Strona 68 z 81 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 807

Wątek: E-7

Jaack
    Gość

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jak zwykle, wiadomo będzie po premierze co i jak...
    Ach ten premier... wszyscy na niego czekają. Oby tylko dobry był i się sprawdził.

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    mi się zdecydowanie to nie marzy, powiem więcej: horror. Bo marketingowcy potrafią wszystko tak opracować, że aby mieć jakąś rozsądną funkcjonalność to musiałbyś mieć komplet oprogramowania, które podniosłoby cenę aparatu 2x w stosunku do tego, co jest teraz.
    Bracketing? Ok, ale w pakiecie "HDR". Histogram? Ok, ale w pakiecie "PRO". Timelapse? Proszę bardzo, zawiera się w pakiecie "Video". Oznaczanie zdjęć, komentarze itp - w pakiecie "GPS" razem z geotaggingiem. Itp, itd. Do tego pakiet łączności (Wifi), pakiet manual (PASM, MF), pakiet auto (auto, iAuto, AF, AF-C, AF-S), pakiet RAW (bo w standardzie tylko JPG)... Skonfigurujesz za kupę kasy i w pewnym momencie w plenerze okaże się, że jakiejś funkcji nie masz i pokaże się komunikat "kup pakiet XYZ" :P
    Moża tak źle nie będzie... ale już to:

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Jeśli ktoś myśli, że dostanie tanią puszkę z dobrymi bebechami i dogra do niej co będzie mu potrzebne to się myli.
    Dostanie aparat mniej więcej w takiej samej cenie co teraz, tylko na liście zalet podkreślanych przez producenta zobaczy "możliwość dogrania dodatkowego oprogramowania". Np. za dodatkową kasę będzie można dograć dobry tryb video, albo focus peaking.
    Teraz ludzie domagają się tego w standardzie.
    jest bardzo prawdopodobne i podejrzewam, że to tylko kwestia czasu. Jedyna nadzieja taka, że zapaleńcy programiści pisali by darmowe aplikacje... Byłoby nieźle gdyby powstał jakiś otwarty system operacyjny do aparatów, bo Android jest optymalizowany pod komórki i tym podobne cuda, a aparat kupuje się jednak po to żeby robić zdjęcia a nie sprawdzać mail, rozkład autobusów i kanały RSS. Otwarty system operacyjny pod aparaty stworzony ponad podziałami wielkich firm nie jest aż takim nierealnym marzeniem... Japończycy dzielą się hardware'em może i softem by mogli. Może Canon i Nikon by się nie dogadały ;p Ale gdyby były 2-3 systemy operacyjne dla całego świata fotografii to byłaby szansa że zaangażują się w nie duże grupy programistów, zarówno komercyjnych jak i hobbystycznych.

Oczywiście serwisy miałyby dodatkową robotę - usterki typu "soft popsuł mi aparat" pewno by się zdarzały. W pewnych sytuacjach ratunkiem mógłby być guzik resetujący firmware do wersji fabrycznej. Ale wyobrażam sobie też, że źle skonstruowana aplikacja, która miałaby dostęp do najgłębszych bebechów puszki, mogłaby rozregulować delikatniejsze rzeczy jak AF lub stabilizacja. Choć nie sądzę, żeby producenci pozwolili na aż takie zabawy.

To był dobry scenariusz - otwarty system, społeczność programistów amatorskich itp. Zły scenariusz jest taki że każdy producent zrobi swój system ze swoimi appkami, w których znajdą się przydatne albo nawet bardzo ważne funkcje. Jestem sobie w stanie wyobrazić, że bezlusterkowce z niższej półki jak Pen Mini będą miały tryb PASM w cenie 9,99$. Duża ilość systemów uniemożliwi stworzenie dużej społeczności programistów - ludzie nie będą pisać swoich appek, bo nie będzie doradzających kumpli, beta-testerów, forów, blogów itd. Być może pojawią się komercyjne zamienniki w cenie podobnej do aplikacji firmowych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

dla mnie trybu filmowania może nie być.... ja mam kamerkę sportową JVC wielkości pudełka zapałek przyczepioną do kasku rowerowego... małe, wygodne i skuteczne... aparatem to ja robię zdjęcia pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na E7...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    dla mnie trybu filmowania może nie być.... ja mam kamerkę sportową JVC wielkości pudełka zapałek przyczepioną do kasku rowerowego... małe, wygodne i skuteczne... aparatem to ja robię zdjęcia pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na E7...
    No ewentualnie na cos takiego z m4/3:

http://www.43rumors.com/ft3-first-olympus-e-m1-specs/

- dizajn a la DSLR, podobny do E-M5 ale z większym gripem + kontrolki dodatkowe
    - bagnet m43
    - 16MP sensor
    - 81-punktowy AF (bezlustrowo na LV? hmm)
    - 3″ gibany ekran LCD
    - EVF o rozdzielczości 2,300,000 pixels
    - migawka do 1/8000
    - 10 fps
    - wbudowane Wi-Fi

Mogłoby być nawet... w sumie.. choc to tylko FT3 :/

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

- dizajn a la DSLR, podobny do E-M5 ale z większym gripem + kontrolki dodatkowe
    - bagnet m43
    - 16MP sensor
    - 81-punktowy AF (bezlustrowo na LV? hmm)
    - 3″ gibany ekran LCD
    - EVF o rozdzielczości 2,300,000 pixels
    - migawka do 1/8000
    - 10 fps
    - wbudowane Wi-Fi

Mogłoby być nawet... w sumie.. choc to tylko FT3 :/

T.
    FT2-FT3 są na poziomie naszego gdybania na forum.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

...
    T.
    Przecież to nieco udoskonolonone o pojawiające sie nowe materiały i urządzenia E-M5 ze scalonym gripem. Taką specyfikację każdy z nas zaakceptuje bez problemu. I podobnej sie spodziewam.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    ...
    jest bardzo prawdopodobne i podejrzewam, że to tylko kwestia czasu...
    W elektronice profesjonalnej producenci już dawno doszli do wniosku, że lepiej sprzedać sprzęt tanio i sprzedawać licencje na funkcjonalności. I to licencje czasowe!

Pozdrawiam.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Ktoś tu pisał, że chciałby mieć aplikacje jak w telefonie. Taka ciekawostka: http://fotoblogia.pl/2013/06/21/sams...em-wi-fi-i-lte.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 3.07.13 o 09:30

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    Android jest optymalizowany pod komórki i tym podobne cuda, a aparat kupuje się jednak po to żeby robić zdjęcia a nie sprawdzać mail, rozkład autobusów i kanały RSS.
    Telefony komórkowe też są robione do telefonowania, a ich oprogramowanie już niekoniecznie. Android zabija aplikację Telefon i Kontakty kiedy potrzebuje pamięci lub kiedy te są dłużej nieużywane. Potem, żeby skorzystać z telefonu trzeba czekać na załadowanie tej najbardziej istotnej dla funkcji telefonu aplikacji.
    Nie wpadli na to, żeby trzymać te apki cały czas w pamięci.
    Tak samo mogłoby być z aparatami. Cała masa niepotrzebnego softu, Facebook, Picassa, Google+, Tweeter, YouTube i inne byłyby na 100%. Do tego gry, nawigacja (w przypadku body wyposażonych w GPS), może 3G dla przesłania zdjęć via gsm itp.
    I mała, niepozorna aplikacja Aparat, którą trzeba byłoby znaleźć w gąszczu ikonek i po której kliknięciu trzeba czekać na załadowanie i uruchomienie.

Do tego bugi, błędy, zawieszanie się aparatu przez kiepsko napisane aplikacje, niekompatybilność wsteczna i wciskanie nowych aparatów do 3 miesiące, żeby spełniły wymagania nowego interfejsu. Wyścig zbrojeń na szybkość procesorów, ilość rdzeni i wielkość dostępnej pamięci.

Nie, dziękuję. Za zachłyśnięciu się otwartością i możliwościami Androida dostałem czkawki i mam dość. Wolę sprawdzony, prosty soft producenta niż gadżety obciążające niepotrzebnie sprzęt.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Telefony komórkowe też są robione do telefonowania, a ich oprogramowanie już niekoniecznie.
    Dla mnie akurat funkcja telefonowania w telefonie jest na daaaleeekim planie
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Uprawnienia umieszczania postów