Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Witam

Mam spory dylemat.
    Od ponad 3 lat foce puszką E-510 z standardowymi kitami. Do tego jeszcze parę analogów ale w większości przypadków kity, a w zasadzie 14-42 dominuje jeżeli chodzi o użytkowanie. Od samego początku byłem nastawiony na zakup 14-54 ale jak to przeważnie bywa ciągle rok zamyka się dziura budżetową. Okazuje się, że od tamtego czasu pojawiło się m4/3 i ukierunkowanie Olympusa w ten standard. Początkowo były dylematy typu czy dalej brnąć w 4/3 czy malucha ale dziś zastanawiam się czy XZ-2 nie będzie dla mnie lepszym wyborem? Wiem, że do tych aparatów Olympus przewiduje telekonwerter ale czy istnieją nakładki umożliwiające mocowanie filtru polaryzacyjnego? Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?

Pozdrawiam
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Witam

Mam spory dylemat.
    Od ponad 3 lat foce puszką E-510 z standardowymi kitami. Do tego jeszcze parę analogów ale w większości przypadków kity, a w zasadzie 14-42 dominuje jeżeli chodzi o użytkowanie. Od samego początku byłem nastawiony na zakup 14-54 ale jak to przeważnie bywa ciągle rok zamyka się dziura budżetową. Okazuje się, że od tamtego czasu pojawiło się m4/3 i ukierunkowanie Olympusa w ten standard. Początkowo były dylematy typu czy dalej brnąć w 4/3 czy malucha ale dziś zastanawiam się czy XZ-2 nie będzie dla mnie lepszym wyborem? Wiem, że do tych aparatów Olympus przewiduje telekonwerter ale czy istnieją nakładki umożliwiające mocowanie filtru polaryzacyjnego? Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?

Pozdrawiam
    xz-2 jest świetny, ale weź se E-PL3 z kitem 14-42 w wersji IIR a zaoszczędzone 700-1100PLN przeznacz na wino i kobiety - będziesz szczęśliwszy.

5-cio krotnie większa matryca ma swoje zalety - masz E-510, więc Ty to już wiesz.
    a jeżeli kupisz przejściówkę na 4/3 to już będziesz w pełni szczęśliwy - bo nie będziesz musiał sprzedawać za bezcen posiadanych szkieł.
    Ostatnio edytowane przez themoth ; 20.01.13 o 22:34
    e-pl3

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

No tak. Tylko ponownie pozostanę z ciemnym szkłem. Nie wiem czy nowa matryca w Pen zaspokoi moje potrzeby w porównaniu z E-510 i ciemnego kitu. Chodzi też o to, że sporadycznie potrzebuję dłuższego obiektywu. Podczas wycieczki bardzo często nie ma czasu by zmieniać obiektywy. W tym wypadku taki uniwersalny obiektyw jest przydatny. Uniwersalny i jasny na długim końcu!
    Fakt! Pozbywanie się E-510 i pozostałych bambetli to coś strasznego. To prawie jak amputacja.
    A czy XZ-2 nie jest własnie stworzony do takich celów? Mylę się? Rozczaruję się?
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Myślałeś może o Fuji x-10?

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Myślałeś może o Fuji x-10?
    Raczej nie.
    Barwy zdjęć jakie wychodzą z olków są uzależniające.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Raczej nie.
    W jakim sensie?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    W jakim sensie?

pozdro
    Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest.

Ale pozostawmy barwy na inne wątki. Każdy to inaczej subiektywnie ocenia.

Bardziej mnie męczy ta czułość w muzeach, kościołach, zamkach, grotach, jaskiniach, nocnych ulicach miast. Oczywiście w granicach rozsądku no i w porównaniu z E-510 i 14-54.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Powiem tak, XZ-2 dorównał jakością penom serii 2 i 3 a na dodatek ma jasny zoom. Kręcony ekranik, fajny zakres. Jako drugi aparat był by świetny. Jednak wymienne obiektywy są czasem nie do zastąpienia, szczególnie, że matryca w takim E-PL5 jest nieporównywalnie lepsza.

Tak czy inaczej, wybór należy do ciebie.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Raczej nie.
    Robisz w Rawach czy jpg z puszki?
    Bo jeżeli jpgi, to Fuji x10 bije na głowę Olka zwłaszcza na wyższych czułościach iso 800-1600.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest. Ale pozostawmy barwy na inne wątki. Każdy to inaczej subiektywnie ocenia.
    Mi zawsze cos nie pasuje, jak ktos takie rzeczy pisuje
    Ale nie zamierzam tym razem prostowac, bo i po co

Bardziej mnie męczy ta czułość w muzeach, kościołach, zamkach, grotach, jaskiniach, nocnych ulicach miast. Oczywiście w granicach rozsądku no i w porównaniu z E-510 i 14-54.
    Do tego to potrzebujesz dobra matryce i jasne szklo...
    Na ta chwile w olympusie oferuja ja tylko w systemie m4/3, a dokladniej jego ostatnie wypusty body, i jasne szkla ktorych sie juz nieco uzbieralo.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów