Oczywiscie masz prawo sie nie zgadzac.Nie Ty pierwszy i nie ostatni.Zrobmy inaczej-zrob fote i pokaz, podeslij rawa.Ja Ci balans bieli wyprowadze.
Juz kiedys pisalem.Panowanie nad kolorem to swiety obowiazek fotografa.Jesli on panuje to swiadomie doprowadza w obrobce do tonacji.Tonacji doprowadzonej a nie do zaniechania usuniecia zafarbu bo umiejetnosci zabraklo.Sam tego dowiodles ze jest to trudne.Przyznac sie ze za trudne dla Ciebie to tez trudne??Ja takich problemow nie mam.
A w czym jest lepsza fotografia portretowa i krweatywna od zdjecia nocnego w miescie.Dlaczego tam jest wazny a tu nie??Nie chce mi sie szukac fotek,ale zobaczylbys w jak trudnych warunkach mozna fotografowac i panowac nad temperatura swiatla.
Widzisz,ja jestem facet co jesli czuje smrod to powie lub zapyta czemu tu smierdzi.
Z drugiej strony to masz watek w ocenach a nie w miejscu,gdzie mozna udzielac porad.Bo w koncu modzi napisza,ze sie nie pisze na temat.
Chyba,ze wolisz jak bedziesz nieuczesany i w brudnej koszuli to beda Ciebie pytac czy nowy styl lansujesz czy po prostu ktos Ci zwroci uwage o wygladzie i woni.Sa rozni ludzie -Ja wale wprost,nie umiem owijac i klepac i innej urodzie i delikatnosci.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Co do ostrości, powiem tak, wyglądają na nie ostre, a w rzeczywistości (w swoim rozmiarze) mają dobrą ostrość. Sprawdziłem (zapisałem na dysku) tylko tę 3 i 6. Faktyczny ich rozmiar to 903x604pix (pozostałych zresztą też). Na forum zostały przeskalowane do rozmiaru 800pix i straciły przez to na ostrości. (Powiększyć ich do pełnego rozmiaru jakoś nie mogę)
Przepałów nie zauważyłem, WB jak dla mnie w normie.
Jeśli by nadmierną kompresję zaliczyć do technicznych aspektów to poprawne nie są. Przy rozmiarze boku 900pix powinny ważyć z 300KB lub więcej, a nie 100KB jak teraz. Także to przeskalowanie + kompresja swoje zrobiły.
Lepiej chyba wstawiać zdjęcia przez opcję załącznik, później można miniaturę powiększyć do pełnego rozmiaru.
Co do samych zdjęć, zapamiętałem gdzieś otrzymaną radę aby nocne zdjęcia robić kiedy jeszcze niebo nie jest całkiem czarne.
Nie zrażaj się, rób zdjęcia i wstawiaj.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.12.12 o 22:33
Mi się fotki bardzo podobają. W dyskusji między diabolique a helmuthem jestem bardziej po stronie helmutha. Wydaje mi się, że nie każde zdjęcie jest po to aby się w nim doszukiwać drugiego dna. Nie wiem, czy będzię to dobre porównanie ale wydaje mi się dość trafne. Film - są filmy ambitne, wymagające od widza refleksji, zastanowienia itp., które po zakończeniu długo pozostają w myślach czasami jako nawet pewien ciężar a są filmy może mało ambitne, które też mają wielu widzów, przy których można się zrelaksować, pośmiać, odprężyć, zapomnieć, etc.. W fotografii chyba najważniejszy jest odbiór i chyba nie można jej przypisywać łatki ma przesłanie bądź nie. Jeśli ma to super i jest ciekawa mimo, że np cały kadr może nie być ciekawy - właśnie dzięki temu przesłaniu. A może nie mieć ale być bardzo przyjemna w odbiorze, sprawiać, że ktoś się na dłużej przy niej zatrzyma i pomyśli, że jest po prostu ładna. Zdjęcia kolegi moim zdaniem są bardzo fajne i jak na amatora naprawdę ciekawe. Ja się w pełni zgadzam z bufetową.
---------- Post dodany o 01:12 ---------- Poprzedni post był o 00:39 ----------
P.S. rzeczywiście może warto wyprostować te budynki, ale ogólnie odbiór na tak.
nr3 .szkoda że pałac przyciąłeś ,nr.6,7 i 9 bardzo mi się podobają,,,jestem tu nowa i mam pytanko do wszystkich,od kiedy można wstawiać fotki jak się jest nowym???
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ