Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.
Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.
Fajnie. Jak zrobisz jeszcze jakieś fajne zdjęcia, podziel się.
pozdr
hej, przepraszam ze odkopuje dosc stary watek...
jak na obecna chwile wyglada sensownosc zakupu ZX-2?
aktualna cena za nowa sztuke to: 1299 (mm/saturn)
szukac starego kitowego pena (ktory pewnie zostanie kitowy, bo ceny jasnych szkiel bez defektow sa zaporowe dla kogos kto interesuje sie sprzetem w powyzszym budzecie), czy brnac w kierunku zx2?
cel: swiateczny prezent (max na poczatku grudnia musze zamowic)
docelowy uzytkownik: pani ex fotograf (z wyksztalcenia, wychowana na zenicie, teraz raczej brak czasu i pewnie sprzetu niz checi)
obiekt fotografowania: glownie zwierzeta w ruchu (kot/pies) w kiepsko oswietlonych pomieszczeniach, halach (reszta to dobrze doswietlona przyroda typu gory/morze - tu sobie wszystko poradzi)
a moze jakis inny kompakt jest aktualnie na topie i nie przeraza cena? moze ktos poradzic? z gory dzieki
Witam !
XZ-2 za 1299 zl to bardzo atrakcyjna propozycja.
Jakosc obrazu bardzo wysoka na calym kadrze.
Jasne szklo, poreczne gabaryty i dosc uniwersalny zakres zooma.
Polecam ten aparat bo wart jest tej ceny... Decyzja nalezy do Ciebie...
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Podłącze się pod poprzednie pytanie... Jak radzi sobie af w słabo oświetlonym pomieszczeniu, przy poruszających się obiektach? (chodzi mi o dzieci)
"łapię chwile ulotne..."
raczej słabo... jeździ, nie trafia, wyświetla czerwoną ramkę.... można próbować strzelać licząc na dużą głębię ostrości... można też przełączyć na manual, w sumie w ciemnościach chyba najlepsze jeszcze wyjście
Miałam xz-2 tylko przez chwilę w łapkach i właśnie coś takiego się działo, w ciemności nie mogłam złapać ostrości. Jeszcze będę miała okazję, to popróbuję go w innych warunkach...
"łapię chwile ulotne..."
Witam !
Aby w XZ-2 miec dobrze... z AF w gorszych warunkach oswietleniowych
proponuje unikac dlugich ogniskowych i na wlaczonej lapie blyskowej
wylaczac redukcje drgan.
Takze nie mozna za blisko podchodzic przy dlugiej ogniskowej bo
AF nie zalapie.
XZ-2 da sie fotografowac dzieci ale wymaga to
w kiepskich warunkach oswietleniowych nieco zachodu...
XZ-2 wykonalem mojej coreczce juz wiele fotek...
Zdarza mi sie, ze i... Canon 5D Mark II w kiepskich warunkach oswietleniowych tez ma problemy z AF-em i
nie zawsze trafia w cel.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 26.11.13 o 14:46
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Jak XZ-2 ma problemy z AF w kiepskim oświetleniu, to pomyśl o Panasonic LX7 (lu b LX5 jak gdzieś jeszcze jest do kupienia). Mam LX5 i nie narzekam na AF w ciemnych sytuacjach.