Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 128

Wątek: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?

Cytat Zamieszczone przez zorba77 Zobacz posta
    A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
    Dobry pomysł
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
    bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
    ***Olympus Stylus 1s***

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
    Osobiście przez 2 lata fociłem w domu brzdąca z 50mm/2.0 macro, aktualnie właśnie 90mm. Oczywiście nie jest szeroko, ale spokojnie da rady
    Czasem warto np wejść na kanapę czy "przytulić się" do ściany...

Zorba77 - m.zuiko 45mm z pewnością Ci się zwróci...
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
    Zapomniał wół kiedy cielęciem był.

Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...

Gorsza niż w EPM2 tak, ale słaba?
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
    No, akurat w tych aparatach jest lepsza
    Według dzisiejszych standardów słaba. Według standardów praktycznie każdego slajdu doskonała. Oczywiście można mieć dużo radochy z pstrykania Nokią, ale cały czas chodzi o to, że można wydać niemało i za chwilę płakać.
    Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
    bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada i nie widzi nic poza tą jedną swoją zabaweczką.
    Ostatnio edytowane przez goldiesr ; 29.01.13 o 08:27
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

sam by tego lepiej nie wymyślił, ale 45 do mieszkania to może być za wąsko, chyba że chcesz robić portrety. Nawet do fotografii przedmiotów na aukcję średnio funkcjonalny, co do światła i szybkoszczelności - perfekt. Jak już to 17f1.8, 20f1.7 ostatecznie 14f2.5 - kolejności od najdroższego do najtańszego. 17f2.8 - nie.

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).

Zapomniał wół kiedy cielęciem był.

popieram,
    no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
    Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada. ja tego nie rozumiem. .
    ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
    Ostatnio edytowane przez themoth ; 29.01.13 o 08:32
    e-pl3

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 . Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 . Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
    mnie się 45f1.8 sprawdziła, ale nie w mieszkaniu, pomimo tego że malutkich pokoików nie mam. Nie mówię że się nie nadaje, nadaje się, ale nie do wszystkiego. Na spacerki - znacznie lepiej. Od wieki wieków w mieszkaniach sprawdzają się szerokie kąty i tego się przeskoczyć nie da... W drugą stronę jest już łatwiej, bo zawsze możesz sobie skadrować z szerokiego na wąski - ale to już niestety kosztem rozdzielczości.
    e-pl3