Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    runner

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilkę NEX-5R -skupiłem się głównie na sprawdzeniu jak działa AF podczas filmowania. Działa trochę szybciej niż w przypadku NEX-5N, ale równie ładnie, czyli płynnie i bez przeostrzeń (czyli nie ma efektu, szukania ostrości za daleko i cofania na bardziej poprawne miejsce). W NEX-6 raczej będzie dokładnie tak samo.
    czyli jednak jest szansa, że będzie ok. Nie planujesz Fatman jakiegoś testu 5R albo 6?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilkę NEX-5R -skupiłem się głównie na sprawdzeniu jak działa AF podczas filmowania. Działa trochę szybciej niż w przypadku NEX-5N, ale równie ładnie, czyli płynnie i bez przeostrzeń (czyli nie ma efektu, szukania ostrości za daleko i cofania na bardziej poprawne miejsce). W NEX-6 raczej będzie dokładnie tak samo.
    AF w NEX 6 jest ten sam co w 5R.

Czy fotografowałeś używając focus peaking z niesystemowymi obiektywami w gorszych warunkach oświetleniowych np. w zamkniętych pomieszczeniach oświetlonych tylko wpadającym z zewnątrz światłem?
    Nie chcę budować kolejnego systemu a nowszy NEX z kitem wydaje się ciekawym rozwiązaniem... do tego tania Sigma 30mm + przejściówka na bagnet K i mam wszystko czego potrzebuję.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Czy fotografowałeś używając focus peaking z niesystemowymi obiektywami w gorszych warunkach oświetleniowych np. w zamkniętych pomieszczeniach oświetlonych tylko wpadającym z zewnątrz światłem?
    Tak jak pisałem, miałem tylko chwilkę.... więc nie było na to szans Natomiast jak miałem NEX-5N to dosyć często miałem okazję fotografować z niesystemowymi szkłami (w trudnych warunkach także). Po nabraniu doświadczenia właściwie problemu nie było, ale głównie z szkłami o większej ogniskowej. Przy szerokich, peaking pokazywał właściwie wszędzie ostrość.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Tak jak pisałem, miałem tylko chwilkę.... więc nie było na to szans Natomiast jak miałem NEX-5N to dosyć często miałem okazję fotografować z niesystemowymi szkłami (w trudnych warunkach także). Po nabraniu doświadczenia właściwie problemu nie było, ale głównie z szkłami o większej ogniskowej. Przy szerokich, peaking pokazywał właściwie wszędzie ostrość.
    Dzięki (dałbym plusa ale nie mogę)

To mi wystarczy. Daję sobie dobrze radę ostrząc ręcznie na analogowym ME Super to i Focus Peaking nie powinien być problemem - zapamiętam sobie tylko, że na szerokim kącie mogą być czasem kwiatki.
    Teraz czekam do wiosny i zobaczę - jak nowy Ricoh nie zaprezentuje modułu z bagnetem K to chyba wybiorę Nexa 5R ew. 6.
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 7.11.12 o 17:34 Powód: Dopiska.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

tutaj autor porównał wysokie iso w nocy nex6 do em-5. po zdjęciach widać, że nie jest dobrze pomimo większej matrycy nex6.
    różnica zapewne jest też podyktowana gorszym obiektywem, ale o to już sony powinno się martwić.
    http://www.penowiec.com/2012/11/olym...ony-nex-6.html
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frytek1986 Zobacz posta
    czyli jednak jest szansa, że będzie ok. Nie planujesz Fatman jakiegoś testu 5R albo 6?
    Bardzo chętnie, tylko musiała by się znaleźć dobra duszyczka, która do testu takowego wypożyczy na dzień/dwa

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    tutaj autor porównał wysokie iso w nocy nex6 do em-5. po zdjęciach widać, że nie jest dobrze pomimo większej matrycy nex6.
    różnica zapewne jest też podyktowana gorszym obiektywem, ale o to już sony powinno się martwić.
    Hmmm............. z przyjemnością sam bym takie porównanie zrobił, ciut inaczej zresztą.......

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    OMD wypada o co najmniej klasę lepiej ale trzeba brać jednak pod uwagę co było podpiete do OMD a co do NEXa. Z drugiej strony odkąd się dowiedziałem, że każda firma ma "swoje" ISO to już te porównania są dla mnie mało isotne bo często ISO 6400 z jednego aparatu będzie w innym odpowiednikiem 3200.

Ważne jest co innego - w nocnych warunkach obrazek z OMD są bardzo dobre a z NEXa średnie. Czyli duet OMD + 12/2.0 wygrywa z duetem NEX6 + 16/2.8 w tym konkretnym porównaniu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Z drugiej strony odkąd się dowiedziałem, że każda firma ma "swoje" ISO to już te porównania są dla mnie mało isotne bo często ISO 6400 z jednego aparatu będzie w innym odpowiednikiem 3200.
    W tym porównaniu taki przypadek nie występuje. Występuje on tylko wtedy, gdy wołamy rawy programem, który nie robi tego prawidłowo (czyli tak, jak zaleca producent aparatu).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W tym porównaniu taki przypadek nie występuje. Występuje on tylko wtedy, gdy wołamy rawy programem, który nie robi tego prawidłowo (czyli tak, jak zaleca producent aparatu).
    Nie znam się i opieram się tylko na tym co moge przeczytać. Dla mnie mimo wszystko ważniejsze jest jak wyszły zdjęcia i czy mi się podobają bez wzgledu na to jakie ISO było.

Ważne jest to aby wysokie ISO pozwalało na osiagniecie odpowiedniego czasu a na dpreview możemy przeczytać:

"By our tests, the X-Pro 1's measured sensitivities are about 1/3 to 1/2 stop lower than marked, which is unusual for a modern camera. This means that for any given light level, shutter speed and aperture the X-Pro1 has to use a higher ISO to get an image of the same brightness as an accurately-rated camera."