12.08, 13:42
Plus do reputacji! :grin:
(Drugi jak zamkniesz wątek!)

I jeden ode mnie, jak zamkniesz watek ;)

Smerf Maruda
2.12.08, 13:43
Ech, trzeba tu posprzątać... szkoda zamykać, bo wątek, poza dzisiejszą dyskusją, jest fajny.

diabolique
2.12.08, 14:05
Ech, trzeba tu posprzątać... szkoda zamykać, bo wątek, poza dzisiejszą dyskusją, jest fajny.

Nie wiem co fajnego w wątku o aparacie, który:
1. nie jest jeszcze sprzedawany
2. większość informacji to plotki nakręcające dziwne tematy
3. pozostałe informacje to niepotwierdzone przecieki
4. soft nie ma (podobno) wersji ostatecznej
5. kupi może 3% forumowiczów aktywnych w tym wątku...
Gdyby to był wątek pt. "subiektywne oceny posiadaczy..." to co innego
:grin:

GoOrange
2.12.08, 14:06
Może i niepotrzebnie wyjechałem z tymi uzasadnieniami...od teraz :|.
Ja nie kupię z pewnością E-30 bo mam E-3 ale jak patrzę na niektóre sample (zwłaszcza te art) to mam jak najbardziej pozytywne odczucia, aczkolwiek kot w doniczce to porażka jak dla mnie.

epicure
2.12.08, 14:09
A ja z kolei jestem zainteresowany zakupem E-30, ale za 1-1,5 roku. Wtedy dostanę go pewnie za 2500 zł z lampą gratis. Mnie to urządza... :)

Smerf Maruda
2.12.08, 14:14
To przebiega w cyklach, o takich:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://xs.to)

lordmoll
2.12.08, 21:06
Poczekajmy aż E-30 pojawi się w sklepach.

Dla przykładu E-3 body w fotozakupy.pl kosztuje 3699 zł a na cyfrowe.pl 4499 zł.

W związku z tym nie ma co brać ceny E-30 na poważnie.

Natomiast nie zastanawia coś innego. Mianowicie przecież E-30 to przecież klasa półprofesjonalna. To dlaczego ma on być droższy? tylko dlatego, że to nowość?

pozdr.

mathu
2.12.08, 21:34
To jest zaawansowany amator, a nie półprofesjonalna.

Daniello
2.12.08, 22:08
O tak, a teraz wybuchnie dyskusja czym jest pół-profesjonalno-średnio-zaawansowana amatorska fotografia lustrzankowa... :s

mathu
2.12.08, 22:13
No bez żartów - takie sprzęty jak 50D to zawsze była oficjalnie półka dla zaawansowanego amatora. Profesjonalizm nie oznacza osiągów matrycy, tylko takie pozornie nieistotne rzeczy jak uszczelnienia, szybkostrzelność czy gwarantowaną liczbę cykli migawki.

diabolique
2.12.08, 22:18
DRODZY FORUMOWICZE!
Jeśli następnym razem w odpowiedzi jakiemuś nowemu koledze/koleżance pytającemu o sprzęt napiszecie: "jest opcja >>szukaj<<", to pomyślcie, że będzie musiał się przedzierać przez takie beznadziejne posty pisane od czapy, jak w tym wątku...

Marcin510
3.12.08, 01:27
wystarczy spojrzec na ta fotke
na platki kwiatka

i widac owa lepsza dynamike....

iso 200 i juz klapa jesli chodzi o przejscia tonalne

http://olympus-imaging.jp/product/dslr/e30/sample/images/index_image_05_l.jpg

przeciez na tym obrazie nie da sie zrobic zadnej saturacji, w tym obszarze powylaza ostre plamy, bo brak tam przejsc tonalnych

efekty identyczne z tymi ktore mam na e510

w porownaniu do obecnych matryc nikona z d300 d90 ta matryca to jednak nadal przepasc

mathu
3.12.08, 01:36
Przecież to jest któryś "tryb artystyczny" :P

Gundi
3.12.08, 01:39
Przecież to jest któryś "tryb artystyczny" :P

Dokladnie: PALE & LIGHT COLOUR

mathu
3.12.08, 01:40
Właśnie, co to w ogóle jest? "Wydrukowałem zdjęcie atramentówką i zostawiłem na oknie"? :D

C+
3.12.08, 09:09
Wracając do cen z dzisiaj:

Sugerowana przez OP na E3: 5 499 zł

Cena E3 w fotozakupy.pl: 3 599 zł + FL50R gratis

Sugerowana cena OP na E30: 4 399 zł

Sklepy: ?

Nie będę zaskoczony gdy w marcu E30 będzie za 2,5k:wink:

Bodzip
3.12.08, 09:22
Sugerowana cena OP na E30: 4 399 zł

Sklepy: ?

Nie będę zaskoczony gdy w marcu E30 będzie za 2,5k:wink:

i wtedy sobie kupię. Swoją drogą, aby się upewnić w decyzji potrzebuję RAW-y z ISO 1000 i 1600

GoOrange
3.12.08, 10:03
i wtedy sobie kupię. Swoją drogą, aby się upewnić w decyzji potrzebuję RAW-y z ISO 1000 i 1600

Ale wtedy to już zaczną krążyć pogłoski o następcy E-3 i znów będziesz miał dylemat... :wink:

Bodzip
3.12.08, 10:39
Ale wtedy to już zaczną krążyć pogłoski o następcy E-3 i znów będziesz miał dylemat... :wink:

Nie, nie będę miał dylematu. Dla mnie E-3 jest za duży, nie potrzebuję uszczelnień ani magnezowej puszki. Pamiętaj że zawsze byłem, jestem i będę amatorem. Dzięki fajnym ludziom z tego forum trochę się nauczyłem. A aparat ciut lepszy od mojego E-400 warto mieć, ot choćby po to aby sobie ładnego ptaszka pstryknąć i nie płakać nad szumem. A, i jeszcze co do dylematu - to jest oczywiście gdybanie - przypuszczam, że do następcy E-3 włożą matrycę z E-30 + nowy procesor i będzie się to nazywało E-5. A może jak w Fuji warstwowa matryca, ale nadal rozmiaru 4/3...

Ps. Smerfie - jak to jest duże OT, to wywal bez skrupułów :)

EuroLiberty
3.12.08, 11:33
RE: poprawiłem kolory

Alez mógłby powalczyć w pro, w studyjnym pro... Gdyby nie zrezygnowali z matryc Kodaka i poszli w tym kierunku co średni format - maksymalne używalne ISO200, ale ISO100 idealne, z super szczegółami i plastycznym obrazem.

Naprawdę wierzysz, że aparat e-systemu z użytecznym ISO w zakresie 100-200 sprzedałby się w ilości, która pozwoliłaby pokryć koszty jego produkcji? Wiesz ile musiałby wówczas kosztować? Wiesz, z czym wiąże się produkcja masowa? Czym skutkuje? Co wpływa na cenę podzespołów dostarczanych przez dostawcę?

Profesjonaliści nigdy nie byli zainteresowani aparatami e-systemu. Wiem, że jest ten fakt dla wielu męczący i drażliwy, ale cóż poradzić. Pewnie nieliczni pamiętają, co było konkurencją dla E-1 i E-300 w czasie, gdy miały swoje premiery. Wówczas Olympusa nie dzieliła jak wielu sądzi głęboka przepaść. Nie tak głęboka jak obecnie. Jak wyszło wiadomo.[/FONT][/COLOR]

Aparaty mają się sprzedawać. Na kilku entuzjastach z takiego czy innego forum firma nie zarobi. Tym bardziej, że jak widać po postach przytłaczająca większość decyduje się na zakup body w momencie, gdy firma wyprzedaje sprzęt przygotowując miejsce dla nowego. Można uważać się za mądrego, a kupujących w dniu premiery za frajerów, ale to właśnie ci "frajerzy" dają firmie zarobić. Jest ktoś, kto sądzi, że produkcja E-3 mniej kosztuje Olympusa niż produkcja D300 Nikona? Niestety, ale Olympus oddaje w Polsce E-3 za 3600zł dokładając FL-50R, gdy Nikon sprzedaje D300 za 4100zł. Odejmijcie cenę FL-50R (chociaż dla Olympusa taki "gratis" jest mniejszym kosztem niż ewentualny upust na cenie) i porównajcie z ceną D90. Które produkty zarabiają na następne? Dlatego Olympus dokłada obecnie do interesu. Ciekawe jak długo? Osobiście uważam, że E-3 był ostatnim aparatem jedno cyfrowym. Dlatego na E-30 powinniście inaczej patrzeć. Jeden z przedstawicieli Olympusa jasno stwierdził, że nie będzie już uszczelnień w aparatach pokroju E-3. Dlatego IMO E-30 jest następcą E-3 i tak powinien być postrzegany. Jeśli pojawi się jedno cyfrowy model, to i tak będzie poza zasięgiem 99,9% userów tego forum. Po przeczytaniu kilku wywiadów przedstawicieli Olympusa widzę marne na to szanse.

Może dajmy, więc spokój z tym wzdychaniem do matryc Kodaka i gładkiego ISO100, bo Olympus na tym daleko nie pojedzie. Snucie wizji, że wówczas Olympus podbiłby rynek profesjonalny przypomina marzącego weterana Wehrmachtu przekonującego, że wystarczyłby mróz o 10 °C mniejszy i nikt marszu niezwyciężonego wojska nie zdołałby powstrzymać.

lordmoll
3.12.08, 11:37
Trzeba poczekać.

Jak E-30 się pojawi, to trafi do Fotopolis.pl albo Optyczne.pl gdzie zostanie przetestowany i wtedy się zobaczy jakie foty z niego wychodzą itd.

Wracając do sugerowanej ceny to faktyczne e-30 jest tańsza od E-3. Co do sklepów ciężko jest gdybać ale teoretycznie E-30 powinien być tańszy od E-3

Też poczekam do marca i zobaczę jaka cena wtedy będzie. Jak będzie poniżej 3k to sobie sprawie na urodziny :-). No chyba, że w styczniu będzie taka cena.

A jak myślicie jaka będzie cena E-3 bez promocji z lampą?? :-)

pozdr.

Magnesus
3.12.08, 11:40
Osobiście uważam, że E-3 był ostatnim aparatem jedno cyfrowym. Dlatego na E-30 powinniście inaczej patrzeć. Jeden z przedstawicieli Olympusa jasno stwierdził, że nie będzie już uszczelnień w aparatach pokroju E-3. Dlatego IMO E-30 jest następcą E-3 i tak powinien być postrzegany.

Moim zdaniem bzdura. Olympus wyraźnie chce dodać średnią półkę (e-30). Gdyby e-30 miało być następcą e-3 miałby przynajmniej częściowe uszczelnienia (są uszczelnione obiektywy, które by się marnowały, gdyby nie było uszczelnionego body). Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby na wyższą półkę wymyślił coś zaskakującego (jak większa matryca, zupełnie inna matryca albo coś takiego) - bardziej prawdopodobne jest jednak, że będą porównywalne aparaty e-x0 i e-x wychodzić na przemian.

grizz
3.12.08, 11:40
... większość decyduje się na zakup body w momencie, gdy firma wyprzedaje sprzęt przygotowując miejsce dla nowego. Można uważać się za mądrego, a kupujących w dniu premiery za frajerów, ale to właśnie ci "frajerzy" dają firmie zarobić.
...
Olympus dokłada obecnie do interesu. Ciekawe jak długo?

1. NIe patrz na rynek przez pryzmat naszego ułomnego rynku Polskiego
Na zachodzie e-3 + 14+54 + 50-200 + 50 + fl50 to normalny zestaw

2. Ciekawe skąd masz takie dane, że Olympus dokłada do interesu. Bo swoje gdybania to wiesz.. zachowaj dla siebie.

C+
3.12.08, 11:41
Naprawdę wierzysz, że aparat e-systemu z użytecznym ISO w zakresie 100-200 sprzedałby się w ilości, która pozwoliłaby pokryć koszty jego produkcji? Wiesz ile musiałby wówczas kosztować? Wiesz, z czym wiąże się produkcja masowa? Czym skutkuje? Co wpływa na cenę podzespołów dostarczanych przez dostawcę?

Profesjonaliści nigdy nie byli zainteresowani aparatami e-systemu. Wiem, że jest ten fakt dla wielu męczący i drażliwy, ale cóż poradzić. Pewnie nieliczni pamiętają, co było konkurencją dla E-1 i E-300 w czasie, gdy miały swoje premiery. Wówczas Olympusa nie dzieliła jak wielu sądzi głęboka przepaść. Nie tak głęboka jak obecnie. Jak wyszło wiadomo.

Aparaty mają się sprzedawać. Na kilku entuzjastach z takiego czy innego forum firma nie zarobi. Tym bardziej, że jak widać po postach przytłaczająca większość decyduje się na zakup body w momencie, gdy firma wyprzedaje sprzęt przygotowując miejsce dla nowego. Można uważać się za mądrego, a kupujących w dniu premiery za frajerów, ale to właśnie ci "frajerzy" dają firmie zarobić. Jest ktoś, kto sądzi, że produkcja E-3 mniej kosztuje Olympusa niż produkcja D300 Nikona? Niestety, ale Olympus oddaje w Polsce E-3 za 3600zł dokładając FL-50R, gdy Nikon sprzedaje D300 za 4100zł. Odejmijcie cenę FL-50R (chociaż dla Olympusa taki "gratis" jest mniejszym kosztem niż ewentualny upust na cenie) i porównajcie z ceną D90. Które produkty zarabiają na następne? Dlatego Olympus dokłada obecnie do interesu. Ciekawe jak długo? Osobiście uważam, że E-3 był ostatnim aparatem jedno cyfrowym. Dlatego na E-30 powinniście inaczej patrzeć. Jeden z przedstawicieli Olympusa jasno stwierdził, że nie będzie już uszczelnień w aparatach pokroju E-3. Dlatego IMO E-30 jest następcą E-3 i tak powinien być postrzegany. Jeśli pojawi się jedno cyfrowy model, to i tak będzie poza zasięgiem 99,9% userów tego forum. Po przeczytaniu kilku wywiadów przedstawicieli Olympusa widzę marne na to szanse.

Może dajmy, więc spokój z tym wzdychaniem do matryc Kodaka i gładkiego ISO100, bo Olympus na tym daleko nie pojedzie. Snucie wizji, że wówczas Olympus podbiłby rynek profesjonalny przypomina marzącego weterana Wehrmachtu przekonującego, że wystarczyłby mróz o 10 °C mniejszy i nikt marszu niezwyciężonego wojska nie zdołałby powstrzymać

The z00m a skąd ty wiesz, że olympus dokłada obecnie do interesu?

EuroLiberty
3.12.08, 11:45
The z00m a skąd ty wiesz, że olympus dokłada obecnie do interesu?

Zapytaj andego, albo sam zacznij się interesować rynkiem. Kuba już ci wykład na temat deweloperki i cen mieszkań robiłem. Wysil troszkę pupę ;-)

Magnesus
3.12.08, 11:45
Przy puszkach może dokładać (chociaż wątpię), a zarabiać na obiektywach.

grizz
3.12.08, 11:46

Zarabia na e5x0i e4x0 tak samo jak nikon zarabia na puszkach z tego poziomu ;)

EuroLiberty
3.12.08, 11:59
Moim zdaniem bzdura. Olympus wyraźnie chce dodać średnią półkę (e-30). Gdyby e-30 miało być następcą e-3 miałby przynajmniej częściowe uszczelnienia (są uszczelnione obiektywy, które by się marnowały, gdyby nie było uszczelnionego body).

Może i bzdura. Propunuję uważnie czytać oficjalne wywiady przedstawicieli Olympusa. Nic poza tym.

Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby na wyższą półkę wymyślił coś zaskakującego (jak większa matryca, zupełnie inna matryca albo coś takiego) - bardziej prawdopodobne jest jednak, że będą porównywalne aparaty e-x0 i e-x wychodzić na przemian.

Czytam podobne posty od trzech/czterech lat. Obyś miał rację.

1. NIe patrz na rynek przez pryzmat naszego ułomnego rynku Polskiego
Na zachodzie e-3 + 14+54 + 50-200 + 50 + fl50 to normalny zestaw

Dlaczego uważasz, że nasz rynek jest ułomny? To taki sam rynek jak zachodni. Pewne zjawiska są bardzo podobne. Inna może być jedynie skala.

2. Ciekawe skąd masz takie dane, że Olympus dokłada do interesu. Bo swoje gdybania to wiesz.. zachowaj dla siebie.

No tak. Mam zachować dla siebie. Przecież sieję defetyzm. Tragedia. c'mon grizz.

Których?

PS. Spokojnie chłopaki. Nim wytoczycie pianę wycofam się. Nie byo moim zamiarem mówić wam jak, to u was źle leczy jedynie zasugerować, że te lamenty nad ceną E-30 są niezasadne. Odnosicie cenę E-30 do ceny E-3 czego nie powinniście robić. Niektórzy chcieliby aparat klasy E-30 za 2500zł na starcie kompletnie nie dostrzegając, że, to unowocześniony E-3 pozbawiony uszczelek.

diabolique
3.12.08, 12:01
Niestety, ale Olympus oddaje w Polsce E-3 za 3600zł dokładając FL-50R, gdy Nikon sprzedaje D300 za 4100zł. Odejmijcie cenę FL-50R (chociaż dla Olympusa taki "gratis" jest mniejszym kosztem niż ewentualny upust na cenie) i porównajcie z ceną D90. Które produkty zarabiają na następne? Dlatego Olympus dokłada obecnie do interesu.

Widać, że z nauką zwaną ekonomią u Ciebie na bakier...
Z ekonomicznego punktu widzenia wygląda to tak (w dużym skrócie):
Założenia:
- wyprodukowanie X aparatów po Y cenie = Z
- sprzedaż A aparatów po B cenie = C
Wynik:
Jeśli C>Z to jest zysk. Gdy ten warunek jest spełniony, to koszty stałe + koszty zmienne zwróciły się oraz parę złotych zostało w kieszeni.
Nie wiem, jaki firma zaplanowała zysk z dystrybucji E-3, ale powyżej tych założeń resztę aparatów może rozdawać za darmo albo przysłowiową złotówkę i z ekonomicznego punktu widzenia nie jest to żadna strata!
Na tym właśnie polegają wycieczkowe oferty "last minute" i nagrody w konkursach. Żadna firma nie przelicza JEDNOSTKOWEGO kosztu aparatu na jego cenę sprzedaży. Dlatego ten sam aparat w róznym czasie będzie miał dla firmy różną wartość.
Przykład: Koszt (całkowity) zorganizowania wycieczki dla 100 osób wynosi 100000. Firma sprzedaje wycieczki po 2000 i zakłada zysk rzędu 60000.
Zgłasza się 80 chętnych. 50 pokrywa całkowite koszty, z 30 jest czysty zaplanowany zysk. Pozostałe 20 można sprzedać za grosze jako last minute, albo dać jako nagrodę w konkursie audio tele (marketing).
Żaden ekonomista nie wykaże tych 20 prawie darmowych miejsc jako straty firmy, bo zaplanowany zysk został osiągnięty!
Oczywiście sprawa bardziej się komplikuje, gdy tę samą wycieczkę sprzedajemy najpierw za 2500, potem za 2000, a potem za 1500... Jednak "koszt" wycieczki to wciąż 100000.
To tyle nt. podstaw ekonomii, mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach.

dzemski
3.12.08, 12:05
zadziwia mnie diabolique, że jeszcze nie znudziło Ci się tu dyskutować i jestem pełen podziwu dla Ciebie. Dla mnie to jałowa dyskusja. Zresztą mandacikiem już oberwałem ;)

diabolique
3.12.08, 12:08
zadziwia mnie diabolique, że jeszcze nie znudziło Ci się tu dyskutować i jestem pełen podziwu dla Ciebie.

Znudziło. To jednorazowy zryw :)

zibi1303
3.12.08, 12:09
ZooM nie wiedziałem że robisz wykłady, ale wiedziałem że wrócisz :)

qbic
3.12.08, 12:12
....a dobrych RAWow jak nie było tak niema, to mogla by być jakaś podstawa do dalszej dyskusji.

EuroLiberty
3.12.08, 12:27
Widać, że z nauką zwaną ekonomią u Ciebie na bakier...
Z ekonomicznego punktu widzenia wygląda to tak (w dużym skrócie):
Założenia:
- wyprodukowanie X aparatów po Y cenie = Z
- sprzedaż A aparatów po B cenie = C
Wynik:
Jeśli C>Z to jest zysk. Gdy ten warunek jest spełniony...

Nie oceniaj mojej wiedzy proszę. Ty pewne rzeczy założyłeś w tym najważniejsze C>Z zapominając, że często trzeba sprzedać po cenie, która nie pokrywa ostatecznie kosztów projektu i jego realizacji. Jeśli chcesz możemy kontynuować dyskusję na PW.

Podstawowa kwestia, której nie rozumiem, to smęcenie nt ceny E-30. Co z nią jest nie tak? Ile E-30 powinien kosztować w dniu premiery, by przeciętnego posiadacza e-systemu zadowolić? 2500zł? Dlaczego tyle, a nie więcej?

Magnesus
3.12.08, 12:30
....a dobrych RAWow jak nie było tak niema, to mogla by być jakaś podstawa do dalszej dyskusji.

Mógłby ktoś zrobić w tych samych warunkach zdjęcie e-3, e-x20 i e-30. Ale to pewnie nieszybko się stanie.

diabolique
3.12.08, 12:33
Nie oceniaj mojej wiedzy proszę. Ty pewne rzeczy założyłeś w tym najważniejsze C>Z zapominając, że często trzeba sprzedać po cenie, która nie pokrywa ostatecznie kosztów projektu i jego realizacji. Jeśli chcesz możemy kontynuować dyskusję na PW.

1. Nie zamierzam oceniać wiedzy. Twierdzenie, że "dokładają" bez wglądu w ich księgi jest "daleko idące".
2. Napisałem, że to "duży skrót". By nie gmatwać przekazu.
3. Nie sądzę, bym chciał dyskutować o tym na PW. Nie interesuje mnie ani ten aparat, ani kondycja finansowa firmy. Wyraziłem jedynie zdanie w konkretnym temacie.
pozdrawiam serdecznie

mathu
3.12.08, 12:46
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30217283

qbic
3.12.08, 12:49

trochę slaby ten post (na dpreview), "pushed to some EV" - to nic nie znaczy, z E-1 tez mogę zrobić syf z iso 100 podbijając EV +4

EuroLiberty
3.12.08, 12:50
ZooM nie wiedziałem że robisz wykłady...

Nie robię. Dyskutuję sobie nieśmiało. Wszystko w oczekiwaniu na pierwszy aparat m4/3 Olympusa. W związku z tym przeczytałem chyba wszystkie wywiady przedstawicieli Olympusa odkąd zaprezentowano m4/3. I chyba tylko dlatego dziwią mnie niektóre posty. W wywiadach padają konkretne informacje. Nie wymyśliłem sobie kwestii rezygnacji uszczelnień w linii reprezentowanej przez E-3 i braku planów uaktualnienia obiektywów top pro o SWD. Skoro linia E-3 ma być pozbawiona uszczelnień, to mając na uwadze E-30 nie widzę miejsca dla E-next bez uszczelnień. Jeśli zaś miałby pojawić się super duper E-next i kosztować przykładowo 10k PLN, to chyba nie ma, co się powstrzymywać przed zakupem E-30? Dlatego nie rozumiem narzekania na cenę E-30 i dlatego zadałem konkretne pytanie ile powinien kosztować E-30 i dlaczego tyle, a nie np. więcej?

...wiedziałem że wrócisz :)

RE też mi, to pisał. Naiwny sądziłem, że jak sam poproszę o zablokowanie konta, to stracę chęci. Niestety ;-) Niestety dla was :lol:

Smerf Maruda
3.12.08, 12:50

Co chcesz powiedzieć przez podanie nam tego linka?

mathu
3.12.08, 12:54
Że jestem trollem.

Ania_
3.12.08, 12:57
Jeszcze trochę takich odzywek i wystarczy na bana.

qbic
3.12.08, 12:58
Tak na marginesie, uważam ze te pliki powinno się wywoływać nie AHD tylko VNG, czyli nie tak jak zrobił to jakiś gość na dpreview.

mathu
3.12.08, 13:01
Jeszcze trochę takich odzywek i wystarczy na bana.
To czego on znowu ode mnie chce?
Piszę że jest banding - źle, trolluję.

Pokazuję post w którym widać że E30 na tle konkurencji nie wypada źle - "Co chcesz powiedzieć przez podanie nam tego linka".

To mnie wykasujcie, bo już nic nie mogę pisać. Nie będe płakać jak niektórzy co wracali po pięć razy.

zibi1303
3.12.08, 13:02
Z00m muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą całkowicie co do ceny, a właściwie do jojczenia na jej temat. Czy jest adekwatna do innych to inna sprawa.
Co to do tego co potem, to uważam że producent nigdy nie sprzedaje poniżej kosztów i nawet jak cena spadnie do 2500 to swoje zarobi również i nie ma co mówić, że produkuje po kosztach i jest w plecy, bo nie wiemy o tym. A ja w to osobiście nie wierzę

Ania_
3.12.08, 13:08
Ja również nie będę płakać. Starczy już obrażania modów i robienia przepychanek.

To forum do publicznej i kulturalnej dyskusji. Mam nadzieję, że 2 tygodnie odpoczynku dla Mathu, dadzą mu do myślenia.

dobas
3.12.08, 13:09
Mathu - spokojnie :)
Nie wiem co Smerf miał na mysli bo to On pisał post
ale wydaje mi się że to było po prostu pytanie,które Ty potraktowałeś jako atak...

Luz na synapsach proszę Panowie i Panie....

salvadhor
3.12.08, 13:56
Czytając większość waszych wywodów, jako żywo ciśnie mi się na oczy biegnący ciasną ulicą tłum spanikowanych ludzi. Z szaleńczym błyskiem w oczach i rozwianymi czuprynami obijają się o ściany, kubły na śmieci, jedni przewracają drugi, a donośnym echem od odrapanych murów odbija się mantra 'Nie ma ocalenia, nie ma! Nikondzilla i Canondzilla są w mieście!".

Takich wywodów o aparacie który nie jest w sprzedaży i w zasadzie tyle o nim wiadomo, co kot napłakał, pozazdrościłby wam niejeden pisarz Sc-Fi :)

Może to niepopularne, ale jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Dobrze, gdy aparat zbiera laury na jak największym polu swojego działania, ale ludzie... Jeden kupi E-30, bo zdjęć na wysokim ISO nie robił i nie będzie robił i o problemie takiego np. szumu to owszem, słyszał, że jest, ale co gdzie i dlaczego, to mu już niepotrzebne. Drugi kupi E-30, bo banding ma tam, gdzie pan może pana majstra pocałować. Ale trzeci uczulony na szum, kupi inny aparat. Będzie sobie psioczył na brak LV w nim, czy porządnej czyszczałki. Inny kupi jakikolwiek aparat i na nic nie będzie narzekał. Jeszcze inny będzie szukał dla siebie body z porządnym uszczelnieniem, bo to dla niego priorytet.

A wy tu zaraz wywody, czy firmie się opłaca robić aparaty, czy może powinni przestawić się na snopowiązałki :)

Mnie osobiście w E-30 martwi tylko brak uszczelnień - w perspektywie wyboru przez mnie aparatu za rok, dwa.

Co do jakości zdjęć, powinna być oceniania w oparciu o tradycyjne odbitki na papierze.

diabolique
3.12.08, 14:08
Jeden kupi E-30, bo zdjęć na wysokim ISO nie robił i nie będzie robił

Założę się, że 90% użytkowników aparatów nawet nie wie, że jest coś takiego i gdzie to się ustawia. Problem jest więc czysto wirtualny, bo świadomy użytkownik poradzi sobie bez tych wszystkich forumowych wywodów/dowodów, a nieświadomy i tak tu nie zagląda :grin:

A już kończąc OT dziwię się, że niektórzy forumowi wyjadacze nadal myślą, że decyzję o zakupie aparatu podpiera się wartościami ISO, bandingu, zakresem tonalnym...
Przecież to zupełnie subiektywny wybór czegos co mi się zwyczajnie podoba i chcę to mieć. Te wszystkie wykresy i cyferki, jakość zdjęć to jedynie postracjonalizacja wyboru dokonanego na podstawie nieracjonalnych przesłanek... Ot, fajnie wygląda, albo fajnie się trzyma (tudzież jest szpanerski) i na taki mnie stać (chociaż ten argument w dzisiejszych czasach traci na znaczeniu).
Nawet dziś czytałem jakiś post, że ktoś kupił E-510 bo widział ładne zdjęcia nim zrobione...

zibi1303
3.12.08, 14:10
Salvador, nie widzę tu takiego tłumu , poza paroma frustratami. Przeżyłem juz kilka upadków systemu, od czasu kiedy kupiłem SP500 i zacząłem interesować się lustrami. Natomiast widzę znaczniej więcej ludzi z Olkami na ulicach niż w czasach kiedy dominował E1/E500

qbic
3.12.08, 14:50
A już kończąc OT dziwię się, że niektórzy forumowi wyjadacze nadal myślą, że decyzję o zakupie aparatu podpiera się wartościami ISO, bandingu, zakresem tonalnym...
Przecież to zupełnie subiektywny wybór czegos co mi się zwyczajnie podoba i chcę to mieć.

To jednak wybór narzędzia, którego parametry są istotne a nie ozdoby na półkę. Chce mieć ładne zdjęcia (bez kolorowych ciap i wyjaranego nieba) a nie ładny aparat.

Co do jakości zdjęć, powinna być oceniania w oparciu o tradycyjne odbitki na papierze.

Bzdura, większości zdjęć nie drukuje tylko oglądam na ekranie.

paakayttaja
3.12.08, 15:05
Przepraszam, czy ten aparat robi zdjęcia? Wiecie, planuję go kupić a boję się, że będzie wypluwać same fraktale... Może lepiej pomyśleć o innym sprzęcie?

:cool:

kowal73
3.12.08, 15:06
Panowie do nikona może olkowi daleko ale jest producentem działającym globalnie i zapewniam że efekt skali został osiągnięty. Co do cen to koszy wytworzenia aparatu zapewne nie przekraczają ryczałtu za naprawę.

SM proszę tę dyskusję przenieść do dupsów i trollowania

Koriolan
3.12.08, 15:54
No dobra- może wróćmy na właściwe tory?
Miałem aparat w ręku.
Aparat zbudowany jest porządnie jak... Olympus, nic nie trzeszczy nic nie sprawia wrażenia, że zaraz się złamie.
Ma wszystkie funkcje jakich może oczekiwać zaawansowany fotoamator- w sądząc po specyfikacji, w zasadzie chyba wszystkie oczekiwania co do funkcji są spełnione. Moje na pewno.
I jeszce pare wodotrysków.. dla jednych użytecznych dla innych nie.

Pytanie- czy ktoś spodziewa się jakiejś kompletnej padaki w zakresie jakości obrazu- w porównaniu do obecnych modeli O? Ja nie.
Wiem też, że raczej będzie odstawał na wysokich ISO od aparatów z trochę większą /inną matrycą. ale mnie używalne 1600 całkowicie satysfakcjonuje.
Czy będzie odstawał tak bardzo, żebym miał rwać włosy z głowy?
Na pewno nie.

Nie żyję ze zdjęc, nie będę przesiadał się z systemu na system bo akurat któryś jest "ciut" lepszy.
Tym, że dla "newcomera" system O jest być może mniej atrakcyjny niż C/N - niech martwi się wujek Olek.

Jak już pisałem- prawdziwy zawodowiec żyjący z foto, będzie miał w szafie to, czego będzie potrzebował na daną okazję. I doceni w każdym z systemów to, co najlepsze.
Amator- w żadnym z czołowych systemów nie będzie zawiedziony. W Olku też nie.

Pozostaje kwestia pieniędzy, jakie ma się do wydania.

Ponawiam po raz trzeci pytanie do tych, którzy zawodzą nad ceną E-30. Ile powinien E-30 kosztować i dlaczego nie więcej?

Powinien kosztować 2999. Dlaczego? Bo za więcej go nie kupię. Proste. A z takich indywidualnych decyzji firma O. musi podjąć decyzję o cenie rynkowej.

Koriolan
3.12.08, 16:52
Czy konkurencja oferuje równie wiele za 2999zł? Bo jeśli nie, to może twoje oczekiwania są niezasadne :?:

Popełniasz zasadniczy błąd w myśleniu. To nie chleb i nie prąd. Nie musze go kupić.
Alternatywą dla E30 za 2999 nie jest jakiś C /N /S. Jest "do nothing" czyli nie kupię innego aparatu i będę używał dalej E410. Albo wydam 3 koła więcej na wyjazd urlopowy. Albo zmienię komputer.
Albo kupię meble to pokoju. Albo je zaoszczędze. Albo zmienię amplituner. Albo..

qbic
3.12.08, 17:03
Czy konkurencja oferuje równie wiele za 2999zł? Bo jeśli nie, to może twoje oczekiwania są niezasadne :?:

Byc moze sa ludzie dla ktorych odchylany ekranik / filtr art jest tyle wart.
Tylko ze...odchylany ekranik i dobre LV ma sony A350 które kupisz za 2k (body).

Co oferuje twoim zdaniem Olympus czego nie maja inne aparaty w tym segmencie cenowym? Nie odbieraj mojego pytania jako atak, pytam z ciekawości bo pewnie coś przeoczyłem.

Ania_
3.12.08, 17:58
OT jest tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15540

I tam proszę pisać o cenach, polityce firm itp.

suchar
3.12.08, 18:21
Uprasza się o zaprzestanie OT-ów w tym wątku. I proszę to traktować poważnie.

geo
3.12.08, 19:09
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-30-body-.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-30-i-ob-14-54.html
stało sie jak Jack napisał :)

MicSzu
3.12.08, 19:38
Za taką kasę to trzeba by nie miec rozumu żeby to to kupic xD

kartofel
3.12.08, 20:17
Widzę plus- 14-54 II został wyceniony w zestawie na 1400 zł.
Po obniżce cen będzie ciekawie.