Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

Cytat Zamieszczone przez Spajd Zobacz posta
    Ale tak się zastanawiałem, sklepy takie jak .....
    Bo sa sklepy i sklepy.Wchodze do jednego i sie pytam o np:wzmacniacz typ.... do Techniksa kupiony zestaw srebrny w latach 90.W jednym sprzedawca mowi,ze sprowadzi i zawiadomi mnie kiedy bedzie miec(prosi o nr tel.W drugim mowi,zebym wplacil 400€ to on wtedy sprubuje gdzies cos zalatwic.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Chciałbyś biznes pod takim adresem prowadzić ?
    Tam od dawna jest Real. Tam świeże mięso sprzedają Serio. Szczury z cmentarza jak im się dieta znudzi maszerują ósemkami...
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ale tak się zastanawiałem, sklepy takie jak MM czy Saturn wyprzedają egzemplarze powystawowe w niższej cenie, a co z takim FJ, który przecież też uruchamia aparaty i można sobie tam nimi pocykać fotki. Ktoś dostaje taki egzemplarz, czy robią taką wyprzedaż, a ja jakoś nigdy nie widziałem? Bo np. jak byłem w abfoto to zostałem poinformowany, że oni aparatów nie uruchamiają przed sprzedażą, żeby uniknąć właśnie takiej sytuacji.
    Może czasem, jak to bywa, czekają na renifera który nie zwróci uwagi. Przyjedzie z prowincji, nie zna się, kupuje impulsem. Gacie i inna odzież też jest mierzona...
    Swoją droga, mam wrażenie ze opisany przypadek to pomyłka. Nie mniej, wypada wymienić towar i kilka słów wyjaśnienia. Nie wiem dlaczego wszyscy maja takie ciśnienie na przeprosiny. Każdemu się może zdarzyć. Wy jako sprzedający swoje usługi (tak, niezależnie od zawodu sprzedajecie swoje umiejętności i pracę) nigdy się nie pomyliliście?

| OlyJedi Awatar Spajd
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ggolus Zobacz posta
    Może czasem, jak to bywa, czekają na renifera który nie zwróci uwagi. Przyjedzie z prowincji, nie zna się, kupuje impulsem. Gacie i inna odzież też jest mierzona...
    Swoją droga, mam wrażenie ze opisany przypadek to pomyłka. Nie mniej, wypada wymienić towar i kilka słów wyjaśnienia. Nie wiem dlaczego wszyscy maja takie ciśnienie na przeprosiny. Każdemu się może zdarzyć. Wy jako sprzedający swoje usługi (tak, niezależnie od zawodu sprzedajecie swoje umiejętności i pracę) nigdy się nie pomyliliście?
    Chodzi mi bardziej o politykę firmy, skoro nie robią wyprzedaży po ekspozycyjnej, a aparaty są uruchamiane to takie wciskanie ludziom używki jako nowego jest niejako wpisane w ich model biznesowy i każdy kto tam cokolwiek kupuje może trafić na coś takiego, gdzie tutaj jest błąd sprzedawcy?..że chyba coś mi umknęło?
    OM-D

Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Chodzi mi bardziej o politykę firmy, skoro nie robią wyprzedaży po ekspozycyjnej, a aparaty są uruchamiane to takie wciskanie ludziom używki jako nowego jest niejako wpisane w ich model biznesowy i każdy kto tam cokolwiek kupuje może trafić na coś takiego, gdzie tutaj jest błąd sprzedawcy?..że chyba coś mi umknęło?
    Nie ma błędu sprzedawcy. Jest kółkiem w maszynie. Chodziło mi o błąd przy wysyłce towaru z centrali. Nie wyraziłem się precyzyjnie. Sprzedawca dostaje babola tak samo jak klient.
    Tylko od zachowania obydwu stron zależy jak będą to spotkanie wspominać.

| OlyJedi Awatar Spajd
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ggolus Zobacz posta
    Nie ma błędu sprzedawcy. Jest kółkiem w maszynie. Chodziło mi o błąd przy wysyłce towaru z centrali. Nie wyraziłem się precyzyjnie. Sprzedawca dostaje babola tak samo jak klient.
    Tylko od zachowania obydwu stron zależy jak będą to spotkanie wspominać.
    Teraz rozumiem, oczywiście masz rację, tylko pytanie skąd używka w centrali? Przecież one są uruchamiane dopiero na sklepie, w tym konkretnym przypadku mógł faktycznie przyjść babol z magazynu(ktoś się pobawił), ale ja raczej chciałem zwrócić uwagę, ogólnie na politykę sprzedawanie po ekspozycyjnego sprzętu jako pełnowartościowego w tej sieci.
    OM-D

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Teraz rozumiem, oczywiście masz rację, tylko pytanie skąd używka w centrali? Przecież one są uruchamiane dopiero na sklepie, w tym konkretnym przypadku mógł faktycznie przyjść babol z magazynu(ktoś się pobawił), ale ja raczej chciałem zwrócić uwagę, ogólnie na politykę sprzedawanie po ekspozycyjnego sprzętu jako pełnowartościowego w tej sieci.
    Dosyć często się zdarza, że towar jest w sklepie A i jest przerzucany do sklepu B. W centrali może akurat danego produktu nie być, o ile w ogóle centrala posiada jakiś magazyn (cięcie kosztów).

Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Skąd używka w centrali? Może zwrócona jako awaryjna? Może wysłana do serwisu. Nie wiem. Jak chyba w każdej dużej firmie (upraszczam) jest polka z nowym sprzętem i jest półka ze sprzętem który nie ma 100% sprawności. Z różnych powodów. To nie jest jeden sklep obsługiwany przez centralę. Powinni mieć odpowiednie procedury na takie akcje.

Choć pracuję dla ogromnego koncernu i proces sprzedaży jest wielowątkowy to nie ma procedury na tego typu akcje. Zdarzają się one bardzo rzadko ale jednak. Zawsze zależy od handlowca/kierownika rozwiązanie problemu.
    Duzy nacisk za to kładzie się na odpowiednie wyszkolenie pracowników by umieli się odpowiednio zachować w trudnej sytuacji i zapanować nad postawą roszczeniową klienta. Tak samo mocno wszyscy przykładają się do transportu towaru by nie uległ jakiemukolwiek uszkodzeniu po drodze.
    Zależy od polityki i profilu firmy. Nie chce dotykać tego tematu, bo zrobimy wątek dłuuuuugi niemiłosiernie.

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post był o 11:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Dosyć często się zdarza, że towar jest w sklepie A i jest przerzucany do sklepu B. W centrali może akurat danego produktu nie być, o ile w ogóle centrala posiada jakiś magazyn (cięcie kosztów).
    Racja. Coraz częściej używa się pojęcia "stock centralny" = stock w sklepach + dobry system logistyczny.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

oczywiście nikt nie chce macanego sprzętu, ale pomacać - chętnie

Sam tak mam

Dlatego, powiem szczerze, że nie chciałbym obecnie być pracownikiem małego sklepu, gdzie każą mi "opchnąć" zmacany sprzęt - ech życie...
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar Fotomaniac
    Mieszka w
    Lublin i Świat
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Otrzymałem dziś info z FJ, że przyjechał nowy egzemplarz, "nowy" okazał się kolejnym "macanym" powystawowym. Ręce opadają. Tracą klienta. Napiszę im kilka ciepłych słów i poproszę o zwrot kosztów dojazdu.
    foto, watches, MB, jazz & more