Strona 27 z 80 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    E-M5 + 20/1,7 podobne efekty przy 1/4-1/5 s
    No właśnie - IS OM-D wymiata przy długich czasach. Ja z m.zd 45/1.8 uzyskuję 1/6-1/8s. To jest lepszy wynik niż E-3 z ZD 50. Przy teleobiektywach już nie ma takiego wow, ZD 70-300 na korzyść dla E-3, niezależnie od tego czy to układ stabilizacji czy masa zestawu robi robotę. Dla różnych ogniskowych zysk ze stabilizacji może być różny, stąd stwierdzenie, że różnica pomiędzy aparatami wynosi np. 2 ev jest rzecz jasna uproszczeniem.

Wracając do E-PL5 pytanie mam takie - czy przysłona (szczególnie w jasnych obiektywach) zachowuje się tak jak w starych Penach - pracuje podczas ustawiania ostrości a nawet kierowania aparatu na różne źródła światła, czy zachowuje się jak w OM-D - jest cały czas otwarta przymykając się do wartości roboczej tylko podczas robienia zdjęcia?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tyle, ze ja nie porownuje staroci, a dwie nowe zabawki wyposazone w nowa matryce "podobno" od sonego.
    Zreszta nie interesuje mnie w tej chwili matryca, a stricte stabilizacja i te 2EV roznicy miedzy epl5 a omd, wiec sie pytalem czy ktos to jakos testowal i moze cos napisac w tym kontekscie.
    Przecież wszystko napisaliśmy. Stabilizacja w epl5/epm2 pracuje tak samo słabo jak w starszych penach czyli ok. 2EV gorzej niż w OMD i tym, oraz wyglądem zewnętrznym, nowa seria różni się między sobą.

---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wracając do E-PL5 pytanie mam takie - czy przysłona (szczególnie w jasnych obiektywach) zachowuje się tak jak w starych Penach - pracuje podczas ustawiania ostrości a nawet kierowania aparatu na różne źródła światła, czy zachowuje się jak w OM-D - jest cały czas otwarta przymykając się do wartości roboczej tylko podczas robienia zdjęcia?
    To sobie chyba można ustawić, ale musiałbym sprawdzić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Maiłem okazję pobawić się E-PL5 podczas zlotu w Łodzi. Nawet jeśli kupię później OM-D E-M5 to i tak chcę mieć E-PL5. Obraz mi wreszcie odpowiada vs E-P2 i EP-3.
    Nie przeszkadza mi brak rolki nawet przy trybie M. Natomiast aparat jest lekki w porównaniu do ciężkiego klocka E-M5.
    Ma dużo bardziej funkcjonalny ekranik niż E-M5 i ma możliwość podglądu przy zdjęciach auto. Praktycznie nie miałem potrzeby wsadzać wizjer.
    Poza tym seria L ma wreszcie rozsądnego gripa. Bateria długo trzyma, aparatu prawie nie wyłączałem.
    Przy takiej różnicy w cenie zabieram się za zamówienie E-PL5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Przecież wszystko napisaliśmy. Stabilizacja w epl5/epm2 pracuje tak samo słabo jak w starszych penach czyli ok. 2EV gorzej niż w OMD i tym, oraz wyglądem zewnętrznym, nowa seria różni się między sobą.
    No wlasnie nikt nie pisal o epl5 vs omd, tylko porownywal staruchy do omd.
    Wiec intryguje mnie czy zostawili bez zmian is'a czy jednak cos grzebneli, jak to ma miejsce w kontekscie obrazka wypluwanego z tych dwoch body.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

No wlasnie nikt nie pisal o epl5 vs omd, tylko porownywal staruchy do omd.
    Jeśli a=b to a+c=b+c
    Zadanie domowe: podstaw pod literki odpowiednie modele. W razie potrzeb skorzystaj z książki do III klasy.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Jeśli a=b to a+c=b+c
    Zadanie domowe: podstaw pod literki odpowiednie modele. W razie potrzeb skorzystaj z książki do III klasy.
    To mi wiele naprawde wyjasnilo....
    Tylko jaka wariancje zastosujesz w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?

pozdro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

To mi wiele naprawde wyjasnilo....
    Tylko jaka wariancje zastosujesz w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?
    Zatem nie masz książki do matmy klasy trzeciej... no cóż, pomogę: jeśli stabilizacja w ''staruchach'' pracuje tak samo (słabo) jak w epl5/epm2, a stabilizacja w OMD pracuje ok. 2EV lepiej (co zostało po wielokroć pokazane przez ostatnie pół roku), to znaczy, że stabilizacja w OMD będzie równie lepsza od tej w epl5/epm2 albo też na odwrót - stabilizacja w epl5/epm2 będzie równie gorsza od tej z OMD.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Zatem nie masz książki do matmy klasy trzeciej... no cóż, pomogę: jeśli stabilizacja w ''staruchach'' pracuje tak samo (słabo) jak w epl5/epm2, a stabilizacja w OMD pracuje ok. 2EV lepiej (co zostało po wielokroć pokazane przez ostatnie pół roku), to znaczy, że stabilizacja w OMD będzie równie lepsza od tej w epl5/epm2 albo też na odwrót - stabilizacja w epl5/epm2 będzie równie gorsza od tej z OMD.
    Teraz w przyplywie emocji, oczywiscie nie majac jak zwykle, ze sprzetem do czynienia i hipotetyzujac jak lubisz, mozesz mi powiedziec czyz nie mogli jej nieco usprawnic w nowym penie (oczywiscie wzgledem staroci) tak jak to mialo miejsce z obrazkiem jaki produkuje nowy epl?

pozdro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?
    nieco usprawnic w nowym penie tak jak to mialo miejsce z obrazkiem jaki produkuje nowy epl?
    Czy mógłbyś podać jakieś wiarygodne i jednoznaczne źródło co do tej lepszości obrazka w E-PL5 w stosunku do OM-D?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Hmm, ale Janko chyba ma juz nowego Pena mini? Tak przynajmniej mi się wydawało...

Uprawnienia umieszczania postów