Zobacz pełną wersję : Olympus E-30
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
Oto motocykl zrobiony dcrawem z parametrami które wydawały mi się sensowne. To co zaprezentował ktoś na dpreview było chyba nieco gorzej "wywołane".
http://overlay.no-ip.org/olyc/e_30_sampl_B238000_dcraw_vng_k80_median10p.jpg
Za taką kasę to trzeba by nie miec rozumu żeby to to kupic xD
Słusznie, zaproponowana kwota to jakieś nieporozumienie. To już lepiej kupić E-3 albo coś z innej firmy.
Za brak uszczelnień, za mniejszy wizjer, troszkę większy LCD i matryce, na chwilę obecną nie dam takiej kasy.
Czekam na test i dopiero wtedy zdecyduje.
Mam 12-60+E-520, czy warto zatem czekać na E-30 czy może kupić E-3??
pozdr.
Słusznie, zaproponowana kwota to jakieś nieporozumienie. To już lepiej kupić E-3 albo coś z innej firmy.
Za brak uszczelnień, za mniejszy wizjer, troszkę większy LCD i matryce, na chwilę obecną nie dam takiej kasy.
pozdr.
kup e-3 z 12-60 to fajny zestaw, E3 (3700-3600 zł) plus lampa która możesz sprzedać za 800-900 stów i jeszcze zostaje do sprzedaży 520 :)
Oto motocykl...
Hmmm - jak oceniasz ten plik i matrycę w świetle Twoich dość wysokich i specyficznych potrzeb ;-) :?: Cienie, te głębsze, chyba wyglądają tak sobie - szum, ślady bandingu (?) w okolicach gaźnika, z drugiej strony to 400 ISO... - sam nie wiem, chyba w jakimkolwiek dotychczasowym Olku na 400 ISO lepiej nie było, rawów ze 100 ISO zdaje się jeszcze nie ma żadnych...
pozdr.
Po co chcesz zmieniac? Czego Ci w E520 brakuje?
RadioErewan
3.12.08, 22:33
Widzę plus- 14-54 II został wyceniony w zestawie na 1400 zł.
Po obniżce cen będzie ciekawie.
Na razie jest podwyżka i to znacząca. :-(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sorki za OT, faktycznie. O co chodzi - kryzys, kurs $?
Cena za E-30 na razie tak czy tak jest wirtualna ale cena E-3 pierwszy raz od początku bytności na rynku wzrosła :cry:- jeszcze wczoraj w Fotozakupach do E-3 dokładali 100zł, dziś już nie ma informacji o tym...
Jak ktoś śledzi rynek - tendencje u innych producentów są podobne?
Cena za E-30 na razie tak czy tak jest wirtualna ale cena E-3 pierwszy raz od początku bytności na rynku wzrosła :cry:- jeszcze wczoraj w Fotozakupach do E-3 dokładali 100zł, dziś już nie ma informacji o tym...
http://www.skapiec.pl/
Masz tam wykresy cen przy danym towarze.
lampa która możesz sprzedać za 800-900 stów
Chyba żartujesz... Miesiąc temu sprzedałem 2.5 roczną FL-50 za 840 złotych, z pocałowaniem w rękę, nawet kolejny klient się o nią dobijał.
Odsprzedaż nówki FL-50r to spokojnie 1000-1100 złotych, zależnie od ciśnienia.
I wszystkim ceny podskoczyły.
$
RadioErewan
3.12.08, 22:50
Cennik zmienił się wczoraj. Pewnie niekorzystny kurs jen/euro/PLN.
Pozdrawiam
No to d... kwadratowa będzie, a nie 9-18 :cry:
lepsze jutro było wczoraj...
Czasem dobrze być biednym studentem... co mnie ceny... i tak mnie nie stać :D
a ja dzisiaj zarzuciłem do fotozakupy e-3 50-200 SWD parę filtrów i aku do fl-50r z ładowarkami dwa komplety, podwyżki mi nie groźne:))
Uzupełnienie 12-60 SWD choć skręca mnie w stronę 35-100 f2 na pewno kiedyś nabędę.
Pozdrawiam
Hmm, wiemy kto nam inflacje robi :wink: Jak kryzys się rozkręci to ceny spadną, albo przestaną produkować.
lepsze jutro było wczoraj...
...lepsze dzisiaj będzie jutro...
Dziś jest zawsze dziś a czy lepsze czy gorsze to już kwestia odniesienia.
Film? :http://olympus-imaging.jp/product/dslr/e30/special/photologue/index.html
Opis "Olympus in my hands":
http://forum.43photo.com/showthread.php?t=42485
Zdjęcia do opisu:
http://43photo.smugmug.com/gallery/6747737_Svke2#430976095_Zqoz5
Pozdrawiam
Opis "Olympus in my hands":
http://forum.43photo.com/showthread.php?t=42485
Zdjęcia do opisu:
http://43photo.smugmug.com/gallery/6747737_Svke2#430976095_Zqoz5
Pozdrawiam
Dzięki, wreszcie coś konkretnego.
Masz plus :)
Tak sobie wróżę, że jeśli cena E-30 nie będzie przesadnie wysoka to puszka będzie hitem.
jak dla mnie to dobrze wyglada, 3200 na poziomie mojego 40D może ciutek gorzej , ale to tez zależy od doswietlenia czasami wyłazi szum mocno czasami slabiej
fajne te filtry podoba mi sie ten kantrastowy czarno biały i winietka ale to musi być robione na f/2 wtedy będzie lepszy efekt
Dzięki, wreszcie coś konkretnego.
Masz plus :)
Tak sobie wróżę, że jeśli cena E-30 nie będzie przesadnie wysoka to puszka będzie hitem.
Rocco ale te fotki pokazane w tych linkach sa bardzo kiepskie? Chyba, ze ktos zafascynowl sie wbudowanymi filtrami i rzezbil tylko na tych ustawieniach.
Przeciez telefonem komorkowym mozna wykonac znacznie lepsze!
Te zdjecia z Japonii maja sluzyc propagowaniu E30? Ani to artystyczne ( no moze troche) a juz na pewno nie jest poprawne technicznie. Dlaczego nie rzuca jakich porzadnych ostrych fotek wykonanych w dobrych warunkach i doswietlonych jak nalezy, tylko jakas papke?? Bardzo mnie to dziwi!
Czesc.Ch
Kurczę, tak sobie oglądałem te "kaszany", ale myślę... może coś nie tak z moim monitorem? Nie będę się wychylał, bo zaraz wszyscy na mnie wsiądą, ale widzę, że nie jestem odosobniony.
3200 nr high lekko odszumione
Ciężko wytrzymać do końca...
I te zmniejszone sample z kolejnych linków, lekkie nieporozumienie, nie rozumiem co one maja demonstrować.
Ciężko wytrzymać do końca...
I te zmniejszone sample z kolejnych linków, lekkie nieporozumienie, nie rozumiem co one maja demonstrować.
To jest aparat dla amatorów to i film dla amatorów ?? :grin::grin:
(Nie wytrzymałem do końca:))
Tak w ogóle to to nie jest film, tylko jakiś pokaz slajdów.
Tak w ogóle to to nie jest film, tylko jakiś pokaz slajdów.
To się nazywa podcast, albo photocast. Nie zmienia to faktu, że ten akurat jest beznadziejny... :/
Jak widzę takie coś to wolę E-3 z jego pancernością, pieknym wizjerem i ceną.
Jak widzę takie coś to wolę E-3 z jego pancernością, pieknym wizjerem i ceną.
Nie ma co oceniać puszki po idiotycznych samplach.
3200 nr high lekko odszumione
Ojej, ISO3200 w pełni używalne... :twisted: Pięknie!
W rozdzielczości 1600x1200(czyli po 6-krotnym zmniejszeniu) i z niewiadomym odszumianiem...
W rozdzielczości 1600x1200(czyli po 6-krotnym zmniejszeniu) i z niewiadomym odszumianiem...
Co oznacza, że do prezentacji na kompie i wydruków 10x13 cm nadaje się bez problemu. Można powiedzieć, że używalne... :)
Co oznacza, że do prezentacji na kompie i wydruków 10x13 cm nadaje się bez problemu. Można powiedzieć, że używalne... :)
Spoko, to z poprzednich aparatów tez się nadaje....
Spoko, to z poprzednich aparatów tez się nadaje....
Nie mówię, że nie. Może nawet z tych lepszych kompaktów by się nadało :)
Panowie, Panowie... Przecież wszyscy wiemy że będzie tak jak w futbolu i meczach między Anglikami i Niemcami. Anglicy grają jak nigdy a przegrywają jak zawsze... Tak samo będzie z E-30, od 50D i D90 na pewno będzie deczko gorzej ale różnicę zniwelują super szkła Zuiko i inne przewagi Olka z jego E-Systemem. Ostatnio dużo o tym myślałem i miałem wybór by dokupić 40D i zacząć myśleć o równoległej koegzystencji O i C albo dokupić fajne szkiełko... Wybrałem szkło.
No, ale jest. Bez bandingu czy kolorowych plam. 15x20 pięknie wyjdzie [co spróbuję! w ciągu kilku dni, i tak będę wywoływać, to przetestuję]
Kupuję.
urcze jęczycie, jak dla mnie, to wysokie ISO super, i co najlepsze mam werażenie że poprawili niskie ISO100
No to jak wszyscy będą kupować (ja też) to cena nie spadnie, czyli mimo jojcenia cena wyjściowa była trafiona. :-P
I tak sądzę, ze E30 będzie się nieźle sprzedawał.
Jakość niejst gorsza od E-3/E-510 a ilość ficzerów, wykonanie i dostęp do świetnej (i jasnej) optyki zrobi swoje.
Oczywiście jeśli Olek nie przesadzi z ceną.
PS
A Fotomikowi dziękowałem zz ilość zalinkowanych informacji.
Nienajlepsze zdjęcia też są informacją, prawda?
Ja mam nawet wrażenie że E-30 lepiej sobie radzi z szumami niż E-3 (na wyższych czułościach).
Przede wszystkim , nie widać bandingu, ale za mało jeszcze przykładów aby to miarodajnie ocenić
I tak sądzę, ze E30 będzie się nieźle sprzedawał...
A ja nie mam takiego wrażenia. Dzisiaj zerknąłem na Skąpiec.pl, fajnie to wygląda. Aparaty ułożone rosnąco jeżeli chodzi o cene, kolejność jest taka: Nikon D300, Olympus E-30, Canon EOS 5D, Leica Digilux 3, Nikon D700 itd.. Doborowe towarzystwo, ale nic dobreg nie wróży i wygląda śmiesznie.
A ja nie mam takiego wrażenia. Dzisiaj zerknąłem na Skąpiec.pl, fajnie to wygląda. Aparaty ułożone rosnąco jeżeli chodzi o cene, kolejność jest taka: Nikon D300, Olympus E-30, Canon EOS 5D, Leica Digilux 3, Nikon D700 itd.. Doborowe towarzystwo, ale nic dobreg nie wróży i wygląda śmiesznie.
Taaa... jeszcze śmieszniej wygląda, to, ze e-30 jest NIEDOSTĘPNY... więc takie porównania to sobie zachowaj dla siebie.
Taaa... jeszcze śmieszniej wygląda, to, ze e-30 jest NIEDOSTĘPNY... więc takie porównania to sobie zachowaj dla siebie.
No dobra masz racje, już nic nie pisze na ten temat.
Zdaje się, że jeszcze u nas tego linka nie było: /trochę pełnowymiarowych JPGów z E-30... /
http://fourthirds-user.com/2008/12/first_olympus_e30_review_image_samples_to_download .php
Wstępnie bardzo dobrze to wygląda. Exif pokazuje oprogramowanie aparatu w wersji 1.0
Zdaje się, że jeszcze u nas tego linka nie było: /trochę pełnowymiarowych JPGów z E-30... /
http://fourthirds-user.com/2008/12/first_olympus_e30_review_image_samples_to_download .php
Wstępnie bardzo dobrze to wygląda. Exif pokazuje oprogramowanie aparatu w wersji 1.0
Zaczynam patrzeć optymistycznie na E-30, zdjęcia pokazują, że nie jest najgorzej.
http://fourthirds-user.com/images/158/PC069681.JPG
Przejścia tonalne są poszarpane, nie wiem dlaczego.
Smerf Maruda
7.12.08, 20:02
Nie widzę skopanych przejśc tonalnych, tylko rozmazane gałązki choinki w tle.
Może tylko na skalibrowanych monitorach widać....
Smerf Maruda
7.12.08, 20:10
Albo po przeleceniu tołn mapingiem ;-)
Nie wiem, musisz sie sklasyfikować.
imho, większość powinna się zrelaksować bo po raz kolejny oceniany jest aparat którego nikt nie miał w ręce. Z E-3 tak samo było: najpierw zachwyty nad specyfikacją techniczną, później biadolenie nad skopanymi samplami z jakiejś chińskiej strony.
Poczekajcie jeszcze trochę, będą RAW-y na "fotosjdzie" to się popatrzy - każdy pod swoim kątem oczywiście.
Na moje amatorskie oko, ten aparat mi sie podoba od początku. Trochę się obawiałem o te 12 mpx, ale teraz już nie. Widzę że chyba załatwili parę problemów
1. bandingu nie widać
2. poprawili wyraźnie iso1600, a po zmniejszeniu to też jest nieźle nawet przy 3200. Po oczyszczeniu 1600 naprawdę mi się podoba
3. Jest 12mpx więc większa ilość detali , czyli nie odstaje nawet w tym parametrze
4. Jeśli wizjer nie będzie odstawał , a ponoć nie odstaje od E3 za bardzo
5. Ponoć i DR jest lepszy niż był
6. Pozostałe rzeczy jak u Olka bliskie E3 zakładam (poza szczelnością i pancernością)
To kurcze czego wy chcecie !!! Dla mnie będzie HIT i za rok może pomyśle o nim. Dla jęczących, Olek ma zasadę wysokich cen za jakość i fantastyczne wykonanie. Za to się buli jak się wam nie podoba, kupujcie D90. Pocieszę was tylko tym że jednak reaguje i urealnia ceny. Spodziewam się więc że i tu w E30 cena szybko dojdzie do normalnej. jedyne o co się obawiajcie to cena dolara, bo to nas może załatwić. Olek dla nas nie zrobi wyjątku... :(
Uff, czyli jednak można kupować, tak, pane?
Kupować, kupować ;)
ISO 3200 mi sie za bardzo nie podoba ale 1600 wydaje się w pełni użyteczne.
Mówiłem, że będzie dobrze :)
Smerf Maruda
7.12.08, 21:17
Kupować, kupować ;)
To nie dla mnie, pane, sami rozumiecie.
Witam serdecznie szanownych forumowiczow.
Mysle, ze to Was zainteresuje....
http://www.partner.olympus.pl/E-30.html
RadioErewan
8.12.08, 03:34
Poczytałem sobie manual od E-30 i powiem wam, że to niezwykle konfigurowalna puszka. Poprzestawiać można domyślną konfigurację AF, poziom naładowania włączający ostrzeganie o rozładowaniu aku, i masę innych cudaków. To jest w tym aparacie naprawdę niezłe.
Pozdrawiam
...a jak jest z bracketingiem?
Ktoś mówił, że tak jak w niższych modelach, czyli słabo. Ale informacja jest niesprawdzona.
RadioErewan
8.12.08, 14:43
Tak samo, jak było :-( 5x1EV
Trzeba gadać z Zibim by napisał wreszcie te przyczłapkę do braketowania do woli.
Pozdrawiam
Tak samo, jak było :-( 5x1EV
5x1 EV czy 3x1 EV?
RadioErewan
8.12.08, 15:15
Wartość kompensacji: 0.3; 0.7 albo 1.0
• Wartość kompensacji zmienia się w przypadku zmiany kroku EV. g„EV STEP” (str. 100)
Liczba kadrów: 3 lub 5
W e-xx0 nie ma opcji 5 kadrów, więc jakiś postęp jest. Ale to brzydkie ograniczanie możliwości aparatu, tylko dla różnicowania ceny.
Hehe, widzę że jednak będę musiał to zrobić, a już myślałem że nie będzie potrzebne, po tych informacjach w których mówiono o wbudowanym HDR :)
Jednak to już po nowym roku.
Hehe, widzę że jednak będę musiał to zrobić, a już myślałem że nie będzie potrzebne, po tych informacjach w których mówiono o wbudowanym HDR :)
Jednak to już po nowym roku.
Tak czy siak taki dinx byłby fajny (np tryb 120s bez trzymania spustu), służę pomocą jakby co ,mam doświadczenie w embedded.
Wartość kompensacji: 0.3; 0.7 albo 1.0
• Wartość kompensacji zmienia się w przypadku zmiany kroku EV. g„EV STEP” (str. 100)
No to ok. 5 klatek co 1 EV mi w zupełności wystarczy.
Tak czy siak taki dinx byłby fajny (np tryb 120s bez trzymania spustu), służę pomocą jakby co ,mam doświadczenie w embedded.
Co masz na myśli "embeded" ?
Rozumiem ze chodzi o pilota który podpięty na usb do aparatu będzie symulować kontrole przez Olympus Studio.
Embedded - oprogramowywanie dla mikrokontrolerów, sterowniki etc...
RadioErewan
8.12.08, 15:57
Takie to masz już za 100 czy 200 zł do kupienia. Łódzka firma tym handluje.
Pozdrawiam
Takie ze ustawiam czas na pilocie i zadaje serie zdjęć z BKT np 7 sztuk z zadanym odstępem? To poproszę o link.
Aa.. :) dawno temu pisałem programy sterujące obrabiarkami numerycznymi.
Ale tu będzie potrzebny dokładny opis co chciałbyś aby się zmieniało i w jaki sposób. Pomysły mile widziane. Musimy pamiętać że aparat nie pozwoli prawdopodobnie na wyjście poza jego BIOS. i jeśli jest krok 0.3 lub 1 EV to taki będę mógł użyć. Dlatego nie wiem czy nie lepiej od razu jest iść w3 kierunku automatycznej zmiany czasu. Przykładowo kolejne zdjęcia robią z czasem wydłużanym o increment. Nie wiem tylko jak to przeliczyć na EV.
Pokręteł ani bajerów graficznych nie będę robił na ekranie, bo szkoda czasu
RadioErewan
8.12.08, 16:04
Aż tak to nie, ale pilot z iterwałometrem.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://www.allegro.pl/item491178277_wezyk_pro_olympus_e_510_e_410_e_400_ zam_rm_uc1.html
Myślałem ze chodzi o kontroler do aparatu na USB - mieszczący się w kieszeni a nie program na PC.
Nie wiem tylko jak to przeliczyć na EV.
A mnie bardzo spodobałby się bracketing, który po jednokrotnym naciśnięciu spustu od razu robi całą zadaną serię zdjęć - tak szybko jak się da.
Z tego co wiem teraz trzeba naciskać spust 3 (lub 5) razy. Chyba, że coś przeoczyłem?
A mnie bardzo spodobałby się bracketing, który po jednokrotnym naciśnięciu spustu od razu robi całą zadaną serię zdjęć - tak szybko jak się da.
Włącz braketing i ustaw tryb zdjęć seryjnych, a będziesz miał dokładnie to samo, o czym piszesz.
Włącz braketing i ustaw tryb zdjęć seryjnych, a będziesz miał dokładnie to samo, o czym piszesz.
Prawie to samo. Bo muszę puścić spust w odpowiednim momencie (po 3 lub 5) klatkach.
Myślę, że to niewielkie udogodnienie mogłoby się pojawić w jakimś nowszym firmware - o ile tylko w Olympus jest wola do takich zmian. Tak wiem - to drobiazg i można bez tego żyć. Jednak właśnie takie drobiazgi wpływają na wygodę używania aparatu.
Prawie to samo. Bo muszę puścić spust w odpowiednim momencie (po 3 lub 5) klatkach.
Nie musisz puszczać spustu. Możesz trzymać wciśnięty, bo więcej zdjęć Ci i tak nie zrobi :)
RadioErewan
8.12.08, 16:19
Nie musisz - tak robiłem HDRa krowy i większość zdjęć na wypadzie w Jurę.
Tryb H, braketing 5kl, 2 środkowe skasować :-)
Pozdrawiam
Myślałem ze chodzi o kontroler do aparatu na USB - mieszczący się w kieszeni a nie program na PC.
Zadzwoń do tego Imfoto - ten interwałometr pozwala na ustawianie czasu ekspozycji. Problem może być z rejestrowaniem świateł, bo pewnie dokładność sekundowa.
Pozdrawiam
Nie, jeśli zrobię to program na PC/mini Notebok, ale to i tak da możliwość której tu nigdzie nie ma. Wyobrażam sobie coś takiego, że można zdefiniować sobie w serii 256 zdjęć (ile się chce). Definiujemy parametry pierwszego. Potem możemy określić sobie nie jeden a kilka parametrów, które będą się zmieniać i w jaki sposób.Zdjęcia mogły by być wykonywane od razu po kolei albo w odstepach czasowych (0-N h). Równolegle można na przykład temperaturę światła, aby było ciekawiej. W kompaktach jest fajnie że można zmieniać zoom, tu nie da rady. Wyobrażam sobie że robimy długi czas naświetlania i w czasie robienia zdjęcia zmieniamy zoom. Tu za to zapewne będzie można nieźle namieszac sterowaniem lampą błyskową
Nie musisz puszczać spustu. Możesz trzymać wciśnięty, bo więcej zdjęć Ci i tak nie zrobi :)
Dziękuję za informację - byłem przekonany, że po zrobieniu jednej serii bracketingu leciała kolejna - tak długo jak naciskałem spust. Ale to dawno było, mogło mi się pozajączkować.
Pilot z opcją bracketingu byłby dobrym pomysłem, który rozwiązałby trochę problemów. Ale czy są piloty, które pozwalają zmieniać parametry zdjęcia? (czas, korekta ekspozycji)?
edit: z tego co widzę RM-1 potrafi zmieniać ekspozycję. A jeśli potrafi to, to możnaby go przerobić, żeby robił kilka zdjęć z różną.
Pilot z opcją bracketingu byłby dobrym pomysłem, który rozwiązałby trochę problemów. Ale czy są piloty, które pozwalają zmieniać parametry zdjęcia? (czas, korekta ekspozycji)?
Jak możesz kontrolować parametry przez Olympus Studio używając USB to na pewno da się coś takiego zrobić. Jest jakieś SDK udostępnione przez Olympusa (ew specyfikacja prot na USB) ?
Zamiast USB można użyć FireWire
Ups...
"The Olympus Developer Program makes it fast and easy with ActiveX Control technology. More than 50 methods and properties give your Visual C++ or Visual Basic applications complete camera control."
Czyli jest tylko jakaś żałosna binarka z wystawionymi funkcjami?
Jest driver i biblioteki, Mocha albo ryenv..coś tam. Są 3 wersje. Nie mniej masz trochę racji. To sterowanie jest troszkę ograniczone, aczkolwiek sporo można poustawiać. Nie wszystko udało mi się wypróbować
Czyli prot USB jest nieznany, i tylko windoze. Zgroza.
do portu USB się przypina sam ten driver i on wie jaki to port. On też wystawia do API info czy jest urządzenie dostępne i jakie
do portu USB się przypina sam ten driver i on wie jaki to port. On też wystawia do API info czy jest urządzenie dostępne i jakie
Dobrze, wszystko świetnie, ale jak tego ActiveX uruchomię na dowolnym mikrokontrolerze? :)
Ja rozumiem ze na Windows to sobie będzie działać, ale co z Linuxem, co z PDA?
Trzeba by napisać do Olka o wsparcie na inne systemy, chyba jest jakieś , ale ja nie ściągałem. Przypuszczam, że po prostu instalujesz też ten driver
Zmieniając tor dyskusji, spora porcja rawów z E-30 (Mathu zapodał link na cyfrowej):
http://fourthirds-user.com/images/158/raw/
No i co Panowie ISO 1600 dla mnie miodzio....
a jak się przyłożyć to i 3200, sporo lepsze od tego co było...
Witam,
Wracając do tematu sterowania aparatem, to dość duża tego typu funkcjonalność wbudowana jest w Olympus Studio 2.0. Co nie zmienia faktu, ze potrzebny jest komputer do jego obsługi.
Pozdrawiam
fcs , tak wiem, ale jest jedno ale, to trzeba kupić :P
a ile kosztuje Studio ?
Po drugie, tam nie jest tak jakbym chciał. WW swoim zrobię jak mi będzie pasowało :)
Zmieniając tor dyskusji, spora porcja rawów z E-30 (Mathu zapodał link na cyfrowej):
http://fourthirds-user.com/images/158/raw/
Co to? Wszyscy dostali zakaz używania czegoś innego niż iso 400+ ? Fakt faktem, nie jestem potencjalnym kupcem, ale chciałem się przekonać co się im udało zrobić.
Co to? Wszyscy dostali zakaz używania czegoś innego niż iso 400+ ? Fakt faktem, nie jestem potencjalnym kupcem, ale chciałem się przekonać co się im udało zrobić.
Przecież są tam Rawy również ze 100 ISO. To te same pliki co JPGi tu:
Po ich nazwach możesz wybrać te, które chcesz...
Przecież są tam Rawy również ze 100 ISO. To te same pliki co JPGi tu:
Po ich nazwach możesz wybrać te, które chcesz...
ślepota....
ktoś wywołał, jakieś wrażenia?
No dobra ja wrzucę wynik z dcrawa. Nie ma tragedii, mniej poszarpanych przejść tonalnych po wywołaniu "ręcznym".
http://overlay.no-ip.org/olyc/PC069680_dcraw.jpg
ślepota....
ktoś wywołał, jakieś wrażenia?
No dobra ja wrzucę wynik z dcrawa. Nie ma tragedii, mniej poszarpanych przejść tonalnych po wywołaniu "ręcznym".
http://overlay.no-ip.org/olyc/PC069680_dcraw.jpg
Hmm dcraw ma juz obsługe e-30? Ze strony wynika, ze nie stąd mogą wynikac problemy.
Hmm dcraw ma juz obsługe e-30? Ze strony wynika, ze nie stąd mogą wynikac problemy.
Wiele się nie zmieni, mogą zdefiniować inne punkty odcięcia dla kanałów, ref. poziom czerni i w sumie tyle. To co wstawiłem jest bez wyostrzania, interp. VNG, btw wynik i tak nieco lepszy niż to co widać w jpeg prosto z aparatu.
Ja się skupiłem na garażu podziemnym... wywołałem 1600 i 3200
jak się przyłoży to 1600 jest fantastyczne. A 3200 świetne... jeszcze takiego nie było. Do ISO1600 w ogóle nie mam pytań. ISO 400 w ogóle nie ma szumu
Ja się skupiłem na garażu podziemnym... wywołałem 1600 i 3200
jak się przyłoży to 1600 jest fantastyczne. A 3200 świetne... jeszcze takiego nie było. Do ISO1600 w ogóle nie mam pytań. ISO 400 w ogóle nie ma szumu
W czym wywoływałeś?
Potwierdzam, najnowszy dcraw otwiera te pliki - czyli jakaś zgodność wstecz z formatem jest zachowana (ufraw 0.14.1 + dcraw 8.86). Rawtherapee 2.4 beta3 też sobie radzi z tymi plikami.
Olympus Master, bez jakiś kombinacji, dałem tylko opcje wysokiej jakości JPG z Exif i na tym pojechałem ninja... wyszło lepiej niż z E3 , chyba
RadioErewan
9.12.08, 16:06
http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/olympus-e-30.html
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Świetna robota!
Obraz z drugiej kamery jakiś dziwny.
RadioErewan
9.12.08, 16:21
Obraz z drugiej kamery jakiś dziwny.
To różnica między DV i HD. W kompresji f4v niestety to już widać.
Pozdrawiam
Filmik fajny, tylko że aparaty słabo widać na tle waszych czarnych ubrań.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=30291778 twierdzą, że G1 ma wysokie DR, a jak wy oceniacie e-30 po RAW-ach, które dotychczas były? Pewnie będzie się dało sprawdzić dopiero jak będzie się miało aparat w rękach...
Motyla noga, Radio, Jack, wrzucajcie ten sprzęt do sklepów bo Mc Kołaj nadciąga i co do worka weźmie ?
A im szybciej go wrzucicie tym szybciej stanieje :)
:esystem:
Ciekawie i przystępnie podane, podoba mi się.
Druga kamera trochę psuje odbiór, zrezygnowałbym całkiem z tych ujęć.
No i przy okazji poznałem FotoTV, widzę ten portal po raz pierwszy :)
Druga kamera trochę psuje odbiór, zrezygnowałbym całkiem ztych ujęć.
Też tak uważam ;)
Poza tym przyjemnie się oglądało.
Jeszze przyjemniej się oglądalo znając już Radka i Jacka:)
Pozdrawiam.
Ja także dziękuję za filmik i pozdrawiam :)
No pięknie i korekcja AF w tym E-30 jest... i na przyszły rok coś lepszgeo od E-3 zapowiadacie? xD będzie ciekawie...oj bedzie:P
Prezentacja bardzo ciekawa. Dziękuję. Sprzęt zapowiada się bardzo interesująco. Sądząc po pierwszych porządnych samplach z G1 jestem spokojny o obraz z E-30.
Coraz bardziej sie skłaniam do kupienia go. Wypróbuje go na ślubach :)
Ciekawe jak szybko będzie spadać cena.
tank_driver
9.12.08, 23:52
Radku, mogłeś jeszcze (oficjalnie) zapytać o nową matrycę (szczególnie o DR oraz zachowanie przy ISO > 400) oraz zmiany w AF w stosunku do modeli z linii 3xx/4xx/5xx. To moim zdaniem jeden z poważniejszych atutów pierworodnego Exx 4/3.
Co do technicznych kwestii nagrania, to oprócz drugiej kamery i łączonego tła mógłbyś jeszcze pomyśleć o zmianie jingla w podkładzie na dłuższy, lub mniej rytmiczny - MZ jego monotonny, nieco drażniący charakter zbyt mocno wkrada się w Waszą rozmowę.
Poza tym: Świetna robota ! Doskonały pomysł i dobre wykonanie. O wiele przyjemniej zobaczyć porządny wywiad czy opis techniczny, niż nudnawe testy poparte sproszkowanymi danymi. Czyżby słynny Pan z Cameralabs miał poważną konkurencję ?
Pozdrawiam !
RadioErewan
10.12.08, 00:01
Radku, mogłeś jeszcze (oficjalnie) zapytać o nową matrycę (szczególnie o DR oraz zachowanie przy ISO > 400) oraz zmiany w AF w stosunku do modeli z linii 3xx/4xx/5xx. To moim zdaniem jeden z poważniejszych atutów pierworodnego Exx 4/3.
Hmmm, pytałem o rzeczy nowe, te które mogliśmy sprawdzić/wcześniej przetestował Jacek. Fakt, że 11 pól AF w stosunku do serii 3/4/5xx jest znaczącym postępem, ale na E-30 spojrzałem z perspektywy E-3. Niemniej, dzięki za uwagi. Postaram się w przyszłości.
Co do technicznych kwestii nagrania, to oprócz drugiej kamery i łączonego tła mógłbyś jeszcze pomyśleć o zmianie jingla w podkładzie na dłuższy, lub mniej rytmiczny - MZ jego monotonny, nieco drażniący charakter zbyt mocno wkrada się w Waszą rozmowę.
Z muzyką sprawa nie jest prosta. Kamera, akurat tak się złożyło, że miałem do dyspozycji tylko duet HD/DV, ale muzyka... Dłuższe kawałki są pierońsko drogie. No, ale spróbuję jeszcze jakąś kasę na podkłady muzyczne wyskrobać.
Pozdrawiam
tank_driver
10.12.08, 00:18
Z muzyką sprawa nie jest prosta. Kamera, akurat tak się złożyło, że miałem do dyspozycji tylko duet HD/DV, ale muzyka... Dłuższe kawałki są pierońsko drogie. No, ale spróbuję jeszcze jakąś kasę na podkłady muzyczne wyskrobać.
Szkoda że nie ma na forum Piotra Rubika, ten to dopiero podkłady robi :)
A tak na serio - pokusiłbym się o miks dźwięku z mniejszym udziałem tła, lub z udziałem dynamicznym, tj. w scenach w których nikt nic nie mówi bo n.p. mruga sobie lampa ciut w górę, później w trakcie rozmowy - odpowiednio niżej.
Na moje oko portal zrobi karierę. Siły, wiary i cierpliwości w dążeniu do doskonałości życzę. I mniejszej liczby takich zawracaczy, jak ja :)
Odnośnie E-30 - wiewiórki z "Amateur Photographer Magazine" donoszą, że G-1 ma lepszy DR od Canona 50D, Nikona D300 i D90. Jeszcze nigdy tak bardzo nie lubiłem wiewiórek !
RadioErewan
10.12.08, 00:38
Na moje oko portal zrobi karierę. Siły, wiary i cierpliwości w dążeniu do doskonałości życzę. I mniejszej liczby takich zawracaczy, jak ja :)
Co ty, prawie każdy materiał pokazuję najpierw Fotomicowi i zbieram gromy. Przecież o to chodzi.
Odnośnie E-30 - wiewiórki z "Amateur Photographer Magazine" donoszą, że G-1 ma lepszy DR od Canona 50D, Nikona D300 i D90. Jeszcze nigdy tak bardzo nie lubiłem wiewiórek !
Eeee, jakoś mi się wierzyć nie chce.
Pozdrawiam
Wiewiórki są ślepe albo pijane.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1IMATEST.HTM
Nikon D90
(Adobe Camera Raw 4.6b) 9.27
Canon EOS 50D
(Adobe Camera Raw 4.6) 8.06
Panasonic DMC-G1
(Adobe Camera Raw 5.2) 7.32
tank_driver
10.12.08, 01:07
Co ty, prawie każdy materiał pokazuję najpierw Fotomicowi i zbieram gromy. Przecież o to chodzi.
Pozdrawiam
Tak mi się portal spodobał, że aż mi się tryb punkciarza uruchomił :) Dołączam do klubu gromowładnych (a raczej do jego części pod tytułem "mądry Polak po prezentacji"), dla dobra Portalu.
Co do DR w E30 - opierając się na danych stanowiących że matryca systemu 4/3 ma powierzchnię 225mm kwadratowych, APS-C Canona ma ich 329 a w Nikonie jest aż 370, wychodzi po przeliczeniu że gęstość upakowania pikseli w przypadku matrycy G1 (więc i E30) jest o ~16,5% wyższa niż w przypadku 50D, i ~60% wyższa niż w przypadku D300 oraz D90. O ile w pierwszym przypadku można założyć że wyższość DR w G1 wynika po prostu z lepszej matrycy, o tyle w drugim możemy mówić o cudzie, w skład którego mogą wchodzić odmienne kryteria pomiaru dla poszczególnych systemów, lub mocniejsze niż w C i N zaangażowanie procesora G1 w obróbkę obrazu. Poprawcie mnie jeśli się mylę, a chciałbym :)
Pozdrawiam
EDIT: Qbic > nie spojrzałem przed wysłaniem. Rzeczywiście, ktoś im na święta porwał orzechy, i jedzą "wzmocnione" z poprzedniej jesieni :)
Kompakty Fuji mają stosunkowo duży DR, chociaż matrycę mają kilkukrotnie mniejszą, niż 4/3. To wszystko kwestia technologi...
Trochę się pogubiłem w informacjach o obiektywach, które będą ostrzyć w E-30 na zasadzie detekcji kontrastu. Nowe obiektywy wraz z 14-54 II będą tak ostrzyć. Do starszych ma wyjść firmware dodające tą funkcjonalność. Tu pytanie - wszystkie starsze ZD to dostaną czy tylko wybrane:?: Jeśli wybrane to które (np. starszy 14-54?):?: Rozumiem, że z tymi obiektywami, które będą ostrzyć po kontraście w E-30, będzie również działać AF w micro4/3 za pomocą opcjonalnego adaptera:?:
Nowe obiektywy wraz z 14-54 II będą tak ostrzyć.
Na razie wszystkie nowe (9-18 i 14-54II) ostrzą, więc można przypuszczać, że inne nowe także będą.
Do starszych ma wyjść firmware dodające tą funkcjonalność. Tu pytanie - wszystkie starsze ZD to dostaną czy tylko wybrane:?: Była tylko mowa, że będą się starać, także prawdopodobnie niektóre szkła nigdy nie będą ostrzyć po kontraście (np. 14-54, skoro zrobili jego nową wersję, tylko żeby takie coś dodać).
Rozumiem, że z tymi obiektywami, które będą ostrzyć po kontraście w E-30, będzie również działać AF w micro4/3 za pomocą opcjonalnego adaptera:?:Praktycznie na 100% można powiedzieć, że tak. Zapewne jednak wolniej niż dedykowane szkła do micro4/3.
RE: odnośnie podkładów polecam jamendo.com, sporo tam muzy za friko.
Jeśli już było to sorry, ale to strasznie rozwlekły wątek :-)
http://www.flickr.com/groups/olympusesystem/discuss/72157610919528603/
Zdjęcia
http://gallery.photographyreview.com/showgallery.php?mcats=518&si=&what=allfields&name=&when=0&whenterm=&condition=and&crproducts=428820:Olympus+E-30|
Fajny ten filmik. Pan Jacek fajnie opowiada o Olympusie, jak na niejednym szkoleniu ;p. Do dziś nie mogę przeżałować, że nam OP nie dosłał fotek zrobionych High grade'ami na płytkach CD. A obiecali ;'(. Sry za OT.
...
Zdjęcia
http://gallery.photographyreview.com/showgallery.php?mcats=518&si=&what=allfields&name=&when=0&whenterm=&condition=and&crproducts=428820:Olympus+E-30| (http://gallery.photographyreview.com/showgallery.php?mcats=518&si=&what=allfields&name=&when=0&whenterm=&condition=and&crproducts=428820:Olympus+E-30%7C)
Hmmm... porównałem do D90 i 50D i...:???:
O kurka... pomijając szumy, skorygowałem kolory i teraz na ISO 200 najbardziej podoba mi się obraz z E30 !!
Do tych sampli z E30 +15% czerwonego i -15% niebieskiego i o niebo lepiej to wygląda. Może ktoś troszkę przeszkadza Olkowi?
Na razie wszystkie nowe (9-18 i 14-54II) ostrzą, więc można przypuszczać, że inne nowe także będą.
Była tylko mowa, że będą się starać, także prawdopodobnie niektóre szkła nigdy nie będą ostrzyć po kontraście (np. 14-54, skoro zrobili jego nową wersję, tylko żeby takie coś dodać).
Praktycznie na 100% można powiedzieć, że tak. Zapewne jednak wolniej niż dedykowane szkła do micro4/3.
poruszałem ten watek wcześniej na micro 4/3, jakie są teoretyczne przesłania ze af (detekcja kontrastu) z 14-54 II w micro będzie działał wolniej ? Specjaliści z forum zapewniali ze nie.
w fotozakupy cena już niższa 200 zł od "rynkowej"
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8855s
Sprzedaż pewnie ruszy jak cena będzie około 2.8-2.5k
w fotozakupy cena już niższa 200 zł od "rynkowej"
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8855s
Po tym jak zapłaciłem 2800 za Double kita E410 a po dosłownie miesiącu mógłbym mieć za to DK E510- ja trochę poczekam.
Po tym jak zapłaciłem 2800 za Double kita E410 a po dosłownie miesiącu mógłbym mieć za to DK E510- ja trochę poczekam.
W moim przypadku było dokładnie tak samo. Jeśli scenariusz z E-410 powtórzy się w przypadku E-30, to na przełomie wiosny i lata ta puszka będzie dostępna za 2/3 ceny w momencie rozpoczęcia sprzedaży.
To samo z moim E-400. Dałem 2.400 za body i dwa kity. Teraz poczekam do listopada. Żona kazała mi się wynieść do piwnicy i uruchomić tę maszynkę co pieniążki produkuje. :lol: - za pół roku będą już jak używane hehehe:)
Wracając do tematu... mnie bardzo ciekawi jak w praktyce będzie się sprawował ten system poziomowania. Skończą się "krzywe" fotki?
Wracając do tematu... mnie bardzo ciekawi jak w praktyce będzie się sprawował ten system poziomowania. Skończą się "krzywe" fotki?
Pewnie się nie skończą, tyle że teraz nie będzie wytłumaczenia...
A co z Twoim błędnikiem, jak będziesz na pochyłej nawierzchni:wink:.
Z tą poziomicą to tylko, jak widzę, w LV się przyda.
Poziomica na wyświetlaczu górnym - jakoś tego nie widzę.
Kadruję w wizjerze, później muszę spoglądnąć na wyświetlacz górny i co z kadrem?? Leci.
W LV jak najbardziej pożyteczna funkcja poziomicy, ale czy szybko działa LV czy tak jak w E-510.
A co z Twoim błędnikiem, jak będziesz na pochyłej nawierzchni:wink:.
Z tą poziomicą to tylko, jak widzę, w LV się przyda.
Poziomica na wyświetlaczu górnym - jakoś tego nie widzę.
Kadruję w wizjerze, później muszę spoglądnąć na wyświetlacz górny i co z kadrem?? Leci.
W LV jak najbardziej pożyteczna funkcja poziomicy, ale czy szybko działa LV czy tak jak w E-510.
W wywiadzie na fototv.pl Jack mówi wyraźnie, że informacje dostępne są również patrząc przez wizjer (z tego co pamiętam ok 2:50min wywiadu)
pzdr
RadioErewan
11.12.08, 18:14
Tak, poziomica jest też w EVF "zamiast" drabinki.
Pozdrawiam
piotrek204
11.12.08, 18:55
Tak, poziomica jest też w EVF "zamiast" drabinki.
Czujniki sa w aparatach od lat, w koncu ktoras firma wykorzystala to sensownie.
RadioErewan
11.12.08, 19:02
W Nikonie tez jest.
Pozdrawiam
W wywiadzie na fototv.pl Jack mówi wyraźnie, że informacje dostępne są również patrząc przez wizjer (z tego co pamiętam ok 2:50min wywiadu)
pzdr
To pewnie nie dosłyszałem. Skoro w wizjerze jest to uff, znaczy się dobrze. :grin:
Sebastian_T
12.12.08, 00:10
Będzie. Że ten krzywy kadr to tak specjalnie, to tak miało być ;-)
No to ja dorzucę , że ta poziomica mi się nie podoba. Może i się przyzwyczaję, ale oczekiwałem takiej jak w żyroskopach samolotu...
Takiej że mi wyświetli zawsze poziomą linię, a nie drabinkę po bokach, a krzyż będzie skośny... ;(
Rozczarowany...
No ale lepsze to niż nic. Natomiast dodam że to co pokazał Geo napawa mnie wielkim optymizmem.... co do najważniejszego czyli jakości obrazowania :)
A czy ta poziomica w wizjerze wyświetlana jest przez cały czas, czy można ją wyłączyć?
Taka "samolotowa" poziomica zajmowałaby więcej miejsca w wizjerze.
Taka "samolotowa" poziomica zajmowałaby więcej miejsca w wizjerze.
Ona zajmowałaby cały wizjer ;)
A czy ta poziomica w wizjerze wyświetlana jest przez cały czas, czy można ją wyłączyć?Można ją wyłączyć. Jest widoczna dopiero po naciśnięciu guzika spustowego (czyli podczas pomiarów ekspozycji i ostrości).
Jack
A czy w sofcie 1.0 pokazuje juŻ prawdziwy POZIOM?
RadioErewan
12.12.08, 01:04
W starszych tez pokazywał prawdziwy poziom, tylko trzeba włączyć kalibrację.
Pozdrawiam
Eeee .. kalibrację czego? Grawitacji ??
Koriolan: Chodzi o włączenie kalibracji poziomicy w E-30 przy starym sofcie :)-pozdr
Eeee .. kalibrację czego? Grawitacji ??
Przecież to nie mierzy poziomu względem ziemi, tylko względem poziomych osi podstawy aparatu - zachowuje się jak każda najprostsza poziomnica murarska.
W razie gdy straci się nam gdzieś poziomica, a trzeba będzie np. wypoziomować stół, można wspomóc się naszym nowym E-30 ;)
Aparat przedstawia się na prawdę super. Widać technika produkcji matryc idzie do przodu, czyli jedyna wada (ograniczenie) systemu 4/3 powoli się rozwiązuje :)
:esystem:
Przecież to nie mierzy poziomu względem ziemi, tylko względem poziomych osi podstawy aparatu - zachowuje się jak każda najprostsza poziomnica murarska.
No właśnie.
Nie kalibrowałem jeszcze nigdy poziomicy murarskiej.
Może w następnym body zrobią automatyczne poziomowanie matrycy :) (ale to jest możliwe tylko dla jednej płaszczyzny)
piotrek204
12.12.08, 12:11
W Nikonie tez jest.
Nikon ma tez w wizjerze? Myslalem ze tylko podczas LV.
W moim wcześniejszym pytaniu o działanie poziomowania chodziło mi bardziej o skuteczność tej opcji, znaczy jaka jest czułość tego wynalazku. Sami wiemy (z autopsji) jak to wygląda na co dzień. Człowiek się stara maksymalnie skupić nad tym żeby zdjęcie było "proste" (pomijam tutaj sytuacje, kiedy nie ma czasu na większą dokładność), wydaje się, że wszystko OK, a później na kompie widać i tak drobny przechył w prawo lub lewo. Co ciekawe, osobiście nigdy nie miałem z tym problemu przy aparatach analogowych. Nie wiem czy najnormalniej w świecie zdjęć nie prostowali w fotolabach, ale jak bawiłem się w zdjęcia czarno-białe, miałem ciemnię, powiększalnik itd, to też problem ten nie występował. Najgorzej wyglądało to w kompakcie cyfrowym (miałem Fuji S5500, którego bardzo miło wspominam), w E-330 nierówne zdjęcia występują marginalnie, ale jednak... Jeśli chodzi o kompakt, to tłumaczę sobie, że była to wina opóźnienia aparatu połączona z nawykiem robienia zdjęć aparatem analogowym. W lustrzance cyfrowej opóźnienie jest minimalne i nie powinno chyba wpływać na jakość zdjęcia pod omawianym względem. W sumie trzeba by się pobawić takim E-30 jak wygląda sytuacja z poziomowaniem, gdzie np ja robię błąd przed naciśnięciem migawki do końca, może się spinam za bardzo, żeby trzymać prosto i nie poruszyć aparatem, co daje odwrotny skutek? ;) Wydaje mi się, że przy takim systemie jak w E-30 błędy w prostym kadrowaniu wyszły by raz, dwa.
Wydaje mi się ze tutaj kluczem jest wielkość wizjera. Przy E-400 cały czas mam z tym problem (zdjęcia wychodzą ok, ale proces poziomowania jest dłuższy niż w przypadku lepszych wizjerów).
Właśnie, też i to przeszło mi przez myśl.
Nie kalibrowałem jeszcze nigdy poziomicy murarskiej.
Weź poziomicę i łupnij nią o coś, a potem sprawdź czy dobrze działa, zauważysz, że potrzeba kalibracji występuje. :)
A nie pomyliłeś poziomicy murarskiej z młotkiem murarskim?
No i jeśli tak potraktujesz poziomicę w aparacie, to będzie ona pierwszym elementem bez którego reinkarnacji się obejdziesz :)
RadioErewan
12.12.08, 17:51
Nie wiem o czym mowa. Aparat ma możliwość kalibracji poziomu. Stawia się go na stole, włącza kalibrację i po chwili aparat wie, gdzie jest dół. Bez przeprowadzenia tej operacji egzemplarz, który miałem możliwość dotknąć pokazywał poziom i pion wg. zupełnie innego układu współrzędnych...
To jest o tyle ciekawe, że oczywiście dla jakiegoś specjalnego zadania można poziomicę wykalibrować na pochylonym aparacie. Czułość urządzenia wydawała mi się bardzo duża, ale nie mam zdjęć, więc trudno mi stwierdzić, czy dokładność była większa od 1 stopnia.
Pozdrawiam
Nie wiem o czym mowa. Aparat ma możliwość kalibracji poziomu. Stawia się go na stole, włącza kalibrację i po chwili aparat wie, gdzie jest dół. Bez przeprowadzenia tej operacji egzemplarz, który miałem możliwość dotknąć pokazywał poziom i pion wg. zupełnie innego układu współrzędnych...
To jest o tyle ciekawe, że oczywiście dla jakiegoś specjalnego zadania można poziomicę wykalibrować na pochylonym aparacie. Czułość urządzenia wydawała mi się bardzo duża, ale nie mam zdjęć, więc trudno mi stwierdzić, czy dokładność była większa od 1 stopnia.
Pozdrawiam
O ile stół stoi prosto :wink:
http://reviews.photographyreview.com/blog/olympus-e-30-initial-impressions/
Mam pytanie do osób, które bawiły się już E-30. Czy zmiany proporcji kadru można dokonać w menu aparatu po zrobieniu zdjęcia:?: Jeżeli tak to jak się to robi - np. zmieniając z 4/3 na 3/2 jest jakaś ramka, którą można przesuwać...? Czy owe "filtry artystyczne" można również tak stosować - po zrobieniu zdjęcia:?:
Rozumiem, że instrukcji do E-30 nie można jeszcze zassać z Sieci?
Moje pierwsze pytanie jest dość istotne - dziś znów chciałem na szybko kilka odbitek 10x15 prosto z karty "na mieście"...
RadioErewan
12.12.08, 20:43
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru.
Trybów [P] i [ASPECT] można używać tylko do edytowania zdjęć o współczynniku proporcji obrazu 4:3 (standardowym).
Przy czym dotyczy to edycji zdjęć w formacie JPG. Pewnie RAW najpierw trzeba również w aparacie przerobić na JPG.
Pozdrawiam
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru
THX. No i pięknie, czasem mi tego brakowało. Ponawiam pytanie o instrukcję - można gdzieś zassać?
RadioErewan
12.12.08, 20:49
Nie wiem, nie sądzę, by przed premierą rynkową była dostępna.
Pozdrawiam
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/e30__002-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159699-9838-2-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/e30__003-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159698-9838-3-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/e30__004-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159697-9838-4-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/e30__005-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159696-9838-5-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/e30__006-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159695-9838-5-2.html)
Wizjer jakby większy w E-30 :-P
Wizjer jakby większy w E-30 :-PNie, E-30 ma troszeczkę mniejszy, niż w E-3.
Jack
Powiększenie 1,15x (E-3) vs 1.02x (E-30).
No i trochę mniejsze pole widzenia, odpowiednio 100% vs 98%.
MSZ, różnice są pomijalne a w porównaniu do E4xx/E-5xx to jest bardzo duży wizjer ;)
PS
Aa, pewnie chodziło Ci o wielkość szybki w wizjerze na zdjęciach ;)
To nie ma znaczenia.
A mnie ciekawią bardzo subiektywne odczucia tych, którym dane było pomacać E-30. Jak się pojawiła E-3 pierwsze wrażenia były "WOW" - jaki solidny, pancerny i fajny, szczególnie u osób, które nie miały wcześniej E-1. Jak jest z E-30 - czuję się w ręku, że jest to korpus pozycjonowany półkę niżej niż E-3? Różnica pomiędzy E-3 a E-XXX jest b. duża na korzyść E-3 oczywiście. Inaczej - czy tą plastikowość E-30 bardzo czuć w ręku?
Nie ukrywam, że E-3 bardzo mi się podoba pod tym względem...
Za krótko miałem w rękach E-3 i nawet już go nie pamiętam ale moim zdaniem wykonanie e-30 stoi na dobrym poziomie. Myślę że w ogólnym rozrachunku nabywcy nie będą rozczarowani. Choć to nie to co E-1. :mrgreen:
Poziomnica fajna rzecz ale to tylko dodatek. Podobało mi się działanie AF na detekcji kontrastu przy LV :)
Na mojej liście kolejności kupowania jest na ostanim miejscu po metzu af1 58, sigmie 30mm f1,4. Czyli nie prędko :(
A tak właściwie kiedy będzie dostępny w PL?
Różnica pomiędzy E-3 a E-XXX jest b. duża na korzyść E-3 oczywiście. Inaczej - czy tą plastikowość E-30 bardzo czuć w ręku?
Nie ukrywam, że E-3 bardzo mi się podoba pod tym względem...
Korzyść to określenie bardzo subiektywne. Przede wszystkim E-30 jest wyraźnie lżejszy od E-3 i nieznacznie mniejszy. Dla mnie to są zalety.
Plastik jest bardzo solidny i wzbudził moje zaufanie.
Gdyby nie waga i gałkologia E3 ( podczas zajeć w Cyfrowe.pl nie przypadła mi do gustu)- to przy obecnych cenach po prostu bym go już miał.
Jack, prezes pytał mnie co chcę znaleźć pod choinką. co ja mam mu powiedzieć ;-)
Mnie jako nowego uzytkownika E-3 interesuje polityka firmy w sensie pozycjonowania produktow, bo obecnie wyglada tak, ze E-3 jest tansze od E-30 i mozna tu "pitu pitu" na temat tego, ze nowosci sa drozsze ale wg. tego co mozna doczytac na stronach Olympusa E-3 to okret flagowy, wiec. Ciekaw jestem jak bedzie ksztaltowala sie cena E-3 po premierze E-30 i tak 2 miesiace po. Mam nadzieje, ze wraz z premiera bedzie mialo miejsce rowniez jakis powazny update w firmaware dla E-3 i innych z systemu E, ktory wkoncu mozliwi poprawne liczenie mozliwych do zrobienia zdjec oraz znaczne poprawy obrazu przy wyzszych ISO. E-30 na wysokich ISO (pow. 800) prezentuje sie obiecujaco, tymbardziej, ze na takiej samej pow. krzemu upakowano 2 Mpix wiecej.
No i tak jak w którymś z wcześniejszych postów pisałem, wsadzą nową matrycę do E-3 i dalej będzie flagowy.
Albo flagę doczepią:)
Albo wypuszcza na gore lodowa i zatonie ;)
Albo wypuszcza na gore lodowa i zatonie ;)
Bo E-30 by zatonął, a E-3 nie - wiec okręt, E-30 może być łodzią podwodną.
Bo E-30 by zatonął, a E-3 nie - wiec okręt, E-30 może być łodzią podwodną.
Ale flagową łodzią podwodną ;)
Co Wy tak z tym pozycjonowaniem?
Z poletka konkurencji pamiętam, ze gdy wypuszczono Nikona D80 to miał taką samą matryce jak Nikon D200. Był pozbawiony uszczelnien i pancernej budowy ale był nowszy i miał lepiej dopracowną obsługę matrycy. I fotki z amatorskiego D80 wychodzily ciut lepiej niż z pancernego i połprofesjonalnego D200. Oczywiście można wszystko poustawiać i obrobić, piszę o zdjęciach 'z aparatu". Teraz podobnie dzieje się z Nikonami D300 i D90. Fotki z nowszego wyglądają troszkę lepiej.
Więc co z tym "pozycjonowaniem"? A nie ważniejsza jest czasem jakość zdjęć?
Potrzebujesz uszczelnień i pancernej budowy? Kup E-3.
Zależy Ci na jakości zdjęć i nowszych (więc zapewne bardziej dopracowanych) technologiach obróbki obrazu z matrycy to pomyśl o E30.
I tyle :roll:
Korzyść to określenie bardzo subiektywne. Przede wszystkim E-30 jest wyraźnie lżejszy od E-3 i nieznacznie mniejszy. Dla mnie to są zalety.
Plastik jest bardzo solidny i wzbudził moje zaufanie.
Gdyby nie waga i gałkologia E3 ( podczas zajeć w Cyfrowe.pl nie przypadła mi do gustu)- to przy obecnych cenach po prostu bym go już miał.
Jack, prezes pytał mnie co chcę znaleźć pod choinką. co ja mam mu powiedzieć ;-)
Pozazdrościć prezesa.
Są u was wolne wakaty ?? :wink:
Tak, ale skoro powiększenie E-4/5xx jest 0.92 to rozumiem, że różnica w wielkości pomiędzy E-3 a E-30 jest większa niż pomiędzy E-3 a E-4/5xx.
Jeśli źle rozumuję , to proszę o sprostowanie.
Tak, ale skoro powiększenie E-4/5xx jest 0.92 to rozumiem, że różnica w wielkości pomiędzy E-3 a E-30 jest większa niż pomiędzy E-3 a E-4/5xx.
Jeśli źle rozumuję , to proszę o sprostowanie.
Dobrze rozumujesz ale nie do końca.
Oprócz rożnicy w powiększeniu jest jeszcze różnica w polu widzenia wizjera, E-3 pokazuje 100% kadru, E-30 98% a E4xx/5xx tylko 95% kadru.
Połączenie tych parametrów sprawia, że wizjer w E-30 jest znacznie większy niż w E510.
Tylko nie jestem pewny, czy jest to powiększenie 1.02x z 98% czy 98% z 1.02x ;)
PS
Może ktoś z OP (Jack? ) mnie poprawi jeśli coś pokręciłem ale tak to widzę.
A czy to ważne? proponuję wziąć do obliczeń kalkulator z 5 miejscami po przecinku dla lepszej dokladności.
Wizjer w E-30 jest taki jaki powinien być od dawna w amatorskich Olympusach. E-3 to jest bajka pod tym względem.
nie zastanawiam się ile % kadru mam w wizjerze 90 czy 100.Za to jak czasem spojrzę w mój OM-1n to jakbym miał ze 200% ;)
w najnowszym numerze Digital FOTO Video jest krótki test E30
http://www.dfv.pl/w_numerze.html?id=688
Konkluzja: to co e-3 ale z mniejszym wizjerem w obudowie z tworzywa
...który w koncu mozliwi poprawne liczenie mozliwych do zrobienia zdjec oraz znaczne poprawy obrazu przy wyzszych ISO
Poprawne liczenie zdjęć kiedy RAW jest kompresowany to nierealna sprawa dlatego, że każde zdjęcie ma inny rozmiar (w E3 od 9MB do 14MB). ISO to już niestety sprawa matrycy. W E30 jest nowsza i widocznie sama generuje mniej szumów i jak widać na dostępnych samplach w RAW nie ma bandingu.
ktory wkoncu mozliwi poprawne liczenie mozliwych do zrobienia zdjec
Który system to umożliwia? Sprawdzone w D80 - jest tak samo jak w olku. Mnie pasuje jestem zaskakiwany, że tyle jeszcze mogę zrobić zdjęc albo, że mam jeszcze tyle miejsca i wiem, że jak pisze 10 to zmieszcze więcej.
w najnowszym numerze Digital FOTO Video jest
Konkluzja: to co e-3 ale z mniejszym wizjerem w obudowie z tworzywa
Hmm, to jednak ok, ze kupilem E-3, mialem watpliwosci przed pojawieniem sie E30 w sklepach ale cena plus gratisowa lampa mnie przekonaly. Z liczeniem zdjec to juz nie taki problem, bo zamowilem karte 16GB, mam nadzieje ze Olek ja obsluzy.
hehe 16GB, a w maju jak brałem 8GB gadali mi złośliwcy, że za dużo :) a tu pół roku i 16 w standard przechodzi
Standard to tzw. definicja zamożności ogółu klientów, tutaj akurat nie ma jakiś kosmosów, bo ta karta CF Pretec X233 16GB kosztuje 127 zł. Jak przypomne sobie, że za Toshibe 2GB dałem 90zł to...ehhh.
Nie wiem, czy było, ale na imaging-resource pojawiły się sample z E-30 oraz rawy:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A7.HTM
W pierwszej chwili po obejrzeniu sobie jpegów pomyślałem, że jest kiepsko. Zdecydowanie lepiej wyglądają zdjęcia z E-3, a nawet E-420 daje sobie radę odrobinę lepiej. Wywołałem jednak rawy i okazało się, że główną przyczyną takiego stanu jest działanie tego "polepszacza" DR, czyli gradacja ustawiona na auto.
Po wyłączeniu tego badziewa oraz wyłączeniu odszumiania i wyostrzania jest naprawdę dobrze. Szum jest wyraźny, ale monochromatyczny, w postaci drobnego ziarna. No i przede wszystkim żadnego bandingu! W Noiseware odszumia się to pięknie. Po lekkim odszumieniu (kolorowy szum na 0, monochromatyczny na 35%) iso 1600 w zupełności spełnia moje oczekiwania.
No i przede wszystkim żadnego bandingu!
No to sie Kaaarol ucieszy :-P:wink:
KarooL już zbiera kasę... zapewne będzie jednym z pierwszych co go kupi
podpisuję sie pod tym co napisał epicure
Ale odszumiarka w aparacie jest kiepska gubi detale jak nic, na pocieszenie można powiedzieć że ten szum monochromatyczny jest łatwo usunąć programem a detale zostają
crop 100 %
1. iso1600 noise reduction off
2. iso1600 noise reduction standard
3. iso1600 neatimage 30% szum mono
Geo , to pewnie poprawia jeszcze, albo w kolejnym firmware, to już nie jest problem
Zdjęcia z imaging-resource są coś nie tego. Może faktycznie gradacja? Bo ISO3200 wygląda totalnie poharatane, gorzej niż na jakiejś małpce, dobrze że jak piszecie w RAW nie jest źle.
Swoją drogą Olympus mógłby wyłączać domyślnie gradację na egzemplarzach, które wysyła do testów, miałby znacznie lepsze wyniki. ;)
Myślę że sprzęt zapowiada się niezwykle ciekawie ale jednak mimo wszystko nie chciał bym, E-5 poprawionego tylko o pancerną obudowę i kilka funkcji w stosunku do E-30. Co innego np. taki TruePic 4 z poprawionym algorytmem odszumiania i np. z 10 czy nawet 15 kl/s...
Niech sobie darują odszumianie i skupia na dobrej matrycy. Te trupice "turbo pro ultra" są zupełnie zbędne dla ludzi nie używających jpeg.
..a nie od tego zależy szybkość aparatu? To też ważne.
Trupic to pewnie tylko marketingowe hasełko na chip który robi wszystko i niestety doszły do tego "filtry artystyczne" które IMO nic nie wnoszą i są niepotrzebnym badziewiem. Duzo lepsza byłaby możliwość załadowania swoich ustawień co do konwersji kolorów - ale widocznie to nie ten target.
Zaskakujące jest to ze jpegi są słabe (może tylko na defaulcie?), a RAW dużo lepszy, nawet jak zrobi się go DCRAWem bez USM/odszumiania i innych operacji.
Trupic to pewnie tylko marketingowe hasełko na chip który robi wszystko i niestety doszły do tego "filtry artystyczne" które IMO nic nie wnoszą i są niepotrzebnym badziewiem.
Też uważam, że to zbędne badziewie, ale koszt ich dodania zapewne jest zerowy (procesor do ich obróbki już był, wystarczyło kawałek kodu napisać).
Duzo lepsza byłaby możliwość załadowania swoich ustawień co do konwersji kolorów - ale widocznie to nie ten target.
Też zapewne koszt bliski zeru, tak jak wiele innych opcji, które można by wprowadzić w firmware (chociażby nieszczęsny bracketing +2/-2), ale nigdy tego nie robią. Ech, gdyby aparaty miały oprogramowanie open source, to dopiero byłoby ciekawie.
Zaskakujące jest to ze jpegi są słabe (może tylko na defaulcie?), a RAW dużo lepszy, nawet jak zrobi się go DCRAWem bez USM/odszumiania i innych operacji.
Wszystkie? Bo spotkałem się z opinią, że tylko te z imaging-resource (nie oglądałem zbyt wielu, bo w pracy mam fatalny monitor i trudno mi cokolwiek ocenić). Może imaging skopał coś w ustawieniach... albo używa starej wersji firmware.
Ech, gdyby aparaty miały oprogramowanie open source, to dopiero byłoby ciekawie.
Podejrzewam ze producenci lamia sporo patentów i dlatego firmware jest closed-source.
Podejrzewam ze producenci lamia sporo patentów i dlatego firmware jest closed-source.
Może kiedyś jakaś grupa zapaleńców napisze własny firmware :-)
HrabiaMiod
18.12.08, 13:34
Tak było chyba z jakimś firmware'm do któregoś canona.. 300d? od rosyjskich programistów.
300d miał tylko zmodyfikowany firmware, na podstawie różnic między firmware'm 300d i chyba 10d. Ale te bloki programowe już tam były - tylko nieaktywne. "Wasia" (popularna nazwa tego softu to było właśnie "Wasiaware") nie pisał ich od zera.
Jest też CHDK – Canon Hack Development Kit - dodatek do firmware Canonów z procesorami Digic, dokładający nowe funkcje, pominięte przez producenta :-D
Myślisz, że faktycznie je łamią? Skoro Kodak ma setki (podobno ponad 1000, tak kiedyś wyczytałem) patentów foto, trudno zrobić aparat bez wykorzystania przynajmniej kilkunastu/kilkuset( to chyba Kodak nieźle na tym zarabia).
A E-30 jeszcze dojrzeje. Musi. JPG nie może, aż tak odstawać od prostego wywoływania.
Marketingowe hasełko czy nie to ja tam wolę mieć więcej fps-ów a do tego jakiś zapas mocy. Poza tym więcej Mpx wymusza szybsze procesory, że nie wspomnę o tym że niektóre puchy mają po dwa układy.
Niech sobie darują odszumianie i skupia na dobrej matrycy. Te trupice "turbo pro ultra" są zupełnie zbędne dla ludzi nie używających jpeg.
Dziwne myślenie.
Jak zwał tak zwał ten procesor ale coś musi utworzyć JPG nawet jak ktoś myśli, że używa tylko RAWów (w E-30 JPG z ORFa ma aż 3200x2400) oraz szybko spakować dane z matrycy.
HrabiaMiod
18.12.08, 14:10
Obejrzałem film (brawa, wielkie brawa Radku za całą fototv) i trochę poczytałem i muszę przyznać, że ciekawie zapowiada się ten aparat. Duży wizjer - mniejszy od e3 ale i tak pewnie na poziomie albo może nawet większy niż w e1, jakość obrazu bijąca na wysokich iso wszystko co olek wypuścił do tej pory, nie za duży i nie za mały, jakość wykonania pewnie też na poziomie, choć ja przyzwyczajony do pancerności i szczelności, szybki af, różne ciekawe funkcje jak choćby ta poziomica. Poza tym wiele ficzerów, na które może złapać się potencjalny fotoamator - jak choćby te filtry - połowa początkujących nie potrafi zrobić czegoś takiego w PSie - choćby ładna czerń biel. Do tego fajna sprawa z możliwością żonglowania proporcjami boków - fajnie będzie zobaczyć jak to będzie w kwadracie - lubię kwadrat. Ogólnie, myślę, że bardzo przemyślana konstrukcja. Podoba mi się.
A EUR dziś już po 4,15.. kurcze po ile ta puszka będzie w sklepach...
oraz szybko spakować dane z matrycy.
Algorytm pakowania jest tak prymitywny (niska złożoność) ze nawet powolny procesor da rade.
RadioErewan
18.12.08, 16:54
Też uważam, że to zbędne badziewie, ale koszt ich dodania zapewne jest zerowy (procesor do ich obróbki już był, wystarczyło kawałek kodu napisać).
Pisanie kodu nie jest tanie... Zmiana minimalnego czasu dla interwałometru w małpce = 20k€
Pozdrawiam
Pisanie kodu nie jest tanie... Zmiana minimalnego czasu dla interwałometru w małpce = 20k€
Jest tanie jak masz programistę na etacie, a nie wynajmujesz firmy do tego. A trudno żeby nie mieli, przecież błędy w firmware ktoś musi poprawiać, nie będą ciągle kogoś wynajmować. Będzie się programista nudził, to doda nową rzecz do firmware. ;)
Tylko ze to wymaga przejścia kodu przez wszystkie możliwe testy.
Jest tanie jak masz programistę na etacie, a nie wynajmujesz firmy do tego. A trudno żeby nie mieli, przecież błędy w firmware ktoś musi poprawiać, nie będą ciągle kogoś wynajmować. Będzie się programista nudził, to doda nową rzecz do firmware. ;)
Chyba nie myślisz, że takie oprogramowanie stuka jeden programista?
Każda, nawet drobna zmiana, wymaga wielu godzin pracy projektantów, programistów, testerów...
Inżynieria programowania się kłania - swoją drogą bardzo ciekawa dziedzina sama w sobie.
A EUR dziś już po 4,15..
Dżizajs jak tak dalej pójdzie to z zachodnich towarów będzie mnie stać tylko na cholerne waciki.
Dajcie spokój... Zobaczcie, jaka jest cena E-3 w euro, a jaka u nas. Za cholerę nie da się tego przeliczyć po obecnym kursie walut.
Jak długo ? przecież jeśli różnica będzie na tyle duża, że da się na niej zarobić kupując tu i sprzedając tam- to przy braku jakichkolwiek barier celnych transport walizkowy a potem samochodowy wyrówna ceny bardzo szybko..
Pomogą takie promocje jak obecnie z E3 + lampa. Ale jak długo jeszcze będą trwały..
Cholera może kupić E3...
Jak długo ? przecież jeśli różnica będzie na tyle duża, że da się na niej zarobić kupując tu i sprzedając tam- to przy braku jakichkolwiek barier celnych transport walizkowy a potem samochodowy wyrówna ceny bardzo szybko..
Pomogą takie promocje jak obecnie z E3 + lampa. Ale jak długo jeszcze będą trwały..
Cholera może kupić E3...
Oj parę miesięcy temu był transport "walizkowy" do Polski, teraz będzie z Polski. A za jakiś czas znów w drugą stronę.
Jest tanie jak masz programistę na etacie... ;)Pozornie, RE podał konkretny przykład: pewien znany w Europie pracownik korporacji poprosił o skrócenie czasu interwału w SP-320 (a więc produktu korporacji), która lata pod latawcem. Owemu pracownikowi korporacji też się wydawało, że mają programistów na etacie, którzy w wolnej chwilce mogą dopisać fragment kodu :grin:
Pozdrawiam
Jack
hihi Jack dobre hihi :):esystem:
dog_master
19.12.08, 01:42
Cholera może kupić E3...
Patrzec na aparat i kupic ten, ktory bardziej pasuje ;)
Wychodze z zalozenia, ze jezeli bedzie sie potrzebowalo aparat, to i tak sie go kupi :]
Każda, nawet drobna zmiana, wymaga wielu godzin pracy projektantów, programistów, testerów...
Programista to było przybliżenie. Chodziło mi o zespół, który tam posiadają do takich rzeczy. Pracowałem w korporacji jako programista i drobne zmiany robiło się błyskawicznie, szczególnie poprawki. Jeśli coś zajmowało wiele godzin pracy, to tylko dlatego, że ktoś w zespole udawał, że coś robi, a tak naprawdę się obijał. ;) Tyle że oczywiście później wszystkie zmiany przechodziły swoją obowiązkową drogę przez wszystkie ścieżki, ale gdy nie było zmian, to testerzy na przykład najzwyczajniej w świecie się nudzili. ;)
Pracowałem w korporacji jako programista i drobne zmiany robiło się błyskawicznie, szczególnie poprawki
To chyba metodologia Extreme Programming... co w urządzeniach się nie sprawdza, pomyśl że twoja poprawka coś nadpisuje w konf aparatu, a potem aparat nie wstaje. Gigantyczne koszty po stronie serwisu....
To chyba metodologia Extreme Programming... co w urządzeniach się nie sprawdza, pomyśl że twoja poprawka coś nadpisuje w konf aparatu, a potem aparat nie wstaje. Gigantyczne koszty po stronie serwisu....
Przecież to przez testy potem przechodzi. :) Ale totalny OT się robi, więc lepiej zakończmy.
Patrzec na aparat i kupic ten, ktory bardziej pasuje ;)
Wychodze z zalozenia, ze jezeli bedzie sie potrzebowalo aparat, to i tak sie go kupi :]
EE w którym sklepie jest E30 do kupienia ? ;-)
E3 mi nie pasuje i nie będę się powtarzał.
A czy ktoś widział gdzieś ilustracje jak wygląda rozmieszczenie punktów AF w E-30 ?? Bo jakoś nie mogę w necie znaleźć...
Interesowałaby mnie ilustracja tego typu:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD90/images/d90viewfinder.jpg)
RadioErewan
19.12.08, 17:03
Wg. instrukcji mniej więcej tak:
ze strony www.imaging-resources.com
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/ZLevel_Gauge_display_optionsL.jpg
Jak pisano obraz w wizjerze jest nieco mniejszy niż w E3. Ciekawi mnie jak wygląda porównanie z wizjerem w starym E1?
Wrzucam link manuala po angielsku do E-30. Smacznego :-)
PS.Prosze wklejac link w oknie przegladarki (waga 16Mb).
www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_e30_e.pdf
Wrzucam link manuala po angielsku do E-30.
thx - rep+
Czyżby - jakby ktoś bardzo chciał to E-30 może mieć jeszcze przed świętami?:
Czas dostawy: do 3 dni (http://fotozakupy.pl/platnosci-i-dostawa/czas-dostawy)
http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-30-korpus,8855s
Myślałem że ten aparat pojawi się dopiero w styczniu na sklepach, a tu proszę bardzo...
thx - rep+
Czyżby - jakby ktoś bardzo chciał to E-30 może mieć jeszcze przed świętami?:
Czas dostawy: do 3 dni (http://fotozakupy.pl/platnosci-i-dostawa/czas-dostawy)
http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-30-korpus,8855s
Ja właśnie zadawałem pytanie, które zostawało bez odpowiedzi, "czemu nie na święta?" a tu bęc!
Inna sprawa to E-3 z 12-60 i FL-50R za 6150, shock!
To ciekawszy cenowo jest zestaw E3 + 14-54 + FL-50R
dog_master
21.12.08, 19:16
Dyskusja znowu się powtarza... Tylko nie zapominajcie o 3 sprawach:
- to 2 rożne aparaty
- to 2 różne zestawy
- promocja na E-3 kończy się wraz z 2008r...
Myślę, że jak promocja na E-3 się skończy, to cena E-30 spadnie, a może nawet będzie na niego jakaś nowa promocja (czyli w rezultacie cena spadnie).
kalafiorek
21.12.08, 22:50
Oby cena spadła, bo wizjer, ekranik i ISO kuszą, oj kuszą, a E-3 ciut zbyt ciężki... Przynajmniej niech jesienią jakaś ludzka będzie ^^.
dzwoniłem do Fotozakupów- ta informacja to lipa. E-30 będzie dostępny "na początku stycznia"