Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Zoomy f/4 do Sony NEX

dzarro
    Gość

Odp: Zoomy f/4 do Sony NEX

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Poza tym zakres ogniskowych prawie dwa razy większy, więc skoro jest dwa razy ciemniejszy, to bilans wychodzi na zero, więc i cena uzasadniona. A jak dodać jeszcze większą matrycę w gratisie, która niweluje w dużej mierze gorsze światło, to bilans dodatni notuje w tym przypadku Sony.
    Bez przesady. Skoro między 70 mm a 90 mm (dla FF) różnica jest niewielka to między 70 mm a 105 mm różnica będzie - ale nie gigantyczna. Akurat w aparatach Sony różnice w parametrach między matrycami APSC a matrycą 4/3 też są minimalne. Dla zwolenników dużej GO f2,8 na 4/3 będzie bardziej atrakcyjne niż f/4 na APSC - zwłaszcza kiedy obie matryce zachowują się podobnie na wyższych czułościach

Jest pytanie czy będą jakieś zestawy z tym szkłem i następcami NEX-6/7 w dobrych cenach(coś a la X-E1 z kitem), bo to byłby koronny argument dla wielu nabywców. Choć wydaje mi się, że do tej pory Sony nie robiło zestawów kitowych z optyką sygnowaną przez Zeissa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    ...
    1000$ za zoom f4? No nie wiem. Za tyle samo u nas mamy f2.8
    W XZ1 jest nawet tańszy i ze światłem 1,8

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Bez przesady. Skoro między 70 mm a 90 mm (dla FF) różnica jest niewielka to między 70 mm a 105 mm różnica będzie - ale nie gigantyczna. Akurat w aparatach Sony różnice w parametrach między matrycami APSC a matrycą 4/3 też są minimalne. Dla zwolenników dużej GO f2,8 na 4/3 będzie bardziej atrakcyjne niż f/4 na APSC - zwłaszcza kiedy obie matryce zachowują się podobnie na wyższych czułościach
    Dokladnie, miedzy APS-C a 4/3 jest raptem jakies 0,5 dzialki roznicy, ergo zoom Zeissa musialby raczej miec stale f3.5.

Jest pytanie czy będą jakieś zestawy z tym szkłem i następcami NEX-6/7 w dobrych cenach(coś a la X-E1 z kitem), bo to byłby koronny argument dla wielu nabywców. Choć wydaje mi się, że do tej pory Sony nie robiło zestawów kitowych z optyką sygnowaną przez Zeissa.
    Nie wydaje Ci sie
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Bez przesady. Skoro między 70 mm a 90 mm (dla FF) różnica jest niewielka to między 70 mm a 105 mm różnica będzie - ale nie gigantyczna.
    A kto tak uważa? Dla mnie różnica między 83 a 105 mm jest już dość istotna, na pewno zauważalna. Wiem, bo przekonałem się o niej na własnej skórze. Przy 70 mm ta różnica jeszcze bardziej się pogłębi. Nie żeby nie dało się żyć bez tych milimetrów, ale podważać zalety bardziej uniwersalnego zakresu, to trochę mało obiektywne.

Dla zwolenników dużej GO f2,8 na 4/3 będzie bardziej atrakcyjne niż f/4 na APSC - zwłaszcza kiedy obie matryce zachowują się podobnie na wyższych czułościach
    Nie zachowują się podobnie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie za tyle samo, tylko za więcej, mimo że Panas jest już na rynku od jakiegoś czasu. Sony ma na starcie niższą cenę, co oznacza, że w sprzedaży może już być tylko lepiej.
    Racja, jakos utrwalilo mi sie, ze Panas kosztowal wlasnie okolo 1000$, a tu jak widze jakies 200$ wiecej.

Poza tym zakres ogniskowych prawie dwa razy większy, więc skoro jest dwa razy ciemniejszy, to bilans wychodzi na zero, więc i cena uzasadniona.
    Jakos ciezko porownywac mi swiatlo do zakresu ogniskowych. Jedno z drugim jakos nie "bilansuje" sie, choc jest zalezne od siebie.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jakos ciezko porownywac mi swiatlo do zakresu ogniskowych. Jedno z drugim jakos nie "bilansuje" sie, choc jest zalezne od siebie.
    Nie niweluje się, ale może wyrównywać bilans korzyści i strat, w zależności od tego, co kto potrzebuje.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dokladnie, miedzy APS-C a 4/3 jest raptem jakies 0,5 dzialki roznicy,
    Oj znacznie bliżej 1EV jak ostatnio sprawdzałem na kalkulatorach. GO jakie na APS-c daje 50/2 uzyskasz na m43 obiektywem 37,5mm pomiędzy f1,4-1,6 ergo 0,7ev<różnica<1ev. Jak dla ułatwienia umówimy się że między APS-C a m43 jest 1 ev i podobnie między APS-C a FF to otrzymujemy równiutko 2ev między m43 a FF i niewiele się mylimy.
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Oj znacznie bliżej 1EV jak ostatnio sprawdzałem na kalkulatorach.
    Kiedyś przedstawiciel Panasa mówił mi, że to 0,7 EV stąd przekłamanie iso w pierwszej generacji Panasów właśnie o 0,7EV.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Kiedyś przedstawiciel Panasa mówił mi, że to 0,7 EV stąd przekłamanie iso w pierwszej generacji Panasów właśnie o 0,7EV.
    Miał rację, jest 4/3 <2/3EV>APS<1 1/3EV>FF.

Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Oj znacznie bliżej 1EV jak ostatnio sprawdzałem na kalkulatorach. GO jakie na APS-c daje 50/2 uzyskasz na m43 obiektywem 37,5mm pomiędzy f1,4-1,6 ergo 0,7ev<różnica<1ev. Jak dla ułatwienia umówimy się że między APS-C a m43 jest 1 ev i podobnie między APS-C a FF to otrzymujemy równiutko 2ev między m43 a FF i niewiele się mylimy.
    To sprawdz jeszcze raz 37,5/2 na 4/3 daje dokladnie taka sama glebie jak 50/2,5 na APS-C.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert