Jeżeli chodzi o budowę i menu to zmiany są minimalne. Lepsza jest matryca i oprogramowanie do kręcenia filmów. Jeżeli chodzi o oprogramowanie fotograficzne to trudno mi się wypowiedzieć bo zdjęć z aparatu bezpośrednio nie używam. Zawsze robię RAW-y i obrabiam. Jest roszkę wygodniejszy z powodu wymiennego gripa i dotykowego ekranu. Choć obraz na nim jest jak dla mnie jakoś bardziej nasycony, co nie przypadło mi do gustu. Co prawda można to zmniejszyć z poziomu menu. Poza tym bardzo często a właściwie zawsze gdy nie podłączam lampy błyskowej używam do kadrowania VF-2. No i moje dwa akumulatorki oryginalne BLS-1 idą wraz z LP-3 do ludzi bo tutaj mam BLS-5. Kupiłem już dla świętego spokoju drugi.
Niepotrzebnie oddajesz BLS-1, przecież one są kompatybilne z E-PL5.
Co najwyżej potrzebowałbyś dwóch ładowarek.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Właśnie dostałem E-PL5 i zgłupiałem.
Dałbym głowę, że na zlocie używałem Super Control Panel.
Według instrukcji (s. E83) w trybie PASM [OK]->[INFO] i powinien się pojawić.
Mam tylko Live Control, którego nie lubię.
Próbowałem camera software update, full reset i *****
Jeśli ktoś już ma ten aparat to bardzo proszę o sprawdzenie czy u was działa Super Control Panel.
Wg instrukcji: Menu użytkownika -> Zakładka D -> Control settings -> Live SCP -> OnWłaśnie dostałem E-PL5 i zgłupiałem.Dałbym głowę, że na zlocie używałem Super Control Panel.
Według instrukcji (s. E83) w trybie PASM [OK]->[INFO] i powinien się pojawić.
Mam tylko Live Control, którego nie lubię.
Próbowałem camera software update, full reset i *****
Jeśli ktoś już ma ten aparat to bardzo proszę o sprawdzenie czy u was działa Super Control Panel.
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
Działa, ino trza włączyćanmael podał receptę wg instrukcji, a w polskim menu wygląda to tak: Menu własne ("kółka zębate")-> Zakładka D -> Ust. Sterowania -> (np.) P/A/S/M -> Live SPK -> Wł. (zatwierdź OK).
Jeżeli nie widzisz w menu "kółek zębatych" - to trzeba włączyć wyświetlanie menu własnego: Menu ustawień ("klucz" na dole) -> "kółka/penpal" Wyświetl. Menu -> "kółka" Wyświetl. Menu -> Wł.
Szkoda gadać ile ja sie namęczyłem z tym. W moim poczciwym e-pl3 zrobiłem i działało. Tutaj włączyłem i nie działa. I po godzinach kombinowania doszedłem, że w oprogramowaniu jest błąd! W panelu d- ust. Sterowania samo włączenie live spk nic nie daje! Trzeba ster. Na żywo- zrobić na wył. I wtedy diała jedno i drugie! Choć jedno jest wyłączone. Ale zły byłemmmmmmm. Ale już szczęśliwy jestem. Ufff
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
No i na szkolenia przybywam, i sie udzielam, a czytam kilka razy dziennie a na fl-600r czatuję na ebay bo oly nie chce dać mi nic na pocieszenie. A przecież ja już cały e-system miałem i za pół ceny sprzedałem i lp3 oddałem za grosze z gripem od frańca, a szkiełek nakupowałem tyle w saturnie janki, że lp5 dali mi 30% taniej. I tu się mój humor poprawił na moment. Fl35r działa jak trzeba tylko ma funkcje którye nie działają w penach. Mozolna droga do szczęścia u olka. Pomożecie!!???
---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:18 ----------
Sprawdziłem to raz jeszcze n awszystkie sposoby. Intuicyjnie wchodząc w menu zmiana psk nic nie daje! Trzeba ster. Na żywo zrobić na wyłączone i wtedy dzziałają oba!!!
Jako, że kolega sprawił sobie E-PL5, miałem okazję go przez chwilkę "zmacać". Przy OMD to prawdziwy mikrus. Grip mimo to całkiem przyjemny i nie ma się wrażenia jakby aparat miał zaraz wypaść z ręki, czego doświadczałem w przypadku OMD. Na pochwałę zasługuje świetny panoramiczny ekran, który można wykręcać do granic absurdu (czyli trybu sweet foci). Zupełnie natomiast nie przekonuje mnie miniaturowe kółeczko zmiany nastaw - zbyt drastycznie Oly ograniczył miejsce na nie. Obiektyw kitowy to totalny plastic-fantastic i nie wierzę by długo to pożyło. Zdecydowanie E-PL5 jest sprzętem delikatniejszym niż OMD, z trudem uwierzyłem, że korpus jest metalowy. Szybkość działania i jakość efektów pracy są jednak bez zarzutu, a w połączeniu z naleśnikiem typu 20 mm Panasa wychodzi ekstremalnie poręczna małpka, którą zawsze można mieć przy sobie.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8