Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

RAW - Nikt, ale to naprawdę nikt nie jest w stanie określić ingerencji w raw (oprócz programisty i pewnie zarabia bardzo dużo aby te informacje nie wyszły na jaw ) - osobiście nie wierzę już w "czysty" raw, właśnie zwłaszcza w kompaktach, choć przypuszczam, że już nawet w lustrzankach jest ingerencja.
    SZUMY - niestety będą przy tak gęsto upakowanej matrycy pikselami , w przypadku XZ upakowanie jest dużo bardziej gęste, dlatego przypuszczam, że i ingerencja programowa w upiększenie obrazka jest dużo większa.
    JASNOŚĆ OPTYKI - jest to wartość matematyczna, chciał bym porównać "jasność" obrazka z tych dwóch aparatów przy założonych obiektywach o "porównywalnej - opisanej przez producenta światłosile" i to tylko jako ciekawostkę
    jeszcze raz piszę, że nie jestem żadnym wrogiem kompaktów, jednak pewnych tak różnych systemów nie powinno się porównywać, bo każdy test może być "zrobiony" dla pokazania wyższości jednego systemu na drugim i każda ze stron będzie miała rację, widać wystarczy ci w zupełności jakość z kompaktu, w tym momencie ty i olympus są zadowoleni, ty bo masz tego czego oczekiwałeś i olympus bo dał ci tego czego oczekiwałeś (czytaj - następny klient pozwolił przetrwać firmie) - jedynie co mnie irytuje to przewartościowanie ceny kompaktów, nie mające odzwierciedlania w faktycznej wartości przedmiotu, ale firmy przecież muszą na czymś zarabiać

Pi0trazy - lub posiadając tylko kit wydłużyć czas
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Piotrazy, Janko naprawdę dobrze gada. Posłuchaj go.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Czyli wychodzi na to, że jeżeli chcę rozwiązać mój problem. Przypomnę, że chodzi o zdjęcia w miejscach "ciemnych" to aby uzyskać podobne możliwości co XZ-2 to jakikolwiek PEN musi mieć przynajmniej stałkę 20mm/1,7. Naleśnik i cokolwiek ciemniejszego odpada?
    nie, nie odpada, po prostu musisz sobie pozwolić na wyższe iso.
    co nazywasz miejscem "ciemnym"?
    ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2 i ekonomia to tym bardziej potwierdza bo jest również oprócz lepszej jakości tańszy.
    na miejsca ciemne nie ma idealnego aparatu - jak brak Ci światła to nic nic wykrzesasz, ani żadnym iso, ani otwarciem przysłony.
    ale to przecież nie jest żadne odkrycie.
    do zdjęć codziennych e-pl3 jest świetny w swojej kategorii cenowej, a z 20f1.7 po prostu thebest.
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    ale co z tego?
    Moje porównanie dotyczy ''przedpiątkowych'' penów z kitem i xz. Statystyka mówi, że z xz jest większy uzysk. I to wszystko, filozofii, przesłania, religii czy ideologii partyjnej w tym brak
    Z tego tyle, że lepiej mieć mały, podręczny aparat, który da prawie to samo, ale o wiele częściej.

Czyli wychodzi na to, że jeżeli chcę rozwiązać mój problem. Przypomnę, że chodzi o zdjęcia w miejscach "ciemnych" to aby uzyskać podobne możliwości co XZ-2 to jakikolwiek PEN musi mieć przynajmniej stałkę 20mm/1,7. Naleśnik i cokolwiek ciemniejszego odpada?
    Tak.
    Ale i tak nie rozwiąże to Twojego problemu. W ciemnościach stare peny jak i xz kiepsko sobie radzą (w nocy w ogóle sobie nie radzą - nie zrobisz gładkiego nieba). Tu tylko nowe peny, niestety. Nie ma żadnych szans, żebyś zrobił takie z ręki:
    http://as.elte-s.com/temp/epm2/20mm_...0iso_1_13s.jpg
    http://as.elte-s.com/temp/epm2/20mm_...0iso_1_25s.jpg
    ani tak gładkie ze statywu:
    http://as.elte-s.com/temp/epm2/34mm_f8_200iso_8s.jpg
    http://as.elte-s.com/temp/epm2/32mm_f8_200iso_25s.jpg
    Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    RAW - Nikt, ale to naprawdę nikt nie jest w stanie określić ingerencji w raw (oprócz programisty i pewnie zarabia bardzo dużo aby te informacje nie wyszły na jaw ) - osobiście nie wierzę już w "czysty" raw, właśnie zwłaszcza w kompaktach, choć przypuszczam, że już nawet w lustrzankach jest ingerencja.
    Naprawdę bardzo łatwo jest znaleźć ingerencję w zakresie zdejmowania ac.
    SZUMY - niestety będą przy tak gęsto upakowanej matrycy pikselami , w przypadku XZ upakowanie jest dużo bardziej gęste, dlatego przypuszczam, że i ingerencja programowa w upiększenie obrazka jest dużo większa.
    Nie mówię, że xz mało szumi tylko że stare peny szumią dużo.
    widać wystarczy ci w zupełności jakość z kompaktu
    Który to już raz napiszę to samo: posegreguj zdjęcia z kompaktów, bezlusterkowców, luster, stałek, zoomów i kitów
    http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
    ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2
    Pod warunkiem, że użyjesz dobrych stałek albo dobrego zooma, którego nie ma.
    na miejsca ciemne nie ma idealnego aparatu - jak brak Ci światła to nic nic wykrzesasz, ani żadnym iso, ani otwarciem przysłony.
    A jednak są miejsca, gdzie mogę pstrykać xz, a nie dam rady epl1, np. tu:
    http://as.elte-s.com/patrz/11/0624.htm
    do zdjęć codziennych e-pl3 jest świetny w swojej kategorii cenowej, a z 20f1.7 po prostu thebest.
    W tym wątku dałem jakieś kilkaset przykładów potwierdzających swoje tezy. Ty dajesz słynne ''po prostu thebest''

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

nie, nie odpada, po prostu musisz sobie pozwolić na wyższe iso.
    co nazywasz miejscem "ciemnym"?
    ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2 i ekonomia to tym bardziej potwierdza bo jest również oprócz lepszej jakości tańszy.
    Ciemne miejsca: Wnętrze drewnianego kościoła, bacówka, jaskinia (nie chodzi oczywiście o taką gdzie nie ma wcale światła, światło jest odpowiednio ustawione aby wyeksponować jej fantastyczną budowę i chodzi o to by nie psuć tego lampą błyskową, ulice nocą itp)

A dobrze przypuszczam, że przy tej 20-tce będę miał ciasniejszy kadr niż w XZ-2?

bogdi: wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...
    W tym wątku dałem jakieś kilkaset przykładów potwierdzających swoje tezy. Ty dajesz słynne ''po prostu thebest''
    no tutaj przyznam Ci rację.
    koniec z "thebest"

---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...

Pod warunkiem, że użyjesz dobrych stałek albo dobrego zooma, którego nie ma...
    nie, nie stałem, mam cały czas na ,myśli obiektyw kitowy.
    e-pl3

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Piotrazy jak ci zależy na szerokim kącie to zapomnij o 20mm Panasa. Bo to jest ekwiwalent 40mm. W xz-2 zaczynasz od 28mm.
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

I tu w zasadzie widać największą różnicę, dla ciebie xz, to przede wszystkim foto uliczne, dla mnie pen, to przede wszystkim 45 f1,8 dlatego cały czas piszę, że odpowiedni model ma odpowiedniego nabywcę i przeznaczenie, najgorszą sprawą w taki przypadku to uogólnianie.
    Na wycieczki motocyklowe zawsze zabieram kompakt i jestem w stanie każdemu udowodnić, że mój kompakt jest najlepszy , bo bez niego by nie powstały moje pamiątkowe zdjęcia .
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Ciemne miejsca: Wnętrze drewnianego kościoła, bacówka, jaskinia (nie chodzi oczywiście o taką gdzie nie ma wcale światła, światło jest odpowiednio ustawione aby wyeksponować jej fantastyczną budowę i chodzi o to by nie psuć tego lampą błyskową, ulice nocą itp)
    Takie zdjęcia nie tylko potrzebują dobrej pracy w słabym świetle, ale dużej dynamiki. Znowu, ani xz, ani stare peny nie mają tu nic ciekawego do zaoferowania.
    A dobrze przypuszczam, że przy tej 20-tce będę miał ciasniejszy kadr niż w XZ-2?
    O wiele ciaśniejszy.
    wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.
    Przeskok z 510 na stare peny jest niewielki (zyskuje się tylko ostrość szczegółów, pod warunkiem że obiektyw na to pozwoli, a zdjęcie się nie ruszy). Może trochę lepiej jest na wyższych iso, ale tylko trochę.
    Po raz kolejny dobrze radzę - nie stać Cię teraz na epm2 - dozbieraj sobie i nie kupuj starych penów. To dziś technologiczne graty, jakieś pięć albo i więcej lat do tyłu w porównaniu z konkurencją. Dynamikę miały gorszą niż mój dziewięcioletni 300D. Dopiero nowe peny jako tako sobie radzą, choć obok d5100 nadal lepiej ich nie kłaść.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

bogdi: wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.
    Jeżeli napaliłeś się na nowy aparat to kup e-pl3, jeżeli nie musisz to kup sobie dobry obiektyw do starego.
    Jeżeli chcesz nosić aparat w kieszeni i mieć go zawsze pod ręką, to bierz XZ-2.
    e-pl3