Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Bardziej mnie męczy ta czułość w muzeach, kościołach, zamkach, grotach, jaskiniach, nocnych ulicach miast. Oczywiście w granicach rozsądku no i w porównaniu z E-510 i 14-54.
    Może tak: wejdź sobie tu http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/21
    Ustaw porównanie np. E-PL1 i XZ-2, daj RAW i czułość ISO1600. Oceń, czy to, co wypluwa XZ-2 Cię satysfakcjonuje, weź pod uwagę, że E-510 da trochę gorszą jakość niż E-PL1. Jasność obiektywu w XZ-2 da Ci większe możliwości w ciemnicy niż ZD14-54. Wady optyczne będą oczywiście większe w XZ-2, ale nie muszą Ci one przeszkadzać.
    Całą resztę wad i zalet lustrzanki i kompaktu musisz rozważyć indywidualnie wg swoich preferencji.
    Po takiej analizie powinieneś mieć jasność i podjąć decyzję.

EDIT: Albo jeszcze lepiej ściągnij RAWy z obu aparatów, wywołaj wedle własnych upodobań i oceń jak czułość Cię zadowala. Możesz przegrzebać np. Imaging Resource i tam znajdziesz tę samą scenę robioną E-510 i XZ-2.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 21.01.13 o 22:10

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Mi zawsze cos nie pasuje, jak ktos takie rzeczy pisuje
    Ale nie zamierzam tym razem prostowac, bo i po co
    To dobrze

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Do tego to potrzebujesz dobra matryce i jasne szklo...
    Na ta chwile w olympusie oferuja ja tylko w systemie m4/3, a dokladniej jego ostatnie wypusty body, i jasne szkla ktorych sie juz nieco uzbieralo.

pozdro
    No ale tym sposobem wejdę w podobny problem konieczności dokupywania jasnych (drogich) szkieł. Nie doczekałem się 14-54 w E-510 to i pewnie ten sam problem będę miał w Penie.

Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Robisz w Rawach czy jpg z puszki?
    Bo jeżeli jpgi, to Fuji x10 bije na głowę Olka zwłaszcza na wyższych czułościach iso 800-1600.
    Tylko RAW.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest.
    Przeszedłem to samo. Żółty jest bardziej wymagający - tzn. więcej sobie można pomajstrować - z czasem to doceniam. Chcę cukierka - mam cukierka, chcę "prawdy" - jest... Jak robisz w RAW to nie problem, ale faktycznie, zabrało mi trochę czasu pozbycie się przepałów w czerwonym kanale, beżowej skóry i dziwnego balansu bieli. Za to teraz mam za dużo profili i się zaczynam gubić - muszę to uprościć ciut. W Olku jest to podane na tacy, ale dodanie własnych przypraw już nie takie rozbudowane. Fotki z Nikona są ... inne. Po cieplutkim Olku ciężko się przestawić.

PS. Jeżeli tylko RAW a filmy nie są ważne - rozważyłbym XZ-1 - JPG i filmy tam marne ale RAW i obiektyw cut-mniut. A zawsze to taniej.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

No tak. Tylko ponownie pozostanę z ciemnym szkłem. Nie wiem czy nowa matryca w Pen zaspokoi moje potrzeby w porównaniu z E-510 i ciemnego kitu. Chodzi też o to, że sporadycznie potrzebuję dłuższego obiektywu. Podczas wycieczki bardzo często nie ma czasu by zmieniać obiektywy. W tym wypadku taki uniwersalny obiektyw jest przydatny. Uniwersalny i jasny na długim końcu!
    Fakt! Pozbywanie się E-510 i pozostałych bambetli to coś strasznego. To prawie jak amputacja.
    A czy XZ-2 nie jest własnie stworzony do takich celów? Mylę się? Rozczaruję się?
    no to chcesz tele, czy chesz XZ-2?
    bier że E-PL3, będziesz kontent.
    e-pl3

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    no to chcesz tele, czy chesz XZ-2?
    bier że E-PL3, będziesz kontent.
    Przeważnie mam podpięte 14-42. Sporadycznie zakładam 40-150. W zasadzie tylko gdy chce zrobić coś z tematu portretu lub gdy nie ma innej możliwości a szczegół jest trochę dalej. Jednak i tak zdarza się to rzadko. Dlatego sądzę, że ta uniwersalna ogniskowa w XZ-2 to coś dla mnie. Sęk w tym, że za bardzo nie mam jak się o tym przekonać. Pstrykanie w sklepie to nie to co warunki polowe.
    Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 21.01.13 o 23:34
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Przeważnie mam podpięte 14-42. Sporadycznie zakładam 40-150. W zasadzie tylko gdy chce zrobić coś z tematu portretu lub gdy nie ma innej możliwości a szczegół jest trochę dalej. Jednak i tak zdarza się to rzadko. Dlatego sądzę, że ta uniwersalna ogniskowa w XZ-2 to coś dla mnie. Sęk w tym, że za bardzo nie mam jak się o tym przekonać. Pstrykanie w sklepie to nie to co warunki polowe.
    i dlatego jesteś tutaj teraz z nami

na dużej matrycy wyciągniesz fotki na wyższym ISO, a i tak będziesz miał lepszą jakość niż z małej matrycy kompaktowej pomimo jasnego obiektywu

róbta co chceta,
    XZ-2 to całkiem fajna kieszonkowa puszeczka
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Bierz kompakta. Nie słuchaj tych wszystkich ''lepiej, więcej, bardziej''. Będziesz miał jedną zaletę, która rozwali wszystkie inne: dużo, dużo więcej udanych zdjęć. XZ może robić zdjęcia z biodra w metrze, windzie, w nocy, a wszystko bez rzucania się w oczy i przede wszystkim po wyciągnięciu z kieszeni spodni. Żadnych toreb, systemów, brandzlowania się z przykręcaniem obiektywów, co w efekcie rozstrzyga: zrobić zdjęcie albo dać sobie spokój.
    Filtry też można przykręcić (pasuje tutka po jakichś minoltach, za grosze), także wizjer jak potrzeba...

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Bierz kompakta. Nie słuchaj tych wszystkich ''lepiej, więcej, bardziej''. Będziesz miał jedną zaletę, która rozwali wszystkie inne: dużo, dużo więcej udanych zdjęć. XZ może robić zdjęcia z biodra w metrze, windzie, w nocy, a wszystko bez rzucania się w oczy i przede wszystkim po wyciągnięciu z kieszeni spodni. Żadnych toreb, systemów, brandzlowania się z przykręcaniem obiektywów, co w efekcie rozstrzyga: zrobić zdjęcie albo dać sobie spokój.
    Filtry też można przykręcić (pasuje tutka po jakichś minoltach, za grosze), także wizjer jak potrzeba...
    popieram w 100%. Konkretnie, jasno i przejrzyście.
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

XZ-2 albo poczekaj na Fuji X-20.

Jeśli do lustra/bezlusterkowca używasz głównie jednego szkła to nie ma sensu tego targać - chyba, że kupisz 14-42X i jakieś małe body m43 (co dalej będzie ciemnym zestawem).

W każdej innej wersji kompakt da Ci większą swobodę.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Jak chcesz, napisz na PW do mnie i podaj mail, to wyślę Ci pare zdjęć z XZ-2.
    pozdrawiam