Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Tylko że, w wątku, mowa jest o amatorskim foceniu, Jeśli zarabiasz na zdjęciach kupuj to co Ci potrzebne i tyle. Nie mam pojęcia po co często mikrusy stawia się obok FF, i krytykuje PENY, że nie dają rady tam gdzie FF z jasnym zumem daje.

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    Idąc dalej tym tokiem myślenia, na powyżej 4 godzinny spacer najlepszy wydaje się być jakiś kompakt pro.
    A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.
    Kurcze, jak wrócę do domu, to sobie aż zważę moje graty (wiele ich nie ma) 4/3
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Oj czepiasz się, ale słusznie - trochę nieprecyzyjnie napisałem. Na spacery czy wędrówki m4/3 jest OK, ba, w wielu wypadkach nawet zaawansowany kompakt by wystarczył i byłby lepszy...

O funkcjonalności FF z 24-70/2,8 pisałem w innych zastosowaniach - robiłem kiedyś zdjęcia na przesłuchaniach konkursowych. 6 godzin z dekoracją laureatów. w łapkach C5DmkII z 24-70/2,8 pożyczony od jednego z naszych Forumowiczów... dla sprawdzenia - cały czas przez ramię miałem przewieszoną torbę z dodatkowym obiektywem i mnóstwem różnego zupełnie niepotrzebnego szpeja - tylko po to by sprawdzić jak mój kręgosłup to wytrzyma

Kręgosłup wytrzymał, ręce nieomdlewały... trochę się nudziłem - bo jak podobne zdjecia robiłem PENem to co występ to zmiana obiektywu żeby każdego z występujących mieć w szerokim kadrze i wąskim portrecie... a tu zoom w lewo - zoom w prawo i gotowe...

Wypada wspomnieć o baterii - jak zaczynałem zdjęcia miałem 50% naładowania, jak kończyłem zostało jeszcze z 25%.... W Penie w połowie występów baterię trzeba było zmienić.... Tak, dość dużo zdjęć robiłem, ale nie z nudów tylko że na scenie były dzieci, trochę ruchliwe - jak to dzieci, no i zazwyczaj były potrzebne 2 - 3 poprawki zanim AF sobie trafił :/
    Jasny zoom ma zalety, a co garści baterii do E-M5 porozrzucanych po kieszeniach wspomnieć też należy. Małe ma swoje zalety i wady. widze, że popularność zaczyna zyskiwać jedyna względnie jasna pata 12-35 i 35-100.
    A co do kompakta, wziąłem XZ-1 na wędrówkę w góry, jak dla mnie za mała rozdzielczość do zdjęć pamiątkowych z pierwszymi i drugimi planami ,z np mgłą , super, jak do zdjęć szeroko i daleko brakuje mi rozdzielczości, nawet pod latawcem. Poczekać muszę, aż E-PM2 potanieje trochę i podmienię.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Achutta proszę tyle zdażało mi się tachać, do tego 3 baterie, jakieś jedzenie, napoje.
    C50D - 812g
    10-22 USM - 385g
    24-85 3,5/4,5 USM - 380g
    70-200 USM f4 L - 705g
    50 1/8 II - 130g
    statyw 2,6kg
    Dziś
    mz 12-50 - 211g
    mz 40-150 - 190g
    O-MD - 425g
    mam stabilizację więc statyw zostaje w bagażniku, czasem biorę go na krótkie trasy jak zależy mi na filmikach i wspólnych fotkach.
    różnica jest wagowa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Achutta
    Wypraszam sobie
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Wypraszam sobie
    Ty sie ciesz,ze Ci nikt pierwszego "t" na "j" nie podmienia

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Tylko że, w wątku, mowa jest o amatorskim foceniu, Jeśli zarabiasz na zdjęciach kupuj to co Ci potrzebne i tyle. Nie mam pojęcia po co często mikrusy stawia się obok FF, i krytykuje PENY, że nie dają rady tam gdzie FF z jasnym zumem daje.

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------

kurka, ale się spieniłeś...
    ja nie krytykuję,
    napisałem tak, bo tak uważam,
    bez ironii, sam mam e-pl3 i choć stać mnie na lustrznakę lepszą niż budżetowa, to uważam że na codzinne focenie nic więcej jak m4/3 mi nie potrzeba, natomiast na dłuższe wędrówki to już torba z Penem mi ciąży, dlatego ciekawą alternatywą jest wtedy kompakt pro, choć często korzystam ze smartfona.
    a w planach e-pl5, ale na razie gromadzę szklarnię i szukam palnika.
    e-pl3

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Achutta proszę tyle zdażało mi się tachać, do tego 3 baterie, jakieś jedzenie, napoje.
    C50D - 812g
    10-22 USM - 385g
    24-85 3,5/4,5 USM - 380g
    70-200 USM f4 L - 705g
    50 1/8 II - 130g
    statyw 2,6kg
    Dziś
    mz 12-50 - 211g
    mz 40-150 - 190g
    O-MD - 425g
    mam stabilizację więc statyw zostaje w bagażniku, czasem biorę go na krótkie trasy jak zależy mi na filmikach i wspólnych fotkach.
    różnica jest wagowa.
    twardym być trzeba , a nie miętkim
    udawadnianie " na siłe" wyższości mikro nad duzym systemem mija się z celem, jednemu pasuje mikro , drugiem FF, a trzeciemu kompakt
    mam kolegę który służył w szwedzkim wojsku , codziennie robi marszobiegi z obciazeniem około 35 kg na trasie 15 km
    spróbujcie mu udowodnić ze 2kg robi róznice
    jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci ......
    taki watek to bicie piany
    pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci ......
    blondynki są super, zwłaszcza te pełnoformatowe z trzema ćwiartkami mikrusa lepiej do takiej nie startować bo jeszcze wyśmieje i od kastratów zwyzywa
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

jeszcze raz potwierdzasz to co cały czas mówię, że "dzisiejsze" aparaty mają wąską specjalizację i trzeba trafić na "swojego" , a wojna systemowo-konstrukcyjna nie ma sensu
    wielosystemowy