Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Sony w NEXach ma fajny patent: płatne aplikacje rozszerzające funkcjonalność. Bodajże funkcja panoramy jest płatna i trzeba ją pobrać/aktywować, żeby z niej korzystać.
Marzy mi się zupełnie goły aparat, jedynie z podstawowymi funkcjami, ale za to sprzedawany po taniości. A do niego zbiór aplikacji, np. do hdrów, panoram, magiczne filtry, wykrywanie uśmiechu i tego typu bzdety, do ściągnięcia ze strony producenta w postaci firmaware'u, np. za 10 dolców każda.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
epicure
mi się zdecydowanie to nie marzy, powiem więcej: horror. Bo marketingowcy potrafią wszystko tak opracować, że aby mieć jakąś rozsądną funkcjonalność to musiałbyś mieć komplet oprogramowania, które podniosłoby cenę aparatu 2x w stosunku do tego, co jest teraz.
Bracketing? Ok, ale w pakiecie "HDR". Histogram? Ok, ale w pakiecie "PRO". Timelapse? Proszę bardzo, zawiera się w pakiecie "Video". Oznaczanie zdjęć, komentarze itp - w pakiecie "GPS" razem z geotaggingiem. Itp, itd. Do tego pakiet łączności (Wifi), pakiet manual (PASM, MF), pakiet auto (auto, iAuto, AF, AF-C, AF-S), pakiet RAW (bo w standardzie tylko JPG)... Skonfigurujesz za kupę kasy i w pewnym momencie w plenerze okaże się, że jakiejś funkcji nie masz i pokaże się komunikat "kup pakiet XYZ" :P
szafir51, jakiś czarny scenariusz kreślisz. Na Androidzie jest multum płatnych aplikacji, większość nie kosztuje dużo, nie trzeba instalować kilku, żeby działała jedna i jakoś się to wszystko kręci i nikt nikogo nie próbuje orżnąć. Ja chętnie zapłacę za jedną aplikację więcej, niż jest warta, w zamian za to, że nie będę musiał kupować 90% innych aplikacji, z których i tak nie korzystam.
[edit]
A przy okazji ciekowstka: Canon właśnie wypuścił model 70D z matrycą z podwójnymi pikselami, pozwalającym na korzystanie z fazowego AF w trybie LV. Redaktorzy DPReview są pozytywnie zaskoczeni sprawnością działania tego wynalazku. Jest zatem nadzieja, że podobne rozwiązanie znajdzie się w jakiejś puszce mikro, dzięki czemu możliwa będzie bezproblemowa współpraca ze szkłami E-Systemu.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 2.07.13 o 09:42
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witam !
Gdyby producentowi oplacalo sie wprowadzac tego typu: platne dodatki pewnie juz by z tego skorzystal
Co do androida i sciaganie softu to jeszcze nie kupilem zadnego programu.
Zadawalaja mnie darmowe wersje ktore po czasie kasuje bo okazuje sie, ze tak naprawde nie bylo mi to potrzebne.
W efekcie koncowym w telefonie na androidzie mam podstawowe programy a na tablecie wszystko sciete do minimum
a to co mi brakuje w tym to mam darmowe.
Chetnie kupilbym nowy aparat na androidzie typu EPL-5 za 1000 zl bez... zbednych bajerow i wodotryskow
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
epicure
z telefonami jest trochę inaczej, bo częściej są np. dodatkiem do abonamentu a i konkurencja ogromna - zarówno wśród producentów telefonów jak i softu. Boję się, że firmy konstruowały by oferty tak jak np. telewizje cyfrowe. Masz pakiet podstawowy, ale np. nie masz kanału sportowego - musisz dokupić pakiet sport. Nie masz też żadnego porządnego kanału filmowego, dodajesz pakiet Film. Do tego dziecko marudzi, że jego ulubiona bajka leci na kanale A. Dokupujesz pakiet Bajki. Jeszcze pakiet Discovery, Przyroda i podróże, multiroom dla drugiego pokoju, dzierżawa tunerów itp. i ani się obejrzysz a zamiast 39,99 z folderu reklamowego robi Ci się 129,99![]()
Jeśli ktoś myśli, że dostanie tanią puszkę z dobrymi bebechami i dogra do niej co będzie mu potrzebne to się myli.
Dostanie aparat mniej więcej w takiej samej cenie co teraz, tylko na liście zalet podkreślanych przez producenta zobaczy "możliwość dogrania dodatkowego oprogramowania". Np. za dodatkową kasę będzie można dograć dobry tryb video, albo focus peaking.
Teraz ludzie domagają się tego w standardzie.