Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: Warszawa moim okiem

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Warszawa moim okiem

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A może niektórzy już po prostu sporo widzieli i nie wszystko robi na nich wrażenie?
    Cos w tym jest ale moim zdaniem nie wszystko musi mieć to o czym pisałeś aby mogło się podobać. Jest sporo zdjęć czy obrazów, które mi się podobają pomimo tego, że nie mają jakiegoś kontekstu czy przekazu - to jest bardzo subiektywne i jak mi się coś podoba to nie szukam na siłę uzasadnienia dlaczego. Oczywiście zawsze do zdjęcia/obrazu mozna dorobić kontekst i przekaz nawet gdy go tam nie ma Kazdy ma prawo do swojej opinii i moze ją wyrażać w prostych słowach "podoba mi się", "nie podoba mi się" lub też szerzej uzasadnić dlaczego. To co mi się niepodoba to przekonanie wypowiadających się, że tylko ich punkt widzenia jest słuszny a inni się mylą lub nie mają pojecia o tym co jest dobre a co złe.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Cos w tym jest ale moim zdaniem nie wszystko musi mieć to o czym pisałeś aby mogło się podobać.
    Oczywiście, mam nawet znajomych, którzy lubią jeść na stojąco, plastikowymi sztućcami z papierowego talerza. Ale ja takich imprez unikam, nie lubię i nie rozumiem.
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wyobraź sobie siebie w roli jurora: oceniasz zdjęcia Warszawy zrobione przez amatorów. Nadesłano 5000 prac, ty masz obowiązek obejrzeć wszystkie. Po ilu ci się znudzi? W jakim momencie zmienisz zdanie odnośnie sposobu patrzenia na miasto?
    Problem polega na tym, że nie tworzysz w próżni. Szerokie grono odbiorców twoich prac widziało inne zdjęcia Warszawy zrobione wcześniej niż ty to uczyniłeś. To jest dla wielu punkt odniesienia. Nie wymagaj, żeby każdy zapomniał to co widział i patrzył przez superobiektywne okulary.
    Z fotografią jest ten problem, że nie jest obiektywna i każdy może pisać tylko i wyłącznie ze swojego punkltu widzenia. To nie maszyna, której wartość możesz ocenić przez pryzmat "działa/nie działa".

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    To co mi się niepodoba to przekonanie wypowiadających się, że tylko ich punkt widzenia jest słuszny a inni się mylą lub nie mają pojecia o tym co jest dobre a co złe.
    Nie wiem do kogo pijesz, ale jest to na tyle personalna uwaga, że powinieneś skonkretyzować. Taka forma uwagi to jak g... rzucone w stronę wentylatora.

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Fotki sa nieostre,balans do kitu,pelne przepalow,budynki sie wala....Wyglada to tak jak bys starszemu bratu aparat ciupnal i kolezance sie pasja pochwalic chcial.
    Mirku proszę o przykład, w której książce jest napisane że walące budynki sa błędem kadrowania!
    Z chęcią przeczytam o tym.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    Mirku proszę o przykład, w której książce jest napisane że walące budynki sa błędem kadrowania!
    Nie kombinuj,bo nigdzie nie napisalem,ze bledem kadrowania jest tylko walacy sie budynek.
    i nie zaczynaj ze tam u nas murzynow bija i wszystkim to sie podoba.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Jesli twierdzisz,ze kadry sa technicznie poprawne /.../
    diabolique, Mirek54 idziemy na piwo?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    diabolique, Mirek54 idziemy na piwo?
    Masz racje.Chociaz wypada by pomoc,moze tak?Linkiem na poczatek

http://lmgtfy.com/?q=Podstawy+fotogr...+dobre+zdjecie

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Masz racje.Chociaz wypada by pomoc,moze tak?Linkiem na poczatek

http://lmgtfy.com/?q=Podstawy+fotogr...+dobre+zdjecie
    "znajomy cygan z gór przysłał mi pocztą sznur"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Panowie, jak będziecie się tak zachowywać to nasz nowy kolega się zniechęci do tego forum.
    Długie, nic nie wnoszące dysputy. Zamiast podpowiedzieć co poprawić.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    Myślę, że walące się budynki nie muszą być błędem - można to kreatywnie wykorzystać, ale na fotografii miejskiego pejzażu (a myślę, że taka była intencja autora) walące się budynki to błąd ewidentny.
    Na OC niektórzy wyrażają opinie dość bezpośrednio, ale z drugiej strony to nie Wersal, a w tym wątku nie zauważyłem, żeby ktokolwiek przesadził.
    Pozdr

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jesli twierdzisz,ze kadry sa technicznie poprawne to moze pare ksiazek o fotografi Ci polece.
    To jest forum fotograficzne a nie portal Nasza Klasa gdzie takie sitasne fotecki jak te powyzej beda powodowaly scisk kolan malolat z IIIa.
    Fotki sa nieostre,balans do kitu,pelne przepalow,budynki sie wala....Wyglada to tak jak bys starszemu bratu aparat ciupnal i kolezance sie pasja pochwalic chcial.
    Mirku nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Z Naszą klasą i słitaśnymi fotkami zdecydowanie przegiąłeś pokazując jedynie, że tylko Ty masz rację i Ci, którzy się z Tobą zgadzają. Dyskredytujesz innych obrażając ich. To, że Tobie się coś nie podoba, to nie uprawnia Ciebie do mieszania kogoś błotem. Czy mam z Ciebie brać przykład, jako z osoby starszej i też innych mieszać z błotem, tylko dlatego, że mam inny punkt widzenia? Przemyśl to proszę, bo przez takie fragmenty wypowiedzi jak powyższy cytat, ludziom odechciewa się czegokolwiek... no chyba, że taki miałeś zamiar Mirku.

Z balansem bieli też przesadziłeś, bo tylko na 2 nocnych zdjęciach jego nie ma... a jeśli chodzi o balans bieli nocą w mieście, to proponuję sfotografować biały śnieg własnie nocą w mieście. Najlepiej na jakiejś oświetlonej bocznicy kolejowej.
    Balans bieli moim zdaniem ważny jest w fotografii produktowej, portretowej... ale nie nocą w mieście.
    Ostrość zdjęć... może jesteś zwolennikiem ostrzenia zdjęć do przesady ale ja nie.

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A może niektórzy już po prostu sporo widzieli i nie wszystko robi na nich wrażenie?
    Ostatnio widziałem 100 najlepszych zdjęć Reutersa z całej jego historii... myślałem, że widziałem prawie wszystkie. Widziałem zaledwie 58 fotografii ze 100. Uświadomiłem sobie jak wielu jeszcze fotografii nie widziałem.

Saboor nie szafuję pojęciami, tylko piszę o czym wspomniał inny użytkownik forum.

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Panowie, jak będziecie się tak zachowywać to nasz nowy kolega się zniechęci do tego forum.
    Długie, nic nie wnoszące dysputy. Zamiast podpowiedzieć co poprawić.
    Koleżanko Klikacz - na każdym forum i w każdej grupie społecznej jest grupa trzymająca władze i loża szyderców. Wyznają oni zasadę - jeśli wlecisz między wrony...
    Na każdym forum ludzie i ich prace są krytykowani. Tak było jest i będzie. Dobrze jeśli jest to konstruktywna krytyka a nie rzucone w eter. Kadry nie są poprawne... i zero uzasadnienia.

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Na OC niektórzy wyrażają opinie dość bezpośrednio, ale z drugiej strony to nie Wersal, a w tym wątku nie zauważyłem, żeby ktokolwiek przesadził.
    Pozdr
    Każdy ma prawo do własnej oceny i wyrażania opinii. Według Ciebie nikt nie przesadził, a według mnie tak, ale to nie mój problem tylko tej osoby.

Dziękuję wszystkim za opinie i krytykę... choć w żadnym wypadku nie była ona konstruktywna... a szkoda.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz_St ; 17.12.12 o 16:29
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.