Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria

Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Mam PENa epl3 od 2 miesięcy, kupionego na mikołaja od slawka. W międzyczasie dokupiłem do niego mZD45 i mZD17. Wcześniej przez 7 lat fotografowałem E1 i przez 4 E510 (równocześnie). Na krakowskim mini zlocie Olka miałem okazję też solidnie obmacać Romkowego om-d z 12-35 i innymi szkłami. I wiecie co? Poszedłem w piatek do Galerii Krakowskiej tak w sumie bez celu, popatrzeć co mają w Saturnie i Fotojokerze z m4/3. W Jokerze mieli na wystawce Nikona D3s i D4, tak na to spojrzałem i dostałem mega obrzydzenia... jakie to wielkie. Teraz, gdy patrzę na dowolną profi lustrzankę, to jakoś na samą myśl, że miałbym to nosić z ciężkim obiektywami, mnie odrzuca. Swój zestaw mikro 4/3 ładuję do małego, plastikowego pojemnika na mrożonki, zamykam szczelnie i wrzucam do plecaka, małe, poręczne, lekkie. Nie mogę uwierzyć, że przez 2 miesiące po Chinach tachałem na plecach E1 + E510 + trzy duże ZD.

W epl3 najbardziej brakuje mi wizjera, za to odchylany ekranik sprawia, że robię ujęcia, jakich wcześniej nie robiłem, bo mi się nie chciało schylać, np. z żabiej perspektywy. Traktuję to body przejściowo, a docelowo dokupię om-d z gripem, lub panasowy GH3 i nic mi więcej do szczęścia, dla amatorskiego focenia, nie potrzeba jeżeli chodzi o body. Ze szkieł, to najbliższy zakup to mZD75, a potem w kolejności mZD9-18 i mZD12.

To takie moje nocne przemyślenia, może kogoś skłonią do refleksji nad ciężarem swoich gratów i stanem kręgosłupa
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Mam PENa epl3 od 2 miesięcy, kupionego na mikołaja od slawka.... Nie mogę uwierzyć, że przez 2 miesiące po Chinach tachałem na plecach E1 + E510 + trzy duże ZD.

W epl3 najbardziej brakuje mi wizjera, za to odchylany ekranik sprawia, że robię ujęcia, jakich wcześniej nie robiłem, bo mi się nie chciało schylać, np. z żabiej perspektywy. Traktuję to body przejściowo, a docelowo dokupię om-d z gripem, lub panasowy GH3 i nic mi więcej do szczęścia, dla amatorskiego focenia, nie potrzeba jeżeli chodzi o body. Ze szkieł, to najbliższy zakup to mZD75, a potem w kolejności mZD9-18 i mZD12.

To takie moje nocne przemyślenia, może kogoś skłonią do refleksji nad ciężarem swoich gratów i stanem kręgosłupa
    Moje przemyślenia są powszechnie zdane, jeżeli wystarczy Ci garść stalek po co przepłacać, kiedyś, po wstępnym olśnieniu lekkością zaczniesz oglądać te obrazki z bliska to do niektórych zoomów wrócisz. Lub nie, ale to będą Twoje wybory, ja wszedłem do pociągu mikro4/3, ale wciąż zostawiłem jedną nogę w drzwiach, nazywa się ona - ZD 12-60 i ZD 50-200, a czasami także i takie wynalazki jak ZD 14-35 i 35-100, ZD 150 czy ZD 90-250. I na razie mi te moje wybory nie wadzą....

A pen-y? - PEN-y są ze mną od EP-1
    AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 4.02.13 o 06:40
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria

No zoomy też są, co prawda trochę drogie, ale są 12-35 i 35-100.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Jakiś czas miałem równolegle e-pl1 i e-620. Dopiero OM-D dał mi wystarczająco wiele w mikro, żeby się przesiąść całkowicie. Co do szkieł.
    Wolę jednak rozsądnie jakościowo zoomy. mZD75 jest pięknym obiektywem. Miałem tylko dwie okazje przypiąć go do aparatu, a i tak zrobił na mnie wielkie wrażenie.
    Ale jak co do czego przyszło wolałem najpierw kupić 35-100. Jeśli kupię coś szerokiego to będzie pewnie 9-18 a nie stałka 12mm.
    Dlatego nadal czekam na coś lepszego od olka.

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mnie generalnie system m4/3 urzekł malutkimi genialnymi stałeczkami m.Zuiko i właśnie ja w tym kierunku idę.

BTW. Mam ciemnicę 12-50 i 40-150 i do generalnej fotografii "na zewnątrz" zaspokajają moje potrzeby.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    W Jokerze mieli na wystawce Nikona D3s i D4, tak na to spojrzałem i dostałem mega obrzydzenia... jakie to wielkie.

.........

Fajnie że trafiłeś z wyborem sprzętu w swoje potrzeby. To najważniejsze! a na szczęście rynek oferuje dużą liczbę rozwiązań - jak poszukać każdy znajdzie coś dla siebie jeśli tylko jakimś fanatyzmem przy wyborze nie będzie się kierował....

m4/3 używam od dawna i przychylam się do opinii że to bardzo poręczny system, doskonały na wędrówki czy choćby spacery. Czy jest to system idealny na wszelkie okazje? to raczej nie, wszak na spacerze w parku czy wycieczce zazwyczaj wystarczyłby zaawansowany kompakt. Z kolei w drugą stronę patrząc - byłem kiedyś zaskoczony jaką funkcjonalność i wygodę daje lustrzanka FF (no trochę mniejsza niż te wymienione przez Ciebie powyżej) + 24-70/2,8. Wygodny uchwyt, dobre wyważenie, świetny i duży wizjer, brak żonglowania stałkami a sprawa ciężaru jest trochę demonizowana...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Fajnie że trafiłeś z wyborem sprzętu w swoje potrzeby. To najważniejsze! a na szczęście rynek oferuje dużą liczbę rozwiązań - jak poszukać każdy znajdzie coś dla siebie jeśli tylko jakimś fanatyzmem przy wyborze nie będzie się kierował....

m4/3 używam od dawna i przychylam się do opinii że to bardzo poręczny system, doskonały na wędrówki czy choćby spacery. Czy jest to system idealny na wszelkie okazje? to raczej nie, wszak na spacerze w parku czy wycieczce zazwyczaj wystarczyłby zaawansowany kompakt. Z kolei w drugą stronę patrząc - byłem kiedyś zaskoczony jaką funkcjonalność i wygodę daje lustrzanka FF (no trochę mniejsza niż te wymienione przez Ciebie powyżej) + 24-70/2,8. Wygodny uchwyt, dobre wyważenie, świetny i duży wizjer, brak żonglowania stałkami a sprawa ciężaru jest trochę demonizowana...
    O której godzinie spaceru lub górskiej wędrówki, jeśli mogę spytać, mówisz w ostatnim zdaniu?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

Był czas że tachałem C50D z 10-22, 24-85 i 70-200 i statywem po górach. Wygoda trzymania była i owszem, zakres ogniskowych też fajny, tyle że po 8 godzinach czuło się ten zestaw już bardzo wyraźnie. Po 12h ramiona bolały jak diabli. Teraz mam dwa lekkie szkiełka, lekkie body, po 12h niemal nie czuję plecaka. Na krótkie wypady mogę zabrać analoga dodatkowo. Mogę spakować więcej picia a tak starałem się wszystko ograniczać by dać radę taszczyć sprzęt. To jeden z aspektów. Drugi to zadanie sobie pytania po cholerę mi duży dobry sprzęt, nie zarabiam na zdjęciach, to moje hobby które pozwala mi odpocząć i ma sprawiać radość. Jeśli kiedyś FF zagości w body takim jak O-MD i jego cena będzie na poziomie O-MD to może skuszę się na zmianę sprzętu, na dziś wystarczy mi to co mam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    O której godzinie spaceru lub górskiej wędrówki, jeśli mogę spytać, mówisz w ostatnim zdaniu?
    Oj czepiasz się, ale słusznie - trochę nieprecyzyjnie napisałem. Na spacery czy wędrówki m4/3 jest OK, ba, w wielu wypadkach nawet zaawansowany kompakt by wystarczył i byłby lepszy...

O funkcjonalności FF z 24-70/2,8 pisałem w innych zastosowaniach - robiłem kiedyś zdjęcia na przesłuchaniach konkursowych. 6 godzin z dekoracją laureatów. w łapkach C5DmkII z 24-70/2,8 pożyczony od jednego z naszych Forumowiczów... dla sprawdzenia - cały czas przez ramię miałem przewieszoną torbę z dodatkowym obiektywem i mnóstwem różnego zupełnie niepotrzebnego szpeja - tylko po to by sprawdzić jak mój kręgosłup to wytrzyma

Kręgosłup wytrzymał, ręce nieomdlewały... trochę się nudziłem - bo jak podobne zdjecia robiłem PENem to co występ to zmiana obiektywu żeby każdego z występujących mieć w szerokim kadrze i wąskim portrecie... a tu zoom w lewo - zoom w prawo i gotowe...

Wypada wspomnieć o baterii - jak zaczynałem zdjęcia miałem 50% naładowania, jak kończyłem zostało jeszcze z 25%.... W Penie w połowie występów baterię trzeba było zmienić.... Tak, dość dużo zdjęć robiłem, ale nie z nudów tylko że na scenie były dzieci, trochę ruchliwe - jak to dzieci, no i zazwyczaj były potrzebne 2 - 3 poprawki zanim AF sobie trafił :/
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Był czas że tachałem C50D z 10-22, 24-85 i 70-200 i statywem po górach. Wygoda trzymania była i owszem, zakres ogniskowych też fajny, tyle że po 8 godzinach czuło się ten zestaw już bardzo wyraźnie. Po 12h ramiona bolały jak diabli. Teraz mam dwa lekkie szkiełka, lekkie body, po 12h niemal nie czuję plecaka. Na krótkie wypady mogę zabrać analoga dodatkowo. Mogę spakować więcej picia a tak starałem się wszystko ograniczać by dać radę taszczyć sprzęt. To jeden z aspektów. Drugi to zadanie sobie pytania po cholerę mi duży dobry sprzęt, nie zarabiam na zdjęciach, to moje hobby które pozwala mi odpocząć i ma sprawiać radość. Jeśli kiedyś FF zagości w body takim jak O-MD i jego cena będzie na poziomie O-MD to może skuszę się na zmianę sprzętu, na dziś wystarczy mi to co mam
    Idąc dalej tym tokiem myślenia, na powyżej 4 godzinny spacer najlepszy wydaje się być jakiś kompakt pro.
    e-pl3