Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 128

Wątek: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.
    OK. Dokończę myśl: mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem ale raczej na plac zabaw i do piaskownicy. Jeszcze lepszym szkłem wydaje sie mi 25/1,4.

Peny trzecie nie mają się czego wstydzić jeśli idzie o autofokusa. E-P3 ma wszystko ze sobą jeśli idzie o strobowanie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.01.13 o 02:00
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.

---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------

Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zorba77 Zobacz posta
    Witam.
    Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.

Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.

Zastanawiam się nad takimi aparatami:
    Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
    Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm

A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
    bierz e-pl3
    e-pl3

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.

---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------

Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
    Fajnie tylko 45/1.8 do domu? za wąsko. Lepiej może 20/1.7 demonem prędkości nie jest ale... Ja kita 14-42 wymieniłem na 12-50 ze względu na 12 na początku i makro.
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zorba77 Zobacz posta
    W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
    Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.
    no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
    Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.
    Proponujesz konkretnie kompakt, kiedy facet pyta o Pena do 2000PLN. Wydatek 2K dla niektórych to nie zabawa.
    Nie chodzi o chodzie po stronach bo jakie są ceny Penów przecież doskonale znasz, a tych kompaktów górno-półkowych nie jest przecież tak wiele - więc pewnie ceny też masz w paluszku, no ale ok.
    ja mówię: E-pl3 pena bierz.
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

więc pewnie ceny też masz w paluszku
    Tak, nic w życiu nie mam ciekawszego do roboty jak tylko co dzień korygować zestawienie cen topowych kompaktów...
    ja mówię: E-pl3 pena bierz.
    A ja mówię: pomyśl, zanim wydasz kasę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.