Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Janko a może to nie stabilizacja tylko słabsze wytłumienie migawki??
    Jak zaczniemy szukać przyczyn to pewnie tak właśnie jest, ale z punktu widzenia fotografującego jest po prostu błąd w sztuce (a raczej kompromis sprzętowy). Na tyle mały, że z pogranicza czepialstwa, lecz nie do końca.
    Włączenie wstępnego opuszczenia migawki miało zmniejszyć ów wstrząs, jednak chyba jego główny zysk to stabilizowanie całego aparatu poruszeniem pochodzącym od wciśnięcia spustu (ruch kciukiem, domyślnie mam włączoną 1/2 sekundy).

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jakbym się decydował na kompakt do takich zastosowań rozważyłbym jeszcze Samsunga EX2F. (...) Od razu mówię nie miałem doczynienia z tymi aparatami, opieram się tylko na specyfikacji technicznej.
    Czy specyfikacja EX2 podaje winiete w RAW dla ogniskowej 24mm na poziomie 5-7EV oraz dystorsje -11%?
    IMO optyka olka, jak i silnik jpg, to inna liga...

Na temat shutter blur w K-7 jest caly elaborat: http://www.falklumo.com/lumolabs/art...ter/index.html
    Ostatnio edytowane przez cube007 ; 28.01.13 o 13:01

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    panas 25/2,5 ? Chyba chodzi o 14/2,5.
    Oczywiście, że o 14/2,5. Przepraszam za śmieszny błąd - późno to już pisałem.
    W/w obiektyw w obrocie wtórnym na ebay.uk regularnie kończy się na cenach 110-120 funtów z wysyłką.

Reasumując - XZ-2 kosztuje 2250zl.
    W tej cenie możesz kupić - nówke E-pl1 body -599, Nówke m.zuiko 45mm - ok 1068zł, a do tego - używke 14mm/2,5 (albo nówka sigma 19mm/2,8 - za 599zł - nowa leży na serwisie na A). Pozostajesz bez kita, który jako nowy w cennikach kosztuje dużo, ale sądzę, że za ok 350-400zł dostaniesz takiego od kogoś na forum, który - albo już ma komplet stałek, albo nowe 12-50.O ile w ogóle przy tych 2 stałkach kit jeszcze będzie Ci kit potrzebny...
    Będzie to małą rewolucja po dual kicie i E-510, ale z pewnością będziesz zadowolony, mniej obciążony na wycieczkach i z perspektywami na dalsze upgrade (np 40-150, albo może 9-18mm, a może i panas 20mm... - możliwości są duuuże).
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wieloryb Zobacz posta
    Oczywiście, że o 14/2,5. Przepraszam za śmieszny błąd - późno to już pisałem.
    W/w obiektyw w obrocie wtórnym na ebay.uk regularnie kończy się na cenach 110-120 funtów z wysyłką.

Reasumując - XZ-2 kosztuje 2250zl.
    W tej cenie możesz kupić - nówke E-pl1 body -599, Nówke m.zuiko 45mm - ok 1068zł, a do tego - używke 14mm/2,5 (albo nówka sigma 19mm/2,8 - za 599zł - nowa leży na serwisie na A). Pozostajesz bez kita, który jako nowy w cennikach kosztuje dużo, ale sądzę, że za ok 350-400zł dostaniesz takiego od kogoś na forum, który - albo już ma komplet stałek, albo nowe 12-50.O ile w ogóle przy tych 2 stałkach kit jeszcze będzie Ci kit potrzebny...
    Będzie to małą rewolucja po dual kicie i E-510, ale z pewnością będziesz zadowolony, mniej obciążony na wycieczkach i z perspektywami na dalsze upgrade (np 40-150, albo może 9-18mm, a może i panas 20mm... - możliwości są duuuże).
    w zamian za XZ-2 - popieram,
    natomiast ja osobiście e-pl1 vs e-pl3 - wolałbym zrezygnować z 45f1.8, dołożyć do e-pl3 i pozostać z kitem lub bez, a stałkę 14f2.5 kupisz za 1040PLN na fotonii (choć do mnie lepiej przemawia 20f1.7 bo 14mm masz z kita, a zawsze możesz wziąć wersję droższą z kitem 12-50),
    dlaczego e-pl3?
    to co wymieniłem wcześniej:
    fast AF,
    lepszy proc. obrazu - być może bez większego znaczenie, ale jednak po coś powstał,
    jakość video,
    szybsze zdjęcia seryjne,
    jakość wykonania korpusu.

co do aberracji chromatycznej nie jestem przekonany, ale wg mnie zależy od obiektywu nie od body.

PS. 14-42 IIR to wcale nie jest taki zły obiektyw - bez przesady, mam porównanie ze starym 14-42.
    e-pl3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Niestety, jakość obrazu - ta sama. Nawet nie, epl1 ma jako jedyny 100iso, może i nienatywne, ale daje minimalnie wyższą dynamikę. Obsługa, af itd - różnica jest na korzyść trójki.
    ISO 100 w E-PL1 daje niesamowicie czysty obraz pod względem szumów. Natomiast jest większe ryzyko przepalenia zdjęcia, bo iso100 w tym modelu jest przesunięte ku jasności bardziej. Ale jest wybór 100 albo 200 - priorytet szumów albo dynamiki - nowsze modele już nie dają wyboru.
    pozdrawiam

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

E-pl3 (body) jest dokładnie o 500zł droższe. Przy cenie 599 za E-PL1 to jest 83% drożej...
    Jedyne, co może bronić E-pl3 (prócz szybkości) to uchylny ekranik. Jeśli komuś na nim bardzo zależy - to jasne. Jeżeli natomiast 3-ka miałaby być kupiona kosztem
    jakiegoś szkła (broń Boże nie 45mm) - to wg mnie - lepiej dociążyć kieszeń naleśniczkiem (czy wspominaną sigmą- której wg testów ciężko jest cokolwiek zarzucić)...
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Dodam, że szybkość AF w E-PL1 zależy od użytego obiektywu. Z własnym kitem jest kiepsko, ale już np. z kitami panasonika to błysk siekiery.
    pozdrawiam

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Czy ktoś woli używać 20/1.7, 45/1.8 czy 17/1.8 to preferencje fotografa.
    Cenię sobie 45/1.8 ale zauważyłem, że jednak częściej używam 20. Może to wina tego, że ostatnio robię więcej widoczków.
    W każdym razie polecam oba obiektywy, jeśli lubisz stałki.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    lepszy proc. obrazu - być może bez większego znaczenie, ale jednak po coś powstał
    Bo tak już jest na świecie, że co chwilę powstają nowe procesory. Głównie po to, żeby było... taniej
    Różnica zdjęć między siedmioma dwunastomegapikselowymi penami jest żadna. Widać śladową poprawę w epl1, ze względu na 100iso i nieco niższą ostrość w ep1 ze względu na mocniejszy filtr aa, ale też w granicach błędu (wyjęcie tego filtra prawie nie zwiększa ostrości jak to było w przypadku body 4/3)
    co do aberracji chromatycznej nie jestem przekonany, ale wg mnie zależy od obiektywu nie od body.
    Nie masz być co przekonany, to zależy wyłącznie od obiektywu.
    PS. 14-42 IIR to wcale nie jest taki zły obiektyw - bez przesady, mam porównanie ze starym 14-42.
    A zaglądnąłeś w tego linka, co go wczoraj podrzucałem, czy po prostu kupiłeś epl-3 w przeddzień premiery piątek, po czym widząc jaką wtopę uczyniłeś, będziesz w każdym wątku go polecał każdemu bez sensu?
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    ISO 100 w E-PL1 daje niesamowicie czysty obraz pod względem szumów.
    Nie rozpędzajmy się z tym ''niesamowicie''. Choćby stary Canon 450D ma znacznie przyjemniejszy obrazek jeśli chodzi o tę cechę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Niesamowicie odnoszę do aparatów jakich miałem okazję - chociaż przez chwilę - używać. Canon 450 nie należy do nich.
    pozdrawiam