G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
ale że też w tym FJ Ci Sonego nie wkręcili? No no kto by pomyślał?
Ps FJ schodzi na psy. Wiem coś o tym. Prawdopodobnie skończą jak Karen Notebok lub Vobis. We Włocławku przy Cmentarnej się ewakuowali ...
XZ-2|D800E|moje 500px
Byłbym daleki od porównywana kultury handlu dla krajów dalekowschodnich z naszymi. To zupełnie inna kultura i mentalność.
Z drugiej strony - gdzie ma być najtaniej jak nie właśnie tam? Pominę warunki pracy, płacy bo za daleko mogłaby nasza dyskusja zajść...
Daleki jestem od obrony handlu w naszym kraju. Ale przypisywać im tylko najgorszych cech, również nie będę.
Parafrazując: jacy Klienci tacy Handlowcy(nie bijcie, już nie będę
).
Anegdotka z własnego podwórka: swego czasu w Egipcie, sprzedawca wyprosił mnie ze sklepu. Chyba za bardzo negocjowałem.
Dowcip na zakończenie - jak tak, to przepraszam, ale tak mi się skojarzyło z handlem:
Przychodzi w Egipcie Niemiec do sklepiku i pyta ile kosztuje jakaś tam pamiątka. Sprzedawca odpowiada, że 7 funtów. Niemiec płaci i wychodzi. Przychodzi Polak. Pyta o tą samą pamiątkę. Sprzedawca odpowiada - 7 funtów. Na to Polak wybucha śmiechem i mówi - chyba za 7 sztuk!![]()
Ostatnio edytowane przez petreq ; 31.08.13 o 02:23
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
E tam Pany, prawda jest taka, ze jestesmy 100 lat za murzynami jesli chodzi o kulture sprzedazy.
Kupilem pare rzeczy tu i owdzie i czasem sie zdarzaly niemile niespodzianki, ot taki LX3 w dawnych czasach przyszedl ze sklepu wyrazie uzywany z przebiegiem 800 fot, zdarzalo sie, ze plomby na opakowaniu bywaly zerwane, a niby, ze ktos cos sprawdzal przede mna, a to cos porysowane (ostatnie nowe gopro3), a to tamto, a to siamto.
Sama kultura sprzedazy lezy i kwiczy, buractwo i tyle, zlo konieczne, idzie czlowiek do byle jakiego szopa ze sprzetem i testowanie wiedzy sprzedawcow mija sie z celem, do tego jeszcze obrazeni, ze sie przyszlo, bo plan sprzedazy sie posypie + opowiadaja bajki na temat sprzetu czy to MM czy Ojro czy inny Sony Center. Grupki sobie robia i ploty ale ludzie czekaja, zenua.
Rowniez kupuje na ebay.de lub wysylkowo ze zachodu. Przewaznie taniej i bezpieczniej, dla mnie to proste, ide tam gdzie taniej dbajac o swoj portfel.
Zupelnie na marginesie, kiedys w niemieckim MM kupilem SACD Soniaka, dobra oferta w czasach gdzie u nas kosztowal on kosmiczne pieniadze, przchodze do dom, podlaczam, nie ma sygnalu na wyjsciu, wale do sklepu i po ang (niemieckiego slabo) wale, ze nie dziala, przylecial chlopaczek, wyciagnal nowy, zapytal czy chcialbym na miejscu sprawdzic, zaproponowal dobra cene na inny towar i jeszcze przepraszal. Zupelnie inne podejscie.
To samo ebay, kupujesz od Bryta, Niemca czy Holendra, nie ma problemu, umowa jest swieta, cos nie pasuje, zwrot i jeszcze przeprosiny, ba nawet czasem telefoniczne u nas to niestety Meksyk.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Ale tak się zastanawiałem, sklepy takie jak MM czy Saturn wyprzedają egzemplarze powystawowe w niższej cenie, a co z takim FJ, który przecież też uruchamia aparaty i można sobie tam nimi pocykać fotki. Ktoś dostaje taki egzemplarz, czy robią taką wyprzedaż, a ja jakoś nigdy nie widziałem? Bo np. jak byłem w abfoto to zostałem poinformowany, że oni aparatów nie uruchamiają przed sprzedażą, żeby uniknąć właśnie takiej sytuacji.
OM-D