PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-30

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

dziekan
9.11.08, 23:18
....mi kodakowskie kolory i ultra jakość na iso 100... ale wiem ze to już nie nastąpi :P

Ciekawi mnie użyteczność tej multiekspozycji...

qbic
9.11.08, 23:19
Ja w 510 nie zawsze mogę ocenić czy jest ostre zdjęcie.

To chyba nie tylko kwestia wyświetlacza, ale też jpeg-a 1600x1200 (przy RAWach).

Bo.
9.11.08, 23:20
lepszy (czyt. VGA) wyświetlacz, wydaje się, że Olek rezerwuje dla następcy E3. Przecież i w tym zakresie musi się wyróżniać od niższego szczebla.

zibi1303
9.11.08, 23:21
hmm, ja zawsze robię RAW + JPG, więc mam pełny JPG,

epicure
10.11.08, 00:04
To chyba nie tylko kwestia wyświetlacza, ale też jpeg-a 1600x1200 (przy RAWach).

Dokładnie. Rozdzielczość ekranu mi nie przeszkadza. W LV można dać powiększenie 10x i wszystko gra - jest ostro jak cholera. Ale jak się przegląda zrobione już zdjęcie, to przy powiększeniu 5x już widać piksele - coś jak zoom cyfrowy. To wina zbyt małej rozdzielczości pliku i nawet telewizor full HD by tu nic nie pomógł.

wujek.samo.h
10.11.08, 10:01
Pomimo wszystkich narzekań mam przeczucie, że będzie to udany model.

marecki
10.11.08, 10:04
Ja już zacząłem psychicznie przygotowywać żone do tego modelu :)

zibi1303
10.11.08, 10:14
wujek to nie są narzekania... :) Tylko nie udajemy że wszystko jest idealne a konkurencja jest be. Są rzeczy w których bezsprzecznie jest najlepszy, a sa w których trochę mu brakuje. Ja tez mam wrażenie że E-4 będzie miał lepszy LCD. Trochę tez C-AF jest do poprawienia, trochę lepsze ISO100 , ciut lepiej na wysokim :) i byłoby hiper

diabolique
10.11.08, 11:00
Ja tez mam wrażenie że E-4 będzie miał lepszy LCD.

A ja mam wrażenie, że E-4 nie będzie (ech te japońskie przesądy...) :wink:

zibi1303
10.11.08, 11:28
Zastanów się alakin, to po co by robili, E-30, ba mało tego poprawiali 14-54,,,,. PO co by robili w E-30 nowy wizjer. Szykują się do wyprzedaży nie projektuje się nowych rzeczy a obniża koszty

Karol
10.11.08, 11:30
Zastanów się alakin, to po co by robili, E-30, ba mało tego poprawiali 14-54,,,,. PO co by robili w E-30 nowy wizjer. Szykują się do wyprzedaży nie projektuje się nowych rzeczy a obniża koszty
Nie jestem rzecznikiem Allakina ale myślę, że on o numerologii pisał ;-)
W końcu E-2 też nie było, chyba, że coś przegapiłem...

grizz
10.11.08, 11:32

alakinowi o numerek chodziło ;)

Bodzip
10.11.08, 11:34

ja też :grin:

fotomic
10.11.08, 11:34

nosz, myślałem zę nikt na to nie wpadnie.

zibi1303
10.11.08, 11:38
Zwał jak zwał, przecież to nie ma znaczenia czy będzie E-4 czy E-5.. :)

tomwoj
10.11.08, 12:18
Do użytkowników E-3: Czy używacie górnego, pomocniczego ekranu? Tak się zastanawiam, czy jest on aż tak przydatny przy tak dobrze zaprojektowanym ekranie głównym.
W E-30 również go dodano. Czy to zwiększa wygodę używania czy ma to posłużyć "nobilitacji" modelu (wygląda bardziej profesjonalnie)? Pamiętam czasy analogowych lustrzanek - ten ekran był niezbędny, ale teraz?

Ps. nie zrozumcie mnie źle: nie płaczę że jest, tylko pytam... i prezent gwiazdkowy sobie wybieram...

Karol
10.11.08, 12:22
już mi się podoba ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=VdSOv9dZsw4&translated=1

grizz
10.11.08, 12:22
Do użytkowników E-3: Czy używacie górnego, pomocniczego ekranu? Tak się zastanawiam, czy jest on aż tak przydatny przy tak dobrze zaprojektowanym ekranie głównym.
W E-30 również go dodano. Czy to zwiększa wygodę używania czy ma to posłużyć "nobilitacji" modelu (wygląda bardziej profesjonalnie)? Pamiętam czasy analogowych lustrzanek - ten ekran był niezbędny, ale teraz?

Ps. nie zrozumcie mnie źle: nie płaczę że jest, tylko pytam... i prezent gwiazdkowy sobie wybieram...

Przydaje się. Czasami lepiej spojrzeć od góry. Dodatkowo ekran główny możesz sobie schować (obrócic tyłem) i nie jest wtedy narażony na uszkodzenia. Poza tym zuzywa się wtedy mniej energii. Jezeli robisz zdjecia w ciremnych pomieszczeniach, to ekran nie wali Ci po oczach...

Wiele zalet :)

Eddie
10.11.08, 12:36
Jak wyzej. Ekranik na gorze jest bardzo przydatny. Ja w zasadzie tylko z niego korzystam, a telewizorek obracany pozostaje sobie zamkniety.

Mirek54
10.11.08, 12:55

Ba.Szybki numerek z E30 nie jest zly,a i samopoczucie poprawia.:grin:

W E5 bedzie dodany procesor BP.

Gundi
10.11.08, 13:20
już mi się podoba ;-)

jeeee mamy nowek Olka! łuuu!
i balanga.. uc ucu uc uc...

Dziwni są ci olimpusiarze :D

jarekzon
10.11.08, 13:33
wujek to nie są narzekania... :) Tylko nie udajemy że wszystko jest idealne a konkurencja jest be. Są rzeczy w których bezsprzecznie jest najlepszy, a sa w których trochę mu brakuje. Ja tez mam wrażenie że E-4 będzie miał lepszy LCD. Trochę tez C-AF jest do poprawienia, trochę lepsze ISO100 , ciut lepiej na wysokim :) i byłoby hiper

Masz rację, że wyświetlacz będzie większy i to jest dość oczywista sprawa, bo konstruktorzy E-3 już się zabezpieczyli na tą ewentualność. Wystarczy popatrzeć na uchwyt LCD, jest tak zrobiony, że bez problemu wejdzie tam trzy calowy, będzie miał cieńsze czarne obwódki, co i widać na porównaniu E-3 i E-30 gdzie jest 2.7. Pytanie, dlaczego nie zrobiono tego od razu, może nie mieli takiego w danym czasie, a może nie liczyli na to, że inne firmy zrobią w tym względzie tak duży przeskok jak np. Nikon. W końcu przyjemności trzeba stopniować, a nie wszystko od razu. Jeśli idzie o nikonowski wyświetlacz to najważniejsza dla jakości jest nie ilość pixeli, a sposób ich rozłożenie względem siebie.

diabolique
10.11.08, 13:36
Dziwni są ci olimpusiarze :D

No nie? Wejdzie ktoś z zewnątrz na forum to czytając ten wątek pomyśli, że 90% użytkowników ma zamiar kupić ten model :grin:

jarekzon
10.11.08, 13:39
Pomimo wszystkich narzekań mam przeczucie, że będzie to udany model.

Ponarzekać zawsze można, ale jeżeli komuś przeszkadza monitorek w robieniu dobrych zdjęć, tzn że, musi przeczytać jeszcze dużo książek. I ja też tak robie. Mam E-300, dopóki mi coś w nim przeszkadza to chyba jeszcze nie pora na lepszy sprzęt, ale na następną książke i kolejne ćwiczenie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Sprzedaj mi pomysł.

zibi1303
10.11.08, 13:57
Alakin to proste, na kolejny zlot ją zabierzesz, ale przecież musi mieć jakieś body...
Nie wypada, brać staroci... :) wiec musisz jej zrobić prezent, z którego czasem skorzystasz.... Mnie to też czeka :) kto wie jak szybko

diabolique
10.11.08, 14:46
Alakin to proste (...)

Sorry, nie mam z tym nic wspólnego. :grin::grin::grin:
(a żona fociła ostatnio analogowym Pentaxem :mrgreen:)

Gundi
10.11.08, 15:35
Ciekawi mnie jeszcze jedna marginalna kwestia... czy zrobią gripa do trzydziestki. Pewnie nie, bo e-3 kolejny atut straci:P

Karol
10.11.08, 15:36
Ciekawi mnie jeszcze jedna marginalna kwestia... czy zrobią gripa do trzydziestki. Pewnie nie, bo e-3 kolejny atut straci:P
Zrobią, ma pasować ten od E-3 - HLD-4
http://photographyforartists.files.wordpress.com/2008/11/e-30a.jpg

zonkinho
10.11.08, 16:03
I grip będzie sprawiał wrażenie lepiej wykonanego od całego body. :D

Ale nie ma co narzekać, fajnie że będzie taka możliwość. Poza tym, może będzie też pasował do E-5, więc w przyszłości będzie łatwiejsza przesiadka na coś wyższego.

shardac
10.11.08, 16:09
Powiem Wam, moi drodzy, że ostro się nagrzałem na ten aparat. Gdyby było choć trochę wolnej gotówki, pewnie brałbym go w ciemno - zwłaszcza, że jedyna rzecz nad jaką na razie dyskusja rozgorzała to ten szczęsny-nieszczęsny wyświetlacz. ;-)

Ciekawi mnie za to jak to będzie z wagą aparatu - Olympus odchudza aparaty bardzo radykalnie. Obiektywy z resztą podobnie - waga obiektywów "rozsuwanych" wobec tych gdzie ogniskowa jest tylnosoczewkowa (dobrze to nazywam?) jest również mniejsza.

Ciekawi mnie też czy to będzie przygrywka do rozszerzania oferty o nowe segmenty - w końcu zostanie wypełniona półka dla canonowskiego 50d czy nikonowskiego d90. Wyżęj jest e-3, odpowiada on nikonowskiemu d300 chyba. A w przypadku canona? 5d? Toz to pelna klatka! Harmider się narobił.

Karol
10.11.08, 16:16
Ciekawi mnie za to jak to będzie z wagą aparatu - Olympus odchudza aparaty bardzo radykalnie.

waga jak i inne parametry są znane i dostępne w Sieci:
655g (bez karty pamięci i baterii)

fotomic
10.11.08, 16:43
Powiem Wam, moi drodzy, że ostro się nagrzałem na ten aparat. Gdyby było choć trochę wolnej gotówki, pewnie brałbym go w ciemno - zwłaszcza, że jedyna rzecz nad jaką na razie dyskusja rozgorzała to ten szczęsny-nieszczęsny wyświetlacz. ;-)

Ciekawi mnie za to jak to będzie z wagą aparatu - Olympus odchudza aparaty bardzo radykalnie. Obiektywy z resztą podobnie - waga obiektywów "rozsuwanych" wobec tych gdzie ogniskowa jest tylnosoczewkowa (dobrze to nazywam?) jest również mniejsza.

Ciekawi mnie też czy to będzie przygrywka do rozszerzania oferty o nowe segmenty - w końcu zostanie wypełniona półka dla canonowskiego 50d czy nikonowskiego d90. Wyżęj jest e-3, odpowiada on nikonowskiemu d300 chyba. A w przypadku canona? 5d? Toz to pelna klatka! Harmider się narobił.
myślę że E30 ma być mniej więcej na półkę D300/50D

shardac
10.11.08, 17:22
waga jak i inne parametry są znane i dostępne w Sieci:
655g (bez karty pamięci i baterii)

Bardzo przyzwoicie przy 825 nikona i 822 canona. Moze 20 deka to niewiele, ale mimo wszystko wyczuwalne ;-)

lucas_g
10.11.08, 17:37
A ja mam mętlik w głowie czy brać E-3 czy poczekać na E-30.

kopru
10.11.08, 17:44
"Postaram się jak najszybciej (dziś wieczorem?) umieścić na naszej stronie test egzemplarza przedprodukcyjnego, czyli "pierwsze wrażenia" (lub, jak to mówią inni, hands-on).
Uprzedzam od razu, że nie będziemy mogli pokazać żadnych zdjęć wykonanych tym egzemplarzem E-30 (firmware 0.7), choć aparat działał, robił zdjęcia i bardzo pozytywne wrażenie ;-)"
oł je, dfv.pl jakby ktoś chętny tego testu, ja na pewno zajrzę, póki co jeszcze nie ma, możliwe, że będzie jutro, albo dziś gdzieś o 22 [ten post u góry jest z dzisiaj oczywiście]
:)

format
10.11.08, 19:00
Za fotopolisem (http://fotopolis.pl/index.php?n=8075):

Złącza
* USB 2.0 Hi-speed
* wyjście A/V
* Ethernet 10/100

Ethernet w aparacie? :shock: Wiecie coś więcej, czy to zwykła kaczka dziennikarska?

grizz
10.11.08, 19:13
kaczka .

Mirek54
10.11.08, 19:17
Za fotopolisem (http://fotopolis.pl/index.php?n=8075):

Ethernet w aparacie? :shock: Wiecie coś więcej, czy to zwykła kaczka dziennikarska?

Kaczka,ryba,wazne,ze plywa.:grin:

Ja wam mowie,jak sie tylko objawi na polkach trza brac i na nic nie zwazac.
Jak oglasza beatyfikacje E30 to cena napewno podskoczy,a szczesliwi ci co zakupili pierwsi:grin::grin:

rafrog
10.11.08, 19:25

mam to samo :)

tao
10.11.08, 19:34
jednak przy zakupie e3 szczegulnie z gripem trzeba się liczyć z prawdopodobną koniecznością serwisowania. ot nieszczęsne problemy z zasilaniem i zawieszaniem się puszki:|

Ania_
10.11.08, 19:36
Wszystko super... tylko o ile dobrze doczytałam E-30 nie ma uszczelnienia... i powiem szczerze, że mnie to mocno rozczarowało. Wolałabym uszczelnienie niż pierdółki w stylu efektu ziarna... od tego są imho programy graficzne. :|

Eddie
10.11.08, 19:36
Czekac na testy.
E-3 nie zostanie wyrzucony z polek tak od strzala, przez jakis czas bedzie jeszcze dzielil gabloty z E-30.
Jak sie ujawnia testy i bedzie wiadomo czy i o ile nowa matyca jest lepsza, wtedy wybor bedzie prosty.

jarekzon
10.11.08, 19:39
Wszystko super... tylko o ile dobrze doczytałam E-30 nie ma uszczelnienia... i powiem szczerze, że mnie to mocno rozczarowało. Wolałabym uszczelnienie niż pierdółki w stylu efektu ziarna... od tego są imho programy graficzne. :|

To kup E-3. E-30 z założenia miał być nie uszczelniony. Po prostu inna grupa użytkowników.

diabolique
10.11.08, 19:40
ogólnoolkowa egzaltacja :grin:
takie wnioski mnie najszły...
Kiedyś już się naród podniecał jedyną wspaniałą koalicją jeszcze przed wyborami... (to tylko porównanie, nie politykuję) :twisted:

Ania_
10.11.08, 19:44
To kup E-3. E-30 z założenia miał być nie uszczelniony. Po prostu inna grupa użytkowników.
Cóż, obawiam się jednak, że w konfrontacji z E-3 E-30 może mieć masę mocniejszych punktów. Przyjdzie poczekać na następcę na E-3 :)

Karol
10.11.08, 20:00
Cóż, obawiam się jednak, że w konfrontacji z E-3 E-30 może mieć masę mocniejszych punktów. Przyjdzie poczekać na następcę na E-3 :)
Dla mnie polityka Olka jest tu dość sensowna. E-3 jest jednak aparatem z wyższej półki i faworytem, tym bardziej, że z uwagi na jego obecność na rynku od roku i promocję z lampą ma dobrą cenę. Najbardziej mi szkoda AF po kontraście - dla mnie to dość ważne ale i z E-3 da się żyć. Wizjer tez jest bardzo ważny, budowa, uszczelnienia. Zakładam, że E-30 będzie miał lepszą jakość zdjęć ale nie będize to jakaś rewolucja tylko ewolucja i w sumie chciałbym się mylić w tym założeniu. E-30 będzie na początku drogi względem E-3.
Jako forumpowy dziad mogę stwierdzić, że historia się powtarza. Pamiętam swego czasu podobne dylematy - E-1 kontra E-500 - z jednej strony pancerność, ergonomia 14-54, z drugiej - więcej mpix, fajny telewizorek, nowsza puszka, dwa kity, jakieś bajery w sofcie. Jedni łapali jak michę miodu E-1+14-54 za 3 tys z hakiem a inni się im dziwili wybierając E-500 dual Kit.
Dziś dylemat jest o tyle trudniejszy, że bliżej E-30 do E-3 niż wóczas E-500 do E-1.

jarekzon
10.11.08, 20:05

Tu się zgadzam w pełni.

zibi1303
10.11.08, 20:06
A ja nie powiem, chyba bym brał, tylko tylko, najpierw szklarnia :( Wszystkiego nie można mieć na raz. :). Jakość wykonania, mnie wystarczy. Może kiedyś jak z koleżanką zacznę jeździć w leśne ostępy i leżeć na mokrej karimacie, to wówczas rzeczywiście pancerniak będzie niezbędny/....

C+
10.11.08, 20:13
Czekac na testy.
E-3 nie zostanie wyrzucony z polek tak od strzala, przez jakis czas bedzie jeszcze dzielil gabloty z E-30.
Jak sie ujawnia testy i bedzie wiadomo czy i o ile nowa matyca jest lepsza, wtedy wybor bedzie prosty.

Tylko, że promocja jest do końca roku, a lampa za free to aktualnie argument za E3 przy nieznanej cenie E30.

zibi1303
10.11.08, 20:17
No E3 z tą lampą, niesamowita cena... ale to i tak trzeba sporo dać...

Ania_
10.11.08, 20:18
Może się wypowiem za siebie, żeby nie wyszło, że wpadłam do wątku i marudzę. :wink: Są rzeczy, których nie jestem w stanie obecnie przeskoczyć - las, ciemno jak w d... i ruchliwe zwierzaki. Przy maksymalnej możliwości mam 300mm i f/5.6 na końcu - nie jest tragicznie, ale... przy 510 robienie zdjęć powyżej ISO 400 uważam za stratę czasu. A światła sobie nie dodam, ruchliwości zwierzaków nie zmienię. Może mam coś nie tak na punkcie jakości obrazu, ale zależałoby mi na tym, aby był całkiem niezły i bawienie się w wielkie odszumianie mi nie leży. :???: Stąd moje bardzo powolne zastanawianie się nad puszką wyższej jakości. E-30 by mi w zupełności starczyła z parametrami, ale jeśli znowu mam leżeć z foliowym workiem, to szczerze powiem trochę szkoda mi tej odłożonej kasy. Tylko dlatego bardzo żałuję, że to nowe body nie ma uszczelniania.

K_Puchatek
10.11.08, 20:20
Też tak miałem... przez chwilę... uszczelnienia przeważyły i jestem szczęśliwym posiadaczem E-3... Teraz jakoś z dystansem i spokojniej czyta się te nowinki...:wink:

Gundi
10.11.08, 20:23
A mnie zwyczajnie nie stać na nową puchę i mam po problemie :D

Ania_
10.11.08, 20:26
A mnie zwyczajnie nei stać na nową puchę i mam po problemie :D

i to się nazywa zdrowe podejście :mrgreen:

zibi1303
10.11.08, 20:35
Mnie na razie tez, nie więc sobie gdybam, ale nawet jak będzie mnie stać to raczej 50-200 będzie kupione ewentualnie TC1.4

rafrog
10.11.08, 20:55
Jak myślicie, co się stanie z ceną E-3 po Nowym Roku ?

diabolique
10.11.08, 20:57
A mnie zwyczajnie nie stać na nową puchę i mam po problemie :D

A ja mam nową puchę i też po problemie. :grin:
Innej nie potrzebuję jak się okazuje

Gundi
10.11.08, 21:14
A ja mam nową puchę i też po problemie. :grin:
Innej nie potrzebuję jak się okazuje

Bo trza być artystą, nie onanistą:)

jarekzon
10.11.08, 21:14
Może się wypowiem za siebie, żeby nie wyszło, że wpadłam do wątku i marudzę. :wink: Są rzeczy, których nie jestem w stanie obecnie przeskoczyć - las, ciemno jak w d... i ruchliwe zwierzaki. Przy maksymalnej możliwości mam 300mm i f/5.6 na końcu - nie jest tragicznie, ale... przy 510 robienie zdjęć powyżej ISO 400 uważam za stratę czasu. A światła sobie nie dodam, ruchliwości zwierzaków nie zmienię. Może mam coś nie tak na punkcie jakości obrazu, ale zależałoby mi na tym, aby był całkiem niezły i bawienie się w wielkie odszumianie mi nie leży. :???: Stąd moje bardzo powolne zastanawianie się nad puszką wyższej jakości. E-30 by mi w zupełności starczyła z parametrami, ale jeśli znowu mam leżeć z foliowym workiem, to szczerze powiem trochę szkoda mi tej odłożonej kasy. Tylko dlatego bardzo żałuję, że to nowe body nie ma uszczelniania.

To może fotografuj te zwierzaki na skraju lasu lub polance w świetle zachodzącego słońca, ISO 200 wystarczy aż zanadto :lol:.

wujek.samo.h
10.11.08, 21:25
A ja nie mam nowej puchy i mam problem;)

Mirek54
10.11.08, 22:02

Zle myslisz,Tobie potrzebne jest dlugie tele i jasne,a nie nowa puszka.
Jesli juz o puszce myslisz,to z nieszumiacym wysokim iso,ale nie bede rozwijac bo nie o tym temat.

KaarooL
10.11.08, 22:08
Mysikrólik:

Nie wiem jakie masz kryteria jakościowe, ale dla mnie końcowy zakres 70-300 był zjadliwy dopiero przy F7.1 lub 8.0. Poniżej dramat jakościowy. Co innego przy którszych ogniskowych - wtedy nawet F5.6 daje radę.

lucca dobrze gada, bo to słoik rysuje zdjęcia a nie aparat. Jak względy przyziemne pozwolą, atakuj 50-200+tc lub inny system, nie ma co się czarować.

shardac
10.11.08, 23:48
nowsze=lepsze?

grizz
10.11.08, 23:49
nowsze=lepsze?

Bardzo zawodny wyznacznik.

shardac
11.11.08, 01:18
Fakt. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma auta prócz trabanta ;-)

W tym jednak przypadku chyba jednak mimo wszystko e-30 wyglada ciekawiej niz e-3. A na e-5 pewnie ebdzie trzba trochu poczekac

wujek.samo.h
11.11.08, 01:36
Warto się zastanowić czy będzie się opłacać kupić teraz e3 dla lampy, a na wiosnę je sprzedać by kupić e 30.

kociasek
11.11.08, 04:56
Digital Foto Video dzieli się spostrzeżeniami po otrzymaniu na pół doby Olka E30. Zrobił dobre wrażenie :cool:
http://www.dfv.pl/ksiazki.html?id=683

fotomic
11.11.08, 08:11
Przekładając to na praktykę, wielkość i jasność obrazu w wizjerze Olympusa E-30 porównywalna jest do tego, co oferuje Canon EOS 50D czy Nikon D90. Jest znacznie, znacznie lepszy niż w przypadku amatorskich Olympusów, wyposażonych w celowniki optyczne, których powinny unikać osoby cierpiące na klaustrofobię. Tu także sprawdza się reguła złotego środka – wizjerowi E-30 znacznie bliżej do E-3 niż do amatorskich lustrzanek Olympusa.taki tam cytat

rocco
11.11.08, 09:17

mam to samo :)
Jeśli miałbym kupować dzis to chyba wziąłbym jednak E-3 :roll:
Po pierwsze profesjonalne wykonanie a po drugie lampa w cenie.
A ficzery... ;)

tao
11.11.08, 09:32
Fakt. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma auta prócz trabanta ;-)

W tym jednak przypadku chyba jednak mimo wszystko e-30 wyglada ciekawiej niz e-3. A na e-5 pewnie ebdzie trzba trochu poczekac

kolego kto wie e3 jest już rok na rynku a olek gdzieś zapowiadał że teraz puszki będzie dosyć często wypuszczał pro puszki.
jeżeli sie myle to przepraszam być może opieram sie na czyjejś wypowiedzi na tym forum

C+
11.11.08, 09:41
kolego kto wie e3 jest już rok na rynku a olek gdzieś zapowiadał że teraz puszki będzie dosyć często wypuszczał pro puszki.
jeżeli sie myle to przepraszam być może opieram sie na czyjejś wypowiedzi na tym forum

Dokładnie teraz mogą produkować nowy model co 12 miesięcy.

grizz
11.11.08, 09:47
pro puszka co 12 miesięcy... nie rozbestwiacie się zbytnio? przecież zanim się pojawi w sklepach, odczeka się frycowe i poczeka na rzetelne testy, to już nowy model będzie zapowiedziany :P

C+
11.11.08, 09:49
pro puszka co 12 miesięcy... nie rozbestwiacie się zbytnio? przecież zanim się pojawi w sklepach, odczeka się frycowe i poczeka na rzetelne testy, to już nowy model będzie zapowiedziany :P

Mają takie możliwości więc pewnie przed wakacjami E430 i E530 będą.

Eddie
11.11.08, 10:19
Tylko, że promocja jest do końca roku, a lampa za free to aktualnie argument za E3 przy nieznanej cenie E30.

Ciezko prognozowac tam, gdzie czlowiek moze tylko przypuszczac. Wydaje mi sie jednak, ze E-3 obok E-30 nie wiele wiecej ma do zaoferowania, w zwiazku z czym po prostu zejdzie z ceny, zeby szybciej z polek zniknac i zrobic troche miejsca. Z jednej strony, jest zbyt krotko na rynku, zeby sie juz zwijac. Z drugiej strony jednak patrzac... E-30 poza brakiem uszczelnien na gorszy sie nie zapowiada.

Albo bedzie nowa promocja ;)

grizz
11.11.08, 10:21
Mają takie możliwości więc pewnie przed wakacjami E430 i E530 będą.

No, ale to nie pro puszlki ;)

EuroLiberty
11.11.08, 10:36
Ale przecież podają przykładowo na dpreview.
E-3 jak i E-30 • 230,000 pixels
D90 - 920,000 pixel TFT (RGB x 3 colors)
czy to znaczy że tak naprawdę Nikony mają 307 tyś pikseli ?
A Olek pewnie nie ma rozbicia na RGB i ma tylko 230 tyś :)
Chłyt marketindody ??!!!!

zibi1303 ponoć widziałeś LCD w D90. Sam pisałeś, że robi wrażenie. Porównywałeś go z LCD z E-3? Czy więc jest, to chwyt marketingowy?

W niemal każdym swoim poście deprecjonujesz wszystko, co oferuje konkurencja. Ma, to sens? Wszystko dla ciebie, co oferują konstrukcje konkurencji, to marketing. Trochę przeginasz.

jarekzon
11.11.08, 10:48
zibi1303 ponoć widziałeś LCD w D90. Sam pisałeś, że robi wrażenie. Porównywałeś go z LCD z E-3? Czy więc jest, to chwyt marketingowy?

W niemal każdym swoim poście deprecjonujesz wszystko, co oferuje konkurencja. Ma, to sens? Wszystko dla ciebie, co oferują konstrukcje konkurencji, to marketing. Trochę przeginasz.

Jak dobry jest to chwyt marketingowy, to świadczą o tym przekłamania na portalach fotograficznych. Piszący opisy do Nikkona z wrażenia zamiast pisać 921 000 punktów, piszą pixeli. Naszczęście w tym wypadku marketing pokrywa się z rzeczywistością, bo ojakości tych LCD nikogo nie trzeba przekonywać. W sumie Olympus o E-3 też mógł napisać, że posiada 44 punkty AF, bo to prawda. A że są pogrupowane w 11 pól krzyżowych, to inna sprawa. Ważne, że działa szybko. Jednak wrażenie u potencjalnych kupujących zupełnie inne.

kartofel
11.11.08, 10:57
Co do wyświetlacza to proste :
D90 ma rozdzielczość 640x480
E30 w okolicach 550x415 i to cała różnica.
Reszta to bełkot marketingowy.

Mirek54
11.11.08, 11:02
Nie wiem dlaczego jeszcze nikt nie zauwazyl,ze dzwiek potwierdzenia ostrosci w Olympusie jest w AC3,a w C i N o sonym i pentaxe nie wspomne jest w MP3.
Niby nic,ale dla ucha jaka roznica.

EuroLiberty
11.11.08, 11:23
Są bardziej istotne pytania co do E-30 i większe słabostki Olków - np. jaki jest wizjer?

Informacje z internetu mówią o wizjerze zbliżonym do wizjera E-3. Ludziom trudno ocenić dokładnie, bo przykładając jeden okular do oka na przemian z drugim różnica może wydawać się mniejsza niż jest w rzeczywistości. Dodatkowo im większy wizjer tym trudniej się go odnosi do większego :grin:

Cóż, obawiam się jednak, że w konfrontacji z E-3 E-30 może mieć masę mocniejszych punktów.

Oby, chociaż szczerze wątpię. W specyfikacji nie widać tej "masy" mocniejszych punktów, a napewno nie ma tej cechy, która dla ciebie ma duże znaczenie czyli uszczelnień.

Przyjdzie poczekać na następcę na E-3 :)

mając na uwadze

Są rzeczy, których nie jestem w stanie obecnie przeskoczyć - las, ciemno jak w d... i ruchliwe zwierzaki. Przy maksymalnej możliwości mam 300mm i f/5.6 na końcu - nie jest tragicznie, ale... przy 510 robienie zdjęć powyżej ISO 400 uważam za stratę czasu. A światła sobie nie dodam, ruchliwości zwierzaków nie zmienię. [...] E-30 by mi w zupełności starczyła z parametrami, ale jeśli znowu mam leżeć z foliowym workiem, to szczerze powiem trochę szkoda mi tej odłożonej kasy.

Skoro obecnie forografujesz 70-300, które na końcu jest ciemne i słabiutkie, to czy nie lepiej zainteresować się E-3 i 50-200SWD, niż czekać na następcę E-3? Zależy ci na uszczelnieniach i uzyskaniu krótszych czasów, a nie sądzę, by tandem E-następca z 70-300 był lepszym pod tym względem rozwiązaniem niż E-3 z 50-200SWD. Dochodzi jakość z jaką rysuje 50-200SWD. Z czasem dokupisz EC-14 i masz rewelacyjny zestaw przyrodniczy. Nawet jeśli pojawi się następca E-3 i będzie aparatem od niego lepszym, to nie liczyłbym, że zdeklasuje E-3 pod względem czystości wysokiego ISO. Pewne jest natomiast, że będzie od niego droższy. I nadal pozostaje kwestia słabego i nieuszczelnionego 70-300. Obecnie jest dobry czas na zakup E-3 z 50-200SWD (promocje, program zwrotu pieniędzy chyba również aktualny). Tym bardziej, że ze względu na słabszy kurs złotego możemy (to się już dzieje w przypadku elektroniki) obserwować wzrost cen o około 10-15%.

Jak dobry jest to chwyt marketingowy, to świadczą o tym przekłamania na portalach fotograficznych. Piszący opisy do Nikkona z wrażenia zamiast pisać 921 000 punktów, piszą pixeli. Naszczęście w tym wypadku marketing pokrywa się z rzeczywistością, bo ojakości tych LCD nikogo nie trzeba przekonywać. W sumie Olympus o E-3 też mógł napisać, że posiada 44 punkty AF, bo to prawda. A że są pogrupowane w 11 pól krzyżowych, to inna sprawa. Ważne, że działa szybko. Jednak wrażenie u potencjalnych kupujących zupełnie inne.

Wiesz w ten sposób często posiadacze sprzętu konkurencji piszą o podawanym ekwiwalencie ogniskowych przez Olympusa. Fanatyzm nie jest dobrą platformą do dyskusji. Mnie ziębi, co i w jaki sposób jest opisywane w specyfikacjach skoro gołym okiem widzę przepaść jaka dzieli rozwiązania zastosowane przez poszczególnych producentów.

Ramzes_II
11.11.08, 11:46
Nie wiem dlaczego jeszcze nikt nie zauwazyl,ze dzwiek potwierdzenia ostrosci w Olympusie jest w AC3,a w C i N o sonym i pentaxe nie wspomne jest w MP3.
Niby nic,ale dla ucha jaka roznica.
No ale to i tak bez sensu, bez zestawu głosników 5.1 nie wiesz do końca jak autofocus w aparacie złapał ostrość w przestrzeni ? czy czasem nie jest za blisko czy gdzies z boku. Poczekam az kolejne body bedzie miało wyjscie na dookólny zestaw głosnikowy :) :lol:

kopru
11.11.08, 12:40
prosze bardzo, lektura ;D
a jak komuś się chce, to prosze bardzo wątek na dfv
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=1266

dog_master
11.11.08, 13:16
Bylo 1-2 strony wczesniej ;)

Podobieństwo do E-3 dotyczy tak samo systemu usuwania zabrudzeń z matrycy czy układu służącego do jej stabilizacji. O tym ostatnim Olympus twierdzi, że umożliwia wydłużenie czasu ekspozycji aż o 5 EV, czyli że np. zamiast wskazanych przy danej ogniskowej 1/30 s nieporuszone zdjęcie wyjdzie nam po naświetlaniu go przez całą sekundę. Nie jest to oczywiście niemożliwe, ale jednak trudno w to uwierzyć – zweryfikujemy to w momencie, gdy będzie już można przetestować wersję finalną tego aparatu.Hym... No... Fajnie maja... To ja poprosze z 1/15s 2 sekundy mi zrobic xD

Efekt zdjęć wykonanych aparatem o wyraźnym winietowaniu obiektywu (np. Łomo)ŁOŁ? :roll: Chyba LOL...

kopru
11.11.08, 13:21
to też byłem ja :D

fotomic
11.11.08, 14:55
prosze bardzo, lektura ;D
a jak komuś się chce, to prosze bardzo wątek na dfv
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=1266
a co oni mogę więcej wiedzieć od nas ? :cool:

jarekzon
11.11.08, 15:38
EuroLiberty (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7510) - szczerze ? Nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzić.

witia
11.11.08, 15:48
już mi się podoba ;-)

:wink:
Całe szczęście, żę do trzepania dywanów ta maszynka się nie przyda.
Pozdrówka.

epicure
11.11.08, 16:02
Jak myślicie, co się stanie z ceną E-3 po Nowym Roku ?

Myślę, że będzie stopniowo spadać, ale już bez lampy w promocji. I raczej nie spadnie poniżej ceny E-30.

Karol
11.11.08, 16:08
a co oni mogę więcej wiedzieć od nas ? :cool:

Póki co nikt z nas tego aparatu nie maił w rękach, w każdym razie nikt nie napisał dwóch słów wrażeń po obmacaniu E-30.
Oni mieli kilka godzin, tak przynajmniej napisali i dzielą się refleksjami np. co do wizjera, AF podczas LV itp...

Swoją drogą zastanawia mnie jedna rzecz. Piszą pozytywy o AF w trybie detekcji kontrastu. Ponoć jest całkiem szybki. AF ma działać z 14-54II - tak przynajmniej zrozumiałem z dotychczasowych info. Ponoć tego nowego obiektywu jeszcze nie było w Polsce, tak przynajmniej napisali Optyczni po konferencji prasowej OP Polska. Pojawia się więc pytanie - z jakim szkłem DFV testowało AF w trybie LV a więc po kontraście? W swoim tekście zamieszczają obrazki E-30+(stary)14-54... Pogubiłem się... ;-)

fotomic
11.11.08, 16:10
Póki co nikt z nas tego aparatu nie maił w rękach, w każdym razie nikt nie napisał dwóch słów wrażeń po obmacaniu E-30.
Oni mieli kilka godzin, tak przynajmniej napisali i dzielą się refleksjami np. co do wizjera, AF podczas LV itp...

Swoją drogą zastanawia mnie jedna rzecz. Piszą pozytywy o AF w trybie detekcji kontrastu. Ponoć jest całkiem szybki. AF ma działać z 14-54II - tak przynajmniej zrozumiałem z dotychczasowych info. Ponoć tego nowego obiektywu jeszcze nie było w Polsce, tak przynajmniej napisali Optyczni po konferencji prasowej OP Polska. Pojawia się więc pytanie - z jakim szkłem DFV testowało AF w trybie LV a więc po kontraście? W swoim tekście zamieszczają obrazki E-30+(stary)14-54... Pogubiłem się... ;-)raczej myślałem o ludzikach z forum ;), olek ma szkła które obsługują ten AF.

jotes25
11.11.08, 16:15

Jeśli interesuje Cię fotografia przyrodnicza, wybrałaś niewłaściwy system, Olympus się do tego najsłabiej nadaje. Kupno E-30 niewiele tu zmieni. Dostaniesz w miarę przyzwoity AF, ale zostaną problemy z obiektywami i przede wszystkim ISO. Jeśli spędzasz w terenie długie godziny, żeby zrobić jedno-kilka zdjęć, nie ma sensu bawić się w kompromisy.

lucas_g
11.11.08, 16:21
Jeśli interesuje Cię fotografia przyrodnicza, wybrałaś niewłaściwy system, Olympus się do tego najsłabiej nadaje. Kupno E-30 niewiele tu zmieni. Dostaniesz w miarę przyzwoity AF, ale zostaną problemy z obiektywami i przede wszystkim ISO. Jeśli spędzasz w terenie długie godziny, żeby zrobić jedno-kilka zdjęć, nie ma sensu bawić się w kompromisy.

Jeśli chodzi o fotografię przyrodniczą to: w tym systemie masz E-3 ze świetnym AF i 50-200SWD. Ja w innych systemach widzę tylko puszki, do których przyzwoite tele ze stabilizacją jest dla mnie dużym wydatkiem!!

zibi1303
11.11.08, 16:25
EuroLiberty nie przeginam. To że jest coś lepsze to pisze wprost tak jak z LCD D90, bo ma trochę więcej pikseli i jest większy 3". Do tego trzeba na zimno podchodzić. Natomiast walczę ze skrajnymi opiniami wynoszącymi inne marki pod niebiosa, a Ty czasem dajesz temu posłuch takie odnoszę wrażenie. To nie forum nikona aby wychwalać Nikona czy Canona. Nic poza tym. Jeżeli jesteś przekonany że Nikon masakruje Olka to zmień stajnie

fotomic
11.11.08, 16:28
Jeśli interesuje Cię fotografia przyrodnicza, wybrałaś niewłaściwy system, Olympus się do tego najsłabiej nadaje. Kupno E-30 niewiele tu zmieni. Dostaniesz w miarę przyzwoity AF, ale zostaną problemy z obiektywami i przede wszystkim ISO. Jeśli spędzasz w terenie długie godziny, żeby zrobić jedno-kilka zdjęć, nie ma sensu bawić się w kompromisy.Nie widzę problemu E-30 + 90-250/300 piękne zestawy.

zibi1303
11.11.08, 16:30
Tak zarąbisty zestawik, którego nigdy nie kupię....
Można pooglądać na dpreview fotki z E3 + 90-250 + TC2.0... też zarąbiste

dog_master
11.11.08, 16:37
Ah tam, do przyrody:
E-3 + 50-200 = 400mm f/3.5 po kropie
E-3 + 50-200 + TC14 = 560mm f/5 po kropie
E-3 + 50-200 + TC20 = 800mm f/7 po kropie
jeśli się nie mylę.

epicure
11.11.08, 16:47
Jeśli interesuje Cię fotografia przyrodnicza, wybrałaś niewłaściwy system, Olympus się do tego najsłabiej nadaje.

Jest wręcz przeciwnie - ten system nadaje się do fotografii przyrodniczej najbardziej. Pancerna puszka, uszczelniona, z jednym z najlepszych układów AF na rynku i z jedną z najbardziej wydajnych stabilizacji obrazu. Uszczelniony obiektyw z ultradźwiękowym silnikiem, oferujący ogniskową 400 mm ekw. przy jasności f/3,5. Wszystko to za około 5500 zł po odliczeniu ceny lampy i cashbacku za ZD 50-200 SWD. Jestem ciekaw, co lepszego może zaoferować konkurencja.

zibi1303
11.11.08, 16:54
Konkurencja, moze zaoferować, puszkę średnio uszczelnioną, jak D300 i z jakimś dobrym obiektywem, to jakieś 10 tyś, albo już pełną para za 16-20 tyś super sprzęt i szerpa do targania

kopru
11.11.08, 19:54
myślałem, że kogoś będzie obchodziło punkt widzenia kogoś spoza fanów oly, po za tym tam wypowiada się Tomasz Kulas [autor tego mini testu] więc może coś się da jeszcze ciekawego wyłapać [nie czytałem :D]

Dar-i-jush
11.11.08, 20:01
Korpus ma być sprzedawany m.in. z ZD12-60, ale ten chyba nie oferuje AF na kontraście. Wiadomo coś o aktualizacji firmware do tego obiektywu? Czy ktoś się orientuje, czy to tylko kwestia firmware, czy może okaże się, że ZD14-54 II ostrzy lepiej w LV, bo konstruowany z tą myślą, a ZD12-60 ma tylko firmware nowy?

EuroLiberty
11.11.08, 20:20
Natomiast walczę ze skrajnymi opiniami wynoszącymi inne marki pod niebiosa...

Nie mogę pojąć dlaczego. Walczę, walczę, wojna, wojna. Jakiś obłęd. Rozumiem, że postanowiłeś skrajności równoważyć skrajnością. Ok. Milczę.

Ty czasem dajesz temu posłuch takie odnoszę wrażenie.

Dlaczego tak sądzisz? Chyba nie dlatego, że nie postanowiłem iść z tobą na front. Zamiast ćwiczyć się w wojowaniu byłem dzisiaj w górach i zrobiłem 2GB zdjęć. Jak u ciebie?

To nie forum nikona aby wychwalać Nikona czy Canona.

I, to jest tragiczne. Na forum Nikona chwalą Olympusa w wątku o E-30, wielu chwali m4/3, wielu kibicuje Olympusowi, ale na forum Olympusa ktoś tam prowadzi świętą wojnę i w każdym poście musi podkreślać jakie dziadostwo panuje w innych systemach. Zróbmy getto. Wnioskujmy do administracji forum o skrypt zamieniający nazwy innych marek w jakiś wulgaryzm. Banujmy niepokornych. Masz jeszcze jakieś pomysły, by skuteczniej zwalczyć skrajności?

Jeżeli jesteś przekonany że Nikon masakruje Olka to zmień stajnie

Zbyszku daję się wciągnąć w tę dyskusję, ale tylko dlatego, by coś ci uzmysłowić. Czy ja, gdzieś napisałem, że Nikon masakruje Olympusa? Widzę różnice jakie dzieli sprzęt obu producentów. Wszystkich producentów. Dostrzegam w każdym zalety jak i wady. Co jest z tobą nie tak, że po zwróceniu uwagi, że w każdym poście deprecjonujesz wszystko, co konkurencja oferuje postanowiłeś mnie zaatakować w tak prostolinijny sposób? Sorki, ale ja widzę miejsce w eterze dla wielu rozgłośni, a nie tylko Radio Olympus.

Widzę, że jesteś gotowy zginąć w obronie marki Olympus. Jak sam przyznałeś walkę masz wpisaną w forumową działalność. Ok, ale ja wymiękam. Nie walczę w obronie żadnej marki.

Przepraszam Zbyszku. Niepotrzebnie zwróciłem ci uwagę. Dziwi mnie i troszkę irytuje, że jak tylko możesz szydzisz z produktów innych firm jak i często z ich potencjalnych klientów. Pewnie lepiej jak wrzucimy się wzajemnie do ignorowanych, to nie będziemy mieli powodów do irytacji :cry:

PS. Mam dwa systemy. 4/3 zmienię jak tylko pojawi się m4/3 w wykonaniu Olympusa. Powiedz jak, tu prowadzić krucjatę w imię jednej, jedynej marki mając produkty różnych producentów, gdy dostrzega się u wszystkich zalety oraz wady?

Zbyszku ja wiem o czym piszesz, ale uważam, że lepiej ignorować niż walczyć, bo jak walczysz z gościem, który wystawia się na pośmiewisko, to musisz się stać równie komicznym. Przecież nie wyjdziesz walczyć z czołgiem pistoletem na wodę ;-) Niestety, ale tego rodzaju postawy o jakich piszesz są obecne na wszystkich forach niezależnie czego dotyczą. Wczoraj rano dzwoni moje kochanie i roztrzęsione łamiącym głosem mówi, że widzi dym uchodzący spod maski naszego samochodu. Mina mi zrzedła. Mówię zjedź na pobocze, nie otwieraj maski i zatrzymaj jakiegoś mężczyznę, by ci pomógł. Tak zrobiła. Ja w tym czasie loguje się na forum Audi i pytam czy często padają lub się blokują termostaty w modelu jaki mamy, czy ludzie zauważyli problemy z elektryką. Jechała w korku więc może wiatrak padł? Miało być super duper, a szajs sobie myślę. Z drugiej strony zdarzyć się ma prawo. Ludzie wyrażają zdziwienie i nim uzyskuję konkretne odpowiedzi na moje pytania pojawia się niczy trucizna post miłośnika BMW, który nie omieszkał mi napisać, że ***** kupiłem. Zaczyna się jazda. Uszy skuliłem po sobie i out, bo już niczego się nie dowiem. Niestety wszyscy postanowili wejść z miłośnikiem BMW w dyskusję i już wiem, że mam lepszy samochód od BMW 3, ale za cholerę nie jestem mądrzejszy, co mu może dolegać. Dzwonię, bo musze ustalić czy płyn się zagotował? Jeśli tak, to czy w tym czasie chłodnica była zimna? Czy włącza się wiatrak? Niestety miły pan, który pomógł otworzyć maskę musiał już pojechać śpiesząc się do pracy. Tak więc wiele możliwości i kobieta ma w przybliżeniu podać przyczynę. Skutek taki, że wsiadam w samochód z kolegą i jadę. Na miejscu zaglądam pod machę, uruchamiam silnik i czekam, aż się nagrzeje silnik. Wszystko wydaje się ok. Zarówno na wskaźnikach jak i wizualnie. Więc pytam. Jaki widziała dym, w jakich okolicznościach. Proszę się nie śmiać, bo nie ma z czego. Przynajmniej nie głośno. Podjechała blisko innego samochodu. Ludzie jechali do pracy i prawdopodobnie przed nią stanął gość z nierozgrzanym silnikiem. Zobaczyła parę nad maską i panika. Wracam do domu szczęśliwy, bo wydatku nie ma i kombinować auta zastępczego nie trzeba. Loguję się na forum i piszę, bo ludzie mnie prosili, by napisać na czym stanęło. Piszę, że wszystko ok. Co się dzieje? Gość od BMW postanowił się ponownie zalogować, by napisać, że pewnie po jego poście wstyd mi się przyznać, że wydałem tyle, a tyle (lepiej ode mnie wiedział ile mój samochód kosztuje) na samochód, który się psuje częściej niż Fiat. Ręce opadły, ale nic nie odpisałem. Po powrocie kobiety do domu zamiast dyskutować z miłośnikiem BMW o wyższości jego samochodu nad moim wykorzystałem czas na naukę mojego kota podstaw mechaniki.

Przepraszam za przydługawy post, ale szczególnie jego finał miał leciutko rozluźnić atmosferę wskazując przy tym na pewną przypadłość forumowego życia.

ayk
11.11.08, 20:45
W japonii body kosztuje około 139 tys jenów czyli niecałe 4tysiaczki PLN...
Na amazon 1300S +tax wiec wychodzi podobnie
E-3 z lampą u nas w sklepie 3750 - nie ma o czym narazie gadac

Pojawiła sie też w Kraju Kwiczącej Świni przedsprzedaż 14-54 II
stary 55000Y
nowy 30000Y droższy
- różnica porażajaca jak narazie

EuroLiberty
11.11.08, 21:03
W japonii body kosztuje około 139 tys jenów czyli niecałe 4tysiaczki PLN...
Na amazon 1300S +tax wiec wychodzi podobnie

Przedsprzedaż. Tak jest zawsze.

przedsprzedaż 14-54 II
stary 55000Y
nowy 30000Y droższy
- różnica porażajaca jak narazie

Coś z ceną za nową wersję nie tak. Jest niższa od ceny starszej wersji.

tao
11.11.08, 21:06
55000+30000=85000:wink:

EuroLiberty
11.11.08, 21:15
55000+30000=85000:wink:

Hihihihihihi złapałem. Droższy o 30k nie zaś kosztujący. Mea culpa.

Mirek54
11.11.08, 21:22
....
Dlaczego zony nie zapytales jak wskazuja wskazniki i czy nie zapalaja sie ostrzegawcze kontrolki.Pewnie oboje sie wystraszyliscie.Z dymem pod maska to najszybciej do akumulatora sie trzeba dostac i odlaczyc,albo odsunac sie na bezpiczna odleglosc.Czy miales jakis powod,ze zonie kazales zostac w samochodzie??:wink:

EuroLiberty
11.11.08, 22:02
Dlaczego zony nie zapytales jak wskazuja wskazniki i czy nie zapalaja sie ostrzegawcze kontrolki.

lucca jakie kontrolki, jakie wskaźniki? Ona wie i kontroluje tem. silnika, ale jak ci mówi, że widzi dym, to co ci po wskaźnikach ;-) Pochwalę ją, że sama sprawdza i uzupełnia płyny :grin:

Pewnie oboje sie wystraszyliscie.

Pewnie, że tak. Ja tym bardziej, że nie było mnie na miejscu. Wiesz jak jest. Na miescu jesteś w stanie coś ocenić. Na odległość czujesz się bezradny. Momentalnie myślisz o wszystkim. Najpierw o bezpieczeństwie kierującego, ale i zabezpieczeniu samochod. Niefajne zdarzenie.

Z dymem pod maska to najszybciej do akumulatora sie trzeba dostac i odlaczyc,albo odsunac sie na bezpiczna odleglosc

Przeczytaj jeszcze raz. Dostała najlepszą radę w takiej chwili na jaką mnie było stać. Zjechać natychmiast na pobocze i nie dotykać samochodu. Zatrzymać innego kierowcę i poprosić o pomoc. Zjechanie trwało sekundę, bo w zasadzie była przy poboczu. Może należało jej powiedzieć, by wyskakiwała z auta i uciekała, ale pozostawienie takiego samochodu w korku i ucieczka chyba nie byłyby najlepszymi rozwiązaniami. Tak wyszło. W takiej chwili podejmuje się decyzje szybko. Pewnie często można podjąć lepsze, ale nie wyszło źle. W każdym razie przerobiliśmy, co w takim wypadku powinno się zrobić. Piszesz, by odciąć akumulator. Nie wiedziałem, że tak trzeba, ale nawet wiedząc nie zdecydowałbym się tego zrobić. W każdym razie pory były pełne, bo jak słyszysz dym zaczynasz drętwieć :-) Przyznam, że po chwili założyłem, że przyczyną jest chłodnica lub coś z nią związane (np. zapchane przewody i nie ma obiegu), bo mi przez telefon podała informację, że dym uchodzi spod przodu maski. Nawet nie zwróciłem uwagi na fakt, że mogła rozróżnić dym od pary ;-) Teraz tak sobie myślę, że w takim przypadku niczego zakładać się nie powinno.

Czy miales jakis powod,ze zonie kazales zostac w samochodzie??:wink:

Jak wyżej chociaż muszę pomyśleć czy nie lepiej było powiedzieć, by siedziła w ciepłym hahahahahahahaha Niefajny żart :???:

Koniec OT.

garnooh
11.11.08, 22:21
Cieszę się ,ze olympus wypuszcza taką puszkę jak E-30 , specyfikacja i prezentacja pokazuje potencjał Olympusa . Trzeba poczekac na fotki z E-30 i wtedy zobaczymy co z tego "wyrośnie ". Teraz atmosfera podgrzana do czerwonosci : ile będzie kosztował , czy nagra film , czy zrobi fotkę życia , czy ciasto zagniecie i nawigacja zawiedzie nas do celu :) . "Grożby" że jak pucha bedzie do bani to pozegnają system lub mieszanie innych systemów z błotem . Otóż o ile mi wiadomo lustrzanki w tej chwili dostępne w sklepach wszystkie umożliwiwją wykonanie zdjęcia wysokiej klasy , nawet nie koniecznie w RAWie ale w JPEG także :) Standardy zostały wyśrubowane tak bardzo ,ze żadna firma nie pozwoli sobie wypuscić gniota .

Sam robię fotki E-510 od roku , przedtem, hybryda Nikona Coolpix 5700 . Używałem aparatu do dokumentowania swoich wyczynów tatuatorskich i nie traktowałem powaznie fotografowania , ustawienie na auto i wio .Foty do bani i zrzucanie winy na aparat ,ze to ON nie potrafi . Pewnego pięknego poranka Nikon padł ( matryca) serwis leciał w kulki więc postanowiłem zakupić lustrzankę - bo One przeca robią super foty :) Bardziej z powodu tego że jedynym aparatem który był u mnie w domu i nigdy nie było z nim problemów był Olympus więc wybór padł na tę markę - potem dowiedziałem się ,ze wpadłem jak śliwka w kompot- matryca za mała szumi skrzypi i przecieka :) Ale dla mnie fotki bomba robi ,czasem ostrość nie tam gdzie trzeba ( ale to moja wina ) ale poza tym nie mam zastrzezeń . Na początku drog konsternacja, instrukcja - dla mnie jak książka telefoniczna -mówiła o niezrozumianych sprawach . Ale nie poddałem się czytam obserwuję , cykam cały czas ,- kiedyś nie odczuwałem potrzeby zabierania aparatu ze sobą a teraz zabrałbym go jak jadę po gazete :) Coraz bardziej swiadomie precyzuje swoje potrzeby , czego wymagam od aparaty , jaki kupić i zastosować obiektyw czy filtr .Nie zauważam ,że olympus lest gorszy - lepszy , coś jest lepsze coś mogłoby być lepsze .Daleko mi do radykalizmu Zibiego lub ludzi z innych systemów . Pisałem już o moim spotkaniu z miłośnikiem Nikona który wykonywał na moje zlecenie wycenę mojego zestawu fotograficznego : koleś wpada i mówi co mam wycenić , a ja mu na to ,że zestaw olympusa 510 +double kit+14-54+50 macro+fl50 + filtry, torba i dodatki .
On na to :EEEEEEEE Olympus to do **** jest , szumi, matryca malutka nic na niej nie widać , obiektywy małe i takie jakieś nijakie I jeszcze no Ja to mam NIKONA D200 to jest aparat nawet jak śpisz to robi super foty . Włączyłem laptopa , pokazuję JPEGi prosto z aparatu i koleś nie umiał uwieżyć , że Olympus tak potrafi i na koniec mówi Cholera no ostrosć lepsza niz z mojego Nikona i ogólnie wrażenie pozytywne Olek zrobił .

Więc ja czekam na E-30 niecierpliwie ( potrzebne mi drugie body do reporterki by obiektywów nie zmieniać w biegu ) nie myślę o zmianie systemu i nie uzależniam od E-30 pozostanie z Olkiem .Tu mozna sparafrazować takie powiedzonko : pięknie zawsze jest tam gdzie nas nie ma . Zycze sobie i wszystkim zainteresowanym aby aparat spełnił wszystkie nadzieje w nim pokładane i stał się przebojem :)Pozdrawiam

heyahero
11.11.08, 22:33
...

Wszystko ładnie pięknie, tylko na miłość boską, używajcie ludzie jakiś akapitów, czy jak!
" . " nie wystarczy - po pierwszym zdaniu oczy wypływają z orbit!

Luke, use the "Pogląd wiadomości" button! Use the button, Luke!...

zibi1303
11.11.08, 22:43
EuroLiberty (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7510), małe sprostowanie, od wczoraj do dziś zrobiłem ok 2-3GB fotek bo robię RAW + jpg....
ale takie małe OT:
Zazwyczaj nie reaguję i nie odpowiadam na zaczepki, ale zazwyczaj to nie oznacza że zawsze. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie imputuj mi jakiejś wojny to że "zwalczam" tezy wyższości jednego nad drugim nie oznacza tego. Nieraz w argumentacji posługuję się przejaskrawieniem stąd może takie Twoje odczucie. Forum Nikona jest OK, zaraz po naszym :). Uparcie tylko wyjaśniam, że 900 tyś to chłyt Nikona a nie realne 900 tys na wyświetlaczu..
Z reszta EOT ;) koniec. więcej nie pisze na ten temat

piotrek204
11.11.08, 23:16
Uparcie tylko wyjaśniam, że 900 tyś to chłyt Nikona a nie realne 900 tys na wyświetlaczu..
Z reszta EOT ;) koniec. więcej nie pisze na ten temat

Akurat tego sposobu liczenia pikseli na LCD trzymaja sie chyba wszyscy producenci, czyli liczenie kazdego RGB piksela osobno.
Nie widzialem przy E3 roznicy w stosunku do innych "230K".

Czytam opisy i wyglada ze jak narazie E-30 jest duzo ciekawsza propozycja niz E-3, i dobrze. Takiej puszki brakowalo. Kusi bardzo poziomica ktora wg opisow jest takze w wizjerze.

qbic
11.11.08, 23:35
Nie wiem czemu niektórzy się jarają tymi wyświetlaczami, zawsze mi się wydawało że głownie używa się wizjera, a ekranik tylko do sprawdzenia histogramu. Jak ktoś potrzebuje mega LCD to sobie podepnie coś przez video-out.

ew. coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=mZOmBvl_2jw

diabolique
11.11.08, 23:47
Panie i Panowie, dla jasności. Dyskusja o wyświetlaczach zaczęła się od mojego posta. Ponieważ go skasowałem a dyskusja trwa nadal chciałbym wyjaśnić jedną ważną rzecz.
Nie oceniałem wyświetlacza jako takiego, tudzież jego przydatności do codziennej pracy z aparatem. Teza jaką postawiłem była taka, że średniozamożny przeciętny pstrykacz (jest ich coraz więcej) kupuje aparat w ten sposób, że idzie do sklepu, pstryka na miejscu fotę i patrzy na wyświetlacz co wyszło. A na wyświetlaczach Canona, Nikona czy Sony niestety - wygląda lepiej. Sam miałem możliwość porównania tego co widziałem u kolegi na canonowskim wyświetlaczu a następnie na stronie www. To co widziałem w aparacie wyglądało 100 razy lepiej niż w oryginale na kompie. Coś co było mdłym mydłem, w okienku wyświetlacza wyglądało na ostrą, soczystą fotę.
I tylko w tym kontekście - sposobu kupowania sprzętu ze średniej półki przez coraz zamożniejszych amatorów - napisałem o wyświetlaczu.
A Olympus nie produkuje sprzętu dla członków olympusclubu, którym "wyświetlacz nie przeszkadza", tylko po to, by zdobywać kolejnych użytkowników, właśnie tych zamożnych, którzy bez mrugnięcia okiem kupią szkła ze średniej półki, bo ich po prostu stać.
I właśnie DLA NICH ten wyświetlacz jest za kiepski... Bo testując sprzęt w sklepie zobaczą "takie sobie" fotki obok pięknych, nasyconych, ostrych zdjęć z wyświetlaczy aparatów innych marek.
Koniec OT

marioBull
12.11.08, 08:35
Panie i Panowie, dla jasności. Dyskusja o wyświetlaczach zaczęła się od mojego posta. Ponieważ go skasowałem a dyskusja trwa nadal chciałbym wyjaśnić jedną ważną rzecz.
Nie oceniałem wyświetlacza jako takiego, tudzież jego przydatności do codziennej pracy z aparatem. Teza jaką postawiłem była taka, że średniozamożny przeciętny pstrykacz (jest ich coraz więcej) kupuje aparat w ten sposób, że idzie do sklepu, pstryka na miejscu fotę i patrzy na wyświetlacz co wyszło. A na wyświetlaczach Canona, Nikona czy Sony niestety - wygląda lepiej. Sam miałem możliwość porównania tego co widziałem u kolegi na canonowskim wyświetlaczu a następnie na stronie www. To co widziałem w aparacie wyglądało 100 razy lepiej niż w oryginale na kompie. Coś co było mdłym mydłem, w okienku wyświetlacza wyglądało na ostrą, soczystą fotę.
I tylko w tym kontekście - sposobu kupowania sprzętu ze średniej półki przez coraz zamożniejszych amatorów - napisałem o wyświetlaczu.
A Olympus nie produkuje sprzętu dla członków olympusclubu, którym "wyświetlacz nie przeszkadza", tylko po to, by zdobywać kolejnych użytkowników, właśnie tych zamożnych, którzy bez mrugnięcia okiem kupią szkła ze średniej półki, bo ich po prostu stać.
I właśnie DLA NICH ten wyświetlacz jest za kiepski... Bo testując sprzęt w sklepie zobaczą "takie sobie" fotki obok pięknych, nasyconych, ostrych zdjęć z wyświetlaczy aparatów innych marek.
Koniec OT

no niby koniec ale zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci :)

ja na swoim e-300 niby przegladam zdjecie po tym jak je zrobie ale ... dopiero jak te zdjecia zrzuce to wiem co z nich wyszlo ! i cale szczescie ze najczesciej wychodzą duzo lepiej w kompie niz na ekraniku :D

jarekzon
12.11.08, 17:23
I, to jest tragiczne. Na forum Nikona chwalą Olympusa w wątku o E-30, wielu chwali m4/3, wielu kibicuje Olympusowi, ale na forum Olympusa ktoś tam prowadzi świętą wojnę i w każdym poście musi podkreślać jakie dziadostwo panuje w innych systemach. Zróbmy getto. Wnioskujmy do administracji forum o skrypt zamieniający nazwy innych marek w jakiś wulgaryzm. Banujmy niepokornych. Masz jeszcze jakieś pomysły, by skuteczniej zwalczyć skrajności?

Nie przesadzałbym z tą miłością nikonowców do systemu 4/3. Z pochwałami w strone olków na forum nikona się nie spotkałem, a wątek o którym mówisz ma razem może 5 wypowiedzi i dotyczy raczej tego, dlaczego nikony nie mają obracanych lcd (i znowu wracą te nieszczęsne lcd). Twoja wypowiedź to raczej próba pokazania, że użytkownicy olków są wrogo nastawieni do innych systemów. Gdybym miał 20 lat mniej, to może bym Ci uwierzył, że nikonowcy to tacy przyjaźni ludzie, jednak doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że rodzaj używanego sprzętu nie wpływa na zachowanie ludzi, to trzeba wynieść z domu. :wink:

irek50
12.11.08, 18:03
hehehe- Oczywiście, że wsród prawdziwych Nikonowców nie mamy przyjaciół:)

rocco
12.11.08, 18:21
Widziałem albo na forum Nikona albo na optycznych, już nie pamiętam dokładnie, określenie: "Oly-troly" ;)
Dajcie spokój, prawdziwy OlyTalib konkurencji się nie boi :mrgreen:

cadman
12.11.08, 20:46
E-30 nieźle się zapowiada, żeby nie było OT. Nie wiem skąd u forumowiczów biorą się kompleksy, które można określić jako "syndrom ubogiego krewnego". Więcej pewności siebie! Olki to naprawdę fajne aparaty są! ... Łubu dubu, łubu dubu...To mówię ja, cadman, ...

grizz
13.11.08, 09:31
Ad rem panowie, ad rem.

Ania_
13.11.08, 21:13
Jak względy przyziemne pozwolą, atakuj 50-200+tc lub inny system, nie ma co się czarować.

Inny system z wiadomych, przyziemnych powodów odpada. :???: Nie robię zdjęć w celach zarobkowych, jak coś mi z tego wpadnie od czasu do czasu to fajnie, jednak chcę się rozwijać, chodzić na coraz ciekawsze wypady i przynosić lepsze zdjęcia i to igranie ze światłem mnie strasznie wkurza ;)

Na pewno nie mam strasznie wysokich kryteriów jakościowych :wink: chociaż powiem, że mam dobrą opinię o 70-300 (i dziwne wrażenie, ze sporo zależy od egzemplarza). Światła mi bardzo brakuje niestety, a jedyną alternatywą jest wspomniana przez Ciebie 50-200 + TC, tylko nie wiem czy najpierw jednak nie przyatakować lepszego body, a 50-200 + TC zostawić na drugim miejscu, bo obawiam się, że podpinać go pod 510tkę niestety nie będzie sensu. :???:

paszczol
13.11.08, 21:16
Światła mi bardzo brakuje niestety, a jedyną alternatywą jest wspomniana przez Ciebie 50-200 + TC, tylko nie wiem czy najpierw jednak nie przyatakować lepszego body, a 50-200 + TC zostawić na drugim miejscu, bo obawiam się, że podpinać go pod 510tkę niestety nie będzie sensu. :???:

Mam podobny dylemat mając E-500.

diabolique
13.11.08, 21:22

Mając 50-200 zobaczysz co potrafi E-500.
Podstawa to szkło, nie body.

qbic
13.11.08, 21:28
Mając 50-200 zobaczysz co potrafi E-500.
Podstawa to szkło, nie body.

Tutaj już kliszy nie wymienisz, kiedyś to było prawdą co piszesz.

zibi1303
13.11.08, 21:34
qbic w sporej części nadal jest prawdą to co pisze alakin.
E500 albo E1 przy ISO100 i dobrym świetle może stanąć obok najlepszych. Ponieważ szkło odgrywa nadal ogromną rolę

paszczol
13.11.08, 22:07
To inaczej. Szkło 70-300 to był max moich możliwości finansowych. Nie da się ukryć, ze przy tej ogniskowej i słabym świetle przydaje się stabilizacja, albo szybsze działanie AF (jak sądzę z E-3,30). Większe światło (mówie o 50-200) chyba tego problemu aż tak nie rozwiąże, co więcej liczę na wizjer pozwalający na ręczne ostrzenie, bo E-500 pod tym względem to loteria imho.

Koriolan
13.11.08, 22:22
A może kogoś interesuje jak ten aparat naprawdę wygląda? Bo ja byłem na imprezie naszego mecenasa i oglądałem prototyp...

Pozdrawiam
Radio, to gdzie Twoja wypowiedź??

Daniello
13.11.08, 22:30

E-500 vs. nowe modele to nie tylko ISO, ale też stabilizacja... Body DUŻO zmieni według mnie.

cadman
13.11.08, 22:43
Potwierdzam, sprawdziłem wartość 50-200 na posiadanym E-500 i E-1. Rezultaty w tego rodzaju fotografii są na tyle zadowalające, że nie "ślinię się" na widok nowszych modeli Olków, tych co są na rynku i tych zapowiedzianych, jak E-30. Popatrzcie na prace kolegi J.Dębskiego wykonane przy pomocy E-1. Wysoka rozdzielczość nowszych modeli daje komfort mniej starannego kadrowania. Jest wskazana przy większych formatach wydruków i przy oglądaniu na dużych ekranach z bliskiej odległości. Ćwiczę naprzemiennie E-500/E-1. E-1 ma prawdziwą klasę i coraz mniej przeszkadza mi "biedne" 5MPix. Gładkie obrazy, z pięknie dobranym sprzętowo "auto WB", obrazy z większą potencjalną rozpiętością tonalną (do wykorzystania w post-procesie) biją młodzież laską "Dziadka" po grzbiecie. Ciekaw jestem konfrontacji z mającym przyjść na świat E-30. Jeśli będzie OK, to nabędę go, jak "szczeniak" podrośnie i nieco spuści z tonu (z ceną), dla większych "landszaftów". Dziadzio jednak ma zapewnione honorowe miejsce przy stole.

Bodzip
13.11.08, 22:46
Mam jak na razie E-400. Wiadomo jak to szumi. Przy plenerkach ISO 400 jest jeszcze do zjedzenia, ale przy ptaszkach czasami trzeba mocno kadrować, i już ISO 400 to porażka.
Jeśli to co piszą, że ISO 1600 jest do przyjęcia, to ZD 70-300 + stabilizacja i szybki AF dają mi komfort pracy.
Mam wszystkie szkła które mi potrzeba - dokupię sobie jeszcze TC14. I dokupię nowe body E-30.
Kupując Nikona, będę musiał kupić całą szklarnię i body, a to co mam sprzedać ze stratą.
Rachunek jest prosty - zostaje E-system. Warunek - dobre ISO 1600.

cadman
13.11.08, 23:01
Im posiadamy lżejsze body, tym większe pokładamy nadzieje w "cudownej" stabilizacji. Należy sobie zadać pytanie: po co kupiłem małe body? Po to, aby było małe razem z małym szkłem, aby nie ciążyło w podróży i podobnych sytuacjach. Jeśli mają być do niego podpinane większe szkła, to cała ta zabawa traci sens. Źle się to trzyma, potrzebna "mityczna" stabilizacja, aby zrobić nie poruszone zdjęcie. Jeśli mamy dla przykładu E-1, słusznej wagi, to robimy zdjęcie bez stabilizacji na czasie poniżej 1/30s na krótkim zoomie. Jeśli podepniemy np. 50-200 (1,1kg) i lufa nam "pływa", to nie pomoże stabilizacja tylko np. monopod lub jakieś solidne oparcie. W dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemu z tak ciężkim zestawem.

EuroLiberty
13.11.08, 23:30
Jeśli podepniemy np. 50-200 (1,1kg) i lufa nam "pływa", to nie pomoże stabilizacja... .

Akurat w tym przypadku pomoże. Nie pozwoli zamrozić ruchu, ale pomoże zmniejszyć lub wyeliminować skutki drżenia zestawu.

paszczol
13.11.08, 23:36
Akurat w tym przypadku pomoże. Nie pozwoli zamrozić ruchu, ale pomoże zmniejszyć lub wyeliminować skutki drżenia zestawu.

Racja. Wystarczy, że czasem pozwoli na naświetlanie nieporuszonych zdjęć przy dłuższych czasach, przy których bez stabilizacji nie wychodzi.

dog_master
13.11.08, 23:49
Taa, pomoże, ale w granicach normy ;) Jak po dwóch godzinach focenia ręce latają jak u Alzheimera to tylko monopod pomoże ;)

jednak chcę się rozwijać, chodzić na coraz ciekawsze wypady i przynosić lepsze zdjęcia i to igranie ze światłem mnie strasznie wkurza ;)
50-200. Szkło wymiata... Na pewno nie pożałujesz wyboru :)

lordmoll
14.11.08, 01:23
Myśle że każdy kto chce kupić sobie szkiełko 50-200 to nie będzie żałował.

Super szkło za umiarkowaną cene nawet do amatorskiej czy półamatorskiej puszki (e-420,e-520) :-)

pozdr.

C+
14.11.08, 09:04
Ja podsumuję to tak, że każde szkło bez wyjątku z PRO i TOP PRO daje piękne rezultaty nawet z E1. W E1 brakuje IS i AF z E3 :cry:

tao
14.11.08, 21:52
zacytuje kolege "AD REM" bo sie już od kilku stron tego czyać nie da, to jakieś obiektywy, to porównania a nic w temacie
pozdrawiam wszystkich:evil:

cadman
15.11.08, 01:05
Coś w temacie:

jarekzon
15.11.08, 11:38
Tutaj jest trochę bogatszy opis E-30, dla tych co szukają info. na jego temat: http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=683 Być może ktoś już wcześniej dodał ten link.

luc4s
15.11.08, 19:22
Wygląda jak artykuł sponsorowany, E-30 znajdzie u mnie miejsce jeżeli bedzie miał na tyle dobry Auto WB oraz pomiar ekspozycji jak E1, bo to co robi E510 w plenerach jest straszne...

Daniello
15.11.08, 19:28
Wygląda jak artykuł sponsorowany, E-30 znajdzie u mnie miejsce jeżeli bedzie miał na tyle dobry Auto WB oraz pomiar ekspozycji jak E1, bo to co robi E510 w plenerach jest straszne...

Powinien mieć, bo jest biała kropeczka :)

Ale według mnie jeśli oczekujesz perfekcyjnych efektów to nie możesz polegać na automatyce...

qbic
15.11.08, 19:43
...podkreślają jako plus te idiotyczne tryby "Art"... oby nikt nie wyskoczył z kalkulacjami ze zaoszczędzi na Photoshopie.

Niebezpiecznie zabrzmiała informacja ze sensor jest prawdopodobnie ten sam co w G1. Kiedy ktoś z władnych zapoda RAWy? :)

luc4s
15.11.08, 19:57

Ale według mnie jeśli oczekujesz perfekcyjnych efektów to nie możesz polegać na automatyce...
Czasami w reporterce na nie automatykę czasu nie ma ;)

I tak robię wszystkie foty w rawach, ale jak przychodzi poprawić WB na kilkaset to wolałbym aby aparat już od razu dobrze go dobierał.

grizz
15.11.08, 20:06

Oj widac, ze nie miałes e-1... dziadek dopiera wb poprawnie w 95% sytuacji... bajka.

kapir
15.11.08, 20:15

A na czym ma polegać? Na oku - jak słońce - to słoneczko, jak chmurka to na chmurkę. No ale w ciągu dnia światło się mocno zmienia :) Pochurno wieczorem [wb] będzie zupełnie inny niż w południe (też pochmurne). Obrabiając raw - też nie będzie do końca wiadomo jaki balans będzie odpowiedni. Można oczywiście mierzyć za każdym razem balans na szarej karcie lub specjalnym dekielkiem na obiektyw :) Dobry automatyczny balans jest również moim zdaniem baaaaardzo ważny.

lekar
15.11.08, 22:26

Jak straszne bo nie zauważyłem?

Magnesus
17.11.08, 12:16
Już kilka osób na forum dpreview, które trzymały w rękach e-30 wypowiedziało się, że informacje są pod wizjerem, a nie po prawej wizjera jak w pozostałych Olkach. Chyba niektórzy tego chcieli?

"The viewfinder was smaller than the E-3, but only marginally, and a heck of a lot bigger than the E-520. The information was on the bottom and wasn't too easy to see with glasses, just like the E-3, but a bit easier."
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30034886

mathu
17.11.08, 12:20
Ważniejsze jest to:

"The firmware was something like 0.7 or 0.8 so I couldn't bring any pictures home, but I really liked what I saw!"

Karol
17.11.08, 12:25
Już kilka osób na forum dpreview, które trzymały w rękach e-30 wypowiedziało się, że informacje są pod wizjerem, a nie po prawej wizjera jak w pozostałych Olkach. Chyba niektórzy tego chcieli?

To ciekawe. Osobiście wolę info pod spodem ale miałem je w puszkach o proporcjach 2/3 więc tam to pasowało. W 4/3 musiałbym się przekonać. Ważniejsze, że ten wizjer zapowiada się całkiem dobrze.

epicure
17.11.08, 12:27
A mi to wszystko jedno, czy informacje są na dole, czy z boku.

kociasek
17.11.08, 12:45
Nie wiem czemu niektórzy się jarają tymi wyświetlaczami, zawsze mi się wydawało że głownie używa się wizjera, a ekranik tylko do sprawdzenia histogramu

Qbic, zaskakujące, że właśnie Ty tak uważasz, bo IMHO LiveView jest jakby stworzony do zdjęć na statywie, czyli coś, co jest Twoją specjalnością. Spróbuj cyfrowej lupy x10 w ręcznym ostrzeniu - świetna sprawa.

qbic
17.11.08, 12:55
Qbic, zaskakujące, że właśnie Ty tak uważasz, bo IMHO LiveView jest jakby stworzony do zdjęć na statywie, czyli coś, co jest Twoją specjalnością. Spróbuj cyfrowej lupy x10 w ręcznym ostrzeniu - świetna sprawa.

Jak mam do wyboru jakość obrazu a LV, to wybieram to pierwsze.

kociasek
17.11.08, 13:12
Jak mam do wyboru jakość obrazu a LV, to wybieram to pierwsze.

Chodzi Ci o to, że matryca potencjalnie bardziej się grzeje i szumi w LiveView? Tak jest tylko, gdy używa się tego trybu nieprzerwanie przez długi czas, a nie na chwilę, by skomponować obraz i ustrawić ostrość.
Ja nigdy nie zauważyłem negatywnego wpływu LiveView przy ISO100 i włączonym NR.

krzychor6230
17.11.08, 13:40
Proszę wyjaśnić co to znaczy w praktyce "bezprzewodowe sterowanie systemowymi lampami błyskowymi przez lampę wbudowaną w aparat" czy odbywa się to tak samo jak w E-3?

kociasek
17.11.08, 13:46
Proszę wyjaśnić co to znaczy w praktyce "bezprzewodowe sterowanie systemowymi lampami błyskowymi przez lampę wbudowaną w aparat" czy odbywa się to tak samo jak w E-3?

Tak samo. A tu masz dokładny opis i praktyczny test zdalnego sterowania błyskiem w E-3:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7020&p=0

qbic
17.11.08, 13:48
Chodzi Ci o to, że matryca potencjalnie bardziej się grzeje i szumi w LiveView?

Nie. Kazdy z tych NMOSow z jakimi miałem styczność posiadał EPM*.

kociasek
17.11.08, 13:55
Nie. Kazdy z tych NMOSow z jakimi miałem styczność posiadał EPM*.

Że co?? Sorry, nie łąpię :roll:

qbic
17.11.08, 13:59
:D

EPM = Efekt płaczącej matrycy, w skrócie - szum z tych matryc po uśrednieniu daje pionowe zacieki.

mathu
17.11.08, 14:03
qbic: a nie nagrzewa ci się bok matrycy przy długich naświetlaniach?

qbic
17.11.08, 14:12
qbic: a nie nagrzewa ci się bok matrycy przy długich naświetlaniach?

Nagrzewa - będę wysyłać do serwisu, widziałem na dpreview ze komuś się udało wymusić naprawę.

mathu
17.11.08, 14:18
Ciekawe - daj znać czy coś się uda zdziałać, może też się pobawię jak kupię E30.

kociasek
17.11.08, 14:20
:D

EPM = Efekt płaczącej matrycy, w skrócie - szum z tych matryc po uśrednieniu daje pionowe zacieki.

Ciekawe, a moja matryca (e510) nie płacze. Chyba jej dobrze ze mną :wink:
Może używałeś wyższe ISO albo wyłączyłeś NR (odejmowania czarnej klatki)?

Koriolan
17.11.08, 14:53
Kurde- kiedy to będzie u nas do pomacania i za ile do kupienia?
Moje kobiety zażądały zimowego wyjazdu na deski.. przynajmniej coś będę z tego miał ;-)

qbic
17.11.08, 14:54
Ciekawe, a moja matryca (e510) nie płacze. Chyba jej dobrze ze mną :wink:
Może używałeś wyższe ISO albo wyłączyłeś NR (odejmowania czarnej klatki)?

Nie, nie, nie....
Forum -> szukaj, dawno temu o tym pisałem.

jarekzon
17.11.08, 15:36

Dla mnie akurat Auto WB, jest na 10-tym miejscu. Są ważniejsze cechy aparatu.

...podkreślają jako plus te idiotyczne tryby "Art"... oby nikt nie wyskoczył z kalkulacjami ze zaoszczędzi na Photoshopie.

Niebezpiecznie zabrzmiała informacja ze sensor jest prawdopodobnie ten sam co w G1. Kiedy ktoś z władnych zapoda RAWy? :)

Dlaczego niebezpiecznie ? Sensor z G1 prezentuje się lepiej niż z E-3 (dodam że to moje zdanie, bo mogą pojawić się nieporozumienia).

Czasami w reporterce na nie automatykę czasu nie ma ;)

I tak robię wszystkie foty w rawach, ale jak przychodzi poprawić WB na kilkaset to wolałbym aby aparat już od razu dobrze go dobierał.

Jeżeli chcesz mieć mniej roboty, to na pewno nie powinieneś polegać na automatyce w tej sprawie. Wystarczy mieć przy sobie szarą szmatkę do czyszczenia obiektywów, czy znaleźć kawałek czegoś białego, ostatnio widziałem nawet takie dekielki na obiektyw do ustalania wb za 30 zł. Wtedy będziesz miał pewność na dość poprawne rezultaty. Z auto wb jest tak jak ze wszelkiego rodzaju funkcjami auto w Gimpie czy Photoshopie. Rezultaty ich działania są przeważnie fatalne, bo niby jakie miałyby być, skoro automat nie wie co jest na zdjęciu. Automat może pomóc, ale jednak nie odwali za ciebie całej roboty, i dobrze bo nie było by przyjemności z fotografowania.

ajot
17.11.08, 16:24
Jeżeli chcesz mieć mniej roboty, to na pewno nie powinieneś polegać na automatyce w tej sprawie. Wystarczy mieć przy sobie szarą szmatkę do czyszczenia obiektywów, czy znaleźć kawałek czegoś białego, ostatnio widziałem nawet takie dekielki na obiektyw do ustalania wb za 30 zł. Wtedy będziesz miał pewność na dość poprawne rezultaty. Z auto wb jest tak jak ze wszelkiego rodzaju funkcjami auto w Gimpie czy Photoshopie. Rezultaty ich działania są przeważnie fatalne, bo niby jakie miałyby być, skoro automat nie wie co jest na zdjęciu. Automat może pomóc, ale jednak nie odwali za ciebie całej roboty, i dobrze bo nie było by przyjemności z fotografowania.

A czyż właśnie takim "białym dekielkiem" (wbudowanym na stałe w korpus) nie jest czujnik WB w E-3?

qbic
17.11.08, 16:44
A czyż właśnie takim "białym dekielkiem" (wbudowanym na stałe w korpus) nie jest czujnik WB w E-3?

Dokładnie tak jest, chyba nawet reaguje na ilość IR/UV (nie jestem pewien na 100%).

jarekzon
17.11.08, 16:58
Dokładnie tak jest, chyba nawet reaguje na ilość IR/UV (nie jestem pewien na 100%).

Jeżeli Panowie tak jest, to dlaczego systemy pomiarowe WB tak często się mylą nawet w profesjonalnych lustrzankach, a zwykły pomiar na białą kartkę daje prawie 100 % poprawnych rezultatów. Aparat, żeby w miarę poprawnie ocenić rodzaj oświetlenia i ustalić prawidłowy wb musi mieć w kadrze coś w neutralnym kolorze, w przeciwnym razie to jest zgadywanie. To tak samo jak korygujecie kolorystykę zdjęcia (mam na myśli przebarwienia) przy pomocy krzywych. Jeżeli w kadrze jest coś o neutralnej kolorystyce to usunięcie dominanty jest prostą sprawą, ale jeżeli nie ma, to trzeba kombinować i zastanawiać się czy np. ta czerwień miała mieć taki, czy inny odcień. Wszystkie systemy automatyczne w aparacie działają świetnie, ale z niewielką pomocą człowieka, bo aparat nigdy nie wie co jest na zdjęciu.

mathu
17.11.08, 17:03
Aparat, żeby w miarę poprawnie ocenić rodzaj oświetlenia i ustalić prawidłowy wb musi mieć w kadrze coś w neutralnym kolorze, w przeciwnym razie to jest zgadywanie.
Przeczytaj jeszcze raz co zostało napisane w tym temacie. Czujnik w E3 ma właśnie taki wzorzec.

jarekzon
17.11.08, 17:18
Przeczytaj jeszcze raz co zostało napisane w tym temacie. Czujnik w E3 ma właśnie taki wzorzec.

Czyli pomijając oświetlenie, które pochodzi od świetlówek i ma nie ciągłe spektrum światła, w każdym innym przypadku powinna być prawie 100 % dokładność. Czemu więc tak nie jest ?

ajot
17.11.08, 17:20
Czyli pomijając oświetlenie, które pochodzi od świetlówek i ma nie ciągłe spektrum światła, w każdym innym przypadku powinna być prawie 100 % dokładność. Czemu więc tak nie jest ?

W moim odczuciu skuteczność tego jest porażająco lepsza od rozwiązania z E-500.
Dlaczego czasami może nie działać? Prosta sytuacja: obiekt fotografowany oświetlony jest innym źródłem światła niż aparat. Wtedy czujnik aparatu źle dobierze WB.

mathu
17.11.08, 17:24
Balans bieli jest inny w zależności od tego gdzie stoimy, jak się ustawimy. Pomiar jest dokonywany w miejscu gdzie znajduje się body, a zdjęcie zwykle obejmuje scenę kilka metrów z przodu.

jarekzon
17.11.08, 18:03
W moim odczuciu skuteczność tego jest porażająco lepsza od rozwiązania z E-500.
Dlaczego czasami może nie działać? Prosta sytuacja: obiekt fotografowany oświetlony jest innym źródłem światła niż aparat. Wtedy czujnik aparatu źle dobierze WB.

Czyli jednak sprawdza się to co pisałem wcześniej, że liczenie tylko na automatykę, nie do końca dobry pomysł. Właśnie chodzi o tę niewielką, ale jakże ważną pomoc człowieka (w tym przypadku podejście do fotografowanego obiektu, aby aparat był w tym samym świetle co fot. obiekt), która pomoże automatowi zrobić swoje :grin:.

piotrek204
17.11.08, 18:27
Jedna fotka moze miec kilka "wlasciwych" WB w roznych miejscach wiec kazda automatyka ma prawo sie pogubic.

Kordek
17.11.08, 19:01
Cytat:Napisał Magnesus

To ciekawe. Osobiście wolę info pod spodem ale miałem je w puszkach o proporcjach 2/3 więc tam to pasowało. W 4/3 musiałbym się przekonać. Ważniejsze, że ten wizjer zapowiada się całkiem dobrze.

W E-3 są pod spodem, no chyba że o nie te informacje wam chodzi.

nieboraku
17.11.08, 22:12
Powiem tak - w zasadzie mialem sie zegnac z Olympusem po ponad 2 letniej przygodzie i sklanialem sie w strone Canona 50d, jednak co mnie odrzuca od Canona, to cena za logiczne szklo, bo akurat ceny aparatow leca szybko w dol. Jesli jednak tylko ISO1600 bedzie dobre, nie bede kombinowal, bo nie ma po co i zostane przy Olim z przyjemnoscia

marcinpolniak
21.11.08, 23:47
To co mi głównie przeszkadza w moim E-510 to info w wizjerze po prawej stronie zamiast u dołu oraz dosyć mała rozpiętość tonalna, przez co muszę trochę bawić się i robić ciemniejsze fotki żeby nie stracić za dużo informacji w świetle... Mam nadzieję, że w tym E-30 popracowali nad tym...

epicure
21.11.08, 23:56
A mi nigdy nie przeszkadzała rozpiętość tonalna. Co więcej, uważam, że jest ona jak najbardziej w porządku. Oczywiście są sytuacje, kiedy jej brakuje, ale są wtedy nawet fuji S5pro nie da rady.

Ostatnio mi najbardziej przeszkadza braketing ekspozycji. 3 klatki maksymalnie +/- 1 EV - co to ma być? Braketing taki, jakby go wcale nie było. Pośrednie wartości iso też by mi się przydały oraz więcej punktów AF (przynajmniej 5, ale krzyżowych - jeden w środku kadru, a reszta w mocnych punktach).

dog_master
22.11.08, 00:10
DR jest okej, trzeba obniżyć kontrast i jest o wiele lepiej niż na domyślnych ustawieniach.

epicure
22.11.08, 00:16
Ja mam na myśli rawy. Jpegi się nie nadają...

Darekw1967
22.11.08, 00:24
Czyli jednak sprawdza się to co pisałem wcześniej, że liczenie tylko na automatykę, nie do końca dobry pomysł. Właśnie chodzi o tę niewielką, ale jakże ważną pomoc człowieka (w tym przypadku podejście do fotografowanego obiektu, aby aparat był w tym samym świetle co fot. obiekt), która pomoże automatowi zrobić swoje :grin:.

Witam

Zadna automatyka WB nie sprawdza sie w 100%.

Wez jeszcze poprawke na to, ze jak dajesz takie zdjecie
na maszyne to musisz i tak dobrac dodatkowo odpowiedni profil
z uwzglednieniem profilu kolorow monitora abys mial takie same
kolory na odbitce co na monitorze.

Pozdrawiam.

To co mi głównie przeszkadza w moim E-510 to info w wizjerze po prawej stronie zamiast u dołu oraz dosyć mała rozpiętość tonalna, przez co muszę trochę bawić się i robić ciemniejsze fotki żeby nie stracić za dużo informacji w świetle... Mam nadzieję, że w tym E-30 popracowali nad tym...

Zgadza sie... Olki sa niezle ale wymagaja wiekszej dokladnosci
w naswietlaniu - wlasnie z uwagi na latwiejsze przepalanie swiatel.

Doszedlem ostatnio do wniosku, ze bez bardzo dobrego szkla
kupujac drogi sprzet wcale nie bedzie lepszej jakosci.

Natomiast w krajobrazach robie z polowka albo zastosuje
bracketing) i HDR-a--zrobie i
tak obejde... mniejszy zakres tonalny korpusu.

marcinpolniak
22.11.08, 00:59
Jak znajdę chwilkę to podjadę do znajomej, ma D60. Zrobię kilka zdjęć i zobaczymy.

mathu
22.11.08, 21:08
A mi nigdy nie przeszkadzała rozpiętość tonalna. Co więcej, uważam, że jest ona jak najbardziej w porządku. Oczywiście są sytuacje, kiedy jej brakuje, ale są wtedy nawet fuji S5pro nie da rady.
A poza tym wcale nie padało.

epicure
23.11.08, 02:04
A poza tym wcale nie padało.

Jakoś nie załapałem...

Gundi
23.11.08, 02:18
Bo DR raczej w porzadku nie jest:)

epicure
23.11.08, 02:26
Bo DR raczej w porzadku nie jest:)

A to dlaczego? I od kiedy to ktoś inny wie lepiej ode mnie, co jest dla mnie w porządku?

jarekzon
23.11.08, 11:09
Witam

Zadna automatyka WB nie sprawdza sie w 100%.

Wez jeszcze poprawke na to, ze jak dajesz takie zdjecie
na maszyne to musisz i tak dobrac dodatkowo odpowiedni profil
z uwzglednieniem profilu kolorow monitora abys mial takie same
kolory na odbitce co na monitorze.

Trochę już zdjęć wywołałem, więc miałem przyjemność zmierzyć się z tym problemem, i nie chodzi tylko o kolor.

Gundi
23.11.08, 11:36
A to dlaczego? I od kiedy to ktoś inny wie lepiej ode mnie, co jest dla mnie w porządku?

Oh, podstawowe przykazanie onanisty sprzętowego...

"4. Rozpiętości tonalnej nigdy za wiele. Olympus [rzykladem tego jest."

:grin:

mathu
23.11.08, 14:57
To czemu na podstawie tego co DLA CIEBIE jest w porządku piszesz, że w Olympusie DR jest OK? Nie jest OK, jest zdecydowanie najsłabsza ze wszystkich systemów na rynku.
Nie żeby mi to jakoś szczególnie przeszkadzało, ale takie są fakty.

epicure
23.11.08, 15:07
To czemu na podstawie tego co DLA CIEBIE jest w porządku piszesz, że w Olympusie DR jest OK? Nie jest OK, jest zdecydowanie najsłabsza ze wszystkich systemów na rynku.
Nie żeby mi to jakoś szczególnie przeszkadzało, ale takie są fakty.

To, że jest najgorsze na rynku (a nawet nie mam pewności, czy faktycznie tak jest, bo 100-procentowo rzetelnych testów nie widziałem, nie mówiąc już o tym, że nikt mi jeszcze nie pokazał różnicy na zdjęciach) nie oznacza, że nie jest dla mnie w porządku. Przypominam, że pisałem o swoich własnych odczuciach, zaczynając wypowiedź od słów "a mi nigdy...".

Jeśli ktoś chce mi wmówić, że DR jest dla mnie nie w porządku i mi on nie wystarcza, to niech mi wytłumaczy, w czym lepsze byłyby moje zdjęcia, gdybym mój aparat miał lepszy DR. Zapraszam do wypowiedzi. Zdjęcia mam w galerii. I powodzenia dla śmiałków.

fotomic
25.11.08, 22:56
Podobno wizjer jest trochę mniejszy od E-3, ale aparat jest podobno dziwnie wyważony - ciągnie go w lewo - to opinie kolegi z pentaxa.

Acha czy wspomniałem że na raw.fotosite.pl jest 15 rawów z E-30 i 12-60 ? tylko narazie trzeba wchodzić przez katalog upload.

qbic
25.11.08, 23:06
ściągnąłem parę i wszystko na iso 400+

fotomic
25.11.08, 23:07
ściągnąłem parę i wszystko na iso 400....
a jak to wyglada, bo ja nie mam jak tego wołać.

qbic
25.11.08, 23:07
dcraw to łyka, na miniaturkach "wbudowanych" jest ziarno ale wygląda przyzwoicie (jak na iso 400 i rozmiar 1mb)
Po dokładniejszym obejrzeniu widać duże podobieństwu do tego co daje G1, pewnie należy poczekać parę dni żeby do dcraw-a wrzucili odpowiednie parametry dla tej matrycy.

Na podbitej gammie do 2.0 z takiego wyjścia widać ze szum ma znamiona organizacji w pionowe paski. Oczywiście za wcześnie na jakieś głębsze wnioski.

dcraw -T -o 1 -a -f _B238011.ORF (dcraw v8.86), mogę wrzucić przerobionego TIFFa

fotomic
25.11.08, 23:22
Z tego co mi wiadomo to wersja przedprodukcyjna, nie należy się nią sugerować, sample "na szybko" - z zakazem publikacji. ;)

qbic
25.11.08, 23:25
Jak na przedprodukcyjne sample - wyglądają ok, oczywiście iso 100 dla mnie jest najważniejsze.

Dużym plusem jest to ze prawdopodobnie na ekraniku będzie dało się zobaczyć dobrze ostrość z powodu wbudowanego w RAW-a jpega 1:1.

eheh... pomyłka, jpeg ma 3200x2400 - RAW - 4100x3084, i tak nie jest źle.

Bodzip
25.11.08, 23:44
nr 16 ma ISO 3200
nr 11 ma ISO 400

Jak dla mnie hehe - zaraz kupuję :grin:

Koriolan
25.11.08, 23:55
tylko że nawet $1300 po dzisiejszym kursie daje ca 4 kPLN.
I to pewnie netto....

Gundi
25.11.08, 23:57
$ taki drogi?)

Bodzip
26.11.08, 00:01
I to pewnie netto....

Szczerze mówiąc ani mnie to ziębi, ani grzeje. Mam E-400 z szumiącą matrycą, patrzyłem na tych samplach na ISO 1600, i jest dla mnie OK. Mam całą potrzebną szklarnię i nie jestem nawiedzonym, który wieszczy upadek systemu.
-----------edit----------
ufraw i raw therapee nie łykają tych orf'ów, tylko dcraw

----------edit2-----------
lightZone to jada :grin:

geo
26.11.08, 00:22
nr 16 ma ISO 3200
nr 11 ma ISO 400

Jak dla mnie hehe - zaraz kupuję :grin:

nr. 16 iso 3200 jak kompakta :/

qbic
26.11.08, 00:27
Pokaz mi jakiś kompakt który daje takie iso 3200 - chętnie zobaczę.

geo
26.11.08, 00:39
Pokaz mi jakiś kompakt który daje takie iso 3200 - chętnie zobaczę.

nie czepiaj sie, wiesz o co mi chodzi. Cudu nie będzie ale to źle wyglada i tyle.

qbic
26.11.08, 01:05
Cudownie nie jest, ale chyba nikt nie spodziewał się dobrego iso 3200.

epicure
26.11.08, 01:13
I to pewnie netto....

Świetnie! Akurat jak będę miał pieniądze, żeby go sobie kupić, to cena spadnie do 2000 zł. I to brutto...
Powiedzcie jeszcze, co Wy tam ściągacie i skąd :) Nie zauważyłem żadnego linka do rawów w tym wątku - może mi umknął.
Dobra, już mam. Ślepy jestem...

mathu
26.11.08, 01:41
Ej, FastStone je pokazuje :>

4000x3000, RAW, nie preview.
012 - prawy dolny róg - cień na szyi faceta z obrazka. Też macie takie poziome pasy?
http://rtg.ds5.agh.edu.pl/~mathu/jpg/

Konwertowane FastStone, więc są dość silnie wyostrzone.

Moim zdaniem nie jest źle. W zakresie szumu jest gdzieś o 1 EV lepiej niż w E-3 (obejrzałem sobie sample z szafą, na 1600 tragedia).
ISO800 całkowicie używalne, 1600 trzeba już odszumiać, ale materiał źródłowy powinien być niezły. Niestety najprawdopodobniej będą "wzorki" w szumie. Jestem bardzo ciekawy bezpośredniego porównania z 50D.
Kolejny update: nowy RT czyta te rawy, zabieram się do zabawy.

fotomic
26.11.08, 07:32
Te exify nie są pełne ? Czyja mam dziwny program.

geo
26.11.08, 08:14
nie czepiaj sie, wiesz o co mi chodzi. Cudu nie będzie ale to źle wyglada i tyle.

wywołałem w olympus studio tam wyglada masakra ale w fast stone o wiele lepiej ;)

fotomic
26.11.08, 08:49
wywołałem w olympus studio tam wyglada masakra ale w fast stone o wiele lepiej ;)

A czy któreś oprogramowanie oficjalnie wspiera E-30 ?

geo
26.11.08, 09:02
A czy któreś oprogramowanie oficjalnie wspiera E-30 ?
oficialnie chyba narazie żadne chciałem tylko powiedzieć że w fast stone wyglada to o wiele lepiej widać zmniejszenie szumu kolorowego w porównaniu do iso 1600 z np. 410

fotomic
26.11.08, 09:03
oficialnie chyba narazie żadne chciałem tylko powiedzieć że w fast stone wyglada to o wiele lepiej widać zmniejszenie szumu kolorowego w porównaniu do iso 1600 z np. 410
Ano właśnie...

Magnesus
26.11.08, 09:58

To dobrze, bo G1 wydawał się mieć więcej kolorowego szumu niż e-520.

mathu
26.11.08, 10:29
Wywołałem w RT najwyższe ISO i lekko odszumiłem w Neat Image. Moim zdaniem wynik jest rewelacyjny, to co produkuje E30 jest świetnym materiałem źródłowym:

http://rtg.ds5.agh.edu.pl/~mathu/jpg/_B238014_1600_filtered.jpg ISO1600

http://rtg.ds5.agh.edu.pl/~mathu/jpg/_B238016_3200_filtered.jpg ISO3200

Jedynym problemem pozostaje wyraźne układanie się szumu w paski i niewiadoma DR.

Bodzip
26.11.08, 11:16
Miałem wczoraj bardzo podobne wyniki

tomwoj
26.11.08, 11:50
Ufff...
Całe szczęście, że szum jest nadal znaczący. Jak byłby znikomy, to wszyscy rzuciliby się na E-30 i dla mnie by nie starczyło, a cena przez 5 lat by nie spadła...

qbic
26.11.08, 12:05
Jeszcze przydałoby się iso 100 z kontrastowej sceny.

Eddie
26.11.08, 12:08
Zdaje mi sie, czy problem bandingu zostal rozwiazany?
Jesli tak, E-30 wykopie E-3 z wielkim hukiem.

mathu
26.11.08, 12:21
Zdaje mi sie, czy problem bandingu zostal rozwiazany?
Chyba bardzo źle ci się zdaje.
Na tych samplach jest banding jak cholera.

qbic
26.11.08, 12:23
To będzie można powiedzieć po obejrzeniu sampli z miejsca gdzie było zimne źródło światła.

fotomic
26.11.08, 12:25
To będzie można powiedzieć po obejrzeniu sampli z miejsca gdzie było zimne źródło światła.

Jaka tam jest wersja softu ?

zibi1303
26.11.08, 12:30
Jack mi mówił, że pierwsze egzemplarze miał wersję 0.7

Eddie
26.11.08, 12:30
Chyba bardzo źle ci się zdaje.
Na tych samplach jest banding jak cholera.

Mimo wszystko, wyglada to lepiej niz w E-3.

fotomic
26.11.08, 12:32
Jack mi mówił, że pierwsze egzemplarze miał wersję 0.7

Jaka wersja jest w tych samplach.

EDIT: chyba zadaje zbyt trudne pytania, jak wróce do domu sam sobie sprawdzę. Swoją drogą może tam tego nie ma i ludziki wydają wyroki w oparciu o zdjęcia z firmware 0.5

qbic
26.11.08, 13:01
Nie mam w pracy dostępu do FTP....ale mam tunelowanie po http... zaraz sprawdzę.

Version 0.8

EXIF:

ImageWidth - 4100
ImageLength - 3084
BitsPerSample -
Compression - 1 (None)
PhotometricInterpretation - 1
ImageDescription - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make - OLYMPUS IMAGING CORP.
Model - E-30
StripOffset - 1455616
Orientation - Top left
SamplesPerPixel - 1
RowsPerStrip - 3084
StripByteCount - 11340261
XResolution - 314
YResolution - 314
PlanarConfiguration - 1
ResolutionUnit - Inch
Software - Version 0.8
DateTime - 2008:11:23 11:53:17
ExifOffset - 266
ExposureTime - 1/20 seconds
FNumber - 4.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 400
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2008:11:23 11:53:17
DateTimeDigitized - 2008:11:23 11:53:17
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 2.80
MeteringMode - Center weighted average
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, auto mode
FocalLength - 20 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - Uncalibrated (-1)
FileSource - DSC - Digital still camera
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1.00 x
SceneCaptureType - Standard
GainControl - High gain up
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal

Maker Note (Vendor): -

dcraw:

Filename: _B238000.ORF
Timestamp: Sun Nov 23 11:53:17 2008
Camera: OLYMPUS E-30
ISO speed: 400
Shutter: 1/20.0 sec
Aperture: f/4.0
Focal length: 20.0 mm
Embedded ICC profile: no
Number of raw images: 1
Thumb size: 3200 x 2400
Full size: 4100 x 3084
Image size: 4100 x 3084
Output size: 4100 x 3084
Raw colors: 3
Filter pattern: BGGRBGGRBGGRBGGR
Daylight multipliers: 2.029214 0.940326 1.161850
Camera multipliers: 1.375000 1.000000 1.937500 0.000000

mathu
26.11.08, 13:04
Software used: Version 0.8

fotomic
26.11.08, 13:10
Dzięki. Tak myślałem (że to nie finalna wersja)

mathu
26.11.08, 13:12
Na tych JPG które wrzuciłem też masz exify, u mnie można je obejrzeć w Operze.

zibi1303
26.11.08, 13:16
TO nie ma czym się podniecać. Jeszcze wszystko mogą zmienić. Toż to jakaś BETA jest

mathu
26.11.08, 13:18
No oby, ale to raczej mało proawdopodobne.
Soft nie polepszy osiągów elektroniki.

qbic
26.11.08, 13:21
Niewiele się zmieni, oby tylko nie zaczęli psuć RAWow.

zibi1303
26.11.08, 13:25
Psuć, to raczej nie. Trochę się wygładzi i zapewnią stabilność i powtarzalność. We wczesnych wersjach softu zapewne zdarzają się jakieś babole , że co któreś zdjęcie zwalone jest.

qbic
26.11.08, 13:26
Psuć, to raczej nie. Trochę się wygładzi i zapewnią stabilność i powtarzalność. We wczesnych wersjach softu zapewne zdarzają się jakieś babole , że co któreś zdjęcie zwalone jest.

Moze być tez tak ze jak przejdzie wszystkie testy to zmienią numerek na 1.0

mathu
26.11.08, 13:27
Psuć, to raczej nie. Trochę się wygładzi i zapewnią stabilność i powtarzalność.
Chodzi o to, żeby się nie wygładziło.

We wczesnych wersjach softu zapewne zdarzają się jakieś babole , że co któreś zdjęcie zwalone jest.
Podziwiam twoją niezłomną wiarę w siłę przypadku :>

zibi1303
26.11.08, 13:35
To nie przypadek tylko błędy softu,
A jeśli chodzi o wygładzanie, to chodziło mi o wygładzanie softu a nie RAW :). Tak to się określa, żargonowo :) podobnie

mathu
26.11.08, 13:36
Przy pracy na RAW soft ma niewiele do powiedzenia. Decyduje elektronika.
I na pewno nie ma takich błedów, że co n-ta fotka się nie udaje.

zibi1303
26.11.08, 13:37
Dziś już chyba tego z całą pewnością nie można tego powiedzieć....

piotrek204
26.11.08, 15:06
Dziś już chyba tego z całą pewnością nie można tego powiedzieć....

Na rawy wplyw softu powinien byc znikomy. Do momentu az raw'y faktycznie rawami sa.

marcinpolniak
26.11.08, 16:26
OJ prawdziwych RAW'ów to już chyba od dawna nie ma. Zresztą, czy kiedykolwiek były? :D

qbic
26.11.08, 16:32
W Sony są prawdziwe (po upgrade FW).

mathu
26.11.08, 16:56
OJ prawdziwych RAW'ów to już chyba od dawna nie ma. Zresztą, czy kiedykolwiek były? :D
Zdecydowanie w C4000 rawy były niezmanipulowane :D

Karol
26.11.08, 17:11
Zdecydowanie w C4000 rawy były niezmanipulowane :D
Nie było wcale, były tylko tiffy. Ewentualnie trzeba było kombinować żeby je uzyskać...

Darekw1967
26.11.08, 17:27
Witam !

RAW tworzy soft aparatu a czysty obraz z matrycy jest
przepuszczany przez oprogramowanie.

Oprogramowanie - to ingerencja... w informacje a silniesze
procesory w aparatach moga skuteczniej
wstepnie odszumac sygnaly i dokladniej skladac obraz.

Pozdrawiam

piotrek204
26.11.08, 17:46

Glownie zalezy od polityki firmy i co mamy na mysli.
RAW'y z canonow np byly czyste. Z 40D sa, nie pojawiaja sie zadne cuda np na wysokich ISO.

Czyste mam glownie na mysli brak odszumiania.
Nikony starsze (nie wiem jak nowe) przy wysokich ISO ewidentnie poprawialy NEF'y, na ISO 800 szum cudownie robil sie mniejszy niz na 400.

qbic
26.11.08, 17:48
RAW tworzy soft aparatu a czysty obraz z matrycy jest
przepuszczany przez oprogramowanie.

Nie da się uniknąć przepuszczenia przez soft, jak soft dostanie wartość 3439 na kanale R to musi to zapisać do pliku....

Oprogramowanie - to ingerencja... w informacje a silniesze

Wiesz co to ingerencja w informacje? Utrata informacji.

procesory w aparatach moga skuteczniej
wstepnie odszumac sygnaly i dokladniej skladac obraz.

Dokładniej składać obraz? WTF?

mathu
26.11.08, 18:02
Nie było wcale, były tylko tiffy. Ewentualnie trzeba było kombinować żeby je uzyskać...
No i właśnie te "kombinowane" były ewidentnie czyste.

geo
26.11.08, 21:23
Glownie zalezy od polityki firmy i co mamy na mysli.
RAW'y z canonow np byly czyste. Z 40D sa, nie pojawiaja sie zadne cuda np na wysokich ISO.

Czyste mam glownie na mysli brak odszumiania.
Nikony starsze (nie wiem jak nowe) przy wysokich ISO ewidentnie poprawialy NEF'y, na ISO 800 szum cudownie robil sie mniejszy niz na 400.

http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page20.asp
u dołu
D90 ma nizsze szumy na iso 800 niż 400

mathu
26.11.08, 21:34
Wczoraj ściągnąłem sample w raw z Fotosite i na 1600 zobaczyłem wspaniały malarski efekt rodem z Sony. Czy to jest to o czym piszesz, czy jeszcze jakieś dodatkowe odszumianie rawów które można sobie wyłączyć? Bo wyglądało to tragicznie.

Marcin510
26.11.08, 21:46
to sa jpgi

high iso noise reduction wlacza sie od iso 800

w rawach, przynajminej w d300 nie ma zadnych cudow z odszumianiem
czym wyzsze iso tym wyzsze szumy

oczywiscie jesli dekodowac to softem niezaleznym, bo nikonowski interpretuje ustawienia jakby byl to jpg (chyba zeby wylaczyc)

mathu
26.11.08, 22:10
D90, ISO3200, RawTherapee:

http://img75.imageshack.us/img75/388/ciapkioj7.jpg

Widać charakterystyczne placki, gwiazdki i dziurki wynikające z odszumiania. Na 1600 też jest podobnie, ale jest to znacznie mniej widoczne. Wydaje mi się że przy identycznych ustawieniach odszumiania można z E30 wycisnąć zbliżony efekt.

lordmoll
26.11.08, 23:03
Jedyna rzecz, a może rzeczy, które mnie powstrzymują przed kupnem E-30 to jej brak w sklepach :-) oraz cena, która raczej nie będzie mała (tak przynajmniej czuje w kościach).

Dodatkowo z aparatu korzysta Moja Kobieta. Jej głównym wyborem są programy np. zachód słońca, a z tego co widać to E-30 takowej funkcjonalności nie ma :-/

A może od razu kupić E-3??

pozdr.

Fatman
26.11.08, 23:12
mathu, jak dla mnie wynik który uzyskałes na iso 3200 przy lekkim odszumieniu jest wprost rewelacyjny !!! Szum ma bardzo drobną strukturę i jest bardzo monochromatyczny. nie ma obleśnych ciapek i innych artefaktów. Widać, ze wiele w tym zasługi wywoływaczki RAW, bo jak porównuję wywołane RAWy z D90 za pomocą Capture NX2 a ACR 4.6 to różnice są kolosalne.

Dla przykładu:

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/nx2_vs_acr1.jpg

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/nx2_vs_acr2.jpg

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/nx2_vs_acr3.jpg

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem szumu na wysokim iso z E-30. Chyba wypada lepiej niż E-3 mam rację ?