Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: Warszawa moim okiem

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Warszawa moim okiem

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    1) Ambitni fotografowie poszukują kontekstu, niedzielni fotografowie zwracają uwagę na obiekty
    2) Kwintesencją fotografii są zależności w obrębie kompozycji
    Jeśli chcesz fotografować tak zwany "street", to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni. Będziesz wtedy miał masę kontekstów. Mnie to nie kręci.
    Tak siedzę i czytam i się zastanawiam jak odniesiesz to co napisałeś w pkt. 1 do portretu?
    Każdy ma własny punkt widzenia i postrzegania świata.

A może idąc za ciosem Twojej wypowiedzi. Niedzielni kierowcy zwracają uwagę tylko na znaki?
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    Jeśli chcesz fotografować tak zwany "street", to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni. Będziesz wtedy miał masę kontekstów. Mnie to nie kręci.
    Tak siedzę i czytam i się zastanawiam jak odniesiesz to co napisałeś w pkt. 1 do portretu?
    Każdy ma własny punkt widzenia i postrzegania świata.

A może idąc za ciosem Twojej wypowiedzi. Niedzielni kierowcy zwracają uwagę tylko na znaki?
    Nie przesadzaj, nie o tym mowa.
    Portret też portretowi nie równy. Jeden z nas fotografuje śmietniki, czy zapyziałe uliczki, innego nęci grafitti, a jeszcze innych miejski krajobraz

Obejrzyj miejskie zdjęcia jaggera i swoje, z tej samej Warszawy. O tych różnicach jest tu mowa.

Chyba, że nie widzisz różnicy. wtedy przenieś się do zdjęć dla początkujących , bo nic w ocenie zdjęć po Tobie. Tu się mówi o ocenie, technice, i o fotografii w ogóle. I wystawia prace by poddać je krytyce.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

diabolique
    Gość

Kto wie, może zajmę się tak zwanym "streetem", jesli nikt mi już nie broni. Cokolwiek to jest

Nic nie zrozumiałeś. Ok, posłużmy się przykładem. Zdjęcie trzecie - jaki jest sens i kontekst latarni na tle budynków? Po co jest umieszczona właśnie w tym miejscu? Czemu nie zrobiłeś trzech kroków w lewo, by poprawiuć kompozycję zdjęcia wbudowując lampę w wolną przestrzeń po lewej stronie Pałacu Kultury?
    I takie uwagi można odnieść niemal do każdej fotki w tym wątku. Są o niczym.

Niedzielni kierowcy zwracają uwagę na inne samochody. Nie zwracają uwagi na znaki, linie ciągłe i przerywane, na kierunkowskazy, na zasady itp.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Ambitni fotografowie poszukują kontekstu, niedzielni fotografowie zwracają uwagę na obiekty
    Uwielbiam takie teksty
    Bardzo ładnie brzmią ale mało w nich sensu. Dobre, żeby zaznaczyć swoją "lepszość" w temacie fotografii.
    Nic nie zrozumiałeś.
    Widzisz jaki z Ciebie ignorant?
    JA Ci wytłumaczę!
    Zdjęcie trzecie - jaki jest sens i kontekst latarni na tle budynków? Po co jest umieszczona właśnie w tym miejscu? Czemu nie zrobiłeś trzech kroków w lewo, by poprawiuć kompozycję zdjęcia wbudowując lampę w wolną przestrzeń po lewej stronie Pałacu Kultury?
    Wiele pytań po to, aby walnąć następnym komunałem:
    ... fotki w tym wątku. Są o niczym.
    A o czym by było to zdjęcie (trzecie), gdyby autor zrobił te trzy kroki w lewo?

PS
    O czymś, to może być film, reportaż, książka ale nie zdjęcie.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Widzisz jaki z Ciebie ignorant?
    JA Ci wytłumaczę!
    Też źle zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że "objaśnię co miałem na myśli".
    Miałem swoje zdanie, wyraziłem je. Nie obaliłeś żadnego z moich argumentów, tylko troszkę odreagowałeś.
    Proszę napisz jakąś rozbudowaną wypowiedź o fotografiach umieszczonych przez autora wątku. Przekonaj mnie, że nie mam racji, wskaż światełko w tunelu. Jestem reformowalny, dobre argumenty (ale nie w stylu "dobre foty!") z pewnością mnie przekonają.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Też źle zrozumiałeś.
    No to możemy zacząć przepychankę "kto, kogo nie zrozumiał", tylko co to da?
    Nie obaliłeś żadnego z moich argumentów ...
    Nie miałem zamiaru nawet doszukiwać się tych argumentów. Chciałem zwrócić uwagę na formę w jakiej się wypowiadasz o zdjęciach i tych co te zdjęcia chwalą.
    Proszę napisz jakąś rozbudowaną wypowiedź o fotografiach umieszczonych przez autora wątku. Przekonaj mnie, że nie mam racji ...
    Nie napiszę, ponieważ nie mam zamiaru Cię przekonywać, że nie masz racji co do zdjęć. Tylko ta forma ...

PS
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie:
    A o czym by było to zdjęcie (trzecie), gdyby autor zrobił te trzy kroki w lewo?
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie przesadzaj, nie o tym mowa.
    Obejrzyj miejskie zdjęcia jaggera i swoje, z tej samej Warszawy. O tych różnicach jest tu mowa.
    Obejrzałem i widzę różnicę i wiem o co chodzi. To jedno zdanie dużo bardziej wyjaśnia sens i pojęcie fotografii od "cytatów" Diabolique.
    Dziękuję APZ.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

diabolique
    Gość

No to możemy zacząć przepychankę "kto, kogo nie zrozumiał", tylko co to da?
    Ale ja już skończyłem
    Dla mnie "forum" oznacza miejsce rozmów, wymiany argumentów. Nie miejsce klaki i przepychanek (od tego jest raczej widownia)
    Wygląda to śmiesznie, bo jak ktos pisze enigmatycznie "fajne są", to jest miło, przyjemnie i wszyscy są happy.
    Mogłem napisać tak samo zdawkowo "nie podobają mi się", ale wtedy podnosi się rumor i pretensja, żeby uzasadnić.
    Ja chętnie poznałbym uzasadnienie do tych pozytywnych ocen, bo nikt nigdy nie domaga się uzasadnienia pochwał.

PS. Byłoby o samotności żelaza w świecie betonu. Może być?
    Ponadto uporządkowałoby plany, co bez wątpienia przełożyłoby się na całościowy odbiór fotografii.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Dla mnie "forum" oznacza miejsce rozmów, wymiany argumentów.
    Zgoda ale trochę inaczej wyobrażam sobie rozmowę i wymianę argumentów. Rozmowa powinna odbywać się na równym poziomie. Bez wywyższania czy zniżania się jednej ze stron.
    Ja chętnie poznałbym uzasadnienie do tych pozytywnych ocen, bo nikt nigdy nie domaga się uzasadnienia pochwał
    Czy jak dostajesz premię, to też dociekasz za co, czy aby na pewno zasłużyłeś?
    Byłoby o samotności żelaza w świecie betonu. Może być?
    Nie starcza mi wyobraźni aby to pojąć
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość

Zgoda ale trochę inaczej wyobrażam sobie rozmowę i wymianę argumentów. Rozmowa powinna odbywać się na równym poziomie. Bez wywyższania czy zniżania się jednej ze stron.
    A tu zupełnie nie wiem o co ci chodzi.

Czy jak dostajesz premię, to też dociekasz za co, czy aby na pewno zasłużyłeś?
    W sumie możemy sprowadzić wszystko do absurdu.
    A więc nie dostajemy premii już od jakiegoś czasu z przyczyn związanych z budżetem samorządu. A jak dostajemy to są one określone regulaminowo, nie trzeba dociekać.

Oki, w sumie nie muszę się wypowiadać w tym wątku. Pax między chrześcijany i już mnie nie ma