Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: Warszawa moim okiem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: Warszawa moim okiem

A może chodzi tu o to, że robiąc zdjęcia i je oglądając każdy z nas ma inne oczekiwania? Jednemu wystarczy aby zdjęcie było ładne (proste, niepoucinane, ostre) i np. z ładnym światłem. Dla drugiego będzie to za mało i chciałby jakiegoś innego kadrowania, spojrzenia z innej perspektywy. A ktoś jeszcze inny wypatruje kadrów, pomysłów, obrazków niekoniecznie zwracając uwagę na urodę i rozpoznawalność. I pewnie jeszcze inne spojrzenia na fotografię można spotkać wśród nas.
    Dlatego do jednych wątków zachodzimy częściej, do innych rzadko (lub odwrotnie )
    Trochę banał mi wyszedł ale próbuję usprawiedliwić tych, co piszą "ładne foty". Skoro dla kogoś wystarczy że fota jest ładna (w jego pojęciu) to dlaczego nie?
    Nie napisałam w tym wątku, że "ładne foty" bo mnie one nie zainteresowały. Rozumiem jednak, że są tacy którym wystarczy poprawność i np. nie lubią udziwnień

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Rozumiem jednak, że są tacy którym wystarczy poprawność i np. nie lubią udziwnień
    A co z tymi, którym to nie wystarczy? Dlaczego nie mają mieć prawa głosu i być traktowani jako persona non grata?
    EOT

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Uważam, że każdy ma prawo głosu Czasem dla wygody, świętego spokoju lub ze zwykłego braku czasu zabiera się głos tylko tam, gdzie się odbiera na podobnych falach.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    A może idąc za ciosem Twojej wypowiedzi. Niedzielni kierowcy zwracają uwagę tylko na znaki?
    W zasadzie to nie do mnie,ale.
    Nie.ale jak jest ograniczenie do stu to jada sto czy widno,ciemno,mgla,deszcz,zawieja snieg.
    Fajny tekst masz w stopce,moze przeczytaj go raz jeszcze.
    Ps: Zrob Warszawie takie fotki,zeby warszawiak zapytal co to za miasto bo z checia by tam sie wyprowadzil.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Nie to jak polecieć off-topiciem komuś na wątku foto Tylko na tym forum
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Obejrzałem i widzę różnicę i wiem o co chodzi. To jedno zdanie dużo bardziej wyjaśnia sens i pojęcie fotografii od "cytatów" Diabolique.
    Dziękuję APZ.
    Tomasz_St Napisz do administracji, prośbę o przeniesienie wątku do "początkujących" Dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, na pewno
    na Twoje kadry padnie inne światło, i zamiast zbierać "baty" Dostaniesz wiele porad, i analiz kadru.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    A może chodzi tu o to, że robiąc zdjęcia i je oglądając każdy z nas ma inne oczekiwania? Jednemu wystarczy aby zdjęcie było ładne (proste, niepoucinane, ostre) i np. z ładnym światłem.
    ...
    Skoro dla kogoś wystarczy że fota jest ładna (w jego pojęciu) to dlaczego nie?
    ...
    Rozumiem jednak, że są tacy którym wystarczy poprawność i np. nie lubią udziwnień
    Zauważyłem pewną zależność w odbiorze fotografii przez pewne grupy ludzi. Cieszy mnie to bardzo a nawet momentami bawi.
    Ten wątek jest tego przykładem.
    Weźmy chociażby zdjęcie
    3.

6.

Zdjęcia są technicznie poprawne (na 3 kuleje kompozycja - wiem o tym - były wykopki i nie mogłem przesunąć statywu)... ale brakuje im pewnych "unikalnych" elementów o których pisał Diabolique (przedplan, sztafaż). I tutaj zaczyna się zabawa.
    Stawiając przed tymi dwoma zdjęciami 2 osoby. Jedną która nie interesuje się fotografią i jedną która się interesuje, odbiór tych dwóch zdjęć będzie diametralnie różny.
    Mianowicie osoba która się się interesuje fotografią powie (uogólniam): "Poprawne, widzę potencjał ale brakuje tutaj tego i tamtego." lub "Nie zachwyca, brakuje tego, tego... zwykły pstryk."
    Osoba, która nie interesuje się fotografią powie (już powiedziała): "Chciałabym, żeby mój Śląsk ktoś tak sfotografował." lub "Gdy patrzę na Twoje zdjęcia, ponownie zakochuję się w Warszawie."

To tyle. Wiem, że fotograficznie mogłoby być lepiej. Jestem tego świadomy... ale z drugiej strony czy fotografia jest tylko dla pasjonatów i "fachowców"?

Saboor - nie chcę porad kadrowania, bo kadry są poprawne. Takie lubię i przy takich zostanę.
    Co do kompozycji to już inna bajka.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

diabolique
    Gość

Zauważyłem pewną zależność w odbiorze fotografii przez pewne grupy ludzi. Cieszy mnie to bardzo a nawet momentami bawi.
    A może niektórzy już po prostu sporo widzieli i nie wszystko robi na nich wrażenie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Jesli twierdzisz,ze kadry sa technicznie poprawne to moze pare ksiazek o fotografi Ci polece.
    To ze takie lubisz to nie znaczy,ze sa poprawne.One po Prostu sie tobie podobaja bo nie masz innego wyjscia
    To jest forum fotograficzne a nie portal Nasza Klasa gdzie takie sitasne fotecki jak te powyzej beda powodowaly scisk kolan malolat z IIIa.
    Fotki sa nieostre,balans do kitu,pelne przepalow,budynki sie wala....Wyglada to tak jak bys starszemu bratu aparat ciupnal i kolezance sie pasja pochwalic chcial.
    Jak sie chcesz bawic w nocne kadry to poczytaj o DRI i HDR,albo wez material co obejmie taki zakras EV,ale nie bisz bzdur,ze kadry sa poprawne.W nich nie ma nic poprawnego.Poprawne sa tylko niektore wypowiedzi we watku i to nie te jedno czy dwu wyrazowe typu och ach.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

/.../
    Saboor - nie chcę porad kadrowania, bo kadry są poprawne. Takie lubię i przy takich zostanę.
    Co do kompozycji to już inna bajka.
    Szafujesz pojęciami:
    przedplan, sztafaż
    A nie rozumiesz co to analiza kadru? Jeszcze raz: analiz ka-dru, czyli zawartości(treści) fotografii, którą Prezentujesz, nie kadrowania.
    Przykład: załóżmy że kadrowanie jest poprawne, fota 3 i 6 skoro w trójce budynek się wali(nie dopuszczalne!) a w szóstce jest również zniekształcony i psuje odbiór?
    W pierwszym poście Piszesz:
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St
    na początek nieśmiało.
    Proszę o konstruktywną krytykę.
    A po tem ową zlewasz???
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL