chodzi mi o zestaw E-PM2 czarny+ EZ-M1442 II R czarny+ FlashAir karta.
Wystarczy pójść na imprezę i próbować robić zdjęcia bez lampy i porównać efekty E-P3/E-PL3/E-PM1 i E-PL5/E-PM2. Wyciąganie z cieni, mniejsza ilość przepałów...takie mało istotne sprawy![]()
Nie wiem dlaczego "zachwala co swoje" kiedy EPL3 nie miałem w rękach![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
e-pl3
Za 2 tysie za wiele nie ukreci, niestety pozostaje nieszczesne epl3 z jakims kitem i jasna stalka. Pomimo delikatnie mowiac takiej se matrycy bedzie zadowolon, bo AF i gibany ekran to pomaga przy domowych sytuacjach.
Kwestia nowych hiper super matryc, tak naprawde postep jest znaczny, jednak to nadal jest daleko za konkurencja, wiec to gonienie kroliczka dysponujac budzetem 2kpln jest awykonalne.
Dobry kompakt za 2 tysie, coz mozna cos poszukac, ale czy to bedzie to, bo duza glebia wszystkiego nie zalatwi. XZ moze i dobry pomysl, jednak trzeba bedzie duzo noznego zuma uzywac, zaleta to maly gabaryt, znosny obrazek i w miare jasny obiektyw. Jako 2-3 body czemu nie, jako glowne, nie dla mnie.
Reasumujac majac 2kpln najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie jednak chyba epl3 w kicie i jasnej stalce - a jak do tego dodac fakt pominiecia OJ to sytuacja staje sie dosyc klarowna.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
No ale przecież wątek nie może się skończyć...
Też jestem za tym, aby - jeśli ktoś pyta za aparat+kit+stalka jasna za 2000 - nie proponować mu zestawów po 3K, czy nawet 2,5 K.
Ja sam myślałem o E-PL3 2-3 miesiące temu. Ale jak widzę E-PL1 za 599 nówke (body) i wiem, że małego kita można dostać nawet i za 350zł - to odpowiedz dla mnie jest: E-PL1+kit krótki (a może i 12-50?)+45mm/f,18 (albo Panas 20mm/f1,7 za ok 1050-1100zł - zależy komu co potrzebne)... Przy wersji z uzywanym 45mm (za ok 800zł) zostanie jeszcze ok 200zł na lampkę (np Metz 24 AF-1).
Zorba - jeśli chcesz focić dzieciaka w domu - zapomnij o wbudowanej lampie. Mocniejszy palnik odbity, czy rozproszony tchnie w twojego "ciemnego" kita drugie życie...
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
35, a Ty?
a skąd wiesz że nie baba?
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:58 ----------
tak, to już koniec tego wątku. A Ty myślałeś że jak się skończy? Wodotryskami?
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie i każdy kupił sobie po kompakcie i pojechali wszyscy razem na wspólną wycieczkę i zrobili sobie wspólne zdjęcie przed zachodem słońca, bez lampy, na ogniskowej 20mm x 2.0 crop. A dzieci zerkały co chwila na zdjęcie powieszone na ściania kiedy staruszek brał głębszy wdech powietrza.
A potem taki siwy dziadziuś siedzi na fotelu bujanym koło kominka i opowiada swoim dzieciom jak brał dyskusję wątku na temat najszybszego PENA do 2000PLN.
To jest już koniec.
---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
e-pl3