Strona 69 z 81 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: E-7

Nie mam telefonu na androidzie, tylko tablet, który działa znacznie szybciej niż iphone 3gs, na którego trzeba często poczekać aby przeczytać smsa, czy zadzwonić. Fakt, że nie ubija aplikacji telefonu
    Na razie czysty android nie jest przygotowany do obługi aparatu fotograficznego. Po co mi cuda na kiju, kiedy aby uruchomić aparat muszę odblokowywać ekran? Otwartość na nowe aplikacje jest fajna, ale trochę potrwa zanim pojawią się jakieś naprawdę ciekawe, co bez porządnego API nie nastąpi.
    Jak na razie lepszym rozwiązaniem jest po prostu sterowanie apratem przez wi-fi. W aparacie ekran w okolicach 3-3.5" w zupełności wystarczy i nie zabiera miejsca na fizyczne przyciski.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    Byłoby nieźle gdyby powstał jakiś otwarty system operacyjny do aparatów, bo Android jest optymalizowany pod komórki i tym podobne cuda, a aparat kupuje się jednak po to żeby robić zdjęcia a nie sprawdzać mail, rozkład autobusów i kanały RSS.
    Heh, Android, był projektowany wstępnie jako system dla rodzących się aparatów cyfrowych . Żródło: http://www.conowego.pl/aktualnosci/a...yfrowych-9151/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Owszem, ale co najmniej od wersji 1.5 fotografowanie nie jest jego podstawową funkcją

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A to zaskoczenie Tak czy owak zmienili plany. Mi się nie marzy aparat z Androidem... Jeśli Android w aparatach na serio się przyjmie i żeby pstrykać będzie trzeba odblokować ekran i poczekać aż uruchomi się aplikacja "Aparat", to chyba zacznę zbierać na Leicę :P

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Taki android w aparacie musiałby być mocno zmodyfikowany, tak aby aparat był domyślną aplikacją i była uruchomiona zawsze po uruchomieniu sprzętu.
    Sam Samsung Galaxy NX jest bardzo dobrym przykładem jak tego nie robić i jeżeli pójdą konsekwentnie w tym kierunku z całym systemem NX to będzie szkoda dobrego systemu.
    Chociaż, dla pokolenia które pierwszy aparat miało w komórce to może być naturalny wybór.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Nie mam telefonu na androidzie, tylko tablet, który działa znacznie szybciej niż iphone 3gs, na którego trzeba często poczekać aby przeczytać smsa, czy zadzwonić.
    Niektórzy twierdzą, że to aplikacja telefoniczna i sms-owa zostały dodane na siłę w Androidzie. Ciekawe, różne punkty widzenia .

Na razie czysty android nie jest przygotowany do obługi aparatu fotograficznego.
    Wyżej pisałem o genezie Androida i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to producenci aparatów nie bardzo wiedzą jak to smacznie upichcić.

Po co mi cuda na kiju, kiedy aby uruchomić aparat muszę odblokowywać ekran?
    Ja na to patrze w ten sposób. To tylko interfejs użytkownika. W aparatach może, a nawet musi być inny. Ten sposób odblokowywania ekranu jest ściśle związany z telefonami i innymi urządzeniami mobilnymi. Przypomnij sobie Windows CE na poprzednikach dzisiejszych telefonów. Obsługiwany piórkiem, od biedy reagował na palec. Przesuwanie po ekranie było koszmarem. Wszyscy myśleli, że nie da się tego zmienić.

Otwartość na nowe aplikacje jest fajna, ale trochę potrwa zanim pojawią się jakieś naprawdę ciekawe, co bez porządnego API nie nastąpi.
    Zgadza się. Musi się zmienić podejście. Wciąż myślimy o oprogramowaniu aparatu jak o aplikacjach na telefon czy tablet. Interfejs opiera się głównie na interakcji poprzez ekran. Ale tak nie musi być. Aplikacje mogłyby reagować na polecenia głosowe, a może na to co "widzą" dzięki układowi optycznemu (wyzwalanie migawki po zmianie w statycznym na ogół obrazie). Poza tym przykładem, który już funkcjonuje jest ustawianie ostrości na twarz, czy nawet lewe lub prawe oko.
    A przykład, który mógłby być wprowadzony? Tak na szybko jaki mi się nasuwa, to aplikacja/funkcja, która stosuje technikę Dodge&Burn w czasie "prawie" rzeczywistym. Na podglądzie zaznaczam miejsca (np. zamazuje palcem, albo wskazuje miejsca o podobnym kolorze/jasności jak w Lightroomie), które powinny być inaczej naświetlone (np. -1 EV lub +1 EV). Aparat każe nam ustawić "siebie" na statywie albo jakimś stałym miejscu by był nieruchomy i strzela szybką serię 3 zdjęć by następnie je złożyć do kupy. Prześwietlone niebo nie jest prześwietlone, jakiś szczegół jest lepiej doświetlony. Może trudno byłoby o perfekcje przy scenach dynamicznych, ale pejzaż? Czemu nie. Poza tym zawsze ostateczną korektę można będzie przeprowadzić w komputerze.

To powyżej to tylko luźny pomysł, ale gdy się zdejmie kaganiec wyobraźni... Nie mniej jednak od fotografa dalej będzie się wymagało warsztatu, wyobraźni i kreatywności. "Cyfrowość" aparatów udowodniła tylko tyle, że zdjęcia można podejrzeć tuż po zrobieniu, ciemnia zrobiła się sucha i przyjemnie pachnąca, a zdjęcia można pokazać całemu światu w sekundę po wyeksportowaniu ostatecznej wersji wielogodzinnej nasiadówki w oparach artyzmu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

ech... i po co jałowe dyskusje o możliwości zastosowania andka?

Sprawa jest szalenie prosta - któryś z producentów będzie uważał, ze taki krok jest dobry, to to zrobi... eee stop, wróć. Już zrobił. Zapominacie o samsungu?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ech... i po co jałowe dyskusje o możliwości zastosowania andka?

Sprawa jest szalenie prosta - któryś z producentów będzie uważał, ze taki krok jest dobry, to to zrobi... eee stop, wróć. Już zrobił. Zapominacie o samsungu?
    No właśnie - jest już pierwszy taki aparat, wystarczy wejść do sklepu i potem cieszyć się do woli...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Tfu, a kysz... Żadnych androidów w aparatach. Jeżeli już, to aplikacja producenta do dowolnego konfigurowania menu, możliwość wywalenia lub wyłączenia niepotrzebnych funkcji itp.
    Już sobie wyobrażam te androidy jak robisz szybką serię a aparat pisze: tryb seryjny ograniczony do 2 kl/s ze względu na ładowanie aktualizacji. Albo reklamy włączające się przed wejściem do menu... NIE, NIE, NIE.
    I ten telewizor w samsungu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Tak pragmatycznie podchodząc...
    Pamietam jak pierwsze Symbiany weszły. Zachwyt jednych - tyle fajnych rzeczy można robić. Adwersarze pisali o szybkim wejściu wirusów, o zawieszaniu itp.
    Co by nie wprowadzili, jeśli będzie dopracowane i będzie służyło temu do czego przeznaczone to ok.
    Pralka ma prać i suszyć ewentualnie. Do prasowania i frytek się raczej nie nadaje.
    Podobnie z aparatem i smartfonem. O - kupiłem smartfona bo potrzebuję zdalnie kontrolować sieć i serwer. I bardzo zadowolony jestem.
    A czy to będzie Android, Windows czy FirefoxOS to pryszcz. Ma działać i to dobrze.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Uprawnienia umieszczania postów