Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 84 z 84

Wątek: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

A ja bym prosił nie utożsamiać sprzedawców z polityką danej firmy. Jesteśmy normalnymi ludźmi, dostrzegamy nielogiczności pewnych działań, ale mamy związane ręce formułkami 'nie musisz tu pracować'
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Pisząc o rabatach odniosłam się do Twojego pytania o tutaj:

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    A co w sytuacji, gdy dany aparat się wyprzedał, przyszła nowa dostawa, sprzedawca włożył go do gabloty i po 10 minutach trafił się klient zdecydowany na zakup. To też jest demówka i należy się rabacik, bo przecież z gabloty? Co z aparatami, które nie są fabrycznie plombowane (wszystkie prócz Samsunga i Sony)? Albo taka sytuacja, aparat leży w pudełeczku na zapleczu, bo np. nie było czasu go wystawić, przychodzi klient który chce go zobaczyć. Aparat zatem jest prezentowany (wyciągnięcie z pudełka, włożenie aku, włączenie, zrobienie 3 zdjęć, a często tylko pokazanie menu), klient dziękuje i odchodzi. I co, taki aparacik który przez 5 minut oddychał powietrzem poza pudełkiem też uznajemy za używkę i rabatujemy?
    Pytałeś czy rabatować i jak wysoko. Moja odpowiedź jest taka, że owszem rabatować a wysokość rabatu zależy od oczekiwań klienta i możliwości sprzedawcy, gdzieś muszą się spotakć
    Sprzedawca może i nie chce rabatować aparatu, ktory jak zapewnia, na 10 min został wyjęty z pudelka - klient zaś nie chce zapłacić za niego pełnej ceny, lub chce gratis ściereczkę z mikrofibry i nic na to nie poradzisz. Nie ma przymusu, najwyżej jeden nie sprzeda a drugi nie kupi.

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Marże na aparatach foto w Polsce są jednocyfrowe (w 'tańszych' sklepach, a FJ jest w czołówce najlepszych cen). Poza tym sama sobie zaprzeczyłaś. FJ jakoś sobie radzi bez rabatów.
    Ostatnimi czasy często używam porównywarki ceneo i przy moich ostatnich zakupach FJ nie pojawił się ani razu, przynajmniej nie pamiętam :> Oczywiście możliwe, że akurat szukałam nie takiego sprzętu foto jaki jest w ofercie.

Pisząc o cenach miłam oczywiście na myśli cenę wybrodukowania modelu a nie cenę jaką woła producent od pośrednika.

Nie analizuję wyników finansowych firm foto i nie wiem jak sobie radzi FJ - u mnie na wsi polikwidowali, został tylko taki, gdzie można sobie przyjść zdjęcia wywołać i fotoramkę kupić. Nie jest też prawdą, że radzą sobie bez rabatów, bo sama e-30 kupiłam tam (dawno bo dawno) w dużej promocji. Promocja, wyprzedaż, rabat - jak zwał tak zwał. Jeśli zostały już tylko pojedyncze egz. w sklepach a brak ich na magazynie, to wiadomo że większość jest mniej lub bardziej macana, oglądana, testowana. Wtedy robimy mega promocję, która jest de facto - rabatem na wystawowe egz. wietrzeniem magazynów, oferta dnia czy jak to sobie tam nazwiemy ;] Nie mam w zwyczaju sama sobie zaprzeczać
    Ostatnio edytowane przez zulka ; 7.09.13 o 14:12

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Ludzie nie chodzi o to aby firma dostarczała do każdego sklepu egzempaż demo, to sklep powinien wyznaczyć taką sztukę ,a później ją sprzedać jako demo albo cuś. Detaliści mają konkretne narzuty cenowe i na pewno sprzedając kilkadziesiąt sztuk danego modelu ten demonstracyjny puszczony za pół ceny i tak będzie profitowy dla sklepu. Dlaczego kupujemy demo jako nowe ? Nie trzeba być bystrzakiem aby zakumać

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Demo jest demo. Ma leżeć w sklepie i służyć do prezentowania przez jakiś czas. Jeśli ktoś chce kupić z rabatem przed tym okresem to powinno mu się zaproponować rezerwacje. Transakcja musi być opłacalna dla obu stron.