Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
No, akurat w tych aparatach jest lepsza
Według dzisiejszych standardów słaba. Według standardów praktycznie każdego slajdu doskonała. Oczywiście można mieć dużo radochy z pstrykania Nokią, ale cały czas chodzi o to, że można wydać niemało i za chwilę płakać.
Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
Ostatnio edytowane przez goldiesr ; 29.01.13 o 08:27
***Olympus Stylus 1s***
sam by tego lepiej nie wymyślił, ale 45 do mieszkania to może być za wąsko, chyba że chcesz robić portrety. Nawet do fotografii przedmiotów na aukcję średnio funkcjonalny, co do światła i szybkoszczelności - perfekt. Jak już to 17f1.8, 20f1.7 ostatecznie 14f2.5 - kolejności od najdroższego do najtańszego. 17f2.8 - nie.
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
Ostatnio edytowane przez themoth ; 29.01.13 o 08:32
e-pl3
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4. Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
mnie się 45f1.8 sprawdziła, ale nie w mieszkaniu, pomimo tego że malutkich pokoików nie mam. Nie mówię że się nie nadaje, nadaje się, ale nie do wszystkiego. Na spacerki - znacznie lepiej. Od wieki wieków w mieszkaniach sprawdzają się szerokie kąty i tego się przeskoczyć nie da... W drugą stronę jest już łatwiej, bo zawsze możesz sobie skadrować z szerokiego na wąski - ale to już niestety kosztem rozdzielczości.
e-pl3